nportal crop
nportal crop


DUBROVČANI U ŠKABRNJI ODALI POČAST NEKADAŠNJEM 'MRTVOM SELU'

Stu 18, 2017

Škabrnja je dobila ime po škaljevitom usponu. To je potpuno hrvatsko selo, smješteno 21 km od Zadra. Domoljubni i marljivi seljani bili su najbogatiji u tom kraju, pa su bili meta antihrvatskih ideologija i u Drugom svjetskom ratu, kad je ubijeno 80 seljana.
Drugi put se masakr dogodio na današnji dan,1991. Na svim kućama u Škabrnji vijorile su se hrvatske zastave. 18.studenog oko 7.30 krenuo je žestok topnički napad na malo selo. Ljudi su se skrili u podrume, a iz Biljana i Zemunika Gornjeg krenulo je tridesetak oklopnih vozila prema Škabrnji. Nakon napada, vojnici Jugoslavenske narodne armije i srpske paravojne formacije ušle su u selo. Prvog dana ubili su 43 hrvatska civila. Uništavali su crkve, kuće i gospodarske objekte.

SLIKA 1 TENK NA RAŽOVLJEVOJ GLAVI


(Ražovljeva glava koja je bila od velikog značaja u strateškom smislu oko borbene prevlasti nad Škabrnjom)
Civili, žene i djeca nasilno su odvođeni iz podruma i ubijani. Hrvate se u Škabrnji klalo, ubijalo vatrenim oružjem ili gazilo tenkovima. Dio civila su odveli u dječji vrtić na mučenje i ispitivanje, selo su potpuno spalili, minirali i sravnili sa zemljom.
Masakr u Škabrnji rezultirao je ubojstvom 84 branitelja i civila. U tom malom selu u Ravnim Kotarima ne postoji obitelj koja je bila pošteđena. Četnici su vješali i kućne ljubimce. JNA nije htjela predati tijela škabrnjskih žrtava. Prvih 35 predali su u crnim najlonskim vrećana, a ostale tek pod pritiskom Međunarodnog Crvenog križa i europskih promatrača. Ozljede su govorile o egzekucijama i mučenju, imali su zgnječene glave, prsne koševe, odsječene uši, strijelne ozljede glave potiljak.
Na kraju svirepih zločina koje su četnici napravili u Škabrnji, stavili su svoj potpis i napisali: „Dobrodošli u mrtvo selo“, na ćirilici.
Za zločin u Škabrnji osuđeni su Zorana Banić na 6 godina, Jovan Badžoka na 10 i Milan Martić na 35 godina zatvora. Dva daljnja optuženika, Jovica Stanišić i Franko Simatović, oslobođeni su optužbi. Inače, zadarski sud je podignuo optužnice protiv 18 osoba, a 16 njih je sudio u odsutnosti za ratne zločine.
Ubijanja u Škabrnji nastavljena su i kasnije, između 18.studenog 1991.i 11.ožujka 1992.ubijeno je još 18 civila od strane pripadnika JNA.
I danas su Škabrnju pohodili dubrovački branitelji i građani, odali počast svim palim braniteljima i civilima, a nakon mise uključili su se u kolonu sjećanja.
SLIKA 2 OMBLA I SAFET
Na slici „Ombla“ i Safet Macanović, dubrovački branitelj i logoraš

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik