nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 10 Lipanj 2017

Osnovna škola Stjepana Radića sinoć je u GKS-u prigodnim programom obilježila Dan škole, koji je 11. lipnja, na dan rođenja Stjepana Radića.
Okupljene, među kojima gradonačelnika Dalibora Milana i zamjenicu župana Žaklinu Marević, pozdravila je ravnateljica Božena Nikoletić te se osvrnula na sudjelovanje učenika i učitelja na brojnim aktivnostima i uspješnim projektima tijekom protekle nastavne godine. Zahvalila je na uspješnoj suradnji svim gradskim ustanovama, udrugama, Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te gradskim medijima koji su promovirali školske aktivnosti. Održavale su se mnoge kulturne i javne priredbe kao što su Pjesnička večer u PŠ Mlinište 'Kako čuvamo baštinu', Večer matematike, Maškare, Svjetski dan cerebralne paralize te ostale manifestacije poput Dana kruha, Dana Oca Ante Gabrića, Dana šarenih čarapa i sl., a škola se posebno ponosi time što je tijekom godine za Crvene nosove - klaunove doktore skupljeno gotovo 46 000 kuna.

U organizaciji AZOO-a održana su natjecanja učenika iz Lidrana, matematike, fizike, kemije, biologije, geografije, povijesti, vjeronauka likovne kulture, tehničke kulture, informatike…
Na školskim natjecanjima sudjelovalo je 257 učenika i 37 učitelja mentora, na županijskim 104 učenika i 28 mentora, a na državna natjecanja i smotre pozvano je i uspješno sudjelovalo 15 učenika i 7 učitelja. Inače, proteklu je nastavnu godinu školu pohađalo 943 učenika u 47 razrednih odjela.

Uslijedio je raznovrstan, veseo program, u kojemu su osim školskoga zbora pod ravnanjem č. s. Vedrane nastupili i mnogi učenici, a publika je mogla vidjeti i čuti uspješnice s kojima su učenici pobijedili na Županijskoj smotri LiDraNo, poslušati nagrađenu radijsku emisiju i sl. U programu je, tradicionalno, nastupila i Klapa učiteljica „Žveljarin“.
Na kraju je ravnateljica Nikoletić pozvala sve nagrađene učenike, koji su ostvarili uspjeh u županijskim i državnim natjecanjima i smotrama, te njima i njihovim mentorima podijelila priznanja i prigodne darove.
U predvorju GKS-a bili su izloženi radovi malih likovnjaka, literata i drugih kreativaca.

/metkovic.hr/

Nportal

Objavljeno u Metković
Subota, 10 Lipanj 2017 18:55

IPAK ĆE BITI PUNTIŽELE!

Iako su organizatori poznatog glazbenog festivala Puntižela sredinom svibnja najavili kako nakon 20 godina Puntižele neće biti jer su nastupila neka nova vremena, prije nekoliko sati ipak su promijenili svoju odluku.
Entuzijazam i ljubav prema rock glazbi je pobijedila, zato će se glazbeni festival PUNTIŽELA po 17-i put održati 01.07. 2017. Slušati rock glazbu u sjeni borova uz šum i miris mora je apsolutno neprocijeniv užitak i osjećaj.
Vidimo se na starom mjestu u parku Striježice, napisali su na svojoj stranici i oduševili mnoge.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Subota, 10 Lipanj 2017 16:28

MILJENKO VIKIĆ, UMJETNIK BOGATOG ŽIVOTA

Miljenko Vikić, rodio se u Dubrovniku,10.lipnja 1931, kao najmlađi od četvoro braće i dviju sestara. U Beogradu je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost, te pohađao i Školu za klasični balet, a ta je ljubav i prevladala pa se potpuno posvetio plesu.
Plesao je u Sarajevu i Rijeci, a od 1958.angažiran je u zagrebačkom HNK. Svestrani je plesač karakternog, klasičnog i modernog izraza, istaknuo se u mnogim baletima, kao što je Peer Gynt, Čudesni mandarin, Romeo i Julija, Pepeljuga, Balada o mjesecu lutalici, Čovjek pred zrcalom i dr. Koreografirao je balete Karneval iluzija, Makar Čudra, Carmen, Papisa Ivana i Kentaur XII. Ples ga je odvodio u Salzburg, Edinburgh, Atenu, London, Pariz, a s HNK Zagreb gostovao je u svim većim baletnim kazalištima Europe i Azije.
Policija ga je znala čuvati od obožavateljica, novine su pisale o njemu i nazivale ga „Bogom s Olimpa u svoj svojoj ljepoti“. I danas vitalan osamdesetšestogodišnjak, ekscentrik neobičnog odijevanja, uvijek je u središtu pozornosti. Bez obzira na sva putovanja i iskustva, uvijek govori kako ne može živjeti bez da svako malo ne vidi more i – Dubrovnik. Kaže i kako mu je ples dao vitalnost i u ovim godinama, a i ljubav koja je bila ogromna, na sceni, a i privatno.
Sretan rođendan našem sugrađaninu, gosparu Miljenku Vikiću.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Petra Serder iz 2.d razreda OŠ Mokošica s vremenom 17,6 sekundi pobjednica je današnjeg natjecanja u vožnji bicikla koje je po drugi put organizirala Udruga Sigurnost u prometu pod vodstvom Denisa Pavele. Drugi najbrži na bicikli bio je Arman Avdić iz 2. c OŠ Lapad s vremenom 19,7 sekundi, a na treće mjesto prispio je Ante Berković, učenik prvog razreda s Montovjerne s vremenom 20, 1 sekundi. Natjecanje je startalo u 9 sati, a sudjelovalo je preko sto djece ne samo iz škola s područja grada, već i onih iz Župe, Orašca, s Grude… Igralište OŠ Marina Držića bilo je tako ispunjeno djecom, a tko nije vozio, taj je za ostale navijao. Roditelji, bake i djedovi također su bodrili djecu, a ako bi tko od njih i srušio koji čunj, ništa zato, svi su i dalje navijali sve do cilja.

„Stvarno su stotinke odlučivale. Nastavit ćemo i na jesen s ovim natjecanjem i u Mokošici i Lapadu, radit ćemo i s vrtićima. Vratimo djecu na igrališta gdje pripadaju, gdje smo se i mi nekad kao djeca igrali“, poručio je Denis Pavela.
Pobjednica je dobila pehar s natpisom i školu jahanja u Kojan Coralu u Konavlima, a sve troje dobili su medalje.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Jučer sam počela priču o obitelji Srinčić i razgovoru sa njihovim posljednjim potomkom, gosparom Nikšom. Pogustala vas je ta priča, o jednom od zadnjih dubrovačkih gospara i simbolom onoga što nam je nekada bilo poznato i viđeno, a danas raritet.

- Nekada je draga čeljad, koje odavno nema u Gradu, imala veliku vjeru u Boga, držala je do tradicije i običaja Grada, do svoga govora i skladnog ponašanja, kaže nostalgično Nikša Srinčić.

Pavo 1

Gospar Nikša je kroz anegdote svojim učenicima u gruškoj osnovnoj školi prenosio dubrovački jezik i neke zaboravljene riječi, pa je i meni ispričao jednu:
Jedan turist se informirao o putu iz Dubrovnika za Grčku, pa je pitao gospara Pera:

- Molim vas, kad ide lađa za Grčku?
na što je gospar Pero odgovorio:
- Telegrafali su nam da je vapor u ritardu, perke je teribli fortuno, ma ja ritenjam da će kad ariva i iskrca kale subito partit.
Turist, ništa, naravno nije razumio:
- Ali, gospodine, ja sam vas pitao kada polazi lađa za Grčku?
a na to će Pero: - A bogati, kojim jezikom ja govorim?

Razgovor s gosparom Nikšom, uz pregledavanje starih fotografija, od kojih je svaka imala svoju priču je sigurno jedan od zanimljivijih u mom životu. Imala sam osjećaj kao da sam i sama dotakla dio tih uspomena, dio tih sjećanja kada su živjeli dragi ljudi koji su zbilja voljeli Grad.
Pričao je tako gospar Nikša kako su njegovi preci zbilja živjeli onu „Obliti privatorum publica curate“ i prvo davali Gradu. Nažalost, toga danas ima malo ili uopće nema. Zato kaže kako đirava po bivšemu Dubrovniku i ne bi ga začudilo da ni svetome Vlahu Grad ispadne iz ruke od čuđenja što je danas sve ono dubrovačko zamijenio solad. Kaže da ne čuje od gospara Matije Vierde ono „sluga vam se“, kako bi mu paralo bit bilo đe, samo ne u Gradu svetoga Vlaha.

Nikšin pranono Pavo, stigao je u Dubrovnik 1848. kao austrijski vojnik, oženio se za Elenu Vuličević, koja je donijela u brak bogatu dotu.
- Htio bih rijet da su moji preci porijeklom Slovenci iz Pivke. Naše prezime dolazi od slovenskoga, Shrimshig pa se onda pisalo Srinchich, pa postalo nakraju Srinčić. Zaljubio se u Elenu, koja je bila nepuća Roka Vuličevića koji nije imao djece. Roko je bio veleposjednik, papin vitez, njegov je bio dvorac Rašica. Imao je par nepuća i on im je pomagao. U dotu je između ostaloga donijela kuću Izaroka, na Andriji u kojoj su stali Dujmovići. Donijela je u brak nekretnine, nakit i novac. Pranono je bio vrlo sposoban čovjek i ubrzo je taj kapital uz Božju pomoć mnogostruko povećao, postao je vrlo uspješan poslovan čovjek. Već 1853.ima firmu u ulici Garište, gdje je danas Radničko sveučilište- škola za strane jezike. Bila je to tvornica namještaja, bavio se i građevinskim radovima, imao je i vojnu poštu za Hercegovinu pa je zato u na mjestu današnjeg ljetnog kina Jadran držao 24 konja i skladište građevinskog materijala.

Pavo 2

- Zapošljavao je 50-60 radnika, ali nijedan nije smio bestimat, a ako bi ga čuo odmah bi mu se zahvalio, isplatio i rekao bi mu: „Sinko moj, evo što sam ti dužan, ali ti nijesi za mene.“ Bio je rigorozan i veliki vjernik. Dok je bio u vojsci, trebali su strijeljati jednoga vojnika, ne znam što je bio učinio. I moj pranono, koji nikada nije konzumirao alkohol, da ne bi ubio čovjeka, napio se i završio u zatvoru, kako ne bi morao pucati. Jedan je njegov praunuk 1943. rekao „kad odu Nijemci, inbalunat ćemo se“, to je došlo do Nijemaca, pa su ga zatvorili i htjeli strijeljati, međutim našla se veza u Zagrebu i u zadnji čas je povučena naredba da se strijelja. Pošteđen je i doživio je starost.
1901.podmetnut je požar u današnjem ljetnom kinu Jadran, izgorjelo je skladište i štala pa su oštećene i okolne kuće. Požar je prijetio i staroj žitnici Rupe u kojoj je u to vrijeme bilo skladište austrijske municije.Požar je bio podmetnut, vatrogasci su ugasili požar, a polica osiguranja je istekla dan prije požara, tako da je Pavo Srinčić morao naknaditi štetu za sve požarom oštećene kuće.

Pavo 3

Pavo Srinčić imao je četvoro djece, dvije kćeri, Jozefinu i Agnezu, te dva sina Anđela i Nika. Anđelo je umro mlad, u svojoj 18.godini od plaurite i tako je Nikšin nono Niko bio jedini nasljednik bogatstva Srinčićevih.
Nastavlja se....

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Jučer je na kraju izvršene primopredaje vlasti u Metkoviću gospodin Blažko Mijić uručio poklon Daliboru Milanu, novom gradonačelniku Metkovića, u ime gospođe Branke Šeparović, predsjednice Udruge Pelješki most. Simboličnim poklonom od dvije slike i popratnim pismom pozdravila je dolazak nove vlasti, a sadržaj pisma pogledajte ispod :

pismo Šeparović  

Nino Erceg

Objavljeno u Metković

Violončelistica Ana Rucner i ove godine će uvesti Dubrovčane u prvi dan ljeta dok se prve zrake ljetnog sunca u 5 sati budu ispreplitale s predivnim notama njezine glazbe, ali i one njezinih gostiju. Već šestu godinu za redom Rucner poklanja Dubrovčanima koncert „Pozdrav ljetu“ za kojeg brojna publika redovito ispuni amfiteatar na Srđu do posljednjeg mjesta. Ana je za Nportal kazala više o posebnosti ovogodišnjeg koncerta, kao i o 15 godina svoje bogate glazbene karijere, a osvrnula se i na posljednji spot koji je snimila u prekrasnim Lunskim maslinicima s časnim sestrama milosrdnicama.

Već šestu godinu zaredom Dubrovčanima darujete koncert Pozdrav ljetu. Po čemu će se ovogodišnje izdanje koncerta razlikovati od prethodnih te kakva su Vaša očekivanja?

Ovogodišnji koncert bit će potpuno drugačiji od svih do sada. Predstavit ću potpuno novi glazbeni pravac kojem sam se ove godine posvetila. Poklanjam Dubrovčanima repertoar romske glazbe, kojeg sam izvodila nedavno na svojim koncertima u HNK u Zagrebu i Osijeku, povodom 15. godina svog umjetničkog rada. Publika je sjajno reagirala i jako im se svidjelo pa se nadam da će se svidjeti i posjetiteljima na Srđu. Imat ću sjajne goste, svog brata, violista Marija Rucnera, odličnog mladog akademskog pjevača, Ivana Jelića, vokalni ansambl Arije  i bend Filipa Gjuda, a pridružit će nam se i još nekoliko glazbenika.  

Zašto ste za ovaj događaj odabrali upravo prvi dan ljeta? Hoće li koncert i ove godine biti humanitarnog karaktera?

Prvi dan ljeta ujedno je i Svjetski dan glazbe pa sam to željela povezati i obilježiti zapravo ulazak u mnogima najdraže godišnje doba – ljeto i svojim koncertom dati doprinos Svjetskom danu glazbe. Ovo je po mnogočemu baš poseban koncert, jer svirati u 5 sati ujutro dok izlazi sunce, doživjeti tu energiju jutra i prvih, stidljivih zraka sunca baš je poseban događaj. Svake godine dio prihoda darujemo, a ove godine to će biti mlada dubrovačka violinistica. Posebno volim pomagati mladim glazbenicima, jer i sama sam prošla njihov put i znam koliko truda i rada ulažu.

Često održavate koncerte i snimate spotove na sceničnim mjestima. Kako se odabir lokacije odražava na Vaše izvedbe, može li se zaključiti da Vas takva mjesta inspiriraju za daljnje glazbene pothvate?

Svako mjesto na kojem sam snimala spot za mene je poseban. Uvijek se radi o nekom od prekrasnih mjesta. Često su to prirodne ljepote kao što su Plitvička jezera, Stonske zidine i Kopački rit ili  Lunski maslinici, a ponekad je to moj dragi Zagreb, prekrasna barokna crkva ili Stradun na kojem smo snimali spot: Cijeli svijet pleše Linđo. Trudim se uspješno povezati glazbu koju sviram s atraktivnim kadrovima i na kraju to ispadne savršena kombinacija slike i tona.  Po reakcijama publike diljem svijeta, koja ima prilike vidjeti te spotove na mojim nastupima, uspijevam prenijeti poruku o našoj prekrasnoj zemlji i to mi je doista najvažnije.  Kod nas me toliko puno mjesta inspirira i vjerujem da će mnoga od njih zaigrati glavnu ulogu u mojim budućim spotovima.

Što Vas u glazbi najviše nadahnjuje i fascinira?

Sve me inspirira u glazbi, a najviše volim to što nema jezične barijere. Svatko tko želi može razumjeti klasičnu glazbu. Ona se sluša srcem i dušom.

Nedavno ste proslavili 15 godina glazbene karijere. Što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh, čime se najviše ponosite?

Svaki moj koncert za mene je uspjeh. Zahvalna sam na svim prilikama koje sam dobila, svim dragim ljudima s kojima sam surađivala. Ponosna sam na više od 30 nagrada i priznanja za videa jer to mi je potvrda da sam na dobrom putu, a nema ništa ljepše nego kad nešto radite i pritom neizmjerno uživate. Ipak, kao moj najveći životni uspjeh uvijek izdvajam svog sina koji mi je velika motivacija i inspiracija.

Prije nekoliko dana publika Vas je imala priliku vidjeti u spotu s časnim sestrama milosrdnicama. Kako je došlo do te suradnje za pjesmu „I will follow Him“?

Jako volim film Redovnice nastupaju i gledala sam ga više puta. Svidjela mi se upravo ova pjesma i ta energija „redovnica“ i Whoopy , veselje i pozitivna energija, nešto su što sam željela i sama osjetiti i to odsvirati. Upoznala sam časnu Elizabetu koja pjeva u zboru časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i dogovorili smo suradnju. Nastupili smo s tom pjesmom na mojim obljetničkim koncertima i publika je bila oduševljena. I časne su bile zadovoljne našom suradnjom i pristale su na snimanje spota, a osobito im se svidjela odabrana lokacija – Lunski maslinik na otoku Pagu u kojem se nalaze stoljetne masline. Jedna je posebna među njima, stara 2000 godina što se može povezati i s Isusom Kristom. Inače vjera mi je jako važna i ova suradnja mi je jako važna. Dosadašnje reakcije na spot su odlične i već se veselim njegovom prikazivanju na mojem skorom koncertu u Monacu.

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Hrvatski sabor na današnji je dan 1687. izabrao svetog Josipa za zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, a samim time i suvremene Republike Hrvatske. Danas se zato na poseban način obilježava 330. obljetnica ove za hrvatski narod važne odluke. Posebno svečano bit će u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu gdje će misno slavlje predvoditi kardinal Josip Bozanić, a na isti dan obilježava se i 30 godina od kada je karlovačka crkva uzdignuta na čast Nacionalnog svetišta. Brojni hodočasnici pohodit će danas svetište svetog Josipa, a na ovom bi slavlju, prema najavama, trebala sudjelovati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
“Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”, stoji u latinskoj verziji u protokolu Hrvatskog sabora kojim je sveti Josip proglašen zaštitnikom Hrvatske.

Leona Rašica

Objavljeno u Hrvatska

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik