nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 04 Prosinac 2017

U Dječjem vrtiću Izviđač na Pilama danas je predavanje na temu „Rođeni za čitanje“ održala dr. Marija Radonić. Okupljene roditelje i odgajatelje upoznala je s dobrobitima ranog početka čitanja s djecom.

„To je iznimno važno. U prilog tome govori i činjenica da je Vlada RH 2. studenog donijela Nacionalnu strategiju za promociju glasnog čitanja za razdoblje od 2017-2022. Mi stariji sjetit ćemo se vremena kada se nije o tome govorilo, kada su se djeca odgajala doma uz djeda, baku, neudata tetku, mlađe sestre i braću, koji su o djeci brinuli i čitali im. U današnjem ubrzanom vremenu, u malim obiteljima, dok su roditelji prezaposleni, djeca su ostala uskraćena za najljepše iskustvo u djetinjstvu. Tu nije samo riječ o čitanju već i o bliskosti s roditeljima i drugim članovima obitelji. A čitanje ima niz prednosti koje se odnose na cjelokupni djetetov psihički, emocionalni, kognitivni, socijalni razvoj. Kako je razvoj mozga najintenzivniji u prve tri godine djetetova života, posebno bih naglasila važnost čitanja u prve tri godine života. I sama sam pedijatar pa vam mogu reći da se u pedijatriji susreću i zdrava i bolesna djeca, što je idealna prilika da se na redovitim sistematskim pregledima s djecom zajedno čita, da se poklanjaju slikovnice. Nije nam cilj da tako mala djeca nauče čitati i pisati, već da provedu djetinjstvo s knjigom i s ljubavi za knjigu“, istaknula je dr. Radonić. Ovom prigodom predstavila je slikovnicu „Gledaj ova mala slatka lica“ prilagođenu za djecu od šest mjeseci života. „Dijete već sa šest mjeseci razumije velik broj riječi i sposobno je prihvatiti ono što mu čitate, tako da se već sa šest mjeseci može početi. To je optimalan period i postoji slikovnice adekvatne dobi, a ova naša slikovnica koja je inače naš prijevod s talijanskog jezika, nositelj je nacionalne kampanje Čitaj mi“, zaključila je. „Vrlo je bitno od prvih dana čitati djeci jer se na taj način stvara prisan odnos s našom djecom. Beba čuje naš glas a to je i temelj za razvoj govora i komunikacije između roditelja i djece. Važno je da na početku slikovnice budu jednostavne, sa četiri osnovne boje, da su estetski čiste, da u njima nema puno detalja i da djeca mogu pozornost uputiti na lik koji se nalazi u slikovnici. Najvažnije je da nije nakićena, što jednostavnija to je djetetu bliža i razumljivija“, poručila je pedagoginja Dolores Aleksić.

U vrtiću Izviđač se čitalačke aktivnosti provode još u jasličkim grupama, potvrdile su nam to odgajateljice Fani Kitin i Ana Portolan.

„U jaslicama svakodnevno provodimo čitalačke aktvnosti s djecom. To su u početku jednostavnije slikovnice s više slika, a manje teksta, slikovnice prilagođene njihovoj dobi. Također smo radili i jedan projekt s našim roditeljima povodom Mjeseca hrvatske knjige u koji smo uključili i roditelji koji su sudjelovali čitajući i pripovjedajući priče našoj djeci“, dodale su.

Majka triju djevojčica Nina Mašić, koja je kao roditelj sudjelovala u projektu čitanja vrtičkoj djeci, povjerila nam je kako se od samog početka zalagala za rano čitanje.

„Kada mi je najstarija kćer krenula u jaslice, zauzimala sam se da uvijek imaju slikovnice primjerene za dob jer ipak u vrtiću naša djeca provode prosječno sedam do osam sati dnevno. Naime, već tada sam primijetila da ako se rano krene s čitanjem i listanjem slikovnica, djeca imaju puno širi vokabular. Kao da brže napreduju po tom pitanju od one djece kojoj se ne čita. Kako s prvom kćeri, tako smo radili i sa ostalim. Sudjelovanje u tom projektu čitanja djeci bilo mi je jedno predivno iskustvo, cijela grupa mi je sjela u krilo i zajedno su sa mnom čitali“, zaključila je Mašić.

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 04 Prosinac 2017 22:04

KORČULA: Proslavljen blagdan sv. Nikole u Kapji

Blagdan sv. Nikole u Kapji vjernici Blata svečano su proslavili ispred kapelice posvećene samom svecu 3. prosinca na prvu nedjelju došašća. Na misi se okupio veliki broj vjernika kao i bratovštine Svih Svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova.

Misno slavlje predvodio je župnik don Željko Kovačević, a animirao je mješoviti župni zbor župe pod vodstvom s. Julijane Beretić. Nakon što je ukratko u propovijedi podsjetio na život sv. Nikole u kojemu pronalazimo razloge darivanja i njegove zaštite djece, putnika i pomoraca, župnik je naglasio da nam je u životu potrebna molitva i vjera koja se očituje kroz sakramente i povjerenje u Isusa Krista kako bi i mi poput sv. Nikole mogli činiti čuda. Na koncu mise župnik je blagoslovio sve nazočne, a posebno vozače. Nakon završnog blagoslova blagoslovljena su i vozila svih prisutnih. Uslijedio je zajednički agape koji je omogućio Radež d.d.

Tekst i foto: Dubrovačka Biskupija

Objavljeno u Županija

Nakon predstavljanja u Domu Marina Držića, danas je u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena grafička mapa "Vile od grafike – Hommage Marinu Držiću 1567. – 2017", izdavački projekt Doma Marina Držića.
Autorice mape su tri hrvatske grafičarke – Nevenka Arbanas, Maja S. Franković i Zdenka Pozaić. O grafičkoj mapi govorili su Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića i urednik grafičke mape, mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti i autorica predgovora mape.
„Hvala dragim autoricama što su u godini kada obilježavamo 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića odlučile dati svoj autorski hommage velikom piscu“, ističu iz Doma Marina Držića.

Tekst i foto: Dom Marina Držića

Objavljeno u Kultura

Umjetnica Lena Kramarić u prosincu ove godine, a uz potporu Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije predstavlja svoje slikarske radove bečkoj publici na dvije samostalne izložbe pod zajedničkim nazivom Outdoor Walls.

Umjetnica o nazivu izložbe kaže: ‘Trenutno živim u Gradu, u Dubrovniku, okružena gradskim zidinama. Zidine za mene uz fizičku imaju i psihičku dimenziju. Slike na zidovima, u Beču su moj izlaz(ak) iz zidina, figurativno govoreći.

Također, Lena Kramarić sudjeluje na grupnoj izložbi gdje je kao jedina umjetnica koja nije iz Austrije izabrana među 10 finalistica nagrade za umjetnost pod nazivom "Slavljenje ženske raznolikosti".

Ega: žene u središtu i bečki SPÖ Frauenvergeben, uz potporu Bečke edukacijske akademije, ove je godine po prvi puta organizirao Ega Women * Art Award. Nagrada se dodjeljuje ženskim umjetnicama za izvanredne umjetničke radove na temu "Žene * Tijelo * Slike".

Odabrane umjetnice su: Asta Cink, Milla Edellman, Anna Josip, Vivien Kabar, Lena Kramarić, Larisa Leverenz, Evelyn Loschy, Julia Maurer, Astrid Rausch, Helene Trailer i Anna Weichselbraun.

Objavljeno u Kultura

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Dubrovačko - neretvanska županija priredila je u restoranu Klarisa tradicionalno prigodno druženje za predstavnike udruga za osobe s invaliditetom s područja Županije. Kako je istaknula zamjenica župana Žaklina Marević, u Županiji djeluje mnogo udruga ovog profila, a ovo druženje još jedan je od načina da se njihovim predstavnicima i članovima pokaže da su im "vrata Županije uvijek otvorena".

"Udruga je zaista mnogo, Županija im pomaže najbolje što može, ne samo financijski nego im također omogućujemo da se javljaju na sve nacionalne, ali i europske projekte i programe. Razvojna agencija DUNEA također je tu kako bi im pomogla, obavijestila ih o natječajima koji su u tijeku, ali i izišla u susret pri pisanju projekata. Za 15 udruga Županija je odvojila jednokratnu pomoć kao i svake godine", kazala je zamjenica župana Žaklina Marević.

Na prijemu su se okupili brojni predstavnici udruga osoba s invaliditetom od Udruge slijepih, Dva skalina, Slatki život, a međuostalima, i Udruga za Down sindrom Dubrovačko - neretvanske županije.

"Naša udruga djeluje gotovo devet godina, suradnja sa Županijom je dobra, redovito dobivamo sredstva koja namjenjujemo rehabilitaciji djece pa će i ove godine ona ići na radionice za 30 - ero djece iz naše udruge", istaknula je predsjednica Udruge za Down sindrom DNŽ Katja Mišeta.

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Već tradicionalno u prostorima tvrđave Imperijal na Srđu, 5. prosinca u 16 sati, nakon Križnog puta, i ove godine djelatnici Muzeja Domovinskog rata priredili su program za branitelje i građane, kako bi im čestitali ovogodišnji Dan dubrovačkih branitelja.

U uvodnom dijelu upoznat će nazočne s djelatnošću, realiziranim programima i postignućima Muzeja u prvoj godini samostalnog djelovanja.

Ovom prigodom, uz priređenu izložbu „Čuvar sjećanja“, održat će se prezentacija samo malog dijela dosad darovanih predmeta, koje zbog uvjeta koji vladaju u tvrđavi Imperijal do sada nisu izlagani. Ujedno, biti će predstavljeni i radovi Dimitrija Popovića, oslikane ratne fotografije Mira Kernera, koje namjeravaju pokloniti Muzeju za budući stalni postav.

Ivica Nevešćanin iz Hrvatskog povijesnog Muzeja, predstavit će stručnu suradnju dvaju Muzeja na primjerima realiziranih gostujućih izložbi koje se tematski odnose na Domovinski rat i prezentiraju obrađenu izvornu prikupljenu građu iz zbirki muzeja. Izložba HPM „Lica rata“ gostovala je u tvrđavi Imperijal, a izložba MDRD „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u Hrvatskom povijesnom muzeju od 30. ožujka do 30. listopada 2017. godine.

Upriličit će se predstavljanje javnosti foto monografije ratnog fotografa Zlatka Kalle - "Nepokoreni Dubrovnik" u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koja obuhvaća njegove fotografije nastale 1991.-1992. na dubrovačkom području. Monografiju će predstaviti dr.sci. Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR, Mišo Đuraš, viši kustos MDRD i Zlatko Kalle, autor fotografija. Promocija će biti popraćena i prezentacijom dijela odabranih snimaka.

Pozivnica 5.12

Objavljeno u Dubrovnik

U sklopu programa Dana dubrovačkih branitelja jutros se u dubrovačkim osnovnim školama održao sat povijesti. Ovom prigodom učenici od 1. do 8. razreda u Osnovnoj školi Ivana Gundulića imali su prilike poslušati ispovijest branitelja Milana Jejine koji im je pokušao približiti što se sve događalo tog 6. prosinca 1991. na Srđu.

„Nakon napada na Sustjepan agresori su smišljali kako osvojiti Srđ. 5. prosinca tražili su primirje kako bi 6. na prijevaru počeli napad. Pregovaralo se da prestane pucanje, a oni su iskoristili noć, bilo je hladno i velika magla te se jedna njihova grupa uvukla u žičaru i čekala jutro za napad. Naši stražari to nisu mogli primijetiti zbog magle. Ujutro iznenada počinje taj veliki napad, bilo je tu puškaranja i suprotstavljanja, naši nisu mogli izdržati pa su se uvukli u žičaru i tražili pomoć. Zadnje su im riječi bile 'pobij nas i njih'. Nakon toga ih nismo čuli više pa nismo znali što se događa“, kazao je Jejina.

Snalažljivost i organizacija igrali su ključnu ulogu, ističe Jejina pa su tako jedno njegovo oružje stavili na kamion te obilazili po gradu i tako stvorili dojam da ih ima znatno više od stvarnog broja.

„Oni su navalili sa svih strana, a i mi smo tako djelovali pa smo uspjeli sprječavati. U našem operativnom centru zabilježeno je da su se žalili da ne mogu izdržati našu vatru. Istodobno su pokušali ući u Nuncijatu i Strinčjeru. Imao sam devet ljudi sa sobom, a pomagali su mi i civili, bez njih to sigurno ne bismo uspjeli. Dvije tisuće metaka ispucalo je samo moje oružje u tijeku tog dana. Predvečer smo čuli Motorolu, javili su nam se naši da su živi, da Srđ nije pao. To je bila naša prva pobjeda, kada smo im nanijeli velike gubitke, do tada su stalno oni nas potjerivali. Tada su se već zamislili kako će dalje. Sami su sebi stvorili propagandu da je nas tu tisuće što nije bila istina“, zaključio je Jejina.

Učenici su Dan dubrovačkih branitelja obilježili i prigodnim programom pjesama i recitacija.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Veselo je bilo danas u Općoj bolnici Dubrovnik. Povodom Međunarodnog dana osoba/ s invaliditetom udruga Dva skalina je danas održala mali domjenak uz prigodni program. Nakon plesa Zumba kidsa, 4.a OŠ Ivana Gundulića i zbora OŠ Cavtat, udruga se zahvalila svim donatorima i ljudima koji su sudjelovali u programu.
Predsjednici Aniti Šetki uručen je i ček od 13000 kuna koji je skupljen u posljednja tri dana na malom sajmu na kojem su se prodavale lutrije, kolači, torte te rabljena obuća, odjeća, igračke i modni dodaci u Mokošici.
Udruzi Dva skalina potrebne su autosjedalice i Tobii communicator za olakšanu komunikaciju djece i roditelja, pa svatko tko nije sudjelovao u ovoj akciji može uplatiti onoliko koliko je to u mogućnosti na broj računa udruge Dva skalina HR7924070001100305036.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 04 Prosinac 2017 15:23

Predstavljeni prvopričesnici u župi Blato

Na prvu nedjelju došašća 3. prosinca na školskoj misi bilo je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika župe Svih Svetih u Blatu. Na početku mise prvu adventsku svijeću upalila je prvopričesnica, a nakon evanđelja predstavljeni su svi prvopričesnici koji su prilikom prozivanja dobili svoj prvopričesnički molitvenik.

U propovijedi je župnik don Željko Kovačević naglasio kako svakog dana u banku života primamo 86 400 sekundi koje trebamo znati iskoristiti na pravi način što su prvopričesnici s radošću obećali činiti.

Tekst i foto: Dubrovačka Biskupija

Objavljeno u Županija

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić primio je jutros u prostorijama Općine Konavle predsjednika Uprave Adriatic Luxury Hotels Camila Sozu.

Na sastanku kojem su prisustvovali i zamjenik načelnika Ivo Radonić te pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i mjesnu samoupravu Mario Curić govorilo se o rješavanju postojećih imovinsko-pravnih prijepora, ali i budućoj suradnji.

Tom prilikom načelnik Lasić je istaknuo da se nada da će se ALH u poslovanju odlučiti za kupovinu proizvoda konavoskih OPG-ova, pogotovo vina koja su izuzetno kvalitetna i nagrađivana. Predsjednik uprave ALH-a Soza je istaknuo da je otvoren za predloženu ideju sastanka s vinarima i vlasnicima konavoskih OPG-ova, te da na tržištu postoji veliki prostor za organsku hranu.

Tekst i foto: Općina Konavle

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik