nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 01 Lipanj 2017

Večeras pred prepunom dvoranom u Metkoviću održan je velebni skup HDZ-a na kojem su nazočili predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, član predsjedništva HDZ-a, general Damir Krstičević, predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Branko Bačić, župan i kandidat za župana, Nikola Dobroslavić i mnogi članovi i simpatizeri stranke.

Dalibor Milan poručio je s govornice da mu kad postane gradonačelnik neće biti teško tražiti od Županije i Vlade pomoć za prosperitet Metkovića. Ne trebaju mi fotelje, želim Metković učiniti gradom sretnih ljudi, gradom u kojem se ostaje i dobro živi. Volio bih da mogu pohvaliti Most, ali nisu ništa napravili za Metković, a mogli su. Zato izađite na izbore i izaberite Nikolu Dobroslavića za župana , a mene za gradonačelnika i time sigurno birate bolje sutra.

Nikola Dobroslavić je pohvalio Dalibora Milana i njegov kvalitetan program, koji je programski kompatibilan sa županijskim što će omogućiti još njegovu lakšu realizaciju. Dodao je da izborom Dalibora Milana birate bolju budućnost .

Branko Bačić siguran je u pobjedu HDZ-a u Metkoviću. Metkovci imaju lak zadatak, izađite i izaberite Nikolu Dobroslavića i Dalibora Milana.
General Damir Krstičević predstavio je Dalibora Milana kao realnu osobu s jasnim ciljevima.

Na kraju se nazočnima obratio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je često prekidan aplauzom i uzvicima pobjeda , pobjeda. Ukupna atmosfera bila je pobjednička i sam Plenković je bio zadovoljan pozitivnom energijom te je ponovno naglasio da se Hrvatska izborila za 357 milijuna EURA nepovratnih sredstava za Pelješki most. Naglasio je će budući župan Nikola Dobroslavić za četiri godine na najljepši način zaokružiti svoju karijeru svečanim otvorenjem Pelješkog mosta. Metković ima odličnog kandidata za gradonačelnika i nije neki težak izbor izabrati između onih koji stalno opstruiraju i čovjeka , skromnog, obiteljskog, koji je čvrsto na zemlji i ima snažnu volju i snagu Metković napraviti ugodnim mjestom za život.

Nino Erceg

Objavljeno u Politika

Premijer Andrej Plenković danas je u Dubrovniku dao podršku kandidatima HDZ - a na lokalnim izborima Nikoli Dobroslaviću i Matu Frankoviću, a ujedno se i družio s građanima. Druženju su prisustvovali i ministar obrane Damir Krstičević, državna tajnica Nikolina Klaić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ - a Branko Bačić, kandidat za župana Nikola Dobroslavić, kandidat za zamjenika župana Joško Cebalo, kandidat za gradonačelnika i saborski zastupnik Mato Franković, ali i predsjednik DUSTRA - e Željko Raguž s vijećnikom Rikardom Rossettijem, Terezina Orlić i Ivan Jelčić iz Dubrovačkog demokratskog sabora koji su nedavno potpisali sporazum o suradnji s HDZ - om u Gradskom vijeću, a prisustvovali su i brojni drugi dužnosnici, članovi HDZ - a, DUSTRA - e i DDS - a te simpatizeri.

Premijer Plenković istaknuo je kako je danas prije svega došao dati potporu Matu Frankoviću i Nikoli Dobroslaviću te čestitati kolegama na sjajnom rezultatu u prvom krugu i za Gradsko vijeće i za županijsku skupštinu.
"Uvjereni smo da će građani Dubrovnika dati potporu Nikoli i Matu i u drugom krugu jer oni osjećaju koji su prioriteti u ovom gradu i županiji. Vjerujem da su njihova nastojanja proteklih godina, a osobito Nikolina pri realizaciji projekta Pelješki most, imali odjeka, a osobito nakon najave koju smo dobili od povjerenice za regionalni razvoj da će idućeg tjedna biti svečana ceremonija potpisivanja kojoj se potvrđuje da će Europska unija sufinancirati izgradnju Pelješkog mosta. Nema boljeg i kvalitetnijeg načina da iskažemo da nam je važno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje koja će riješiti strateški povezivanje Dubrovačko - neretvanske županije s ostatkom zemlje", naglasio je premijer Plenković.

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić i kandidat za gradonačelnika Mato Franković još jednom su podsjetili na glavne odrednice svojih programa koje planiraju ispuniti u narednim mandatima i iskazali svoje uvjerenje u pobjedu u drugom krugu izbora u nedjelju.

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Osnovna škola Gruda prošla je 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, obavijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je, prema odluci Dubrovačko-neretvanske županije, pripremala županijska razvojna agencija DUNEA. Riječ je o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga ''Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgova i obrazovanja'', u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Tijekom administrativne i kvalitativne provjere utvrđeno je kako projektni prijedlog udovoljava svim uvjetima i kriterijima te je predloženo dodjeljivanje iznosa bespovratnih EU sredstava u iznosu 1.137.543,58 kuna, dok ukupni prihvatljivi izdaci iznose 3.026.683,17 kuna. Razliku će sufinancirati Dubrovačko-neretvanska županija. Pozitivna Odluka o financiranju i potpisivanje ugovora očekuje se tijekom ovog mjeseca.

Ovim projektom planira se na Osnovnoj školi Gruda, između ostalog, ugraditi toplinska izolacija vanjskih zidova i krovišta, zamijeniti vanjska stolarija, ugraditi solarne kolektore za pripremu tople vode te u konačnici smanjiti troškove energije.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Županija

Kao građanin Metkovića i obiteljski čovjek, koji s vama dijeli i živi sve probleme našega voljenog grada, osobno sam se pismom obratio ministru zdravstva prof. dr. sc. Milanu Kujundžiću s pitanjem koje sve nas zajedno uistinu muči - kada ćemo dobiti Dnevnu bolnicu?

I ministar je u odgovoru koji sam dobio potvrdio veliku vijest - već je osiguran novac za osnivanje i opremanje Dnevne bolnice u bivšoj zgradi Općinskog suda u Metkoviću!

Odgovor prenosim u cijelosti:

"Poštovani gospodine Milan,

Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske izuzetno je važno osigurati specijalističke usluge pacijentima iz doline Neretve, koji sada radi tih usluga moraju putovati u Dubrovnik. I to u posebno otežanim okolnostima ne samo zbog velike udaljenosti, nego i zbog nužnog prelaska državne granice.

Ministarstvo je u tom smislu iz EU fondova već osiguralo financijska sredstva za opremanje Dnevne bolnice u Metkoviću te je s Općom bolnicom Dubrovnik dogovorilo njeno osnivanje, čime će za njen rad biti osigurani liječnici specijalisti i medicinske sestre te sav ostali potrebni zdravstveni kadar. Time pacijenti iz doline Neretve neće više trebati putovati u udaljene bolnice, već će brojne dijagnostičke postupke kao što su ultrazvuk srca, doppler krvnih žila, ultrazvuk dojki, spirometriju, gastroskopiju, kolonoskopiju i brojne druge specijalističke preglede moći obaviti u Metkoviću.

Također sam uvjerenja da se zajedničkim snagama - u suradnji i partnerstvu s lokalnom zajednicom - može još znatnije pridonijeti unaprjeđenju sustava zdravstva, kao i podizanju kvalitete pružanja zdravstvenih usluga našim građanima."

S poštovanjem,
ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med.

Dalibor Milan

Objavljeno u Metković

Ugovor o izvođenju radova za izgradnju Centra za djecu s posebnim potrebama danas su u Ranjini potpisali ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan i vlasnik tvrtke TONIKOM koja je izvođač radova Nikša Obuljen. Riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, a kojeg je darovao arhitektonski studio Vetma. Kako je objasnio Matko Vetma, radi se o jednostavnoj prizemnici koja ima sve što je potrebno da djeca s posebnim potrebama koriste prostore na vrlo jednostavan način. Prostor će biti opremljen fizikalnom terapijom, radionicama, dnevnim boravkom, kupaonicama i svim sadržajima koji su prilagođeni djeci i roditeljima s posebnim potrebama. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je ovom prigodom da je ovaj projekt prevažan za cijelu županiju, a posebno za djecu s posebnim potrebama.
„Ovaj smo postupak provodili dosta dugo jer je vrlo složen, srećom smo ga doveli do samog kraja i našli načina kako to financirati i realizirati. Osigurali smo sredstva kroz županiju i Dom zdravlja, a Opća bolnica je omogućila prostor. Imamo projekt, dozvolu, novce, završen natječaj, izvođača. Kao županija radimo na mnogim projektima, ali ovaj mi je jedan od najdražih“, istaknuo je župan Dobroslavić.
Ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan kazao je kako je ponosan što je Dom zdravlja imao priliku sudjelovati na ovakvom projektu te je naglasio kako je Dom i inače aktivan na sličnim projektima za osobe s posebnim potrebama. Također, Bazdan je istaknuo da je na natječaj pristiglo desetak pravovaljanih ponuda, a najpovoljnija je bila ona tvrtke Tonikom s iznosom od 3 541 000 kuna bez PDV-a. Branko Bazdan istaknuo je kako bi Centar trebao biti izgrađen za 6 i pol mjeseci.

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Jedan od dragulja hrvatskog Jadrana, otok Korčula, napokon je dobio turističke objekte koji svojom kvalitetom i ponudom omogućuju potpuno uživanje u prirodnim ljepotama i bogatoj baštini zavičaja Marka Pola. Investicijom od 75 milijuna kuna obnovljen je kompleks turističkog naselja HTP Korčula d.d., koji od sada nosi ime Port 9 resort i obuhvaća 180 smještajnih jedinica na razini 4 zvjezdice.

Port 9 oblikovan je tako da kroz sve svoje sastavnice povezuje tisućljetnu tradiciju Korčule s modernim pristupom turizmu. Tako su i četiri obnovljena objekta dobili nova imena koja oživljavaju Korčulanima dobro poznate, a gostima zanimljive detalje iz povijesti.

Sve nazive unutar resorta, kao i sam naziv resorta – Port 9 osmislila je agencija Fabular, a vezani su direktno uz naslijeđe korčulanske brodogradnje i kamenoklesarstva.

Port 9 jedan je od najvećih ulagačkih projekata Prosperus FGS-a u turizmu, uz HTP Orebić i Adriatic kampove u Orebiću, Baškom Polju i Korčuli. Novi objekti u sezoni će zapošljavati više od 340 radnika, a njihovo otvaranje, uz dodatne nove sadržaje, poput proljetnog festivala hrane i vina "Korčulanske pjatance", koji je ove godine održan prvi put, sigurno će pridonijeti produljenju sezone na Korčuli i razvoju cijele destinacije.

Više doznajte ovdje.

Objavljeno u Županija
Četvrtak, 01 Lipanj 2017 13:33

MIŠE MARTINOVIĆ SLAVI SVOJ 91. ROĐENDAN!

Danas svoj 91. rođendan slavi doajen hrvatskog glumišta, jedan od najvećih dubrovačkih glumaca gospar Miše Martinović. Podrijetlom iz Postranja u Župi dubrovačkoj, rodio se 1. lipnja 1926. u Dubrovniku. Otac je Mara i Perice, koji su pošli očevim stopama.
Gospar Miše živi u svome Dubrovniku, a njegov opus televizijskih, filmskih i kazališnih uloga, doista je impresivan. Nabrojat ćemo samo neke uloge koje je za svog života ostvario veliki glumac: „Tuđinac“, „Naše malo misto“, „Libertas“, „Poglavlje iz života Augusta Šenoe“, „Novela od kapetana“, „Na taraci“...
Sretan rođendan našem dragome sugrađaninu!!!

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle
Četvrtak, 01 Lipanj 2017 12:51

RECEPTI: Savršena salata od hobotnice

Kada nabavljate hobotnicu na ribarnici, ona mora mirisati na more, koža joj treba biti vlažna i bez sluzi, a meso čvrsto i žilavo. Tek takva može krenuti u dalju proceduru do savršene salate. Kako biste napravili savršenu salatu od hobotnice, potrebni su Vam sljedeći

Sastojci:

1000 g hobotnica
2 režanj češnjaka
1 lovorov list
1 limun
ulje maslinovo
sol
papar

Priprema:

Očistite i izlupajte hobotnicu da biste je omekšali. Stavite da provri voda u loncu s jednim listom lovora, jednim češnjem bijelog luka i soli; ubacite hobotnicu i ostavite da se kuha jedan sat: bit će kuhana kad ćete je moći lako ubosti viljuškom. Ugasite vatru i ostavite hobotnicu u loncu dok se sasvim ne ohladi, zatim je ocijedite i narežite na jednake komadiće koje ćete staviti u zdjelu. Pripremite preljev: pomiješajte sok limuna s uljem, sitno narezanim peršinom i bijelim lukom, soli i paprom. Začinite hobotnicu preljevom, dobro promiješajte i ostavite na hladnom najmanje 10 sati prije nego što poslužite.

Dobar Vam tek!

Nportal

Objavljeno u Lifestyle
Četvrtak, 01 Lipanj 2017 12:47

Zbor obrtnika večeras u Orebiću

Danas, 1. lipnja 2017.godine, sa početkom u 18 sati u dvorani za sastanke Općine Orebić održat će se sastanak Zbora obrtnika.

Teme sastanka Zbora obrtnika su:

Pogodnosti za obrnike temeljem ugovora koje je Hrvatska obrtnička komora sklopila s raznim dobavljačima
Web stranica Udruženja obrtnika Dubrovnik
Razno

Pozvani su svi obrtnici s područja Područnog odbora Orebić i Trpanj.

Nportal

Objavljeno u Županija

Premijer Plenković je na današnjoj sjednici Vlade izvjestilo javnost da će 7. lipnja u Bruxellesu biti potpisan ugovor o 375 milijuna EUR nepovratnih sredstava za izgradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Ugovor s Europskom komisijom će potpisati ministrica Žalac i ministar Butković. Početak radova na Pelješkom mostu početi će u jesen 2017. radovi će se odvijati u 3 faze , a trajati će od 2017. do 2021.- izjavio je Plenković.

Nino Erceg

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik