nportal crop
nportal crop

TKO JE STIGAO U SUSTJEPAN PO NOVOJ GODINI 1992.: Nije bilo lako ući u 'Mali Vukovar'

Sij 11, 2018

Ponovo, na današnji dan, 11. siječnja 1992. granatiran je Sustjepan, a pucano je i iz snajpera po malobrojnim braniteljima. Sustjepanski branitelji na nultoj crti obrane hrabro su odolijevali neprijatelju od samog početka. Osobito je težak bio krvavi 6.prosinac 1991. kad je bilo i  poginulih i ranjenih, ali su ostali i odbili svaku zapovijed jer po dogovoru nije trebalo biti hrvatskog vojnika u Rijeci dubrovačkoj.

Gađan je Sustjepan konstantno, svakodnevno, njegovi branitelji kažu kako su brojali i po 350 granata u samo 90 minuta. Nije bilo kuće koja nije primila direktan pogodak. U studenom su braniteljima došli pomoći branitelji Omiša, Sinja i Velike Gorice. Momci su stigli braniti naš grad, a dvojica od njih u Sustjepanu su zauvijek ostavila svoje živote. Na svetog Nikolu 1991. poginuli su pokraj sustjepanskog groblja Mario Zelenika, Marko Bitunjac, Miroslav Buntić Tigar i Šaban Islamovski.

Nakon tog dana u ovom malom naselju na vratima Dubrovnika ostali su Jakša Hodak, Ante Kalina, Baldo Bilić, Ivo Prpo Srebrović, Antun Perčin, Cvijeto Kapetanić, Marinko Papac, Luka Mitrović, Ivo Šabadin Piroćanac, Tonći Bitanga, Dragan Petrušić i Ljupko Kajić. Potom stižu i Husnija Ćustović i Goran Mazić.Na Badnjak im se pridružio Mišo Mrkić s jednim vodom i ostao nekoliko dana.

U Sustjepan nije bilo lako doći. Trebalo je imati srca i hrabrosti za ući u „Mali Vukovar“.

Odmah po Novoj godini pristiže pomoć u ranjeno selo. Dolaze Pero Tomičić, Braco Elezović, Stijepo Kukrika, Vicko Kitin, Ivica Jović, Mato Čurčija i Toni Tomaš. Desetak dana kasnije stižu i Zoran Kresić i Milan Obradović, a krajem mjeseca pridružuju im se i Alen Šonje i Damir Imamović. Uz Iva Šabadina Piroćanca, Antu Rođa, Gorana Mazića i Dragana Petrušića ova nova ekipa postaju poznate Žute loptice. Prepoznavali smo ih po malim žutim lopticama zakačenim na njihovim uniformama. Nešto kasnije stigao je i Zdravko Matić, zvan Profesor. Povremeno su ih mijenjale razne ekipe, a krajem siječnja stiže stalna zamjena desetina branitelja kojima su zapovijedali Mijo Miki Volarević i Nikola Vuković Vuji.

Na položaju dvojka fomirala se jedna desetina pod nazivom Kobre koje su mijenjale povremene desetine sastavljene od pripadnika 2. pješačke bojne.

Skoro cijela sustjepanska ekipa tada kreće u oslobađanje zaleđa Dubrovnika kao pripadnici 2.bojne 163.dubrovačke brigade. Još jednom hvala ljudi, na svemu što ste učinili za našu slobodu, a onima kojih više nema među vama, neka počivaju u miru. Sjećat ćemo ih se vječno.

 Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik