nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 10 Studeni 2017

Glumac Kazališta Marina Držića Branimir Vidić nominiran je u kategoriji “Glavna muška uloga” Nagrade hrvatskog glumišta 2017. za ulogu Skupa u istoimenom komadu prema tekstu Marina Držića (režija Ivice Kunčevića)! Predstava u produkciji Kazališta Marina Držića premijerno je odigrana 20. siječnja 2017. i do danas je izvedena skoro 20 puta na pozornici matične kuće te na Lovrjencu u sklopu ovogodišnjih Dubrovačkih Ljetnih Igara.

"Vidić je grandiozno utjelovio lik starog Skupa koji od novca ne vidi ni Grad ni svoje, ni prošlost ni budućnost, nikakav apsolut. Njarnjas družina i "Skup" uvijek iznova uveseljava i baštini duh Dubrovnika, a ova nominacija je jednako uveselila svih koji godinama prate i nadasve cijene glumački rad i talent Branimira Vidića! Čestitamo!", javljaju iz Kazališta Marina Držića.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Treća u nizu izložbi dubrovačkih slikara otvorena je večeras u GKS-u u Metkoviću. Večeras se svojim postavom predstavio Josip Ivanović, kojemu je ovo druga samostalna izložba. Uvodnu riječ imao je ravnatelj ustanove za kulturu i šport, Milan Kapović, a o autoru izložbe i postavu progovorio je prof. Antun Karaman koji rekao :

'Josip Ivanović, iako po vokaciji i profesionalnom opredjeljenju kipar, nikada se nije plašio ni kista ni boje, upravo suprotno. Ovom izložbom Ivanović je pokazao da je uspješno odgovorio na najteža slikarska i stvaralačka pitanja. Reducirao je formu, a nije izgubio autentičnost iskaza i uvjerljivost doživljaja te je pritom ostao izvan pretjerane opisnosti teme uspješno pretočivši svoju idejnost i umjetničku vlastitost u umjetničke oblike'- kazao je prof. Karaman.

Izložbu možete pogledati do 5. prosinca u galeriji GKS-a u Metkoviću.

Nino Erceg

Objavljeno u Metković

Velika 700. obljetnica ljekarne Franjevačkog samostana Male braće večeras je obilježena svečanim simpozijem "700 godina ljekarništva u Dubrovniku" Hrvatskog farmaceutskog društva, a na kojem su sudjelovali predstavnici političkog, društvenog, vjerskog života Dubrovnika kao i brojni ljekarnici i znanstvenici. Kako je istaknula izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva Maja Jakševac Mikša, ova godišnjica nije značajna samo za farmaceutsku struku i Dubrovnik, već ima odjeka i u svijetu.

"Sa 700 godina neprekidnog rada jedne ljekarne ne može se pohvaliti nijedna zemlja na svijetu. Ovim simpozijem smo željeli svim kolegama, ali i svima koji povijest farmaceutske struke zanima, približiti povijest ove ljekarne te proširiti znanje. Ukoliko ne cjenimo prošlost, ne možemo si odrediti ni kuda ići u budućnost", kazala je Jakševac Mikša.

Simpozij je otvorila Stella Fatović Ferenčić prikazom razvoja zdravstva u Dubrovniku s posebnim naglaskom na razdoblje srednjeg vijeka kojeg se do sada smatralo mračnim dobom, ali najnovija istraživanja pobijaju tu teoriju te ističu kako je upravo to doba iznjedrilo suvremenu Europu.

"Ljekarna Male braće refleksija je vremena u kojem je nastala, a to je srednji vijek. Ljekarnička povijest u Dubrovniku iznimno je bogata. Na Kneževu dvoru nalazi se reljef Asklepija, što govori da je medicina zauzimala važno mjesto i u ranijem periodu. U Statutu Grada Dubrovnika vidljivo je da su se vrlo rano kažnjavali čarobnjaci i različiti vračevi i to iznimno strogo. Ako bi nekome bitno naudili, mogli su dobiti smrtnu kaznu. Dubrovčani su brinuli o zaštiti zdravlja pa u Statutu postoje i članci koji govore da su se leprozni bolesnici morali deportirati izvan zidina. Dubrovnik je imao karantenu bez da je bila prekinuta trgovina. Sustav zaštite od bolesti se razvijao pa su se pojavili Lazareti. Liječnička služba u Dubrovniku je vrlo rano razvijena te su djelovala dva liječnika - fizika i dva kirurga koji su bili vrlo cijenjeni i imali jako dobre plaće. Bili su dužni besplatno liječiti kneza, nadbiskupa i njegove bližnje, opatice, gradske službenike. Ubrzo su se u gradu pojavili i prvi specijalisti - okulisti, kirurzi za frakture i spolne organe, a od 18. stoljeća grad ima i svog dentista. Prvi liječnik koji se pojavljuje je Prvoslav 1280., zatim Ivan iz Trogira, Oberko kiloreza, a u 15. stoljeću Laurentius de Croatia. Osim liječničke, postojala je i ljekarnička služba pa se u Dubrovniku tada nalazio niz ljekarnika koji je s gradom potpisao ugovor i otvorio svoje ljekarne", istaknula je u svome predavanju Fatović Ferenčić.

Zoran Perović iz Državnog arhiva u Dubrovniku doveo je u pitanje 1317. godinu za koju se smatra da je tada ljekarna Male braće osnovana predavanjem o "Prvim zapisima o Dubrovačkom franjevačkom samostanu". Perović je naglasio kako je 1317. godina nesporna kada se govori o godini u kojoj je Franjevački samostan preseljen s područja gdje se danas nalazi Hotel Imperijal u današnje prostorije samostana, ali ističe kako je ljekarna mogla biti i puno starija jer su Mala braća po pravilu bila dužna liječiti bolesnu braću. Međutim, nezgodno je što u razdoblju od travnja 1316. do svibnja 1317. ne postoje zapisi sa sjednica Vijeća pa se nigdje nije pismeno u dokumentima zabilježilo osnivanje ili preseljenje ljekarne.

"Najstariji dokument koji u Dubrovačkom arhivu spominje franjevce je iz 1235., a radi se o zakonu o mirazu. Dubrovačke su vlasti zakonom o rušenju svih građevina van zidina kako bi spriječili neprijateljsku vojsku da zauzme položaj, porušile Franjevački samostan sv. Tome.Franjevci su se preselili u grad i dobivaju zemljište za izgradnju novog samostana, a tome svjedoči odluka dubrovačkog vijeća iz 1319. Iz 1318. spominje se i bula papa Ivana XXII. upućena dubrovačkim franjevcima u kojem on odobrava već napravljeno preseljenje u današnji samostan. Međutim, iako je ta bula objavljena, nigdje se ne navodi gdje je. Oporuka Dobre de Gambe iz 1357. svjedoči da je on prije smrti stanovitu količinu novca namijenio za izgradnju neke bolnice kod franjevaca, a za pretpostaviti je da je uz takvu bolnicu trebala postojati i ljekarna", pojasnio je Perović.

Vikar Franjevačkog samostana Male braće fra Stipe Nosić proveo je publiku kroz lokacije rada i važnije eksponate ljekarne Male braće pa je pri tome podsjetio koliko su se franjevci borili za ljekarnu, kako su odolijevali raznima zakonima zbog kojih se jedno vrijeme nisu smjeli baviti ljekarništvom, dotaknuo se premještanja iz malog klaustra. Fra Stipe je predstavio i posebne stojnice s likovima Adama i Eve koji se vrlo rijetko prikazuju odvojeno i to s maskeronima. Ne zna se točno što se nalazilo u tim stojnicama. Također, fra Stipe je podijelio i zanimljivosti o dvjema kapaljkama za otrove, ukrasnim posudama i drugim značajnim predmetima kojima su se ljekarnici koristili.

Fra Josip Sopta predstavio je istaknute franjevce ljekarnike u Dubrovniku. Kazao je kako su se u početku zvali alkemičarima i da su pripravljali sekrete i serume, ali da se tu nije radilo o današnjem poimanju alkemije, već o otkrivanju tajni prirode i pravljenju lijekova.

"Franjevci su po uzoru na svetog Franju brinuli o bolesnima, o svojoj braći, gubavcima. Uskoro je određeno da red mora počivati na dva stupa na znanosti i svetosti pojedinaca. Zato u franjevačkom redu djeluju veliki ljudi. U to doba nemamo zabilježenog nijednog farmaceuta u Dubrovniku, ali analogijom znamo da su morali postojati. Međutim, imamo jedno veliko ime - fra Bonaventuru Ab'Iseo. 1250. godine osim njega spominju se još i dva franjevca general reda Ivan iz Parme i provincijal iz Pariza Drodo. Upravo je Bonaventura bio negromant i alkemist. Vjeruje se da su njih trojica boraveći u Dubrovniku poučili postojeće franjevce. U 16. stoljeću spominje se Justin koji je 'izventilirao' 31 ljekarnika. Najvažnija osoba svakako je Ivan Evanđelist Kuzmić", zaključio je Sopta.

Svečano obilježavanje 700. obljetnice postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Sabora RH te Ministarstva zdravstva RH i Ministarstva kulture RH, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Mato Damjanović poginuo je 10. studenog 1991.na Srđu, kao pripadnik Hv-e, prilikom izvršenja borbene zadaće. Pokopan je u obiteljskoj grobnici na groblju u Šumetu, u Dubrovniku.

Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Mario Matana poginuo je 10. studenog na Strinčjeri, kao pripadnik HRM-e, prilikom izvršenja borbene zadaće. Pokopan je u Aleji branitelja na groblju Boninovo u Dubrovniku.

Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Ivana Žuvela  Kalina

 I

Objavljeno u Branitelji

Danas je otvoreno dječje igralište u Novoj Mokošici, izgrađeno u sklopu zgrada POS-a II. Investicija je ukupno vrijedna 700.000 kuna (bez PDV-a) uključuje složene građevinske radove prilagodbe inače kosog terena te postavljanje najsuvremenijih sprava i zaštitnih podloga. Radove je izvodila dubrovačka tvrtka Tonikom, dok je sprave sa zaštitnim podlogama postavila tvrtka Redox. Smješteno pored dječjeg vrtića, igralište je namijenjeno potrebama vrtića, ali je istovremeno i javnog karaktera te kao takvo otvoreno za svu djecu Mokošice. Dječji vrtić smješten u kompleksu POS II trenutno pohađa 50 djece mješovitog uzrasta.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko - neretvanske županije, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Šumarskim fakultetom iz Zagreba javlja kako će od idućeg ponedjeljka 13. pa do 17. studenoga 2017. obavljati sanaciju i orezivanje platana na Brsaljama, zaštićenog u kategoriji - spomenik parkovne arhitekture - pojedinačno stablo. Iz Ustanove stoga mole vlasnike motocikala i automobila da iste u razdoblju od 13.11. do 17.11. ne parkiraju u ograđenom prostoru zbog sanacije i orezivanja stabla, a sva zaostala vozila bit će uklonjena u suradnji s Gradom Dubrovnikom o trošku vlasnika. Iz JU upozoravaju kako ne preuzimaju odgovornost za moguće nastale štete.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Iz Grada Dubrovnika javljaju da će sutra u vremenu od 9 do 13 biti zatvoren za promet svih vozila dio Ulice kardinala Stepinca na dijelu iznad spoja s Ulicom Petra Svačića. Na dijelu od križanja Ulice kardinala Stepinca i Ulice Iva Dulčića (Pošta Lapad) pa do zone zatvaranja promet će se odvijati dvosmjerno uz zabranu prometovanja za teretna vozila i autobuse. Prometnu suglasnost prema zahtjevu tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. izdao je Upravni odjel za promet. Mole se građani na pridržavanje privremene prometne signalizacije koji će postaviti podnositelj zahtjeva sukladno izdanoj prometnoj suglasnosti.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Preko studentskog servisa od iduće godine moći će se zaposliti i izvanredni studenti, minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu. Novosti su to iz nacrta novog zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se od 9. studenoga nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je još početkom veljače ove godine oformilo Radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga zakona, koja je trebala napraviti drastične izmjene Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovnih studenata iz davne 1996. godine. Novi zakon tako bi trebao donijeti jasnije definicije statusa redovnog studenta na tržištu rada, kao i veće obveze posrednika i naručitelja poslova.

Prije svega, treba napomenuti da će na najvećem dobitku biti upravo studenti. Stoga će se, kao što je najavljeno, proširivanjem definicije redovitog studenta dati velika prilika za rad izvanrednim studentima, kojih u Hrvatskoj ima oko 44 tisuće, jer će tada pripadati u široku skupinu “studenata koji nisu u radnom odnosu”. To znači da će pri zaposlenju imati jednaka prava poput redovitih studenata pa će i njihov pronalazak posla biti posredovan studentskim servisima ili visokim učilištima, a rad oporezivan u skladu s jedinstvenim poreznim propisima.

Svi studenti imat će i veće mogućnosti za dobivanje posla, tako će se putem posrednika moći zaposliti studenti koji su u prošloj akademskoj godini ostvarili najmanje 1 ECTS bod, ali i svi oni koji do kraja upisane akademske godine žele raditi, iako su ranije završili studij. Uz uključivanje izvanrednih studenata, možda i najvažnija komponenta predstavljenog nacrta jest uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova koja će se izračunavati dijeljenjem minimalne hrvatske brutoplaće sa 160, čime se dobiva 20-ak kuna po satu.

Posrednici, odnosno studentski centri i visoka učilišta koja studentima omogućavaju zapošljavanje, bit će strogo regulirani novim zakonom. Tako će sve institucije morati dobiti odobrenje djelatnosti posredovanja, a imat će znatno veće obveze prema studentima, jer će morati objaviti opće uvjete poslovanja, omogućiti osiguranje za slučaj ozljede na radu ili profesionalne bolesti, ali i osigurati pravnu pomoć i zaštitu kod potraživanja naknade za obavljeni posao.

S druge strane naručitelji poslova, odnosno poslodavci, morat će voditi evidenciju o studentima na radu, pa te podatke redovno dostavljati posredniku i inspektoratu rada. Naposljetku, s ciljem zaštite studenata i radnika, predloženo je da poslodavci ne mogu otkazati ugovor o radu radnicima iz poslovno uvjetovanih razloga za poslove koje obavljaju studenti, a neće biti u mogućnosti niti sklapati ugovore sa studentima ako su u posljednjih šest mjeseci radniku otkazali ugovor o radu iz poslovno uvjetovanih razloga.

Izvor: Glas Slavonije

Objavljeno u Lifestyle

Naći se na užem popisu za vaterpolo reprezentaciju Republike Hrvatske stvar je prestiža. Hrvoje Benić, bek VK Juga CO, još kao dječak navijajući za matični klub priželjkivao je ovaj trenutak. Boje Lijepe naše branit će već sljedeći utorak utakmicom protiv Rusije u Zadru. S Jugovom 11- icom, 25 - godišnjim hrvatskim reprezentativcem, Benićem, porazgovarali smo netom prije njegova odlaska na pripreme za prvi ogled unutar FINA Svjetske lige.

Je li Vas iznenadio poziv izbornika Ivice Tucka u reprezentaciju?

Naravno da me je iznenadio, iako sam mu se uvijek nadao. Tijekom posljednje dvije sezone, kad smo osvojili sve naslove, ta je mogućnost stalno bila u zraku, spominjali smo da bih mogao biti pozvan u reprezentaciju. Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu, u njoj su vrhunski igrači. Jako je teško uopće doći na širi popis, a kamoli na uži kako bi zaigrao na utakmici. Počašćen sam što ću imati priliku igrati s tako kvalitetnim igračima. Nadam se da će ovakvih poziva biti još s obzirom da se ovdje radi samo o jednoj utakmici.

Pred Vama je velik izazov, igrat ćete uz bok sa svjetskim prvacima. Stvara li Vam to pritisak?

Ne bih rekao da osjećam preveliki pritisak, više neku pozitivnu nervozu. Hrvatska jest prvak, igrači su vrhunski. Uzbuđen sam, igrao sam dosta jakih utakmica i mislim da neću imati problema s prilagodbom.

Protiv Rusije ćete se okušati s kolegama iz Juga, jesu li Vam dali korisne savjete za utakmicu?

Tako je, sa mnom će u utakmici protiv Rusije igrati Marko Bijač, Marko Macan, Luka Lončar, Xavi Garcia i Loren Fatović. Nije bilo doduše vremena da mi daju neke korisne savjete, poziv je stigao tek prije dva dana. Međutim, dosta ih je u reprezentaciji pa sam siguran da će me korisno savjetovati. Sigurno će reći da samo budem opušten i igram kako najbolje znam.

DSC 0671

Utakmica je za četiri dana. Kada počinju pripreme?

Moram priznati da dosta razmišljam o toj utakmici protiv Rusije, iako je u subotu preda mnom još i klupska utakmica protiv Primorja. Međutim, lagao bih kada bih rekao da mi glava već nije tamo u Zadru. Mislim da ću se u tom kratkom vremenu uklopiti u reprezentaciju i dati najbolje od sebe. U nedjelju ćemo još imati revijalnu utakmicu protiv splitskog Poška, a onda se poslije službeno okupljamo u Zadru, u ponedjeljak počinjemo s treninzima. Vremena nema puno.

Kako izgleda prosječan dan jednog vaterpolista?

Nemamo baš previše slobodnog vremena. Treninzi su ujutro i popodne, traju po dva sata, između treninga se malo odmaramo, nemamo vremena za kavicu s ekipom prije treninga, odmor je nužan. Ali, kada voliš ono što radiš, nije naporno. Sva se ta odricanja vrate pa u tom vidu promatram i ovaj poziv u reprezentaciju.

Kakav je osjećaj igrati za Jug i postizati vrhunske rezultate?

Velika je čast i užitak igrati za Jug. Kada sam bio mali, pratio sam utakmice i uvijek sam sanjao biti dio ekipe, međutim, tada je bilo puno više ljudi na tribinama, više emocija, navijanja. Ne znam zašto se to pomalo ohladilo. Volio bih bar jednom zaigrati pred punim tribinama i osjetiti to što sam kao mali dok sam bio samo navijač. Publika je možda navikla da ćemo postići odličan rezultat pa im nije napeto, ali kada se radi o nekoj neizvjesnoj utakmici, šteta je da tribine ne budu pune.

Kako komentirate nedavnu pobjedu u utakmici s Partizanom?

Mislim da smo postigli realan rezultat u odnosu na omjer snaga. Nismo doduše očekivali ovoliku razliku na kraju, ali svjesni smo svoje kvalitete i odradili smo to jako dobro. Utakmica je protekla onako kako smo planirali i pokazali smo što sve možemo.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Sport
Petak, 10 Studeni 2017 13:33

NIKAD ZABORAVITI: 10. STUDENOG 1991.

Na današnji dan, 10.studenog 1991.prije sedam sati ujutro, krenuo je novi napad na Dubrovnik. Agresorska JNA rame uz srpsko-crnogorske rezerviste granatirala je Lapad, Gruž, Belvedere.

Gorila je gruška luka, Grad je bio u dimu. Sustavno su gađani dubrovački samostani: samostan Svetog Križa u Gružu, samostan od Sigurate u Starom gradu, samostan školskih sestara.

Tog mučnog teškog dubrovačkog dana, poginula su dva branitelja, dva pripadnika Civilne zaštite, osam civila među kojima i jedanaestogodišnji Đuro Bokun. Trideset i dvoje Dubrovčana je ranjeno.

Ane Bokun tog je dana došla s posla, ušla na dno ulice, zgrabili su je susjedi i nisu joj dali naprijed. Ugledala je kako joj djecu unose u auto. Njezin tada jedanaestogodišnji sin Đuro i suprug Ivo poginuli su, a njezin desetogodišnji sin Ivan bio je ranjen.

Neprijateljske granate nisu birale godine, u ratu umirala su djeca. Sva bezumnost tog rata ogledavala su upravo u ubijanju djece i staraca, civila, gađanja bolnica i samostana. 

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik