nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017

Predstavljanje prvog ovogodišnjeg broja časopisa Dubrovnik Matice hrvatske Dubrovnik održano je večeras u čitaonici Narodne knjižnice grad. Časopis u cijelosti potpisuje nova redakcija Matice hrvatske pa su Slavica Stojan, Ivan Viđen i Davor Mojaš zaduženi za ovaj časopis, a u ovom su broju posebna dva tematska bloka i to o Velikoj trešnji 1667. i 50. godina smrti velikog dubrovačkog slikara Antuna Masle. Ivan Viđen kazao je više o 350. obljetnici Velike trešnje.

"Usudio bih se reći da je ovaj broj časopisa prvi sadržajem obuhvatio ovu veliku obljetnicu. Ponosni smo što imamo nekoliko novih priloga. Jedan od njih je stručni znanstveni članak seizmologa Davorke Herak, Marijana Heraka i Ive Vrkić o Velikoj trešnji, seizmičnosti i opasnosti od potresa na širem dubrovačkom području gdje davaju pregled jačine potresa, vrste i pokušavaju znanstvenim rječnikom prepričati što se u stvari dogodilo tog 6. travnja. Nakon toga slijedi prilog Slavice Stojan "Zašto me, Bože, ostavi na životu da gledam ovakvu mizeriju".Tome slijede i dva priloga, pjesma Bara Betere, nona Ruđera Boškovića i dva mala članka dubrovačkog povjesničara dum Nika Đivanovića. Za kraj tu je i članak Maje Nodari 'Velika trešnja i dubrovački parac na obrani'", kazao je Viđen.

Davor Mojaš više je kazao o drugom tematskom bloku posvećenom 50. obljetnici smrti velikog dubrovačkog slikara Antuna Masle.
"Povodom 50. obljetnice smrti dubrovačkog slikara Antuna Masle (20. kolovoza 1966.) činilo se važnim i potrebnim još jednom spomenuti se ovog velikog slikara. Tematske stranice u ovom časopisu otvaraju jedan novi i do sada manje znani Maslin interes, ali i umjetnički zagovor, zatajen i skriven u brojnim bilježnicama i razbacanim listovima papira po kojima je crtao, skicirao i pisao. Kada mi je njegova kćer Brigita prepričala što je sve Masle ostavio, zaključili smo da trebamo otvoriti tu priču izvan slikarstva, ali i o slikarstvu. Antun Karaman objavio je svoj prilog "Dječak sa suncem, cvijetom i pticom u njedrima", Luko Paljetak je napisao akrostih o Antunu Masli", istaknuo je Mojaš.

Maslina kći Brigita Masle Dražinić nakon predstavljanja važnih temata pročitala je jednu pjesmu svoga oca koja joj je posebno draga, a čitala je i ono što je Masle zapisao povodom njihova velikog putovanja u Veneciju. Masle je prepričala i sretno djetinjstvo koje su ona i sestra imale uz oca i majku, ali i Maslinu bolest koja je došla kao jedno "sivilo", nezvan gost, koji je imao namjeru da im naškodi i nešto im otme. Masle Dražinić tako je predstavila bogat opus svog oca. Inače, osim dva velika tematska bloka, u časopisu su objavljeni prilozi brojnih suradnika u stalnim časopisnim rubrikama Baština, Ogledi, Poezija, Proza, Drama i Osvrti te Izvješće o radu Zaklade Blaga djela u Dubrovniku tijekom 2016. godine, a uvedena je i nova rubrika "Album" u kojoj su objavljene stare fotografije koje pričaju priče davnih vremena i važnih osoba, a objavljena je i ekskluzivna fotografija Georgea Bernarda Shawa na njegovom poznatom putovanju u Dubrovnik.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Poštovani,

Kulturno-umjetničko društvo „Metković“ uskoro slavi svoj 40. rođendan. Tom prigodom pozivamo sve generacije folklorista, mandolinista i ostalih sekcija KUD-a Metković da nam se pridruže na zajedničkoj probi u petak 23. lipnja 2017. u 21 h u prostorima našeg društva.

KUD „Metković“
tajnik, Zdravko Obradović

Objavljeno u Metković

Nakon uspješne prošlogodišnje zabave i ludog provoda i ove će se godine održati tradicionalna Trstenska noć i to u ovu subotu s početkom u 22 sata. Dok je prošle godine publiku zabavljala Lidija Bačić, ove godine nezaboravan provod Dubrovčanima će prirediti Marijan Ban i grupa Diktatori. Organizatori pozivaju sve željne dobrog provoda da im se pridruže na ovogodišnjoj Trstenskoj noći i da zajedno naprave još jednu zabavu za pamćenje.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti
Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 15:12

Prijem u Prometnu jedinicu mladeži

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Gradom Dubrovnikom i ove godine organizira prijem učenika i studenata u Prometnu jedinicu mladeži koji će tijekom ljetnih mjeseci provoditi aktivnosti nadzora i upravljanja prometom na prometnicama Dubrovnika.
Pripadnik prometne jedinice mladeži može biti učenik srednje škole s najmanje 16 godina života ili student.

Za prijavu su potrebni slijedeći dokumenti:

-zamolba s kraćim životopisom (obavezan broj telefona)
-potvrda o redovitom školovanju
-potvrda liječnika obiteljske medicine
-preslika svjedodžbe zadnjeg završenog razreda, za studente preslika indeksa

Uz preslike navedenih dokumenata potrebno je na uvid donijeti i originale.

Zamolbe se zaprimaju u razdoblju od 20. do 27. lipnja 2017.godine od 7 do 15 sati, u Službi policije Policijske uprave dubrovačko - neretvanske, na adresi dr. Ante Starčevića 13. Dubrovnik, a zainteresirani kandidati dužni su osobno donijeti potrebne dokumente. Sve informacije mogu se dobiti na telefon 443-168 i 443-051 .

Policijska uprava dubrovačko - neretvanska

Objavljeno u Vijesti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku dubrovačkoj judašici Ivani Šutalo i njenom treneru Željku Đapiću povodom osvajanja Grand Prix turnira u Meksiku. Tekst čestitke prenosimo u cjelosti:

Draga Ivana, poštovani treneru Đapić,

Čast mi je i zadovoljstvo u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime uputiti vam najiskrenije čestitke povodom osvajanja Grand Prix turnira u Meksiku.

Pod budnim okom i uz pomoć, svoga profesora i trenera, gospodina Đapića hrabrim i izvrsnim borbama dokazala si da se sav trud, upornost i odricanje isplatilo jer te još jednom odvelo na pobjedničko postolje.

Tvoji uspjesi mogu poslužiti kao primjer i motivacija svim mladima ne samo u našem gradu već i šire.
Želim vam i u budućnosti puno sportskih uspjeha i osobnog zadovoljstva.

S poštovanjem

Gradonačelnik Grada Dubrovnika
Mato Franković

Objavljeno u Dubrovnik

Požar na makarskom području gasi i 28 vatrogasaca s deset vozila iz Dubrovačko - neretvanske županije. Iz Vatrogasne zajednice DNŽ izvijestili su da s područja naše Županije u gašenju požara sudjeluju pripadnici JVP Konavle, JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Dubrovačko primorje, JVP Mljet, JVP Metković, DVD Slano, DVD Ston i DVIP Dubrovnik. Premorenim vatrogascima redovito se upućuje smjena, ali je na požarištu stalno prisutan isti broj vatrogasaca iz Županije. Vatrogasnim snagama iz Dubrovačko-neretvanske županije zapovijedao je zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić, a nakon njega zapovijedanje vatrogasnim snagama je preuzeo zapovjednik JVP Mljet ujedno i zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Mario Dabelić.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Dubrovačke kulturne institucije nedavno su postale bogatije za vrijednu arhivsku građu koja je pripadala povjesničaru, pedagogu i novinaru Antunu Vučetiću (1845.-1931.). Naime, njegovi su nasljednici Državnome arhivu u Dubrovniku i Arhivu Dubrovačke biskupije poklonili rukopisnu ostavštinu i knjižnicu ovoga zaslužnoga dubrovačkoga znanstvenika.

Kao jedan od najvažnijih intelektualaca u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. stoljeća s višedesetljetnim predanim radom na znanstvenom i prosvjetnom polju, Antun Vučetić bavio se širokim spektrom tema. Najpoznatiji su njegovi radovi iz dubrovačke povijesti 17. stoljeća, posebice o razdoblju uoči i nakon Velike trešnje 1667. godine kao i knjiga o štovanju svetoga Vlaha u Dubrovniku (Vučetić je bio jedan od najranijih festanjula, 1874.), a značajan je i njegov doprinos u prepisivanju i objavljivanju dubrovačkih arhivskih dokumenata, što je na molbu Franje Račkoga radio za edicije Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Objavio je i čitav niz manjih članaka o pojedinim događajima i osobama iz dubrovačke prošlosti, kao i nekoliko rasprava iz pedagogije. Posebnu važnost njegovome znanstvenome radu daje činjenica da su nastali izvornim istraživanjem dotad uglavnom neobjavljenih arhivskih dokumenata. Vučetić je bio angažiran i u brojnim društvima u Dubrovniku svoga vremena: Dubrovačkome radničkom društvu, Društvu za promicanje interesa Dubrovnika (DUB), dubrovačkoj podružnici Udruženja državnih službenika i namještenika, a bio je i jedan od osnivača i prvi predsjednik Dubrovačkoga učenog društva „Sv. Vlaho“ (1923.) koje je osnovano sa svrhom proučavanja i populariziranja dubrovačke povijesti.

Nakon završetka dubrovačke gimnazije koju su tada vodili isusovci (1863.), Antun Vučetić je na sveučilištu u Beču diplomirao je povijest i zemljopis (1867.) te je nakon kraćeg službovanja na gimnaziji u Korčuli i Splitu postao profesorom u dubrovačkoj gimnaziji. Uz osmogodišnji prekid kada je bio pokrajinski školski inspektor u Splitu, ostao je profesor u Dubrovniku sve do umirovljenja 1903. godine. Nakon toga je bio glavni urednik časopisa Srđ (1904.-1908.), najvažnijega dubrovačkoga kulturnog časopisa tog vremena, u kojemu je okupio velik broj suradnika iz raznih krajeva. Nakon Prvoga svjetskoga rata imenovan je prvim direktorom samostalnoga Državnoga arhiva u Dubrovniku (1921.-1924.) koji je tada osnovan kao zasebna ustanova jer je dotad bio u sklopu Kotarskoga poglavarstva. Na toj je funkciji odigrao ključnu ulogu u organizaciji rada i uređenju dubrovačkoga arhiva (koji se tada nalazio u prizemlju Kneževa dvora), posebno nakon povratka arhivskih dokumenata koji su za vrijeme rata bili odneseni u Austriju.

Donacija je najvećim dijelom pripala Državnome arhivu u Dubrovniku i sastoji se od knjižnice koja broji skoro 600 knjiga različite tematike, uglavnom iz dubrovačke povijesti i književnosti, zatim većega broja Vučetićevih rukopisa, bilješki, ispisa i fragmenata te sačuvani dio njegove korespondencije i fotografije. Osim autografa njegovih djela, u ostavštini se nalaze i poneki rukopisi drugih autora s kojima je bio u kontaktu, kao i određeni broj izvornih arhivskih dokumenata, uglavnom iz 18. i 19. stoljeća. Arhivu Dubrovačke biskupije poklonjeno je nekoliko rukopisnih i tiskanih molitvenika, zbornika i knjiga vjerskoga sadržaja, kao i nekoliko izvornih arhivskih dokumenata, među kojima se ističu dvije povelje na pergamentu iz 15. i 16. stoljeća. Dubrovačkim muzejima (Kulturno-povijesni muzej) poklonjena je korespondencija s književnikom Ivom Vojnovićem, kako bi obogatila njegov osobni fond koji muzeji čuvaju.

Iako je odmah nakon Vučetićeve smrti namjera njegovih nasljednika bila pokloniti njegovu knjižnicu i rukopisnu ostavštinu dubrovačkim ustanovama, ipak je na ostvarenje te zamisli trebalo iz raznih razloga čekati punih 85 godina. Tu je obiteljsku obavezu izvršila Mira Puljizević rođ. Stajić (1930.-2016.), supruga Vučetićevog jedinog unuka Antuna Puljizevića. Iako su većinu života proveli u Novome Sadu, bili su trajno vezani za Dubrovnik, njegove tradicije i njegovu prošlost. Nakon iznenadne smrti njihovog sina jedinca, a potom i smrti supruga Antuna, Mira Puljizević odlučila je sama dovršiti i provesti u djelo taj stari obiteljski naum. Kontaktiravši Državni arhiv u Dubrovniku i Arhiv Dubrovačke biskupije, ostvarena je suradnja i dogovorene su pojedinosti oko predaje donacije. Uz to, treba dodati da su se njezine misli okrenule tome da nekako pomogne i djeci kojoj je uskraćena toplina roditeljskog doma te je novcem od prodaje obiteljske kuće u Lapadu pomogla SOS Dječje selo u Sremskoj Kamenici poklonom tri novosagrađena stana u Novom Sadu štićenicima dječjeg sela koji nakon punoljetnosti napuštaju selo i započinju samostalan život, studiraju ili rade. Tako će ova gospođa, iako nažalost nije doživjela vidjeti svoj naum ostvaren, ostati zapamćena kao dvostruka dobrotvorka koja je obdarila svoja dva najdraža grada u kojima je živjela i koje je voljela.

Državni arhiv u Dubrovniku i Ured za medije Dubrovačke biskupije

Nportal

Objavljeno u Vijesti

U subotu, 18. lipnja Udruga DOBRA održala je posljednja u nizu radionica iz projekta AKTIVA-POZITiVA pod nazivom „Kako volontirati?“

Što je voloniranje? Na koji način volontirati? Gdje se uključiti u volontiranje, te na koji način organizirati volontersku akciju neka su od pitanja koja su sudionici imali priliku saznati od djelatnika i volontera Udruge.
Kako učenje o volontiranju ne bi bilo dosadno i monotono za najmlađe su osmišljene edukativne igre na temu volonterstva.

Cilj ovog projekta je osnažiti mlade za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu, te im pružiti znanja i vještine koje će im pomoći da poboljšaju kvalitetu življenja u svojoj zajednici.
Mladi će nova znanja i vještine stečene na radionicama moći kroz praktični rad primijeniti prilikom organizacije volonterskih akcija i obilježavanjem Međunarodnog dana mladih (12. kolovoza).

Ovaj projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s gradom Metković, Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen i Centrom za socijalnu skrb Metković.

Nportal

Objavljeno u Metković

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je drugo redovno ispitivanje mora na 116 plaža u periodu od 05. lipnja do 16. lipnja 2017. godine. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08).
Od ukupno 116 plaža, more na 115 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, dok je samo na plaži Hotela Park na otoku Korčuli more bilo dobre kakvoće.
Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Županija

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga da će uslijed planiranih radova , sanacija gubitaka na vodovodnoj mreži u Ulici Kralja Zvonimira  (lijeva strana Grada ) Metkovića doći do obustave u vodoopskrbi u vremenu od 10,00 - 12,00 sati ,dana 20.06. 2017god. ( Utorak)

Molimo za razumijevanje!

S poštovanjem !
Direktor -Matko Jerković dipl.ing.građ.

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik