nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 15 Lipanj 2017
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 22:45

Metković: Tijelovska procesija /FOTO

Poslije svete mise u crkvi sv. Ilije  ulicama Metkovića vjernici su pohodili proceiju Tijelova. Zabilježili smo nekoliko fotografija, pa ih pogledajte u fotogaleriji.

Nino Erceg

Objavljeno u Metković

Svečanom procesijom ulicama Dubrovnika nakon svete mise večeras je proslavljena svetkovina Tijelova - blagdana Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Povorka vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, "tijelovskih djevojčica" i zboraša, pratila je biskupa koji je pod baldahinom nosio Presveti Oltarski Sakrament. Procesija je krenula iz Katedrale, zaustavila se najprije kod crkvice svetog Josipa, zatim kod franjevačke crkve Male braće, ispred svetog Vlaha da bi se ponovno vratila u Katedralu, a prilikom svakog zaustavljanja biskup je molio pred Presvetim te blagoslivljao puk. Po završetku procesije djevojčicama koje su sudjelovale u tijelovskoj procesiji, a potom i ostalim vjernicima podijeljeni su kruščići u spomen na današnju svetkovinu. Kako je izgledala procesija dubrovačkim ulicama, pogledajte u fotogaleriji.FOTOGALERIJA: Svečana tijelovska procesija ulicama Dubrovnika.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 17:05

Video za novu pjesmu Vedrana Ljubenka!

Ekskluzivno vam donosimo video premijeru nove pjesme  finalista The Voice-a Vedrana Ljubenka! Ljubenko je ovom prilikom udružio snage s Mahirom Kapetanovićem, također bivšim natjecateljem The Voice-a, a ono što je nastalo pravo je osvježenje na našoj sceni!

Vedro za ovu zaraznu pjesmu funky prizvuka kaže : “Pjesma “Ja sam hit” nastala je prije dvije godine. Kao i “Papučara” autor teksta i glazbe je Tomislav Vukšić. Zbog neobičnog funky stila i po meni drugačijeg izričaja od ostalih hrvatskih pjesama odlučio sam se za suradnju sa mojim dragim prijateljem Mahirom Kapetanovićem Mahkeyom u cilju da spojimo svoje energije i donesemo nešto novo. Pjesma je snimana u studiju Vjekoslava Zajeca u Dubrovniku. U snimanju instrumentalnih dionica pomogli su Jan Ivelić- bubnjevi, Ivan Jakić- gitare, Roberto Di Liddo-bass gitara. Videospot je sniman na lokaciji Župa Dubrovačka kod autopraonice Lavandin. Produkcijom videospota bavili su se Dominik i Mario Miljak. Bilo je jako zabavno, kako pri samom snimanju pjesme tako i pri izradi spota. Pjesma govori o neobuzdanom karakteru, kojeg ne treba kočiti i limitirati.“

Nportal

Objavljeno u Lifestyle
Četvrtak, 15 Lipanj 2017 16:55

Završni koncert ciklusa Orlando Furioso

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje završni koncert ciklusa barokne glazbe Orlando Furioso u petak, 16. lipnja. Koncert će se održati u atriju Kneževog dvora s početkom u 21 sat. Orkestrom će ravnati Dmitry Sinkovsky, a kao solist će nastupiti mladi hrvatski pijanist Marin Limić.
Ciklus barokne glazbe Orlando Furioso započeo je 6. lipnja te je koncertima u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik i atriju Kneževog dvora, donio gradu duh baroka. Publika je imala priliku slušati Vivaldijeva Četiri godišnja doba, operu Didona i Enej te koncert pod nazivom Trio Sonatas. Kroz čitav ciklus orkestar je vodio Dmitry Sinkovsky, ruski virtuoz violine, kontratenor, ali i uspješni dirigent. Na koncertu u petak 16. lipnja, imat ćemo priliku vidjeti Sinkovskog upravo u toj ulozi, s druge strane orkestru, dok će kao solist nastupiti pijanist Marin Limić.
Repertoar Marina Limića seže od djela baroknih majstora Bacha i Scarlattija preko Haydna, Mozarta, Beethovena, posebno Chopina i Liszta, zatim Debussya, Ravela, Prokofjeva, Berga te hrvatskih skladatelja. U svom opusu ima tridesetak vlastitih skladbi, koje izvode i drugi pijanisti. Objavljena mu je knjiga i CD vlastitih skladbi u izdanju biblioteke Kačić i Sidra music-a 2015. godine. Osim nastupa po Hrvatskoj i europskim državama, održao je više solističkih recitala pod nazivom “Koncert zaboravljenih melodija” kroz koje je promovirao zapostavljene skladatelje klasične glazbe.
Na koncertu u petak, mladog hrvatskog pijanista čut ćemo u Beethovenovom Koncertu br. 3 za klavir i orkestar u C molu, a na programu su i Bachova Simfonija u g molu te Mozartova Simfonija br. 40 u g molu.
Ulaznice za koncert dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od 9 do 14 sati, u Gift shopu Dubravka na Pilama, Turističkoj agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno-info centru Luža, online službenoj stranici orkestra www.dso.hr, te jedan sad prije početka koncerta. Broj za informacije je 417 110.
Građani imaju pravo na povlaštene cijene ulaznica (10 kuna s Libertasovim pokazom, 20 kuna za umirovljenike, besplatno za građane koji žive unutar zidina i studente s kulturnom iskaznicom, a za ostale 30% popusta na standardne cijene ulaznice koje su od 100 do 300 kuna)


Renata Roman
Dubrovački simfonijski orkestar

Objavljeno u Kultura

U Dubrovnik su stigli vrući dani, živa se u termometru sve više diže. Turista je pun Grad, došli su vidjeti znameniti Dubrovnik, biser na Jadranskom moru, nešto najljepše što je čovjek mogao stvoriti.
Oduvijek su Dubrovnik posjećivali stranci iz svih krajeva svijeta. Kako je napisao George Bernard Show: „Ako želiš vidjeti raj na Zemlji, dođi u Dubrovnik.“
Kakav je bio dubrovački turizam prije sto i više godina?
U travnju 1910.prema evidencijama, u Dubrovniku je bilo 1845 prijavljenih turista. Lokalni list je izviještavao: „Promet stranaca ovih je dana dobro porastao. Hoteli su gotovo puni, a ima ih dosta i po privatnim kućama. Najviše je Čeha. Ove sedmice stranaca u Dubrovniku ko nigda. Svakim parobrodom dolaze stotine, a sobe su sve pune, tako da vidiš goste gdje skiću od kuće do kuće ne bi li našli kakvu zaboravljenu ili ispražnjenu sobu“.
Društvo za promicanje interesa Dubrovnika, preuzelo je zadatak da pomogne turistima oko smještaja.
1910.očekivalo se da se Dubrovnik proglasi lječilišnim gradom, pa su gosti koji su dolazili u Dubrovnik „na liječenje“ zbog nedostatka smještaja, nailazili na probleme. Isti lokalni list piše: „Kad neko ko je bolestan traži stan, odgovara mu se sa svih strana, da je sve unajmljeno, a ako ko iz mjesta traži stan za nekoga sa strane, najprije se pita, je li dotični bolestan, pa ako se odgovori da jeste, onda ni za nj nema stana. To je i iz zdravstvenih obzira mjesta opravdano. Ali, u tom slučaju dolaze na tapet druga pitanja, gdje imaju stanovati bolesnici, koji dolaze ovamo u novo lječilište, da prokušaju utjecaj klime dubrovačke? Kakvo je to lječilište, u kome bolesnici ne mogu naći sobe za stanovanje? Bilo bi smiješno, kad ne bi bilo i previše ozbiljno!“ Na kraju teksta, novinar lista je zaključio kako je neophodno prilagođavanje „i prijatnim i neprijatnim stranama tog njegovog novog karaktera“.
I nakon više od sto godina, tu se u Dubrovniku nije mnogo toga promijenilo. I danas ljudi traže smještaj, kada stižu u dubrovačke privatne poliklinike i teško im ga je naći u srcu sezone.

Pojedine info: Ivo Perić, „Razvitak turizma u Dubrovniku i okolici“

Ivana Žuvela Kalina

 

Objavljeno u Vremeplov

Najbolje znanje i kalkulacijske vještine je pokazala ekipa „NO PASARAN“, pobjedivši u 5 kola Lige i osvojivši ukupno nedostižnih 5480 bodova. Predvođeni kapetanom Krešimirom Kuranom, pobjednici su nastupali u sastavu: Siniša Tomić, Mirko Žderić, Mate Žderić, Milenko Karić.

Od znanja očito pucaju i članovi ekipe „SMOKOVO“, koja je pobjedom u 4. kolu i kontinuirano dobrom igrom u svim ostalim kolima osvojila vrlo vrijedno 2. mjesto s 5020 bodova. U kategorijama poput prirodnih znanosti uživali su: Tonći Čubranić, Davor Jakišić, Dora Jakišić, Tomislav Tomić

Treće mjesto u ukupnom poretku osvojila je ekipa „BEŽ ĆUKO“ sa okruglo osvojenih 5000 bodova. Sudjelovanje u završnom udarcu donijelo im je potrebne bodove za ulazak u TOP 3. Inače, ova je ekipa nastupala u sljedećem sastavu: Jure Veraja, Iva Bošnjak, Josip Bukovac, Tomo Ujdur.

Ne možemo ne spomenuti i četvrtoplasiranu ekipu „ZVONČIĆI“, koju je od pobjedničkog postolja dijelilo samo 10 bodova. Sudjelovanje u riskantnom završnom udarcu oduzelo im je odlučujućih 50 bodova i zbacilo ih s drugog mjesta.

Čestitamo pobjednicima, ali i svim ostalim ekipama na zavidnom znanju. 
Ovim putem se zahvaljujemo svim natjecateljima, hostesama, vjernoj publici i svima ostalima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekt.

Vaš MTKviz tim

Objavljeno u Metković

Danas je Tijelovo ili svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u Dubrovniku poznatija pod nazivom "Korosante", a slavi se u spomen na ustanovljene Euharistije na Veliki četvrtak. Obilježit će se, naravno, svečanim misnim slavljima diljem biskupije, po nedjeljnom misnom rasporedu, a posebno svečano biti će večeras u Dubrovačkoj katedrali gdje će biskup Uzinić predvoditi misu u 19 sati. Potom će uslijediti za Tijelovo karakteristična procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom po brojnim gradskim ulicama. Ovaj blagdan slavi se od 13. stoljeća, prema viđenju augustinske redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji u kojem je vidjela puni Mjesec s mrljom na površini. Puni Mjesec protumačila je kao Crkvu, a mrlju kao upozorenje na nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija odnosno sakrament koji je Krist utemeljio na posljednjoj večeri rekavši da kruh predstavlja njegovo tijelo, a vino njegovu krv. Također, još je jedan snažan događaj utjecao na čašćenje Tijela i Krvi Kristove, a povezan je uz euharistijsko čudo koje se zbilo godine 1263. u mjestu Bolseni u Italiji. Jedan je svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv. Kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru. Da su procesije oduvijek dio blagdana Tijelova svjedoče podaci koji kažu da je prva tijelovska procesija održana u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u pokaznici nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Leona Rašica

Objavljeno u Hrvatska

Baskijski glazbenik Alex Mendizabal sutra i preksutra za Dubrovčane je pripremio neobičan koncert. Naime, ovaj glazbenik koristeći samo balone, vodu i pištaljke stvara fantastične i jedinstvene zvučne efekte, u izvedbama ili prostornim instalacijama dugog trajanja koje razbijaju klasičnu formu koncerta. U ovim nesvakidašnjim zvucima Dubrovčani će moći uživati u Lazaretima gdje će Mendizabal imati dvije izvedbe u trajanju od 8 sati i to od 14 do 22. Dodatna je specifičnost ovog koncerta to što publika može doći poslušati ga kad god poželi, bez prethodne najave ili određenog rasporeda. Ulaz na koncerte je slobodan.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Antonela je cura o kojoj smo pisali, o kojoj su djeca snimila i kratak film u školi „Marina Držića“, cura koja je došla na ovaj svijet kako bi nas naučila neke stvari koje smo možda i zaboravili negdje usput.
Ima različite djece, a ima i drugačijih profesora. Ovo je pismo napisao jedan jedinstven profesor, djeci koja su završila osmi razred i posebnoj djevojčici, Antoneli.

DJECA LJUBAVI

Bože moj kako brzo godine prolaze. Već počinjem zvučati kao čangrizavi starac. Sam sebe ponekad uhvatim u raspravi oko nekog događaja :”Ma je li moguće da je prošlo već osam godina od kada je Ivana bila prvi razred !? Jest, stvarno jest. Prošlo je osam godina! Nevjerojatno!” Kroz djecu vidiš kako vrijeme leti.
Ovaj mi život sve više sliči na neki ubrzani san. Ponekad bi najrađe povukao ručnu i stao. Najrađe bi uživao, gledao, osluškivao sve ljepote oko sebe, koje od brzine života jedva primjećujem kraičkom oka, ali ovaj turbulentni život želi živjeti isključivo na turbo pogon, a ja mu se eto ne znam oduprijeti. Pokleknuo sam pod utjecaj njegove brzine. Prihvatio sam je. I što možeš!? Šuti i gledaj u retrovizor života. Gutaj prašinu čovječe, i uživaj u životnom putovanju što više možeš jer je svaka godina sve brža i brža, a moje noge sve sporije i sporije…
Svake godine odlazi generacija osmaša. Nakon par godina kad ih ponekad usput sretnem, najčešće ih prepoznam po osmijehu, jer se fizički jako promijene. Osmijeh je uvijek isti u svakog čovjeka, osmijeh nikada ne blijedi. Zato se više smijte, da budete prepoznati. Svaku generaciju karakterizira nešto posebno, nešto drugačije, nešto specifično, tako i ovu. Ova generacija ima jako puno talentiranih matematičara, kojima je samo nebo granica. Među njima ima jako puno pametnih, kreativnih, zanimljivih, svestranih genijalaca koji će biti budući programeri, doktori, pravnici, inženjeri, neki vjerujem i olimpijci. Isto tako nađe se i vrhunskih budućih kuhara, pomoraca i raznih obrtnika. Ma uostalom nije bitno što će tko od njih biti, bitno je samo da što god budu radili, da pronađu sebe i da budu sretni. I da vole ono što rade.
Neki od njih su ludi za matematikom. Obožavaju je. Riješavaju zadatke kao križaljku, s guštom. Zajedno uživamo u tom čarobnom svijetu matematike. S druge strane ima i onih koji obožavaju loptu ili pak kompjuterske igrice, a zbirku bi najradije bacili s balkona, da je vjetar odnese u nepovrat. Jednako ih obožavam i jedne i druge, jednako su mi dragi. Ja sam samo sudac na jednoj utakmici, a pred njima je cijeli život. Nisu svi genijalci za matematiku, ali su svi definitivno genijalci da ostvare nešto veliko za života, što nose u sebi, u svojim genima, u svom srcu. Najbitnije od svega je da postanu ljudi i da sljede svoje snove. Da vjeruju u sPISMO JEDNOG PROFESORA GENERACIJI OSMAŠA I JEDNOJ POSEBNOJ CURI
voje ciljeve. Da su svjesni koliko puno vrijede kao i svi drugi bez obzira na dvicu iz matematike, kemije i fizike. Da nikad ne odustaju. To je naša obaveza da im to prenosimo, uz neizostavne programske sadržaje.
Ovu ću generaciju posebno pamtiti, i nekako će mi ostati urezana u srcu zauvijek. Pogotovo u današnje vrijeme kad stalno svjedočimo egoističnim odnosima. Kad stalno ponavljamo istu mantru da je nestalo onog dobrog starinskog odgoja. Oni su mi vratili vjeru i nadu u ono istinsko dobro u ljudima. U ovo vrijeme kad svjedočimo ranjivosti obitelji, kao temelju društva, oni su pokazali da se na njih može računati, kao na zdravi temelj za budućnost.
Njih ću najviše pamtiti po onom ljudskom faktoru, najbitnijemu od svega. Čovjek se iznenadi koliko ima dobre, tople i iskrene djece. Čovjek se iznenadi koliko ima plemenite i odgojene djece, koja daju nadu čovjeku u bolje sutra, ali nekako ti dobri nisu dovoljno eksponirani. Gledajući njihovu skromnost, prijateljstvo i nesebičnost, poželim i da moja biološka djeca, moje male cure, jednom kad odrastu, budu baš kao oni. Empatični, iskreni i dobronamjerni. Kao takve ću ih pamtiti, cijelu generaciju osmaša osnovne škole Marina Držića u Dubrovniku, 2016. /2017.

I Antonela je osmašica. Danas je ponosno obukla majicu 8. a razreda. Toliko je čekala ovaj dan, toliko smo puta pričali o tome, što će obući, kako će se srediti za taj zadnji dan. Doslovno blista. Koliko me samo puta nasmijala ovih godina. Koliko me samo puta spontano zagrlila na školskom hodniku. Koliko mi je puta samo pričala o svom psu, papagaju, zmijama i kornjačama. Koliko mi je samo puta pričala o svojoj obitelji. Kako je samo bila sretna ono kad smo bili na eskurziji u Slavoniji ovog proljeća. Kako me samo čvrsto držala za ruku u onoj konjskoj zapregi da ne padnem, dok smo jurili slavonskom ravnicom :
”Ako padneš profa, ko će meni predavati matematiku !?” govorila je Antonela smješkajući se.
Nikad neću zaboraviti kako su sva tri razreda naše škole u glas skandirala njeno ime na plesnom podiju, dok je iz njenih oči doslovno prštala sreća. Te je večeri obukla crnu haljinu koju je čuvala samo za tu prigodu, i plesala je kao nikad. Ona je bila tako sretna, a sva djeca su bila sretna, što je ona sretna. Nama se starijima zametla pokoja suza, koju smo vješto sakrivali od djece. Svi su razredi napravili krug oko nje. Svi su htjeli da se osjeća posebno. Svi su htjeli da joj pokažu koliko im znači, koliko je zaista jedinstvena.
Da. Antonela je zaista posebna djevojčica. Tek sam kasnije shvatio u svojoj ljudskoj površnosti, što znači da je zaista posebna. Sjećam se i ono kad je ozljedila nogu, pa je danima nije bilo u školi. Cijeli njen razred se slikao kraj ploče na kojoj su napisali:
“Medo naš, brzo nam se vrati! Fališ nam!”
Medo, tako su je neki zvali od milja, zbog svoje umiljatosti i topline kojom zrači. Nikad neću zaboraviti kako smo ja i ona cijelo vrijeme našeg putovanja na eskurziji, pjevali onu staru pjesmu od Bebeka :
” Sinoć sam, sinoć sam, pola kafane popio, zbog tebe, zbog tebe nisam oka sklopio…”
Kad god me vidi, ja i ona zapjevamo “onu našu” od Bebeka ispod glasa, makar bilo na hodniku škole. I uz to ide obavezan mot rukama, kao da smo taj čas ja i ona zaista u kafani, kao da zaista lomimo čaše kao dva bećara.
I tako danas opraštajući se od svakog razreda posebno, nakon što su svi izašli iz razreda, ostala je Antonela posljednja u razredu, da mi nešto nasamo reče. Mislio sam da će mo opet oplesti onu našu staru od Bebeka. Pogledala me onako iskreno, zagrlila i rekla: ”Profesore , falit ćeš mi znaš!” Grop u grlu čovječe. Uvuče ti se pod kožu. Baš je posebna. Ali baš.
Antonela je djevojčica koja je rođena sa jednim kromosom viška. U taj kromosom se toliko toga dobrog natiskalo. Ali od svega najviše bezgranične i bezrezervne ljubavi. Ona je zaista pravi blagoslov. U njenim očima možete vidjeti što znači istinska, iskrena i bezuvjetna ljubav. U njenom zagrljaju možete osijetiti onu neokaljanu božju nit, koju su mnogi ljudi današnjice izgubili. Antonela je oplemenila cijelu generaciju osmaša, a za njenu sreću najviše je zaslužna njena obitelj koja joj je beskrajna podrška, njena učiteljica, razrednica, asistentica i sva ova divna djeca koja su je sve ove godine poticala da se osjeća zaista posebno i sretno. Antonela je to svima nama vratila na najbolji mogući način, svojom bezuvjetnom ljubavlju.
Svi će mi moji osmaši jako nedostajati. Svatko od njih na svoj način. Roko, Jakov, Marin, Daria, Lorena, Vesna, Dominik, Ivana, Anna, Nina, Bruno, Nika, Petra, Andrea, Iva, Đino, Mia, Đive, Ilar, Leona, Hrvoje i svi drugi…Svatko je imao neku svoju osobnost, posebnost, neku svoju priču. Neću ih pamtiti po ocjenama, po znanju ili neznanju. Pamtiti ću ih po imenu i prezimenu. Pamtiti ću ih po plemenitosti. Pamtiti ću ih po osmijehu, šalama, spontanosti, iskrenosto. Pamtiti ću ih kao osobe, a ne kao učenike. Pamtiti ću ih kao vječno dobro, koje se ne zaboravlja.
Ali Antonela, ta posebna djevojčica od koje sam toliko puno naučio o iskrenosti, ljubavi i sreći, iz nekog razloga će mi nedostajati najviše. Drugo ime za bezuvjetnu ljubav je Antonela…

Antonela 2 1

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

Tri osobe jučer su ozlijeđene u trima prometnim nesrećama, javlja Županijski centar 112. Za prvu od njih dojava je zaprimljena u 10.31, a dogodila se na D8 u mjestu Doli gdje je ozlijeđena prva osoba. Druga se dogodila prije 17.40 na Nuncijati pri čemu je ozlijeđen motociklist, a treća prije podne na DC8 u Pločama - Bačinska jezera gdje je jedna osoba također ozlijeđena. Nadležne službe upoznate su sa svim navedenim nesrećama.

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik