nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 14 Studeni 2017

Svečanom akademijom i predstavljanjem monografije '90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama' u Kazalištu Marina Držića večeras je proslavljena 90-ta obljetnica te srednje škole.
Okupljenima su se obratila ravnateljica Katarina Tolja, saborska zastupnica Sanja Putica, dogradonačelnica Žaklina Marević i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

„Ovo je zaista velika obljetnica, 90. godina zgrade na Pločama te Vam večeras predstavljamo i monografiju na koju smo jako ponosni. Sastoji se od tri dijela –povijesnog dijela, sjećanja i dijala koji se odnosi na Gimnaziju danas. Mislim da se u njoj svatko pronaći nešto za sebe“ naglasila je ravnateljica Tolja.

„Osjeti se u svakom iskazu ove monografije duboka povezanost sa školom, njezinim naslijeđen ali i brigom za budućnst. Treba naglasiti i dozu poštovanja prema instituciji u kojoj se radi, živi, uči, stvara i odgaja“ rekla je Sanja Putica inače bivša ravnateljica ove škole.

„Biti profesor, pa i ravnatelj, nije zanimanje nego životni poziv koji mora biti obilježen altruizmom , davanjem i ljubavlju. Zahvalna sam autorima monografije, kolegama, roditeljima i učenicima. U školu vjerujem, kao i vi, i želim da očuva vrijedno arhitektonsko-spomeničko nasljeđe, obilježja kulturne baštine, ali i da se razvija dalje u modernu i naprednu školu 21. stoljeća, spremnu uvijek odgovoriti novim izazovima, a pri tom, čuvajući duh ove stoljetne zgrade i čuvajući dječji smijeh, vedrinu mladosti, kao i entuzijazam svojih profesora,“ dodala je Putica.
U sklopu akademije predstavljena je i monografija '90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama' čiji su glavni urednici Katarina Tolja i Marko Giljača, dok su uredništvo činili Kiti Jurica Korda, Renata Lujak Grdović, Ana Njirić Aleksić i Lucijana Pendo.

O monografiji su govorili uz ravnateljicu Katarinu Tolju, urednici Marko Giljača i Ivan Viđen te novinarka Dijana Roko.

„Na ovoj vrijednoj monografiji radili smo punih 6 mjeseci. Za svih nas bio je to iznimno važan posao i svi smo na njega prionuli s veseljem. Bilo je dosta posla, trebalo je razvrstati i izabrati sve one fotografije koje smo dobili od naših sugrađana. Nadam se da smo to dobro odradili“, istaknuo je Giljača.
O sjećanjima na svoje gimnazijske dane, govorila je bivša učenica škole novinarka Dijana Roko.

„Tih 90-ih bili smo djeca skromnih prohtjeva, samo nam je bilo važno da se ne puca. Voljela sam tu zgradu, njezin miris, hodnike, velike prozore na kojima sam obožavala sjediti za vrijeme odmora i gledati u more, na Grad i promatrati prolaznike. Tada smo Grad imali samo za sebe. Preko odmora trčali smo na Stradun napraviti đir, dva i sretali smo ljude koji smo poznavali. U to vrijeme komunicirali smo putem telefona. Svatko je poznavao roditelje svih svojih prijatelja, morao si ljubazno popričati s nečijom mamom da bi na red stigao onaj kojeg zoveš. Svi smo izlazili u Grad, čekali smo se ispod Zvonika ili na Širokoj. Šetali smo Stradunom, sjedali na izlozima, onaj ispred Dubrovačke banke bio je najbolja posta. Nauživali smo se Dubrovnika i njegove bogate povijesti, književnosti, slikarstva, svega onoga što proučavaju stručnjaci diljem svijeta mi smo imali na dlanu“, prisjetila se Dijana Roko.

Program su vodili maturanti Gimnazije Dubrovnik Laura John i Paolo Stabile, a u prigodnom programu nastupili su učenici škole na oduševljenje okupljenih Dubrovčana, staarih i sadašnjih profesora i učenika škole.

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Dubrovnik
Utorak, 14 Studeni 2017 18:24

Lijepe usne po buri i hladnoći!

Nježne i meke usne prvi su indikator fizičke ljepote. Budući da se koža na usnama vrlo lako isušuje, posebno zimi potrebno je više pažnje posvetiti njezi usana. Donosimo nekoliko savjeta:

– Na usnice nanosite isključivo prirodne balzame.
– Zaštitu možete ostvariti ukoliko prirodni maslac umasirate na usne i ostavite ga na njima neko vrijeme da djeluje.
– Prije nanošenja ruža nanesite biljni losion ili balzam na usne.
– Vrećicu crnog čaja izvadite iz tople vode i pritisnite usnicama nekoliko minuta. To će poboljšati prirodnu hidrataciju usana.
– Ne lickajte usne.
– Komadić tanke pamučne gaze premažite prirodnim maslacem, stavite preko usana i držite 20 minuta.
– Prije odlaska na spavanje ruž s usana uvijek uklonite koristeći biljni preparat za čišćenje, te preko nanesite tanak sloj maslaca.

Budući da vaše usne ne mogu proizvesti prirodna ulja njih treba zaštititi od vjetra, sunca i hladnoće.
Kada vaše usne postanu ekstremno suhe, mogu početi pucati ili lomiti se što može biti vrlo bolno, posebno ako popucaju na rubovima.
Ako vam se to dogodi svaki put kada otvorite usta da biste jeli, nasmijali se ili pričali, osjetit ćete nevjerojatnu bol.
Za početak povećajte unos vitamina putem supelmenata koji uključuju vitamin E, C i B kompleks kako biste ojačali imunitet.
Koristite što blažu zubnu pastu, a posebno izbjegavajte one s mentom, jer ona može posebno iritirati ispucale usne.
Dobar balzam za usne je nužan, a bilo bi dobro ako bi on u sebi sadržavao vitamin E, aloe veru i po mogućnosti neki antiseptik. Važno je da pročitate sve sastojke kako ne bi balzam sadržavao alkohol koji može dodatno isušiti rubove usana.

Možete napraviti lagani piling usana koristeći meku četkicu za zube i med, te tako lagano izmasirati usne, a nakon toga isperite i nanesite mnogo balzama.
Neka vam usne budu stalno hidratizirane. Nemojte lickati ili gristi usne jer na taj način samo pogoršavate situaciju.
Nikad nemojte dijeliti svoj balzam s nekim drugim. Ako imate neku infekciju na usnama i koristite balzam, nakon što infekcija prođe ili bacite taj balzam za usne ili odsijecite najmanje 1 cm od vrha, te ostatak prebrišite alkoholnim rupčićem. Na taj način ćete biti sigurni da ste uklonili bakterije.
Prije spavanja na ispucale rubove usana nanesite neku blažu kremu, ali u velikom sloju, a dobro bi bilo ako biste mogli nabaviti melem, nevenovu mast ili mast od gaveza i koristiti za tu svrhu tijekom noći.
Tijekom dana nemojte na usne stavljati debeli sloj ili uočljive bijele kreme, jer će tako vaš problem biti još izraženiji. Dovoljno je nanositi često balzam za usne.

Izvor: Cover Magazin

Objavljeno u Lifestyle

Smotra radova učenika srednjih škola i učeničkih domova Dubrovačke biskupije održat će se u petak, 17. studenoga u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku s početkom u 10 sati. Susret organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije povodom Europskog dana srednjoškolaca.

Pod geslom: znanje se množi dijeljenjem - ovom Smotrom promovira se kreativnost, znanje i zajedničko druženje, pa će sve to promovirati srednjoškolci i njihovi mentori pokazujući svoje istraživačke i umjetničke radove.

Tekst i foto: Dubrovačka Biskupija

Objavljeno u Lifestyle

Svjetski je dan dijabetesa, autoimune bolesti kojoj se precizan uzrok još uvijek ne zna, a broj se oboljelih svake godine povećava. Nažalost, šećerna bolest ne mimoilazi ni djecu pa tako u Dubrovačko – neretvanskoj županiji njih šezdesetak boluje od dijabetesa, a godišnje oboli troje do četvero djece više. Među oboljelima su se našli sin i kćer jedne Dubrovkinje (podaci poznati redakciji) koja je za Nportal podijelila svoje iskustvo. Sin je, naime, obolio sa samo tri i pol godine, dok je kćer imala devet kada su joj nalazi potvrdili da joj je znatno povišen šećer u krvi.

"O toj bolesti tada nisam ništa znala niti sam na nju uopće sumnjala. Moj sin je jednostavno počeo sve manje jesti, a sve više piti. Osim velike žeđi, pojačano je i mokrio, na kraju uopće više nije jeo, samo je želio piti. U vrtiću su se tete žalile kako često mokri, ali ja sam cijelu situaciju povezivala s time da mu je možda stresno što je krenuo u vrtić, ipak je imao samo tri godine. Sumnjala sam da sam tim upisom u vrtić prouzrokovala njegovu bolest, ali kasnije sam saznala da to definitivno nije povezano. Također, u našoj obitelji nemamo nikoga tko je bolovao ili boluje od dijabetesa. Čula sam samo za onu izreku 'pao mi je cukar' tako da nam je to bilo potpuno iznenađenje", kazuje ova Dubrovkinja.

Nakon što je saznala za sinovljevu bolest, vodila je i kćer na ispitivanje kako bi se uvidjelo ima li predispozicije za nju, međutim, tada je sve izgledalo uredno. S druge strane, djevojčica je sve češće počela obolijevati od različitih viroza, praktički su se nizale jedna za drugom te je od toga znatno oslabila i smršavila.

"U susjedstvu smo imali slučaj djevojčice koja je oboljela od teže bolesti pa sam potaknuta time rekla mužu da pođemo našoj kćeri izvaditi krv da vidimo što je posrijedi i tada se ipak pokazalo da ima povećan šećer. Uopće nije imala iste simptome kao sin, sve je izgledalo sasvim drukčije pa nismo na to ni sumnjali", priča ova majka.

U cijeloj situaciji najteže je djetetu objasniti da će cijeli život morati primati injekcije inzulina, sinu je uspjela s vremenom objasniti, dok je kćer prilično spremno sve prihvatila jer je gledala što se sve s bratom događalo i kako se s time nosio. Međutim, roditelju je također potrebno određeno vrijeme da prihvati činjenicu da mu je dijete bolesno, ali i da s time nauči živjeti.

"Bez obzira što smo muž i ja od početka radili sve što je potrebno, educirali se, ipak nam je bio potreban period da sve posložimo, da shvatimo da nismo mi krivi nego da se bolest jednostavno pojavila. S time treba živjeti, nema tu nekog drugog izbora. Liječnici su nam također u početku pomogli i to nastavljaju činiti. Danas kada su moja djeca već tinejdžeri, uvelike pomaže i razgovor s doktorom, učestale kontrole, svako tri mjeseca ili svaki mjesec ako su malo lošije", ističe.

Roditelji čija djeca boluju od dijabetesa tipa 1 imaju i određena zdravstvena prava pa je tako i ova majka do sedme godine njezinog sina imala pravo na neplaćeni dopust, kao i četverosatno radno vrijeme s time da je svake godine morala papire nositi na komisiju kako bi dokazala da joj dijete još uvijek boluje od dijabetesa. Djeca su u svakom slučaju naišla na razumijevanje među vršnjacima i učiteljima te nisu imala problema s prilagodbom.

"Kada je sin krenuo u školu, nisam imala nekih većih problema. Možda je to i do moje djece koja su brzo sazrela jer su morala, oni su zapravo brzo odrasli. Naišli smo na razumijevanje, ljudi ne znaju puno o tome, ali izlazili su nam u susret. Srećom djeca su uvijek dostupna na mobitel pa bi se uvijek po potrebi mogli čuti. Stariji sin bi na odmoru izmjerio šećer, dao si inzulin i pojeo marendu. Svoju djecu ne smatram bolesnom, niti se prema njima tako ponašam. Naprotiv, oni žive sasvim normalno, odlični su đaci, nemamo nikakvih problema, sin je dobio i ponudu da studira vani. Potičem ih da pokušaju sve stvari bez obzira i ako su neuobičajene za njih. Opet ne znači da nemaju svojih loših dana, dogodi se stres, bolest, bilo kakva nervoza. Čim pokupe virozu ili nešto slično, odmah i šećer počinje varirati. Nekada im nove situacije znaju zasmetati i utjecati na razinu šećera bez obzira na prehranu", priča.

Ova Dubrovkinja članica je udruge Slatki život koja brine o djeci koja boluju od dijabetesa i njihovim roditeljima gdje su im pomogli organizirati život u odnosu na ovu bolest, ali i ostvariti sva prava.

"U Udruzi su nam jako pomogli. Roditelj se nađe u situaciji u kojoj je jedino bitno mjeriti šećer, davati inzulin, a sve ostale stvari oko njih u tom jednom razdoblju su nevažne. Potrebna je sigurno godina dana da se polako dođe k sebi. Roditelj mora nastaviti sa svakodnevnim životom i obvezama. Djetetu se neke stvari oko ove bolesti mogu objasniti, druge pak teže jer ih katkada ni sebi ne možete objasniti. Iskustva razmjenjujemo s drugim roditeljima s time da je svako dijete priča za sebe. Mom sinu i kćeri smetaju potpuno različite stvari, situacije, stresovi, već su i tinejdžeri. Roditelj je u ovoj situaciji vrsta svakodnevnog doktora. Nema šablone osim te da vam je dijete ovisno o inzulinu i da mora paziti na ishranu, sve ostalo sami smo svoji majstori. Drugi su nam roditelji potpora, lijepo je vidjeti da nismo sami u ovoj priči. Treba više razgovarati o ovakvim stvarima. Ima različite djece, ali i roditelja. Neki uopće ne prihvaćaju da im je dijete bolesno. Zbog te djece uvijek je dobro ukazivati na simptome kako bi se oni provjerili i djetetu se pomoglo", ističe ova Dubrovkinja.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovat će u srijedu Poveljom Republike Hrvatske Zavičajni muzej Konavala u Čilipima , a vaterpolisti iz Konavala bit će odlikovani Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.


Načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je ovom prilikom čestitku i izrazio zadovoljstvo mukotrpnim radom potrebnim za takva priznanja.


”To je pohvala i dokaz ustrajnom radu naših Muzeja i galerija i jasni pokazatelj da se sav novac koji je uložen u tom smjeru vidljiv i opipljiv. Cijelu općinu veseli to priznanje. Što se tiče vaterpolista, jasno je da su Cavtat i Konavle oduvijek davali najbolja svjetska imena, a ovo priznanje je samo još jedna potvrda tome”, rekao je načelnik Lasić.
Priznanje će u ime Muzeja i galerija Konavla primiti ravnateljica Antonia Rusković Radonić sa svojim najbližim suradnicima, a Povelja Republike Hrvatske dodjeljuje se međunarodnim organizacijama, pravnim osobama, stranim državnicima te hrvatskim i stranim državljanima za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te za doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku Republike Hrvatske. Povelja se sastoji od pisane isprave, a dodjeljuje se odlukom predsjednika odnosno predsjednice države. Podsjetimo, Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Zavičajni muzej u Čilipima prilikom nedavnog izmještanja ureda na jug Hrvatske.

Također, Predsjednica je odlučila Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovati ukupno 25 sportaša i sportskih djelatnika za osobite zasluge za sport, a među njima mnogi vuču korijenje iz Konavala. Među nagrađenima su tako Sandro Sukno, Loren Fatović, Marko Macan, Miho Bošković te Paulo Obradović. Osim njih priznanja će dobiti i drugi sadašnji i bivši igrači VK Jug CO: Andro Bušlje, Maro Joković, Marko Bijač, Xavi Garcia, Luka Lončar te Vjekoslav Kobešćak.

Tekst i foto: Općina Konavle

Objavljeno u Županija

Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Dubrovnik predstavili su županu Nikoli Dobroslaviću i zamjeniku Jošku Cebalu jedinstven program javnih radova na sanaciji posljedica od požara i poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava u razdoblju jesen/ zima 2017./2018. godine.

Ovaj nacionalni program provodi se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a cilj je u suradnji s općinama i gradovima te nadležnim institucijama (poput Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda itd.) kao nositeljima projekta angažirati što veći broj nezaposlenih osoba u spomenutim poslovima sanacije i prevencije od požara i sanacije bujičnih poplava tijekom jeseni i zime u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Župan Dobroslavić pozdravio je provedbu ovog programa kojeg u 100 postotnom iznosu financira država, a kojim će se na razini Dubrovačko-neretvanske županije obuhvatiti obuhvatiti nekoliko stotina nezaposlenih osoba.

Poslovi koji mogu biti obuhvaćeni Programom su:čišćenje drveća i niskog raslinja, saniranje divljih odlagališta otpada, održavanje i sanacija nerazvrstanih cesta sukladno Odluci o nerazvrstanim cestama, održavanje poljskih puteva, pomoć pri izradi protupožarnih prosjeka i puteva, čišćenje i održavanje rubnih pojaseva uz javne prometnice i željezničke pruge, održavanje čistim i uređivanje postojećih izvora vode u šumama te ostale preventivno-uzgojne radove planirane godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara.

Trajanje programa je do šest mjeseci u punom radnom vremenu ili do šest mjeseci u nepunom radnom vremenu uz mogućnost obrazovanja. Važno je naglasiti kako obrazovanje može biti iz područja vezanih uz program, no i ne mora, a maksimalni iznos za takvo osposobljavanje po nezaposlenoj osobi je sedam tisuća kuna.
Radovi će biti plaćeni u iznosu prosječne minimalne plaće 3839,47 kuna, a bit će pokriveni i troškovi prijevoza. Ciljane skupine za program su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, mlade osobe itd., no uvjeti za sudjelovanje u programu bit će tek da je osoba evidentirana na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te da ima prebivalište na području jedinice lokalne samouprave koja je iskazala interes za provođenje ovog programa.

Nakon koordinacije s jedinicama lokalne samouprave HZZ će izravnim kontaktom ići prema krajnjim korisnicima, tj. nezaposlenim osobama.

Izvor: DNŽ

Objavljeno u Županija

Meteoalarm oglasio je opasnost za šire dubrovačko područje zbog značajnijih količina kiše. U posljednja 24 sata sata u Dubrovniku je tako palo 20 litara po četvornom metru. Iz HAK-a vozače upozoravaju da poradi mokrih i skliskih kolnika te mogućih odrona na cestama voze s povećanom pozornosti. Pojedine dionice zatvorene su za prometovanje kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama, a obustavljene su i trajektne linije Split-Vela Luka-Ubli te katamaranske Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula.

Tijekom čitava dana puhat će umjereno i jako jugo, zatim bura uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavine. Druga polovina tjedna bit će razmjerno suha, a temperature su za sredinu studenog ponešto niže nego uobičajene. Druga polovina tjedna, kako piše HRT, bit će uglavnom suha, barem djelomice sunčana te malo toplija. Nedjelja vrlo vjerojatno promjenljivija.

Objavljeno u Županija

Mjerenjem šećera i tlaka danas je ispred Sponze obilježen Svjetski dan šećerne bolesti. Mjerenje traje nekoliko sekundi, bezbolno je, za njega se ne treba posebno pripremati, a može biti spasonosno ponajprije za osobe koje nisu ni svjesne da boluju od šećerne bolesti. Ovaj „tihi ubojica“ kako se dijabetes još naziva, može prouzrokovati ozbiljne probleme ako ga se na vrijeme ne uoči ili pak zanemari.

„Nakon nekoliko godina života s ovom bolesti dolazi do komplikacija na bubrezima, očima, koži, čak se može doživjeti i moždani udar zbog začepljenosti žila. Povišeni šećer treba što prije sniziti, a za to je potreban inzulin ili čak tablete kod dijabetesa tipa 2. Ne treba bježati od inzulina, on je lijek. Bolest treba najprije prihvatiti, s njome se može normalno živjeti. Upravo zato se što više ljudi treba odazvati ovakvim akcijama. U našem gradu 10 posto ljudi boluje od dijabetesa, što nije mala brojka, a više od polovice možda ni ne zna da ima dijabetes“, kazao je za Nportal predsjednik Udruge Slatki život Željko Jaković.

Mjerenje šećera i tlaka organizirali su Zavod za javno zdravstvo DNŽ, Patronažna služba Doma zdravlja u Dubrovniku i Udruga Slatki život koja skrbi o djeci oboljeloj od dijabetesa i njihovim roditeljima, a akciji su se kao i svake godine priključili učenici 4. b razreda OŠ Marina Getaldića s učiteljicom Snježanom Viteškić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti učenici Medicinske škole Dubrovnik, 4.B razred Medicinske sestre-tehničari opće njege, održali su prezentaciju o dijabetesu zamjenicima župana Žaklini Marević i Jošku Cebalu te djelatnicima Dubrovačko-neretvanske županije, a upriličeno je i prigodno mjerenje razine šećera u krvi kao i mjerenje krvnog tlaka.

Kako su u svojim prezentacijama istaknuli učenici dijabetes je danas izuzetno raširena bolest, a razlikuje se Tip 1 i Tip 2. Neki od simptoma su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, stalna glad, gubitak težine te zamagljen vid. Kod Tipa 1 simptomi su nagli, dok kod Tipa 2 nastupaju u blažem intenzitetu.
Normalna vrijednost šećera u krvi je između 3,6 i 6,1 mmol/l, a liječenje uključuje edukaciju, pravilnu ishranu, tjelovježbu i antidijabetike.
Učenici su posjetili djelatnike županije pod pratnjom i vodstvom profesora Lane Ferizović-Karađole dr.med., te Šime Karađole dr.med.

Izvor: DNŽ

Nportal

Objavljeno u Županija

Hrvatske autoceste d.o.o. završile su projekt ” ULAZ U LUKU PLOČE ” – rekonstrukcija brze ceste i izgradnja spojne ceste za luku Ploče i Grad Ploče. Projekt je dobio i uporabnu dozvolu čime su se stekli svi uvjeti za puštanje u promet predmetne ceste.

Novoizgrađenu dionica od čvora Čeveljuša do Grada Ploče i luke Ploče puštena je u promet danas,  14.11.2017. godine u 10 sati.

Za projekt “Ulaz u Ploče”- rekonstrukcija i izgradnja spojne ceste za Luku Ploče i Grad Ploče Hrvatske autoceste d.o.o. dobile su bespovratna sredstva iz Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 56.481.272,63 kuna, od čega je 85 posto u iznosu od 48.004.831,73 kuna financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program promet 2007. – 2013., a preostali dio Hrvatske autoceste d.o.o..

Izgradnjom ove dionice  omogućena je bolja povezanost Luke Ploče i Grada Ploče na TEN-T mrežu kao i bolju  regionalnu pristupačnost TEN-T mreži te dalje prema ostalim državama EU.

Hrvatske autoceste d.o.o. predmetnu cestu predat će Hrvatskim cestama d.o.o. na daljnje održavanje i gospodarenje.

Hrvatske autoceste d.o.o.

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik