nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 16 Lipanj 2017

Pisali smo kako je davno izgledao turizam u našemu Gradu. Onda kada kao i danas, nije bilo sobe za sve one koji su se htjeli diviti Dubrovniku. Ovome kamenu, ovome remek djelu što ga je napravila ljudska ruka. Razlika je u tome što su nekada, te iste sobe iznajmljivali Dubrovčani. Pa su se onda tako sprijateljili sa gostima, da bi ti isti gosti s domaćinima vremenom postali prijatelji. Kada ste posljednji put pročitali kako neki gosti dolaze u Dubrovnik već 20, 30 godina? Nema toga više, sada je sve ubrzano, nema više ljudskosti, a ni onog gostoprimstva.
Danas puno apartmana ne drže Dubrovčani. Ne drže oni koji su se tu igrali, nabijali loptu tim ulicama ili zabacili na frnja. Ne iznajmljuju oni čije su majke nekada prostirale robu i ogovarale onu kojoj roba nije bila bijela ko snijeg. Kad je nešto tvoje, onda to voliš. Onda to poštuješ i čuvaš. Kada samo od toga ubireš, onda ti nije toliko stalo.
Zato je danas smeće na svakome kantunu Grada, zato se izlijeva ulje u kanalizaciju, zato se zakucava u stoljetni kamen. Jer ne osjećaju..Ne osjećaju iako od njega žive.
Nadamo se kako će nova gradska vlast uposliti komunalne službe Grada i ovoj devastaciji stati na kraj. Dubrovnik mora ponovo biti naš ponos, naš biser, naš ljepotan. Ovo sigurno nije zaslužio.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Petak, 16 Lipanj 2017 18:08

'Orfej sluša radio' premijerno izveden!

"Orfej sluša radio" je sinoć premijerno izvedena predstava radiofonijskog teatra autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro. Projekt u produkciji Kazališta Marina Držića je postavljen na impresivnu scenu dubrovačkih zidina - tvrđave Bokar koja svojom arhitekturom i kamenim kulisama omogućava igranje u čak 3 različita prostora.

U naslovnim ulogama Orfeja i Euridike su Frano Mašković i Marija Šegvić a u podjeli su također Zdeslav Čotić, Helena Kovačić / Nika Burđelez te članovi dubrovačkog banda Izae - Jadranka Katić, Adem Gušić i Dejan Seferović.

Elementi kazališta, radio drame, scenskog pokreta, ars acustice, igre svijetla i video projekcija isprepliću se u kompleksnu cjelinu koja traga za legendama koje mogu postojati samo mimo vremena i mjesta!

"Kad izgovorimo ili zapišemo, a možda i samo zamislimo, ime nekoga tko tjelesno više nije s nama, tko je iz materijalnog svijeta otišao zauvijek, nastaju, osjećaja sam, valovi. Ne znam kako drugačije nazvati to nešto prijenosno, to šireće, kotrljajuće, to nevidljivo, a svijetleće, što nastaje u tim trenucima. Valovi putuju onime što, samo uvjetno, možemo nazvati "zrak", a možda je i dah, možda je i duh, i dolaze do drugih ljudi, susreću se i sudaraju s drugim valovima. Onaj tko nas je napustio tako je ponovno s nama, sjećanje ga je dozvalo, misao oblikovala, riječ ga je oživjela. Ne možemo ga dotaknuti, ne možemo razgovarati s njim, ali ne možemo ni reći da ga nema, jer to ne bi posve odgovaralo istini. Onkraj prostora i vremena, čvrstih i linearnih, u valovitom gibanju, supostojimo zauvijek, bezglasni." (Dubravko Mihanović, tekst o predstavi "Orfej sluša radio")

Reprizne izvedbe su na repertoaru od 19. do 23. lipnja 2017. u 21h na tvrđavi Bokar u Dubrovniku. Rezervacije ulaznica na tel. (020) 321 088 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nportal

Objavljeno u Kultura

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepišć primila je danas u službeni posjet ministricu kulture Ninu Obuljen tijekom kojega su održale prvi radni sastanak.

Ministrica Obuljen i zamjenica Tepšić razgovarale su o nizu tema, a najviše o suradnji kroz institucije u kojima Grad i Ministarstvo dijele suvlasničke odnose, upravljačka prava ili zajedničke interese kao što je između ostaloga i Državni arhiv.

Nakon održanog sastanka zamjenica Tepšić i ministrica Obuljen obišle su i Državni arhiv te održale sastanak s ravnateljom arhiva Franom Čizmićem koji ih je informirao trenutačnoj situaciji u arhivu te prikupljanju arhivske građe, ali i o projektu obnove bivše vojarne u Gružu gdje bi se trebao preseliti Državni arhiv nakon obnove zgrade i stavljanja u funkciju.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Klapa Kaše ove godine slavi 10 godina svoga postojanja, a na poseban način svoju će obljetnicu proslaviti humanitarnim koncertom koji će se održati sutra u Atriju Kneževa dvora u 21 sat. Kako su istaknuli na Facebook stranici događaja, riječ je o humanitarnom koncertu u suradnji s Lions klubom Libertas Dubrovnik, a s nakanom prikupljanja sredstava za Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Posebni gosti koncerta bit će Dubrovački simfonijski orkestar i Klapa Subrenum. Svi zainteresirani karte mogu kupiti sat vremena prije početka koncerta.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Udruga DOBRA u okviru kampanje „Ne zaboravimo starije“ koja je dio projekta „Uključimo starije u našu zajednicu“ održala je predavanje na temu nasilja nad starijim osobama. Na taj način obilježen je Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na postojanje problema o kojemu se malo govori. Zlostavljanje starijih osoba je globalni socijalni problem koji pogađa milijune starijih osoba u svijetu, a 15. lipanj je dan kada svi trebamo dignuti glas protiv nasilja nad starijima. Taj dan obilježava se ljubičastom vrpcom kojom se simbolično širi svijesti o nasilju.
Ivana Družijanić, pravna savjetnica Udruge DOBRA pojasnila je sudionicima definiciju nasilja odnosno zlostavljanje starijih osoba i oblike nasilja kojima mogu biti izložene starije osobe. Međutim, zlostavljanje često nije prijavljeno, dijelom zbog osjećaja srama kod samih žrtava, a dijelom zbog kognitivnih i drugih teškoća kao što su nepovjerenje u sustav, subjektivni osjećaj krivnje, nemoći i ovisnosti o zlostavljaču. Upravo stoga, Družijanić je naglasila važnost prijavljivanja nasilja, te važnost djelovanja s ciljem smanjenja diskriminacije, zanemarivanja, zlostavljanja i nasilja nad starijima.
Projekt „Uključimo starije u našu zajednicu“ provodi se uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u partnerstvu s gradom Metković, Centrom za socijalnu skrb Metković i udrugom Otac Ante Gabrić iz Metkovića.ž

Udruga DOBRA

Objavljeno u Metković

SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije pokreću građansku peticiju prema Vladi RH, zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici za što HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU (no ne i u RH, što je problem) koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto!
Ovaj je akutni problem u javnost iznio v.d.ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević, naglasivši da je to odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe.
Naglašavamo da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima.

SISTEMSKE GREŠKE U ZDRAVSTVU NE SMIJE PLATITI NITI JEDNO DIJETE SVOJIM ZDRAVLJEM I ŽIVOTOM!
ZAHTJEVI PREMA VLADI RH:

Kako bi se hitno riješio gorući problem sedmoro djece, ali i krenulo rješavati sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama, od Vlade RH tražimo:

1) da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH.
2) da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.
3) da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.
Podsjećamo da živimo u državi koja je javnim novcem financirala Agrokor, desetke milijuna kuna troši na nabavke automobila za službene potrebe, u vojsku dodatno ulaže više stotina milijuna kuna, plaća milijunske otpremnine za menadžere javnih tvrtki i naručuje nizove skupih vanjskih studija uz mnoštvo državnih službenika. Ako u takvoj državi nema dovoljno novaca za teško bolesnu djecu, onda to nije pravedna država koju smo htjeli i država za koju su mnogi dali živote.
Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci.
Pozivamo sve građanke i građane, roditelje, braću i sestre, udruge, zaklade i sve druge organizacije da potpišu peticiju i podrže svu bolesnu djecu i sve zdravstvene radnike koji se za njih brinu u Klaićevoj bolnici.
Peticiju možete potpisati ovdje: https://www.peticija24.com/svako_bolesno_dijete_ima_pravo_na_sansu_za_zivot.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Hrvatska
Petak, 16 Lipanj 2017 13:17

NOVI BROJ ČASOPISA DUBROVNIK

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novi broj svoga Časopisa za književnost i znanost Dubrovnik u ponedjeljak 19. lipnja 2017. Prvi ovogodišnji broj Dubrovnika otvaraju tematske stranice uz 350. obljetnicu Velike trešnje u Dubrovniku 1667. godine. Drugi temat Dubrovnika br.1/2017. posvećen je slikaru Antunu Masli (1919.-1967.) uz pedesetu godišnjicu njegove smrti sa, do sada, neobjavljenim pjesmama, crtežima i drugim rukopisima velikog slikaras. Također, objavljeni su prilozi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama: Baština, Ogledi, Poezija, Proza, Drama i Osvrti te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku tijekom 2016. godine. U programu predstavljanja časopisa u Čitaonici Narodne knjižnice Grad 19. lipnja u 19 sati sudjelovat će Brigita Masle Dražinić, Davor Mojaš i Ivan Viđen. Tom prigodom, uz popust, moći će kupiti novi broj časopisa Dubrovnik.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovačke mame su nakon otvaranje facebook grupe pod nazivom Mame iz Dubrovnika, napravile korak dalje i osnovale udrugu pod nazivom Mame iz Dubrovačko-neretvanske županije ( skraćeno Mame iz Du ).Nakon osnivanja udruge koja bi se bavila svakodnevnom problematikom življenja u Dubrovniku i okolici, održale su i prvi radni sastanak u hotelu Hilton. Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:
Ovim putem želimo se zahvaliti svim mamama, našim članicama, koje su odvojile svoje vrijeme od obaveza, posla, djece i nazočile sastanku. Na sastanku je bilo puno više konstruktivnog razgovora nego što smo to prvotno zamislile. Objasnile smo Statut Udruge Mame iz Du, te ciljeve i interese udruge, a to su naša djeca i kvalitetniji život obitelji. Jasno smo objasnile razliku između facebook grupe i udruge, te kategorije članstva u udruzi Mame iz Du. Sve članice udruge ne moraju biti i aktivne članice u udruzi te zbog toga imamo i razne kategorije članstva. Ovim putem pozivamo i sve mame koje se žele pridružiti, aktivno ili samo učlanjenjem i plaćanjem mjesečne članarine u iznosu od 20 kuna, da nam se slobodno jave na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Na isti mail mogu nam se javiti i sa svim pitanjima koje imaju vezano za rad udruge i članstvo.
Nabrojalo se mnogo problema s kojima se kao mame susrećemo svaki dan, ali i mogućih rješenja. Razgovaralo se o vrtićima, prenapučenosti istih, te o radnom vremenu, pogotovo za vrijeme turističke sezone. Također se razgovaralo o kroničnom nedostatku stručnog kadra za rad s djecom sa poteškoćama u razvoju, te se našlo par odličnih prijedloga za rješavanje te problematike.
Razgovaralo se i o utjecaju turizma na svakodnevni život obitelji, kako u Gradu, tako i u okolnim područjima. I koliko god smo svjesne da od turizma svi živimo, ima tu itekako velikog prostora za popravljanje trenutnog stanja.
Jako mnogo problema smo obradile, neki su ostali i nespomenuti, ali zato će biti još ovakvih konstruktivnih sastanaka kojima se veselimo.
Udruga je tek krenula s radom, a već se javljaju mame iz okolice sa potrebama za podružnicama udruge. Trud i zalaganje naših mama je definitivno prepoznat, tome se jako veselimo i time se ponosimo.
Vidjeli smo i kako su neki portali van naše županije, poznati na razini države prenijeli vijest o sastanku i radu dubrovačkih mama.
Prvi korak nam je sastanak sa gradonačelnikom i županom, te načelnicima okolnih općina, gdje ćemo iznijeti naše probleme, ali i ponuditi moguća rješenja. Iskreno se nadamo kako će za to biti sluha, jer bi nam djeca svima trebala biti na prvom mjestu, bez obzira na funkciju.
Ovim ptem se zahvaljujemo i hotelu „Hilton Imperial“ koji nam je nesebično ustupio svoju dvoranu za naš prvi javni sastanak.

Srdačan pozdrav do idućeg sastanka!
Vodstvo udruge Mame iz Du

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

 

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije „Gradovi i regije razvijaju teritorijalnu transeuropsku prometnu mrežu“ koja se u organizaciji klupa EPP pri Europskom odboru regija održava u Brindisiju u Republici Italiji.

Na konferenciji se razgovara o rješenjima za postizanje integrirane prometne politike i njezinom doprinosu uspješnom gospodarstvu EU-a kroz poticanje trgovine i gospodarskog rasta i osiguranje milijuna radnih mjesta. Tema sastanka su primjeri iz prakse koji govore o ciljanim javnim i privatnim ulaganjima u prometnu infrastrukturu i sustave koji mogu imati znatan izravan i neizravan učinak na zapošljavanje u doba kada je nezaposlenost u nekim državama članicama EU-a i dalje visoka. Traže se mogućnosti i sinergije između različitih instrumenata financiranja i doprinosa iz nadnacionalnih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih izvora, zajedno s javno-privatnim partnerstvima. Naglašena je potreba jačanja sposobnosti lokalnih i regionalnih vlasti da se služe inovativnim financijskim instrumentima kako bi se osigurala ulaganja za ispunjavanje ciljeva politike.

U Deklaraciji konferencije podržava se proširenje postojeće Transeuropske mreže prometnica dovršenjem baltičko-jadranskog koridora, uključujući i proširenje na čitavom jadransko-jonskom obalnom području do Brindisija s jedne strane, odnosno do južne Grčke s druge strane. Naglašeno je da projekti poput željezničke pruge za vlakove velikih brzina na talijanskoj obali Jadrana te autocesta na jadransko-jonskoj istočnoj obali trebaju premostiti postojeći infrastrukturni jaz u ovom području te pomoći u poboljšanju investicija u mrežu cestovnih, pomorskih i zračnih veza između istoka i zapada.

Povezanost osnovne mreže prometne infrastrukture s transeuropskim mrežama i koridorima jedan je od osnovnih ciljeva i važan preduvjet za ravnomjeran razvoj svih članica EU. Stoga EU kontinuirano ulaže napore da se, usporedno s povećanjem broja članica, omogući izgradnja potrebnih prometnica i integriraju nacionalne mreže prometnica u jedinstvenu Transeuropsku mrežu prometnica (Trans - European Network – Transport, TEN-T).

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Vijesti

Fotografije su lijep i važan dio svakog putovanja. Turisti koji u Dubrovnik dolaze tijekom ljetne sezone, svojim fotografijama pronose glas o Dubrovniku po cijelom svijetu. I nema tu ništa sporno, čak gradu čini i dobru reklamu. Međutim, Dubrovčani su više valjda i navikli na sve ono što turisti sa sobom u grad donose, iako im se to ponekad i ne sviđa, a na to opet ne mogu konkretno utjecati. Jučer je tako Internet „preplavila“ fotografija nekolicine turista koji su, kako je navedeno, „pozdravili Dubrovnik sa Srđa potpuno goli, sa stražnjicama u prvom planu“. Novi je to „hit“ na Instagramu i ovo nije prvi put da je to netko od turista na Srđu ili Stradunu učinio, ali nekako se ne može mimo toga proći, a da se čovjek ne zapita što sve nekome neće pasti napamet i kamo sve ovo skupa vodi. Ova fotografija ne šteti ugledu Dubrovnika, već više govori o osobama koje su je napravile. Ali, zaista, ne ide li se u neke krajnosti? Više je tu riječ o osobnom ljudskom moralu i promišljenosti te nije direktan problem u samoj fotografiji, već ponekad bezuvjetnom ljudskom praćenju trendova bez obzira imaju li oni smisla ili ne. Jučer je to bilo na Srđu, nedavno je jedna djevojka to napravila i na Stradunu gdje su se Dubrovčani već navikli vidjeti svakakve prizore. Nije za začuditi se što se sve više turista podvrgava ovom trendu s obzirom da ih sljedbenici na Instagramu zbog takvih fotografija nagrade tisućama lajkova pa se tako slične fotografije mogu vidjeti na raznim mjestima. Koji će se trend idući pojaviti i hoće li Stradun i Srđ ponovno biti žrtve njegova isprobavanja, ostaje za vidjeti.

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik