nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 03 Prosinac 2017

Trodnevni sajam za akciju za udrugu Dva skalina upravo je završio. Nekoliko žena ispred udruge Mame iz Dubrovnika organizirale su prodaju očuvane odjeće, obuće, ukrasnih predmeta i igračaka te su skupile 3.200 kuna, a nekoliko naših sugrađanki uz taj događaj organiziralo je prodaju kolača koja je danas završila Torta partyem i lutrijom. Kolači, torte i lutrija donijele su još 9.600 kuna.
Novci će biti predani udruzi Dva skalina, koja okuplja djecu s cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama i njihove roditelje sutra, na domjenku koji će se održati u privremenim prostorijama udruge, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

U sklopu proslave Dana dubrovačkih branitelja molit će se pobožnost križnoga puta padinama Srđa u utorak, 5. prosinca s početkom u 14.00 sati.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca slavit će se euharistija u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike s početkom u 18.00 sati, a predvodit će je biskup mons. Mate Uzinić.

Tekst i foto: Dubrovačka Biskupija

Objavljeno u Dubrovnik
Nedjelja, 03 Prosinac 2017 17:09

Provjerite raspored cisterni za sutra!

Kako voda s izvorišta Ombla još uvijek nije za piće, stigla je obavijest o sutrašnjem rasporedu cisterni. Vodovod Dubrovnik i JVP Dubrovački vatrogasci nastavljaju i sutra opskrbu pitkom vodom putem cisterni prema slijedećem rasporedu:

CISTERNA 1
09.00 do 10.00 sati Ulica Andrije Hebranga (ispred pekare Rusica)
10.00 do 11.00 sati Luka Gruž
11.00 do 12.00 sati Sustjepan (ispred konobe Bonaca)
12.00 do 13.00 sati Komolac (Tenturija)
13.30 do 15.00 sati Nova Mokošica (ispod pošte)
15.00 do 16.00 sati Stara Mokošica (ispred kafića Time)

CISTERNA 2
09.00 do 10.00 sati Montovjerna
10.00 do 11.00 sati Batala (ispred OŠ Lapad)
11.00 do 12.00 sati Tommy (DOC)
12.00 do 13.00 sati Solitudo (ispred Pema)
13.00 do 14.00 sati ispred zgrade Solidarnosti
14.00 do 15.00 sati Zagrebačka ulica (kod javne garaže)
15.00 do 16.00 sati Zlatni potok
16.00 do 17.00 sati Ploče (ispred Gimnazije)

Kontrola i dezinfekcija provode se redovito, a o svim promjenama Vodovod će pravodobno obavijestiti javnost.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Nakon izvorišta Ombla povišena mutnoća nastala uslijed obilnih kiša izmjerena je i na izvorištu Zavrelje. Takva voda ne preporuča se za piće. Kontrola i dezinfekcija provode se redovito, a o svim promjenama pravodobno će se obavijestiti javnost, javljaju iz Vodovoda.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Rat. Jezik se saplete kad pokušavamo izgovoriti tu zloguku riječ. Uistinu, tko ga nije proživio ne umije pojmiti razmjere njegove pogubnosti. Po muci se ljudskost očituje. Junak naše priče svjedok je nevoljama, ali i solidarnosti koju one ponukaju. Nportal predstavlja Vam Nikolu Dupera, autora dokumentarnog filma u nastajanju - Župa dubrovačka i Župljani u Domovinskom ratu.

Početak Domovinskog rata; tvrdo kuhano jaje čuvala je ko' inkunicu sv. Ante

"Ljeto je 1991. Prošle su četiri godine od mog odlaska u Italiju. Živio sam i radio kao snimatelj u Padovi. Već tada imao sam informaciju da smo vojno okruženi. Suprugu i sina nisam se usudio dovesti u rodne Mline (Trgovište). Upitao sam svoje sumještane jesu li se naoružali, minirali mostove, utvrdili položaje. Gledali su me s čuđenjem. U Hrvatskoj su se već odvile Plitvice, Krajina, Slavonija, uskoro će i Vukovar. Kasnije će mi majka ispričati kako su 'taj rat' doživljavali kao nečiji drugi problem. Kod nas se takvo što ne može dogoditi. To najbolje ilustrira jedna tragikomična situacija. Organizirana je humanitarna pomoć. Žene su skupile višak robe s namjerom da ih pošalju izbjeglicama. Moja majka i njena prijateljica prihvatile su se pakiranja. U to je naišao njen muž i dobacio im: 'Samo vi pakirajte, domalo ćemo i mi s kuferom u ruci na put'. Umrle su od smijeha, Antun je vazda bio pesimist, izrugale su ga, međutim upravo to što je Antun rekao se i dogodilo. Nakon pada Župe u listopadu '91. brodom San Marco iz Dubrovnika otputovat će u Brindisi, potom vlakom s ostatkom izbjeglica u neki od sabirnih centara. Srećom, u Padovi imao sam prostran stan s tri spavaće sobe te sam im mogao pružiti adekvatan smještaj. Vlak je stigao negdje oko tri sata u jutro. Sa suprugom i sinom obilazio sam vagone. Pronalazim svoje roditelje, majka drži malu torbu u koju je skupila sve što joj se našlo pod rukom, među ostalim, jedno tvrdo kuhano jaje. Čuvala ga je ko' inkunicu sv. Ante, zlu ne trebalo. Nije se željela ni raspakirati. Mislila je poći ćemo mi za koji dan. Ostali su devet mjeseci."

92 09 08 01B guerra

Osnivanje Udruge prijatelja Hrvatske; izložba Pava Urbana u Padovi

"Shvativši već u kolovozu težinu situacije otišao sam u Zagreb. Tjedan nakon aerodrom u Čilipima je zatvoren. Imao sam tad 30 godina, onako mlad i nadobudan, odlučio sam se regrutirati, otići u rat. U Ministarstvo za iseljeništvo na čelu kojeg je Gojko Šušak nalazim na gospođu iz Splita - Vjeru Poduje. Objasnio sam joj okolnosti, na što ona meni govori 'Bi li vi mene poslušali?'. Stojim na raspolaganju što god mogu učiniti. Ministarstvu bi bio puno korisniji u Italiji, nego ovdje s puškom u ruci jer između ostaloga ljudi je mnogo, a oružja malo. Zadatak je bio stvoriti hrvatsku udrugu u Italiji. Kako sam zbog posla bio dobro umrežen, poznavao osobe različitog profila od predsjednika regije do inih političara, za mene je to bila 'dječja igra' i već polovicom rujna osnovana je Udruga prijatelja Hrvatske. Inauguracija je održana u Općini Padova uz prisustvo lokalnih političara te predstavnika Ministarstva iseljeništva RH. Djelovanje smo započeli izložbom ratnih fotografija iz Slavonije u padovanskom elitnom prostoru - Caffe Pedrocchi, najstarijem kafeu na svijetu. Uslijedila je ona s fotografijama pokojnog Pava Urbana. Tom prilikom posjetio nas je Petar Selem, Tonko Maroević, Ezio Meštrović, predsjednik izdavačke kuće Edit iz Rijeke, predstavnik talijanske manjine. Kada su ti novinari vidjeli njih trojicu Hrvata kako barataju njihovim jezikom bolje nego oni sami, jednostavno su bili zabezeknuti. Bilo je to predstavljanje Hrvatske u najboljem svjetlu."

1991 9 21

Nesklonost talijanske javnosti; negiranje prava Hrvatske na samoodređenje

"Međutim, javnost nam nije bila uvijek naklonjena. Prvi medijski napisi bili su strašni, to je bio svakodnevni stres. Spekuliralo se kada ćemo kapitulirati. Neki su nam davali jedan do dva tjedna, drugi dva do tri dana. Nekad je jednostavnije biti s puškom u ruci, a ovdje moraš taktizirati, biti diplomat, savladavati se. Osobito mi je u pamćenju ostao članak izvjesnog Alberta Miele. Bio je profesor međunarodnoga prava u Padovi. Negirao je bilo kakvo pravo Hrvatske na samoodređenje. Kasnije ću saznati i zašto. Ovako nešto za nas je bilo porazno. S trideset godina života nisam bio kapacitet savladati takvog nekog, ali sam uz sebe imao talijanskog odvjetnika, Ervina, koji je oženio Pelješku, inače nepuću Mata Celestina Medovića. Ervin je bio hodajuća enciklopedija, govorio je deset jezika. Napisao sam tekst, on ga je uobličio, oduzeo sve što bi moglo naškoditi Udruzi i meni samom, nadopunio povijesnim činjenicama. Dobili smo pola stranice odgovora u novinama. U potpisu stojim ja, jedan Hrvat, bez ikakve titule. Miele nam je uzvratio. Nakon toga smo ga riječima potukli i više od njega nismo čuli. Naime, bivša supruga Alberta Miele bila je Dubrovkinja. Zbog djeteta su održavali odnose, no on je ogorčen bračnim brodolomom zamrzio Dubrovnik i sve istočno od Trsta. Bio je vođen osobnim animozitetima."

miele

'Ustaše' i 'komunjare'; ministar vanjskih poslova De Michelis okreće mi leđa

"Važno je znati da su u Italiji Hrvate gledali na tri načina - za ljevicu smo bili nasljednici Ante Pavelića i 'ustaštva', desnici smo bili nepodobni zbog Tita te su nas smatrali odgovornima za egzodus Talijana iz Istre i Dalmacije, a demokršćanska stranka prihvatila nas je kao katolike te su imali empatije i razumijevanja. No, primjerice Gianfranco Fini iz Movimento sociale Italiano, nasljednik Mussolinijeve ideologije, stranke koja će se kasnije prezvati u Alianza Sociale, čak je pokrenuo brodove s kojim su doplovljavali do obale Istre i u bocama slali poruke kao 'vrati se, skuvala sam ti pasta šutu'. Već su razmišljali kako se dogovoriti sa Srbima i zauzeti teritorij do Kvarnera ili barem Karlobaga. Također, krajem '91. pokrenuo sam inicijativu bratimljenja Venecije i Dubrovnika. To je pobudilo dosta zanimanja, no zaustavio ju je talijanski ministar vanjskih poslova Gianni De Michelis. Jednom prilikom našao sam se poslom u Veneciji pokrivajući događaj u organizaciji upravo Ministarstva vanjskih poslova. Redateljica s kojom sam radio inače je Rimljanka, poznajemo se već dulje vremena, kućna je prijateljica s Giannijem De Michelisom. Ispričao sam joj čitavu situaciju, o ratu koji bjesni, na što je ona rekla nema problema upoznat ću te s njim. Kod njega smo doma, okruženi probranim gostima; neobavezno razgovaramo; smijemo se; nešto smo gricnuli; malo popili i De Michelis sjedi ravno ispred mene. Nastao je tajac i Isabella, redateljica, progovori: „Gianni, željela bih te upoznati s mojim vrlo dragim prijateljem Nikolom Duperom. Naime, on je Hrvat.“ De Michelis mi je pogledao u oči i ničim izazvan okrene mi leđa. Ni danas ne mogu sebi objasniti razloge njegova ponašanja."

de michelis

Kamioni humanitarne pomoći; pet tona hrane i pića pokradeno

"Krenuli smo sa skupljanjem humanitarne pomoći. U početku s odjećom, ali smo shvatili da toga ima i viška, pa smo slali pelene i hranu. Kako sam kao mladić svirao u Dominikanaca, fra Ivan Martinić me zamolio da im nađem nešto stakla jer su im tijekom bombardiranja sva popucala. Vjerojatno i danas negdje unutar samostana su stakla dar naših prijatelja Talijana. U Padovi je djelovala mala radio stanica te su me pozvali da ukratko ispričam što se događa u Hrvatskoj. U eteru su me pitali kako se može pomoći, rekao sam da nam je hrana najbitnija. Ljudi su se počeli javljati kako idu u kupovinu i dolaziti sa saketima hrane. Skupili smo pet tona i tad sam rekao da ću do kraja života biti i Talijan, a ne samo Hrvat. Prvi kamion za prijevoz donirao je Parmalat, čuvena agroprehrambena tvrtka. Bio je prepun dugotrajnoga mlijeka, voćnih sokova, kakaa i ja sam, neiskusan u tome, odlučio ga uputiti posredstvom jedne ugledne dubrovačke udruge (čije ime ne želim spominjati). Predao sam im teret, no sve je ukradeno. Nakon sam kontaktirao svog rođaka Mišu Galjufa koji me povezao s kapetanoma Viceljom i Šimićem. Dogovor je bio da kamion dovezemo do Rijeke, oni bi humanitarnu pomoć ukrcali na brod, a Miše bi čekao u portu i dalje distribuirao. Miše je to radio odveć korektno. Doma još imam popise koje mi je slao koliko je koja obitelj dobila i sl."

1991 10

Povratak u 'mjesto duhova'; noći neće prospavati u mojoj kući

"Godine '92., svojom crvenom Opel Corsom znao bi se uputiti doma Jadranskom magistralom. Ako bi bila zatvorena Maslinica, onda bi otišao do Prizne preko Paga do Zadra. Zapravo sam vozio tek stotinjak metara udaljen od prve linije bojišnice. Na Dupcu nailazim na drvenu rampu i vojnika. Nisam sasvim upoznat sa situacijom. Znam da je Župa dubrovačka oslobođena, mada se još pucalo po brdima i fronta je bila u Platu. Vojnik me ne želi pustiti. Ratna je zona. Nije mu jasno - otkud ja ovdje, još s talijanskim tablicama. Na moje inzistiranje podiže rampu pod uvjetom da ništa ne fotografiram ili snimam. Bože sačuvaj, a ja došao upravo zbog toga. Rupe po putu, nigdje žive duše. Zaustavio sam se nasred magistrale, a ispred moje kuće stoji Roberto Lasić iz Cavtata u uniformi, naslonjen i gleda me, ne može povezati sa stvarnošću. Tad sam prvi put čuo metke kako mi zvižde pored glave. Jedan metak okrznuo me kod lakta. To mi je bio prvi dodir s ratnom zbiljom. Obišao sam Zavrelje, Srebreno, Astareu, Mline, Kupare. Bilo je jezivo vidjeti Župu svoje mladosti takvu. Vruće je, prazna morska taraca, na plaži nema nikoga - mjesto duhova, u portu sam jedino sreo Cvijeta Antunovića. Emocije su bile nevjerojatne. Pod okupacijom si. Ovdje su ti roditelji. Nema odustajanja, taj (agresor) noći neće prospavati u mojoj kući."

foto 1

Moja uloga; snaga zajednice od životne važnosti

"Sve što sam proživljavao bilo je kao u nekakvom transu, preopterećen aktivnostima nisam sebi dopuštao shvatiti razmjere tragedije. Sjećam se majčinog dnevnika. Tek 2000. godine smogao sam snage pročitati ga. Suze su mi tekle pola ure. Spasilo nas je zajedništvo. Ljudi '91. i '92. bili nasmješeniji, sretniji i srdačniji nego danas. To me je fasciniralo. Želio sam biti dio te priče. Rodio sam se na prekrasnom mjestu i morao sam zaslužiti da budem član te zajednice. To je bila moja uloga - kao onih mladića koji su bili na fronti. Iz toga je proistekla ideja o snimanju dokumentarnog filma o Župi dubrovačkoj i Župljanima u Domovinskom ratu. Mi stariji imamo tendenciju kritizirati mlađe da mnogo toga ne razumiju. No, trebamo se zapitati što smo to prenijeli da bi bili drukčiji i razumjeli. Ovaj film bit će moj obol da mladima pokažemo koliko je moćna snaga zajednice, osjećaj pripadnosti i kako ono može biti od životne važnosti u određenom povijesnom trenutku. Želim donijeti subjektivne priče; što se to u nama događalo kada je rat počeo; o čemu smo razmišljali prije; što smo poduzeli; što znači biti na fronti; u izbjeglištvu; kako je vratiti se među porušene kuće - u devastiranu Župu dubrovačku. Ako samo troje ljudi razumiju kako je važno da mi danas živimo u miru, da se povežemo, shvatimo koji su naši interesi i kako oni ne završavaju na pragu našeg doma već su skalin prema Općini, Županiji, Državi, Europi. ."

Iva Dedo

Više o dokumentarnom filmu "Župa dubrovačka i Župljani u Domovinskom ratu" pogledaje ovdje!

Objavljeno u Dubrovnik
Nedjelja, 03 Prosinac 2017 14:40

Jug CO pobijedio Primorje EB rezultatom 16:6

Prema očekivanjima, Jugaši su zaključili nastup na kvalifikacijskom turniru Kupa Hrvatske s maksimalnim učinkom. U posljednjem kolu igranom jutros, Jug CO pobijedio je riječko Primorje EB rezultatom 16:6 (4:2, 4:0, 5:2, 3:2).

Ponovo je trener Vjekoslav Kobešćak pružio priliku mlađim igračima, Luki Stahoru koji je već prije upisao prve seniorske minute i koji je zabio dva pogotka te Zvonimiru Periću kojemu je ovo bio debitantski nastup za prvu momčad.

U polufinalu Kupa Hrvatske, Jugaši će igrati protiv splitskog POŠK-a koji je na turniru u Šibeniku osvojio drugo mjesto. Drugi polufinalni par činit će Jadran i Mornar BS.

Jug CO – Primorje EB 16:6 (4:2, 4:0, 5:2, 3:2)

Suci: Kuzmanić, Sivčević (oba Split)

Jug CO: Bijač (4 obrane), Macan 1, Fatović 1, Lončar 3, Joković 1, Garcia 2, Ivanković 2, Perić, Renzuto, Stahor 2, Benić 3, Lozina 1, Jarak (2 obrane), Žuvela. Trener: Kobešćak

Primorje EB: Čubranić (8 obrana),Čunko, Brubnjak, Kovačević, Peroš 2, Blažić, Tkač, Rakovac 1, Petrić, Saftić, Augusti, Paparić 2, Milošević (4 obrane), Wallace 1. Trener: Hinić

 

Tekst: Jug.hr

Objavljeno u Sport

Na radost najmlađih sugrađana danas je u Medovom parku U Pilama održana Zimska bajka.

Najmlađi su se ove kišne nedjelje družili i balali s mrazicama, vilenjacima, pingvinom i drugim likovima iz bajki. Posebno su bili oduševljeni kada ih je došao pozdraviti Medo koji je zabalao i zapjevao s njima.
Uz ples i pjesmu, za njih su ove nedjelje organizirane i igre po stariski, kućica u kojoj su mogli slušati poznate bajke, a mogli su i nacrtati crtež i poslati ga Djedu.
Donosimo fotogaleriju!

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Dubrovnik

Veselo i raspjevano bilo je danas na Stradunu za one malobrojne koji su unatoč kiši odlučili prođirati po najljepšoj ulici na svijetu.

Za to se pobrinula klapa Kaše, koja za vrijeme Adventa u Dubrovniku, a u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, svake nedjelje izvodi tradiocionalne dubrovačke kolende i napjeve. Tako je bilo i ove kišne nedjelje. Prođirali su članovi klape Kaše po Stradunu, a okupljeni su uživali u bogatoj kolendarskoj baštini iz naše stoljetne tradicije, od Župe dubrovačke do Pelješca, te u raznim božićnim pjesama.
Donosimo Vam fotogaleriju.

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Dubrovnik

Na današnji dan 1991. na Južnom bojištu poginuo je hrvatski branitelj Renato Čović (1972.) . Renato je poginuo u borbi na prvoj liniji u Đonta Doli kod Stona. Posmrtno odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te činom časničkog namjesnika.

Nino Erceg

Objavljeno u Branitelji

Grad Metković 1. prosinca 2017. raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Grada Metkovića za akademsku godinu 2017./2018. Dodijelit će se ukupno 30 stipendija koje će se isplaćivati u deset mjesečnih obroka za razdoblje listopad 2017. – srpanj 2018.

Prijave s potrebnom dokumentacijom podnose se u roku od 15 dana od objave Natječaja na adresu: Grad Metković, Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele stipendija, Stjepana Radića 1, 20350 Metkovic.

  

PREUZMITE:

obrazac za prijavu

izjava o članovima obitelji

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik