nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 08 Lipanj 2017
Četvrtak, 08 Lipanj 2017 21:45

Gundulićev Osman kao zvučna knjiga

Najveći nakladnik elektroničkih i zvučnih knjiga u Hrvatskoj „Bulaja naklada“, snimila je i u audio obliku objavila ep „Osman“ Ivana Gundulića uključujući i dva pjevanja dopune Ivana Mažuranića. Cijelo djelo može se poslušati ili preuzeti na portalu eLektire, a stihove "Osmana" pročitao je glumac Frano Mašković, član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstavljanje zvučnog „Osmana“ u Gundulićevom gradu održat će se u utorak, 13. lipnja, u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, a u programu sudjeluju Frano Mašković i Zvonimir Bulaja, glavni urednik portala eLektire.

Osim o zvučnoj verziji "Osmana", bit će riječi i o elektroničkim i zvučnim knjigama općenito, o projektu eLektire, a najavit će i novi dugometražni crtani film u pripremi, "Na tri kralja" - animiranu adaptaciju te Shakespeareove komedije i Držićeve pastorale "Grižula" ("Plakir") koja je radnjom smještena u "stvarni" Dubrovnik.

Zvučne knjige u svijetu su iznimno popularne: namijenjene su slijepim i slabovidnim osobama, ali ne samo njima. Na engleskom jeziku i drugim većim jezicima dostupan ih je veliki broj, a snimanje audio-knjiga stvar je prestiža i za poznate holivudske glumce. Ponuda audio-knjiga na hrvatskom jeziku, unatoč velikom interesu, izuzetno je mala.

Projekte zvučnog "Osmana" i crtić "Na tri kralja" sufinancirao je Upravni odjel za kulturu Grada Dubrovnika.

______________________
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Objavljeno u Kultura
Četvrtak, 08 Lipanj 2017 18:07

Audicija za Glas Neretve

Pozivate se na audiciju Glasa Neretve koja će se održati 12. lipnja u 19 sati. Audicija se održava u Gradsko kulturnom središtu u Metkoviću. 

Nportal

Objavljeno u Metković

Danas u 17 sati u prostorijama MOST-a u Metkoviću Katarina Ujdur ,dan prije službene primopredaje vlasti, održala je tiskovnu konferenciju.
Kako dosadašnja gradonačelnica Metkovića vidi protekle četiri godine vladavine u Metkoviću, kakav su Grad zatekli, kakav Grad predaju, koliko su projekata ostvarili i koji su u tijeku , kakvo je stanje na žiro-računu i što poručuje novom gradonačelniku, pogledajte u video prilogu:

Nino Erceg

 

Posted by Katarina Ujdur on 8. lipnja 2017
Objavljeno u Metković

U subotu, 10. lipnja od 10 do 12 sati, Ronilački klub Dubrovnik organizira akciju čišćenja podmorja na području od Solituda do plaže Mandrač.

Ovu akciju podržava Turistička zajednica grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, a u akciji će osim ronioca Ronilačkog kluba Dubrovnik sudjelovati i djelatnici Čistoće d.o.o., koji će izvađeni otpad prikupiti i odnijeti sa prostora šetnice.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Četvrtak, 08 Lipanj 2017 13:50

Obavijest Elektrojuga: Sutra bez struje

Zbog promjene stupova dalekovoda, sutra će ova mjesta biti bez struje:

Orebić: Od 07 do 12 sati bez struje ulica A.G. Matoša do ulice kardinala A.Stepinca.

Zbog promjene stupova dalekovoda sutra 09.06.2017. (petak) bez opskrbe električnom energijom biti će Osojnik, Petrovo Selo i Barutana u vremenu od 08:30 do 15:00 sati.

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Na Stradunu se vidi da je sezona već u dobrom zamahu, a turista je svakim danom sve više pa se i Pilama jedva može prolaziti zbog gužvi, a nerijetko se čeka i red za ući na Stradun. Gužve se lagano spremaju već od ranog jutra, a pospješuje ih svakako onih gotovo devet tisuća putnika s kruzera koliko će ih danas ukupno pristići u Dubrovnik. Turistički vodiči danas će svakako imati pune ruke posla, a kroz čitavo jutro vode grupice turista i pokazuju im ljepote Dubrovnika. S obzirom da će brojka turista danas preteći onih preporučenih osam tisuća koliko je procijenjeno da na Stradun smije ući, bit će zanimljivo vidjeti hoće li tijekom dana nastati kakvi veći „čepovi“ pri ulasku na Stradun i kako će se cijela situacija regulirati. Ipak, svih devet tisuća „kruzeraša“ neće pristići na Stradun od jednom pa se može očekivati da će problem upravljanja brojem gostiju Dubrovnik danas ipak zaobići.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Pekmez od čilija, „šampionski“ pršut, ljekovito bilje, zeleni med, domaće meso, samo su neki od razloga zbog kojih bi se dalo posjetiti Sajam proizvoda hrvatskog sela koji je danas otvoren na Malom Stradunu na Babinu kuku. Riječ je o najdugovječnijem sajmu tradicijskih proizvoda na kojem izlažu obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mali obrtnici koji prezentiraju svoje domaće tradicijske proizvode. Ove godine na sajmu u Dubrovniku trebalo bi sudjelovati oko 30 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske. Od raznolikih proizvoda koji su u ponudi na sajmu, posebnost je pekmez od čilija OPG – a Marija Mudrić.
„Pravimo slatko – ljute kombinacije, imamo i nešto ljutog čilija, umake, to ide uz priloge, meso, salate, praktički uza sve gdje treba malo pikantnog. Radimo i kisele verzije, imamo slatko – ljutu kombinaciju, čisto slatku, a u neke dodajemo i voće, pogotovo sezonsko“, kazao je muž gospođe Marije Mudrić, vlasnice istoimenog OPG – a.
Sajam će biti otvoren do 11. lipnja 2017. i to od 9 do 21 sat ispred hotela Tirena, ulaz je besplatan, a za sve posjetitelje osiguran je i besplatan parking.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Četvrtak, 08 Lipanj 2017 12:54

Dubrovnik: Prometna nesreća na magistrali

Danas u 10:30 sati dogodio se na magistrali veliki sudar Libertasovog autobusa i tri osobna vozila.

Na Jadranskoj magistrali, kraj skretanja za Bosanku dogodila se prometna nezgoda u kojoj na sreću nema ozlijeđenih. Prema informacijama očevidaca do sudara je došlo zbog pretjecanja kolone.

Neslužbeno doznajemo kako su u nezgodi sudjelovala tri osobna vozila i autobus Libertasa. Očevid je u tijeku, a promet se odvija otežano, naizmjenice jednim prometnim trakom.

Nportal

Objavljeno u Crna kronika

U skladu sa zlosretnim globalnim trendom, možda i najizrazitija posljedica viših temperatura nestanak je koralja koji je tijekom posljednjeg desetljeća i u Jadranu poprilično uzeo maha.

Zadnjih godina zaredala su u Hrvatskoj duža ljeta bez vjetra, tijekom kojih se more zagrijavalo i preko 28 stupnjeva. Zagrijavanje same površine mora, pri tome nije ono što najviše brine znanstvenike, već su to promjene u temperaturi koje se događaju u dubljim slojevima.

Zbog povećanja temperature u tom dubljem »pojasu« pate morski organizmi koji ga nastanjuju. I dok ribe mogu pobjeći u još dublje, hladnije dijelove, životinje koje su pričvršćene za stijene, poput koralja i spužvi, već nakon mjesec dana izloženosti povećanoj temperaturi počinju ugibati.

Proces odumiranja koralja uslijed povišenja temperature već je i široj javnosti poznat kao zloglasni »bleaching« – fenomen koji bi u budućnosti mogao potpuno dokrajčiti znameniti Veliki koraljni greben u Australiji.

U velikom broju slučajeva zbog osjetljivosti na razne bolesti uskoro potom ugiba i sam polip, i umjesto živog koralja ostaje skelet preko kojeg počinju rasti drugi organizmi.
Kod vrste Balanophyllia na Mljetu je na par mjesta zabilježen kompletan pomor. Na koraljnom grebenu u Velikom jezeru na Mljetu je kod oko 30 posto koraljnih polipa došlo do nekroze – uginule su cijele kolonije.

Za višim temperaturama u Mediteran, pa i u Jadran su posljednjih desetak godina u većem broju počele dolaziti i tropske vrste riba, kao što je fugu (ili napuhača), inače svojstvena za japansku trpezu, koja je izrazito otrovna i zahtjeva veliki oprez ukoliko se priprema za jelo. Posljedica promjene temperatura je primjerice i širenje riba papigača koje se hrane koraljima.

Više doznajte OVDJE.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani saborski zastupniče,
objavili ste javno svoje zastupničko pitanje upućeno premijeru Andreju Plenkoviću (u privitku) dana 7. lipnja 2017.g., iako ste u trenutku postavljanja pitanja znali dnevni red 40. sjednice Vlade u kojem je uvršteno, pod toč. 6. b., „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje“ 

Javnost treba i mora znati da sam se, prigodom posljednja dva posjeta Metkoviću od strane g. Plenkovića, osobno založio kod premijera, a isti mi je čvrsto obećao (01.06.2017.g.) da će već na prvoj sjednici Vlade biti uvršten projekt Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje, na dnevni red.

Obećanje koje mi je premijer Plenković osobno dao, promptno je danas i izvršio.

Stoga Vas molim saborski zastupniče g. Nikola Grmoja, da nam ovakav vid pomoći od Vas nije neophodan. Vi kao zamjenik gradonačelnika imali ste imali prigodu realizacije. 

Vaše veliko zalaganje za građane Metkovića usmjereno je isključivo na „peglanje izgubljenog imidža“ nakon loših rezultata lokalnih izbora. Stoga držim da je neozbiljno obmanjivati javnost s Vašim osobnim doprinosom putem zastupničkog pitanja za javno dostupnu informaciju uvrštenja na dnevni red 40. sjednice Vlade.

Imali ste 4 godine vlasti u Metkoviću i u tom periodu niste uspjeli pribaviti niti građevinsku dozvolu za predmetni projekt, tek ste predložili da se projekt uvrsti u strateške projekte RH, a građanima ste najavili kada ste preuzimali vlast 2013.g. da ćete do 2017.g. izgraditi svu infrastrukturu glede kanalizacije.

Stoga ako Vam je zaista stalo do dobrobiti građana Metkovića, na ovaj način nam ne pomažete. Za svaku konstruktivnu pomoć smo uvijek otvoreni, ali za naknadnu pamet poput objave što se dogodila danas, u svakom slučaju nam ne treba informacija sutra.

Volio bih, ukoliko želite iskreno dobro ovom gradu, ne vodite osvetničke političke pohode prema Vladi RH i drugim institucijama zbog isključivog osobnog političkog rejtinga i stranke čiji ste član, jer time možete samo usporiti prosperitet.

Gradonačelnik Grada Metkovića

Dalibor Milan 

Zastupničko pitanje Nikole Grmoje:

pitanje grmoja

 

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik