nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 13 Studeni 2017
Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 20:52

FINALE RUN LIGE: Traže se volonteri za 10K utrku

Bliži se 10K utrka, ujedno i finale popularne Dubrovnik RUN lige, koja se održava u nedjelju 19. studenog na poluotoku Babin Kuk, sa startom i ciljem u Uvali Lapad. Prijave za ovu desetkilometarsku utrku otvorene su do zaključno 16. studenog putem stranice RaceCollector.com. Kako javljaju organizatori, očekuju se profesionalni trkači i rekreativci iz dubrovačkog kraja i regije, kojima je ovo odlična prilika za testiranje forme i brzine, ali i povod za aktivan vikend u Dubrovniku. Važan dio svake utrke, pa tako i ove, jesu volonteri, bez kojih bi organizacija bila vrlo teško izvediva. Svi koje žele bio dio utrke, upoznati nove prijatelje, učiti o organizaciji ovakvog događaja te prije svega sa svima ostalima u organizaciji pobrinuti da se trkači osjećaju kao kod kuće, mogu se prijaviti putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Nportal

Objavljeno u Sport

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića danas je, u Banskim dvorima, održana 3. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske. Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja ove godine, u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016.-2020. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sjednici su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Po završetku sjednice, ministrica Nada Murganić izvijestila je da je u uvodnom djelu sjednice bilo riječi o dosadašnjim mjerama koje se provode u pogledu demografske revitalizacije. Te mjere imaju dobar odjek kod korisnika, a radi se o rodiljnim i roditeljskim naknadama, subvencioniranju stambenih kredita te ostalim mjerama koje su dio porezne reforme. Danas je dogovoren korak dalje, kazala je ministrica pojasnivši da se razgovaralo o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, proširenju mreže vrtića te uređivanju poslijepodnevnih programa u vrtićima. Državni tajnik u Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dr. sc. Marin Strmota detaljnije je predstavio zaključke Vijeća. „Prvi sljedeći korak je izmjena Zakona o doplatku za djecu“, naglasio je.

Pojasnio je da se izmjenama Zakona planira povećati dohodovni cenzus s 1663 kune na 2328 kuna te na taj način povećati i broj obitelji koje će primati doplatak za djecu. Također, veći broj obitelji ostvarivat će pravo na pronatalitetni dodatak. Razmišlja se i o uvođenju toga dodatka za sve obitelji u Hrvatskoj, uz uvođenje gornjeg dohodovnog razreda. Izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu trebale bi stupiti na snagu s 1. srpnjem 2018. Prema simulacijama Ministarstva, izmjenama Zakona bilo bi obuhvaćeno dodatnih 94.000 kućanstava i oko 156.000 djece. Radi se o 440 milijuna kuna dodatnih sredstava za doplatak za djecu. Što se tiče dječjih vrtića, osigurano je 70 milijuna kuna za daljnje širenje mreže vrtića za jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivače dječjih vrtića.

Također, dogovoreno je i uređivanje poslijepodnevnih programa u vrtićima, pri čemu bi bilo omogućeno dodatno zapošljavanje odgajatelja u vrtiću, za što će kroz ESF projekte biti osigurano i do 300 milijuna kuna. Državni tajnik najavio je okrugli stol na temu migracijske politike koji će se održati u organizaciji Ministarstva, 27. studenog, a na kojem će se raspravljati o konkretnim prijedlozima vezanim uz zakonsku regulativu u smislu povratka iseljenika, kao i drugih problema na koje dijaspora ukazuje dugi niz godina, objavljeno je na službenoj stranici Vlade RH.

 

Nportal

Objavljeno u Lifestyle

Ponukani dubrovačkim primjerom, Konavljani su ustali u pomoć Slavoniji. Mladost Konavala je odlučila organizirati akciju prikupljanja paketa pomoći za osječku socijalnu samoposlugu. Prikupljanje je počelo 12.studenog i traje do četvrtka 16.studenog 2017. Prikupljat će se u Domu kulture u Zvekovici, koji će biti otvoren od 16.00 do 19.00. Prikupljaju se osnovne namirnice, kao što su brašno, pasta, riža, ulje, pelene za bebe, higijenske potrepštine. Mole se svi žitelji Konavala da se odazovu u što većem broju i pomognu Slavoniji sudjelovanjem u humanitarnoj akciji.

Objavljeno u Lifestyle

Sanitat Dubrovnik d.o.o. izvijestio je na svojim stranicama o poništavanju Javnog poziva za prikupljanje ponuda za zakup kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i djelatnosti trgovine za vrijeme održavanja manifestacije "Dubrovački zimski festival“, objavljen 2. studenog 2017. godine. zbog nedovoljnog interesa. Sanitat obavještava sve ponuditelje koji su predali ponude po poništenom natječaju da mogu preuzeti predanu dokumentaciju u društvu Sanitat Dubrovnik d.o.o. u Dubrovniku, na adresi Marka Marojice 5. Rok za podnošenje ponuda prema novom javnom pozivu je 22. studenoga 2017. godine do 12 sati. Novim pozivom definirane su snižene cijene najma pa će tako zainteresirani ponuditelji za kućicu na Stradunu umjesto 50 tisuća izdvojiti 30, po 10 tisuća za kućice na Brsaljama i Gundulićevoj poljani (za razliku od dosadašnjih 30 tisuća), pet tisuća za one u Gružu, parku u Pilama i Lapadu (umjesto dosadašnjih deset tisuća) te tisuću kuna za kućice u Mokošici i Orašcu koje su koštale pet tisuća prema poništenom pozivu. Trgovačke kućice na Brsaljama i Gundulićevoj poljani koštat će pet tisuća kuna, što je upola manja cijena od prethodne. Detalje možete pogledati na stranici Sanitata.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 17:24

MOTO KARAVANA U MOKOŠICI

Prigodom obilježavanja 26.godišnjice sjećanja na vukovarsku žrtvu u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata krenula je tradicionalna moto karavana Prevlaka-Vukovar. Karavana se zaustavila danas u Mokošici, gdje su kraj murala posvećenog gardijskim brigadama koje su branile Dubrovnik upalili svijeće u spomen svim poginulim braniteljima.

U Mokošici su ih dočekali i ugostili članovi Udruge branitelja Dubrovnika  i pripadnici Torcide Mokošica.

-       Bio sam u Dubrovniku već 92, kao branitelj, ranjen sam na Ravnim Glavama. Devet dana sam bio tu kod vas u bolnici. Vraćam se svake godine i uvijek kad idem prema Dubrovniku veseo sam, ali kad dođem pred most, neka mi je knedla u grlu. I volim i mrzim Dubrovnik u isto vrijeme. Krenuli smo iz Petrinje prema Splitu, pa na Korčulu. Ovo je već treća godina kako sudjelujemo u ovoj karavani. Pun sam emocija pa mi je malo teško govoriti, vrati me ovo u mladost i u te dane, sjetim se tih dana i svega što sam preživio.., rekao nam je sudionik karavane Joso Tičak iz Petrinje, iz Moto kluba Veterani Petrinja, inače pripadnik  2.brigade slavnih Gromova.

U moto karavani sudjeluju i žene.

-       Ja sam konkretno stigla iz Makarske, svake godine redovito sudjelujemo u karavani. Tu je i riječka ekipa, tu je i Osijek, Slavonski Brod, Petrinja, Krk, Korčula, ima nas iz cijele Hrvatske. Desetak dana prije polaska osjećamo adrenalin, jedva čekamo kad ćemo krenuti, puno je tu emocija, ne mogu vam to objasnit, za to jednostavno nemam riječi. Trebate poći s nama da vidit što je to, kako funkcionira to zajedništvo, rekla nam je Marija Šiljeg iz Moto kluba Omiški gusari.

Bikeri su iz Mokošice krenuli na Prevlaku, odakle će krenuti na svoj put prema gradu heroju. Želimo im sretan put.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

"Skrivena ljepota prirode" naziv je najnovije izložbe dubrovačke akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann koju je 9. studenog otvorila u Rimu. Pejzaži, lik Isusa Krista, anđeli, ali i apstrakcije samo su dio bogatog opusa ove poznate dubrovačke umjetnice s kojom smo za čitatelje Nportala porazgovarali o njezinoj prvoj samostalnoj izložbi u Vječnom gradu.

Koje ste motive ovoga puta predstavili talijanskoj publici?

Ovo mi je prva samostalna izložba u Rimu. Otvorena je u francuskom Institutu svetoga Luja, a odabrala sam dio opusa s motivima cvijeća, pejzaža i anđela. Riječ je o 20 radova u tehnici ulja ili akrilika na platnu, slike su većeg formata i izložene su u galerijskom prostoru Instituta gdje će ih se moći razgledati idućih 18 dana. Izložbu su otvorile potpredsjednica Udruge hrvatsko - talijanskog prijateljstva Svjetlana Lipanović, dr. sc. Katja Bakija, poznata rimska likovna kritičarka Mara Ferloni i predstavnica za kulturu pri Veleposlanstvu RH u Rimu Tamara Perišić. Jako sam zadovoljna, izložba je lijepo protekla.

23316678 10214634765724326 6545522327254110719 n

Već ste nekoliko puta izlagali u Rimu. Kako je došlo do inicijative o samostalnoj izložbi u Vječnom gradu?

Tako je, ovo mi je već četvrta izložba u Rimu, s time da su do sada bile tri kolektivne s umjetnicima Italije i Španjolske. Sve su one napravljene u organizaciji potpredsjednice Udruge hrvatsko - talijanskog prijateljstva Svjetlane Lipanović koja u Rimu živi cijeli život i bavi se umjetnošću. Ta udruga postoji u Rimu već dugo godina te povezuje umjetnike Hrvatske i Italije. Tako sam jednom prilikom predstavljala Hrvatsku na izložbi 42 umjetnice Europe koju je ova Udruga organizirala. Imali smo ovog puta u Rimu i lijep susret rektorom Zavoda sv. Jeronima gdje sam kao članica molitvene zajednice Effatha poklonila sliku Isusa Krista i to nam je bila prigoda da se taj institut poveže s Dubrovnikom i zajednicom Effathom. U Rimu mi se sviđa njihov angažman oko umjetnosti, jako se puno trude i ulažu u umjetnost te su vrlo zainteresirani za suradnju s našim gradom i umjetnicima.

S Vama je i ovog puta bila dr. sc. Katja Bakija?

S Katjom Bakijom već dulje vrijeme surađujem na području kulture. Ona je 2010., kada je Pečuh bio prijestolnica europske kulture, organizirala izložbu u sklopu galerije Čopor - Horda u Pečuhu. Htjela je da jedan slikar predstavlja kulturu Dubrovnika pa sam tako imala samostalnu izložbu na kojoj sam izložila radove većih formata s tematikom grada Dubrovnika u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu.

Koju biste poruku željeli da gledatelj iščitava iz Vaših dijela?

Mislim da je bitno da čovjek radi ono što ga ispunja. Meni je slikarstvo način da imam neki svoj mikrosvijet u kojem mogu biti zadovoljna i sretna, ali on nije bijeg od stvarnosti, već izraz moje potrebe za likovnim stvaralaštvom. Tako mogu dati nešto svijetu, što će drugima uljepšati život. Nekada se čini da su otvorenja izložbi suvišna, ali to nije tako. Na njima dajemo priliku drugim ljudima da se lijepo osjećaju, da posjete izložbu, da se druže. Tako je i ova nova izložba u Rimu urodila plodom jer je otvorila nove puteve susreta Dubrovnika i Rima. Na otvorenju je bilo dosta ljudi koji se bave umjetnošću dugo godina pa je lijepo tim putem ostvariti nove kontakte. Naš kulturni život tako se povezuje s kulturom grada Rima, to je jedan put prema naprijed.

DSC 0239

Radite i kao likovni pedagog u Umjetničkoj školi. Kako umjetnost približiti mladima?

Lijep je to posao, mladi vole slikati, osjećaju se tu slobodno, rasterećeno. Mogu povremeno odustati ili ne raditi, ali se opet vraćaju tome jer to vole. Mislim da se vrlo bitno baviti umjetnošću jer ona pruža slobodu, svijet koji je paralelan s ovim, a opet slobodan. Neke se stvari možda ne mogu promijeniti u realnosti, ali zato kroz umjetnost možemo napraviti stvari onakvima kakve ih želimo.

Prije više od godinu dana u Sponzi ste predstavili svoj projekt "Dolazak" s tematikom lika Isusa Krista. Što je sljedeće?

Napravili smo službeni dogovor za izložbu Isusa Krista u Rimu. Vjerojatno će tu biti izloženi veći formati s Isusovim likom. Takav me način likovnog izraza raduje i omogućuje mi ući u nešto što je duhovno i čisto te u krajnjoj liniji istina. Unutar te tematike čovjek razmišlja o smislu života, prolaznosti, ali ivječnim istinama koje su prava srž svih nas. U krajnjoj mjeri, možemo raditi što želimo i tako se ponašati, ali ipak neke osnovne vrijednosti ostaju čiste i nedotaknute. Mislim da nam je tu Isus Krist lik koji pokazuje Put, Istinu i Život, pravu realnost života koju mi možemo uljepšati ili ponekad sakriti.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura
Ponedjeljak, 13 Studeni 2017 15:40

CRVENI KRIŽ: Podjela rabljene odjeće i obuće

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik poslalo je obavijest o podjeli rabljene odjeće i obuće koja će se održati u četvrtak 16. studenog i u petak 17. studenog od 9 do 12 sati u prostorijama Dubrovačkog Crvenog križa, na adresi Obala Pape Ivana Pavla II 61.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Vježba Operativnih snaga civilne zaštite „Požar – OŠ Cavtat 2017“ održat će se u srijedu, 15. studenog, s početkom u 10:50 sati u Osnovnoj školi Cavtat.

U vježbi će se simulirati evakuacija i spašavanje učenika i djelatnika iz zgrade Osnovne škole Cavtat u Cavtatu zbog požara uslijed eksplozije na kotlovnici, a sudjelovat će Stožer civilne zaštite Općine Konavle, PUZS Dubrovnik, ŽC 112, JVP Konavle, PP Gruda, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, HGSS Dubrovnik, Postrojba civilne zaštite Općine Konavle te učiteljice i učenici 4. razreda OŠ Cavtat.

Osim evakuacije učenika i djelatnika te gašenja požara, vježbat će se i izvlačenje zarobljenih učenika iz zgrade te potraga za nestalima.
Završetak vježbe je u 11:30, nakon čega će u Sportskoj dvorani OŠ Cavtat, biti održan mali domjenak za sudionike.

Nportal

Objavljeno u Županija

Policijski službenici Policijske postaje Dubrovnik su dovršili kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja da je 28-godišnjak, početkom listopada ove godine, počinio kazneno djelo krađe na način da je, iskoristivši nepažnju vlasnice za vrijeme kada je unutar autobusne stanice čekala taxi, otuđio njenu skupocjenu ručnu torbicu u kojoj se nalazio novac i skupocjeni mobilni uređaj i time je oštetio za iznos od oko 10 tisuća kuna.
Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.
- Temeljem naredbe Prekršajnog suda u Dubrovniku, u petak, 10. studenog, pretražena je obiteljska kuća u Pločama koju koristi 45-godišnjak. Pretragom su u spavaćoj sobi pronađene dvije plastične posude u kojima su bile zasađene tri stabljike marihuane visine od 80 do 150 cm. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 45-godišnjak počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama i protiv njega policija podnosi kaznenu prijavu u redovnoj proceduri.

Tjedno izvješće za promet

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno osam prometnih nesreća od kojih četiri s ozlijeđenim u kojima su tri osobe teže, a četiri lakše ozlijeđene. Četiri prometne nesreće bile su s materijalnom štetom.
Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 506 represivnih mjera od kojih izdvajamo 181 mjeru poduzetu zbog prekoračenja brzine, 54 mjere poduzete zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, 59 prekršaja zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa, 25 mjera zbog nepropisnog obilaženja, 18 mjera poduzetih prema vozačima koji nisu imali upaljena dnevna ili kratka svjetla i 29 mjera poduzetih prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola.

- U prometnoj nesreći koja se u subotu, 11. studenog, dogodila na području Dubrovnika teže je ozlijeđen 27-godišnji motociklist.
Do prometne nesreće je došlo kada se 73-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registracijskih oznaka krećući se Ulicom Vladimira Nazora skrenuo u namjeri parkiranja, a da se prethodno nije uvjerio da to može napraviti bez opasnosti po druge sudionike u prometu, zbog čega je u njegovo vozilo udario 27-godišnji motociklist. Uslijed udara došlo je do pada motocikla i vozača koji je tom prilikom teže ozlijeđen te je, nakon ukazane liječničke pomoći, zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.
- Tijekom vikenda, povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provodila se pojačana akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga. Prekršajno je sankcionirano ukupno 219 vozača, od kojih njih 26 zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Najveća izmjerena koncentracija alkohola bila je 1,90 g/kg.

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Crna kronika

U zgradi Blagajne u Mandaljeni jučer je otvorena Izložba likovnih radova nastalih na likovnoj koloniji Župa dubrovačka 2017. Ova osamnaesta po redu kolonija i izložba u organizaciji Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, ostvarena je pod pokroviteljstvom Dubrovačko neretvanske županije i u suradnji sa Zajednicom kulturno umjetničkih udruga DNŽ. Ukupno 51 slika 27 slikara u tehnikama akrila i ulja na platnu nastale tijekom dvodnevne kolonije u hotelu Astarea, bit će izložene do 26. studenog.

Na koloniji su sudjelovali likovni umjetnici: Josip Škerlj, Mišo Baričević, Loren Ligorio, Maro Kriste, Mirsada Mustapić, Velimir Penović, Živko Mustapić, Ljerka Bojovski, Nedjeljka Gligor, Luce Đuraš, Franica Čebilić, Maca Lučić, Zlata Lučev Perović, Dubravka Rathman, Jagoda Jakir, Marijana Hure, Ljiljana Vukotić, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Marijan Fragić, Vinka Miloslavić, Vedran Grabovac, Baldo Božović, Miro Stamatović, Ivan Oberan, Rina Anđelinić, Pero Skvrce te učenice OŠ Župa Dubrovačka Nika Masle, Laura Lazarević, Vita Car i Ela Žuvela.

Nportal

Objavljeno u Kultura
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik