nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 08 Prosinac 2017

U sklopu Dubrovačkog zimskog festivala popularni hrvatski pjevač Jacques Houdek održao je koncert na Stradunu. Kako je Jacques i sam na pozornici istaknuo " s njime nikad nema zime" pa su ga Dubrovčani u tome i poslušali te zapjevali njegove najveće hitove, a poneki su i zaplesali. Kakva je atmosfera večeras bila na Jacquesovu koncertu, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Samostalna izložba "Hapiness + virtue" dubrovačke umjetnice Aide Hebib Raguž otvorena je večeras u Domu Marina Držića. Riječ je o seriji nakita inspiriranim životom i djelom velikog komediografa Marina Držića, a izložba je upriličena u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja 450. obljetnice smrti "Vidre". Autoričin niz ukrasnih predmeta koje je izložila u sklopu ove izložbe mogu se protumačiti kao "inovativan nakit", ali, kako je naglasio Antun Karaman, ujedno i autor predgovora kataloga, mirne ih se duše može nazvati i minijaturnim skulpturama.

„Ploveći Držićevim svemirima, Hebib se, radeći aktualnu seriju nakita/skulptura, hrabro, maštovito i razigrano upustila u likovnu avanturu koja nudi više različitih mogućnosti percepcije (i recepcije) učinjenog: u mnogim se radovima odmakla od klasičnog poimanja nakita - prstohvatnu veličinu nakita, predmeta koji se obično nosi na tijelu, povećala je i monumentalizirala do mjere u kojoj je dominantnom komponentom postala volumenska – skulpturalna – dimenzija modelirane forme. No zbog toga nije odustala i od plemenitosti obrade zahvaćenih oblika. Upravo suprotno: materijale korištene u izradi povećanih formi tretirala je s jednakom toplinom, precioznošću i pažnjom kao da radi nakit, pa su one, unatoč većim dimenzijama, u svakome svome detalju, i u cjelini, progovorile suptilnim rječnikom nakita", istaknuo je autor predgovora pratećeg kataloga Antun Karaman.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Udruga malonogometnih amatera Dubrovnik, Županijski nogometni savez i Grad Dubrovnik ove godine organiziraju Zimski malonogometni turnir koji će se igrati u sportskoj dvorani Gospino polje.

Prijave momčadi primaju se do ponedjeljka, 18. prosinca, a dan kasnije, u utorak, 19. prosinca očekuje se ždrijeb. Početak turnira je u srijedu, 20. prosinca, a igrati će se 22., 23., 27., 28., 29. i 30., prosinca 2107. te 02., 05. i 06. siječnja 2018. godine.

Turnir se ove godine igra u okviru Dubrovačkog zimskog festivala pa će trajati sukladno završetku festivala (do subote, 06. siječnja 2018. godine.).

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 800 kuna, a sve informacije mogu se dobiti na mobitel 091/250-9610.

Turnir se igra repesaž sistemom (drugi poraz znači ispadanje), a prema futsal pravilima izuzev trajanja (dva puta po 12 minuta) i izvođenja petog, a ne šestog akumuliranog prekršaja s deset metara. Svaka momčad može prijaviti minimalno osam, a najviše dvanaest igrača.

Izvor: Dbksport.hr

Objavljeno u Sport

Predstavnici Općine Konavle položili su danas u Cavtatu i Pridvorju vijence povodom obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana.

Nportal

Objavljeno u Županija

Flo, pas sa najtužnijim pogledom na svijetu. Predugo čeka da netko prepozna toplinu i nježnost koju krije u svom srcu. Nenametljiv pas, koji će se odazvati ako dođete u azil na Žarkovicu i sretan što ste pozvali baš njegovo ime, prošetati uz vas. Flo ima tri godine, srednje je veličine i težak je 14 godina. Flo čeka na vas, napravite nešto lijepo za sebe i njega, bliži se Božić, nadamo se kako će u vašim srcima biti mjesta i za ovo divno stvorenje.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Župan Nikola Dobroslavić s članovima Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Goranom Paukom sudjelovao je u petak u Šibeniku na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem te ministrima.
Premijer Plenković uveo je praksu periodičnih sastanaka u ovome formatu u prosincu 2016. godine s ciljem suradnje svih razina vlasti u Hrvatskoj kako bi se što uspješnije realizirali projekti smanjivanja nejednakosti i poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja.Župan Nikola Dobroslavić na sastanku je pohvalio put ka decentralizaciji te ovakav pristup Vlade u suradnji sa županijama, gradovima i općinama.
”Istaknuo sam važnost povratka Trgovačkog suda i Carinske uprave u županiju. Upozorio sam na moguće probleme oko županijskih uprava za ceste i novoga Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, rekao je župan Dobroslavić.
Domaćin trećeg sastanka bila je Šibensko-kninska županija odnosno njezin župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.
”Zalaganje za spuštanje nadležnosti s državne na županijsku razinu nastavljamo i dalje svjesni potrebe za promjenom upravljanja razvojem na jedan suvremen i europski način, a da pritom kao jedince ostanemo najbliže svojim građanima i potrebama lokalne zajednice”, rekao je Pauk.
Uz župane su na sastanku bili i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk i predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić. Premijer Plenković je istaknuo kako Republika Hrvatska po prvi puta od ulaska u Europsku uniju ima priliku utjecati na kreiranje Kohezijske politike i novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine, a samim time i snažnije promicati interese svojih građana. S obzirom na to da jedinice lokalne i regionalne samouprave najbolje poznaju potrebe „na terenu“, Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija donio je u studenom odluku o pokretanju inicijative za snažnijim uključivanjem županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine.

Premijer Plenković istaknuo je i kako je Vlada RH u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave projektom Slavonija, Baranja i Srijem već pokrenula procese smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj, a napori uloženi u učinkovitije korištenje prednosti članstva i korištenje bespovratnih sredstava EU dovest će do formiranja gospodarski snažnih i konkurentnih europskih regija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstavila je aktivnosti Ministarstva usmjerene jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača i poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić županima je predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnju ribarskih luka, ali i reformske zakone u poljoprivredi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i Zakon o poljoprivredi.

Izvor : DNŽ

Objavljeno u Županija

Umjetnička galerija Dubrovnik s ponosom najavljuje izložbu jednog od najpoznatijih svjetskih fotografa, Ahmeta Ertuğa, čija se djela po prvi put predstavljaju hrvatskoj publici. Za izložbu u Dubrovniku, turski se fotograf predstavlja s 20 fotografija velikih formata reprezentativnih interijera građevina snimljenih u Italiji i Dubrovniku.

Novi ciklus fotografija obuhvaća interijere neke od najpoznatijih građevina poput knjižnice Laurenziana u Firenci, vile Farnese u Capraroli, kazališta Bibiena u Mantovi i neke od poznatih dubrovačkih građevina čije su lokacije za sada još uvijek neotkrivene. Za nadolazeću izložbu u Dubrovniku, gdje je krajem rujna snimao sa svojim timom na poziv Umjetničke galerije Dubrovnik, Ertuğ je snimajući u ranim jutarnjim satima uspio izbjeći turističke gužve i snimiti prazne i skrivene prostore Staroga grada.

Relizacija tehnički iznimno složenog projekta ostvarena je uz financijsku potporu grada Dubrovnika i sponzorskih partnera Turkish Airlinesa, hotela Libertas Rixos Dubrovnik i Turskog kulturnog centra Yunus Emre iz Zagreba. O samoj složenosti izložbe i transporta djela govori činjenica da su fotografije, od kojih neke dosežu i veličinu od 225 x 180 cm koja je standardna veličina Ertugovih fotografija,u Dubrovnik stigle u sanducima koji teže i do 1 tone. Budući da će izložba biti postavljena na 2. i 3. katu Umjetničke galerije Dubrovnik, bilo je potrebno angažirati posebnu vrstu dizalica kako bi se sanduci s fotografijama prebacili u galerijski prostor.

Tehničkom timu Galerije pridružio se i Ahmet Demirtaş, stručnjak za okvire koje zahtijevaju ovi formati.

Fotografije za ovu izložbu izrađene su u poznatom Grieger Studiju u Düsseldorfu, koji je jedan od rijetkih preostalih fotografskih studija u svijetu koji zadovoljava visoku kvalitetu kromogenog tiska na dibondu.

Opsežan katalog koji prati izložbu tiskan je u nakladničkoj kući Olusur Basim A. Ş. u Istanbulu pod posebnim nadzorom samog fotografa Ahmeta Ertuğa čiji katalozi predstavljaju jednu vrstu umjetničke knjige.

Među mnogobrojnim umjetničkim knjigama limitiranih edicijakoje je turski fotograf izdao, svakako treba izdvojiti knjigu o Hermitage muzeju u Sankt Peterburgu gdje ga je pozvao sam direktor Mikhail Piotrovskypovodom 250. godišnjice osnutka muzeja, čiji prvi primjerak pripada ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Treća redovita sjednica Skupštine Dubrovačko - neretvanske županije održat će se 15. prosinca s početkom u 11 sati. Pred županijskim će se vijećnicima naći čak 52 točke dnevnog reda, a raspravljat će, međuostalim, o izmjenama i dopunama Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. i Projekcijama za 2018. i 2019. godinu kao i prijedlogu Proračuna za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020. Na dnevnom će se redu naći i financijski planovi s pripadajućim projekcijama ŽUC - a te Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Županijski će vijećnici donijeti i program javnih potreba u obrazovanju, športu, kulturi te tehničkoj kulturi. Na sjednici će biti riječi i o osnivanju Županijske lučke uprave Korčula za luke županijskog i lokalnog značaja, planu davanja koncesija na pomorskom dobru za 2018. godinu, izvješću o stanju zaštite od požara na području DNŽ u 2017. s godišnjim provedbenim planom unaprjeđenja zaštite od požara DNŽ za 2018. godinu. Analizirat će se i sustav civilne zaštite na području Dubrovačko-neretvanske županije uz donošenje godišnjeg plana razvoja tog sustava s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje. Na trećoj sjednici bit će riječi i o prijedlogu programa rada Županijske skupštine Dubrovačko – neretvanske županije za 2018. godinu.

 

Nportal

Objavljeno u Politika

Nakon predstavljanja rezultata još jedne iznimno uspješne godine u Zračnoj luci Dubrovnik, održan je tradicionalni božićni domjenak. Ovom prilikom direktor ZL Dubrovnik Roko Tolić zaželio je zaposlenicima, ali i svima nazočnima sve najbolje za nadolazeće blagdane zahvalivši im na svemu napravljenom u protekloj godini. Također, Tolić je dodijelio plakete djelatnicima koji su u 2017. pošli u mirovinu, a to su Antun Banović, Marija Dabelić Pervitić, Baldo Đuraš, Ivo Miladin, Božo Pušić i Ivo Sambrailo. Dio atmosfere s božićnog domjenka u Zračnoj luci Dubrovnik pogledajte u fotogaleriji.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Predstavnici Općine Konavle, zamjenik načelnika Ivo Radonić i Antonia Rusković Radonić primili su danas u prostorijama Općine Konavle predstavnike Udruženja za afirmaciju kulturnog nasljeđa kroz dramsko i filmsko stvaralaštvo U.K.N. Art-Sef.

Predstavnici Art-Sefa, koji su bili sudionici pripreme regionalnog programa nominacije 30 nekropola stećaka na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a, predstavili su novi projekt koji ima za cilj snimiti dokumentarni film o svakoj nekropoli koja je upisana na UNESCO-vu listu. Projektom koji je pod pokroviteljstvom UNESCO-a će se tako snimiti i dokumentarni film o stećcima na sv. Barbari, ali i ostalim stećcima na području Općine Konavle. Općina Konavle je dala svoju podršku ovom projektu.

 

Nportal

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik