nportal crop
nportal crop
Simon Joskić Simon Joskić

SIMON JOSKIĆ Čovjek iz kontejnera više nije sam među ljudima

Velj 23, 2018

Prošle godine, u ovo vrijeme, Nportal je otkrio priču o Simonu Joskiću, branitelju - dragovoljcu Domovinskog rata, koji se kao „deva“ 468 puta popeo na Srđ. Punih 16 godina, jedan bijeli kontejner bio je Simonov dom. U drugom mjesecu 2017., za velikih zima, ovaj je čovjek poželio prestati živjeti.

Što se dogodilo u međuvremenu? Općina Konavle dodijelila mu je novi kontejner, ali i dalje nema struju, vodu ni sanitarni čvor. Dobri konavoski ljudi često mu nude mjesto za svojim stolom, kod njih se istušira, žene mu operu odjeću. Ipak on bi volio zatvoriti svoja vrata, biti na suhom i toplom. Još od prošle godine, Simona posjećuje suborac, Bato Kostić. Bato je donosio vreće s pijeskom kako bi se zatvorile rupe na kontejneru te ne bi kišilo i bilo puno propuha.

Kako se i na hrvatskom jugu najavljuju sibirske zime, branitelji su, zabrinuti za Simonovo zdravlje, razgovarali s vodećim ljudima Općine Konavle. Bato Kostić, Braco Elezović i Igor Žuvela posjetili su Simona, odnijeli mu paket hrane i pokoju deku, a lijepo su primljeni od strane nadležnih. Razgovaralo se o Simonovom problemu s alkoholom i o tome kako mu treba pružiti psihološku i liječničku pomoć. Svi su svjesni kako novi kontejner u kojem trenutno živi nije dostojan čovjeka.

Općina Konavle je spremna pomoći ovom branitelju, pa mu je čak ponudila mjesto i topao obrok u Domu za stare i nemoćne na Grudi, dok ne prođu niske temperature. Već sutra Simon će dobiti električnu energiju, kažu iz najjužnije hrvatske općine.

Općina Konavle i Grad Dubrovnik žele pomoći branitelju Srđa. No, onog kojeg se mora istaknuti je velika duša Bata Kostić, također branitelj Srđa koji nikada nije zaboravio svoje prijatelje. Bojovnik Bato, kako ga zove Simon Joskić, već večeras je kupio grijalicu koja će grijati mali bijeli kontejner čim dođe električna energija.

Također, važno je spomenuti kako Joskić u kontejneru nema namještaja i tih nekoliko kvadrata treba pomno očistiti. Neke su stvari branitelji već nabavili, a obavit će i sitine popravke. Prošli put kad smo ga vidjeli, Simon je u suzama pričao o svojoj sudbini smatrajući se zaboravljenim. Prošli put kad smo ga vidjeli htio je dići ruku na sebe. Prošli put kad smo ga vidjeli bio je sam među ljudima. Sada vidi svjetlo na kraju tunela. Zahvaljujući braniteljima i Općini Konavle Simon ima osmijeh na licu.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik