nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 13 Lipanj 2017

Blagdan svetog Antuna danas se posebno svečano slavio u franjevačkoj crkvi Male braće u Dubrovniku, a tim povodom upriličio se i blagoslov djece. Roditelji su doveli svoje malene kako bi ih po zagovoru svetog Ante svećenik blagoslovio, crkva je bila dupkom puna do zadnjeg mjesta, a maleni su sjedali i ispred i oko dijela oltara. Blagoslov je predvodio fra Veselko Grubišić. S obzirom da se svetog Antuna prikazuje, osim s likom Djeteta Isusa, Svetim pismom i kruhom, s ljiljanima koji su simbol čistoće i kreposti, fra Veselko je blagoslovio i cvijeće, a posebno ljiljane, koje su vjernici donijeli. U atriju samostana vjernici su mogli zapaliti svijeću i pomoliti se svetom Antunu, a fra Stipe Nosić vjernike je dočekao u atriju s moćima svetog Antuna kako bi mu mogli iskazati štovanje. Nakon toga je uslijedila sveta misa koju je predvodio franjevac iz Mostara fra Antonio Šakota.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Utorak, 13 Lipanj 2017 19:51

Predavanje - kako naučiti voljeti sebe

Dubrovačke knjižnice u petak, 16. lipnja, u 19 sati, organiziraju predavanje "Volite sebe – iscijelite svoj život". Predavanje će održati licencirana HYL trenerica Lidija Banai u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Temetsko predavanje vezano je uz filozofiju svjetski poznate spisateljice i učiteljice Louise L. Hay, koja smatra da je najvažnija stvar zbog koje smo rođeni naučiti voljeti sebe. “Nakon dugogodišnjega savjetodavnog rada, vođenja stotina radionica i intenzivnih programa učenja diljem zemlje i svijeta otkrila sam da samo jedna stvar liječi: ljubav prema sebi. Začuđujuće je kako život svakoga dana postaje boljim kada ljudi počnu voljeti sebe. Osjećaju se bolje, dobivaju posao koji žele, imaju dovoljno novca. Njihovi se odnosi i veze ili unaprjeđuju, ili raspadaju ako su loši te se započinju novi. Vrlo jednostavno: voljeti sebe. Kritizirali su me da sam i prejednostavna, ali otkrila sam da su jednostavne stvari obično i najmudrije", poruka je Louise L. Hay.

Također tijekom vikenda održat će se dvije radionice:

Radionica ''PRIGRLI ŽENU U SEBI'', u Dubrovniku, subota 17. 6.2017.
Na radionici će biti riječi o važnosti povezivanja s našom pravom, ženskom, prirodom i o četiri ženska arhetipa (četiri energije) koje nosimo u sebi. Spoznaja da u nama postoje četiri energije i osvještavanje istih daje nam mogućnost da se lakše nosimo kao žene u svijetu po ''muškim pravilima''. Radionica je namjenjena svakoj ženi koja to poželi.

HYL radionica ''VOLITE SEBE'' u Dubrovniku, nedjelja 18. 6.2017.g
Radionica je zasnovana na filozofiji Louise Hay i može vam pomoći osvijestiti ograničavajuće obrasce razmišljanja i ponašanja, potaknuti bezuvjetno prihvaćanje sebe i preuzimanje odgovornosti za osjećaj ljubavi u svom životu.
Kako kaže Louise Hay ljubav prema sebi je zaista iscjeljujuća. Svatko od nas ima jedinstvenu ulogu na Zemlji, ali kada smo prekritični ta slika nam je nejasna. Nevoljenje i neprihvaćanje sebe jeste navika, a navika se može mijenjati. Mijenjanjem naših misli, možemo promijeniti odnos prema samima sebi. Nećemo potpuno zavoljeti sebe u jednom danu, ali se svakim danom možemo voljeti sve više.

Trajanje radionica 4h
Detalji o mjestu održavanja radionica i početku, naknadno.
Obje radionice vodit će licencirana HYL trenerica i Advanced Moon Mother Lidija Banai
Više informacija možete saznati na broj mobitela 098/186 8149 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Prijave za radionice su OBAVEZNE.

______________________
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Razgovaramo dalje s gosparom Nikšom Srinčićem, posljednjim potomkom Srinčićevih u našemu Gradu. Posljednja priča bila je o Nikšinoj tetki, Jelici, koja je vjeru u Gospodina prenijela na svog neputa. 20.rujna 1968. bili su zadnji momenti njezinog života.

- Vidjelo se da odlazi. Uzela me je za ruku i zamolila da joj obećam kako ću živjeti po Božjim zapovijedima. Obećao sam i zaplakao...Poljubila mi je ruku i rekla: Ne plači, tete ide u život, idem Kristu! Tren iza izdahla je moja tete s blaženo sretnim osmijehom. Željela je ukop u krugu familje i moj pape je dao da se osmrtnice objave iza funerala. Došli smo na groblje svetoga Križa na Boninovu, a prostor pred crkvom i staza puna naše čeljadi. Nije nam bilo kjaro kako su doznali...poslije smo čuli..Kako je tete Jelica bila u trećem franjevačkom redu i jedna rodica je avizala fratre o uri funerala, pa su oni na vrata Male braće stavili osmrtnicu. Tako je doznao Grad.

Peta storija o obitelji Srinčić, nakon uspona i padova njegovog pranona Pava, nona Nika, tetke Jelice, stigli smo i do njegovog oca, Pava zvanog Pino i Pinovog brata, Nikšinog dunda Nikše, doktora ekonomije školovanog u Trstu.

- Moj je otac Pino govorio je,čitao i pisao, sedam svjetskih jezika. Svirao je u mladosti u Dubrovačkoj filharmoniji prvu violinu od njezina osnutka. Nastupao je na prvom koncertu filharmonije u Gradu. Igrao je i u prvom sastavu nogometnog kluba Jug, čiji je bio prvi tajnik, a u prvoj postavi igrao mu je i brat Nikša, prvi Jugov oružar. NK Jug je i osnovan u kući nona Nika. Otac se oženio mojom majkom Pericom, ona je bila Nadramija, iz dubrovačke trgovačke obitelji. Njezini roditelji, Nike i Antun, imali su troje djece, Paska, Pericu i Stijepa. Moja none umrla je u župskoj nošnji, nikad je nije skinula sa sebe.

Ana

Nikšina tetka Ana Škrivanić, rođena Srinčić

- Ispočetka pape nije odma radio, nije bila potreba, malo se i vijađalo, kasno se i oženio. Radio je u banci, u Kostopeča, đe je danas La Bodega, kraj Svetog Vlaha, onda par godina u bivšeg Dalmatinskoga, đe je upozno moju majku. Proveo je par godina i u Vodovodu. Onda je osnovana Atlantska plovidba đe je radio sve do 1970.kao referent za nabavu. Imali su samo mene, bio sam jedini sin, unuk i neput. Tako sam, kako sam bio jedini, veliki dio života posvetio starosti, bolesti i umiranjima. Mama mi je imala dioptriju -18, imala je i dvije operacije na očima. Čujte, trebalo je otić i u spenzu i na placu, pa i na kupanje, svuđe ju je trebalo vodit. Trebalo je da to odradim sam, to je očito bila moja zadaća. Ne da se falim, ali sam se puno žrtvovo, tetka, mama, majčini roditelji...Sve sam ih ispratio i svi su Bogu fala umrli na svojoj postelji, nikoga nisam stavio u dom i izdržo sam do kraja. Oni su meni u mom djetinjstvu i mladosti dali jednu veliku ljubav i sve ono što jesam, ako ima išta pozitivnoga u meni to mogu zahvaliti samo njima. Život mi s druge strane, kad gledam materijalno, bio lakši, vazda se nešto našlo, vazda mi je neko nešto ostavio.Kad to sve obavite i ostavite iza sebe, onda se naviknete na nekakav svoj život i jedan svoj komod.
Nikšin otac nije htio da mu sin bude učitelj. Govorio mu je kako će ga u prosvjeti „svak gazit“, ali kaže Nikša kako je to bila njegova želja i kako je vazda bio „od knjige“.
- Krv nije voda. I moja tetka je bila učiteljica kratko vrijeme, a i majčin brat, Nadramija, bio je učitelj u Zatonu. Bog me je stvorio da budem učitelj i na kraju je i moj otac vidio da drugo nema smisla i reko mi : „ma čini što hoćeš“ i tada sam bio najsretniji. Radio sam 27 godina u gruškoj školi.
- Nisu nikad dali da se razmazim i da imam luksuz, nego samo ono najnužnije. Govorio je pape, imamo sad i možemo ti pružit, a hoćemo li moć za deset godina to je pitanje. „ Što ćemo s malim ako se nauči na dobro pa to jednoga dana ne bude imo?“ Nikada nije dao da se odskače od drugoga po bilo čemu.Nisam imo pojma dok sam bio dijete da moja familja nešto ima, o tome se nikad nije pričalo. U šest ura bi me mater digla, išo sam u vrtić na Gracu, nije bilo ko danas „zlato moje, oćeš se dignut, što ćeš doručku“. Sa četiri godine sam moro sam oprat kikaru, ako sam je koristio. Kako sam je opro, to ona zna, vjerojatno ju je ona prala poslije mene, ali sam tako stekao radne navike.
S gosparom Nikšom smo počeli i završavamo ovu priču. Skroman je to i samozatajan čovjek, koji nosi krv svojih predaka, onih koji su stvarali Grad. Ponosan je Nikša na to, a treba biti ponosan i na sve one kojima je ulio ljubav prema Gradu i naučio ih koju dubrovačku riječ. Dok je trajao ovaj serijal, javljali su se Nikšini učenici i pisali kako im je drago spomenuti se njihovog dragog učitelja, u superlativima govorili o njemu, probudilo im je to divne uspomene iz djetinjstva. Iako gospar Nikša nema djece, puno je dječjih srca dotaknuo. I to je bila njegova zadaća.
Hvala od srca gosparu Nikši Srinčiću, na svakoj riječi, fotografiji i uspomeni koju sam, nadam se uspješno uspjela prenijeti svima vama. Hvala svim Srinčićima koji su svojim znanjem, djelovanjem, a ponajviše ljubavlju oplemenili naš Grad.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta „Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom“, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta, danas su svečano u Dubrovniku potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić. Današnje potpisivanje uslijedilo je nakon što je Europska komisija 7. lipnja 2017. donijela Odluku o financiranju projekta Cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom u maksimalnom iznosu od 85 posto, što znači da će sufinancirati projekt s 357 milijuna eura.

"Čestitam svima koji sudjeluju u ovom projektu što su jedan od najvećih geostrateških interesa ove zemlje uspjeli privesti kraju i osigurati financiranje iz fondova Europske unije. Upravo značajnije korištenje europskih sredstava bit će okosnica rada nove gradske uprave kojoj sam na čelu. O Pelješkom mostu smo se svega naslušali, ali Pelješki most nije nikada imao niti jednu alternativu. Infrastrukturni projekt kojim će se jug Hrvatske konačno teritorijalno povezati s maticom zemljom uistinu je san svih stanovnika Dubrovnika i svih žitelja ove županije", kazao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je ovo veliki dan za županiju, ali i za cijelu Hrvatsku jer je ovo početak realizacije projekta Pelješkog mosta kojeg je županija uvijek bila zagovornik.
"Bili smo oduvijek sigurni da je to jedino pravo rješenje za ovu županiju. Ovaj projekt povezuje našu županiju s ostatkom Hrvatske, on je i gospodarski projekt koji će osnažiti cijelu županiju, a posebno Pelješac, Korčulu, Lastovo, Mljet, ali ovo je i geostrateški, milenijski projekt, a još nismo svjesni što on za nas znači. Sretan sam da je današnji dan došao i da ćemo imati taj prevažan projekt i drago mi je da je Vlada zauzela stav da je ovo prioritetni projekt Hrvatske", istaknuo je župan Dobroslavić.

Ravnatelj agencije SAFU Tomislav Petric naglasio je kako će ova središnja agencija sa svim svojim zaposlenicima biti danju i noću uključena u provedbu projekta Pelješkog mosta.
"Imamo iznimnu odgovornost i osjećamo ponos što sudjelujemo u provedbi ovakvog projekta. Jedan epitet može opisati ovaj projekt, a to je da je on u svemu 'naj'. Najvažniji je, najveći, najbolji, najveći ZNS, najveći ex ante ugovor, najveća ex post kontrola javne nabave", istaknuo je Petric dodavši kako je danas sveti Ante i zatraživši od njega blagoslov za provedbu ovog projekta da se sve četiri etape uspješno završe do 2022.
Direktor Hrvatskih cesta, koje su investitor u projektu Pelješkog mosta, Josip Škorić kazao je kako je ideja i namjena povezivanja hrvatskog teritorija nastala davnih dana, a svoje je obrise dobila 2005. godine početkom projektiranja Pelješkog mosta s pristupnim cestama kada je već bilo jasno da će taj projekt imati apsolutno veliki strateški utjecaj na gospodarski razvoj šireg okruženja.

"Projekt nije imao sretan završetak zbog financiranja. Ali, ulaskom Hrvatske u EU stvorile su se pretpostavke za financiranje projekata iz sredstava EU pa su Hrvatske ceste počele s racionalizacijom i pripremom dokumentacije", istaknuo je Škorić.

Ministar Butković izrazio je sreću i zadovoljstvo što danas svjedoči potpisivanju najvećeg infrastrukturnog projekta, toliko opjevanog Pelješkog mosta koji će biti simbol suvremene Hrvatske i zaokružiti stvaranje Hrvatske, spojiti hrvatski teritorij i ujediniti hrvatsku naciju.
"Zahvaljujem se Europskoj komisiji što je podržala ovaj projekt. Natječaj za izbor izvođača radova je u tijeku i u 11. mjesecu krećemo s izgradnjom. U proteklih godinu dana intenzivirali smo rad, osnovali radnu skupinu i u suradnji s Hrvatskim cestama kojima se posebno zahvaljujem, uspjeli smo napraviti ključne korake. Želim se zahvaliti svima koji su radili na ovom projektu, ponajprije Luki Bebiću koji je 1. 10. 1998. u Hrvatskom saboru, kada se raspravljalo o Zakonu o otocima, prvi u raspravi iskazao ovu potrebu Dubrovačko - neretvanske županije. 19 godina nakon te rasprave svjedočimo današnjem potpisivanju. Saborski zastupnik Branko Bačić tada je kao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture vodio radnu skupinu koja je pregovarala s BiH oko svih tehničkih karakteristika mosta. Župan Dobroslavić ustrajno je radio i kao član radne skupine, a sada i kao čovjek koji skrbi o svim projektima ovog kraja često nas je nazivao i ustrajao da se požuri sa svime", kazao je ministar Butković.

Ukupna vrijednost Ugovora kojim su Hrvatskim cestama d.o.o. dodijeljena sredstva za izgradnju Pelješkog mosta iznosi 420,3 milijuna eura. Potpisivanju današnjeg ugovora prisustvovali su i župan Nikola Dobroslavić, kao i njegovi zamjenici Joško Cebalo i Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kao i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, saborski zastupnik Branko Bačić, nekadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić, kao i načelnici brojnih općina u Dubrovačko - neretvanskoj županiji.

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Nakon proglašenja ovogodišnjeg pobjednika ”Zlatne naranče” – izbora za najbolje primjere ruralnog turizma u DNŽ, organizatori izbora Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA organizirali su obilazak novinara pobjedničkog objekta ”Đuđa i Mate” u Vidu, u Neretvi.

Novinari su prvo obišli Arheološki muzej Narona u neposrednoj blizini restorana, gdje ih je kroz postav provela kustosica Konstanta Bukovac. Potom su ih u nagrađenom objektu dočekali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji su još jednom čestitali pobjednicima i istaknuli važnost kvalitetnog pristupa ponudi u ruranom turizmu te vlasnici Jure Taslak i Ivan Ilić. Nakon toga su lađama proveli novinare rječicom Norin do svog izletišta i na povratku priredili ručak u restoranu. U sklopu programa novinari su obišli i Ornitološki muzej u Metkoviću.

Ova cjelokupna ponuda dio je i Tematske turističke ceste ”Neretva dolina života”, koju je oformila Dubrovačko-neretvanska županija i u kojoj je objedinila brojna kulturna i prirodona bogatstva te prvenstveno ponudu ruralnog turizma Neretve.

A Ambijent u okružju pobjedničkog objekta koji ujedinjuje antiku, tradiciju i način življenja u plodnoj neretvanskoj dolini dodatni je začin pikantnoj gastro priči, utemeljenoj na prirodnim sastojcima i izvornim recepturama. Neretvanski brudet od jegulje i žaba, jegulja na ražnju, specijaliteti pod pekom, na ražnju ili na lovački – čine ponudu ovog restorana, koji na istom mjestu goste prima od 1993. godine. Pokrenula su ga dva prijatelja, Mate i Đuđa, a danas ga vode njihovi sinovi.

S vremenom je i ponuda proširena pa posjetiteljima nude i turističke programe poput foto safarija neretvanskom lađom do svog izletišta, berbu mandarina, posjete muzejima, brdske biciklističke ture, hiking šetnje do vikend kuće na brdu Dragovija i ručkove usred nedirnute prirode. Na katu je pansion sa sobama s pogledom na rječicu Norin i zelenilo močvare ili na nekadašnji rimski forum, današnji arheološki muzej Narona.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Županija

Ugovor o zajedničkom financiranju dodatnih medicinskih timova u turističkoj sezoni 2017. danas su u Palači Ranjina potpisali župan Nikola Dobroslavić, načelnici općina u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, predstavnici Zavoda za hitnu medicinu DNŽ i predstavnicima nadležnih Domova zdravlja – Dubrovnik, Korčula, Ploče i dr. Ante Franulović u Vela luci.
Na potpisivanju je naglašeno da se, s obzirom da je Dubrovačko – neretvanska županija izrazito turistički orijentirana, u ljetnom periodu broj pučanstva višestruko povećava, što predstavlja opterećenje na zdravstvenu djelatnost. U cilju povećanja standarda zdravstvene zaštite turista, a temeljem zahtjeva struke i dogovora s predstavnicima lokalne samouprave, Dubrovačko – neretvanska županija je kao koordinator projekta odredila lokacije i način pružanja pojačane zdravstvene zaštite. Dodatni medicinski timovi, odnosno pripravnosti, organizirat će se u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza u Gradu Dubrovniku, Općini Mljet, Općini Ston, Gradu Korčuli, Općini Lumbarda, Općini Orebić, Općini Trpanj, Općini Slivno i Gradu Ploče. Za navedeni model utrošit će se ukupno 740 tisuća kuna. U tom iznosu županija sudjeluje s 476 700 kuna, Ministarstvo turizma sa 123 300, a gradovi i općine s iznosima od 140 tisuća kuna.
Inače, na području Grada Dubrovnika županija će financirati sva dodatna tima obiteljske medicine pri Zavodu za hitnu medicinu kojeg čine liječnik i medicinska sestra. Također, za potrebe pružanja dodatne zdravstvene zaštite turistima za područje Šipana i Lopuda županija će organizirati i financirati jednu pripravnost liječnika. Županija će zajedno s Općinom Mljet financirati jedan dodatni tim obiteljske medicine kojeg čine liječnik i medicinska sestra. U Općini Ston također će se dodati jedan tim obiteljske medicine. Grad Korčula i Općina Lumbarda dobit će dva dodatna tima obiteljske medicine kojeg čine liječnik i medicinska sestra. Općine Orebić i Trpanj pojačat će se za po jedan tim, u Općini Slivno financirat će se pripravnost liječnika pri Zavodu za hitnu Medicinu – Metković, a u Gradu Ploče financirat će se dva dodatna tima obiteljske medicine kojeg čine liječnik i medicinska sestra pri Domu zdravlja Ploče.

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Dubrovački vatrogasci danas su intervenirali u Ulici od Sigurate nakon što su od zabrinutih susjeda zaprimili dojavu u 11. 22 o požaru krovišta. Na gašenje požara izišlo je 10 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila, a požar je ugašen u 11. 30. Susjedi su vidjeli gusti dim koji je dolazio iz jedne od kuća u ulici pa su zvali vatrogasce. Prema prvim informacijama, kada su stigli, vatrogasci su utvrdili da nije bilo potrebe za velikom intervencijom jer je netko od ukućana izgleda zaboravio teću na štednjaku.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu. Krsno ime bu je bilo Fernardo Martins de Bullhoes. Pristupio je u red svetog Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski.
Njegovi roditelji, otac Martin i majka Marija, bili su plemićkog roda,ali su bogobojazni kršćani koji su više cijenili krepost nego plemstvo.
Već u petnaestoj godini odlučio je posvetiti se Bogu, pa stupa u samostan. Zbog čestih posjeta rodbine nije mogao naći pravi mir pa se seli u samostan svetoga Križa. Nakon osam godina zaredio se za svećenika. Iz poštovanja spram svetog Antuna pustinjaka, uzima ime Antun, te obavlja molitve i pokornička djela.
Molio je da ga se pusti Maurima u Afriku, da im propovijeda, pa odlazi 1220.uz dozvolu svog provincijala. Na afričkoj obali se brzo razboli, pa se vraća natrag u Španjolsku. Veselio se kako će oko Duhova 1221.vidjeti svog duhovnog oca svetog Franju u Assisu, kamo je ovaj svetac sazvao skupštinu franjevaca. Tom zgodom puno je razgovarao sa svetim Franjom, dojmila ga se njegova jednostavnost i usrdna ljubav prema Bogu, pa je odlučio ostati u Italiji. Kako je oslabio od puta iz Afrike, izgledao je loše, pa su ga držali boležljivim i neukim. Molio je glavare da ga prime i na najniže poslove, pa su ga napokon stavili u mali samostan Montepaolo, da šestorici braće laika čita svetu misu.
Franjevci se nakon nekoliko mjeseci sastali u samostanu Forli blizu Montepaola. Antun je otvorio skupštinu i govorio tako rječito i učeno da su se svi zadivili. Provincijal ga imenuje propovjednikom u Romagni.Naukom i molitvom, sveti Antun je pravi smisao svetih knjige lako razvijao, a svojim životom živio Evanđelje.
Sveti Franjo ga šalje u Vercelu, kod slavnog opata Tome, da uči mistično bogoslovlje, pa u Bolognu kao učitelja bogoslovije. 1224. šalje ga u Montpelier. Djeluje u Tulusi, u Puyu kao gvadijan, u Limogeru kao čuvar provincije za južnu Francusku.1226. umire sveti Franjo, a na Duhove iduće godine sazvana je opća skupština franjevaca, sveti Antun postaje provincijalom proširene bolognske provincije.
1230. odlazi kao izaslanik papi Grguru IX i ostaje u Rimu četiri mjeseca. Vraća se potom u Padovu.
13. lipnja 1231. umire u Arcelli kod Padove u 36. godini. Već 1232. uvršten je u svece. Redovnici svetog Franje odmah su započeli pripreme oko gradnje crkve u Padovi, u njegovu čast. 1263. je završena i u njoj su prenesene moći svetog Antuna. General reda sve.Bonaventure otvori lijes i svi se zadiviše kada su vidjeli istrulo tijelo, a jezik cijel i rumen, kako je ostao do dana današnjega.
Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog tvorio tolika i izvanredna čuda kao što je tvorio po svetom Antunu i na njegov zagovor. Jedna je žena htjela slušati propovijed svetog Antuna, ali joj to nije dozvolio njezin muž, ali je ipak čula propovijed posve jasno, iako je sveti Antun bio sat vremena udaljen od nje. Druga žena se vratila s njegove propovijedi i u kolijevki našla mrtvo dijete. Odmah je otrčala Antunu i molila za pomoć. Sveti Antun joj reče Gospodinove riječi: Idi, sin tvoj živi. Žena je našla kod kuće dijete, kako se igra. Kad je propovijedao pod vedrim nebom jer je njegove propovijedi slušalo puno ljudi, jednom se pojave crni oblaci i grmljavina. Sve je bilo natopleno kišom, a na slušatelje ne padne ni kap.
Često puta pojavio se sveti Antun na dalekim mjestima, a da se nije pomaknuo s mjesta na kojem je bio. Jednom je propovijedao u glavnoj crkvi u Montpelieru i sjetio se da nije nikoga bio odredio umjesto sebe kod braće, da pjeva svečani gradual. Pojavio se na dva mjesta u isto vrijeme, pjevao je među braćom i propovijedao u crkvi u isto vrijeme.
Jednoga dana propovijedaše sv. Ante u Puy-u. Za propovijedi pristupi sotona u liku glasonoše k jednoj gospođi i reče joj, neka odmah ode s propovijedi, jer da su joj sina dušmani napali i ubili. Ali svetac odmah opazi varku sotone, dovikne gospođi, neka se ne uznemiruje, jer joj sin potpuno zdrav i taj glasonoša da je nečisti duh Tako je i bilo, ter ovaj iščezne kao dim.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vremeplov

Dovršenim očevidom u ugostiteljskom objektu na Pilama, gdje je sinoć, 12. lipnja, oko 22.20 sati došlo do požara, utvrđeno je da je do izbijanja požara došlo uslijed kvara na električnim instalacijama hladnjaka koji se nalazio u skladišnom dijelu ugostiteljskog objekta.
U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba već je nastupila materijalna šteta, a požar je intervencijom dubrovačkih vatrogasaca ugašen u 22.50 sati.

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Crna kronika

Danas se slavi blagdan svetog Antuna, sveca cijelog svijeta. Najsvečanije će danas biti u crkvi Male braće gdje se za ovaj blagdan pripremalo pobožnošću 13 utoraka svetome Anti. Franjevci Male braće na Facebook su stavili fotografije s prve jutarnje mise u 6 na kojima se vidi da je crkva već od ranog jutra bila prepuna Dubrovčanima koji su se došli pomoliti ovom toliko štovanom svecu. Inače, u Male braće danas su još mise u 9.30 i u 11 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece nakon čega će u 19 sati biti svečano misno slavlje koje će predvoditi fra Antonio Šakota, franjevac iz Mostara. U crkvi sv. Mihajla također će se proslaviti sv. Antun. Mise su u 10 i 19 sati. Večernje svečano misno slavlje predvodit će dr. don Tonći Matulić, profesor na KBF-u u Zagrebu, a pjevat će zbor štićenika Centra za rehabilitaciju „Josipovac“. Nakon mise bit će blagoslov djece. Sv. Antun Padovanski slavit će se i u župi Velike Gospe u Rožatu gdje će osim mise u 8 biti i one u 11 i 19 sati. Tradicionalna procesija s kipom započet će u 18.30 sati. Tom prigodom blagoslivljat će se djeca, cvijeće, automobili i brodovi. U samostanu sv. Vlaha u Pridvorju prva misa na blagdan sv. Antuna bila je u 6 sati, a svečano misno slavlje bit će u 10 sati koje će predvoditi dr. fra Vili Radman, dekan i profesor Franjevačke teologije u Sarajevu. U 19 sati bit će misa s blagoslovom djece. Vjernici župe sv. Marka u Korčuli svečano će također proslaviti blagdan sv. Antuna. Jutarnja misa bila je na Glavici sv. Antuna u 7.30, u 17.30 sati misa će biti u katedrali sv. Marka, a svečano misno slavlje na Glavici sv. Antuna bit će u 19 sati na kojoj će ujedno biti i blagoslov djece te procesija. Svečano misno slavlje predvodit će mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha.

Leona Rašica

 

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik