nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 10 Prosinac 2017

Dubrovnik slovi šampionom turizma to već i golubovi na Gundulićevoj poljani znaju, no unatoč dugogodišnjim naporima 'brendiranja' Grada, među ostalim, u izvršavanju te zadaće priječi nedostatak originalnog dubrovačkog suvenira.

"Turistička zajednica Grada Dubrovnika prije nekoliko je godina započela s projektom "Autentically Croatian Souvenir". Svake godine obiđemo sve suvenirnice kako bismo provjerili prodaju li isključivo hrvatske proizvode na što ih u sklopu ovog projekta potičemo. Od 130 suvenirnica uspijemo izabrati 30 koje zaista prodaju hrvatske proizvode i izvorne suvenire. Tu možemo istaknuti one od ulja, stakla, kamena, tradicionalnog nakita do gastronomskih poslastica", objašnjava direktorica Turističke zajednice Romana Vlašić.

Kako su naši posjetitelji sve češće u potrazi za izvornim mementumom na naš Grad svjedoči i "Kate Konavoka", gospođa Kate Stojanović, koja već 17 godina na skalinima od dominikanaca prodaje konavoski vez. "Dubrovnik ima krasnih suvenira, ali oni ne dolaze do izražaja. Osim kod mene, konavoski, ali i druge vrste vezova poput mljetskog, mogu se pronaći drugdje. Gospar Miločević primjerice čini svetog Vlaha od mesinga". Kamen spoticanja vidi u vrtoglavo visokim cijenama najma prostora gdje bi iste prodavali. "Ako netko u Ulici od Puča ima butigu, mora držati i kineštinu kako bi pokrio troškove. Mnogi ljudi izrađuju autentične stvari, ali teško im se probiti", priča Stojanović.

Istog je mišljenja i umjetnica Iris Lobaš Kukavičić koja, za razliku od Katinog tradicionalnog pristupa, odgovor na ovo pitanje pronalazi u spoju korisnih svakodnevnih predmeta s prepoznatljivim vizurama Grada viđenih njenim očima.

"U Dubrovniku ima jako puno umjetnika koji se bave izradom suvenira, ali se ne mogu plasirati na tržište jer su cijene najmova jako visoke. Na suvenire oslikavam stiliziranu formu Dubrovnika s porukama u skladu s mojim likovnim izričajem. Time nastaje nešto što je prepoznatljivo i što će goste u zimskim mjesecima vratiti u ono ljetno prpošno raspoloženje bilo riječ o čaši, magnetu, majci ili platnenoj torbi. Ljudima se to stvarno sviđa jer je drugačije od uobičajene ponude", priča Lobaš Kukavičić te dodaje kako bi bilo zgodno osmisliti trgovinu na glavnoj gradskoj ulici gdje bi izložili takvu vrstu proizvoda. "Zašto bi nas predstavljali kineski suveniri? Mišljenja sam da se situacija već pomalo mijenja. Gosti se pomalo radije orijentiraju na hrvatsko. Samo je pitanje trenutka kada će to uz poticaj nadležnih predvladati."

 

Fotografije Kate Stojanović - Privatni album

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Alan Hržica (zajednica "Srce Isusovo"), Petar Buljan iz molitvene zajednice "Božja pobjeda" i Stijepo Gleđ Markos nastupili su večeras na koncertu duhovne glazbe na Stradunu. Koncert je otvorio Stijepo Gleđ Markos izvedbama "Ave Maria", "Panis Angelicus" i "You raise me up", a potom su Hržica i Buljan pjevali svoje poznate pjesme poput "Nek' pada", "Dijete ponizno", "Snagom tvog imena" i brojne druge pa je cijeli Stradun bio ispunjen slavljenjem Gospodina. 

Ovaj koncert organizirala je katolička molitvena zajednica Effatha, župa sv. Mihajla Lapad i Dubrovački zimski festival. Naime, već drugu godinu u Došašću dubrovačkom glavnom ulicom odjekuju note duhovne glazbe. Koncert je humanitarnog karaktera, a dobrovoljni prilozi prikupljali su se za potrebe Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Maslina“. U humanitarni dio priče uključili su se mladi iz molitvene zajednice i lapadske župe te biskupijski Caritas.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Knjiga "Nesan Marina Držića" autora Davora Mojaša predstavljena je večeras u Domu Marina Držića. Riječ je o još jednom djelu u izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića. Uz autora knjigu su predstavili i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, Lada Čale Feldman, autorica predgovora te glumica Mirej Stanić koja je čitala ulomke knjige.

"Mojaš u Nesnu Marina Držića, kao da je riječ o prethodnim (ili možda naknadnim?) radnim skicama, sustavno niže slijed smiješno izmijenjenih ili za nešto prikraćenih znamenitih prizora iz Držićeva opusa, slobodno parafraziranih fraza, u koje Mojaš odlučuje prometnuti čitav, kako naslov fragmenta kaže, Teatar Marina Marinova (onako kako su to svojedobno sa Shakespeareovim Hamletom napravili Stoppard i Bourek, ili kako se sa samim Držićem svojedobno našalio trojac Senkera, Mujičića i Škrabe u Noveli od Stranca)", istaknula je u predgovoru Čale Feldman.

U Mojaševoj knjizi niz je inverzija, kazala je Feldman te naglasila kako u ovoj varijanti, Cosimo Medici odgovara na Držićeva pisma i kako želi da ga on opjeva ili da se pak knez ispričava Držiću zbog cenzure oko njegove tragedije "Hekuba".

"Mojaš, dakle, ne kreće putem romansirane biografije, ne domišlja konzistentni, opipljivi materijalni svijet Držićevih svakodnevnih ili kazališnih ambijenata, niti razlaže psihološke motivacije njegovih prijateljstava i ljubavi, niti dočarava konkretne političke neuralgije koje su Vidru natjerale na još uvijek ne sasvim razjašnjen urotnički potez. Posve onkraj uzaludnih, a možda i neumjesnih potraga za ovom ili onom osobom, ulicom ili događajem koji bi se mogao kvalificirati kao stvarni predložak Držićevim pjesničkim, dramaturškim i epistolarnim kulama u zraku, blude Mojašove anakrone i metaleptičke pomutnje povijesnih i fikcijskih imena, prevažnih i nevažnih zgoda, djetinjih anegdota i artističkih konstrukcija koje njegovu Držiću, u svim svojim izdanjima, i s istim intenzitetom, nisu dale spavati, bio u pitanju Vetranović ili Mažibradić, Sasin ili Monaldić, Pera ili Pomet, skalini ili Piccolomini", zaključila je Čale Feldman.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

U Župi svetog Mihajla u Lapadu popodne je održana misa za djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje. Misno slavlje je u župnoj crkvi predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije Hrvoje Katušić, a misu su animirali pjesmom štićenici Centra za rehabilitaciju "Josipovac". Osim manjeg koncerta duhovnih pjesama nakon mise, štićenici su priredili svoje radove, božićne darove, koje su prisutni mogli kupiti na izlazu iz crkve dajući dobrovoljni prilog u svrhu djelovanja Centra. Zbor "Josipovac" vodila je Jelena Đuraš Gleđ uz pratnju Stijepa Gleđa Markosa na gitari.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Ove godine i Mokošani imaju priliku uživati u svim čarima Dubrovačkog zimskog festivala pa je tako ispred caffe bara Kiss postavljena adventska kućica s kuhanim vinom i kobasicama, a svakog nedjeljnog popodneva tu se odvijaju raznovrsni programi. Tako su danas popodne oni najmlađi došli na svoje uživajući u interaktivnoj predstavi "Pismo Djeda Mraza/Audicija za Djeda Mraza Kazališne družine Osijek, a nastupila su i vrtićka djeca s prigodnim pjesmama. Kako su Mokošani proveli dan u blagdanskom ozračju, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Pedesetak torti krasilo je jutros stolove ispred Crkve svetog Vlaha na humanitarnom 10. jubilarnom "Torta partyju". Brojni dubrovački hoteli, restorani, udruge i medijske kuće pridružile su se ovoj hvale vrijednoj akciji, a među njima se ove godine našla i ona naše redakcije Neovisnog portala. Okupljeni su uz bokunić slatkog uživali u nastupu Plesnog studija Lazareti, Dubrovačkim primorskim svatovima i njihovim malim Linđom, predstavi amaterske kazališne skupine „Aster“ koja je za najmlađe izvela bajku „Čarobni grah“, božićnim pjesmama, balonima, a čitav program vodila je Zrinka Japunčić. "Torta party", kako to već biva cijelo desetljeće, odvio se u organizaciji Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a komade slatkog posluživali su učenici Turističke i ugostiteljske te Ekonomske škole. Prodajom slastica, zahvaljujući velikom srcu naših sugrađana i gostiju, prikupljeno je 12 600 kuna namijenjenih za potrebe člamova Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko - neretvanske županije.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U dubrovačkoj katedrali jutros je održana zadušnica misa za prvog predsjednika suverene i samostalne Republike Hrvatske Franja Tuđmana. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik don Stanko Lasić. Franjo Tuđman bio je na čelu Hrvatske od 1992. do 1999. Nakon pobjede Hrvatske demokratske zajednice na prvim demokratskim izborima u Saboru je 30. svibnja 1990. izabran za predsjednika Predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon donošenja novoga demokratskog Ustava RH 1990. na neposrednim je predsjedničkim izborima u kolovozu 1992. izabran za Predsjednika hrvatske države. Na ovu poziciju ponovno je izabran i 1997. Umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca uz državne i vojne počasti te uz ispraćaj više stotina tisuća hrvatskih građana.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Ulicama našeg Grada danas od deset do podneva Dubrovčane je pjesmom uveseljavala Klapa Maestral. Na Stradunu je vladao pravi blagdanski šušur, u svakom kutku nešto se događalo od humanitarnog "Torta partyja", nastupa djećice, a mnogi su uživali u toploj okrepi na božićnim kućicama. Klapa Maestral pjesmu je pronijela od Brsalja, potom preko Gundulićeve poljane, a na kraju je zasvirala na prepunom Stradunu. Tko je sve bio u điru gradom s klapom Maestral, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U moru kraj Ekonomskog fakulteta vidi se tijelo mrtvog psa. Društvo za zaštitu životinja pozvalo je službu za zbrinjavanje životinjskih lešina, veterinara Širokog te se čeka očitanje čipa.
„Ovo je prizor od kojeg se ledi krv u žilama“, napisala je na svom facebook profilu Sandra Sambrailo.
Što se dogodilo nesretnoj životinji?

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Nedjelja, 10 Prosinac 2017 16:24

NOVA MOKOŠICA: JE LI NETKO VIDIO TESSU?

Jučer se na području Nove Mokošice izgubila mješanka posavskog goniča. Odaziva se na ime Tessa, ima crnu ogrlicu i jako je razigrana.
Ukoliko imate bilo kakvu informaciju o Tessi, javite na broj telefona 091 500 86 13.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik