nportal
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 09 Lipanj 2017

Ciklus barokne glazbe Orlando Furioso započeo je u utorak izvedbom Četiri godišnja doba velikog Antonija Vivaldija. Ciklus se nastavlja u subotu 10. lipnja u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik remek djelom Henryja Purcella, operom Didona i Enej. Početak koncerta je u 21 sat.
Nastupa vokalni ansambl Antiphonus uz Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojeg čine violinistica Đana Kahriman, violisti Alena Shapachka i Šimun Končić, čelistica Mihaela Čuljak i kontrabasist Denis Ajduković, a za ovaj koncert pridružit će im se gosti: ruski violinist Dmitry Sinkovsky i svjetski poznati glazbenik Edin Karamazov na arhilutnji. Maestro Tomislav Fačini na čembalu će voditi izvedbu.
Opera Didona i Enej jedna je od najtužnijih antičkih priča o ljubavi Didone, nesretne kraljice Kartage i trojanskog junaka Eneja. Nakon razorenja Troje, Eneja, poslan od bogova kreće na put da osnuje Rim. Na putu ga oluja prisiljava da zastane u Kartagi gdje se zaljubljuje u Didonu. Opera Didona i Enej ima sve elemente koji čine veliko operno ostvarenje: pažljivo odabranu i efektnu tematiku obogaćenu elementima mitskoga, recitative koji uspješno nose dramatiku radnje, usklađen odnos tona i riječi, ritmične zborne nastupe.
Ulaznice za koncert dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od 9 do 14 sati, u Gift shopu Dubravka na Pilama, Turističkoj agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno-info centru Luža, online službenoj stranici orkestra www.dso.hr, te jedan sad prije početka koncerta. Broj za informacije je +385 91 613 7314.
Građani imaju pravo na povlaštene cijene ulaznica (10 kuna s Libertasovim pokazom, 20 kuna za umirovljenike, besplatno za građane koji žive unutar zidina i studente s kulturnom iskaznicom, a za ostale 30% popusta na standardne cijene ulaznice koje su od 100 do 300 kuna)


Renata Roman
Dubrovački simfonijski orkestar

Objavljeno u Kultura

Kako često pišem o ljudima iz Grada, onima koji su živjeli nekad i stvarali Grad kakvoga danas poznamo, dobila sam priliku upoznati jednog dragog čovjeka, posljednjeg potomka stare dubrovačke obitelji Srinčić. Gospar Nikola ili Nikša me rado primio u svoj dom, koji odiše uspomenama. Portreti njegovih predaka gledaju sa zidova starinski uređene saloče, kredence i stočići, sve je kao da ste se vratili u neko davno, ali poznato i srcu drago vrijeme.

Gospar Nikša s ljubavlju govori o Dubrovniku. Kaže mi i kako Dubrovnika više nema, kako su prevladali soldi i nekakva grandeca, kako više nema našega govora. Na to citira Maru iz Vojnovićevog Sutona:
- Ginemo..ginemo! A sve zaludu. Srebro, biser, prsteni...sve je prodano, impenjano! ..A valja nać! Valja živjet!

Nikša Srinčić je bio dugogodišnji učitelj razredne nastave u gruškoj osnovnoj školi, a u sklopu izvannastavnih aktivnosti učio je djecu zavičajni govor. Svake godine, djece je bilo sve više, pa su na trenutak barem oživjeli izrazi starih Dubrovčana, one riječi koje više ne čujemo na našim ulicama.

- U mojoj se familji govorilo isključivo na dijalektu Grada. Rastao sam uz taj govor, starih dubrovačkih gospođa i gospara. Činilo me sretnim i to da mogu prenijeti dio svoga znanja na sljedeće generacije. Kako sam bio učitelj razredne nastave, to sam mogao i napraviti. Danas se malo govori dubrovački, kad pođete u butigu niko vas ne razumije. Prvo ćemo morat naučit ponovo hrvatski, jer je sve više engleštine u našem svakodnevnom govoru, a od dubrovačkog, bojim se, nema više ništa, sa sjetom će Nikša Srinčić.

Njegov otac Pavo, ili kako su ga zvali, Pino, nije bio sretan odlukom sina kako bi volio biti učitelj. Htio je da bude ekonomist, poput njega. Iz poštovanja prema ocu, Nikša upisuje ekonomski fakultet, ali ga ubrzo i napušta i završava Učiteljsku akademiju.
Kako su ga đaci voljeli, dokazuje i spomenar koji čuva u jednoj od starinskih kredenci, a koji je ispunjen zahvalnošću djece joj je predavao. S ljubavlju govori o njima, o tim generacijama, o tome kako nekada nije bilo sklonosti ni sluha za drugačiju djecu, pa se tome suprotstavio. Čak i za dubrovački jezik nije bilo sluha, pa se moralo političkim vezama pritisnuti školu da dozvoli naški, zavičajni govor. Mnogi dječji radovi pod njegovom paskom završili su na školskim književnim susretima.

Pričali smo satima o nonu i pranonu Srinčiću, ljudima koji su bili vizionari i stvaratelji, o dubrovačkoj trgovačkoj obitelji Nadramija, svojoj noni Lukri Srinčić, tetki Jelici i njezinom fascinantnom životu.
Priče su to koje ćete čitati narednih dana, jer su toliko interesantne da ne bi valjalo da ih se zbije u jedan tekst. Zahvalila sam se gosparu Nikši na svim informacijama, fotografijama, slikama i svemu što mi je pokazao i ispričao. Pitao me znam li zašto se samo u Dubrovniku kaže da je netko gospar. Nisam znala, pa mi je objasnio:
- Dubrovčani su smatrali kako je samo Isus gospodin. Ostalo su gospari, a gospar znači biti pošten, živjeti po Božjemu. Mislilo se kako gospar mora biti bogat duhovno, ne materijalno.
Kad sam bila na izlasku, domaćin mi je rekao: „Stanite. Prvo moram izaći ja, tako me učio moj otac. Ukoliko vi izađete prvi, parat će da vas ćeram.“

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Danas je nakon sastanka s gradonačelnikom Dubrovnika, Matom Frankovićem, Brian Davies, koji se nalazi na čelu jedne od vodećih svjetskih udruga za zaštitu životinja, Network for animals, posjetio Žarkovicu.
Gospodinu Daviesu ovo nije prvi put kako posjećuje dubrovačko sklonište za životinje, već godinama pruža potporu volonterima Društva za zaštitu životinja i našim četveronošcima. Na Žarkovici se danas ponovo snimio prilog o životu i radu u azilu, koji će obići svijet.

Sandra Sambrailo je na svom facebook profilu između ostalog napisala: „ Ovo je bio još jedan dan za pamćenje! Dan u kojem sve pršti od pozitivne nergije i ljubavi! Ovo je dan u kojem se, rame uz rame, boriš s ljudima koji isto misle i osjeaju i koji ti daju vjetar u leđa! A poljubac gospodina Briana i riječi Never give up, Sandra..što da vam kažem?! On je moj idol!“

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Ljubitelji životinja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković prisustvovao je danas svečanosti podizanja Plave zastave u ACI marina Dubrovnik, a koju dodjeljuje Foundation for Environmental Education – FEE.

Prilikom podizanja Plave zastave gradonačelnik Franković zahvalio se dosadašnjim kolegama i suradnicima ACI marine Dubrovnik ističući kako je ACI marina Dubrovnik posljednjih osam godina doživjela vizualne promjene kao i promjene sadržaja koje su je lansirale u sam vrh ponude tržišta.

Gradonačelnik Franković kazao je i kako je dosta projekata ostvareno posljednjih godina, ali kako je i započeto dosta projekata koje treba realizirati.

"Gosti ACI marine Dubrovnik su i gosti grada Dubrovnika i vjerujemo da će to tako ostati. Svima vama želim što veći broj plavih i zelenih zastava jer one su pokazatelj brige i zaštite okoliša ne samo na području Rijeke dubrovačke nego i diljem Grada", kazao je gradonačelnik Mato Franković dodajući kako je Rijeka dubrovačka bila mjesto gdje se odmarala dubrovačka vlastela, a s dolaskom modernijih vremena njena uloga je ostala ista, ali na jedan noviji i suvremeniji način.

Već više od 15 godina ACI marina Dubrovnik okrunjena je Plavom zastavom za besprijekornu čistoću mora i zaštitu okoliša, dok je u akciji Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku četiri godine zaredom (2010., 2011., 2012 i 2013.) proglašena najboljom marinom na Jadranu (u kategoriji marina od 250 do 450 vezova), a 2016. godine za treće mjesto u kategoriji srednje velikih marina također je nagrađena Turističkim cvijetom – kvaliteta za Hrvatsku.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije danas je predstavio nacionalnu kampanju pod nazivom „Prestanimo uzgajati komarce“ koja će se provoditi od lipnja sve do kraja rujna uz potporu ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Hrvatsku.
„Ciljevi su ove kampanje osvijestiti značaj komaraca kao prijenosnika opasnih zaraznih bolesti. Također, želimo educirati i informirati javnost o načinima kojima oni sami mogu pridonijeti do smanjivanja komaraca, a želimo djelovati i na donošenje odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini vezano za zaštitu ljudi od komaraca“, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić.
Lakić je istaknuo kako su u Europskoj uniji i Hrvatskoj najveće opasnosti od komaraca za sada denga groznica, groznica zapadnog Nila, ali i bolesti koje mogu doći u Hrvatsku jer i u njoj postoje komarci koji ih prenose, a to su Zika, malarija i chikungunya.
Sanitarni inženjer Zoran Vrsaljko Iz Zavoda za javno zdravstvo zadužen je za stručni nadzor nad provedbom DDD mjera, tj. deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije, a u sklopu ove kampanje provode se DDD mjere u svim općinama, gradovima i županijama.
„Nažalost, neki ih gradovi i općine ne provode jer nemaju dovoljno sredstava. Svi se moramo potruditi da skupimo sredstva jer smo svjesni činjenice koje bolesti prenose komarci, a ti koji prenose sve te bolesti prisutni su i u našem prostoru. Što se tiče tretiranja komaraca, to radimo na dva načina. Komarac ima dvije faze, vodenu i zračnu. Neki inzistiraju na prskanju komaraca u adulticidnoj fazi. Pri tom se nakon što se komarci tretiraju uništava se i ostali biosvijet, svi krilati insekti koji se nalaze na tom području. Mi preferiramo larvicidnu obradu komaraca. Tim insekticidima idemo ciljano na ličinke i pokušavamo izbjeći ubijanje ostalih biosvjetova koji se nalaze u toj vodi“, istaknuo je Vrsaljko naglasivši kako „svi mogu pomoći u suzbijanju komaraca jer se komarci razvijaju u svim vrstama vode pa čak i u maloj čaši jogurta pa zato svi trebaju ispred svojih kuća pogledati gdje se nalazi voda i proliti je“.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti
Petak, 09 Lipanj 2017 13:40

Otvoren korčulanski Port 9 resort

Danas je službeno otvoren obnovljeni kompleks turističkog naselja HTP Korčula d.d. koji od sada nosi ime Port 9 resort. Na otvorenju resorta prisustvovali su Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Andrija Fabris, gradonačelnik Grada Korčule, ujedno i izaslanik premijera Plenkovića, Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma i Ivana Hatvalić, predsjednica Uprave HTP Korčule d.d.

Ovime je otok Korčula već ove sezone postao jedna od najtraženijih destinacija za goste s ključnih emitivnih tržišta hrvatskog turizma. Ovoga ljeta tako na Korčuli možemo očekivati porast broja gostiju iz Velike Britanije, Slovenije i Francuske, već sada je zabilježen veliki interes domaćih gostiju, ali i iz dalekih azijskih zemalja.

Investicija vrijedna 75 milijuna kuna, Port 9 obuhvaća 180 smještajnih jedinica na razini 4 zvjezdice, a Korčuli donosi dugo očekivani razvojni poticaj u segmentu turizma visoke kvalitete, koji svojim smještajnim kapacitetima i ponudom omogućuje potpuno uživanje u prirodnim ljepotama i bogatoj baštini zavičaja Marka Pola.

Port 9 oblikovan je tako da u potpunosti povezuje tradiciju Korčule s modernim pristupom turizmu. Tako su i četiri obnovljena objekta dobila nova imena koja oživljavaju zanimljive detalje iz povijesti. U obnovi resorta maksimalno su se koristila znanja i proizvodi hrvatskih stručnjaka, a projekt je, od ideje do realizacije, djelo splitskog arhitekta Duje Kaliterne.

„Veliki je posao iza nas, ali i pred nama. Željela bih ovim putem čestitati i zahvaliti cijelom projektnom timu, kao i našim radnicima, koji su svojim doprinosom omogućili da se ovaj projekt uspješno privede kraju. Velik broj rezervacija govori da smo napravili dobar posao i da možemo očekivati još jednu sjajnu sezonu“, izjavila je Ivana Hatvalić, predsjednica Uprave HTP Korčule d.d.

Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma istaknuo je: „Hrvatska se pozicionira kao kvalitetna destinacija dostupna različitim tržišnim segmentima, u čemu značajnu ulogu ima hotelski sektor. Ovaj projekt predstavlja razvoj, inovaciju, podizanje turizma Korčule, ali i Dubrovačko-neretvanske županije na jednu višu razinu, a to je ono što nam je potrebno kako bi hrvatski turizam postao još prepoznatljiviji, kvalitetniji i konkurentniji na svjetskom tržištu.“

„Ovo je veliki korak za grad, otok i destinaciju. Ovo nam je bilo potrebno. Zadovoljstvo je zaista veliko, jer smo prije dvije godine imali priliku otvoriti novouređene hotele Liburna i Korčula, a danas ovdje otvaramo novi resort Port 9. Svi smo jako sretni zbog tog ulaganja, a vjerujem da će to prepoznati i naši gosti koji će sada moći uživati u objektima koji prate ovu predivnu korčulansku prirodu“, istaknuo je Andrija Fabris, gradonačelnik Grada Korčule.

Nportal

Objavljeno u Županija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas osnivača humanitarne udruge Network For Animals Briana Daviesa i njegove suradnike kako bi razgovarali o pitanju sustavnog i kvalitetnog zbrinjavanja napuštenih životinja na području Dubrovnika.

Gradonačelnik Franković je vodstvo ove međunarodne udruge sa sjedištem u Londonu upoznao s planom aktivnosti izgradnje gradskog skloništa za životinje.

Prvi korak je pronalazak adekvatne lokacije za izgradnju skloništa te kupovina zemljišta. „Nakon toga pristupit će se izradi projektne dokumentacije, raspisivanju natječaja za izvođača radova te konačno, izgradnji skloništa koje će udovoljavati svim uvjetima propisanim od strane nadležnog ministarstva Republike Hrvatske i biti dostatnog kapaciteta“, rekao je Franković.

Brain Davies i njegov suradnik David Barritt čestitali su gradonačelniku Frankoviću na izboru. Iskazali su spremnost u pružanju logističke pomoći i drugih ekspertiza pri realizaciji ovog projekta, a temeljeno na njihovom dugogodišnjem iskustvu u zaštiti prava životinja.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Miša Baričevića otvorit će se u Domu Marina Držića u subotu 10. lipnja 2017. u 20 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Izložbu čini trideset osam slika tehnikom akrila na kartonu, deset u tehnici akrila na medijapanu i tri zidna platna u tehnici akrila na platnu. Dubrovački slikar Mišo Baričević uspješno je odgovorio na temu Marina Držića te je svojim slikama koje su objedinjene Držićevim literarnim tekstovima i kazališnim uprizorenjima uspio proniknuti u Vidrinu suvremenost koji je svojim komediografskim ostvarenjima ovjekovječio duh renesansnog Grada zadirući u političke, a osobito filozofske ideje svoga vremena. Svi radovi koje na ovoj izložbi predstavlja Mišo Baričević, svojom originalnošću i intrigantnošću predstavljaju izuzetno vrijedan doprinos Marinu Držiću kao najvećem dubrovačkom renesansnom komediografu tim više što se ove godine obilježava 450 obljetnica njegove smrti.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Mišo Baričević zaista spada među one umjetnike koji se trude i uspijevaju proniknuti u Držićevu suvremenost jer, na neki način, Marin Držić i njegova djela u kojima kao da potire problem tradicije i suvremenosti, ne samo što su avangardno recentna njegovu vremenu već su istodobno i suvremeno aktualna. Dubrovački umjetnik uspio je ući u „držićevsko“ tijelo i na svojim platnima prikazati iskonsku zaigranost figura koje svojom vedrinom i ponegdje prenaglašenom gestikulacijom sugeriraju komičnost i vječnu potragu za pustolovinom. U Baričevićevim slikama nailazimo i na svojevrsnu konfrontaciju estetske motiviranosti i etičke zaokupljenosti jer ipak Držić ne bi bio Držić da nam kroz svoje dramske situacije kritički ne progovara o nizu dobrih i loših praksi i uvjerenja. A upravo takav suodnos estetskog i etičkog doživljaja nalazimo u Baričevićevim radovima koji je uspio zadržati virtuoznu igru kazališta isprepletenu sa dozom humora i komičnosti.“

Mišo Baričević rođen je 1951. godine u Dubrovniku. Slikarsku edukaciju stekao je uz pomoć dubrovačkih slikara: Mijatovića, Masle, Trostmanna i Škerlja. Član je HDLU-a. Likovno surađuje na scenografijama kazališnih predstava Kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara. Dobitnik je nagrade turističkog društva Dubrovnik 1981. godine. Njegova javna sakralna ostvarenja broje dvije oltarne pale (Kuna na Pelješcu, otok Šipan), Križni put u dubrovačkoj katedrali i čitav niz samostalnih motiva u crtežu i slikarstvu. Do sada je ostvario desetke samostalnih i skupnih izložaba, kao i sudjelovanja na uglednim likovnim kolonijama. Sudionik je mnogih humanitarnih aukcija i izložaba. Živi i radi u Dubrovniku kao scenograf, dekorater i ilustrator.

DMD

Objavljeno u Kultura

Policijska uprava Dubrovačko – neretvanska danas je u Dvorani sv. Ivana Pavla II. održala preventivnu aktivnost „Zajedno protiv govora mržnje“ na kojoj su brojne poznate osobe iz javnog života, predstavnici lokalne i područne samouprave, sveučilišne zajednice, vjerske zajednice, glazbenici i drugi istaknuti članovi društva uz sudjelovanje djece i mladih s područja Dubrovnika uputili snažne poruke protiv govora mržnje s ciljem sprječavanja svih oblika govora mržnje uz promicanje pozitivnih stilova života, nenasilja, međusobne tolerancije i kulture dijaloga.
Prvu je poruku uputio dubrovački biskup Mate Uzinić.
„Mi kršćani propovijedamo Boga koji je ljubav, stoga nam je i poslanje reći ne mržnji, reći ne govoru mržnje. Dok to govorim, sanjam društvo u kojemu ćemo jedni druge poštivati, štititi, zauzimati se jedni za druge. Sanjam društvo u kojem neće biti mržnje nego ljubavi. Zato govorim ne mržnji, ne govoru mržnje, zato govorim da ljubavi“, kazao je Uzinić.
V. d. pročelnice Zrinka Raguž obratila se ponajviše mladima kojima je poruku uputila i na moderan način.
„Ne dopustite da vaše oči prekriju vaše srce predrasudama. Zato za toleranciju, dijalog, poštivanje, međusobno uvažavanje, prihvaćanje drugih i drukčijih, a protiv nasilja i protiv mržnje ili modernim rječnikom #samoljubav, #samopozitivno“, kazala je Raguž.
Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić naglasila je da prepoznavanje dostojanstva treba biti glavno obilježje društva.
„Stoga vam prenosim poruku za koju vjerujem da će se u vaša mala srca usaditi. Ljubite druge, ljubite sami sebe. Onda ćete imati dovoljno razumijevanja i tolerancije prema svemu oko vas. Reći ćemo svi zajedno ne nasilju , ne netoleranciji“, istaknula je Tepšić.
Novinar Luko Brailo mladima je poručio da „ne govore drugima što ne žele da drugi govore njima i njihovima.
„Ne čini drugima zlo, ne dovodi ih u neugodnu situaciju jer onda to isto možeš očekivati i u tvojoj obitelji i među tvojim prijateljima. Svi imaju pravo na svoje razmišljanje i svoje poteze u okvirima normalnoga dijaloga i tolerancije. U medijima nema popusta na mržnju, netoleranciju, nedijalog i nasilje“, naglasio je Brailo.
Predstavnik Sportskih saveza DNŽ Branko Bazdan kazao je da je „govor mržnje zloćudan govor i da takvom govoru ne samo da treba reći ne, nego ga treba svim mogućim preventivnim, ali i represivnim akcijama prognati iz ljudske sredine“.
Sportski direktor Juga Ognjen Kržić istaknuo je da je ponosan na svoj klub jer u 40 godina koliko se bavi sportom nije na tribinama u Gružu čuo govor mržnje.
„Govor mržnje sportašima ne pomaže ni u kakvom smislu i u mnogim situacijama dođe mi da se ispričam protivničkoj ekipi ako naši navijači tako navijaju. Zato društvo, a pogotovo roditelji trebaju odgajati djecu da ne mrze druge jer sport je zamišljen kao igra“, kazao je Kržić.
Predsjednica županijskog suda u Dubrovniku Josita Begović istaknula je da „govor mržnje započinje tamo gdje završava sloboda govora.
„Pazimo da riječima šaljemo poruke, a ne metke. Osudimo i javno i glasno recimo 'ne' svakom govoru mržnje“, naglasila je Begović.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum naglasio je da se „o problemu mržnje i zla može gledati na različite načine“.
„Možemo gledati sa sociološkog, teološkog, psihološkog aspekta. Kad to sve sažmemo, mislim kako postoji temeljna podjela ljudi koji se dijele na one koji su moralno i duhovno gore te one koji su moralno i duhovno dolje. Naša misija je da budemo primjer tolerancije. Svaka priča bez djela je slaba podloga za rješenje tog problema koji postoji otkad je ljudskog vijeka. Pozvao bih starije da pruže dobar primjer mladima“, kazao je Burum.
Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez istaknula je kako „danas ne postoji univerzalna definicija govora mržnje, ali da je za nju to sve ono što potiče i stvara netrpeljivost.
„No, zaboravljamo kako se taj govor stvara u društvu, a kako smo svi mi dio tog društva. Medijski sadržaj je danas zatrpan govorima mržnje. Život u 21. stoljeću donosi posebne izazove za nas“, naglasila je Elez.
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović naglasio je kako se „govor mržnje ne može opravdati pravom na slobodu govora“.
„To je verbalno i neverbalno nasilje koje ima za cilj uvrijediti i omalovažiti jednu ili više osoba. Represija nije odgovor na takvo ponašanje nego sustavna prevencija i edukacija te promicanje kulture dijaloga. Govor mržnje truje društvo. Hrvatska je iznjedrila brojne poznate sportaše, odužimo im se sportskim i dostojanstvenim navijanjem te učinimo tribine mjestom pozitivne atmosfere“, istaknuo je Radibratović.
I učenici Osnovne škole Ivana Gundulića također su uputili poruke po pitanju problema govora mržnje, a posebno s naglaskom na sport.
„Sport je važan dio našeg života. Posebno se veselimo utakmicama, no postignuća često znaju zasjeniti sukobi i grube riječi. Sukobiti se mogu igrači, a to se događa kad netko teško prihvaća svoj poraz. U školskim ligama se nekoliko puta to dogodilo. Sport bi nas trebao spajati, a mržnja nas razdvaja. Navijači bi trebali biti podrška svojim timovima jer što postižemo sramoćenjem onoga što volimo?“, poručili su učenici.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik oglašava sljedeća radna mjesta koja možete pogledati ovdje.

Nportal

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik