nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017

Ekipa Fun H20 Mlini ovogodišnji je pobjednik 34. Divlje lige. U gradskom portu u finalu su igrali protiv ekipe Elita koju su nadvladali rezultatom 6:5. Treće mjesto osvojio je Kamen Mali koji je sa 9:1 svladao Turčin Danče. Poslije odlične utakmice igračima su podijeljene medalje i pehari ispred Crkve sv. Vlaha gdje se slavljenička atmosfera nastavila. Najboljim igračem proglašen je Tomislav Rudinica iz Elite, najboljim golmanom Ivo Žeravica iz ekipe Fun H20 Mlini, a Mato Miloslavić s 19 pogodaka proglašen je najboljim strijelcem. Kako je proteklo slavlje na Stradunu, a i finalna utakmica u Portu, pogledajte u fotogaleriji.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, najavljujemo ljetne manifestacije za ovaj tjedan na Koločepu, Lopudu, Šipanu i u Zatonu:

 

KOLOČEPSKO LJETO

14. kolovoza, ponedjeljak

21.30 h Donje Čelo, na rivi

GRUPA TALIRI

 

LOPUDSKO LJETO

14. kolovoza, ponedjeljak

21.00 h crkva sv. Nikole

AIDA I MILO KRILANOVIĆ – mezzosopran, klavir

15. kolovoza, utorak

22.00 h plaža Šunj

DJ PROGRAM

16. kolovoza, srijeda

21.00 h  plaža Grand

LOPUDSKA NOĆ

KLAPA KAMPANEL

KLAPA SUBRENUM

18. kolovoza, petak

21.00 h crkva sv. Nikole

KLAVIRSKI TRIO DUBROVNIK

 

ŠIPANSKO LJETO

17. kolovoza, četvrtak

21.30 h Suđurađ, na rivi

ZATON BRASS BAND – CONCERT AT SEA

 

ZATONSKO LJETO

20. kolovoza, nedjelja

21.00 h Zaton Veliki

KLAPA MALFI

 

Sandra Milovčević

Objavljeno u Vijesti

Sjećate li se zadnjeg puta kada ste slučajno, u nekoj od gomile natrpanih kutija, naišli na svoj stari dnevnik? Jeste li zastali, što god u tom trenu radili, i prolistali tu prastaru i poluraspadnutu bilježnicu oblijepljenu ulaznicama s koncerata, vrećicama za šećer iz danas nepostojećih kafića u kojima ste provodili satove kemije, slikama s prijateljicama koje vam danas možda više nisu u životu? Je li vas preplavio osjećaj sreće upakirane u nesnosnu nostalgiju? 

Jeste li se vratili godinama unatrag i osjetili miris zore u onom ružnjikavom klubu, jedinoj naznaci noćnog života na otoku na kojem ljetujete? Jeste li ponovno u ustima osjetili okus jeftinog bambusa kojeg je mućkao na klupici prijatelj iz djetinjstva, jeste li čuli more koje se u tišini noći nekako dramatičnije giba? Evokacije koje vjerojatno poznavati neće oni rođeni bliže 2000-ima, danas su za mnoge od nas stvar prošlosti. Bilježnice koje smo nekoć ispisivali dogodovštinama s ljetnih praznika, danas su materijal za nostalgiju i sjetimo ih se eventualno dok prelistavamo članak na BuzzFeedu o "stvarima znati mogu jedino oni rođeni prije 90-ih". Ili kad pospremamo i naiđemo na kutiju uspomena iz nekog drugog života. Dnevnike su danas zamijenile kamere mobitela i društvene mreže, jer za pisanje istih nitko nema vremena, baš kao ni za razvijanje svih tih nagomilanih fotografija na računalu. Kakav šamar romantici, rekli bi vječni nostalgičari. 

Ipak, čini se kako se početak osvještavanja nazire, te smo se (pod "mi" mislimo na one rođene prije ere pametnih mobitela) zaista pomalo zasitili tog automatskog posezanja za mobitelom u svakom trenutku. Sada kada smo se malo nauživali mogućnosti koje nam je donijela tehnologija, kao da smo napravili puni krug i baš nitko nas više ne može uvjeriti u to kako je moguće istovremeno pucati fotografiju za fotografijom na koncertu omiljenog benda i uživati te upijati atmosferu. Nemoguće je biti u trenutku, osjetiti sve mirise, sve žamore, sve okuse i sve poglede ispod obrva dok šećemo po labirintu Medine nekog arapskog grada, dok se istovremeno natječemo s prijateljicom koja će okinuti više fotografija živopisnih prizora. Jer, ionako ćemo se kroz stotine fotografija prisjetiti atmosfere s putovanja. Ili možda nećemo?

Tehnologija nam je mnogo dobrog donijela, ali isto tako i odnijela, čemu u prilog idu i mnoga novija istraživanja koja tvrde kako ovisnost o pametnim telefonima škodi našoj memoriji jer su nam svi odgovori nadohvat ruke i naš mozak prestaje kontinuirano "vježbati". Zbog svega navedenog, mnogi su se odlučili ponovno povući u osamu svojih misli te su u moru lifestyle trendova na površinu napokon isplivali dobri stari dnevnici. Nakon što se pojam bullet journaling udomaćio u našim rječnicima, nije trebalo čekati dugo da stigne i travel journal, odnosno dnevnik putovanja, za koji se zaista nadamo da će i ostati jer sa sobom donosi isključivo pluseve. 

Čak i ako se nikada niste smatrali vještim u verbaliziranju svojih misli, vođenje dnevnika na putovanju će vas natjerati na onih deset ili dvadeset minuta mira i promišljanja na kraju dana, tijekom kojih će biti nemoguće ne osjetiti se zahvalnim za sva iskustva ili se pak nasmijati na ono bizarno, ako ništa, retrospektivno. Pisanje dnevnika tjera da zaista budemo prisutni u trenutku, da uključimo sva osjetila i uživamo u svim podražajima. Umjesto da se trudite razmišljati o konstrukciji rečenice, jednostavno počnite bilježiti zvukove koje ste toga dana čuli na ulici, dok vas je simpatično, kao da mu o tome život ovisi, dozivao prodavač odijela u Bangkoku. Zapišite i onaj miris koji vas je zapuhnuo kad ste ušli u sićušni pub u sporednoj uličici u Dublinu koji vam je predložio sredovječni čovjek kojeg ste netom na ulici zaustavili. Oslonite se isključivo na svoja osjetila i pustite da vas ona vode kroz određenu destinaciju. Zabilježite sve koje ste sreli na svom putovanju, od divnog domaćina u iznajmljenom Airbnb-ju koji vas je uputio u lokalni noćni život, pa sve do onog ultra ljubaznog momka na ulazu u Sikstinsku kapelu. Lijepite u tu bilježnicu uspomena ulaznice, fotografije, iscrtavajte je motivima koji samo vama nešto znače i budite kreativni ako ste za to raspoloženi, baš kao što ste nekoć u djetinjstvu tetošili svoje tadašnje dnevnike. Vjerujte nam, za par godina ovo će biti mnogo dragocjenija uspomena s putovanja od generičkog kipića nasmijanog Buddhe ili Eiffelovog tornja na privjesku za ključeve.

Izvor: Fashion.hr (http://www.fashion.hr/lifestyle/putovanja/zasto-je-dnevnik-najbolji-suvenir-koji-mozete-ponijeti-s-putovanja-130490.aspx)

Nportal

Objavljeno u Putovanje

Svrha je probavnog sustava odvojiti hranjive tvari (vitamine, minerale, ugljikohidrate, masti, proteine i vodu) od ostatka hrane koju je čovjek pojeo i uskladištiti otpadne tvari dok ih organizam ne izbaci. Probavni se sustav sastoji od jednjaka, želuca, te tankog i debelog crijeva

Anatomski, crijeva dijelimo u dva glavna dijela: tanko crijevo, koje se sastoji od duodenuma (dvanaesnika), jejunuma i ileuma, te na debelo crijevo, koje se pak dijeli u cekum (slijepo crijevo), kolon (dijelovi kojeg su uzlazni, poprečni, silazni i sigmoidni kolon), rektum i analni kanal. Tanko crijevo prosječne je duljine oko 7 metara, dok je debelo crijevo dugo oko 1,5 metar. Određeni dijelovi crijeva razlikuju se po svojoj građi i po funkciji koju obavljaju.

Tanko se crijevo sastoji od tri dijela:

dvanaesnika (duodenuma), duljine oko 30 cm (što odgovara širini dvanaest palčeva, od kojega i potječe naziv) u kojeg  se ulijevaju probavni sokovi jetre i gušterače, te žuč iz žučnog mjehura;
jejunuma, duljine 2-8 m, u kojemu se dovršava razgradnja hrane. Latinska riječ jejunum po kojoj je crijevo dobilo ime znači gladan jer je ovo crijevo veći dio vremena uglavnom prazno;
ileuma, duljine oko 4 m, u kojem se razgrađeni sastojci hrane upijaju u krv.

Tanko crijevo dio je probavnog sustava u kojem se probavljena hrana u cijelosti preradi i pretvori u tekućinu te odlazi u krv. Od pete godine života pa nadalje, tanko je crijevo dugačko pet do šest metara. Hrana iz želuca nastavlja svoju probavu u prvom dijelu tankog crijeva (dvanaesniku) a iz tankog crijeva odlazi u debelo crijevo. Kroz tanko crijevo hrana putuje valovitim stezanjem mišića koje se zove peristaltika. Probava proteina u peptide i aminokiseline uglavnom se pojavljuje u želucu ali katkad i u tankom crijevu. U tom se dijelu probavne cijevi odvija većina kemijskih reakcija. Tu se, naime peptidi razgrađuju u aminokiseline, lipidi (masti) u masne kiseline i glicerol, dok se ugljikohidrati razgrađuju u jednostavnije šećere primjerice glukozu.

Debelo crijevo ima četiri dijela: uzlazni (colon ascendens), transverzalni (colon transversus), silazni (colon descendens) i sigmoidni (colon sigmoideum), koji se nastavljaju jedan na drugi u obliku luka. Debelo crijevo leži isprva desno od tankog crijeva, a onda sukcesivno superiorno i anteriorno od njega, lijevo od njega, te na kraju ispod njega.Debelo crijevo (lat. intestinum crassum) je dio probavnog susatava koji se nastavlja na tanko crijevo (lat. intestinum tenue).

U debelom crijevu završavaju ostaci probavljene hrane te se resorbiraju ostaci vode i pohranjuju ostaci probavljene hrane koji trunu.

Na mjestu gdje tanko crijevo (lat. intestinum tenue), točnije vito crijevo (lat. ileum) ulazi u debelo, nalazi se Bauchinijev zalistak (lat. valva ileocecalis) koji poput ventila spriječava povratak probavljenog sadržaja natrag iz debelog u tanko crijevo. Na dnu slijepog crijeva nalazi se crvuljak (lat. appendix vermiformis) koji se često pogrešno naziva slijepo crijevo.

Bolesti crijeva

Enteritis je upala tankog crijeva koja ponekada zahvaća i debelo crijevo.   Enteritis koji nalikuje na salmonelozu ili šigelozu, pogađa sve dobne skupine, no izgleda da je najveća incidencija između 1. i 5. godine života. Jedan od glavnih simptoma je dijareja (proljev) koji je vodenast a ponekad i krvav. U obojenim razmazima stolice vide se leukociti. Temperaturatijela može biti od 38 do 40 ˚C koja ima recidivirajući ili intermitentni tijek, uz česte bolove u trbuhu i hepatosplenomegaliju – povećanu jetru i slezenu. Infekcija se može prezentirati i kao subakutni bakterijski endokarditis, septički artritis, meningitis ili vrućicanepoznatog uzroka. Najčešći uzročnici enteritisa su Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus), Campylobacter jejuni (C. jejuni), Shigella, Yersinia enterocolitica (Y. enterocolitica). Također je poznat radijacijski enteritis koji je posljedica terapije zračenjem (radijacijski enteritis).

 Simptomi enteritisa mogu se razviti unutar nekoliko sati do nekoliko dana nakon infekcije. Simptomi mogu biti: proljev, mučnina i povraćanje, gubitak apetita, abdominalni grčevi i bol, krvarenje uz izlazak sluzave tekućine/mase iz rektuma. Uz opisane simptome mogu se pojaviti i simptomi kao što su: suha usta, upale oči, nedostatak suza, smanjeni volumen urina (manje mokrite), taman urin, česti umor. Kod vrlo male djece, novorođenčadi, može se dogoditi i ulegnuće fontanele (meki oglavak na vrhu glave) kao znak dehidracije.

Crijevne zarazne bolesti ili bolesti prljavih ruku najčešće su bolesti niskoga higijenskog standarda, uz otrovanje hranom koje je često prisutno i u civiliziranom svijetu. Uzročnik ili njegovi toksini ulaze u organizam kroz usta, razmnožavaju se u crijevu, oštećuju sluznicu crijeva i najčešće se izlučuju stolicom.

Uzročnici ili njihovi produkti izazivaju upalu koja može zahvatiti cijeli probavni sustav (gastroenterokolitis) ili samo neke njegove dijelove (gastroenteritis, enteritis, enterokolitis, kolitis). Klinička slika crijevnih zaraznih bolesti najčešće je karakterizirana simptomima probavnog sustava, među kojima dominira proljev. Ostali (opći) simptomi su vrućica, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, žeđ, suhe sluznice te simptomi zatajenja bubrega (dehidracija!). Kod kroničnih su proljeva česti simptomi koji su posljedica poremećaja apsorpcije vitamina, proteina i drugih za organizam važnih tvari (anemija, gubitak težine, avitaminoze itd.).

Opće simptome nalazimo samo u akutnim infektivnim proljevima koji kratko traju, prolaze za nekoliko dana i najizraženiji su u početku bolesti. Lokalni, crijevni simptomi javljaju se i u akutnim i u kroničnim stanjima, a najčešći su proljev, bolovi u trbuhu i katkad povraćanje. Po tim se simptomima mogu prepoznati akutni gastroenteritis (jako povraćanje s obilnim vodenastim stolicama uz grčevite bolove u trbuhu), akutni enterokolitis (rijetko-kašaste, sluzave stolice uz grčevite boli u trbuhu) te akutni kolitis ili dizenterički sindrom (oskudne, kašaste stolice s primjesama sluzi i krvi uz grčeve u trbuhu).

Nekrotizirajući enterokolitis je stečena bolest, ponajprije nedonoščadi ili bolesne djece, obilježena nekrozom crijevne sluznice ili čak dubljih dijelova stijenke. Znakovi i simptomi su nepodnošenje hrane, letargija, nestalnost temperature, ileus, napuhnutost, povraćanje žuči, hematohezija, reducirajuće tvari u stolici, apneja i ponekad znakovi sepse. Dijagnoza se postavlja klinički a potvrđuje slikovnim pretragama. Liječenje je ponajprije potporno a uključuje nazogastričnu sukciju, parenteralnu primjenu tekućina, potpunu parenteralnu prehranu, antibiotike, izolaciju u slučajevima infekcije i često, kirurški zahvat.

Opstrukcija crijeva

Mehanička opstrukcija crijeva podrazumijeva značajno smanjenje ili potpuni zastoj prolaska crijevnog sadržaja. Simptomi su grčevita bol, povraćanje, opstipacija i izostanak vjetrova. Dijagnoza se postavlja klinički, a potvrđuje radiološki. Liječi se nadoknadom tekućine, nazogastričnom sukcijom a u većini slučajeva kirurški. Mehanička opstrukcija crijeva dijeli se na opstrukciju tankog crijeva (uključujući dvanaesnik) i opstrukciju debelog crijeva. Opstrukcija može biti potpuna ili djelomična.

Oko 85 posto djelomičnih opstrukcija razriješi se konzervativno, dok se oko 85 posto potpunih opstrukcija riješi kirurški. Sveukupno uzevši najčešći uzrok mehaničkoj opstrukciji su adhezije (priraslice), hernije (kile) i tumori. Drugi uzroci su divertikulitis, strana tijela (uključujući žučne kamence), volvulus (uvrtanje crijeva na vlastitom mezenteriju), invaginacija (uvlačenje jednog segmenta crijeva u drugi poput teleskopa. Pojedini dijelovi crijeva različito su zahvaćeni.

Zloćudni tumori (najčešće uznapredovali primarni kolorektalni karcinom) najčešći su uzrok opstrukcije debelog crijeva (60 do 70 posto), dok opstrukciju tankog crijeva izazivaju zloćudni tumori koji se šire iz želuca, gušterače. Inkarcerirane kile također su česti uzroci crijevne opstrukcije. Razlog su oko 10 posto svih opstrukcija tankog crijeva među kojima su najčešće crijevne opstrukcije ingvinalne i femoralne hernije a zatim ventralne i pupčane hernije.

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva (kolorektalni karcinom) predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u zapadnim zemljama.Može započeti u njegovom početnom dijelu koji se nastavlja na tanko crijevo (cekum), u glavnom dijelu debelog crijeva (kolon) ili u donjem dijelu debelog crijeva (rektum). Bolest uglavnom započinje postupno i u većini slučajeva klinički se manifestira znakovima poremećaja crijevne funkcije (zatvor, proljev, promjene debljine stolice), nalazom krvi i/ili sluzi u stolici te općom slabošću, gubitkom tjelesne težine i slabokrvnošću (anemijom).

Niz rizičnih čimbenika povezan je s ovom bolešću. Jedan od tih čimbenika su i polipi debelog crijeva (tkivne izrasline koje rastu iz sluznice debelog crijeva prema šupljini crijeva)  čiji se broj povećava sa starenjem svakako povećavaju rizik, ali još nije utvrđeno koliko je korisno odstranjenje polipa za ukupno smanjenje pojave bolesti. Izuzetno važan nasljedni čimbenik je tzv. familijarna (obiteljska)polipoza. Familijarni nepolipozni karcinom debelog crijeva javlja se u 1-5% bolesnika. Konzumacija alkohola svakako povećava rizik, kao i starija dob, smanjen unos folata, prehrana bogata mastima i kolesterolom, a siromašna vlaknima; upalne bolesti crijeva poput Crohnove bolesti te još veća vjerojatnost kod ulceroznog kolitisa. Vjeruje se kako redovna tjelesna aktivnost smanjuje rizik.

Simptomi raka debelog crijeva

U početku bolest nema simptoma. Simptomatski bolesnici većinom opisuju bol u trbuhu, promjenu učestalosti odnosno oblika stolice (proljev/zatvor), te pojavu krvi u stolici. Tako da treba biti vrlo oprezan kada vidite u stolici svježu krv u tragovima (hematokezija) ili pak ukoliko Vam je stolica crna poput katrana (melena). Slabost, anemija, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva i neobjašnjivi gubitak tjelesne težine rjeđe se javljaju. Trbušna bol nastaje zbog djelomične zapreke prolaza crijevnog sadržaja, širenja tumora u potrbušnicu ili pucanja sluznice crijeva.

Lažni grčevi s nagonom za stolicu (tenezmi) mogu zahvatiti mišiće zdjelice; tumorska masa može prikliještiti ishijadični ili opturatorni živac i uzrokovati neurološke bolne sindrome.U ranim fazama kolorektalnog raka, bolesnici mogu biti bez simptoma ili se mogu žaliti na nejasne bolove u trbuhu i napuhnutost, koji se mogu pripisati žučnom mjehuru ili peptičkom ulkusu. Pojavljuju se i manje promjene u radu crijeva, sa ili bez rektalnog krvarenja, koje se često odbacuje i/ili ih se pripisuje hemoroidima ili drugim benignim poremećajima.

Rak na lijevoj strani kolona uglavnom uzrokuje naizmjenični zatvor i proljev, bolove u trbuhu te simptome opstrukcije, kao što su mučnina i povraćanje. Rak na desnoj strani kolona stvara nejasne bolove u trbuhu, koji se razlikuju od grčevitih bolova uzrokovanih opstruktivnim lezijama na lijevoj strani. Anemija koja nastaje zbog kroničnog gubitka krvi, slabosti, gubitka težine i abdominalne mase također može pratiti karcinom desne strane kolona. Simptomi raka rektuma mogu biti promjene u radu crijeva, osjećaj nepotpunog pražnjenja stolice, krvarenje i grčevi.

Svježa krv na površini stolice (hematokezija)češće nastaje kod rektalnog karcinoma (rectum je završni dio debelog crijeva). Anemija zbog manjka željeza posljedica je gubitka krvi i obično se nalazi u uznapredovanoj bolesti. Promjene crijevnih kretnji češće su kod karcinoma lijeve strane. Ostali mogući simptomi su napuhanost stomaka (abdominalna distenzija), mučnina, povraćanje i umor.

Simptomi raka debelog crijeva

proljev (dijareja) ili zatvor (opstipacija)
nadutost, plinovi
krv u stolici
neobjašnjiva anemija
bolovi i osjetljivost u donjem dijelu trbuha
opstrukcija crijeva
gubitak tjelesne težine
kvržica na analnom otvoru.

Dijagnoza karcinoma debelog crijeva

Karcinom debelog crijeva može se otkriti na temelju simptoma ili kod osoba bez simptoma tijekom rutinskih pregleda i testova. Test kojim se otkriva krv u stolici (Fecal Occult Blood Test – FBOT) može otkriti male količine krvi koje se ne vide pregledom stolice golim okom. Takav test možete napraviti u Zavodima za javno zdravstvo svojih gradova. Ukoliko se otkriju tragovi krvi potrebna su daljnja testiranja. Kako se ne bi propustila maligna bolest važno je naglasiti da se svako krvarenje iz debelog crijeva smatra karcinomom dok se ne dokaže suprotno.

Digitorektalni pregled – liječnik uvodi kažiprst u otvor debelog crijeva te provjerava prisutnost abnormalnog tkiva, nepravilnosti i prisutnosti krvi u stolici.

Fleksibilna sigmoidoskopija – pretraga koristi savitljivi optički instrument sigmoidoskop debljine prsta. Postavlja se u donji dio debelog crijeva kroz čmar (anus). Liječnik pomiče cijev kontrolnim uređajem i promatra sliku unutrašnjosti crijeva koja se doprema optičkim vlaknima. Zbog nedovoljne dužine instrumenta ovom se pretragom može pregledati svega polovina debelog crijeva. Pretraga je neugodna, ali nije bolna. Prije pretrage je nekoliko dana potrebno provesti poseban režim prehrane i čišćenja crijeva.

Kolonoskopija je dijagnostička metoda koja omogućuje direktan uvid u stanje sluznice, odnosno unutrašnjosti debelog crijeva korištenjem savitljivog instrumenta s optičkim vlaknima. Kolonoskop je duža verzija sigmoidoskopa.

Većina karcinoma debelog crijeva nalazi se u šupljini crijeva pa je kolonoskopija izvrsna pretraga kod simptomatskih osoba jer pruža pregled cijelog debelog crijeva, biopsiju (uzimanje komadića tkiva za analizu) sumnjivih masa i polipa, otkrivanje sinkronih karcinoma i odstranjenje polipa. Kod 5-10% bolesnika kolonoskopijom se ne može otkriti tumor zbog tehničkih razloga (presavijeno crijevo, loša priprema bolesnika) pa se u tom slučaju može napraviti rendgenska pretraga pomoću barijeve kaše. Važno je pregledati cijelo debelo crijevo kako bi se isključila prisutnost sinkronog karcinoma. Ukoliko tumorska masa sprječava pregled cijelog crijeva, kolonoskopija se ponavlja nakon operacije.

Pregled kompjutoriziranom tomografijom (CT) daje detaljan uvid u cijelu trbušnu šupljinu pacijenta pa tako tom pretragom možemo ustanoviti, potvrditi ili negirati rak debelog crijeva, a uz to dobiti i dodatne informacije, kao što su povećanje limfnih čvorova, širenje u okolne i udaljene organe.

Liječenje

Tri su oblika standardne terapije raka debelog crijeva: kirurški zahvat, kemoterapija i zračenje.

Kirurški zahvat je najčešći oblik liječenja za sve stadije karcinoma. Mogućnosti su slijedeće; Lokalna ekscizija – ako se karcinom otkrije u ranom stadiju liječnik ga može odstraniti bez otvaranje trbušnog zida. Umjesto toga se karcinom može odstraniti kroz unutrašnjost crijeva. Ako se karcinom nađe u polipu, operacija odstranjenja se naziva polipektomija. Resekcija – ukoliko je karcinom veći, liječnik izvodi kolektomiju (odstranjivanje karcinoma i određenog dijela okolnog zdravog tkiva). Liječnik nakon toga može izvesti anastomozu (zašivanje zdravih dijelova debelog crijeva). Kirurg obično odstranjuje limfne čvorove oko debelog crijeva koje patolog kasnije pregleda pod mikroskopom kako bi se provjerilo sadrže li tumorske stanice.

Resekcija i kolostomija – ako liječnik ne može zašiti dva kraja crijeva nakon odstranjenja tumora, napravi se otvor (stoma) na površini tijela za odstranjenje crijevnog sadržaja. Ovaj se postupak naziva kolostomija. Stoma se još naziva anus praeter naturalis (lat. = anus prije prirodnog). Ponekad stoma služi samo dok crijevo ne zaraste. Ukoliko liječnik treba odstraniti cijeli donji dio debelog crijeva kolostomija je često trajna. Čak ako liječnik odstrani cijelu vidljivu tumorsku masu, nakon operacije se ponekad preporučuje kemoterapija kako bi se uništile preostale karcinomske stanice. Liječenje nakon kirurškog zahvata kojem je cilj povećati mogućnost potpunog izlječenja naziva se adjuvantna terapija.

Kemoterapija je uporaba lijekova protiv stanica karcinoma. Kemoterapija se može uzeti preko usta, venskim putem ili injekcijom u mišić. Sva tri oblika predstavljaju sustavnu terapiju jer lijek ulazi u krv i djeluje u cijelom tijelu.

Radijacijska terapija je uporaba zračenja za ubijanje tumorskih stanica i smanjenje tumorske mase. Razlikuje se vanjsko zračenje (uporaba aparata izvan tijela) i unutrašnje zračenje (postavljanje izvora zračenja, radioizotopa, u tjelesne šupljine putem plastičnih cjevčica). Karcinom debelog crijeva može se liječiti vanjskim zračenjem. Nakon terapije se radi krvni test kojim se mjeri razina karcinoembrijskog antigena (CEA) zajedno s drugim pretragama kako bi se utvrdio eventualni rekurentni karcinom.

Biološka terapija je liječenje kojim se stimulira imunološki sustav u borbi protiv karcinoma. Tjelesni ili laboratorijski proizvodi koriste se za pojačanje, usmjeravanje ili obnavljanje tjelesnih obrambenih mehanizama. Biološka terapija se ponekad naziva modifikator biološkog odgovora (biological response modifier, BRM) ili imunoterapija. Biološku terapiju znanstvenici intenzivno istražuju.(izvor: www.ilco.hr)

Američka udruga za borbu protiv raka preporučuje da asimptomatični pacijenti bez rizičnih faktora obave digitorektalni pregled svake godine nakon 40. godine života, a nakon 50. godine života, test na okultnu krv u stolici svake godine te fleksibilnu sigmoidoskopiju svakih 3-5 godina. (izvor: plivazdravlje.hr) Kolonoskopskim se pregledom u gotovo 95 posto slučajeva otkrivaju čak i male promjene u debelom crijevu.

Zdrava hrana i tjelovježba svakako su prevencija razvoju brojnih bolesti, pa tako i bolesti crijeva. Voće i povrće, riba i vino „pašu“ crijevima. Tako su neke studije pokazale da je riba blagotvorna za probavu, a njena redovita konzumacija smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva, dok su vlakna i određeni antioksidanti, vitamini, minerali iz voća i povrća imaju izuzetno dobar utjecaj na zdravlje crijeva.

Luk, češnjak, poriluk, vlasac i kozjak, sadrži sumporne spojeve koji štite od kancerogenih promjena u debelom crijevu, dojci i plućima. Ono što svakako treba izbjegavati odnosno što manje i što rjeđe konzumirati su: crveno meso i meso pripremljeno na visokim temperaturama ili s grila. Prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama dolazi do stvaranja kancerogenih spojeva koji su izuzetno opasni za naša crijeva.

Izvor: Dnevno.hr (http://www.dnevno.hr/zdravlje/ovih-5-namirnica-sadrzava-sumporne-spojeve-koji-stite-od-raka-u-debelom-crijevu-dojci-i-plucima-1051132/)

Nportal

Objavljeno u Zdravlje
Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je šesto redovno ispitivanje mora na 116 plaža, u periodu od 31. srpnja do 13. kolovoza 2017. godine. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje („Narodne novine“ broj 73/08).
 
Od ukupno 116 plaža, more na 113 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, dok je na plažama Mlini u Općini Župa dubrovačka, Kobaš u Općini Ston i Portina u Gradu Pločama, more bilo dobre kakvoće.
 
Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra i drugo). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize. 
 
Nportal
 
 
Objavljeno u Županija
Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017 14:29

COCO CHANEL: Savjeti za bezvremenski stil

“Moda se mijenja, ali stil ostaje.” Coco Chanel

Moda se stalno mijenja. Rub odjeće se produžuje pa se skraćuje, tkanine bivaju svijetle, posute cvijećem,  a onda ono umire i one opet postaju  čiste i obične.

Stil nije ono što nas čini modernima, piše „Elephant journal“. Ne, to je način na koji nosimo taj stil i on određuje jesmo li promišljeno odjeveni. Coco Chanel je to znala.

Evo pet savjeta iz područja mode od modnog gurua Coco Chanel koji su čak i desetljećima kasnije vrijedni.

1. “Moda je arhitektura: stvar je u omjeru.“

Nije li to istina? Moda se i danas temelji na omjerima. Možemo nositi extra velike šalove i veste oko naših ramena, ali moramo ih kombinirati s uskim tajicama i pripijenim trapericama. Ako volimo dimije, onda na njih moramo kombinirati malu, usku majicu.

Izuzetno važno je uspostaviti ravnotežu u odijevanju, od vrha do dna. U protivnom, naše tijelo neće imati okvir.

Naš okvir je važan. Coco je nastojala naglasiti ženski okvir. Ona je “htjela dati ženama udobnu odjeću koja će teći preko njihovog  tijela”. Ako smo dobro odjeveni, onda se osjećamo kao da nosimo drugu kožu.

2. “Jednostavnost je ključ prave elegancije.”

I općenito se slažemo s tom tvrdnjom, jer ako je naša odjeća previše komplicirana, tada ne znamo gdje ćemo uopće gledati. Želimo samo privući oko na odabrana područja tijela na svakoj odjevnoj  kombinaciji.

Želimo istaknuti okvir, oblik – ne odjeću. Jednostavnost je najbolji način da se to postigne.

Coco savjetuje da se “dama treba pogledati u ogledalo i ukloniti jedan modni dodatak prije izlaska iz kuće”. Ako nosite tonu narukvica, onda vam vjerojatno ne treba prstenje na svakoj ruci. To je konačna ravnoteža. To je taktična umjetnost.

3. “Žena koja ne nosi parfem nema budućnost.”

Ovo je čak malo i smiješno. Ja osobno ne nosim parfem, ali nakon ove izjave bih vjerojatno trebala. Ukoliko imate budućnost i bez parfema, parfem je lijepa stvar. Možda je dovoljno okupati se prije izlaska iz kuće.

Kada ju je jedna žena upitala: “Gdje bi trebalo nanositi parfem?” Coco je odgovorila: “Tamo gdje želiš da te netko poljubi.”

4. “Najbolja boja na cijelom svijetu je ona koja dobro izgleda na vama.”

Ovo ljeto sam otputovala u Francusku i puno sam kupovala. U jednom butiku, dok sam birala novi kupaći kostim, pitala sam prodavačicu izgledam li bolje u zelenom ili u plavom kupaćem kostimu. Nisam uspjela točno to reći na francuskom i kako god formulirala rečenicu, prodavačica mi je stalno ponavljala kako je plavi kostim čudesan.

Plava je nesumnjivo bila atraktivnija boja, ali sam znala da ne bi izgledala čudesno na meni. Odabrala sam zeleni umjesto plavog. Bez obzira na to što vam drugi kažu, oblačite se u bojama koje čine da izgledate najbolje moguće.

Ako se ne možete odlučiti koja boja najbolje izgleda na vama, razmislite o crnoj ili bijeloj. Njihova ljepota je apsolutna. To je savršen sklad. Crno i bijelo nikad nisu izašli iz mode – niti će ikad.

5. “Odjeni se šlampavo i ljudi će zapamtiti haljinu, obuci se besprijekorno i ljudi će zapamtiti ženu. “

To ne znači da moramo kupovati skupu odjeću. Važno je dobro kombinirati. Čak i ako je vaš stil šlampav, možete izgledati dobro odjeveni ako primjenjujete gore navedena četiri načela. Nemojte  nositi previše vrećastu odjeću na gornjem i na donjem dijelu tijela.

Nanesite malo parfema i promišljeno dozirajte modne dodatke. Nosite svoje najbolje boje ili čisto crno-bijelo. Bit ćete sjajno  odjeveni.

Ono što je najvažnije je vaše držanje. Ako je vaš stil neobičan i nije po svačijem ukusu, posjedujte ga, vladajte njime! Zabacite natrag ramena, budite sigurni u sebe. Ljudi će vas primijetiti i zapamtit će vas.

Vi ste ono što ljudi žele najviše zapamtiti, ne vašu odjeću.

Izvor: Atma.hr (http://atma.hr/coco-chanel-5-bezvremenskih-savjeta-za-savrsen-stil-jednostavnost-je-kljuc-prave-elegancije/)

Nportal

Objavljeno u Moda

Koliko ste puta otišle u kozmetički salon, wellness centar ili k svojem aromaterapeutu i lijepo mu prepustile potpunu odgovornost za vaš celulit? Platite tretmane (uglavnom skupo), legnete na stol, gledate u mobitel dok kozmetičarka radi i čekate da celulit nestane? Pri tome, usput, na povratku iz salona svratite na sladoled ili s frendicom popijete čašu vina jer "nema veze, neće me ta jedna čaša/sladoled/kolač ubiti". Istina, neće, no poljuljat će samopouzdanje, to sigurno znam.

Pitanje iz naslova danas mi je postavila jedna klijentica, a odgovor uključuje mnogo više od samih wellness tretmana. Brzi način života nekad nas tjera da životu pristupamo površno, na brzinu, želimo se odmah osloboditi bora, celulita, viška kilograma uz minimum truda, lijeno. Takav stav uglavnom rezultira razočarenjem i uvjerenjem da su anticelulitni tretmani beskorisni, odnosno da su "čista prevara“. Na rad s takvim klijenticama (koje ne sudjeluju u vlastitim tretmanima) terapeuti ne bi trebali pristajati. S druge strane, postoje klijentice koje su spremne sudjelovati i kod kojih su rezultati na tijelu nakon odgovarajućeg anticelulitnog programa itekako vidljivi.

Dakle, prije no što krenete s anticelulitnim tretmanima, dobro je znati:

1. Važno je donijeti odluku, napraviti plan (uz pomoć terapeuta), duboko udahnuti i krenuti!
2. Odaberite najbolji tretman za sebe, ne onaj koji je trenutno najpopularniji i najskuplji, nego onaj koji će vam pomoći osloboditi se celulita, a da vam pri tome neće naštetiti (na primjer, osobe s krhkim kapilarima i proširenim venama ne smiju u kapsule, saune i termo deke s visokim temperaturama, niti na agresivne masaže, a trudnicama se također ne preporučuju anticelulitni tretmani). Zato sam uvijek za personalizirane tretmane.
3. Tretmani u kozmetičkim salonima/wellness centrima samo su jedan dio ukupne "terapije".
4. Prilikom anticelulitnih programa dobro je pokrenuti jetru, bubrege, cirkulaciju krvi i limfe te probavu, odnosno otplavljivanje toksina iz tijela.
5. Uz kozmetičke tretmane, obavezni su i oni u "kućnom wellnessu".6. Savjetovanje o prehrani, fitoterapija i kretanje/tjelovježba obavezni su dio anticelulitnog programa, radite ih uz preporuku stručnjaka.
7. Bolje ništa nego samo jedan tretman. Za vidljive rezultate, potrebno je vrijeme - nešto što je nastajalo mjesecima/godinama uglavnom se ne može riješiti jednim tretmanom.
8. Poželjna frekvencija dolazaka za većinu tretmana je 2-3 puta tjedno.
9. Izbjegavajte izraz "borba s celulitom" jer borba nerijetko završi modricama, a one (suprotno uvriježenom mišljenju) nikako nisu poželjne na tijelu. Osim toga, "borba" nam mentalno poručuje da nam treba velika snaga za nešto, što nije uvijek točno - treba nam odluka, dobra organizacija i ustrajnost.
10. Fokusirajte se na svoje tretmane i program detoksikacije: informirajte se točno što sve sadrže tretmani, a tijekom izvođenja, bilo onih u centru ili kućnom wellnessu, budite prisutni u svojem tijelu, isključite svijet oko sebe, sve što bi vam moglo odvući pažnju u vremenu posvećenom vašoj dobrobiti.

Autorica: Anamarija Pažin Morović, spa manager

Izvor: Naturala.hr

 Nportal

Objavljeno u Ljepota

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velika Gospa, svečano će se proslaviti sutra u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, javljaju iz Dubrovačke biskupije. Svečano misno slavlje u 19 sati ispred katedrale predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon kojeg će uslijediti procesija do porata sa slikom Gospe od Porata. Mise će na blagdan biti još u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati. Također, Velika Gospa proslavit će se i u mnogim župama diljem biskupije. Tako će u Rožatu svečano misno slavlje na blagdan u 9.30 sati predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Misna slavlja na blagdan bit će još u 8 sati, predvodit će ga župni vikar župe Velike Gospe fra Drago Ljevar, i u 19 sati don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije i župnik Svetog Spasa Mokošica. U Župi Velike Gospe Goveđari Mljet misno će slavlje biti u 10.30 sati. Nakon mise slijedi procesija sa slikom Velike Gospe. U Župi Velike Gospe Koločep vjernici slave blagdan zaštitnice župe misnim slavljem u 9.30 u župnoj crkvi u Donjem Čelu i u 18 sati u crkvi sv. Antuna u Gornjem Čelu. Mise će predvoditi p. Marijan Bešlić, župnik župe Presvetog Srca Isusova Zamet. U Župi Velike Gospe Kuna misa će na blagdan biti u 10 sati, a predvodit će je župnik župe Gospe Velike fra Josip Vidas. Danas će uoči blagdana vjernici imati priliku za ispovijed od 16 do 17 sati, nakon čega će u 17 sati započeti misa bdjenja, a koju predvodi župnik Vidas. U Župi Velike Gospe Lopud misa će biti u 4 sata ujutro u župnoj crkvi u Šunju, predvodi don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije. Misa će istog dana biti i u 10 sati u crkvi sv. Nikole, predvodit će župnik župe Gospe Velike mons. Ivan Šimić. U Župi Gospe Velike Postranje svečano misno slavlje će na blagdan Gospe Velike u župnoj crkvi biti u 10 sati, a predvodit će ga don Petar Palić, generalni tajnik HBK. Mise će na blagdan biti još u 7 sati, predvodi don Ante Burić, župnik župe sv. Petra Boninovo, i u 19 sati, predvodi don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla Lapad. Danas uoči blagdana vjernici imaju priliku za ispovijed u 19.30 sati nakon čega će započeti misa, a predvodi je don Nikola Berišić župnik župe Gospe Velike.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

„Mladi nisu problem, oni su dio rješenja“, lajtmotiv je današnje tribine pod nazivom „Lokalni program za mlade Grada Dubrovnika ' Mladi i Grad skupa 2017. – 2020. koja se danas održala u novootvorenom Centru za mlade kao nastavak programa obilježavanja Međunarodnog dana mladih. Naime, u tijeku je izrada strateškog dokumenta Grada Dubrovnika koji bi išao na usvajanje na sjednicu Gradskog vijeća, a koji bi jasno definirao potrebe mladih i osigurao način za njihovo uključivanje, sudjelovanje i sukreiranje onih segmenata društvenog života koji na njih direktno utječu.

„Nastojimo pogledati što i kako Grad Dubrovnik radi za mlade, koje su to strateške odrednice uz koje bi trebalo početi koristiti mlade kao važan društveni resurs i motivirati ljude da pokušaju shvatiti da su mladi oni koji trebaju početi govoriti, a ne oni kojima se govori. Grad Dubrovnik pokrenuo je proces izrade gradskog programa za mlade koji bi na jednom mjestu trebao uniformirati sve ono što grad radi za mlade i osluškivati njihove potrebe i kako bi se one našle u strategiji kojoj je cilj objediniti sve što je dobro i što bi trebalo popraviti, a sve uz korištenje javnog novca da se mladima pruži jedinstvena mogućnost da budu dio društva jer mladi nisu problem, mladi su dio rješenja“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji je bio glavni govornik i moderator tribine.
Kovač je istaknuo kako su danas mladi više prepoznati kao problem umjesto kao dio rješenja, a da bi im se zapravo trebala dati mogućnost da aktivno sudjeluju u kreiranju svog društvenog života, a ne da im se nude gotovi sadržaji koje netko drugi za njih odlučuje.
„Opet, mladi ne vide ništa dobro u politici i onda stvaraju averziju prema tome da se barem pokušaju baviti njome. Žalosno je da se ona bavi njima bez obzira bavili se oni njome ili ne. Ovo je prilika da pokušamo vidjeti gdje i kako mladi mogu biti dio promjena koje sami žele. Centar za mlade dio je rješenja problema, ali bez aktivizma, bez dobre volje među pojedincima teško možemo govoriti o nekakvom rješenju“, kazao je Kovač.

Tribina je organizirana u svrhu izrade lokalnog programa za mlade koji se izrađuje posljednjih osam mjeseci, a koji bi trebao politike za mlade za iduće tri godine.
„Trebamo propitati probleme koje smo već prikupili među mladima preko fokus grupa. Lokalni program propisan je kroz nacionalni program za mlade, svaka lokalna zajednica bi trebala imati svoj lokalni program i njime se propisuju politike prema mladima, pokrivaju se različiti sektori, primjerice, ističu se problemi u obrazovanju, sportu, slobodnom vremenu, volontiranju i pomoću različitih mjera i ciljeva nastoji se poboljšati status mladih na lokalnoj razini. Provedeno je već osam fokus grupa na mladima, nadamo se dobiti konkretnu sliku mladih u Dubrovniku i na temelju toga primijeniti prave programe kojima ćemo poboljšati njihov položaj“, kazala je voditeljica izrade lokalnog programa za mlade Ivana Grkeš.

Na tribini se propitivalo kako uopće motivirati mlade da budu društveno aktivni te se naglasilo kako zapravo ima dosta udruga i programa za mlade, ali nažalost, odaziv mladih je vrlo slab. Kovač je istaknuo kako ne postoji neka „čarobna“ formula pomoću koje bi se mlade moglo motivirati te da to često varira ovisno o generaciji, ali i da se razlike primjećuju i na razini gradova i županija.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 14 Kolovoz 2017 13:11

U nedjelju premijerno 'Viktorija od neprijatelja'

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja drugi je premijerni dramski naslov 68. Dubrovačkih ljetnih igara koji je na programu u nedjelju 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, najavljeno je danas, 14. kolovoza na konferenciji za medije na kojoj su govorili v.d. intendanta Igara Mladen Tarbuk, redateljica predstave Ivica Boban, autor dramaturškog koncepta Hrvoje Ivanković te ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović uz Antu Režića, direktora Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Dramaturški koncept predstave koju Igre postavljaju povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića zasnovan je na preslagivanju i rekontekstualizaciji fragmenata Držićevih djela, povezanih novonapisanim tekstovima te kraćim citatima ili parafrazama djela drugih autora. Predstava se bavi životom, djelom i sudbinom Marina Držića, propitujući njegov odnos prema njegovu Gradu i suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojem je živio. U zgusnutom slijedu događanja, u eruptivnom spoju verbalnog iskaza, plesa, glazbe i pokreta, odvijaju se epizode iz njegova života: pohađanje dubrovačke gradske škole, druženje s dezvijanom mladosti dubrovačkom, zaređenje i imenovanje za rektora crkvice Svih Svetih u Dubrovniku, odlazak na studij u Italiju gdje se počinje baviti kazalištem, povratak u Dubrovnik, putovanje u Carigrad i ponovni povratak u Dubrovnik. U drugom dijelu nižu se fragmenti iz Držićevih djela (Tirena, Novela od Stanca, Dundo Maroje, Arkulin, Skup), s naglaskom na prizore u kojima oštro kritizira svoje suvremenike te one koji upravljaju Gradom i Republikom. Slijede završni akordi Držićeva života: krhotine Hekube, tragedije u kojoj progovara o teroru vlasti i moćnika, isprepletene su s dijelovima pisama koje je Držić pisao u Firenci 1566, pokušavajući nagovoriti toskanskog vladara Cosima Medicija da pomogne zamišljenu akciju rušenja aristokratske vlasti Dubrovačke Republike. Redateljica predstave Ivica Boban jedna je od najvažnijih suvremenih hrvatskih kazališnih autorica, koja je tri puta na Dubrovačkim ljetnim igrama postavljala djela Marina Držića. Njezina predstava Play Držić iz 1978. bila je prva koja je tehnikom postmodernističkog patchworka kroz Držića progovorila o Držiću, a njezine postave Hekube iz 1982. i 1991. smatraju se antologijskim ostvarenjima držićevskog teatra.

Okupljen je ansambl sastavljen pretežito od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU (Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert  Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus), a glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca: Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa. Tu su još: Doris Jure Radnić, Romano Nikolić, Mateo Videk, Nika Lasić i Glorija Dubelj te članovi glumačke družine Kolarin: Jelica Čučević, Marinka Metković, Aida Machiedo, Tajana Martić, Ante Tonći Đurković, Barbara Lončarić Lučić i Matija Vojvodić. Jaku autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser. Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju partnerstva s Dubrovačkim ljetnim igrama, OTP banka je i ove godine izdvojila 180.000 kuna za donaciju premijernoj izvedbi ove predstave.

- Jako nas veseli što ovom donacijom nastavljamo partnerstvo s Igrama koje traje više od dvadeset godina. Kao što je ovaj dugovječni festival poznat kao simbol Dubrovnika i njegove kulture, tako vjerujem i da će naša suradnja biti dugovječna i pomoći još brojne dramske premijere u kojima će uživati Dubrovčani i njihovi gosti – kazao je tim povodom direktor Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke Ante Režić uručujući ček ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović.

Marin Držić – Viktorija od neprijatelja na programu je 68. Igara premijerno 20. kolovoza, a zatim i 21., 22. te 23. kolovoza u parku Umjetničke škole s početkom u 21.30.

Karla Labaš 

Objavljeno u Kultura
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik