nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 16 Studeni 2017

Usluge taksi-prijevoza u Hrvatskoj potpuno će se liberalizirati, zakon će se odnositi na sve jednako i neće biti posebnih kategorija taksi-prijevoznika.

Glavni su to naglasci prijedloga novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji se odnose na taksi-tržište, a koji će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture početkom prosinca uputiti u javnu raspravu.
U Ministarstvu kažu da prijedlog zakona previđa neograničen broj taksi-dozvola u gradovima i općinama koji će tako dozvolu morati izdati svakom tko ima potrebnu licenciju. Prema važećem zakonu, jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost ograničiti broj taksi-vozila.

Ukidanje monopola prema prijedlogu zakona, svi koji imaju licencije moći će dobiti dozvolu u bilo kojem gradu ili općini, koji im te dozvole moraju izdati u roku 15 dana od podnošenja zahtjeva. Ako im ne izdaju u tom roku, smatrat će se da su dobili dozvolu.

Zakonom će se odrediti maksimalna cijena dozvole, a ona neće moći iznositi više od 10 posto mjesečne neto plaće na području jedinice lokalne samouprave koja izdaje dozvolu. Usto, novim će se zakonom ukinuti određivanje cijena taksi-usluga pa će se one formirati isključivo prema tržištu. Novost je i da vozači taksija moraju biti stari minimalno 21 godinu, a da bi dobili licenciju, morat će imati dobar ugled. A to pak znači da ne smiju biti pravomoćno osuđeni, da u zadnje dvije godine nisu teško prekršajno kažnjavani te da nemaju zabranu obavljanja djelatnosti u cestovnom prometu. Vozači taksija neće više morati polagati ispit za profesionalne vozače koji polažu vozači kamiona ili autobusa, nego će polagati teorijski ispit za početnu kvalifikaciju vozača motornog vozila B kategorije. Taksisti koji su stekli licencije prema strožim uvjetima moći će nastaviti poslovati prema istim uvjetima još pet godina.

Jedna od opcija je, a to će se regulirati posebnim pravilnikom, da sva taksi-vozila budu unificirana i označena jednako. Tako bi onda i Uberova vozila morala imati oznaku taksija, što sad nije slučaj. U Ministarstvu navode i da im je bilo neprihvatljivo da se u zakon uvede novi oblik prijevoza, za što se zalagao upravo Uber, na koji će se stoga odnositi sva pravila koja se odnose na taksi-prijevoznike. Prema novom zakonu, taksi-tržište će se potpuno liberalizirati, što će sigurno odgovarati Uberu, no s druge strane zakon će se odnositi jednako na sve, što bi trebalo zadovoljiti jedan od glavnih zahtjeva taksista. Oni koji se ne budu pridržavali novog zakona plaćat će dvostruko veće kazne nego dosad.

Novim zakonom očekuje se da će cijene taksi prijevoza biti niže, a da će usluga biti kvalitetnija i dostupnija građanima. Liberalizacija tržišta, smatraju u Ministarstvu, olakšat će pokretanje novih obrta i tvrtki za autotaksi-prijevoz te otvaranje novih radnih mjesta. Naime, cijela Hrvatska ima svega oko 3000 taksista iako smo turistička zemlja i potrebe za tim prijevozom puno su veće.

Izvor: Večernji.hr

Objavljeno u Lifestyle

Povodom dana sjećanja na žrtvu Vukovara pridružite nam se i zapalite svijeću u petak, 17. 11. 2017. u 17,00 sati u Cavtatu na novouređenom nogostupu od ulaza u Cavtat prema Mećajcu, u Čilipima kod spomenika ”Konavoska mati” te na Grudi od Doma kulture do križa ispred sporstske dvorane.

Općina Konavle

Objavljeno u Županija
Četvrtak, 16 Studeni 2017 19:53

'MALI VUKOVAR': Najtužnije selo u Hrvatskoj

Danas je godišnjica jednog od najtežih zločina počinjenim nad Hrvatima tijekom Domovinskog rata. Selo Kostrići je „najtužnije selo u Hrvaskoj“. To je selo u kojem su za vrijeme agresije na Hrvatsku pobijeni svi stanovnici, uključujući i djecu. Sve do prošle godine čekalo se da DORH digne optužnicu za zločin bez presedana, iako se sve ove godine znalo tko su počinitelji.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu lani je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv desetorice okrivljenika zbog sumnje da su počinili dva kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Jedna osoba je nepoznatog državljanstva, dvoje su državljani Bosne i Hercegovine, dok su preostali državljani Republike Srbije.

Toga kobnog dana dogodilo se slijedeće. 14.. studenog 1991. pripadnici MUP-a SAO Krajine iz sastava Jedinice za posebne namjene “Kaline” iz baze u Komogovini, zapovjednika Stevana Borojevića Gadafija, ušli su u selo i poubijali sve stanovnike koje su zatekli., njih ukupno 15 uključujući dvoje djece od dvije i pet godina, kuće opljačkali a selo spalili. Sutradan su ubili i šesnaestog stanovnika kojeg dan ranije nisu zatekli. Od 16 žrtava u selu Kostrići svima je zajedničko da su bili civili, neboračko stanovništvo koje prilikom likvidacije nije pružilo otpor, te da su bili hrvatske nacionalnosti i rimokatoličke vjere. Po spolu, devet žrtava bile su žene, a sedam muškarci. Po dobi devet žrtava je bilo starije od 60 godina, tri su bile srednje životne dobi, dvoje mlađe životne dobi (bračni par) dok su dvije žrtve bile maloljetna djeca. Danas selo Kostrići praktički ne postoji...
Prema iskazu Stevana Borojevića, on je zajedno s „jednim borcem Medićem i jednim dobrovoljcem Srbijancem“, dobio naredbu o „čišćenju“ sela Kostrića. Navodi da su u selu već naišli na srpske borce, od kojih mu je jedan rekao da u jednoj kući postoji jedna mlađa žena s dvoje djece i dvije starije osobe, nakon čega su se skupili kod te kuće, a ulaskom u kuću je vidio da čitava obitelj uplašena sjedi na krevetu, dok se mlađa žena tresla i plakala uz dvoje djece od 2 i 4 godine. Navodi da je tek sutradan saznao da je cijela obitelj pobijena.

Suprug ubijene žene i otac pobijenih dječaka koji je tog dana izbivao iz sela, u posve “mrtvom” selu, pronašao je i svoju obitelj pa pojurio sve prijaviti. Tada su ubili i njega...
Do danas nisu pronađeni ostaci još devet mještana.

 

Izvor: Dnevno.hr

Objavljeno u Branitelji

Projektni prijedlog Grada Korčule “Revitalizacija obrambenih utvrda grada Korčule” uspješno je prošao fazu provjere prihvatljivosti izdataka kojom su odobrena bespovratna sredstva za provedbu projekta u iznosu od 5.256.187,40 HRK. Od ukupne vrijednosti projekta, 4.204.949,92 HRK bespovratnih sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj – OP Konkurentnost i kohezija, dok će Grad Korčula sudjelovati u iznosu od 1.051.237,48 HRK.

Temelj projekta je izrada projektne dokumentacije za revitalizaciju utvrda i kula na južnom obrambenom zidu povijesne jezgre grada Korčule koji sve elemente povezuje u jedinstveni turistički proizvod. Projektom dokumentacijom obuhvatit će se revitalizacija kula Revelin, Svih svetih, Male i Velike Kneževe kule te ljetne pozornice i Kneževog dvora koje će biti povezane u jednu cjelinu uređenim ophodom. Unutar projekta uključena je i revitalizacija utvrde Forteca i bastiona. Osim toga, obnova uključuje i izradu muzeoloških programa za sve navedene kule.

Tekst: Grad Korčula

Objavljeno u Županija

Postupajući po dojavi djelatnika ugostiteljskog objekta na području Opuzena danas, 16. studenog, oko 14.15 sati, policijski službenici Policijske postaje Metković su izvan ugostiteljskog objekta, zatekli 57-godišnjaka u vidno rastrojenom stanju. Zbog agresivnog ponašanja i vidnog rastrojstva policijski su službenici upotrijebili sredstva prisile te zatražili intervenciju Hitne medicinske pomoći nakon čega je odlučeno da je osobu potrebno hospitalizirati. Prilikom prijevoza u dubrovačku bolnicu, 57-godišnjak je preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći. Tijelo preminulog se prevozi na Odjel patologije dubrovačke bolnice gdje će se obdukcijom utvrditi uzrok smrti.žž

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Crna kronika

Međunarodni dan dekubitalnog ulkusa, oštećenja kože izazvanog stalnim, mehaničkim pritiskom na njezin određeni dio, danas je održano u Općoj bolnici Dubrovnik. Dekubitus se najčešće razvija kod osoba koje dulje vrijeme nepomične leže u krevetu (npr. nakon srčanog ili moždanog udara) ili su vezane uz invalidska kolica, a kod njegova liječenja najvažniju ulogu imaju medicinske sestre.

"Upravo smo ovu temu dekubitusa htjeli iskoristiti da bi podigli suradnju svih sestara u našoj Županiji u svim suradnim ustanovama, a pogotovo jer dekubitus u velikoj mjeri ovisi o radu medicinskih sestara, to je jedno od krucijalnih pitanja u sestrinstvu. Imali smo jako dobar odaziv, a posebno zbog činjenice da se ovo predavanje nije bodovalo od Komore što znači da su sestre prepoznale koliko je ta tema njima važna. Dogovorili smo budući način suradnje s drugim ustanovama budući da njihovi pacijenti dolaze k nama", istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Dubrovnik sestra Kristina Muhoberac.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u Domu zdravlja Dubrovnik, Vedrana Iveta kazala je kako dekubitus spada u najčešći neželjeni događaj što se tiče procesa rada i zdravstvene njege medicinske sestre i dodala kako Dom zdravlja izvrsno surađuje s Općom bolnicom.

"Naša suradnja je na dobrom putu, a današnji skup ju je dodatno poboljšao. Neminovno je da iz centralne ustanove, a to je Opća bolnica Dubrovnik, dobijemo informacije o pacijentima koji su bili ležeći i koji trebaju skrb izvan ustanove. Imamo i sestrinsko otpusno pismo, što je imperativ naše dobre komunikacije", naglasila je Iveta.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana dekubitalnog ulkusa održan je i okrugli stol te predavanja, međuostalim, i ono sestre Marije Kalogjere o "Praćenju dekubitalnog ulkusa kroz sestrinsku dokumentaciju u OB Dubrovnik".

"Opća bolnica Dubrovnik bavi se praćenjem i prevencijom dekubitusa od 2008. godine kada je osnovana radna grupa. Certifikat kao program sestrinske dokumentacije na nivou države dobili smo 2013. godine i mi smo jedna od prvih bolnica koja je uvela zasebni program takve dokumentacije u čijem kreiranju su sve sestre sudjelovale. Upravo je dekubitus jedan od najvažnijih indikatora zdravstvene njege u bolnici te se kao takav tretira kao neželjeni događaj", naglasila je Kalogjera.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Svečanost dodjela zahvalnica institucijama, ustanovama i privrednim subjektima za sudjelovanje u proslavi 25. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske održana je danas u vojnom kompleksu Kupari, a zahvalnice je u ime Ministarstva obrane, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske uručio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske i čelnik Provedbenog stožera OS RH, general-pukovnik Mate Ostović.
U ime Grada Dubrovnika zahvalnicu za nesebičnu pomoć i suradnju u organizaciji i provedbi svečanosti obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske” primio je privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Zdenko Medović.

„U pripremi i provedbi ove vrlo značajne aktivnosti, kroz koju smo se prisjetili naše nedavne prošlosti i odali počast svim braniteljima i osloboditeljima Dubrovnika i juga Hrvatske, ostvarili smo izvanrednu suradnju te dobili Vašu potporu bez koje bi bilo nemoguće organizirati i provesti svečanost“, istaknuo je general-pukovnik Ostović prilikom dodjele zahvalnica.

Zahvalnice su uručene i gradskim komunalnim društvima Sanitat, Čistoća, Vrtlar i Libertas, javnoj ustanovi u kulturi Dubrovačke ljetne igre, Kinematografima Dubrovnik, Kazalištu Marina Držića i Muzeju Domovinskog rata kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Dubrovački vatrogasci, Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, Policijskoj postaji Dubrovnik, Carinskoj upravi Dubrovnik, Županijskoj lučkoj upravi, Lučkoj kapetaniji, Općoj bolnici, Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, Gradskom društvu Crvenog križa, Povijesnoj vojnoj postrojbi „Dubrovački trombunjeri“ i Društvu prijatelja dubrovačke starine te hotelima President i Adriatic.

 

Grad Dubrovnik

Objavljeno u Dubrovnik

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika natuknuto je oživljenje Malog raspjevanog Dubrovnika, dječjeg zbora čije je gašenje prije pet godina izazvalo negodovanje i nevjericu među dubrovačkom dječicom, ali i njihovim roditeljima. Neslužbeni razgovori s voditeljem Đelom Jusićem o povratku zbora kako doznajemo su u tijeku. Podsjetimo za svog pedesetogodišnjeg djelovanja Mali raspjevani Dubrovnik zaradio je status institucije koja je na noge podigla generacije dubrovačkih mališana.

Inicijativa da se zbor vrati na pozornicu kod naših sugovornica probudila je uspomene kada su i same bile dijelom njega. Doba Paule Lazarević, Ane Bačić Vukota i Petre Pivac Nodilo, naime bilo je specifično. Bilo je to vrijeme ratnih razaranja za kojih su dječica Malog raspjevanog Dubrovnika odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu – iz blokiranog Grada doputovala su na audijenciju kod pape Ivana Pavla II, pjevala su Bernardu Kushneru, nastupili na Koncertu mira u Male Braće sa sopranisticom Barbara Hendricks. Pjesmom poslala su svijetu poruku o strahotama koje njihovi sugrađani svakodnevno proživljavaju.

„Bio nam je stil života. Ne obveza ili samo aktivnost, već uistinu dio života. Na Malom raspjevanom Dubrovniku smo pjevali, ali poanta je uvijek bila u druženju i veselju. Nikad se nije dogodilo da nam se nije dalo ići na probu“, objašnjava Ana Bačić Vukota.

4

Istog mišljenja je Petra Pivac Nodilo, koja je tada ni više ni manje uživala status dječje zvijezde. Pjesma koju je otpjevala davnih devedesetih „Dubrovačka dječica“ i danas je rado slušana među mališanima. „U zboru nisu vladala stroga pravila. Svatko tko je želio dobio je priliku postati članom. Onaj tko je imao više talenta i volje ostajao je duže vremena. Zato su kroz zbor i prošle brojne generacije naših sugrađana. Mislim da su sva djeca bar jednom došla na probu“, nadodala je Ana koja je pjevati počela s tri godine, a kasnije svoj angažman nastavila vođenjem nastupa.

Obje Ana i Paula svoju ljubav prema glazbi nastavile su u Ženskoj klapi FA Linđo obradivši uspješnice Malog raspjevanog - „Mali ribar“ i „Lula starog kapetana“. „Čini mi se da sam sto godina pjevala u Malom raspjevanom Dubrovniku. Definitivno to su bili temelji za klapu. Bilo nam je predivno, puno smo putovali, zabavljali se. Posebno se sjećam odlazaka u Italiju za vrijeme rata, u Rim, Padovu i Napulj. Tada smo posjetili papu Ivana Pavla II. Nakon pjesme on nas je blagoslovio. Prilikom posjeta Bernarda Kushnera Gradu nas sedmoro nastupili smo u katedrali, a on nas je snimao na diktafon. Mislim da je to bilo poslije sv. Nikole i bombardiranja Dubrovnika 1991. Mama i tata brinuli su kako će nas iz Gruža dovesti ondje. Koja luda hrabrost - poslati dijete u takvim uvjetima na koncert!“, ispričala je Paula.

„Papa nije mogao vjerovati da smo stigli iz ratom pogođene zemlje. Sjećam se njegovih suza kada smo mu na poljskom otpjevali Došla Karolinka“, sjetno će Petra. Slično je bilo i s koncertom u Male braće kada su pjevale s Barbarom Hendricks. „Sjećam se Straduna u mraku, samo su svijeće gorile u izlozima. Nismo dvoumili, na koncert se jednostavno moralo doći. Pitanje je bilo samo koji put je najsigurniji. Vodili su nas osjećaji. To se ne može objasniti.“

3

Kroz razgovor nižu se uspomene; noćenje kod talijanskih obitelji, suze prilikom povratka u ratom razoren grad. „Dan danas čujem se s tim obiteljima preko Facebooka, neko vrijeme pisali smo si pisma. Kad smo odlazili plakala sam kao kišna godina. Kod nas je još trajao rat“, priča Paula na koju se nadovezuje Petra: „U tim nezgodnim trenucima, jednostavno se povežeš s ljudima. Tih godina proživljavali smo šok, nismo bili ni svjesni“. „Ali nikome nije padalo na pamet da zbog takvih uvjeta ne dolazi na probe. Išlo se i pod granatama. Vladali su inat i ponos. Koliko god smo bili maleni, osjećali smo težinu situacije“, napominje Paula.

Ani je to razdoblje života osobito drago: „Kao djevojčica nisam imala izraženu sklonost glazbi, niti sam bila tip djeteta kao. Mama je čak razmišljala da odustanem. No, dundo Đelo joj je rekao da imam potencijala i da se sluh razvija kroz godine. Pjevanje u Malom raspjevanom Dubrovniku bio je temelj za moje djelovanje u klapi Linđo.“„Da nije bilo toga tko zna kojim bismo putem krenule“, nadodaje Paula. „Tada nije bilo pritiska. Dundu Đelu je bilo najvažnije da se izrazimo kroz pjesmu“. „Jednostavno smo bili drugačiji od ostalih zborova poput Trešnjevačkih mališana i Klinaca s ribnjaka. Mi nismo imali ni uniforme. Nastupali smo u svojoj odjeći koja se pažljivo birala pa čak i kupovala u inozemstvu“, govori Petra.

Sve tri danas majke na pitanje bi li svoju djecu upisale u Mali raspjevani Dubrovnik spremno odgovaraju potvrdno. „Ako treba i pomoći, rado bi se angažirale“, naglašava Petra. Vodstvo, međutim, ne bi prepustile nikom doli Đelu Jusiću: „Posebnost Malog raspjevanog Dubrovnika je u tome što je dundo Đelo pisao pjesme za nas i prenosio nam tu emociju. Teško će to tko drugi ponoviti. Raspjevani je bio simbol Dubrovnika. S nestrpljenjem se čekao godišnji koncert ispred crkve sv. Vlaha svakog 9. srpnja. Nakon tog nastupa imali smo ljetnu stanku uz važnu poruku - vidimo se na starom dogovorenom mjestu!“

Vidimo!

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Lifestyle

Već smo pisali priču o maloj Petri, koja je jedna od trideset i devetoro djece oboljele od spinalne mišićne atrofije, bolesti koja uzrokuje teški invaliditet, mišićnu slabost i propadanje. SMA je vodeći gnetski uzrok smrti u djece. Statistike kažu da polovina djece s težim oblikom bolesti umire prije druge godine života.
Spinraza je spasonosan lijek za ovu djecu i odrasle koji boluju od SMA. Lijek je vrlo skup, pa roditelji oboljele djece apeliraju na one koji odlučuju i pozivaju na osnivanje nekog fonda ili zaklade koji bi se punio primjerice iz poreza za luksuz, kako bi svi teško bolesni mogli dobiti lijekove koje se ne nalaze na listi HZZO-a.
Udruga Kolibrići, koja okuplja roditelje vitalno ugrožene djece se odlučila na javan, miran prosvjed koji će se održati 30.studenog u Zagebu, na Trgu svetog Marka, s početkom u 10 sati.
Dubrovčani su im se odlučili pridružiti u njihovoj borbi i organizirali prosvjed na isti dan, u isto vrijeme na dubrovačkom Stradunu. Ovim putem pozivaju sve sugrađane da se pridruže i podrže ove ljude u njihovoj borbi za trajno rješenje pitanja liječenja skupim lijekovima.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

Kao i prethodne godine, uMetkoviću se ponovno organizira manifestacija 'Božić u Neretvi'. Prilikom ove manifestacije će se, na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana, postaviti božićne kućice.

Navedene kučice, uz suglasnost grada Metkovića, u zakup će davati isključivo naše društvo Čistoća Metković d.o.o.

Sve poslovne subjekte, zainteresirane za zakup istih, pozivamo da pregledaju javni poziv na davanje kučica u zakup, a isti možete preuzeti ovdje.

Božić u Neretvi – javni poziv 2017

Rok za prijavu ponuda je do 23. studenog 2017. godine do 12:00 sati

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik