nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 15 Kolovoz 2017

Blagdan Velike Gospe u Dubrovniku je svečano proslavljen misom i procesijom. Svečano misno slavlje ispred dubrovačke katedrale gdje se okupilo mnoštvo vjernika prevodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Biskup Uzinić dotaknuo se Marijinog hvalospjeva "Veliča duša moja Gospodina" gdje je istaknuo da prepoznajući Božju veličinu Gospa istovremeno prepoznaje i svoju neznatnost, svoju poniznost.
"Ona, blagoslovljena među ženama, s blagoslovljenim plodom, Majka Gospodinova, ispovijeda da je neznatna službenica. Prema njoj, sve što ona jest, sve što čini, to je dar Svesilnoga, sveto je ime Njegovo. Danas slavimo svetkovinu Uznesenja na nebo Blažene Djevice Marije koju u hrvatskom narodu zovemo Velika Gospa, a u Dubrovniku i Gospa od Porata. Ovom svetkovinom slavimo Gospinu veličinu. Istovremeno ispovijedamo sa svetom Elizabetom da je Marija blagoslovljena među ženama. Ispovijesti dodajemo i vjeru Crkve da je Gospa na kraju svog zemaljskog života bila dušom i tijelom uznesena na nebo i od Boga potvrđena kao velika. Njezina se veličina ne sastoji u onome što mi ljudi smatramo velikim, njezina proslava i veličina nisu se dogodile zbog njezine ovozemaljske veličine, gledane ljudskim očima, nego zbog njezine ovozemaljske neznatnosti i poniznosti. Zbog svoje oholosti i samodostatnosti ostali smo bez svjetla kojim nas je Bog zaogrnuo kada nas je stvarao. Marija nam pokazuje da je to isto dostojanstvo ponovno moguće zadobiti. Put je neznatnost i poniznost, glad za Bogom i vršenje njegove volje. Danas je zato potrebno poput Gospe postati plodno tlo. Neka nam svojom poniznošću i neznatnošću Gospa bude primjer, neka nam ona velika i uzvišena, dušom i tijelom uznesena na nebo bude također i zagovornica kako bi Bog po nama danas mogao nastaviti činiti velika djela", istaknuo je biskup Uzinić.
Nakon svete mise uslijedila je svečana procesija sa slikom Gospe od Porata od katedrale, ispred Kneževa dvora, do gradskog porta i natrag, a biskup je blagoslovio gradski porat i brodove. Sliku Gospe od Porata ove su godine čast imali nositi pomorski časnici - kapetan duge plovidbe Zvonimir Cetinić, upravitelj stroja Nikola Čoro, upravitelj stroja Pavo Čerjan, kapetan duge plovidbe Ivo Bošković, kapetan Ivo Herendija i časnik Maro Šimunović.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U proljeće i ljeto 1991., pred Domovinski rat, u nekadašnjoj MZ Gruž prijavljivali su se dragovoljci. Na današnji dan, 15.kolovoza iste godine, formiraju se dvije satnije osiguranja koje su imale za zadaću zaštitu objekata u samoj MZ, kao što su Osnovna škola Ivan Gundulić, vrtić, zgrada PTT, Luka Gruž, ljekarne i sl.
Kad je srpsko-crnogorski neprijatelj napao Dubrovnik i njegovu okolicu, postrojbe dragovoljaca upućuju se na ratište, a po padu svih položaja oko Grada, dragovoljačke postrojbe iz Gruža s dijelom pripadnika Zbora narodne garde ulaze u sastav 2.pričuvne bojne 116.brigade, koja poslije prelazi u 163.brigadu HV, sjeća se dubrovački Gradoplov

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Utorak, 15 Kolovoz 2017 12:39

Koločepsko ljeto uz zvuke Talira

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika počele su ljetne manifestacije na Kalamoti, Lopudu, Šipanu i Zatonu. Sinoć, 14. kolovoza u sklopu Koločepskog ljeta bilo je veselo na otoku. Uz zvuke Talira zabavljali su se mještani, ali i njihovi gosti. Pad temperature, vesela glazba i ples izvukli su iz kuća mnoge otočane.

 

Objavljeno u Lifestyle
Utorak, 15 Kolovoz 2017 11:15

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Velika Gospa, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15. kolovoza u mnogim zemljama diljem svijeta. Državni je blagdan u Republici Hrvatskoj. Vjernici Veliku Gospu prepoznaju kao ženu koja je prihvatila Božji izazov i živjela u skladu s Božjom riječi.

Prema katoličkoj teologiji, Marija, majka Isusova uznesena je na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII 1. studenog 1950.
Samom proglašenju o prethodila je duga tradicija koja je stara koliko i kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i mnogi drugi.
Tisuće i tisuće vjernika svake godine na isti datum hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na nebo.
Blagdan se slavi najviše u Europi i Južnoj Americi. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje“. U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovana Blažene Djevice Marije. Uzdajući se u njezin nebeski zagovor, proglasili su je „Kraljicom Hrvata“.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vijesti

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda uputili su obavijest o opasnosti od toplinskog vala u razdoblju od utorka 15. do petka 18. kolovoza. U obavijesti je naznačeno da za Dubrovačko-neretvansku županiju za spomenuto razdoblje nije prognozirana opasnost od toplinskog vala. Ekstremne će vrućine dakle ovih dana popustiti, najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se kroz tjedan između 20 i 24, a najviša dnevna uglavnom od 28 do 30°C.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Županijski centar 112 sinoć je u 20.10 zaprimio zahtjev OB Dubrovnik za medicinski prijevoz zrakom jednog pacijenta na relaciji Dubrovnik - KBC Split koji je realiziran helikopterom HRZ i PZO. Također, u 22.19 dobili su dojavu da u Šumetu gori kontejner smeća pa je na intervenciju upućena JVP Dubrovnik. U jutarnjima satima, pak, došlo je do prometne nesreće u Mlinima prilikom koje je oboren motociklist.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Treće hodočašće Marijanskog zavjeta za domovinu je u tijeku, a hodočasnici će na ovom putu proći ukupno 1700 kilometara u 75 dana. Naime, Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015. ovo zavjetno hodočašće koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. 19. kolovoza hodočasnici će se uputiti iz Metkovića na zadnju dionicu puta, proći će kroz Neum, Slano, Orašac, Rožat da bi svoj put završili u Dubrovniku 24. kolovoza. O ovom je hodočašću snimljen i dokumentarni film koji će svoju premijeru imati sutra u 21 sat u Kinu Slavica. Film traje 50 minuta, a prikazuje najzanimljivije trenutke Marijanskog zavjeta za Domovinu kojeg Bratovština već treću godinu zaredom organizira kao Zavjetno hodočašće, od 10.6. do 24.8., kojem se priključuju na rutama brojni mladi, branitelji kao i ostalih sudionici, a prolazi se svim većim Marijanskim svetištima od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine. Ovaj film kroz iskustva sudionika i domaćina po mjestima prolaska, gledatelju pruža uvid u značaji smisao zavjetnog hoda za Domovinu za pojedince, one koji su za vrijeme rata kao branitelji prošli tim putevima, za one mlade koji žele dati svoj doprinos kroz zahvalnost, ali i molitvu za Domovinu u kakvoj žele živjeti, kao i za sve one koji na taj način svojim uključivanjem u ovaj zavjet žele poslati poruku – 'volim svoju Domovinu'. Projekt “Marijanski zavjet za Domovinu” pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske - uz čije financiranje je i napravljen ovaj film.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik