nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 03 Studeni 2017

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva na otvorenje izložbe Dubrovnik, 1991. - Rijeka, 2017. Slavena Tolja, koje će se održati sutra u Galeriji Flora u 19 sati, a moći će je se razgledati do 14. studenog. Na izložbi će biti predstavljeni gotovo isti materijali kao na nedavnoj Toljevoj izložbi u Galeriji VN u Zagrebu s nekoliko manjih izmjena prilagođenih novom kontekstu.

Umjesto ispuhanih balona, drvenog slonića, kutije cigareta, samostojeće lampe i obiteljske fotografije s izrezanom siluetom pojavljuju se dva nova elementa, fotografija Toljevog rada Crni križ iz 1991. i “maketa” Rijeke napravljena od kutija lijekova koje autor koristi kao propisanu terapiju nakon moždanog udara kojeg je preživio prije nešto više od godinu dana. Nekoliko olovkom nacrtanih profilnih silueta na zidu: dvije djevojčice i muškarac, crtež koji prikazuje tri kornjače, elementi su koji povezuju zagrebačku i dubrovačku izložbu kao i lijekovi koji su na dubrovačkoj izložbi postavljeni na drugi način.

Riječ je svakako o vrsnom dubrovačkom umjetniku koji se u svojoj umjetnosti koristi fotografijom, instalacijama, umjetnosti ready-madea i performansa kako bi ukazao na probleme u političkoj, društvenoj i kulturnoj sferi. Slaven Tolj predstavnik je nove umjetničke prakse u Hrvatskoj, u koju se ubraja postobjektna umjetnost, performans, akcija, happening, land art, ambijenti, instalacije, novi mediji i drugo. Tolj djeluje u kulturnom polju kroz više funkcija - kao kustos, umjetnik i voditelj umjetničkih radionica. Kroz sve vidove njegovog djelovanja provlači se osviještenost za društvena i politička pitanja, a ključno mjesto u njegovom opusu ima grad Dubrovnik, kojem se uvijek iznova vraća kako bi reagirao na narušavanje njegovih vrijednosti, kako za vrijeme rata tako i u trenutačnoj političkoj klimi.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Prirodoslovni muzej Metković poziva vas u subotu, 4. studenog u 10 sati na radionicu na kojoj će se potražiti odgovor na pitanje: Što je zapravo snježna pahuljica?
Ispratili smo ljeto i ptice selice, podsjetili se kako nastaje kišna kap, pogledali u muzeju tko spava zimski san, a o jednom dijelu praznika koji su pred nam svi maštamo. Kad bi barem pao snijeg!
Koliko puta smo kao djeca pokušavali zadržati pahuljice na rukavicama i promatrati ih, ali nam nije uspijevalo jer je toplina našeg tijela uskoro obavila svoj zadatak i otopila pahulju. Kristali snijega su čovjeku najpoznatiji i najdostupniji prirodni kristali. Možemo reći da nam oni pokazuju svu ljepotu prirode u malom. Zajedno ćemo otkriti tajne snježne pahuljice. Jeste li znali da se smatra da je podjednako "nemoguće" pronaći dvije identične pahuljice i dva identična lista koja su pala sa stabla u jesen.
Ponesite oštre škarice, naučit ćemo kako izraditi jedinstvene pahuljice i ukrasiti svoj dom za blagdane.

Nportal

Objavljeno u Metković
Petak, 03 Studeni 2017 17:32

Voda na području Imotice nije za piće

Zbog nastavka izvanrednih radova na vodoopskrbnoj mreži voda na području Imotice nije za piće. Dovršetak radova očekuje se sutra do 11 sati, obavještavaju iz Vodovoda Dubrovnik.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Ženski vaterpolski klub Jug prima nove članice, a na upis mogu doći sve zainteresirane djevojčice 2006. godište i mlađe, ali dobrodošle su i one starije.

"Sve informacije možete dobiti putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na br. 098 787 759, kao i putem Facebook stranice. Također nas možete pronaći svakim radnim danom na bazenu u Gružu od 20 sati", pozvali su iz ŽVK Juga.

 

Nportal

Objavljeno u Sport

U listopadu 2017. godine na području Dubrovačko - neretvanske županije ostvareno je 142.165 dolazaka, što je 14 posto više od listopada 2016. godine i 514.766 noćenja, što je 10 posto više nego u listopadu 2016. godine. U deset mjeseci 2017. godine u Dubrovačko - neretvanskoj županiji registrirano je 1.859.203 dolazaka s ostvarenih 8.181.765 noćenja. U usporedbi s 2016. godinom dolasci su u porastu za 15 posto, a noćenja su u porastu za 12 posto. Od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Poljske, Hrvatske, Francuske, Bosne i Hercegovine te Sjedinjenih Američkih Država.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Udruga branitelja Dubrovnika obnavlja još jedan spomenik palim herojima, ovaj put na Bosanci.

Spomenik u spomen Vedranu Ivoševiću Genocidu, Hamdiji Kovaču, Mariu Pezziju, Franciju Lazibatu, Željku Ragužu, Antoniu Vatoviću i Željku Putici podignuli su njihovi preživjeli suborci.

Bravo za UBD!

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, ove je godine na razini Županije prikupljeno 5160 doza cjepiva protiv gripe. Za razliku od Dubrovčana, ostali stanovnici Dubrovačko – neretvanske županije svoju dozu moći će primiti od ponedjeljka zbog specifičnog rasporeda. Kako tvrdi epidemiolog Miljenko Ljubić, cijepljenju se lani odazvalo oko 4930 osoba i to ponajprije oni stariji od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici za koje je cijepljenje protiv gripe ujedno i besplatno. Za druge, koji se žele preventivno cijepiti, cijena doze je 20 kuna.

Rezultati najnovijeg istraživanja Hrvatskog farmaceutskog društva pokazuju kako se gotovo 80 posto građana ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama, a gripu često neopravdano liječe antibioticima zbog nedovoljne informiranosti. Kao glavni razlog ne cijepljenja sudionici istraživanja naveli su vjerovanje da je cjepivo neučinkovito i preskupo te bojazan od nuspojava.

Uvriježeno mišljenje je da se protiv gripe najčešće cijepe starije osobe, a cjepivo protiv gripe katkada moraju primiti i djeca. O tome odlučuje pedijatar, objašnjava Marija Radonić, voditeljica odjela Pedijatrije OB Dubrovnik.

„Generalna preporuka za cijepljenje protiv gripe odnosi se na svu kronično bolesnu djecu, a posebno onu koja imaju bolesti dišnog sustava ili rijetke bolesti poput cistične fibroze, zatim astmu, bronhitis, dijabetes, reumatoidni artritis. Ukupno 16 posto djece u populaciji boluje od kroničnih bolesti te je preporučljivo da se cijepe protiv gripe.“

Dubrovačke mame, prema našem istraživanju, ipak nisu sklone cijepljenju svojih najmlađih. Primjerice, majka troje djece (podatci poznati redakciji) čija najstarija kći ima simptome bronhitisa, izjavila da do sada nije nikada cijepila svoje dijete protiv gripe niti ima namjeru. Mišljenja je da se gripa 'mora jednostavno odraditi', prozračivati prostorije, izbjegavati kontakt sa zaraženim osobama i održavati opću higijenu.

Majka djevojčice (podatci poznati redakciji) koja je s godinu dana bila podvrgnuta operaciji uslijed akutne upale ušiju također je stava kako cjepivo protiv gripe nije potrebno. Prema cjepivima kao takvim nema povjerenja jer je upoznata s brojnim situacijama kada su ona umjesto da zaštite osobu od gripe, prouzročila neku drugu vrstu bolesti. I majka četiri djevojčice (podatci poznati redakciji) nikada nije promišljala svoju djecu cijepiti protiv gripe. Pri jačanju njihova imuniteta služi se isključivo domaćim pripravcima.

Ozbiljnija posljedica cjepiva poznata je kao Guillain – Barreov sindrom. Iako znanstveno nije dokazano da ga cjepivo uzrokuje, katkada se pojavi i kao posljedica gripe. Ostale vrlo rijetke nuspojave mogu biti neuralgija, parestezija, febrilne konvulzije, neurološki poremećaji kao što su encefalomijelitis i neuritis, vaskulitis, generalizirane kožne reakcije. Komentirajući nuspojave, epidemiolog Ljubić objašnjava da je tu riječ uglavnom o blažim lokalnim reakcijama poput povišene temperature, crvenila i otoka. Stoga, razloga zabrinutosti nema.

Podsjetimo, gripa se od obične prehlade razlikuje što kod prehlade odmah nastupaju dišni problemi, a tjelesna temperatura ne prelazi 38 stupnjeva. Također, prehladiti se može više puta, a od gripe se oboli jednom godišnje. Epidemije gripa, inače, počinju od Božića te traju do Uskrsa. Ona praktički osobu „obori s nogu“, prati je povišena temperatura, a tek kasnije dolaze simptomi poput problema s dišnim putevima, hunjavicom i curenjem iz nosa.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Danas 3. studenog  2017. g. u 13h i 59 min zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Hrvatske prilično jak potres s epicentrom 20 km sjever sjeveroistočno od Metkovića u BiH. Magnituda je potresa iznosila 4.2 prema Richteru, a u epicentralnom području se osjetio intenzitetom V stupnja MCS ljestvice. Poznato je da se u Hrvatskoj potres osjetio na širem području  Metkovića.
 
 
Nino Erceg
Objavljeno u Crna kronika

Pet shop Scooby je najpoznatiji i najopremljeniji dubrovački pet shop u kojem možete kupiti sve što vam je potrebno za vaše ljubimce. Skrbnici pasa moraju biti odgovorni, jer ljubimci nisu igračke ni stvari, koje koristimo na određeno vrijeme. Znamo, nažalost, iz iskustva, kako mnogi ljudi kupe ili udome psa ili mačku za dječji rođendan ili Božić i onda životinju izbace iz svog doma kad im dosadi ili kad im ljubimac ima dobiti mlade ili kada odlaze na putovanja i veselo se s tih istih putovanja fotografiraju za društvene mreže, dok njihov član obitelji stoji u kutiji uz cestu, odbačen.

Zato iz Pet shopa Scooby pozivaju na odgovorno skrbništvo. Doživite vašu životinju kao punopravnog člana obitelji. Unaprijed, morate znati i kako udomljavanje psa povlači izvjesne troškove. Potrebno je nabaviti opremu kao što je povodac, zdjelica, četke, češljevi, dekica, ogrlica, prijenosni transporter. Psa je potrebno čipirati, cijepiti, voditi veterinaru, ukoliko s njim putujete, onda i izvaditi putovnicu i sve potrebne papire.

Štenad treba češće izvoditi vani, po mogućnosti na tiha i čista mjesta, na kojima ima zemlje i zelenila. Mora ići vani nakon igre, obroka, sna, kako bi ga se što ranije odučilo da nuždu vrši po stanu ili kući. Za štene se preporučuje ogrlica od ravne kože, savitljiva i laka, prilagođena njegovom rastu, dobro pritegnuta kako se ne bi oslobodilo i eventualno pobjeglo, ali ne previše da ga ne stišće. Nemojte birati prekratak povodac, jer njime uskraćujete svom psu slobodu kretanja i povećavate njegovu agresivnost, najbolje je odabrati flex povodac koji mu daje dovoljno slobode za kretanje.

Morate pripaziti i na kopču, a najbolje je uzeti one povodce koji se otvaraju pritiskom na obje strane. Ogrlice bi trebale imati pločicu na kojoj se nalazi vaša adresa i broj telefona. Kad ste doma, skinite psu ogrlicu, kako bi mu dlaka na vratu „disala“. Pazite koje ogrlice i povodce koristite i na koji način, jer mogu uzrokovati ozljede nakon naglog zaustavljanja posebno kad je u pitanju štenad. Ogrlice mogu izazvati probleme s kožom, iritacije, alergije, probleme sa plućima i srcem i mnoge druge. Ne razmišljamo često o tome kako zdravstveni problemi, kao i kod čovjeka, mogu izazvati probleme u ponašanju naših čupavaca.

Imajte na umu kako je vrat čovjeka i psa vrlo sličan. Dušnik, jednjak, grkljan i štitnjača nalaze se na istom mjestu, kao i limfni čvorovi, žila kucavica, vratni kralješci, mišići, krvožilni i živčani sustav. Zbog svega navedenog, vrlo je bitno kakav će te povodac i ogrlicu odabrati. Postoji oprema koja će vam pomoći da šetate vašeg psa, bez boli ili da ugrožavate njegovo zdravlje, a možete je naći u Pet shopu Scooby.

DSC 0176

Istraživanja pokazuju kako je kod 91% pasa s ozljedama vrata, kralježaka ili grla bilo prouzročeno potezanjem povodnika ili stisnutom ogrlicom. Pritisak na područje grla napravio je probleme s očnim tlakom kod pasa, dolazilo je čak do prolazne paralize prednjih ili ataksije zadnjih nogu.

Postoje i različite oprsnice, ali mnoge nisu udobne za nošenje. Pretijesna ili prestisnuta oprsnica može uzrokovati ozljede i bol, a iz prevelike se pas može izvući i pobjeći vam. Dakle, nemojte voditi računa o izgledu povodca, oprsnice ili ogrlice, nije bitna boja ni dezen već udobnost i kvaliteta materijala. Potrebno je posavjetovati se o opremi koja vašem psu najbolje odgovara.

DSC 0175

Iz Pet shopa Scooby konstantno pozivaju na pomoć dubrovačkom azilu za životinje na Žarkovici. Kod njih možete ostaviti i negdje drugo kupljenu hranu, kvalitetne povodce, zdjelice ili dekice kako bi olakšali živote napuštenim ljubimcima na brdu poviše Grada. Na ulazu sam pet shop postoji košara u koju možete ubaciti navedeno, učiniti dobro djelo i pomoći nekom malom, dragom biću. Idu hladni dani, svaka vreća hrane dobro će im doći! Ovog tjedna iz Pet shopa Scooby preporučuju hranu Dog Chow, trenutno na akciji, 14 kg hrane za 185 kuna! Dog Chow je potpuna hrana za odrasle pse, koja sadrži prilagođen udio bjelančevina i masnoća, vitaminima, bogata masnim kiselinama za kožu i dlaku.

Kad krenu studeni dani u studenom, pa zbog lošeg vremena ili zbog viroza koje su uobičajene u ovo doba godine ne možete po namirnice potrebne vašim ljubimcima, nazovite 020 313 715 i sve naručeno doći će na vaša vrata, jer iz Pet shopa Scooby vrše dostavu na području Grada, Župe dubrovačke i Mokošice.

PROMO

 

Objavljeno u Lifestyle
Petak, 03 Studeni 2017 14:08

Metković: Seminar hrvatskog folklora

Iz KUD-a Metković obavještavaju da Seminar hrvatskoga folklora počinje danas u 17 sati u Galeriji GKS-a Metković. Voditelj i predavač je profesor Vidoslav Bagur, a seminar je namijenjen voditeljima i članovima kulturno-umjetničkih društava i udruga u dolini Neretve.

KUD Metković

Nportal

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik