nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 07 Lipanj 2017

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je danas u Bruxellesu svečanosti potpisivanja Odluke o sufinanciranju velikog infrastrukturnog projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ u vrijednosti od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava.

"Čestitam povjerenici Corini Cretu, premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici Gabrijeli Žalac, državnom tajniku Tomislavu Mihotiću, cijeloj županiji. Čestitam našoj Hrvatskoj na milenijskom projektu povezivanja svog teritorija. Jesmo li uopće svjesni što ovo za Dubrovnik i cijelu Hrvatsku zapravo znači?!" naglasio je župan Dobroslavić.

Ukupna vrijednost projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ je 526 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85 posto.

Naime, Pelješki most bit će visok 55 m i dug 2,4 km te će imati četiri prometna traka. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ

Objavljeno u Vijesti

Danom hrvatske diplomacije, 7. lipnja, tradicionalno se obilježava povijesni događaj iz 879., kada je papa Ivan VIII.uputio hrvatskom knezu Branimiru pismo kojim ga izvještava da je u Rimu blagoslovio njega i cijeli hrvatski narod, te priznao mu „zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom“.
U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje,čime je u današnjem smislu, Hrvatska priznata kao suverena država.
Franji Tuđmanu je predlagano da se prva sjednica Sabora umjesto 30. svibnja održi upravo 7. lipnja, na 1111. godišnjicu prvog priznanja hrvatske državnosti.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vremeplov
Srijeda, 07 Lipanj 2017 18:35

AKCIJA ZA POHVALU!

Najmlađi eko aktivisti su i ove godine obilježili Svjetski dan okoliša, 5. lipnja. Očistili su sitno smeće oko dječjih igrališta u Mokošici pored Eko parka Ombla i mediteranskog vrta Maginja, te posadili jorgovan.

U Eko centru, djeca su otvorila izložbu oslikanih platnenih torbi na temu „Volim i čuvam svoj okoliš“.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Srijeda, 07 Lipanj 2017 16:37

Metković: Akcija Perunika

Poštovani,
još 4 dana su ostala za prijave na Javni poziv za kandidiranje NAJLJEPŠE UREĐENOG BALKONA, OKUĆNICE ILI VRTA USTANOVE na području TZ grada Metkovića.
Pogledajte fotografije nekih od najljepših vrtova Dalmacije i ovim putem Vas još jednom pozivamo da prijavite svoj BALKON, OKUĆNICU ILI VRT USTANOVE.

Uz prijavu nam obavezno dostavite:

ime i prezime vlasnika
adresu i broj telefona
3 fotografije kandidiranog balkona, okućnice ili vrta ustanove
Za sva dodatna pitanja možete kontaktirati ured Turističke zajednice grada Metkovića.

Dodjela nagrada pobjednicima i zahvalnica svim sudionicima će se održati na prvi dan ljeta, 21. lipnja 2017.

Magdalena Medar-Ujdur
direktorica Turističkog ureda

Objavljeno u Metković

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Koločep pokrenula je 2013. godine projekt revitalizacije i uređenja park-šume Donje Čelo na Koločepu. Cilj projekta je približavanje zaštite prirode interesima i potrebama mještana, rekreativaca, turista i svih posjetitelja otoka Koločepa.

U prethodnom razdoblju kroz akcije čišćenja raskrčene su zarasle pješačke staze od niskog raslinja, uklonjena su izvaljena stabla, obnovljena je gustjerna s vodom s ciljem gašenja mogućih inicijalnih požara te su postavljene informativne ploče uz pješačke staze. Sav prikupljeni otpadni biljni materijal složen je u šumski red prema pravilima šumarske struke.

U svrhu uređenja park-šume Donje Čelo u tijeku je nabava urbane opreme (klupe, koševi za smeće) sa svrhom stvaranja ugodnog mjesta za boravak posjetitelja.

Park-šuma Donje Čelo zaštićena je 1951. godine sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13). Obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Koločepa i ima veliku botaničku vrijednost. Najveći dio područja obrastao je dobro razvijenom makijom sastavljenom od njezinih tipičnih elemenata: hrasta crnike (Quercus ilex), smrdljike (Pistacia terebinthus), tršlje (Pistacia lentiscus), širokolisne zelenike (Phillyrea latifolia), mirte (Myrtus communis), planike (Arbutus unedo) itd. Na maloj površini raste nekoliko vrlo lijepih primjeraka umjetno unesenih egzotičnih vrsta – eukaliptus (Eucalyptus globulus) i mimoza (Acacia retinoides) koje su koločepski pomorci donosili sa svojih dalekih putovanja.

Vrste pokazuju da se u našim krajevima strane vrste drveća mogu uspješno aklimatizirati.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Županija

Predsjednik Društva Blaćana i prijatelja Blata u Zagrebu Denis Šeparović, zajedno sa ravnateljem Instituta Ivo Pilar, prof. dr.sc. Vladom Šakićem, primljen je kod Pomoćnika ministra Ministarstva znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Tomislava Sokola gdje je dogovorio zajedničku organizaciju znanstvenog skupa u tijeku tekuće godine. Predsjednik Društva iskoristio je priliku predstaviti Društvo, njegov značaj, povijest i izdavačku djelatnost kroz „Ljetopis“ te se zahvalio na pomoći oko dodjele prostora na lokaciji Sv. Duh 26 koje će koristiti članovi Društva za svoja okupljanja, stoji na službenoj stranici općine Blato.

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Europska komisija danas je dodijelila 357 milijuna eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta koji će povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom Hrvatske. Odluku o prihvaćanju financiranja projekta potpisale povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. U izgradnji Pelješkog mosta EU će financijski sudjelovati s 85 posto ukupne cijene projekta. Pelješki most izgradit će se u okviru projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu kojim će se povezati Dubrovačko - neretvanska županija i ostatak zemlje što će olakšati neometan protok roba i ljudi, posebice tijekom vrhunca turističke sezone, navode na stranicama Vlade. Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a bez PDV riječ je o iznosu od 420 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85 posto. Pelješki most bit će visok 55 metara i dug 2,4 kilometara te će imati četiri prometna traka. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona duljine 8 kilometara i radove na poboljšanju postojeće ceste D414. Očekuje se da će radovi završiti tijekom 2022, istaknuli su na stranici Vlade Republike Hrvatske. Komisija je navela da će most više nego upola skratiti putovanje od Dubrovnika do Splita i da će neometana povezanost znatno koristiti turizmu i trgovini te osnažiti teritorijalnu koheziju južne Dalmacije i ostatka zemlje, istaknuli su na stranici Vlade.
Izvor: Vlada RH

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Ulaznice za gotovo šezdeset dramskih, glazbenih, opernih, baletnih i drugih programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara od sljedećeg će tjedna biti dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači na adresi Od Sigurate 1. Blagajna sa svakodnevnim radom u vremenu od 10 do 18 sati započinje u ponedjeljak, 12. lipnja, a od 1. srpnja prelazi na cjelodnevno radno vrijeme, od 9 do 21 sat.

Vrhunac ove festivalske sezone svakako su premijerni dramski naslovi „Gospoda Glembajevi“ u režiji Zlatka Svibena i predstava „Marin Držić – viktorija od neprijatelja“ koju prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića režira Ivica Boban, kao i premijera Händelove opere „Orlando“ pod vodstvom Davida Batesa, u režiji Jánosa Szikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. „Carmina Burana“ otvora glazbeni program 68. Igara, ispred crkve sv. Vlaha 11. srpnja, a zaključuje ga gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a s lanjskim dobitnikom nagrade Orlando Alekseyem Semenenkom. U glazbenom programu ističe se i klavirski recital lanjskog apsolutnog pobjednika natjecanja Queen Elisabeth Lukáša Vondráčeka i recital njegovog ruskog kolege Dmitrija Šiškina. Dostupne su i ulaznice za nastup britanske jazz dive Zare McFarlane na taraci Revelina, te izvedbe hvaljenih i nagrađivanih gostujućih predstava „Tri zime“ i „Hinkemann“ te baleta „Labuđe jezero“.

Igre su i ove godine svim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije omogućile popust od 30% na ulaznice za sve festivalske programe. Vjernim posjetiteljima omogućeni su i paket popusti. Naime, prilikom kupnje ulaznica za dvije dramske odnosno tri glazbene izvedbe, ostvaruje se pravo na gratis ulaznicu za jedan reprizni dramski, odnosno jedan glazbeni program po izboru.

Ukupan program dostupan je na www.dubrovnik-festival.hr, a sve upite vezane za kupnju ulaznica zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefonske brojeve: 326-107 i 326-123.

Karla Labaš
Ured za odnose s javnošću i marketing

Objavljeno u Dubrovnik
Srijeda, 07 Lipanj 2017 13:09

Viganj Slalom Open 2017. - najava

Viganj - ime su mu dali, po dilu kovačkog' alata. Jer mu kanal uvik puše ka' otvorena vrata. - stihovi su ovo viganjskog pjesnika koji možda i najautentičnije dočaravaju neraskidivu vezu pelješkoga mjesta Vignja sa vjetrom. Stoljećima tako ovo malo mjesto živi dočekujući jedra dalekih brodova na kojima su, nošeni vjetrom, plovili njegovi žitelji. Samo što danas, umjesto bijelih jedara ribarica i trgovačkih jedrenjaka, Viganj dočekuje nešto manja i svakako mnogo šarenija jedra. Jedra su to windsurfera koji već desetljećima, iz čitava svijeta, vjerno posjećuju ovaj kraj donijevši mu svjetska i europska natjecanja u windsurf disciplinama.

Iz TZ Orebić pozivaju na Otvoreno Državno Prvenstvo u jedrenju na dasci, disciplina slalom - Viganj slalom Open, a koji će se održati od 20. do 25. lipnja 2017. godine.

TZ Općine Orebić uz logističku potporu S.R.D-a Viganj organizatori su ovogodišnjeg Viganj Slalom Opena. Natjecanje je otvoreno kako za profesionalce tako i za početnike i kao najava viganjskih kvalifikacija za nadolazeće Europsko Prvenstvo. U rano doba turističke sezone, Viganj očekuje čak pedesetak jedara iz skoro jednako toliko zemalja svijeta.

Stoljećima živi mjesto Viganj dočekujući svoja jedra, a čini se da će ih ove godine dočekati nešto ranije.

xxx 1

Nportal

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 07 Lipanj 2017 12:05

Metković: Primopredaja vlasti u petak

Iz Grada Metkovića stigla je sljedeća obavijest: „U petak, 9. lipnja 2017. godine u 9 sati u prostorijama Grada Metkovića, Stjepana Radića 1, Katarina Ujdur, zamjenica koja obnaša dužnost gradonačelnika, službeno će predati dužnost novoizabranom gradonačelniku gospodinu Daliboru Milanu.“

Nportal

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik