nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 05 Studeni 2017

Ante Živković i Nikolina Šustić pobjednici su 1. Mandarina polumaratona koji se danas trčao u Metkoviću. Ante Živković stazu od 21 kilometar pretrčao je za 1.21,16 sati, dok je Nikolini Šustić trebalo 1.21,16 sati.

Preko 500 natjecatelja startalo je danas u 10 sati iz Vida, točnije , s mosta u Vidu. Njih 240 trčalo je polumaraton, a 270 trčalo je humanitarnu utrku ' Za Manuelu', djevojčicu iz Metkovića, koja boluje od teške bolesti. Humanitarna utrka trčana je na 5 kilometara. Ukupan prihod od startne kotizacije biti će uplaćen na ž.r. obitelji Čutura, čija se kći Manuela bori s teškom bolešću. Napomenimo da je tvrtka Tommy obitelji Čutura uručila poklon bon od 15 tisuća kuna.

Utrku je pratilo lijepo vrijeme i odlična organizacija. Cilj utrke, koja je bila,međunarodnog karaktera, bio je u Gradskom parku u Metkoviću. Prvi u cilj, poslije pretrčanih 21 kilometar, ušao je naš renomirani maratonac, Ante Živković član AK Dubrovnika, drugo mjesto osvojio je Alija Imamović, a treće Tomislav Kopač. Prva od natjecateljica na cilj je stigla Nikolina Šustić, druga je utrčala Marija Vrajić, treća Amela Tražić. Nagrade najboljima dodijelili su Ante Zovko ispred Športske zajednice Metkovića i gradonačelnik Dalibor Milan. Pogledajte fotogaleriju

Nino Erceg

Objavljeno u Metković
Nedjelja, 05 Studeni 2017 18:50

Sudar dvaju vozila u Srebrenome

Prometna nesreća u kojoj su se sudarila dva vozila dogodila se oko 18 sati na semaforima u Srebrenome. Prema prvim informacijama, u nesreći je nastala materijalna šteta, a policija provodi očevid te će više informacija biti poznato po njegovu završetku.

 

Nportal

Objavljeno u Crna kronika

Osijek, grad na desnoj obali rijeke Drave. Osijek, grad u istočnoj Slavoniji, teško devastiran za vrijeme Domovinskog rata. Rane su tu i 26 godina kasnije... I danas je Osijek ranjeni grad, s mnogim nesretnim dušama, bez posla, bez novca, bez najosnovnijih sredstava za život.

U Osijeku je udruga Rijeka ljubavi organizirala socijalnu samoposlugu i prikupljanje hrane za gladne Osječane. Potrebno im je nekoliko desetaka tona hrane mjesečno, kako bi prehranili sve one obitelji koje nemaju što jesti.

Pozivamo Dubrovčane na akciju Dubrovnik za Slavoniju! Mogu li Dubrovčani skupiti konzerve, brašno, ulje, šećer, marmelade, suhomesnate proizvode, higijenske potrepštine, očuvanu odjeću i obuću?

Možemo i hoćemo!

Tko želi sudjelovati u ovoj akciji, neka se javi na kontakt brojeve:

Helena 091 241 22 23,

Ana 091 521 34 93

Ivana 098 651 603

 

 

Objavljeno u Lifestyle

U Putnikoviću na Pelješcu dana 5. studenog (nedjelja) tijekom prijepodneva trajala je akcija mladih Putnikovića u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Putniković“ čišćenja i košenja puta do Kozje špilje i špilje Deveterice, jedinstvenih na cijelom Pelješcu. Radi se o putu koji vodi do špilja koje su vrlo atraktivne zbog svog zaklonjenog položaja, a nekada su se koristile kao zaklon domaćim životinjama i ljudima.

U akciji su sudjelovali mladi mjesta Putniković koji su vlastitom dobrom voljom, alatima i radom spojili ugodno s korisnim te organizirali čišćenje puta i zajedničko druženje. Akciju je koordinirao i financirao DVD Putniković sa svojim zapovjednikom Marijom Đuračićem, a stariji mještanin Marijo Vukotić je po svom sjećanju kazivao trasu puta. U akciji je sudjelovalo dvadesetak mladih, a podršku su pružili i stariji mještani.

Ova vrijedna akcija samo je druga u nizu. Planira se čišćenje i košenje puta do obližnih lokava i zaraslih puteva koja su povezivala zaseoke mjesta Putniković kako bi se prirodne atrakcije približile lokalnom stanovništvu, a zatim i stranim posjetiteljima. Kroz manje projekte namjerava se označavanje i obilježavanje, kako ove, tako i ostalih staza koje će se pročistiti. Organizatori i mještani iskreno zahvaljuju svim sudionicima akcije.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Studeni se od 2003. naziva "mjesecom muškog zdravlja". Sve je krenulo još 1999. na inicijativu nekolicine osoba iz Australije koji su puštanjem brkova tijekom studenog nastojali skrenuti pažnju javnosti na muškarce i njihovo zdravlje. Tako je nastao "Movember" (Moustache - brkovi, November - studeni) u kojem se ukazuje na bolesti koje pogađaju muškarce. Voditelj Odjela urologije u Općoj bolnici Dubrovnik dr.med. specijalist urolog Zajim Čustović ističe da svijest muškaraca o bolestima koji im najčešće zadaju probleme, a to su one koje zahvaćaju prostatu, još uvijek nije na poželjnoj razini u Hrvatskoj.

"Uvijek savjetujemo građanima da obavljaju sistematske preglede. Kada gledamo statistiku ženske populacije po pitanju pregleda i prevencije, vidi se da svijest muškaraca još uvijek nije na onoj razini na kojoj bismo željeli, a to je najveći problem. Zbog nedovoljnog odaziva na preglede, mali se postotak karcinoma detektira ili se čak detektiraju u poodmakloj fazi. Uvijek apeliram da svi muškarci, poslije 50. godine, jedan put godišnje moraju imati urološki pregled - pregled prostate, ultrazvuk bubrega, mjehura i prostate te određivanje serumske razine prostata specifičnog antigena, a to je jedan od markera koji je važan i može napraviti razliku između benigno uvećane prostate i karcinoma prostate. Pozivamo sve muškarce u srednjim godinama da obavljaju sistematske preglede jer jedini i najbolji oblik liječenja je prevencija. Sve europske zemlje puno ulažu u prevenciju, a mi nismo nažalost još dosegnuli tu razinu svijesti", kazuje Čustović.

Razloge zbog kojih sve više muškaraca obolijeva od raka prostate, naglašava Čustović, treba tražiti u dva smjera. Naime, zbog suvremenih tehnika dijagnostike sve je veća mogućnost novootkrivenih slučajeva. S druge strane, nezdrav način života, izlaganje rizičnim čimbenicima koji uzrokuju rak prostate dovode do toga da to postaje sve češća bolest. U razdoblju poslije rata dogodio se porast broja oboljelih, nakon toga došlo je do stagnacije, da bi u posljednjih nekoliko godina ponovno došlo do porasta. Istraživanja su pokazala da kada bi muškarci dovoljno dugo živjeli, svaki bi od njih imao karcinom prostate, a životni vijek se sve više produžuje.

DSC 0179

Poslije 50. godine kod muškaraca se pojavljuju simptomi koji ukazuju na probleme s prostatom, bilo da je riječ o benignoj prostatičnoj hiperplaziji (povećanju prostate) ili pak karcinoma prostate, a to su ponajprije smetnje mokrenja koje se starenjem pojačavaju. U nekim je godinama time upitna i kvaliteta života jer se muškarci po nekoliko puta po noći dižu mokriti što utječe i na san zbog čega se teško ujutro rano ustati i krenuti na posao. Ozbiljniju prijetnju muškom zdravlju predstavlja rak prostate koji se, kazuje Čustović, teže detektira jer nema specifičnih simptoma pomoću kojih ga se može lako raspoznati.

"Rizik karcinoma prostate također počinje 50. godinom života, a kod ljudi koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu, rizik od nastajanja karcinoma prostate počinje i prije 50. Incidencija karcinoma prostate je u porastu, a procjena je da će do 2050. svaki šesti muškarac u svijetu od njega oboljeti. Za karcinom prostate važno je znati da je to tumor koji jako sporo raste i nema specifičnih simptoma. Osoba tako može imati učestalije mokrenje, slab i isprekidan mlaz, ali teško je da bi zbog toga posumnjala da ima rak prostate", objašnjava Čustović.

Karcinom prostate najčešće se liječi kirurškim putem, od otvorene kirurgije, laparoskopije te robotski asistiranih operacija.

Međutim, naglašava Čustović, jedan je od problema što većina muškaraca koji dođu na pregled imaju već lokalno uznapredovali karcinom prostate ili metastatski rak prostate kada mogućnost operacije više nije u igri.

"Tada je manevarski prostor u medicini jako sužen, krećemo s radioterapijom, hormonskom terapijom ili kombinacijom obaju metoda, a kod metastatskog karcinoma jedino što možemo jest produljiti životni vijek bolesnika", ističe Čustović.

Kada liječnici posumnjaju da netko od bolesnika ima rak prostate, provode dodatne dijagnostičke pretrage. Uzimaju uzorak tkiva koji šalju na analizu čime potvrđuju sumnje. U Općoj bolnici Dubrovnik za pretrage se koristi ultrazvučni aparat najnovije generacije koji ima velike mogućnosti detekcije malignih bolesti, a posebno prostate.

"Prilikom uzimanja uzoraka tkiva za analizu i primjenom najmodernijeg transrektalnog ultrazvuka, mogućnost detekcije premašuje 60 - 70 posto. U našoj bolnici već 18 godina primjenjujemo metodu liječenja - poštednu radikalnu prostatektomiju za takve oblike i pioniri smo hrvatske urologije, bili smo prvi koji smo napravili operaciju radikalne prostatektomije, a osobe nakon nje imaju u potpunosti kontrolu mokrenja i očuvan seksualni život što je danas imperativ u svim oblicima liječenja. Ukoliko otkrijemo bolest u samom početku, imamo veliku mogućnost izlječenja", priča Čustović.

Odjel urologije u Općoj bolnici Dubrovnik, osim detekcije i liječenja oboljelih pacijenata te preventivnog djelovanja, bavi se i intenzivnim znanstvenim radom pa je tako jedini na razini Hrvatske bio prisutan na tri svjetska kongresa predavanjima i istraživanjima koja su se obavljala u bolnici, ali i Institutu Ruđer Bošković.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Nedjelja, 05 Studeni 2017 15:13

Još jedna pobjeda u gostima ŽNK Neretve

Nogometasice Žnk Neretve dolaze u Metković s još jednom pobjedom. Ovaj put pobjedile su Pregradu sa 4:0. Prijelomne minute utakmice bile su u završnici prvog poluvremena kada fenomenalna Jelena Kešina brani udarac sa 11 metara u 33 minuti, a 3 minute kasnije Ivana Ćubić postize pogodak za 1:0 rezultat sa kojim se otislo na odmor. Početkom drugog poluvremena domaćin pravi pritisak,ali obrana predvodjena odličnom Glorijom Šimunović čisti sve ispred Neretvinog gola,a kapetanica Veronika Terzić u svom stilu pogadja za 2:0 u 67 minuti.Vezni red Mijoč, Tanović, Žilić smiruje igru domaćina i takvu igru koristi Ivana Ćubić za jos jedan gol u 80 minuti, točku na stavlja jocker s klupe Ivana Bokšić u 88. Sve cure su ostavile srce na terenu i pokazale jos jednom kako se bori za boje kluba. 

LJESTVICA

1. Split 6 +41 18
2. Osijek 4 +50 12
3. Neretva 5 +2 10
4. Agram 5 +11 9
5. Pregrada 5 -15 9
6. Rijeka 4 -1 7
7. Katarina Zrinski 5 -14 6
8. Viktorija 6 -15 6
9. Trnava 6 -13 0
10. Marjan 6 -46 0

 

Nportal

Objavljeno u Sport

Sinoć se u Hotelu Rixos Libertas održao prvi dubrovački ZUMBA® Master Class, kojeg je organizirala plesno rekreativna udruga „ Fortuna“ , na čelu s Tatjanom Prigl. Bio je to veliki međunarodni event, na kojem je osim licenciranih instruktora, vježbača i plesača nastupila i internacionalna zvijezda, Amerikanka Loretta Bates, jedna od najvećih i najpoznatijih fitness prezenterica na svijetu. Događaj je otvoren nastupom korisnika domova za starije i nemoćne, kojima su se na pozornici potom pridružila i djeca, ZUMBA® Kids iz Osnovne škole Ivana Gundulića. Sam event imao je i humanitarnu podlogu, naime dio prihoda od ulaznica donirat će se Udruzi Dva skalina Dubrovnik, udruzi koja okuplja djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje. Dubrovnik je pokazao da zna i može organizirati ovakav jedan plesni doživljaj. ZUMBA je pokazala kako nije bitno tko si, što si, odakle dolaziš i koliko imaš godina, ako voliš plesati, postaješ dio velike ZUMBA obitelji. Kako je bilo na ovoj neponovljivoj manifestaciji, možete vidjeti u našoj galeriji.

 

Objavljeno u Lifestyle

Student Orsat Juraj Spajić već dulje vrijeme prati događanja u Siriji, a nakon nedavnog posjeta toj ratom pogođenoj državi, u utorak će održati predavanje "Istina o Siriji - Iz prve ruke" u 18 sati u prostorijama Centra za mlade na adresi Ante Starčevića 22 (Bazen Gruž). Ovaj student govorit će o događajima kojima je svjedočio u Damasku, Homsu i Aleppu te će publici iz prve ruke prenijeti osnove geopolitičkog stanja, kulturu i način života Sirije, uz moguću diskusiju i uvijek dobro došla pitanja na kraju. Iz Centra za mlade ističu kako je ulaz besplatan i da su svi dobrodošli.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Povodom obilježavanja 26.godišnjice sjećanja na vukovarsku žrtvu, Moto klub Korčula 13. studenog ponovo kreće na moto karavanu Prevlaka-Vukovar. Karavana će se zaustaviti istog dana u Mokošici, kraj murala posvećenog gardijskim brigadama koje su branile Dubrovnik, gdje će ih ugostiti Udruga branitelja Dubrovnika i Torcida Mokošica. Nakon paljenja svijeća na muralu, u spomen svim poginulim braniteljima, bikeri će krenuti na Prevlaku, a potom nastaviti svoj tradicionalni put prema gradu heroju.

Objavljeno u Dubrovnik

Večerašnjom izvedbom predstave "Suvremeni koncert" (JuljAnsambl iz Moskve) u režiji Viktora Rižakova, zatvorit će se ovogodišnje izdanje Dubrovnik Art Foruma, festivala koji je u proteklih 7 dana na pozornici KMD-a okupio mnogobrojne umjetnike i zaljubljenike u rusku kulturu. Ulaznice za večerašnju predstavu u 20 sati možete rezervirati na tel. (020) 321 088 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - po cijeni od 30kn.

Što ako se pokuša ispričati sva povijest 20. stoljeća, ali se pri tome ne izgovaraju riječi, ne priča priča, ne igraju scene? Što ako ju se pokuša “ispuniti”? Odgovarajući na to pitanje, rodila se ideja predstave ''Suvremeni koncert'' istraživajući stoljeće koje je prošlo iz agledavajući se u našu današnjicu. Predstava je kao simfonija iz najznačajnijih svjetskih glazbenih hitova. Svako novo desetljeće rađa novi stil, svaki novi politički prevrat rađa protest, rađa subkulturu koja oblikuje novu glazbu. Glazba je poput najosjećajnijeg i najosjetljivijeg znanja o svome vremenu i čovjeku.

I tako počinjemo od prvog desetljeća 20.stoljeća i dolazimo k sebi u prvom desetljeću 21.stoljeća - čujemo vrijeme koje je prošlo i ono današnje u ritmovima, intonacijama i melodijama čitave kugle zemaljske. Na kraju se nadamo da ćemo nešto dobro čuti i u ''danas''. Kroz takvu rekonstrukciju vremena i njegove glazbene kulture Viktor Rižakov i JuljAnsambl pokušavaju složiti sliku današnjeg svijeta. Mladi uvijek zahtijevaju slobodu, uvijek pjevaju o ljubavi, o snu, o nekoj posebnoj vjeri ili očaju nemogućnosti za ljubiti ili biti ljubljen. Ukratko, mladi vole pjevati, a rat ljubi mlade. Iz ove nepomirljive proturječnosti stupa povijest na pozornicu.

 

(PROMO)
Objavljeno u Kultura
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik