nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 24 Kolovoz 2017
Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 21:01

PROBLEMI NOVE MOKOŠICE

Novu Mokošicu čiste samo dva ili tri čistača, a hortikulturno je uređuju samo dva ili tri vrtlara što je mali broj na veliko naselje, koje u posljednje vrijeme postaje i turističko odredište. Komunalnih redara u Mokošici uopće nema, a trebali bi biti s obzirom na nagomilane komunalne probleme, kaže nam Jadranka Šimunović, voditeljica Eko centra u Mokošici.
Problem su po mišljenju Šimunović i stanovnika najvećeg gradskog naselja ove suše, pa je dosta zelenila usahnulo. Suhe i bolesne palme se nisu odstranile, a oleandre nisu zamijenjene novim sadnicama. Zeleni otoci za reciklažu nisu na pojedinim odlagalištima izdvojeni i ne može im se prići. Slabo se čiste dječja igrališta, a vjetar raznosi smeće iz kontejnera što stvara ružnu sliku. 
U nedostatku parkinga automobili se parkiraju na nogostupe pa se ne može proći, a naročit problem imaju mame s dječjim kolicima. U posljednje vrijeme i turisti ostavljaju svoje automobile i kombije jer znaju da se parking ne plaća. Gradski autobusi linije 1b muku muče dok dođu na zadnju stanicu u ulicu Između dolaca zbog nepropisno parkiranih automobila. 
Eko aktivisti vjeruju kako će otvoreni apel za Mokošicu uroditi plodom te kako će odgovorne službe uvesti reda još ove jeseni.
 
Ivana Žuvela Kalina
 
Objavljeno u Ekologija

U jednom trenu se veselo igra i smije, u drugom ga primi žuta minuta i počne plakati, vrištati i bacati stvari iz tko zna kojeg razloga. Da, to se zove temper tantrum i roditelji vrlo često ne znaju kako dobro odreagirati u takvoj situaciji kada je dijete van kontrole.

Razlog za ovakvo ponašanje zapravo nije niti važan; možda se djetetu potrgala igračka ili je dobilo zabranu jedenja slatkog prije ručka. Brightside sugerira da štedite živce i glasnice, a umjesto deranja upitajte ih mirnim glasom: “Radi li se o malom, velikom ili srednje-velikom problemu?”

Dječji psiholozi, kaže Brightside, objašnjavaju da postoje tri osnovna razloga zašto ovo naizgled obično pitanje smiruje djecu: dijete vidi da prihvaćamo i poštujemo njihove osjećaje, pitanje ih potiče da stanu, razmisle i procijene situaciju, roditelji ovime pozivaju dijete da pokuša samo riješiti problem.

Mirnim razgovorom s vašim mališanom na nekoliko minuta uštedjet ćete vrijeme, živce, ali i steći njihovo povjerenje.

Izvor: Brightside.me (https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/a-single-phrase-to-stop-a-childs-tantrum-347810/)

 Nportal

Objavljeno u Zdravlje

Pripremite sebe i svoje vozilo - krenite ranije, vozite pažljivo i planirajte odmor od umora na duljem putovanju

Velik broj vozača kreće sa svojim obiteljima na putovanja povodom godišnjih odmora stoga nudimo savjete kako nadmudriti zastoje te neizbježne gužve učiniti podnošljivijima. Vozači širom Europe planiraju u potpunosti iskoristiti svoje godišnje odmore kako bi krenuli na prvi veliki put u ovoj godini. Samo u Velikoj Britaniji još 2011. odlasci na ljetni odmor izvukli su u promet 18 od 24 milijuna automobila koliko ih ima u toj državi, a putovanja su trajala upola dulje nego obično.

Savjetujemo svima koji kreću na put da dobro isplaniraju putovanje - pobrinite se da je vaše vozilo u dobrom stanju prije nego što krenete i budite spremni na kašnjenja. Redoviti odmor na dugačkom putovanju je najvažniji, jer umor vozača može se dogoditi svakome te većina ljudi nije ni svjesna koliko su stvarno umorni.

10 savjeta kako pobijediti prometne brige:

1. Budite organizirani: Napravite popis svih stvari koje su vam potrebne. To će vam pomoći da ne razmišljate o novčaniku, mobitelu ili karti kada ste već kilometrima daleko od kuće. Nemojte zaboraviti rezervne ključeve, vozačku dozvolu, osiguranje i brojeve telefona u slučaju nužde.

2. Pripremite svoje vozilo: Provjerite ulje, rashladnu i kočionu tekućinu te tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Provjerite tlak u gumama i same gume te dubinu utora na njima koja bi trebala biti barem 1,6 mm (preporučuje se 3 mm)

3. Priručnik za korištenje vozila neka bude u pri ruci: Od pronalaženja kutije s osiguračima do uputa kako sigurno riješiti problem prazne gume, priručnik je pun praktičnih savjeta.

4. Planirajte svoj put i uzmite u obzir alternativne pravce: Najkraći put na karti nije nužno i najbrži. Satelitska navigacija nudi izbor puteva: najbrži, najkraći i najekonomičniji.

5. Osvježenje neka bude pri ruci: Uzmite nešto za jelo i piće u slučaju da putovanje traje duže od očekivanog. Grickalice i osvježavajuća pića trebala bi biti pri ruci.

6. Natočite puni spremnik goriva prije puta: Uzmite u obzir mogućnost obilaznog puta ili zastoja i doskočite tome s punim spremnikom.

7. Zabava za djecu DVD u automobilu je odlična zabava za djecu na dugim putovanjima tako da nemojte zaboraviti omiljene filmove ukoliko je vaš automobil opremljen DVD uređajem. Uz knjigu i igrice putovanje će proletjeti.

8. Uključite se u sustav informiranja o stanju u prometu: pratite prometne informacije na radiju kako biste izbjegli čekanja.

9. Pridružite se klubu za pomoć na cesti: Ključevi zaključani u automobilu ili krivo natočeno gorivo je vrlo česti scenarij kojim se službe za pomoć na cestama bave.

10. Odmorite se: Umorni vozači gube koncentraciju tako da se na dužim putovanjima potrebno češće odmarati.

Izvor: Autoportal.hr (http://www.autoportal.hr/clanak/putovanje_10_savjeta_kako_nadmudriti_prometne_zastoje)

Nportal

Objavljeno u Putovanje

Odabir izvođača za doček Nove godine u Dubrovniku ovih je dana vruća tema. Naime, na natječaj za organiziranje dočeka javile su se Udruga Extempora i Scardona d.o.o. s tri ponude, međutim, kako nijedna nije zadovoljila uvjete natječaja, Turističko vijeće Turističke zajednice grada Dubrovnika povjerilo je organizaciju dočeka Dubrovačkim ljetnim igrama, a više je danas o tome kazao dubrovački gradonačelnik Mato Franković.


„Odlučili smo kako će cijeli projekt Zimskog festivala u budućnosti voditi Dubrovačke ljetne igre. Smatramo kako imamo javnu ustanovu koja je sposobna organizirati velike festivale pa zašto onda ne bi radila na organizaciji Zimskog festivala", rekao je Franković.

Kroz idućih 15 do 20 dana grad će izabrati izvođača i cijeli program Zimskog festivala koji će započeti 2. prosinca, a završiti prvim danima siječnja.


"Želimo napraviti program koji će obuhvatiti širu regiju pa tražimo jednu veliku zvijezdu koju ćemo dovesti na Stradun, a koja bi uistinu napunila i dubrovačke hotele koji su odlučili raditi zimi, ali i privatni smještaj da postignemo jasan efekt. Doček nove 2018. bit će nešto spektakularno kao što je Stradun i zaslužio. Bit će kućica i Zimskog festivala, ali na drukčiji način postavljeno. Predstavit ćemo program ministarstvu kulture, želimo suradnju. I ove godine će biti kućica i na Stradunu, Gundulićevoj poljani i u Lapadu gdje ćemo napraviti više sadržaja za djecu“, naglasio je Franković.

Inače, ukupan budžet za cijeli Zimski festival iznosit će 2 milijuna kuna.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Na Božu Petrova utjecali su osobni odnosi te nije postupao nepristrano, odgovorno i savjesno kada je, dok je bio gradonačelnik Metkovića svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora NPKL Vodovoda.

Takvu je odluku donijelo povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković je kazala kako se Petrovu ne može izreći sankcija, već samo opomena.

Povjerenstvo je predložilo i da se protiv Bože Petrova neće pokrenuti postupak zbog prijave koju su protiv njega dobili 18. travnja jer je DORH-u kazneno prijavio Ivicu Todorića zbog Agrokora, a u kojoj se tvrdi da je time narušena trodioba vlasti. Povjerenstvo smatra da oni za tako nešto nisu nadležni, – javlja  24sata.hr.

Objavljeno u Politika

Puno češće idemo u kupovinu odjeće nego što radimo čistku ormara. Tako zna doći do toga da nam ormar bude prepun odjeće, ali da nemamo baš puno izbora. Stoga je vrijeme da iz ormara izbacite ovih deset komada kako biste napravili mjesta za one stvari koje ćete zapravo nositi

Stara pidžama

Iznošenoj i staroj pidžami u ormaru nije mjesto. Stoga joj pronađite novu, udobnu i kvalitetnu zamjenu koja će vam također dugo potrajati.

Haljina koju ste nosili na više od pet vjenčanja

Ili koju god brojku imate na umu. No, vrijeme je da onda mjesto te haljine u ormaru zauzme druga haljina ili komad koji ćete birati tijekom odijevanja za takve svečane prilike.

Odjevni komadi bivšeg partnera

U ovom slučaju nije riječ samo o komadima koji nepotrebno zauzimaju prostor u ormaru, već i o rađenju "emocionalne čistke" nakon koje ćete se osjećati puno bolje.

Iznošeni grudnjaci

Većina grudnjaka izgubi svoj prvotni oblik nakon godine dana učestalog nošenja. No, na vama je da procijenite koliko je vaš grudnjak iznošen te kada je vrijeme da ga izbacite iz svog ormara.

Besplatne majice

Majice s različitim logo i reklamnim natpisima koje ste dobili, ali nikad odjenuli možete učiniti korisnima tako što ćete ih pretvoriti u krpe za brisanje prašine.

Bijele majice koje su požutjele

Majice najvećim dijelom čine našu garderobu, a bijele majice ključni su komadi. No, ako su one požutjele i ne mogu se više izbijeliti, onda nema smisla držati ih u ormaru.

Neodgovarajući komadi

Komadi odjeće koje čuvate već godinama, a koji vam ne odgovaraju i koji su neudobni izbacite iz ormara i zamijenite ih s odjećom u kojoj se osjećate dobro i koja vam odlično pristaje.

Odjeća iz "prošlog" života

Odjevne komade iz srednjoškolskih i fakultetskih dana sigurno niste već jako dugo nosili, ali oni se svejedno nalaze u vašem ormaru. Vrijeme je da oslobodite prostor za odjeću koji ćete zapravo nositi.

Nespareni komadi

Za nesparene čarape, rukavice i naušnice više nema mjesta u garderobi. To su stvari koje su vrlo lako zamjenjive stoga nema smisla držati ih u ormaru.

Oštećene vješalice

Potrgane i oštećene vješalice koje i nisu baš od neke koristi možete slobodno izbaciti iz ormara. Cijene vješalica znaju biti poprilično pristupačne stoga lako možete pronaći nove i bolje zamjene.

Izvor: Zadovoljna.hr (https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/spremanje-ormara-10-odjevnih-komada-kojih-se-trebate-rijesiti---486382.html)

Nportal

Objavljeno u Moda

Najljepšu plavu kosu s kovrčama imala je Marylin Monroe, svi smo htjeli imati (neke žene su ga i crtale) seksi madež iznad usne poput Cindy Crawford, razbarušene šiške kao Brigitte Bardot, najduže noge Gisele Bündchen i damski stav kao Audrey Hepburn. Da, neke žene će uvijek biti vječna inspiracija i pamtit ćemo ih po mnogočemu osim fizičkog izgleda i zauvijek će biti sinonim za neke od nabrojanih stvari. Danas, nažalost, nova generacija mladih djevojaka inspiraciju crpi od tisuću puta prožvakane Kim Kardashian i cijelog njezinog klana. Ako govorimo o tijelu, onda su to stražnjica i grudi, a ako govorimo o licu onda su to predimenzionirane obrve, konturirane jagodice i usne boje pudera.

No, vratimo se u vrijeme kada su nam ideale ljepote nametale neke druge žene koje su osim svojeg izgleda imale "ono nešto" što se iz ove perspektive čini konkretnijim od sestara Kardashian. Između Marylin Monroe i sestara Kardashian postoji barem nekoliko žena koje su godinama bile alfa i omega ženske ljepote i kad god se pojave plijene pažnju svojim izgledom, odabirom šminke i toaletom. Pune novinske članke, inspiriraju kozmetičke brendove za novim poslovnim potezima, muze su mnogim dizajnerima i sve oči su uprte u njih.

Godina je 2000., ona nosi prozirnu zelenu Versace haljinu čiji izrez nije nimalo decentan, bujna kosa je jednim dijelom svezana u rep dok ostatak pada na ramena, a njezino lice je savršeno osvijetljeno bronzerom koji je možda malo i previše, ali za dodjelu nagrade Grammy ništa nije pretjerano. 17 godina kasnije svi još uvijek pričaju o Jennifer Lopez u haljini koja više izgleda kao kaftan za plažu nego toaleta za crveni tepih, ali cilj je postignut. Djevojka iz Bronxa je večer prije uspješno ukrala show. 

Na stranu što ona uvijek izgleda besprijekorno (iako je odabir odjeće vrlo često upitan), pitanje koje zadaje više glavobolja jest to kako ona već 20 godina izgleda isto?Svijet se pita, a Jennifer uglavnom mudro šuti. 48 godina nije 70, ali nije ni 20. Isprane priče o genima i načinu života igraju veliku ulogu, ali opet se ne možemo oteti dojmu da Lopez izgleda kao mlada djevojka. Prije nekoliko dana je na svojem Instagram profilu objavila fotografiju bez mrvice šminke i ponovno je pokrenula lavinu komentara i raspravu kako joj to uspijeva. Baš kao što sam navela, teško je danas pronaći bilo koga u Hollywoodu tko je istovremeno u savršenoj formi, besprijekornog izgleda i savršen u svim svojim izdanjima. U nedavno objavljenom intervjuu pomno je opisala svoju beauty rutinu koju je svijet jedva dočekao.

Nećete vjerovati (smijeh), Jennifer Lopez baš kao i mnoge zvijezde iz showbizza u privatno vrijeme nosi vrlo malo ili nimalo šminke, a najviše pažnje posvećuje svojoj dugoj kosi koristeći dubinske maske čak nekoliko puta tjedno. Isto tako ističe kako se njezina beauty rutina uopće nije promijenila unatrag 20 godina, što je moram priznati ipak malo neobično jer i žena koja vrlo malo mari za svoj izgled vidi koliko joj se koža mijenja kroz vrijeme, te se koncentrira samo na održavanje i brigu o svojem tijelu u cjelini. Obavezan zaštitni faktor i minimalno izlaganje suncu jedan su od njezinih aseva u rukavu, a savjete koje je odlučila podijeliti sa svijetom su sljedeći: spavajte barem osam sat, jer je san presudan za funkcioniranje, a san je povezala s njegovanjem ljepote iznutra koja je sukus sinkroniziranog uma, duše i tijela.

Čvrsta pobornica u meditaciji, svoju duhovnu snagu crpi upravo u tome jer kako kaže, ne bi preživjela turneje i sve obaveze koje joj nameće posao, a na pitanje kako ostaje u formi, odgovorila je kako ima svojeg trenera i kako je kretanje također jedna od tajni njezinog izgleda. S obzirom na to da se radi o svjetski najpoznatijim i najprestižnijim trenerima Tracy Anderson i Davidu Kirschu rekli bismo kako nije tako zahtjevno ostati u formi. Za gore navedene stvari koje je otkrila ne treba vam poseban notes kako biste po točkama analizirali što sve Lopez konzumira u svojoj svakodnevnoj rutini ljepote i zdravlja. Čak, štoviše, gotovo svaka žena danas bi mogla reći da upravo tako brine o sebi. I dok razbijamo glavu o genima koji su krivi za našu prozirnu kožu kroz koju se vidi i najtanja žilica ili mišje smeđoj kosi koja stalno puca, zaboravljamo da pored svega nabrojanog, Jenny From The Block cijeli život pomno odabire zelene namirnice, ne pije nikakav alkohol, ne puši i ne unosi kofein (ovo je teško preživjeti) u organizam. Čini se da formula za "ostati vječno mlad" ne podnosi niti jedan porok. Cijeli život. Točka. 

No, ako se ne zaustavimo iza točke onda otvaramo vrata plastičnoj kirurgiji i popravcima bez kojih realno ne možete s 50 godina izgledati kao djevojka. Dok neke žene otvoreno govore o korekcijama u koje su se upustile, mnoge to žele sakriti iako koji put to nije moguće. Što zbog loše obavljenog posla, a što zbog mladolikosti koja ne ide uvijek uz bok godinama. Jennifer Lopez nikada nije izjavila kako je otvorila ta ista vrata, ali su liječnici koji imaju nešto bolje oko od običnih laika zaključili kako je sigurno u nekoliko navrata legla pod nož i tvrde da upravo tome može pripisati svoj savršen izgled danas.

Uvriježeni američki kirurg Dr. Lyle M. Back kojeg često pitaju za komentar o poznatim osobama, uvjeren je da je nadograđivala grudi i stražnjicu i da onome tko je to napravio treba čestitati na odlično obavljenom poslu. Promatrajući seriju fotografija kroz godine postalo je vidljivo kako se njezina forma promijenila, što napokon i nije čudno s obzirom na to da je majka dvoje djece, njezin nos se suzio, a i grudi su dobile novu formu. I opet, zanimljivo je to kako ništa na njoj ne izgleda pretjerano te bi mnogima mogla posuditi svojeg kirurga da se spasi na vrijeme. Iako nigdje nije zabilježeno, Jennifer dan danas niječe vezu (stick to the story) s ikakvim korekcijama na svojem licu i tijelu, osvrnimo se oko sebe i probajmo u bespućima grada pronaći ženu od 48 godina za kojom ćemo se triput okrenuti na cesti. Tanjur brokule i satovi joge čine se ipak kao premaleni ulog. 

Izvor: Buro247.hr (http://www.buro247.hr/beauty/ekspert/fenomen-jennifer-lopez-ili-kako-uspijeva-stalno-izgledati-isto.html)

Nportal

Objavljeno u Ljepota

„Ne budu li radnici na gradilištu za tjedan dana, grad će raskinuti ugovor s tvrtkom Suez i raspisati novi natječaj za projekt pročistača“, istaknuo je danas medijima dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Naime, izvođač radova na pročistaču, tvrtka Suez i podizvođač, tvrtka Skladgradnja povukle su radnike s gradilišta „zbog problema u komunikaciji“ te su radovi na pročistaču stali. Grad je objema tvrtkama dao rok do ovog utorka da se usuglase o tome što će se dalje na pročistaču događati.


„Nakon sastanka i s izvođačem i podizvođačem, dali smo im rješenje da će grad poštivati činjenicu da su međusobni dogovori došli u visoku fazu i da očekujemo radnike na gradilištu za tjedan dana. Ne želimo više čekati, jasno je da su svi rokovi istekli, 30. lipnja je bio rok završetka uređaja, a to je odavno prošlo, radovi su sada na 14 posto što nije prihvatljivo gradu, ali je dovoljno prihvatljivo za raskidanje ugovora, neće nastati nikakva šteta po grad, tj. po projekt. Pročistač će kasniti, ali bolje ga je napraviti kako Bog zapovijeda nego naopako“, istaknuo je gradonačelnik.


U slučaju raskida ugovora rok izgradnje pročistača produljit će se do 9 mjeseci, a grad će prema stavkama ugovora moći naplatiti tek 5 milijuna kuna penala od ukupnih 57 milijuna koliko „teži“ projekt pročistača, a kojeg izvođač radova nije izgradio u zadanim rokovima.


„Međutim, nakon penala ne možemo napraviti ništa, a to je problematično kod cijelog ugovora i projekta. U projekt se ušlo bez jasne dokumentacije, javna nabava nije napravljena sukladno dokumentaciji, sve je naopako krenulo, a nažalost izgleda da će naopako i završiti. Vidimo da projekt pročistača vuče velike repove iza sebe, nedostaje 10 posto projektne dokumentacije, dali smo priliku više puta, ali više ne možemo čekati. Za izradu novog pročistača točno ćemo definirati sve potrebno“, naglasio je gradonačelnik dodavši da nakon dva mjeseca rada u gradskoj upravi nije naslijedio nijedan projekt koji je doveden do kraja.


„U ovom trenutku grad Dubrovnik nema nijedan projekt. Pitam se što su radili ljudi posljednjih osam godina kad nisu bar napravili jedan projekt i doveli ga do kraja. Mislili smo dugo o hotelu Gruž da bi danas doznao kako projekt ne da nije došao do kraja, nego nema izvedbenog projekta, nije napravljena statika, sve treba početi iznova, sve zato jer je netko bio potpuno aljkav i samo obećavao, a na kraju, kad se zagrebe ispod najtanje površine, to je jedno veliko ništa“, zaključio je gradonačelnik Franković.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga ulica : oca Ante Gabrića , Makarska i dio ulice Petra Svačića da će se obaviti planirani radovi na ulici Makarska na vodovodnu mrežu a time i obustava isporuke vode u vremenu od 08,00 10,00 sati ,dana 25.08. 2017.

Molimo za razumijevanje, Metković d.o.o.

Objavljeno u Metković

Prirodoslovni muzej Metković i Udruga BIOM Vas pozivaju na još jedno poučno druženje u utorak 29.8.2017. u 10 sati na radionici povodom Noći šišmiša!!

s3 1

 

Noć šišmiša nema samo europski nego i međunarodni karakter te se obilježava kao Međunarodna noć šišmiša. Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Naime, jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u     Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo   zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim.

Jedan od najvećih problema s kojima se bore jest nestanak staništa. Intenzivna sječa starih stabala, u kojima šišmiši mogu obitavati, ili nepotrebno korištenje neselektivnih insekticida, od kojih ugibaju, sve više ugrožavaju opstanak šišmiša.
Nakon predavanja izrađivat ćemo kućice za šišmiše i saznat ćete gdje je najbolje mjesto za postaviti ih, pa u sumrak uživati u njihovim vještinama leta.

 

Prirodoslovni muzej Metković 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Ekologija
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik