nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 01 Prosinac 2017

Božićni blagdani su uvijek dobar povod za veselje i ugodne obiteljske trenutke. Na njih nas već podsjećaju ukrasi na gradskim ulicama koji nas asociraju na obitelj na okupu i darove ispod bora. No, ovo zadnje mnogima pokvari raspoloženje zbog troškova koje donosi darivanje bližnjih. Ne brinite, donosimo vam ideje uz koje će vaše klinci pamtiti Božić i bez preskupog dara ispod jelke.

1. Učinite dobro djelo: usrećite nekoga. Ponekad je dobro podsjetiti se koliko smo sretni i biti zahvalni na onome što imamo. Učite svoju djecu da budu zahvalna i da cijene ono što posjeduju. Darujte svoje vrijeme ili stvari koje vam više ne koriste onima kojima treba. Uključite djecu u cijeli proces i objasnite im da postoje oni koji imaju puno manje i da će igračke koje skupljaju prašinu u njihovoj sobi jako usrećiti nekoga drugoga. Ako možete, neka djeca osobno usreće nekoga darujući mu svoje igračke.

2. Napravite vlastite ukrase. Iako se ukrasi mogu kupiti za vrlo malo novca, uvijek možete napraviti svoje. Djeca se vole kreativno izražavati i ako im se pridružite, rado će sudjelovati u izradi nakita za bor ili vrata. Neka osmisle nešto što još nitko nema i svakako pohvalite trud!

3. Isprobajte nova maštovita jela. Blagdanska košarica ne mora biti prepuna skupih namirnica. Ako uvijek pripremate bakalar i puricu, ove godine isprobajte nešto novo. Nemojte zaobići veganske kuharice! Ne biste vjerovali koliko zanimljivih i ukusnih jela možete pripremiti bez mesa, sira, jaja...

4. Uvijek kupujte darove imajući na umu osobu kojoj darujete i zamislite čemu bi se ta osoba veselila. Mnogi griješe kupujući univerzalne poklone ili sudeći prema onome što bi se njima samima svidjelo. Istražite malo ako niste sigurni i na suptilan način navedite osobu da vam kaže što joj se sviđa.

5. Prilikom pripremanja darova za ostatak obitelji, prijatelje i rodbinu uključite svoju djecu! Ponekad će nekome dobro doći neka od usluga koje možete ponuditi. Izradite zajedno s djecom poklon-kupone kojima ćete iznenaditi drage osobe. Ponudite čuvanje djece u svom domu dok vaši prijatelji odu u kino ili na koncert. Djeca će se družiti, a vi ste darovali originalan poklon! Isto tako možete pokloniti obiteljsko fotografiranje, masažu, 'posuditi' svoju vikendicu na koji dan, odvesti djecu u kino ili kazalište...

6. Kada darujete dijete, budite kreativni! Djecu vesele mnoge stvari. Omiljeni slatkiš u kombinaciji s nekom manjom igračkom može biti lijep poklon. Istražite internet. Možete pronaći vrlo zanimljive stvari koje dijete neće vidjeti u trgovini ili na reklami.

7. Ako znate da dijete želi nešto skupo i rado biste mu to priuštili, udružite snage s ostatkom obitelji i rodbinom. To može biti jako lijep zajednički poklon! Svakako napomenite tko je sve sudjelovao u pripremanju iznenađenja.

8. Djeca će se vrlo rijetko veseliti stvarima poput odjeće i obuće. Izbjegavajte poklanjati djetetu ono što mu treba, a fokusirajte se na ono što baš voli, makar bila neka sitnica. Ako niste sigurni što dijete želi, napišite s njim 'pismo želja' koje ćete staviti na posebno mjesto. Dogovorite se da ćete sa zanimanjem ponovo pročitati želje nakon blagdana i pogledati koliko ih se ostvarilo!

I za kraj: Djeca jako cijene vrijeme koje im posvetimo. Možda se neće sjetiti svih igračaka koje su dobili, ali će se jako dobro sjećati zajedničkih trenutaka provedenih u nečem kreativnom s mamom i tatom, donosi Zadovoljna.hr.

 

Nportal

Objavljeno u Lifestyle
Petak, 01 Prosinac 2017 21:19

Ova ljepotica traži dom

Ova je predivna siva maza naučena na suživot s drugim macama. Idealna je za obitelj s djecom, naviknuta na život u stanu i pijesak. Očišćena je od parazita i cijepljena. Traži svoj zauvijek dom, za ovu divnu mazilicu nazovite 091 144 99 99.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

S obzirom da zbog obilne kiše voda s izvorišta Ombla nije za piće, Vodovod Dubrovnik i JVP Dubrovački vatrogasci tijekom sutrašnjeg dana osigurat će opskrbu pitkom vodom putem cisterni prema slijedećem rasporedu:

CISTERNA 1

09.00 do 10.00 sati Ulica Andrije Hebranga (ispred pekare Rusica)

10.00 do 11.00 sati Luka Gruž

11.00 do 12.00 sati Sustjepan (ispred konobe Bonaca)

12.00 do 13.00 sati Komolac (Tenturija)

13.30 do 15.00 sati Nova Mokošica (ispod pošte)

15.00 do 16.00 sati Stara Mokošica (ispred kafića Time)

CISTERNA 2

09.00 do 10.00 sati Montovjerna

10.00 do 11.00 sati Batala (ispred OŠ Lapad)

11.00 do 12.00 sati Tommy (DOC)

12.00 do 13.00 sati Solitudo (ispred Pema)

13.00 do 14.00 sati ispred zgrade Solidarnosti

14.00 do 15.00 sati Zagrebačka ulica (kod javne garaže)

15.00 do 16.00 sati Zlatni potok

16.00 do 17.00 sati Ploče (ispred Gimnazije)

Kontrola i dezinfekcija provode se redovito, a o svim promjenama Vodovod će pravodobno obavijestiti javnost.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Povodom presude Haškog suda i tragične smrti generala Praljka, članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade, podružnice Dubrovačko neretvanske županije zajedno sa svojim obiteljima i suborcima, članovima gradske vlasti i političkih stranaka te građanima Metkovića, zapalii su svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima na rivi u Metkoviću. Nazočnima se kratko ispred Udurge obratio Dane Rendulić. a molitvu za poginule predvodio je župni vikar župe sv. Ilije, fra Dujo Jukić.

Dane Rendulić izjavio je  da na dostojanstven način iskazuju revolt protiv nepoštene presude ovoga suda prema optuženim generalima, te da ovom gestom iskaskazuju pijetet prema osuđenima, a osobito dostojanstvenom hrvatskom generalu Slobodanu Praljku.

 

Nino Erceg

Objavljeno u Branitelji

Već tradicionalno, osmu godinu zaredom, Dubrovačko-neretvanska županija donirala je prijateljskoj Vukovarsko-srijemskoj županiji mandarine kao božićni poklon. Kamion s devet tona neretvanskih mandarina stigao je danas u Vukovar, a zamjenica župana Žaklina Marević je ovu donaciju u ime Dubrovačko-neretvanske županije uručila zamjeniku vukovarsko-srijemskog župana Damiru Barni.

Mandarine će, kao i svake godine do sada, biti podIjeljene Caritasu Vukovarskog dekanata te humanitarnim udrugama, udrugama zdravstvene i socijalne skrbi, vukovarskoj bolnici i braniteljskim udrugama s područja Vukovarsko-srijemske županije. Zamjenica Marević tom je prilikom istaknula kako je ova humanitarna donacija znak pažnje, potpore i prijateljstva između naše dvije županije te je izuzetno ponosna što se tradicija nastavila i ove godine.

Zamjenik Barna, zahvaljujući na donaciji, istaknuo je kako su mandarine važne kako po svojoj vrijednosti, tako i zbog poruke koju nose, ali i ljubavi koju Dubrovačko-neretvanska županija pokazuje prema gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji te dodao kako vjeruje da će ova akcija proširiti suradnju dviju županija i u drugim segmentima spajanja „zelene“ i „plave“ Hrvatske.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Paljenjem prve adventske svijeće ispred Dubrovačke katedrale i paljenjem dekorativne blagdanske rasvjete uz Dubrovačku kolendu ispred crkve svetog Vlaha u subotu 2. prosinca, započet će bogat program Dubrovačkog zimskog festivala, a odmah potom nastupit će Gibonni.

Tijekom trajanja Dubrovačkog zimskog festivala, a počevši od 2. prosinca, svakog dana od 17 sati pa sve do posljednjeg noćnog polaska u voznom redu Libertasovi autobusi vozit će besplatno na svim linijama u gradskom prometu (uključujući linije 28 i 35).

Tijekom zimskog festivala prometovat će i besplatni XMAS BUS na relaciji A. Kolodvor - Grawe - Pile - Vojnović - P. Lapad, te P. Lapad - Vojnović - Pile - Tommy - A. Kolodvor.

Dubrovački zimski festival odvija se četvrtu godinu za redom, a u vrijeme Adventa i u susret dočeku Nove godine, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri i drugim dijelovima grada, donosi raznovrsne kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Jutros je u Dubrovniku utakmicom Juga i Jadrana iz Kostrene započeo kvalifikacijski turnir Kupa Hrvatske za seniore. Očekivano, Jugaši su lako izašli na kraj s 1B ligašem iz Kostrene. Ova će utakmica zasigurno u dugom sjećanju ostati 15-godišnjem Leu Cukrovu i 14-godišnjem Robertu Radiću koji su debitirali za seniorsku momčad Juga. Istaknimo također da je u izostanku Marka Bijača kapetan momčadi bio Xavi Garcia.

Nakon povratka iz Hannovera ova je utakmica poslužila treneru Kobešćaku da odmori neke igrače i pruži priliku mlađim snagama koju su je oni maksimalno iskoristili, posebno Marko Žuvela, s pet golova prvi strijelac utakmice, Kristijan Čulina i već spomenuti Radić koji su se po tri puta upisali u strijelce.

Jadran KO – Jug CO 5:21 (1:8, 2:3, 1:5, 1:5)

Jug CO: Jarak, Macan 2, Fatović 4, Cukrov, Čulina 3, Garcia, Ivanković 2, Rašović, Renzuto 1, Radić 3, Benić, Lozina 1, Vukojević, Žuvela 5. Trener: Kobešćak, donosi VK Jug.

 

Nportal

Objavljeno u Sport

PU dubrovačko-neretvanska najavljuje preventivno represivnu akcija prometne policije koju će provoditi u noći sa subote na nedjelju, odnosno s 2. na 3. prosinca, poradi pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača. Stoga, radije ne sjedajte za volan ukoliko ste popili koju čašicu više. Nije ugrožen samo vaš život već i onih pored vas te na cesti.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Na inicijativu Grada Dubrovnika u program Dubrovačkog zimskog festivala uključila se i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika koja će prigodnim kreativnim radionicama obilježiti mjesec prosinac. Riječ je o radionicama Betlehema koje će se održavati svakog utorka i četvrtka od 17:30 i do 19 sati u Centru brodomaketarstva na Batali od ponedjeljka 4. prosinca. Pozivaju se roditelji i djeca da se pridruže ovim besplatnim kreativnim radionicama.

U Izradi jednostavnih betlehema koristit će se materijali kao što je drvo masline, bor, mahovina i drugi prirodni materijali. Sve dodatne informacije moguće je dobiti pozivom na broj: 091 540 1621. Tradicija prikaza jaslica u Dubrovniku može se pratiti još od vremena renesanse, a neke od njih se smatra i pravim remek-djelima te se čuvaju u dubrovačkim crkvama te je i poseban dio božićnog duha i raspoloženja u Dubrovniku svakako i posjećivanje crkvenih betlehema koje danima marljivo stvaraju naši sugrađani.

Podsjetimo, veliko otvaranje četvrtog Dubrovačkog zimskog festivala održat će se u subotu 2. prosinca 2017., uz paljenje prve adventske svijeće i dekorativne blagdanske rasvjete, nakon čega će koncert ispred crkve sv. Vlaha održati dugo iščekivani Gibonni.

Otvaranje Dubrovačkog zimskog festivala prigodno će se obilježiti i u Uvali Lapad gdje će polaznici kreativne radionice Centra za mlade i umjetničke grupe iz Astera okititi bor i ukrašavati prostor.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Mame iz Dubrovnika organizirale su trodnevni buvljak u Mokošici na kojem možete kupiti očuvanu obuću i odjeću, od kojih je mnoga još s etiketom, igračke, male kućanske aparate, ukrasne predmete i modne dodatke. U isto vrijeme i na istom mjestu nekoliko je naših sugrađanki organiziralo Cake i torta party.

Sav prihod ovog događanja odlazi udruzi Dva skalina, koja okuplja djecu s cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama i njihove roditelje. Dubrovčani su se odazvali svim srcem za ovu akciju i donosili predmete i kolače, mnoge su se privatne i pravne osobe odazvale i lutriji koja će se prodavati u nedjelju, skupa s tortama za finalni dan, koji će se održati u sklopu dubrovačkog Zimskog festivala.

Prve kolače jutros oko osam sati u Mokošicu su donijela djeca 4.razreda dubrovačke Ekonomske gimnazije u pratnji voditeljice Sandre Serdarević.

Donacije su jutros pljuštale poput kiše koja je dosadno padala. Božićni duh je stigao u Mokošicu, par dana prije adventa.

Ivana Žuvela Žuvela

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik