nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017

Nakon himne i minute šutnje održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a sjednici je nazočilo svih 25 novoizabranih vijećnika.
Najprije je jednoglasno donesena odluka o izboru Mandatnog odbora, a Odbor je izabran u sastavu: Željko Raguž (DUSTRA) - predsjednik i Emilijo Puljizević (HDZ) i Tatjana Šimac Bonačić (SDP) - članovi.
Predsjednik Mandatnog odbora Željko Raguž podnio je izvješće ispred Mandatnog odbora te izvijestio koje su opcije ušle u Vijeće i s koliko mandata. To su HDZ s 10 mandata, HNS - HSLS, DUSTRA i DDS s po tri mandata, Most i SDP s dva mjesta i s po jednim mjestom HSS i KLGB 'Srđ je Grad'. Umjesto Frankovića koji je izabran za gradonačelnika u vijeće je ušao Ivo Lučić. Umjesto Antonele Svilarić koja je podnijela ostavku iz osobnih razloga, u vijeće je ušao DDS - ov Ivan Jelčić. Umjesto HNS - ovca Valentina Dujmovića i HDZ - ovog Ivana Maslaća ušli su Miho Obradović (HNS) i Nikolina Soko (HDZ). Mandat u mirovanje stavila je i Zrinka Raguž (HDZ), a umjesto nje u Vijeće ulazi Katarina Doršner (HDZ).
U Gradsko vijeće ušli su, dakle, u ime HDZ - a Marijo Bekić, Katarina Doršner, Ivo Lučić, Krešimir Marković, Pero Milković, Blaž Pezo, Marko Potrebica, Nikolina Soko, Emilio Puljizević i Gordan Špero. U ime DDS ušli su Lukša Matušić, Terezina Orlić te Ivan Jelčić, a u ime DUSTRA - e Željko Raguž, Rikard Rossetti i Ivana Šepak. SDP predstavljaju Mladen Gojun i Tatjana Šimac Bonačić, Most nezavisnih lista Maro Kristić i Dolores Lujić, a listu Srđ je Grad Ljubomir Nikolić. HNS u Gradskom vijeću zastupa Miho Obradović, a nezavisni vijećnici su Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović. U ime HSS-a u Vijeće je ušao Vido Bogdanović.
Nakon toga uslijedila je svečana prisega svakog od pojedinih vijećnika. Potom je Ivan Jelčić (DDS) imenovan predsjednikom Odbora za izbor i imenovanja, potpredsjednicom tog odbora izabrana je Katarina Doršner (HDZ), a članovima su imenovani Blaž Pezo (HDZ), Maro Kristić (Most) i Mladen Gojun (SDP). Taj je prijedlog usvojen, a jedan je vijećnik bio suzdržan.
Sljedeća točka dnevnog reda bila je izbor predsjednika Gradskog vijeća, a na tu je poziciju izabran Marko Potrebica (HDZ). Pri ovom glasovanju suzdržan je bio Miho Obradović, dok je protiv Potrebičina imenovanja glasovao Ljubo Nikolić.
Prije novoizabranog predsjednika Gradskog vijeća, okupljenima se obrati gradonačelnik Mato Franković koji je kazao kako je prošlo vrijeme izbora i kako se dalje treba nastaviti natjecati idejama i projektima.
"Iza nas je jedan mali dio negativne kampanje, no to je iza nas. Ispred nas je Grad. Pozivam vas da u sljedeće četiri godine zajedno radimo i kritiziramo jedni druge. Svaki mjesec ću izvještavati Vijeće o svemu što sam radio u mjesec dana. Gradsko vijeće je mjesto gdje se treba raspravljati o problemima Grada i gdje se treba otvoreno progovarati te kritizirati gradsku upravu. No, to je i mjesto preuzimanja odgovornosti. Tu smo jedni za druge. Želim da nam nit vodilja bude 'Obliti privatorum publica curate", naglasio je Franković.
Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica koji je naglasio kako će se donijeti plan rada Gradskog vijeća te kako Gradsko vijeće želi promovirati odgovorno i zajedničko djelovanje.
"Kao predsjednik Vijeća bit ću ponizan, skroman i služiti interesu građana. Naša demokracija je krhka, samo 25 godina. Ponašanje svakoga od nas jača ili slabi demokratske procese. Napravimo iskorak i dozvolimo da Hrvatska postane zemlja zapadne demokracije i da punim jedrima zaplovimo dalje", naglasio je Potrebica pritom zahvalivši prvom predsjedniku Hrvatske Franju Tuđmanu i braniteljima jer su oni "ostvarili suverenu i slobodnu Hrvatsku".
"Ne živimo u prošlosti nego zakoračimo prema budućnosti i uz Božji blagoslov vodimo grad". kazao je Potrebica.
Kao prvi potpredsjednik Gradskog vijeća izabran je Željko Raguž (DUSTRA), većinom glasova, uz jedan suzdržan (Obradović) i jedan glas protiv (Nikolić). Za drugog potpredsjednika jednoglasno je izabran Mladen Gojun (SDP).
Na dnevni red uvrštena je i dodatna točka i to osnivanje Odbora za proračun i financije.
"U Odbor za proračun i financije predlažu se Marko Potrebica (HDZ) kao predsjednik, Terezina Orlić (DDS) kao potpredsjednica te članovi Blaž Pezo (HDZ), Željko Raguž (DUSTRA), Ljubomir Nikolić (KLGB Srđ je Grad), Šimac Bonačić (SDP), Gordan Špero (HDZ), Miho Obradović (HNS), Vido Bogdanović (HSU)", izvijestio je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Ivan Jelčić, nakon čega je prijedlog jednoglasno usvojen.
Na kraju predsjednik Gradskog vijeća mrko Potrebica istaknuo je da u Gradskom vijeću od danas sjedi i dvoje nezavisnih vijećnika Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić, s obzirom da su izašli iz HNS-a. Potrebica je zahvalio i dosadašnjoj povjerenici Vlade za Dubrovnik Nadi Medović na uspješnom vođenju grada.

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Nakon Pava, poduzetnika i njegovog sina Nika, vizionara i građevinskog inžinjera, idemo dalje sa storijom o Srinčićima, ljudima koji su voljeli i ćutili grad, onako kako bi trebali svi mi koji ga nasljeđujemo i u njemu živimo.
Niko je imao dvije kćeri i dva sina, Anu, Jelicu, Nikšu i Pava, kojeg su svi zvali Pino, a koji je otac našeg sugovornika, posljednjeg Srinčića, Nikše.
Ana se udala za dubrovačkoga zubara, dr Anzelma Škrivanića, a Jelica... Ovo je priča o njoj.

- To su sve velike priče, pogotovo ova s kapelinom (pokazuje mi gospar Nikša sliku svoje tetke). Ako vas interesa, njezin život je cijeli jedan roman..Jelica je bila starija od Ane. Nakon što je ođe završila Preparandiju, neđe oko 1915., 1916. bila je jedno pola godine učiteljica u Cavtatu. Tada se u nju zaljubio Tino Pattiera, to je bila malo dublja veza. Onda joj je došlo na pamet da pođe studirat glazbu u Beč. Tamo je upoznala Alfreda Krstelja, koji je bio direktor Podunavskih banaka, sa centralom u Beogradu, inače iz Kučišta. To je bila velika ljubav, živjeli su u Beogradu sve do njegove smrti, 1924. godine. Toliko ju je volio da ju je prekrio brilijantima od glave do pete, od ogrlica, manina, prstena i raznih čudesa. Međutim, Alfred naglo i od srca umire i ona sa tridesetak godina ostaje udovica. Prenijela je muža na Kučište, đe ga je i ukopala. Po njezinome liku je učinjen kip koji je stavila na grob. Mještani smatraju da je to Gospa, pa se poklone, ne znajući da je to zapravo moja tetka Jelica. 2013. smo obnovili grob i tamo sada leže svi moji preci, priča mi u dahu gospar Nikša.

Jel1

- Nakon nekoliko godina, Jelica se ponovo udala, ovaj put za rumunjskog vojnog atašea, general pukovnika Dimitrija Motaša. Jelica je bila svjetska žena, govorila je šest, sedam jezika, svirala je klavir. Živjeli su jedno vrijeme u Temišvaru jer je on bio komandant Temišvara, a onda su preselili u Bukurešt. Tamo su kupili veliku kuću u kojoj su živjeli. Jelica je bila pripadnica visokog društva, bili su poznati njezini prijemi s balovima kada bi dolazila u Grad, a koji su se održavali u ondašnjem časničkom domu, u samostanu svete Klare. Međutim, dogodilo se da je 1942.netko zazvonio na vrata, njezin muž je otvorio vrata, došao je metak iz mraka i ispred nje se srušio mrtav. Ona se sjećala samo jednog auta koji je upalio farove i nestao. Nikad više nije o tome govorila. Desetak dana iza Bukurešt je bio bombardiran, tako da je kuća u kojoj je živjela do temelja srušena i svi brilijanti koje je imala, pretvoreni su u prah. U jednoj vesti i bundi se ukrcala u izbjeglički avion i dočepala se Zagreba, pa do Dubrovnika. Bila je u jednom šoku, zbog svih tih događanja i trebalo joj je par mjeseci da dođe k sebi. To više nije bila ta svjetska žena, nego je bila jedna žena koja se više nije htjela sjećat...dala se u vjeru i vjera joj je spasila život. Sjaj u kojem je živjela zamijenila je skromnost. Kako je znala jezike, imala je petnaestak đaka, išla je od kuće do kuće i od nikoga nije uzela ni čašu vode,nego je tražila da se izmoli Očenaš ili pročita nešto iz Biblije, Bogu na slavu. Bilo je to šezdesetih godina prošloga vijeka i dan danas neki ljudi žive od znanja koje im je ona prenijela.

Jel2

Jelica- prije i poslije

- S nama je živjela sve do svoje smrti, pa bi mi rekla: „ovi prsti, ovo što vidiš, sve je iluzija i varka.“ Imao sam sedam, osam godina i nisam shvaćo o čemu govori. Kad sam puno godina kasnije, čistio grob i prenosio prah svojih predaka, shvatio sam veliku istinu moje tetke. Tijelo je iluzija....a nije ni ona shvaćala dok je bilo života, mladosti, ali kad ju je nevolja pritisla, izgubila oba muža, imovinu, kad je jedva glavu spasila, onda je došla do te spoznaje. Interesantno je i to kako je moj otac tada, te 42. znao da je Bukurešt bombardiran i u žurnalu je vidio sestru, nju, kako ulazi u prvi izbjeglički avion za Zagreb.
Jelica je umrla 1968. godine,u svome Dubrovniku sa 77. godina života. Otišla k Gospodinu, u kojeg je tako vjerovala. Čvrstu vjeru prenijela je i na Nikšu, koji joj je na tome vječno zahvalan.

Život Nikšine tetke Jelice pokazuje nam svima kako smo svi krvavi ispod kože. Dok idemo kroz život, ne mislimo o mnogo čemu, dok nam se ne dogodi neki životni potres. I onda shvatimo ono o čemu je govorila teta Jelica svome neputu: „ Ovo ti je, Ćićo moj, samo iluzija.....“

Nastavlja se...

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle
Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 15:09

Trio Sonatas u sklopu ciklusa Orlando Furioso

U sklopu ciklusa barokne glazbe Orlando Furioso kojeg organizira Dubrovački simfonijski orkestar, dosad su izvedena dva velika djela: Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija i opera Didona i Enej Henryja Purcella, oboje u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik.
Ciklus koji je dosadašnjim koncertima oduševio publiku, nastavlja se u utorak, 13. lipnja, a nosi naziv TRIO SONATAS. Ovaj koncert održat će se u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat. Nastupa glazbeni direktor ciklusa Orlando Furioso i svjetski poznati virtuoz barokne violine, Dmitry Sinkovsky, violinistica Elena Davidova i violončelistica, Dubrovkinja Mihaela Čuljak, dok će ih na čembalu pratiti Franjo Bilić.

Program koncerta je sljedeći:

D. Castello SONATE CONCERTATE IN STILE MODERNO
M. Ucellini SONATA sopra la Bergamasca
J.-M. Leclair SONATA za dvije violine u b duru, Op. 12, br. 6
A. Vivaldi TRIO SONATA u d molu, RV. 63, Op. 1. br. 2
G. F. Handel TRIO SONATA u g molu, HWV 393

Ulaznice za koncert dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od 9 do 14 sati, u Gift shopu Dubravka na Pilama, Turističkoj agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno-info centru Luža, online službenoj stranici orkestra www.dso.hr, te jedan sad prije početka koncerta. Broj za informacije je +385 91 613 7314.
Građani imaju pravo na povlaštene cijene ulaznica (10 kuna s Libertasovim pokazom, 20 kuna za umirovljenike, besplatno za građane koji žive unutar zidina i studente s kulturnom iskaznicom, a za ostale 30% popusta na standardne cijene ulaznice koje su od 100 do 300 kuna)


Renata Roman
Dubrovački simfonijski orkestar

Nportal

Objavljeno u Kultura

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas sastanak s predsjednikom Društva prijatelja dubrovačke starine Nikom Kapetanićem.

Gradonačelnik Franković pritom je istaknuo značajan višedesetljetni doprinos DPDS-a obnovi i očuvanju fortifikacijskog sustava, ali i druge baštine na širem gradskom području.

Iskazana je obostrana želja za boljom i kvalitetnijom suradnjom Grada i Društva na čemu će se u nadolazećem razdoblju predano raditi.

Nužno je redefiniranje ugovornih odnosa između Grada Dubrovnika i Društva o upravljanju i gospodarenju dubrovačkim gradskim zidinama što će se u ozračju dogovora i suradnje na dobrobit Grada Dubrovnika dogovoriti u što kraćem vremenskom roku.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 13:16

PLEMENITI ČIN OBITELJI OGRESTA

Čovjek koji je prošao svašta u životu, najbolje razumije onoga u nevolji. Dokaz tome je plemeniti čin obitelji Ogresta koji su u fb grupu Iznajmljivači sa srcem, besplatno ponudili apartman u Cavtatu za one koji to ne mogu priuštiti.
„Nudimo apartman u Cavtatu za smještaj 3 do 4 osobe, ulaz ima sedam skalina, parking blizu, slobodan cijele godine, isključivo za prijatelje i potrebite“, napisao je Damir, otac Marijana Ogreste, koji je teško stradao u prometnoj nesreći 8.studenog 2010. O Marijanu se već sedam godina brinu njegovi roditelji, borci i ljudi s velikim srcem.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Konavoske općinske organizacije Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske seljačke stranke potpisale su u nedjelju u Ljutoj koalicijski sporazum o suradnji u Općinskom vijeću, čime su te dvije stranke osigurale stabilnu većinu u sljedeće četiri godine.
Kako se navodi u Sporazumu, on se temelji na partnerskoj suradnji i međusobnom uvažavanju, otvorenosti političkog pluralizma, vođenju Općine na principima održivog gospodarskog razvoja uz očuvanje tradicijskih i prirodnih vrijednosti i demografske strukture, realizaciji programa i transparentnosti kako općinske uprave tako i mjesne samouprave.
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je ovo povijesni trenutak za cijele Konavle.
- Ova suradnja će biti pozitivan korak za Konavle. Obvezali smo se da nećemo jedni druge mijenjati i uplitati se u poslove stranačke prirode, nego se zajedno uhvatiti za isti štap za boljitak Konavala - rekao je Lasić te čestitao svima na ovakvom iskoraku.
Predsjednici HDZ-a i HSS-a, Ivo Simović i Luka Vidak, također su izrazili zadovoljstvo i vjeru u zajedničku suradnju.
- Osjećam se ugodno i znam da će ovo biti prekretnica. Znate što smo sve pretrpili i mi i vi u kampanji. Drago mi je da je ovako završilo i siguran sam da će se Konavle voditi mirom i dogovorom - rekao je Simović.
- Uvjeren sam da je ovo suradnja koja će potrajati. Najvažnije je da u narednom razdoblju stvorimo nove vrijednosti u Konavlima i da imamo realizaciju programa i rezultate rada koje priželjkujemo - rekao je pak Luka Vidak.
Koalicijski sporazum potpisali su predsjednici konavoskih organizacija HDZ-a i HSS-a, Ivo Simović Crni i Luka Vidak.

Hrvatska demokratska zajednica
Općinska organizacija Konavle

Hrvatska seljačka stranka

 

Nportal

Objavljeno u Politika

Nakon što su prošlog tjedna iz dubrovačke podružnice HNS – a zahtjev za brisanjem iz članstva stranke podnijeli Matija Čale Mratović i Mario Tevšić, a u nezavisne je vijećnike uz Čale Mratović pošao i Nenad Vekarić, danas je iz stranke izišao i dosadašnji predsjednik dubrovačkog ogranka HNS – a Andro Vlahušić. Vlahušić je stranku napustio zbog neslaganja s nedavnim potezima i zaključcima HNS - a, a na svom je Facebook profilu kratko zahvalio svima koji su s njime dijelili stranačke vrijednosti, ali i poželio uspjeh onima koji su u stranci ostali.

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Domaći i turisti od danas imaju novo mjesto za odmoriti se i osvježiti za ljetnih vrućina i to u Atriju Kneževa dvora. Iz Dubrovačkih muzeja pohvalili su se na Facebooku svojim novim kutkom za osvježenje odmah do spomenika Mihu Pracatu gdje se od danas može svratiti na sok ili kavu.
„Od danas se možete odmoriti i osvježiti u Kneževu dvoru - i za to vrijeme prelistati naše kataloge!“, napisali su na Facebook stranici Dubrovačkih muzeja.
Atrij je ove srijede nakon višemjesečne rekonstrukcije otvoren za posjetitelje, a ovi novi sadržaji turistima, ali i domaćima zasigurno će se svidjeti.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 12 Lipanj 2017 10:32

Policijska uprava DNŽ - tjedno izvješće

Tijekom posljednjeg vikenda četiri su osobe u četiri odvojena slučaja spriječene u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.
Radi se o državljanu Rusije koji je prilikom granične kontrole na uvid dao međunarodnu vozačku dozvolu za koju je utvrđeno da je krivotvorena, zatim državljaninu BiH koji se koristio krivotvorenom putnom ispravom BiH i albanskom državljaninu koji je, kao putnik u autobusu, tijekom granične kontrole na uvid dao krivotvorenu albansku putnu ispravu.
Svo troje stranih državljana su, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenje isprave, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
U četvrtom se slučaju također radi o albanskom državljaninu koji je zatečen na autobusnom kolodvoru u Dubrovniku, a za kojeg je utvrđeno da je u RH ušao nezakonito, pješice, preko brda Debeli Brijeg.
Albanskom je državljaninu određena dvogodišnja zabrana ulaska i boravka u RH te je Crnoj Gori najavljena njegova readmisija.

Tjedno izvješće za promet

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 17 prometnih nesreća. Radi se o sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom i 10 s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a osam ih je lakše ozlijeđeno.
Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 584 represivne mjere od kojih izdvajamo 105 mjera poduzetih zbog

prekoračenja brzine, 145 mjera zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 34 mjere zbog nepropisnog pretjecanja i 17 mjera poduzetih prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola.

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Županija

Ukupan promet putnika u zračnim lukama u travnju 2017. iznosio je 570 tisuća, što je u usporedbi s travnjem 2016., kada je promet putnika iznosio 427 tisuća, porast za 33,4 posto, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku. U travnju 2017. rast prometa putnika u odnosu na travanj 2016. bilježe zračna luka Zagreb (19,1%), zračna luka Dubrovnik (52,3%), zračna luka Split (64,0%), zračna luka Zadar (15,0%), zračna luka Pula (26,4%), zračna luka Rijeka (36,8%) i aerodrom Brač (262,0%) a pad se bilježi u zračnoj luci Osijek (65,6%) i zračnom pristaništu Mali Lošinj (20,2%). Najveći porast u međunarodnom prometu putnika zabilježen je u prometu s turskim zračnim lukama, 69,2%. Ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova u zračnim lukama u travnju 2017. iznosio je 7 624, što je u usporedbi s 6 630 slijetanja i polijetanja u travnju 2016., porast od 15,0%. Ukupan promet tereta u zračnim lukama u travnju 2017. iznosio je 603 tone, što je u usporedbi s prometom od 694 tone u travnju 2016. pad od 13,1%.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik