nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 18 Lipanj 2017
Nedjelja, 18 Lipanj 2017 15:58

Dubrovnik: Nastup dječjeg zbora iz SAD-a

Poštovani,

Obavještavamo Vas da će u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika u utorak, 20.lipnja 2017., u 11 sati, ispred crkve sv.Vlaha, nastupiti dječji zbor „JACKSONVILLE CHILDREN'S CHORUS“ iz SAD-a. Program izvedbe je u privitku.

plakat jss

 

Sandra Milovčević
Koordinatorica Odjela za komunikacije
Turističke zajednice grada Dubrovnika

Objavljeno u Dubrovnik

Javna vatrogasna postaja Dubrovački vatrogasci također se uputila s ostalim vatrogasnim postajama iz Dubrovačko - neretvanske županije pomoći vatrogascima koji od ranih jutarnjih sati gase veliki požar poviše Jadranske magistrale između Gornjih Tučepa i Podgore. Vatrogasci su uspjeli obuzdati požar prema tim mjestima pa trenutno nema opasnosti za kuće stanovnika Podgore, a gosti hotela ‘Sirena’ vratili su se u hotel. Požar se nažalost širi prema Parku prirode Biokovo. Na tom dijelu Jadranske magistrale od jutros je zatvoren promet. Prema prvim procjenama, izgorjele su masline, borova šuma i nisko raslinje. Inače, Dubrovački su se vatrogasci oko 13 sati borili i s manjim požarom u Konavoskim brdima koji je pod kontrolom te bi trebao uskoro biti lokaliziran.

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Danas se obilježava Međunarodni dan očeva. U Hrvatskoj se taj dan slavi treću nedjelju u lipnju.

Prvi put se proslavio 19. lipnja 1910.u mjestu Spokane u američkoj državi Washington, zahvaljujući Sonore Smart Dodd. Naime, njezin otac William Jackson Smart, postao je udovac i sam je odgojio šestoro djece. Kada je Sonore slušala razgovor vezan uz Majčin dan iz 1909.željela je odati ljubav i priznanje koju zaslužuje njezin otac. Obilježavanje tog dana proširilo se po drugim američkim gradovima, a potom i na cijeli svijet.

Najstariji zapis u kojem se spominje čestitka očevima, datira još iz vremena starog Babilona. Na tom području pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu prije 4000 godine. U poruci je Elmesu svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

U Hrvatskoj se Dan očeva obilježava i na katolički blagdan svetoga Josipa, u ožujku.

Kada se Međunarodni dan očeva obilježava u zemljama širom svijeta:

Argentina - treća nedjelja u lipnju
Australija - prva nedjelja u rujnu
Belgija - 19. ožujka (Dan Svetog Josipa) i druga nedjelja u lipnju
Brazil - druga nedjelja u kolovozu
Bugarska - 20. lipnja
Čile - treća nedjelja u lipnju
Danska - druga nedjelja u studenom
Finska - druga nedjelja u studenom
Francuska - treća nedjelja u lipnju
Hrvatska - treća nedjelja u lipnju
Japan - treća nedjelja u lipnju
Kanada - treća nedjelja u lipnju
Litva - prva nedjelja u lipnju
Nizozemska - treća nedjelja u lipnju
Novi Zeland - prva nedjelja u rujnu
Njemačka - 40 dana nakon Uskrsa
Norveška - druga nedjelja u studenom
Portugal - 19. ožujka (Dan Svetog Josipa)
Sjedinjene Države - treća nedjelja u lipnju
Španjolska - 19. ožujka (Dan Svetog Josipa)
Švedska - druga nedjelja u studenom
Tajvan - 8. kolovoza
Velika Britanija - treća nedjelja u lipnju.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vijesti
Nedjelja, 18 Lipanj 2017 12:52

PITAJTE ZA ROCKYA!

Rocky ima dvije godine i život pun veselog mahanja repićem je tek pred njim. Možda mu ga baš ti možeš pružiti, uz topao dom koji treba što hitnije, piše Društvo za zaštitu životinja Papagalo Korčula.
Rocky je mužjak, cijepljen, čipiran i kastriran, razigran pas visoke energije. Traži aktivnog vlasnika spremnog odvojiti dovoljno vremena za šetnju i istrčavanje. Za novog udomitelja u Zagrebu imamo dogovoreno nekoliko sati s trenerom, u svrhu prilagodbe na novog vlasnika, kažu iz Društva.
Sve informacije na broj 099 768 5693 ili u inboks fb stranice Društvo za zaštitu životinja Papagalo.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Ljubitelji životinja

Vikar Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku s javnosti je na Facebook stranici samostana podijelio detalje oko svečane proslave 650. obljetnice ljekarne Male braće. Ove godine ljekarna na poseban način obilježava svoju 700. obljetnicu postojanja i djelovanja, a u proslavu tadašnje 650. obljetnice 1967. uključeno je bilo i „Društvo prijatelja dubrovačke starine“ koje već desetljećima skrbi o dubrovačkim zidinama i o drugom kulturnom dubrovačkom naslijeđu.

„U spomen na ovaj događaj, tada je na izvornom mjestu ljekarne, na njenom zapadnom unutarnjem zidu, u organizaciji Društva, postavljena kamena ploča s natpisom 'Smještajem samostana na ovom mjestu MCCCXVII godine djeluje i ljekarna Male braće. Prigodom 650 godina neprekidnog djelovanja Društvo prijatelja Dubrovačke starine'. Da se ovu obljetnicu obilježilo i radno dokaz je 'Spomenica 650 – godišnjice ljekarne Male braće u Dubrovniku' / proslava 650 godišnjice spomena Ljekarne u samostanu Male braće u Dubrovniku 1317-1967. Ta knjiga, otisnuta na 134 stranice, izdana je u Zagrebu 1968., a uredio ju je Hrvoje Tartalja. Rezultat je ona znanstvenog simpozija koji je održan u Dubrovniku prigodom slavlja“, zapisao je fra Stipe Nosić.

Inače, kako je Nosić istaknuo, taj je simpozij organiziralo Farmaceutsko društvo Hrvatske i farmaceutska tvrtka „Pliva“, a na njemu je sudjelovalo oko 200 farmaceuta, među kojima i posljednji franjevac farmaceut Justin Velnić. „Pliva“ je tom prigodom izdala brončanu spomen medalju, rad akademskog kipara Ante Despota, čiji inicijali su otisnuti na medalji.
„Na prednjoj strani plakete, na plitkom reljefu prikazan je jedan od mužara stare ljekarne, s natpisom '650 godina ljekarne Male braće Dubrovnik. Proslavi se pridružuje Pliva'. Na poleđini je plitki reljef heksafore klaustra s rozetom iznad i natpisom 'MCCCXVII – MCMLXVII'. Inače, u novoj ljekarni sačuvan je film koji je zabilježio detalje ove proslave“, zaključio je fra Stipe Nosić o ovoj za Malu braću važnoj obljetnici.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Pokazna vježba zbrinjavanja ozlijeđene osobe pristupom iz helikoptera održana je danas na heliodromu Medarevo. Radilo se o hitnom zbrinjavanju osobe koja ima ozljedu kralješnice te se ne može micati. Nekoliko minuta nakon polijetanja, ozlijeđenome je pristupio tim hitne medicinske službe. Vježba je provedena helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s timom hitne medicinske službe sastavljenim od djelatnika županijskih zavoda za hitnu medicinu, a događaju su prisustvovali ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., župan Nikola Dobroslavić, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba - Bujević, dr. med.

Ministar Kujundžić pohvalio je spremnost i brzinu intervencije ekipe iz helikoptera.
"U ovoj vježbi sudjelovala je briljantna ekipa MUP - a i Zavoda za hitnu medicinu koji su pokazali kako Hrvati rješavaju hitne bolesnike. Ovo nije bila samo pokazna vježba, već vježba koja potvrđuje kako na cijelom Jadranu od Krka, Splita i Dubrovnika svaki život koji je ugrožen i koji treba žurnu intervenciju, ona će se dogoditi za nekoliko minuta. Za 5 do 10 minuta helikopter je uspio odreagirati i pomoći unesrećenome", kazao je ministar Kujundžić.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako se nesreće događaju i da je uloga svih učiniti sve da se spasi ono što se može spasiti.
"Zahvaljujem se ministarstvu i ministru Kujundžiću, Zavodu za hitnu medicinu i policiji koja sudjeluje u ovom projektu. Ovaj rezultat da se za nekoliko minuta dođe od zračne luke i pomogne unesrećenome je izvrstan. Čestitam vam", istaknuo je Dobroslavić.

O samoj vježbi i projektu više je kazala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba - Bujević.
"Ovaj helikopter došao je 14. lipnja zajedno s posadom Ministarstva unutarnjih poslova i s doktorom i tehničarem iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko - dalmatinske županije. Projekt je startao 14., u ovih pet dana smo imali šest letova koji su bili na otocima, do sada još nismo sletjeli na kopno. Mislimo da je ovo najbolji način zbrinjavanja pacijenata u vrlo kratkom vremenu. Ovom helikopteru treba pet minuta za polijetanje, let onda traje ovisno o indikaciji. Najvažnije je da ničija sigurnost nije ugrožena", kazala je Grba - Bujević.

Inače, Hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uspostavljena je Sporazumom između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Dubrovačko-neretvanske županije u svibnju 2017., nakon uspješno provedenog pilot projekta u ljetnoj sezoni 2016. godine. Sporazum o suradnji obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području Dubrovačko-neretvanske županije u razdoblju od 12. lipnja do 1. listopada 2017. godine, čime je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone. Uspostavom hitne helikopterske medicinske službe napravljen je veliki iskorak za sigurnost i očuvanje zdravlja svih građana i gostiju Dubrovačko-neretvanske županije.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Klapa Kaše proslavila je svoju 10. obljetnicu postojanja humanitarnim koncertom u Atriju Kneževa dvora čiji je prihod od prodaje ulaznica namijenjen školovanju pasa vodiča. Klapa je brojnu publiku svojim poznatim pjesmama provela od početaka pa sve do najnovijih skladbi pa su tako izveli "Pjesmu Dubrovniku", "Sunce žarko na visoku li si", "Jedina dođi", "Dalmatinski lero", "Laku noć moja zoro bajna", kao i mnoge druge pjesme, a u izvedbama su im se pridružili i gosti koncerta Dubrovački simfonijski orkestar i Klapa Subrenum. Ovaj koncert lijepa je glazbena prigoda kojom su Klapa Kaše i Lions klub Libertas Dubrovnik, osim što su publici priredili glazbenu poslasticu i užitak, potaknuli je da izdvoji sredstva za Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet.
"Zajedno u ovoj akciji učinimo jedan mali korak i omogućimo slijepima u našoj zemlji da koračaju malo lakše, smirenije i sretnije", poručili su mladi klapaši, a sudeći po brojnosti publike i činjenici da se tražila karta više, zacijelo se prikupio lijepi i izdašni iznos za ovu plemenitu svrhu.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik