nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017

Ekipa Fun H20 Mlini ovogodišnji je pobjednik 34. Divlje lige. U gradskom portu u finalu su igrali protiv ekipe Elita koju su nadvladali rezultatom 6:5. Treće mjesto osvojio je Kamen Mali koji je sa 9:1 svladao Turčin Danče. Poslije odlične utakmice igračima su podijeljene medalje i pehari ispred Crkve sv. Vlaha gdje se slavljenička atmosfera nastavila. Najboljim igračem proglašen je Tomislav Rudinica iz Elite, najboljim golmanom Ivo Žeravica iz ekipe Fun H20 Mlini, a Mato Miloslavić s 19 pogodaka proglašen je najboljim strijelcem. Kako je proteklo slavlje na Stradunu, a i finalna utakmica u Portu, pogledajte u fotogaleriji.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, najavljujemo ljetne manifestacije za ovaj tjedan na Koločepu, Lopudu, Šipanu i u Zatonu:

 

KOLOČEPSKO LJETO

14. kolovoza, ponedjeljak

21.30 h Donje Čelo, na rivi

GRUPA TALIRI

 

LOPUDSKO LJETO

14. kolovoza, ponedjeljak

21.00 h crkva sv. Nikole

AIDA I MILO KRILANOVIĆ – mezzosopran, klavir

15. kolovoza, utorak

22.00 h plaža Šunj

DJ PROGRAM

16. kolovoza, srijeda

21.00 h  plaža Grand

LOPUDSKA NOĆ

KLAPA KAMPANEL

KLAPA SUBRENUM

18. kolovoza, petak

21.00 h crkva sv. Nikole

KLAVIRSKI TRIO DUBROVNIK

 

ŠIPANSKO LJETO

17. kolovoza, četvrtak

21.30 h Suđurađ, na rivi

ZATON BRASS BAND – CONCERT AT SEA

 

ZATONSKO LJETO

20. kolovoza, nedjelja

21.00 h Zaton Veliki

KLAPA MALFI

 

Sandra Milovčević

Objavljeno u Županija
Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je šesto redovno ispitivanje mora na 116 plaža, u periodu od 31. srpnja do 13. kolovoza 2017. godine. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje („Narodne novine“ broj 73/08).
 
Od ukupno 116 plaža, more na 113 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, dok je na plažama Mlini u Općini Župa dubrovačka, Kobaš u Općini Ston i Portina u Gradu Pločama, more bilo dobre kakvoće.
 
Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra i drugo). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize. 
 
Nportal
 
 
Objavljeno u Županija

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velika Gospa, svečano će se proslaviti sutra u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, javljaju iz Dubrovačke biskupije. Svečano misno slavlje u 19 sati ispred katedrale predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon kojeg će uslijediti procesija do porata sa slikom Gospe od Porata. Mise će na blagdan biti još u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati. Također, Velika Gospa proslavit će se i u mnogim župama diljem biskupije. Tako će u Rožatu svečano misno slavlje na blagdan u 9.30 sati predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Misna slavlja na blagdan bit će još u 8 sati, predvodit će ga župni vikar župe Velike Gospe fra Drago Ljevar, i u 19 sati don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije i župnik Svetog Spasa Mokošica. U Župi Velike Gospe Goveđari Mljet misno će slavlje biti u 10.30 sati. Nakon mise slijedi procesija sa slikom Velike Gospe. U Župi Velike Gospe Koločep vjernici slave blagdan zaštitnice župe misnim slavljem u 9.30 u župnoj crkvi u Donjem Čelu i u 18 sati u crkvi sv. Antuna u Gornjem Čelu. Mise će predvoditi p. Marijan Bešlić, župnik župe Presvetog Srca Isusova Zamet. U Župi Velike Gospe Kuna misa će na blagdan biti u 10 sati, a predvodit će je župnik župe Gospe Velike fra Josip Vidas. Danas će uoči blagdana vjernici imati priliku za ispovijed od 16 do 17 sati, nakon čega će u 17 sati započeti misa bdjenja, a koju predvodi župnik Vidas. U Župi Velike Gospe Lopud misa će biti u 4 sata ujutro u župnoj crkvi u Šunju, predvodi don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije. Misa će istog dana biti i u 10 sati u crkvi sv. Nikole, predvodit će župnik župe Gospe Velike mons. Ivan Šimić. U Župi Gospe Velike Postranje svečano misno slavlje će na blagdan Gospe Velike u župnoj crkvi biti u 10 sati, a predvodit će ga don Petar Palić, generalni tajnik HBK. Mise će na blagdan biti još u 7 sati, predvodi don Ante Burić, župnik župe sv. Petra Boninovo, i u 19 sati, predvodi don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla Lapad. Danas uoči blagdana vjernici imaju priliku za ispovijed u 19.30 sati nakon čega će započeti misa, a predvodi je don Nikola Berišić župnik župe Gospe Velike.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

„Mladi nisu problem, oni su dio rješenja“, lajtmotiv je današnje tribine pod nazivom „Lokalni program za mlade Grada Dubrovnika ' Mladi i Grad skupa 2017. – 2020. koja se danas održala u novootvorenom Centru za mlade kao nastavak programa obilježavanja Međunarodnog dana mladih. Naime, u tijeku je izrada strateškog dokumenta Grada Dubrovnika koji bi išao na usvajanje na sjednicu Gradskog vijeća, a koji bi jasno definirao potrebe mladih i osigurao način za njihovo uključivanje, sudjelovanje i sukreiranje onih segmenata društvenog života koji na njih direktno utječu.

„Nastojimo pogledati što i kako Grad Dubrovnik radi za mlade, koje su to strateške odrednice uz koje bi trebalo početi koristiti mlade kao važan društveni resurs i motivirati ljude da pokušaju shvatiti da su mladi oni koji trebaju početi govoriti, a ne oni kojima se govori. Grad Dubrovnik pokrenuo je proces izrade gradskog programa za mlade koji bi na jednom mjestu trebao uniformirati sve ono što grad radi za mlade i osluškivati njihove potrebe i kako bi se one našle u strategiji kojoj je cilj objediniti sve što je dobro i što bi trebalo popraviti, a sve uz korištenje javnog novca da se mladima pruži jedinstvena mogućnost da budu dio društva jer mladi nisu problem, mladi su dio rješenja“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji je bio glavni govornik i moderator tribine.
Kovač je istaknuo kako su danas mladi više prepoznati kao problem umjesto kao dio rješenja, a da bi im se zapravo trebala dati mogućnost da aktivno sudjeluju u kreiranju svog društvenog života, a ne da im se nude gotovi sadržaji koje netko drugi za njih odlučuje.
„Opet, mladi ne vide ništa dobro u politici i onda stvaraju averziju prema tome da se barem pokušaju baviti njome. Žalosno je da se ona bavi njima bez obzira bavili se oni njome ili ne. Ovo je prilika da pokušamo vidjeti gdje i kako mladi mogu biti dio promjena koje sami žele. Centar za mlade dio je rješenja problema, ali bez aktivizma, bez dobre volje među pojedincima teško možemo govoriti o nekakvom rješenju“, kazao je Kovač.

Tribina je organizirana u svrhu izrade lokalnog programa za mlade koji se izrađuje posljednjih osam mjeseci, a koji bi trebao politike za mlade za iduće tri godine.
„Trebamo propitati probleme koje smo već prikupili među mladima preko fokus grupa. Lokalni program propisan je kroz nacionalni program za mlade, svaka lokalna zajednica bi trebala imati svoj lokalni program i njime se propisuju politike prema mladima, pokrivaju se različiti sektori, primjerice, ističu se problemi u obrazovanju, sportu, slobodnom vremenu, volontiranju i pomoću različitih mjera i ciljeva nastoji se poboljšati status mladih na lokalnoj razini. Provedeno je već osam fokus grupa na mladima, nadamo se dobiti konkretnu sliku mladih u Dubrovniku i na temelju toga primijeniti prave programe kojima ćemo poboljšati njihov položaj“, kazala je voditeljica izrade lokalnog programa za mlade Ivana Grkeš.

Na tribini se propitivalo kako uopće motivirati mlade da budu društveno aktivni te se naglasilo kako zapravo ima dosta udruga i programa za mlade, ali nažalost, odaziv mladih je vrlo slab. Kovač je istaknuo kako ne postoji neka „čarobna“ formula pomoću koje bi se mlade moglo motivirati te da to često varira ovisno o generaciji, ali i da se razlike primjećuju i na razini gradova i županija.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017 13:11

U nedjelju premijerno 'Viktorija od neprijatelja'

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja drugi je premijerni dramski naslov 68. Dubrovačkih ljetnih igara koji je na programu u nedjelju 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, najavljeno je danas, 14. kolovoza na konferenciji za medije na kojoj su govorili v.d. intendanta Igara Mladen Tarbuk, redateljica predstave Ivica Boban, autor dramaturškog koncepta Hrvoje Ivanković te ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović uz Antu Režića, direktora Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Dramaturški koncept predstave koju Igre postavljaju povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića zasnovan je na preslagivanju i rekontekstualizaciji fragmenata Držićevih djela, povezanih novonapisanim tekstovima te kraćim citatima ili parafrazama djela drugih autora. Predstava se bavi životom, djelom i sudbinom Marina Držića, propitujući njegov odnos prema njegovu Gradu i suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojem je živio. U zgusnutom slijedu događanja, u eruptivnom spoju verbalnog iskaza, plesa, glazbe i pokreta, odvijaju se epizode iz njegova života: pohađanje dubrovačke gradske škole, druženje s dezvijanom mladosti dubrovačkom, zaređenje i imenovanje za rektora crkvice Svih Svetih u Dubrovniku, odlazak na studij u Italiju gdje se počinje baviti kazalištem, povratak u Dubrovnik, putovanje u Carigrad i ponovni povratak u Dubrovnik. U drugom dijelu nižu se fragmenti iz Držićevih djela (Tirena, Novela od Stanca, Dundo Maroje, Arkulin, Skup), s naglaskom na prizore u kojima oštro kritizira svoje suvremenike te one koji upravljaju Gradom i Republikom. Slijede završni akordi Držićeva života: krhotine Hekube, tragedije u kojoj progovara o teroru vlasti i moćnika, isprepletene su s dijelovima pisama koje je Držić pisao u Firenci 1566, pokušavajući nagovoriti toskanskog vladara Cosima Medicija da pomogne zamišljenu akciju rušenja aristokratske vlasti Dubrovačke Republike. Redateljica predstave Ivica Boban jedna je od najvažnijih suvremenih hrvatskih kazališnih autorica, koja je tri puta na Dubrovačkim ljetnim igrama postavljala djela Marina Držića. Njezina predstava Play Držić iz 1978. bila je prva koja je tehnikom postmodernističkog patchworka kroz Držića progovorila o Držiću, a njezine postave Hekube iz 1982. i 1991. smatraju se antologijskim ostvarenjima držićevskog teatra.

Okupljen je ansambl sastavljen pretežito od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU (Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert  Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus), a glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca: Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa. Tu su još: Doris Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj te članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Jaku autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju partnerstva s Dubrovačkim ljetnim igrama, OTP banka je i ove godine izdvojila 180.000 kuna za donaciju premijernoj izvedbi ove predstave.

- Jako nas veseli što ovom donacijom nastavljamo partnerstvo s Igrama koje traje više od dvadeset godina. Kao što je ovaj dugovječni festival poznat kao simbol Dubrovnika i njegove kulture, tako vjerujem i da će naša suradnja biti dugovječna i pomoći još brojne dramske premijere u kojima će uživati Dubrovčani i njihovi gosti – kazao je tim povodom direktor Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke Ante Režić uručujući ček ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović.

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja na programu je 68. Igara premijerno 20. kolovoza, a zatim i 21., 22. te 23. kolovoza u parku Umjetničke škole s početkom u 21.30.

Karla Labaš 

Objavljeno u Kultura

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje ("Narodne novine" broj 73/08), obavještavamo vas o prestanku iznenadnog onečišćenja na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu, koje je objavljeno 09. kolovoza 2017. godine.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je dodatne uzorke mora 10. i 11. kolovoza 2017. godine, a rezultati ispitivanja udovoljavaju uvjetima Uredbe, što upućuje na prestanak iznenadnog onečišćenja, te je plaža Donje Čelo na otoku Koločepu podobna za kupanje.

Obzirom na zahtjeve Uredbe, članak 24., stavak 3., more na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu ponovo će se uzorkovati u roku od sedam dana, radi provjere prestanka iznenadnog onečišćenja.

Nportal

Objavljeno u Županija
Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017 11:00

U SJEĆANJE - ADNAN ČAMPARA

Adnan Čampara poginuo je nesretnim slučajem 14. kolovoza 1992. u Dubrovniku. Bio je pripadnik 163. brigade HV. Pokopan je na muslimanskom groblju u Dubrovniku.
Adnan je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Udruga DOBRA je u okviru Projekta Za transparentno i odgovorno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima u Opuzenu i Metkoviću održala info-štandove kako bi građane informirala o projektu i projektnim temama.
Građani Opuzena imali su prošlu u srijedu priliku upoznati se s projektom i informirati o pitanjima gospodarenja javnim dobrima, dok se info-štand u Metkoviću održao u petak. Dijeleći tiskane materijale predstavnici Udruge su odgovarali na upite građana o stjecanju koncesija, vlasništvu nad javnim dobrima, javnoj nabavi u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima i slično. Također je predstavljena inicijativa Transparentno upravljanje šumama, kojom se građane želi potaknuti na uključivanje i sudjelovanje u javnim raspravama, kako bi tako aktivno participirali u donošenju odluka. Više informacija o projektu: javnodobro.udd.hr.
Projekt Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima u partnerstvu provode UDD – Udruga za demokratsko društvo iz Zagreba, Udruga Dobra iz Metkovića i Centar za održivi razvoj iz Imotskoga, u svrhu podizanja svijesti građana o važnosti i dobrobitima odgovornog i transparentnog upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima. Projekt financira Europska unija u okviru programa IPA 2012 Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Matija Vukša, mag. oec

Objavljeno u Metković

Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik oglašava sljedeća radna mjesta koja možete pogledati ovdje.

Nportal

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik