nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 24 Kolovoz 2017
Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 21:01

PROBLEMI NOVE MOKOŠICE

Novu Mokošicu čiste samo dva ili tri čistača, a hortikulturno je uređuju samo dva ili tri vrtlara što je mali broj na veliko naselje, koje u posljednje vrijeme postaje i turističko odredište. Komunalnih redara u Mokošici uopće nema, a trebali bi biti s obzirom na nagomilane komunalne probleme, kaže nam Jadranka Šimunović, voditeljica Eko centra u Mokošici.
Problem su po mišljenju Šimunović i stanovnika najvećeg gradskog naselja ove suše, pa je dosta zelenila usahnulo. Suhe i bolesne palme se nisu odstranile, a oleandre nisu zamijenjene novim sadnicama. Zeleni otoci za reciklažu nisu na pojedinim odlagalištima izdvojeni i ne može im se prići. Slabo se čiste dječja igrališta, a vjetar raznosi smeće iz kontejnera što stvara ružnu sliku. 
U nedostatku parkinga automobili se parkiraju na nogostupe pa se ne može proći, a naročit problem imaju mame s dječjim kolicima. U posljednje vrijeme i turisti ostavljaju svoje automobile i kombije jer znaju da se parking ne plaća. Gradski autobusi linije 1b muku muče dok dođu na zadnju stanicu u ulicu Između dolaca zbog nepropisno parkiranih automobila. 
Eko aktivisti vjeruju kako će otvoreni apel za Mokošicu uroditi plodom te kako će odgovorne službe uvesti reda još ove jeseni.
 
Ivana Žuvela Kalina
 
Objavljeno u Dubrovnik

Odabir izvođača za doček Nove godine u Dubrovniku ovih je dana vruća tema. Naime, na natječaj za organiziranje dočeka javile su se Udruga Extempora i Scardona d.o.o. s tri ponude, međutim, kako nijedna nije zadovoljila uvjete natječaja, Turističko vijeće Turističke zajednice grada Dubrovnika povjerilo je organizaciju dočeka Dubrovačkim ljetnim igrama, a više je danas o tome kazao dubrovački gradonačelnik Mato Franković.


„Odlučili smo kako će cijeli projekt Zimskog festivala u budućnosti voditi Dubrovačke ljetne igre. Smatramo kako imamo javnu ustanovu koja je sposobna organizirati velike festivale pa zašto onda ne bi radila na organizaciji Zimskog festivala", rekao je Franković.

Kroz idućih 15 do 20 dana grad će izabrati izvođača i cijeli program Zimskog festivala koji će započeti 2. prosinca, a završiti prvim danima siječnja.


"Želimo napraviti program koji će obuhvatiti širu regiju pa tražimo jednu veliku zvijezdu koju ćemo dovesti na Stradun, a koja bi uistinu napunila i dubrovačke hotele koji su odlučili raditi zimi, ali i privatni smještaj da postignemo jasan efekt. Doček nove 2018. bit će nešto spektakularno kao što je Stradun i zaslužio. Bit će kućica i Zimskog festivala, ali na drukčiji način postavljeno. Predstavit ćemo program ministarstvu kulture, želimo suradnju. I ove godine će biti kućica i na Stradunu, Gundulićevoj poljani i u Lapadu gdje ćemo napraviti više sadržaja za djecu“, naglasio je Franković.

Inače, ukupan budžet za cijeli Zimski festival iznosit će 2 milijuna kuna.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Na Božu Petrova utjecali su osobni odnosi te nije postupao nepristrano, odgovorno i savjesno kada je, dok je bio gradonačelnik Metkovića svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora NPKL Vodovoda.

Takvu je odluku donijelo povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je kazala kako se Petrovu ne može izreći sankcija, već samo opomena.

Povjerenstvo je predložilo i da se protiv Bože Petrova neće pokrenuti postupak zbog prijave koju su protiv njega dobili 18. travnja jer je DORH-u kazneno prijavio Ivicu Todorića zbog Agrokora, a u kojoj se tvrdi da je time narušena trodioba vlasti. Povjerenstvo smatra da oni za tako nešto nisu nadležni, – javlja  24sata.hr.

Objavljeno u Politika

„Ne budu li radnici na gradilištu za tjedan dana, grad će raskinuti ugovor s tvrtkom Suez i raspisati novi natječaj za projekt pročistača“, istaknuo je danas medijima dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Naime, izvođač radova na pročistaču, tvrtka Suez i podizvođač, tvrtka Skladgradnja povukle su radnike s gradilišta „zbog problema u komunikaciji“ te su radovi na pročistaču stali. Grad je objema tvrtkama dao rok do ovog utorka da se usuglase o tome što će se dalje na pročistaču događati.


„Nakon sastanka i s izvođačem i podizvođačem, dali smo im rješenje da će grad poštivati činjenicu da su međusobni dogovori došli u visoku fazu i da očekujemo radnike na gradilištu za tjedan dana. Ne želimo više čekati, jasno je da su svi rokovi istekli, 30. lipnja je bio rok završetka uređaja, a to je odavno prošlo, radovi su sada na 14 posto što nije prihvatljivo gradu, ali je dovoljno prihvatljivo za raskidanje ugovora, neće nastati nikakva šteta po grad, tj. po projekt. Pročistač će kasniti, ali bolje ga je napraviti kako Bog zapovijeda nego naopako“, istaknuo je gradonačelnik.


U slučaju raskida ugovora rok izgradnje pročistača produljit će se do 9 mjeseci, a grad će prema stavkama ugovora moći naplatiti tek 5 milijuna kuna penala od ukupnih 57 milijuna koliko „teži“ projekt pročistača, a kojeg izvođač radova nije izgradio u zadanim rokovima.


„Međutim, nakon penala ne možemo napraviti ništa, a to je problematično kod cijelog ugovora i projekta. U projekt se ušlo bez jasne dokumentacije, javna nabava nije napravljena sukladno dokumentaciji, sve je naopako krenulo, a nažalost izgleda da će naopako i završiti. Vidimo da projekt pročistača vuče velike repove iza sebe, nedostaje 10 posto projektne dokumentacije, dali smo priliku više puta, ali više ne možemo čekati. Za izradu novog pročistača točno ćemo definirati sve potrebno“, naglasio je gradonačelnik dodavši da nakon dva mjeseca rada u gradskoj upravi nije naslijedio nijedan projekt koji je doveden do kraja.


„U ovom trenutku grad Dubrovnik nema nijedan projekt. Pitam se što su radili ljudi posljednjih osam godina kad nisu bar napravili jedan projekt i doveli ga do kraja. Mislili smo dugo o hotelu Gruž da bi danas doznao kako projekt ne da nije došao do kraja, nego nema izvedbenog projekta, nije napravljena statika, sve treba početi iznova, sve zato jer je netko bio potpuno aljkav i samo obećavao, a na kraju, kad se zagrebe ispod najtanje površine, to je jedno veliko ništa“, zaključio je gradonačelnik Franković.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga ulica : oca Ante Gabrića , Makarska i dio ulice Petra Svačića da će se obaviti planirani radovi na ulici Makarska na vodovodnu mrežu a time i obustava isporuke vode u vremenu od 08,00 10,00 sati ,dana 25.08. 2017.

Molimo za razumijevanje, Metković d.o.o.

Objavljeno u Metković

Prirodoslovni muzej Metković i Udruga BIOM Vas pozivaju na još jedno poučno druženje u utorak 29.8.2017. u 10 sati na radionici povodom Noći šišmiša!!

s3 1

 

Noć šišmiša nema samo europski nego i međunarodni karakter te se obilježava kao Međunarodna noć šišmiša. Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Naime, jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u     Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo   zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim.

Jedan od najvećih problema s kojima se bore jest nestanak staništa. Intenzivna sječa starih stabala, u kojima šišmiši mogu obitavati, ili nepotrebno korištenje neselektivnih insekticida, od kojih ugibaju, sve više ugrožavaju opstanak šišmiša.
Nakon predavanja izrađivat ćemo kućice za šišmiše i saznat ćete gdje je najbolje mjesto za postaviti ih, pa u sumrak uživati u njihovim vještinama leta.

 

Prirodoslovni muzej Metković 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Županija

„Shvatite situaciju jako ozbiljno, kiše nam nema već dugo i dugo je neće biti. Ni slučajno kroz ove mjesece raditi nešto nepromišljeno, ni paliti ni čistiti. Treba paziti i kada se prave roštilji. Sama ta riječ 'neće' ne znači ništa. 'Hoće' jer samo jedan trenutak nepažnje dovodi do velike katastrofe, a u ovim trenutcima, nakon svega što se dogodilo u Hrvatskoj nam to ne treba“, poručio je za čitatelje Nportala županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović osvrnuvši se na vatreni obruč koji se steže oko juga Hrvatske.


Naime, Jug Hrvatske već je nekoliko dana okružen vatrenom stihijom. Požar koji je trenutno pod lupom javnosti, svakako je onaj na Prevlaci, nastao iznad graničnog prijelaza Karasovići, odnosno u Crnoj Gori, no za sada nije u niti jednom dijelu prešao u Hrvatsku. Prema Simovićevim riječima, vatrogasci Konavala su čitavo vrijeme na terenu i kontroliraju situaciju. Također, jučer je Hrvatska na zahtjev Crne Gore poslala Air Tractor koji je gasio požar, ali Simović ističe da on taj dio požara može smiriti, ali ne i ugasiti jer je posrijedi gusta makija.


„Vatrogasci Crne Gore su bili na terenu, ali ga nisu uspjeli ugasiti. Moramo biti na oprezu u tom dijelu zato što dotiče južne strane sela Đurinići i Vitaljina, a može doći i do graničnog prijelaza. Znamo da su Karasovići vrlo gužvovit prijelaz i ne daj Bože da se nešto dogodi. Trenutno je on pod kontrolom, nema velikog vjetra, nema širenja, ali moramo, ponavljam, biti na oprezu, ako uđe u Hrvatsku, odmah ćemo intervenirati i početi gašenje. Naši vatrogasci išli su i prema Ljubuškome u Ćorićima, Metkoviću, zatim Neumu. JVP Dubrovačko primorje i JVP Dubrovački vatrogasci bili su dva dana i dvije noći kod Ravnog, gori u Republici Srpskoj prema Trebinju, a i u Crnoj Gori. Gori nam u čitavom okruženju“, priča Simović.


Krivac je neugodnom mirisu koji se proširio jutros Dubrovnikom, nastavlja županijski vatrogasni zapovjednik, burin iako sama požarišta nisu na teritoriju Hrvatske. Kako tvrdi bez obzira na visoke temperature karakteristične za ljetne mjesece, vatrogascima je u ovakvim situacijama najgori neprijatelj ipak vjetar koji im redovito otežava gašenje.


„Uz svu ovu vrućinu, koliko god da je visoka temperatura, ništa nas ne može uznemiriti kao vjetar, on je nešto najgore. Sve ove dane na Mljetu je puhala jaka bura, da smo ga ugasili je velika stvar. Znamo što bi požar na Mljetu prouzrokovao da ga nismo uspjeli ugasiti. Odmah sam požar podigao na najveći nivo. Čim je izbio u večernjim satima znali smo da ako ga odmah ne krenemo gasiti da ćemo imati veliki problem. Bura, ali i svi vjetrovi čak i lagani maestral stvaraju probleme, pazimo kad vidimo da se vjetar podiže, pojačali smo ophodnje, dežurstva DVD – ima. Moramo u tom dijelu raditi koliko god možemo jer ovo je razdoblje strašno sušno, broj intervencija je velik svi znamo što se događa po Hrvatskoj. Tri puta smo išli pomagati van Županije prema Zadru, Splitu, moramo biti jako oprezni, vatrogasci jesu, ali trebaju biti i građani, da ne pomisle kada ulazimo u deveti mjesec, da smo ušli u nekakav mir da možemo nešto paliti. Ne smijemo paliti ništa jer će deveti mjesec biti još teži i zahtjevniji. Nema naznaka kiše, a dolazi više vjetrova i nevera“, podsjeća Simović.


Podsjetimo, najveći požar zabilježen je na Lastovu gdje je opožareno tisuću hektara nepristupačnog terena, slična situacija ponovila se u Konavlima gdje vatra, došavši iz Crne Gore iznad mjesta Bani, srećom, nije zaprijetila naseljenom području, odnosno kućama.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

U ponedjeljak 28. kolovoza u Gradskoj knjižnici u Metkoviću održati će se multimedijsko predavanje Davora Rastohara o pripremi njegove ekspedicije na Južni pol. Ujedno će to biti prva hrvatska ekspedicija koja se odvažila otići na najhladniju točku na kugli zemaljskoj. Ovo interesantno predavanje počinje u 21 sat.

Nportal

Objavljeno u Metković
Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 10:08

Karate klub Metković vrši upis novih članova

Karatre klub Metković vrši upis novih članova. Svi zaiteresirani mogu se informirati na mob 098 171 36 36 ili na wb stranici kluba www.kkmetkovic.hr

Nportal

Objavljeno u Metković

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik 28-godišnjak se sumnjiči za krađu mobilnog uređaja iz kofera motocikla koje je bilo parkirano ispred trgovine u Zatonu. Krađa se dogodila krajem lipnja ove godine, a vrijednost mobilnog uređaja je procijenjena na 5 tisuća kuna.
Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.
- U jutarnjim satima jučer, 23. kolovoza, na području Smokvice na Korčuli, došlo je do izbijanja požara koji je lokaliziran oko 11 sati. Do požara je došlo kada je 66-godišnjakinja bacila opušak cigarete koji je djelovanjem vjetra zapalio travu i nisko raslinje na dijelu zemlje koja je u privatnom vlasništvu. Spomenuta 66-godišnjakinja i 76-godišnjak su pokušali ugasiti požar međutim, kada su vidjeli da je požar izmakao kontroli pozvali su vatrogasce. Prilikom gašenja 76-godišnjak je zadobio opekline te je zadržan na liječenju u dubrovačkoj bolnici.
Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom policija protiv 66-godišnjakinje podnosi kaznenu prijavu.

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Crna kronika
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik