nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 02 Kolovoz 2017
Srijeda, 02 Kolovoz 2017 19:24

Jeste li možda vidjeli Jackie?

Nestala je naša četverogodišnja ljubimica i član naše obitelji. Odaziva se na ime Jackie, sva je crna osim osim malo bijele boje na stomku. Jackie nema njuh, pa se ne zna vratiti kući. Bojimo se kako bi mogla dehidrirati jer su velike vrućine. Jackie je zadnji put viđena u Mokošici, preksinoć (s 31. na 1. kolovoza), negdje na predjelu Malih kućica. Molimo vas, ukoliko je netko vidio našu mačku, javite nam na broj 098 651 603.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Dubrovnik je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvario rekordne turističke rezultate! Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista E-visitor, od 1.siječnja do 31.srpnja 2017.godine, u Dubrovniku je boravilo 649.440 turista, što je čak 18% više nego u istom razdoblju 2016.godine. Ostvareno je 2.151.212                noćenja, odnosno 15% više nego prošle godine. U prvih sedam mjeseci najbrojniji su turisti bili iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Švedske, Španjolske, Australije, Norveške i Finske.

U hotelskom smještaju je od 1.siječnja do 31.srpnja ove godine boravilo 360.479 gostiju, što je porast od          6% u odnosu na prošlu godinu, te je ostvareno 1.171.391 noćenja, 4,5% više nego prošle godine. U hotelskom smještaju najbrojniji su gosti u prvoj polovici godine iz slijedećih zemalja: Ujedinjena Kraljevina, SAD, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Švedska, Španjolska, Austrija, Finska i Irska.

U privatnom smještaju u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno je 208.899 dolazaka, odnosno 32% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 724.513 noćenja, što je 27% više nego 2016.godine. Najbrojniji turisti u privatnom smještaju bili su iz zemalja: Ujedinjena Kraljevina, SAD, Francuska, Njemačka, Norveška, Australija, Švedska, Španjolska, Kanada i Finska.


Ovogodišnji srpanj zabilježio je odlične rezultate! Samo u srpnju 2017.godine ostvareno je 208.355            dolazaka, što je čak 14% više nego u istom mjesecu prošle godine, te 759.231 noćenja, što je 9% više nego 2016.godine. Na prvom mjestu posjetitelja u srpnju bili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, slijede turisti iz SAD-a, Francuske, Norveške, Njemačke, Švedske, Australije, Španjolske, Finske i Irske.

Daria Dražeta

Turistička zajednica grada Dubrovnika

Objavljeno u Dubrovnik

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica i vijećnik Gradskog vijeća Blaž Pezo, u ime Grada Dubrovnika, nazočili su danas svečanoj proslavi Dana Grada Imotskog i svetkovini Gospe od Anđela, zaštitnice Imotske krajine.

Svečano obilježavanje Dana Grada, ali i 300. obljetnice oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od Osmanlija započelo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Topani, a nastavljeno svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

U sklopu obilježavanja Dana Grada Imotskog održana je i prezentacija vojne opreme i naoružanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, a ceremoniji obilježavanja Dana Grada i 300. obljetnice oslobođenja od Osmanlija te blagdana zaštitnice imotske krajine pridružili su se i Krila oluje.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Dom Marina Držića danas je ugostio peterburšku znanstvenicu i teatrologinju Marinu Nikolajevnu Drobiševu koja je održala predavanje o posljednjem periodu Držićeva stvaralaštva. Kako je istaknuo ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, Nikolajevna Drobiševa dio je svog rada posvetila i najvećem hrvatskom komediografu Marinu Držiću objavivši 60 – ak stručnih i znanstvenih članaka, a posvetila mu je i svoju monografiju „Dalmatinsko – dubrovačka renesansa: stvaralaštvo Marina Držića“ na ruskom. Nikolajevna Drobiševa svoje je mjesto kao obol Držiću pronašla i u Leksikonu Marina Držića.
„Marina Nikolajevna Drobiševa vidi Držićev opus kao spoj usmene tradicije i talijanske kulture, antike i folklora, žanrovski amalgam farsičkih elemenata i 'commedie dell' arte', komičnog i tragičnog smatrajući da se njegova inovativnost ne nalazi u sredstvima umjetničkog izražavanja nego u punokrvnim karakterima u obradi aktualnih i važnih problema suvremenosti gdje Nikolajevna Drobiševa vidi Držića kao pisca malenog čovjeka“, istaknuo je uvodno Nikša Matić.
Nikolajevna Drobiševa istaknula je kako je pogled na Držića bio drukčiji prije nego su pronađena „urotnička pisma“ koja je pisao Cosimu Mediciju, a otkrila je i svoj pogled na Držića.
„Ja gledam na Držića kao na čovjeka koji je kroz svoje stvaralaštvo stvorio jedan pravac u književnosti, a to je esejistika ili publicistika. Publicist je čovjek koji piše o temama suvremenog života, koji piše umjetničkim jezikom. Esejistika je u Hrvatskoj imala tri faktora koji su je pratili, a prvi je teatar (drama). A upravo je Držić jedan od tih koji je u svojim dramama počeo razmišljati o suvremenom životu, problemima vlasti i običnog siromašnog čovjeka, a isto tako je pokazivao ličnosti dubrovačkog društva, ali i sukob između vladara i običnih ljudi. Drugi je faktor historiografije jer se pojedini traktati i eseji koji pričaju o dubrovačkom društvu i Slavenima. Dubrovačka kultura i kultura Slavena je osnivana na narodnom, folklornom tlu, a isto tako i renesansni pjesnici poput Vetranovića i Držića traže svoj jezik u narodnom bogatstvu. Treći je faktor bila štampa u glagoljičkoj književnosti koja je utjecala na nastanak publicistike. U Dubrovniku se kasno pojavljuju prve knjige, nije bilo tiskara, mnoga su se Držićeva djela tiskana u Veneciji“, istaknula je Nikolajevna Drobiševa.
Nikolajevna Drobiševa je naglasila da se u posljednjoj pastoralskoj Držićevoj drami primjećuje vrlo aktivna poziciju kod Držića, a pojavljuju se i podtekstovi, primjerice u Grižuli, a primjetna je i velika socijalna aktivizacija te Držićeve rečenice imaju aktualne pozicije koje su bile vrlo važne za Dubrovnik.
„Kod Držića se nalazi puno alegorija, translacija u tekstu i Držić je razvio sistem autor – heroj – čitatelj. Držić u svojim djelima suprotstavlja mudrost i ludost. Držić pokazuje život, običaje i tradiciju, stare i nove točke stvaralaštva. U posljednjoj Držićevoj tragediji Hekuba obratio je pažnju na položaj žena, tu prevladava kategorija straha i rata, stradanja. Njegovu je Hekubu vlada dopustila tek nakon trećeg pokušaja. Zanimljivo je da je vlada vidjela opasnost u Držićevim djelima, bojala se pobune pa je nije odmah dozvolila. U Hekubi je riječ o slobodnim ljudima koji su postali robovi, on gleda na situaciju Dubrovnika, što će s gradom biti nakon njegova života. Držić je postavio mnoga pitanja o sudbinama ljudi, društvu, politici, stanju u Dubrovniku“, naglasila je Nikolajevna Drobiševa.
Ova teatrologinja iz Sankt Peterburga s čak četiri diplome istaknula je kako njezini studenti Držića doživljavaju kao povijesnu osobu, ali da vide njegovu aktualnost, a posebno su im zanimljiva njegova „urotnička pisma“. Ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić istaknuo je kako Držić nije urotnik po klasičnoj definiciji, već da je on uviđao nedostatke tadašnje vlasti, a htio je dobro za svoj Dubrovnik. Matić je podsjetio na venecijanski arhiv u kojem se zacijelo nalaze još brojni Držićevi spisi te je naglasio da bi netko mogao provesti cijeli život u tom arhivu da bi sistematizirao spise i pronašao Držićevo blago. Matić je najavio suradnju sa Sveučilištem u Dubrovniku i organizaciju pravog znanstvenog kolokvija jer, kako je istaknuo, misija Doma Marina Držića nije samo otvarati izložbe posvećene Držiću, već i organizirati pravi i ozbiljan znanstveni rad koji Držić svakako zaslužuje.
Inače, Marina Nikolajevna Drobiševa završila je studij slavenske književnosti, trenutačno je zaposlena na katedri za suvremenu periodiku Fakulteta za novinarstvo i katedri za povijest slavenskih i balkanskih zemalja na Sveučilištu u Sankt Peterburgu. Bavi se i novinarstvom pa tako na ruskom jeziku piše o Domu Marina Držića i Dubrovačkim ljetnim igrama. Držića proučava jer je on tipični renesansni „univerzalni čovjek“, a i sama je takva, ima četiri diplome i u okviru svoje svestranosti želi što više toga naučiti.

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Danas su djeca u Prirodoslovnom muzeju Metković istraživala zvuk.

Zvučne vibracije prenose se zrakom, vodom ili podlogom. Zvuk možemo vidjeti, osjetiti i čuti!
Koliko mi zapravo čujemo, točnije koliko slušamo, čovjek čuje samo dio od širokog raspona frekvencija koje postoje. Kada se nečujne frekvencije pojačaju otkrivaju se sasvim nepoznate rapsodije zvukova. Mnoge vrste kukaca komuniciraju koristeći vibracijske signale koje nikad nismo čuli. S tim fenomenom nas upoznaje trenutna izložba „Zvukovi kukaca – orkestar najmanji“. Zato smo na dvije protekle radionice prošetali izložbom te upoznali i čuli kukce pjevače. Otkrivali smo mogućnosti proizvodnje zvuka pomoću raznovrsnih predmeta koje možemo pronaći oko sebe. Obična limenka, štapić od sladoleda, slamke pa i šišarke poslužili su kao instrumenti našem „orkestru malenih“. U malo vremena uspjeli smo izraditi glazbala, organizirati orkestar i izvesti našu skladbu. Tako su naši maleni oformili vizualni i zvučni uradak pod dirigentskom palicom prirode.Bilo je zabavno pa ćemo se vidjeti opet idući tjedan u isto vrijeme.

Nportal

Objavljeno u Metković

U srpnju 2017. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 404.531 dolazaka, što je 11.7% više od srpnja 2016. godine i 2.047.164 noćenja, što je 9,5% više nego u srpnju 2016. godine.

U prvih sedam mjeseci 2017. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 1.045.540 dolazaka s ostvarenih 4.389.042 noćenja. U usporedbi s 2016. godinom noćenja su u porastu za 15,7%.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Francuske te Sjedinjenih Amričkih Država,đ

TZ DNŽ

Objavljeno u Županija
Srijeda, 02 Kolovoz 2017 09:58

Gorjelo u Glušcima i na deponiju Sitnica

Županijski centar 112 jučer je u 14.55 dobio dojavu o požaru u Glušcima u Metkoviću gdje su intervenirali JVP I DVD Metković. Na traženje županijskog vatrogasnog zapovjednika Simovića putem ŽC 112 Dubrovnik poslan je zahtjev VOS - u za dva Canadaira. Požar je lokaliziran u 21.45, a ugašen u 22 sata. U ovom požaru gorjele su šuma i makija, a izgorjela površina požarišta je 6 ha. Također, ŽC 112 je izvijestio da je požar na deponiju Sitnica na području između Vela Luke i Blata ugašen jučer u 16 sati, a u gašenju su sudjelovali DVD Vela Luka, DVD Blato i DVD Smokvica.

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Izložba „Zoran Filipović 1991.“, autora Zorana Filipovića, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera bit će otvorena u tvrđavi Imperijal na Srđu u petak, 4. kolovoza u 20 sati, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Realizirana je kao četvrta tematska izložba u sklopu muzejskog projekta "Hrvatska ratna fotografija", koji je Muzej Domovinskog rata pokrenuo 2013. godine.
Sadržaj ove izložbe čine od autora odabrane fotografije koje su nastale tijekom 1991. godine, kad neumorno obilazi sve najteže hrvatske bojišnice. Zahvaljujući iskazanom fotografskom umijeću, hrabrosti i etičnosti ubrzo stječe povjerenje najšire svjetske javnosti, kao vjerodostojan svjedok istine o prljavom osvajačkom ratu koji se vodi protiv hrvatskog naroda.
Izložene fotografije Zoran Filipović slaže kronološki i tematski prema vremenu i mjestu nastanka, što gledatelju omogućuje cjelovitiji uvid i razumijevanje hrvatske ratne stvarnosti 1991. godine.
Jedan je od rijetkih fotografa koji je kroz brojne objavljene knjige, a posebno dnevničkim zapisima, pisanom riječju obogatio svoje vizualno stvaralaštvo. Stoga će njegovo jedinstveno svjedočanstvo, za sve one koji se žele znanstveno i stručno baviti proučavanjem Domovinskog rata, ostati neiscrpno i nezaobilazno vrelo podataka i spoznaja.
Prkoseći agresoru, Zoran Filipović se 1991. godine u dva navrata uspio probiti u potpuno okruženi Dubrovnik. U vremenu njegovog prvog boravka, od 22. listopada do 1. studenoga 1991., Grad i njegovi branitelji trpe dotad najžešće napade agresora. Branitelji su primorani napustiti Župu dubrovačku i Brgat, a neprijatelj izbija na same prilaze Gradu. Svojom kamerom svjedočio je o razaranju zaštićene povijesne jezgre, stradanju stanovnika, pogibiji Miljenka Bratoša, tvorca obrane Dubrovnika, ultimatumu tzv. JNA u kome traži predaju Grada, te dolasku Konvoja „Libertas“.
Prigodom njegovog drugog dolaska u Dubrovnik, 20. studenoga 1991., mogao je samo zabilježiti strašne posljedice najdužeg i najrazornijeg napada na uže gradsko područje: uništene kulturne spomenike, hotele, izgorjele i potopljene brodove ili

djelovanje predstavnika UNICEF-a Staffana de Misture i francuskog ministra Bernarda Kouchnera u Gradu.
Samo manji broj odabranih potresnih fotografija Zorana Filipovića o stradanju Dubrovnika, koje su putem medija stigle do najšire svjetske javnosti, mogao je biti uvršten u izložbu „1991.“. Stoga posebnu zahvalnost dugujemo autoru što je postav izložen u muzejskim prostorima tvrđave Imperijal - simbola herojske obrane Grada, obogatio multimedijalnom prezentacijom dijela do sada neizlagane građe snimljene 1991. na dubrovačkom ratištu.
Izložba će biti otvorena od 4. kolovoza do 15. rujna 2017.


Varina Jurica Turk
v. d. ravnatelja
MDRD

Objavljeno u Vijesti

Najavljujemo ljetne manifestacije u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika za ovaj tjedan na Lopudu, Šipanu, Koločepu  te Zatonu Velikom:

 

OTOK KOLOČEP:

04. kolovoza, petak

21.30 h Gornje Čelo, ispred crkve sv. Antuna

ĐANI STIPANIČEV I KLAPA RAGUSAVECCHIA

 

OTOK LOPUD:

03. kolovoza, četvrtak

21.00 h crkva sv. Nikole

RONALD BRAUS, bariton

ALBERTO FRKA, klavir

 

OTOK ŠIPAN:

03. kolovoza, četvrtak

22.00 h Šipanska luka

FESTA SV. STJEPANA

GRUPA EUPHORIA

 

6. – 14. kolovoza / 6th – 14th August

LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN

06. kolovoza, nedjelja

15:30 h Šipanska luka

 KUP ELAFITA U VATERPOLU - DJ PROGRAM

21:30 h Šipanska luka

ĐANI STIPANIČEV I KLAPA RAGUSAVECCHIA

ZATON VELIKI:

03. kolovoza, četvrtak

18.00 h Zaton Veliki na rivi

LIMENA GLAZBA ZATON I DUBROVAČKI PRIMORSKI SVATOVI

ZATON VELIKI:

05. kolovoza, subota

22.30 h Zaton Veliki na rivi

KLAPA ISKON

 

Sandra Milovčević

Objavljeno u Dubrovnik

U protekla dva dana na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 8 je osoba zatečeno u posjedu manje količine marihuane i hašiša.

Radi se o pet hrvatskih i tri strana državljana kod kojih je droga pronađena prilikom ulazne odnosno izlazne granične kontrole na graničnim prijelazima i na području Ploča i Lastova.    

Mobilni šalter za upravne poslove u Orebiću, Vela Luci i Blatu – obavijest za građane

Prijenosni šalter Ministarstva unutarnjih poslova putem kojeg građani mogu ishoditi osobne isprave tijekom ovog mjeseca boraviti će na području Orebića, Vela Luke i Blata.

Riječ je o prijenosnim šalterima upravnih poslova putem kojih građani mogu obaviti poslove prijave i odjave prebivališta i boravišta, ishodovanja uvjerenja o prebivalištu i matičnom broju te podnijeti zahtjev za osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu kao i registraciju vozila. Sve potrebne uplate mogu se obaviti gotovinskim plaćanjem, ali je potrebno da građani donesu fotografije potrebne za izradu dokumenata.

Pozivamo građane, posebno one kojima je otežan dolazak u policijsku postaju ili sjedište policijske uprave, da iskoriste usluge mobilnog šalterskog ureda koji će se nalaziti na slijedećim lokacijama:

    

Blato 22. kolovoza (utorak) od 8 do 14 sati u zgradi Općine Blato

Vela Luka – 24. kolovoza (četvrtak) od 8 do 14 sati u Zadružnom domu u Vela Luci

Orebić – 31. kolovoza (Četvrtak) od 8 do 14 sati u zgradi Općine Orebić

                                                                        PU dubrovačko-neretvanska

Objavljeno u Crna kronika
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik