nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 19:36

Vespe sutra na Stradunu

Vespa klub Hrvatska slavi deset godina djelovanja vožnjom i posjetom hrvatskim Vespa klubovima na obali, od krajnjeg sjevera do juga.
Od 2. do 7. lipnja, od Umaga do Dubrovnika, 8 etapa, 9 Vespa klubova, 850 kilometara.
U vožnji sudjeluju samo stare Vespe (sa mjenjačem) i oldtimeri.
Vožnja završava u Dubrovniku gdje Vespa club Dubrovnik kao domaćin organizira dobrodošlicu Vespama na Stradun. Dolazak na glavnu gradsku ulicu očekuje je sutra, u utorak, između 18 i 19 sati.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Gabro Rajčević je hrvatski slikar, rođen u Boki kotorskoj, 5.lipnja 1912.
1925. s obitelji seli u Dubrovnik, gdje je vrlo brzo prepoznat njegov talent. Prvu slikarsku poduku dobio je od Koste Strajnića. Posredstvom Ivana Meštrovića, iako maloljetan, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kako nije bio sklon disciplini, napustio je školovanje i nakon tri godine vraća se u Dubrovnik.
Gabro Rajčević je za svog kratkog života ( umro je u 31.godini) stvorio brojna djela inspirirana njegovom okolinom. Pripada prvom naraštaju dubrovačkih slikara kolorista, slikao je dubrovačke motive i likove snažnog kolorita, erotske motive i sjetne atmosfere pretežno sivih boja.
Jedna ulica u Dubrovniku nosi njegovo ime.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Kultura

Nakon uspješne izborne noći svoje je dojmove o pobjedi s javnosti podijelio i novi dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalivši se na početku svima koji su izašli na izbore, a svakako najviše onima koji su za njega glasali. Franković je naglasio kako će sa svojim zamjenicama biti gradonačelnik svih građana Dubrovnika, da će se tako ponašati i služiti gradu.

„Što se tiče naših prvih poteza, povjerenica me je izvijestila da će najvjerojatnije u četvrtak biti preuzimanje odgovornosti, nakon toga idemo korak dalje, 12. lipnja formiramo Gradsko vijeće, nakon toga krećemo u usvajanje proračuna za 2017. godinu. Očekujem da će proračun stupiti na snagu do 1. srpnja 2017. Provest ćemo 'clean start' u gradu i u svim tvrtkama u vlasništvu grada da bi utvrdili u kojem se stanju nalazi svaka od njih“, kazao je Franković.

Franković je najavio reorganizaciju gradske uprave za koju je rekao da će biti brža i učinkovitija, istaknuo je kako će se grad maksimalno okrenuti k europskim fondovima jer mu je to kao gradonačelniku najveći prioritet za ostvarivanje ciljeva i svih projekata koje je zacrtao u predizbornom programu.
„Mogu jamčiti da ćemo u mandatu od četiri godine završiti pitanje vodoopskrbe i vode za svaku obiteljsku kuću, da ćemo najvećim dijelom završiti kanalizacijski sustav i da ćemo zasigurno izgraditi 130 POS stanova za mlade obitelji. Prionut ćemo odmah na gradnju Doma umirovljenika, onog u Gružu, ali i projektiranje novog doma ispod OB Dubrovnik. To su nam glasni prioriteti. Također ćemo javnosti nakon preuzimanja odgovornosti, kao i svim gradskim vijećnicima, svako mjesec dana podnositi izvještaj o radu gradonačelnika. Želimo biti otvoreni, bez obzira što imamo jasnu većinu u Gradskom vijeću“, istaknuo je Franković dodavši da će sjednice Gradskog vijeća biti česte jer smatra da je to mjesto gdje se treba raspravljati o problemima ovog grada i da gradonačelnik nema razloga bježati od svog Gradskog vijeća i svojih vijećnika, već im treba služiti kao i svim građanima.
„Danas mogu zajamčiti, a možete me držati za riječ i pitati na kraju četverogodišnjeg mandata, da ću časno i pošteno služiti našem gradu i svim građanima“, zaključio je Franković.

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Župan Nikola Dobroslavić danas se uz predsjednika županijske organizacije HDZ – a Branka Bačića i županova zamjenika Joška Cebala osvrnuo na jučerašnju pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora. Županu Dobroslaviću ovo je treći mandat na čelu županije.
„Veliko mi je zadovoljstvo da su nam naši sugrađani jučer dali ovako veliko povjerenje, zahvaljujem se svim koji su izašli na ove izbore. Očekivali smo podršku građana, vjerujem da su nam ponovno dali svoj glas zbog toga što smo i kako radili u protekla dva mandata, da smo ozbiljno i odgovorno vodili ovu županiju, bez populizma, demagogija i da smo govorili istinu, ispunjavali izborne programe. Pokazali smo da se politika može voditi na jedan ozbiljan način. Program ćemo izvršavati, obećanja održavati, ono što smo u njemu zapisali naš je put kojim ćemo voditi ovu županiju“, naglasio je župan Dobroslavić.

Predsjednik županijske organizacije HDZ – a Branko Bačić također je zahvalio svim biračima na podršci istaknuvši kako je župan postigao sjajan rezultat kao i HDZ – ovi kandidati u općinama i gradovima u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a naglasio je kako je sve to ishod odličnog rada županijske organizacije HDZ – a u proteklih desetak godina.
„Posebno želim čestitati županu na trećem mandatu. Mi smo kroz ovu kampanju govorili da je Dobroslavić najveći zagovornik interesa županije, da ju je osam godina vodio bez ijedne afere, da je u svim važnim pitanjima ove županije bio naš glas. Želim naglasiti veličanstvenu pobjedu HDZ – a u Dubrovniku. Nakon osam godina HDZ ponovno preuzima odgovornost za vođenje grada. Iznimno nas veseli pobjeda HDZ – a u Metkoviću. Nakon 20 godina HDZ je ponovno najjača snaga u Metkoviću. Čestitam gradonačelniku Daliboru Milanu, njegov slogan 'Iskreno i bez podjela' naišao je na plodno tlo jer je Metković, zahvaljujući MOST – u bio jako podijeljen grad. Od pet gradova, HDZ ima svog gradonačelnika u četiri grada, od 17 općina, HDZ ima svog načelnika u njih 12. Tako smo polučili još bolji rezultat nego prije tri godine. Siguran sam da ćemo opravdati veliko povjerenje koje su nam građani dali“, istaknuo je Bačić.

Na kraju se obratio i novi županov zamjenik Joško Cebalo, inače dosadašnji predsjednik Gradskog vijeće Grada Korčule kao i predsjednik Mladeži HDZ – a Dubrovačko – neretvanske županije.
„Čast mi je što ću u narednom razdoblju biti zamjenik županu Dobroslaviću koji je u protekla dva mandata od županije napravio da smo među pet najrazvijenijih županija, da smo najuspješniji u izvlačenju europskih fondova, dat ću sve o sebe da u narednom razdoblju s takvim radom i nastavim“, zaključio je Cebalo.

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Nakon Osnovne škole Gruda, stigla je obavijest i o uspješnoj administrativnoj i kvalitativnoj provjeri za energetsku obnovu zgrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. I ovu je prijavu, prema odluci Dubrovačko-neretvanske županije, pripremala županijska razvojna agencija DUNEA.

Utvrđeno je kako projektni prijedlog udovoljava svim uvjetima i kriterijima te je predloženo dodjeljivanje bespovratnih EU sredstava u iznosu od 1.138.406,85 kuna, dok ukupni prihvatljivi izdaci iznose 3.004.112,03 kuna. Razliku će sufinancirati Dubrovačko-neretvanska županija.

Ovim projektom se na Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik planira ugraditi toplinska izolacija vanjskih zidova i krovišta, ugradnja solarnih kolektora za pripremu tople vode te postavljanje informativne ploče na Brailleovom pismu za slabovidne i slijepe osobe. Na ovaj će se način smanjiti potrošnja energije, a ušteda toplinske energije za grijanje iznosila bi čak 88 posto. Dosadašnji energetski razred D nakon obnove će biti razred A te će se ujedno smanjiti i emisija CO2. Sve će osigurati financijske uštede i poboljšati uvjete rada u školi.

Obavijest o prolasku 2. faze postupka ovog projekta stigla iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o Pozivu na dostavu projektnih prijedloga ”Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgova i obrazovanja”, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Pozitivna Odluka o financiranju i potpisivanje ugovora očekuju se tijekom ovog mjeseca.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Županija

Od petka, 02.06.2017. trajekt riječke Jadrolinije 'Mljet' na liniji Ploče - Trpanj plovit će po ljetnom redu plovidbe i povezivati ta dva mjesta šest puta dnevno.

Na prvu vožnju iz Ploča polazi u 5:00 sati, a na posljednju u 19:30 sati.
Iz Trpnja na prvu vožnju isplovljava u 06:15 sati, a na posljednju u 21:00 sati.

Takav red plovidbe trajekta 'Mljet' na toj liniji vrijedit će do kraja lipnja, kada se, tijekom glavne turističke sezone uvodi i sedma dnevna vožnja.

Raspored pogledajte ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik - ispostava Metković oglašava sljedeća radna mjesta koja možete pogledati ovdje.

Objavljeno u Metković
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:43

Čupić golom za europski Vardarov naslov

Pobjeda Vardara na Final Fouru rukometne Lige prvaka u Kölnu, osvajanje prvog europskog naslova u povijesti pobjedom protiv favoriziranog PSG-a (24:23) izazvalo je euforiju u Makedoniji.

Pobjednički gol za Vardar u zadnjoj sekundi je zabio Metkovac  Ivan Čupić, a s obzirom na to da je Luka Cindrić bio najbolji igrač finala, Hrvati su dali veliki doprinos jednom od najvećih uspjeha makedonskog sporta uopće.

Makedonski prvak cijelo vrijeme je vodio protiv francuskog Dream Teama prepunog zvijezda, u kojem su Karabatić, Narcisse, Hansen, Abalo, Omeyer, a s klupe ga vodi Noka Serdarušić.

I protiv takve momčadi Vardar je cijelo vrijeme vodio, ali desetak sekundi prije kraja PSG je izjednačio, što je donijelo najdramatičniju završnicu.

Čupić je sa sirenom s krila, preko Omeyerove noge, zabio za konačnih 24:23, veliku i veličanstvenu pobjedu ne samo Vardara, nego i makedonskog sporta.

 

Nportal

Objavljeno u Sport

Korčulanka Rita Biliš sudjelovala je na 32. po redu Plitvičkom maratonu i istrčala polumaraton u dužini od 21 098 kilometara. U svojoj kategoriji (žene 1997/83), među 85 natjecateljica zauzela je izvrsno 7.mjesto postigavši vrijeme od 1:53.14. Pobjednica u toj kategoriji je bila Zagrepčanka Anda Tomaš (1:41.09), ispred Mađarice Krisztine Kacser (1:41.51) i Slovakinje Katarine Batkovske (1.43.48).
U ukupnom poretku žena polumaratona Biliš je ostvarila također sjajan rezultat zauzevši 18. mjesto među 268 natjecateljica.

Cijeli tekst pročitajte na Marko Polo Sport Net.

Nportal

Objavljeno u Županija
Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:22

OSNIVANJE ZNG-a NA RAŠICI, 5. LIPNJA 1991.

Sredinom travnja 1991. pri MUP-u je osnovan Zbor narodne garde (ZNG), kao poseban sastav namijenjen za po¬trebe obrane ustavnog poretka, cjelo¬vitosti i teritorijalnog integriteta Repu¬blike Hrvatske. Zamišljen je kao pričuv¬ni i djelatni, a trebali su ga činiti Zapo¬vjedništvo, četiri djelatne brigade, 16 pričuvnih brigada i devet pričuvnih samostalnih bataljuna ZNG. Na tajnom sastanku koji je vodio ge-neral Tomislav Biondić, održanom na današnji dan, 28. travnja 1991. godine, u Vili Dalmaciji u Splitu, u nazočnosti sekretara Sekretarijata za narodnu obranu općine Dubrovnik (SNO Dubrov¬nik) Miljenka Bratoša, osnovana je 4. brigada ZNG, koja je prema usvoje¬nom planu razvoja bila jedina djelatna brigada Zbora narodne garde u Dal¬maciji. Činile su je bojne iz Splita, Du¬brovnika, Imotskog, Šibenika i Zadra, a isti gradovi su određeni za sjedišta po jedne pričuvne brigade ZNG.
Zbor Narodne Garde u Dubrovniku, 11. te 75. samostalne bojne (tadašnji bataljun) fizički je ustrojen 25. svibnja,a službeno, na današnji dan 5.lipnja 1991.na Rašici, piše dubrovački Gradoplov.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik