nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 25 Kolovoz 2017

68. Dubrovačke ljetne igre večeras su zatvorene dodjelom nagrada "Orlando" za najbolja umjetnička dostignuća na festivalu i svečanim koncertom ispred Crkve sv. Vlaha. U ovoj jubilarnoj 40. obljetnici nagrade, koju dodjeljuje HRT, za najbolje glazbeno ostvarenje ocjenjivački sud jednoglasno je odlučio dodijeliti nagradu "Orlando" Kvartetu gitara, u sastavu Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić, za koncert održan 30. srpnja u Kneževu dvoru. Prema obrazloženju, taj je koncert zaista zabljesnuo u glazbenom dijelu programa, a osim sjajne tehnike i sposobnosti vrhunskog zajedničkog muziciranja, svatko od glazbenika uspješno je u izvedbu unio nešto svoje osobnosti. Nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Igara, ocjenjivački sud jednoglasno je dodijelio Ozrenu Grabariću za glavnu ulogu u predstavi "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja", u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a koja je premijerno prikazana 20. kolovoza u Parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Grabarić je profinjeno vodio gradaciju lika Marina Držića dinamizirajući tempo predstave te je vrhunskim glumačkim umijećem nesumnjivo obogatio dosadašnji niz glumačkih interpretacija Držićevih likova u dugoj povijesti dramskog programa Igara, navedeno je u obrazloženju. Nakon tradicionalne dodjele nagrade "Orlando", publika je imala priliku uživati u završnom svečanom koncertu na kojem je nastupio prošlogodišnji dobitnik Orlanda za glazbu, ukrajinski violinist Aleksej Semenenko u pratnji Simfonijskog orkestra HRT - a kojim je ravnao talijanski dirigent Alberto Veronesi. Festivalska publika uživala je u "Dubrovačkim impresijama" poljskog skladatelja Ludomira Rogowskog, "Koncertu za violinu i orkestar u fis - molu" Henrija Wieniawskog te suitama Edvarda Griega iz uglazbljene Ibsenove drame "Peer Gynt". Posebna gošća večeri bila je solistica zagrebačke Opere HNK Dubravka Šeparović Mušović, uz čiju je izvedbu "Himne svetoga Vlaha" spuštena zastava Libertas, a time i zatvorene Igre.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Jučer su mali posjetitelji radionice u Prirodoslovnom muzeju Metković  mogli ćuti zanimljive činjenice o rodi( postoji i crna), zašto su nam važne i kako im pomoći da i dalje imaju dom u našim krajevima.

Bijela roda ptica je selica koja tijekom proljeća i ljeta živi u Hrvatskoj i ostalim dijelovima Europe. Životni prostor roda prostrane su močvare, livade i pašnjaci. Rode svake godine dolaze 19. ožujka u europska sela u gnjezda na krovovima kuća i ostaju do 24. kolovoza kad odlaze na put u Afriku.

Uslijed intenzivne industrijske poljoprivrede i izgradnje smanjuju se prostrane vlaže livade, polja, pašnjaci i močvare, te je stoga broj roda u opadanju.

Bijela roda (Ciconia ciconia) vjerojatno je najpoznatija i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama. Roda je ptica dugih crvenih nogu i dugog crvenog kljuna. Visoka je 100-110 cm, promjera krila 195-210 cm, a masa joj je 2,3-4,5 kg. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se glasaju rijetko, ali vrlo je prepoznatljivo 'klepetanje' kljunom tijekom rituala snubljenja i pozdravljanja partnera pri smjeni na gnijezdu.

“Pozdrav rodama” izložen je  u Muzeju kako bi  se svi posjetitelji motivirali  da i oni zažele rodama puno sreće i sretan put u Afriku.

 

Ovo su dobre želje  s kojima su ih na put ispratili:

 

Želim ti da ne upadneš u nevolje na putu!

Rodo sretan ti puti  sigurno se vrati  u proljeće!

Draga rode imam  brata ali želim još jednog!

Želim vam sretan put i čuvajte se!

Čuvati ćemo  vam kuću dok vas nema ,samo se vratite

Nportal

Objavljeno u Metković

Ponovo ostavljene, odbačene životinje, tek došle na ovaj svijet. Četiri mala mačića, prepuštena na milost i nemilost, na svu sreću došla su u dobre ruke. Žena koja ih je našla i spasila od sigurne smrti, na žalost ih ne može zadržati, pa moli za pomoć i udomljenje. Ukoliko želite malog čupavog prijatelja, nazovite 099682799.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Koncertom u subotu 26. kolovoza u atriju Kneževoga dvora, započinje 5. po redu Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto kojeg organizira Dubrovački simfonijski orkestar. Početak koncerta je u 21 sat, a festival će tradicionalno otvoriti bogati program u izvedbi orkestra, zbora i solista.
Tako će na otvaranju festivala kojemu je cilj pružati kvalitetna glazbena događanja građanima tijekom cijelog rujna, uz Dubrovački simfonijski orkestar nastupiti Dubrovački komorni zbor i Oratorijski zbor crkve Sv. Marka Cantores sancti Marci iz Zagreba. Kao solisti će nastupiti jedan od najperspektivnijih i najtraženijih hrvatskih baritona u inozemstvu, Leon Košavić te izvrsna mlada sopranistica Monika Cerovčec. Koncertom će ravnati glazbeni direktor festivala, austrijski dirigent Christoph Campestrini, a započet će skladbom Neka uđu Mateja Meštrovića, dok će se nastaviti Mozartovom Simfonijom br. 40 u g molu. U drugom dijelu koncerta publika će imati priliku poslušati i Fauréov Requiem, op. 48.


Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto kroz kraj kolovoza i gotovo čitav rujan okuplja brojna uspješna imena klasične glazbe. Na petnaest koncerata, koliko festival sadrži, uživat ćemo u nastupima sjajne pijanistice Dubravke Tomšič, Jasminke Stančul, Martine Filjak i Ide Gamulin, klarinetista Radovana Cavallina, čelista Davida Grigoriana, pijanista Rubena Dalibaltayana, gitarista Maroja Brčića, violinista Dmitryja Sinkovskog, lutnjista Luce Piance, sopranistice Nikoline Pinko Behrends i brojnih drugih umjetnika.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30% popusta za građane na standardne cijene ulaznica) bit će dostupne isključivo na blagajni orkestra, a moguće ih je rezervirati na broj 091 613 7314 ili na 417 110.

Realizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto pomažu, međuostalim, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik i Nportal.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

U Dubrovniku se danas održao prosvjed protiv najavljenog uvođenja poreza na nekretnine u organizaciji udruge Mame iz Dubrovnika. Podsjetimo, 1. siječnja 2017. na snagu je stupio Zakon o lokalnim porezima kojim se u porezni sustav RH uvodi porez na nekretnine. Člankom 20. Zakona propisano je da su sve jedinice lokalne samouprave pa tako i Grad Dubrovnik, dužne uvesti i naplaćivati porez na nekretnine, s danom stupanja na snagu odredbi koje se odnose na porez na nekretnine od 1. siječnja 2018. godine. Prve dvije godine porez na nekretnine bi trebao biti jednostavna zamjena komunalne naknade, dok bi 2020. on trebao postati pravi porez koji će se, kako se najavljuje, odsijecati temeljem tržišne vrijednosti nekretnine. Vlada očekuje da se za 15 posto ili oko 300 milijuna kuna dogodine poveća prihod od tog poreza. Uvođenje poreza na nekretnine podiglo je prašinu među građanima pa je Vlada odlučila odgoditi uvođenje kako bi se stanje podrobnije razmotrilo. Prosvjednici ispred Onofrijeve fontane danas su jasno poručili da ne žele porez na nekretnine, već poreznu reformu, a istaknuli su da im nedostaje informacija o samom problemu te da javnost treba biti podrobnije izviještena o svemu.
"Mi ne želimo porez na nekretnine. Danas smo se okupili da pokažemo građansku inicijativu, da dokažemo da se možemo skupiti i izaći na ulicu. Želimo porezne reforme, a ne nove poreze i nove namete. Želimo moći slobodno raditi u državi u kojoj živimo, zaraditi i živjeti u vlastitom domu bez da nam netko prijeti da će ga uzeti. Svaku kunu viška koju imamo, davamo za kuću, takvog smo mentaliteta. Zadužujemo se bankama, plaćamo među najvećim kamatama za stambene kredite da bi sebi i djeci osigurali kroz nad glavom. Dodatnih nam nameta na tu kuću ne treba. Zakon o porezu na nekretnine izglasao se u tri tjedna. Plaćat ćemo novi namet, ali ništa o njemu ne znamo, vrijeme je da se javnost informira o novom nametu i da se ovakve stvari građanima ne događaju", mišljenja je jedna od organizatorica prosvjeda iz udruge Mame iz Dubrovnika Dita Lipanović.
S druge strane, dubrovački odvjetnik Željko Knežević, kao građanin smatra da je uvođenje poreza na nekretnine potreba i da je samo pitanje kako će se sve skupa implementirati, kako će se utvrđivati vrijednost s obzirom na stanje u zemljišnim knjigama.
"U svakom je slučaju to korak unaprijed, a ne unatrag. Zaustavljanje uvođenja poreza na nekretnine zvuči kao da netko pokušava zaustaviti Internet, jednostavno je to nužnost i svaka civilizirana i uređena država, a čemu mi smjeramo ima takvo nešto. U skladu s time bogati bi trebali plaćati daleko veće iznose nego što plaćaju kroz komunalnu naknadu, primjerice, a ako je netko socijalno potrebit, država opet treba napraviti neke mehanizme kojima će ti građani biti na odgovarajući način zaštićeni. Stvar je političke volje hoće li se to uvesti ove ili iduće godine, ali to je nužnost. Sada imamo porez na nekretnine koji se plaća prilikom stjecanja i tu imamo razne oblike komunalnih naknada, spomeničkih renti, a to su sve paranameti koji su porez pa se nitko ne buni i svi to redovno plaćamo. Mislim da se cijela situacija zapravo pokušava politizirati", zaključio je Knežević.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Požar kod Karasovića, koji je prije osam dana buknuo na teritoriju Crne Gore u blizini graničnog prijelaza s Hrvatskom, opasno se približio hrvatskoj granici, potvrdio je za Nportal županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Prema njegovoj procjeni, požar se mjestimice približio na 50, a mjestimice na sto metara od hrvatske granice. Vatrogasci JVP Konavle prije pola sata desantirani su na vrh brda, a u pomoć im je pristigao i hrvatski Air Tractor.


„Vatrogasce JVP Konavle smo desantirali na vrh brda i sada će im se prevesti voda te će krenuti s gašenjem koliko se bude dalo i moglo. Teren je vrlo grub, pokriven gustom makijom. Kad helikopter bude donio vodu i on će se priključiti akciji gašenja samo da se smanji dim da se možemo lakše probiti do rubova požara“, istaknuo je Simović.


Županijski vatrogasni zapovjednik je stalno u kontaktu s Crnom Gorom gdje su mu rekli da će krenuti s ekipom za gašenje njihovog dijela. Ako bude sve u redu, priča Simović, požar bi se moglo staviti pod kontrolu, ali s velikim „ali“ i velikim oprezom.


„Taj se požar raširio, gori već osam dana što je jako puno. Crnogorci to nisu baš ažurno rješavali, mi smo im dali ruke, ali nema dok to ne pregazimo. Vjetra nema i ne bi ga trebalo biti pa neće otežavati gašenje. Vatrogasci rade, na granici je puno dima pa se stvara panika, ali to još uvijek nije toliko blizu, bliže je njihovoj strani nego hrvatskoj“, zaključio je Simović.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Dubrovačke ljetne igre i ove su godine okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 72 dramska, glazbena, operna, plesna, folklorna, filmska i likovna programa. Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara održana konferencija za medije u atriju palače Sponza na kojoj su pohvalno o programu 68. Dubrovačkih ljetnih igara govorili pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hraste Sočo, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica župana dubrovačko-neretvanskoga Žaklina Marević. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić govorio je o suradnji ove dvije institucije, dok se vodstvo Igara, v.d. intendanta Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović osvrnulo na programske i financijske pokazatelje ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Mladen Tarbuk je priliku iskoristio i za zahvalu suradnicima te oproštaj na kraju svog mandata.

Premijerni dramski program 68. Dubrovačkih ljetnih igara oduševio je kako kritiku, tako i festivalsku publiku, zajključeno je. Prvi premijerni naslov bila su Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u taraci Umjetničke galerije Dubrovnik. Bio je to prvi put da je ovaj dramski klasik na programu Igara pa ne čudi veliki interes medija i publike iz cijele regije. Iako je predstava podijelila kritiku, ono u čemu su bili složni je da su ostvarene sjajne glumačke kreacije uz posebno isticanje Predraga Ejdusa kao Ignjata Glembaja te Mija Jurišića kao Leonea. Složni su svi i da je prostor Umjetničke galerije izvanredan redateljev scenski odabir za ovu predstavu te da je napravljena prava ambijentalna predstava kakvu Igre i zaslužuju. Druga dramska premijera Marin Držić – Viktorija od neprijatelja prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića, u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u parku Umjetničke škole postavljena je povodom 450. godišnjice od smrti velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, skupljajući simpatije publike i unisone pohvale kritike. Zabilježeni su medijski naslovi kako se radi o dramskoj Viktoriji od Igara te velike pohvale sjajnoj glumi Ozrena Grabarića koji u predstavi igra samog Držića, ali i ključne likove njegovog opusa. Večernji list tako objavljuje kako je ono što Grabarić radi u Viktoriji istinska umjetnost koja zaslužuje esej o glumačkom umijeću, a ne samo usputnu rečenicu u prikazu.

Lanjski premijerni dramski naslovi također su privukli brojnu publiku i potvrdili status festivalskih uspješnica. Rasprodana Kafetarija Carla Goldonija u režiji Vinka Brešana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla ponovno je igrana ispred Sponze, a Othello Williama Shakespearea u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac. Na programu 68. Igara bilo je i više dramskih gostovanja pa su tako festivalskoj publici prikazane neke od najboljih predstava proteklih kazališnih sezona. Zagrebačko kazalište mladih na Igre stiglo s nagrađivanim Hinkemannom u režiji Igora Vuka Torbice, izvedenim na taraci tvrđave Revelin. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostovalo je sa svojom hit predstavom Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana u parku Gradac privukavši brojnu publiku na obje izvedbe. U sva četiri navedena dramska naslova uživali su i strani posjetitelji za koje su ove predstave bile titlane na engleski jezik, a pratili su ih na pametnim telefonima i tabletima, preko aplikacije za titlanje u stvarnom vremenu Vip script. Na Lovrjencu je gostovao Skup Marina Držića u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića, a Studentski teatar Lero tradicionalno je izveo svoj posljednji dramski uradak Grad sjena u režiji Davora Mojaša na svojoj sceni u Lazaretima.

Ovogodišnji program uveličao je i jedan premijerni operni naslov, Orlando Georga F. Händela u režiji Jánosa Szikore u čarobnom ambijentu klaustra benediktinskog samostana na Lokrumu. Ansambl pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa činila je sjajna ekipa solista - britanski kontratenor Owen Willetts u naslovnoj ulozi viteza Orlanda, zatim Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša te David Oštrek. Nastupio je nagradom Orlando ovjenčani Hrvatski Barokni Ansambl koji predvodi koncertna majstorica Laura Vadjon. Ljubiteljima baletne i plesne umjetnosti, Igre su prikazale Labuđe jezero Petra I. Čajkovskoga u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova i produkciji Baleta HNK u Zagrebu u Parku Gradac te ples Ptice prema konceptu i u koreografiji Edwarda Cluga, a u produkciji Bitef teatra i Novi tvrđava teatar te u izvedbi Bitef Dance Companyja.

U okviru programa Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac  koji traje već pet ljeta, ovu festivalsku sezonu izvedena su tri programa pod motom “Ljubav je najugroženija pojava u suvremenom svijetu” i to Stare ljubavi - hrvatski pjesnici u interpretaciji Tereze Kesovije u atriju Kneževa dvora te Everest pjesnika Draga Glamuzine i Genijalna prijateljica Elene Ferrante u Sponzi.  

Glazbeni program ove je sezone donio 19 koncerata. Otvorila ga je velebna Carmina Burana Carla Orffa ispred crkve sv. Vlaha u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera, a uz soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića. Dubrovački simfonijski orkestar imao je nakon toga još dva koncerta u Dvoru muzicirajući s vrsnim solistima. Zajedno su nastupili violončelistica Monika Leskovar i gitarist Petrit Çeku, violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić, dok je violinski recital priredio Stefan Milenković uz pijanista Rohana de Silvu. Petrit Çeku je nastupio i uz kolege gitariste: Maroja Brčića, Zorana Dukića i Tvrtka Sarića u gitari posvećenoj večeri u Dvoru. Nastupio je i sjajni komorni sastav Synergia 6, kojeg je član svjetski proslavljeni violinist Nemanja Radulović. Mladi i nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković u ljevaonici pod Minčetom i na igralištu pod Minčetom izveli su autorski projekt naziva Dijalog, na udaraljkama uz elektroniku i to interaktivno s publikom istražujući dijalog suvremene umjetnosti i scenskih prostora grada. U sklopu programa U susret budućnosti - mladi laureati prestižnih međunarodnih natjecanja na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupili su mladi ruski pijanist Dmitri Šiškin te mladi hrvatski gitarist Srđan Bulat. Riječ je o glazbenicima koji su već u mladoj dobi renomirani umjetnici koje će festivalska publika zasgurno u budućnosti još slušati na dubrovačkim festivalskim pozornicama. Najavljeni klavirski recital lanjskog pobjednika Natjecanja Queen Elisabeth Lukáša Vondráčeka nažalost je otkazan zbog bolesti umjetnika.

68. Igre zatvorit će večeras s početkom u 22:00 ispred crkve sv. Vlaha Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Alberta Veronesija, uz prošlogodišnjeg dobitnika Orlanda mladog ukrajinskog violinista Alekseya Semenenka.

Uz redovan dramski, glazbeni i baletni program, festivalska publika uživala je u bogatoj plesnoj i glazbenoj hrvatskoj folklornoj baštini u izvedbi Folklornog ansambla Linđo kroz njihova četiri tradicionalna nastupa na taraci tvrđave Revelin, a filmski je program u ljetnom kinu Jadran, ostvaren u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, brojao ukupno sedam projekcija, tradicionalno uključujući nagrađene domaće filmove na Pulskom filmskom festivalu te selekciju recentnih međunarodnih filmova, kao i dvije projekcije dvaju nastavaka dokumentarne serije HRT-a autora Vedrana Benića Storije o neponovljivima - o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima. Atrij palače Sponza i crkvica svetog Stjepana u Pustijerni bili su pretvoreni u galerijske prostore za izložbe autora Nikoline Šimunović, Antuna Masle (povodom 50. obljetnice smrti umjetnika), Jagode Buić te Aljoše Rebolja. Predstavljena je knjiga Darka Lukića Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište? u suradnji s Art radionicom Lazareti, knjiga Don Stanka Lasića Župnikovi zapisi i sjećanja, zatim knjiga Ivice Kunčevića Redateljske bilješke u izdanju Hrvatskog centar ITI  te monografija Nagrada Orlando - 40 godina u izdanju Hrvatske radiotelevizije.

Ukupni proračun 68. Igara je 12,734,000 kuna od čega 68% čine javna sredstva dok je 32% ostvareno od vlastitih prihoda od ulaznica, sponzora i donatora. Ukupni proračun veći je za 7% od lani zahvaljujući prvenstveno povećanju prihoda od novih sponzora (Mastercard i Tele2), ali i ulaznica. Prihod od ulaznica je čak 17% veći nego lani, i iznosi ukupno 1.950,000 kn. U odnosu na lani povećana su i sredstva Grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice. Veliki interes domaćih i stranih medija rezultirao je s gotovo 4000 medijskih objava, uključujući tisak, televiziju i online, dok se u press uredu akreditiralo predstavnika domaćih i stranih medija. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po priznatoj metodologiji Google Analytics zabilježeno je gotovo 50.000 jedinstvenih posjetitelja internetske stranice Igara.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović zahvalila je svima koji pružaju podršku Dubrovačkim ljetnim igrama bez čega ne bi bilo uspješne realizacije festivala, ističući sve gradske javne ustanove te gradska komunalna poduzeća. Kao što je više puta naglašeno, ovogodišnje Igre ne bi bile moguće bez podrške Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice kao i Turističke zajednice grada Dubrovnika, te brojnih sponzora: Mastercard, Tele2, Croatia osiguranje, Hrvatska elektroprivreda, Croatia Airlines, Ford, hotelske kuće: ALH, Hilton, Valamar, Gulliver Travel, Clara Stones, Xenia Design, Viva voda, Lenovo, Kraš – Bajadera i Restoran 360. Svojim donacijama festival su i ove godine podržali i OTP banka, Zračna luka Dubrovnik te Atlantska plovidba.

Karla Labaš 

Objavljeno u Kultura
Petak, 25 Kolovoz 2017 10:26

Priopćenje za javnost DVD-a Metković

Prenosimo u cijelosti integralno priopćenje za javnost Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković:

Poštovani,

Nakon medijskih tenzija i prozivanja vatrogasaca u Metkoviću osjećamo potrebu iznijeti svoje stavove o stanju vatrogastva u Gradu Metkoviću.

U protekle tri godine DVD METKOVIĆ zbog raznih okolnosti i stanja u JVP METKOVIĆ bio je prisiljen na
osamostaljenje te smo krenuli u izgradnju novog doma i nabavu opreme kao i voznog parka, uz pomoć grada
Metkovića te prihoda iz vlastite djelatnosti uspjeli smo u svojim ciljevima te došli do jednog nivoa u kojem
slobodno i ponosno možemo reći da imamo samostalnu postrojbu sa obučenim vatrogascima. Zahvaljujemo se na tome bivšoj gradonačelnici Katarini Ujdur i gradskoj upravi koja je prepoznala naš rad te
koja je pomogla u ostvarenju naših ciljeva. Na isti način se zahvaljujemo novom gradonačelniku Daliboru Milanu
koji je nastavio istu suradnju i pokazao interes za daljnji razvoj Društva.

No problemi vatrogastva u Metkoviću trenutno su u organizaciji i zapovijedanju na intervencijama koji se
jednostavno kose sa svim pravilima vatrogasne struke i profesionalnosti.
Trenutni zapovjednik JVP Metković u nijednom trenutku ne pokazuje brigu niti interes za dobrovoljcima osim u
slučajevima kad su mu potrebni, važno je napomenuti da je isti zabranio dolazak dobrovoljcima u JVP
METKOVIĆ te donio odluku o kažnjavanju voditelja smjene ukoliko se itko od dobrovoljaca pojavi u
prostorijama JVP METKOVIĆ.
Takvu odluku dobrovoljci su prihvatili ponižavajuće pogotovo jer je i sama JVP nastala iz redova DVD-a
METKOVIĆ .

Stav uprave Društva kao i većine operativnih članova je da trenutni v.d zapovjednika nema podršku DVD-a
METKOVIĆ kao ni prethodni v.d zapovjednika, te se nadamo da će gradonačelnik Dalibor Milan uzeti u obzir
stavove dobrovoljaca i za zapovjednika JVP imenovati čovjeka koji će znanjem i strukom podignuti vatrogastvo
na razinu koja je potrebna Gradu Metkoviću kako bi građani i njihova imovina bila sigurna.

Što se tiče medijskih natpisa o zaposlenim vatrogascima, podržavamo zaposlenje i više vatrogasaca, no
mišljenja smo da se prilikom odabira kandidata u JVP Metković nije poštovao Zakon o Vatrogastvu čl. 21.

Ovim putem demantiramo objavljeni članak nepoznatog autora bloga VATROGASCI METKOVIĆ u kojem navodi
da su dobrovoljci sa J.P. namjerno upalili cijevi na požaru u Mislini, te moramo naglasiti da nemamo spoznaju
da pojedinci iz reda članova DVD-a Metković imaju policijski dosje kako autor teksta navodi. Molimo autora za
javnu ispriku ili ime i prezime dobrovoljaca sa policijskim dosjeima, jer ako ih ima onda ćemo odmah postupiti
po statutu Društva i Zakonu o vatrogastvu te ih udaljiti sa svojih funkcija. Naime smatramo da su cijevi na
požarištu izgorjele isključivo radi ne savjesnog i ne profesionalnog obavljanja posla v.d. Zapovjednika JVP koji je
rukovodio akcijom gašenja tog požara.

Uprava DVD Metković

Objavljeno u Metković

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Ston 27-godišnjak se sumnjiči za lažno prijavljivanje kaznenog djela.
Naime, osumnjičeni je u srijedu, 23. kolovoza, policiji prijavio tešku krađu raznog električkog i ručnog alata koje se nalazilo u stražnjem dijelu vozila koje je bilo parkirano u mjestu Grgurići u Slanom.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je alat prethodno otuđen u Njemačkoj i da je osumnjičeni, na nagovor vlasnika poduzeća, prijavio krađu u RH s ciljem naplate osiguranja.
Osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

- Jučer, 24. kolovoza, oko 3.50 sati, u mjestu Orebić, došlo je do prometne nesreće u kojoj su tri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede.
Do prometne nesreće je došlo kada se 19-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registracijskih oznaka, upravljajući vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, kretao iz Potomja u pravcu Orebića te je izgubio nadzor nad vozilom i udario u prometni znak uslijed čega se vozilo počelo nekontrolirano kretati kamenitom površinom i visokim raslinjem. Vozač i njegova dva suputnika, 19-godišnjak i 21-godišnjak, teže su ozlijeđeni te su prevezeni u dubrovačku bolnicu gdje im je pružena liječnička pomoć.
Najava: Akcija prometne policije
U noći sa subote na nedjelju, 26./27. kolovoza, policijski službenici prometne policije provest će akciju pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača.

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Crna kronika

HGSS Orebić ponovno je imao pune ruke posla s izgubljenim turistima. Naime, kako javlja Županijski centar 112, u 15.37 zaprimili su poziv u pomoć poljske državljanke koja se s još jednom osobom uputila prema brdu blizu Kućišta na Pelješcu te su se izgubili, dehidrirali i nisu se mogli vratiti do ceste. ŽC 112 Dubrovnik odmah je po dojavi za traganje i spašavanje pozvao HGSS Orebić, a potom izvijestio policiju i HMP. Članovi HGSS Orebić već su oko 16.40 pronašli Poljake. Prema informaciji HGSS - a pronađene osobe su dobro, pružili su im pomoć te ih prevezli do HMP u Orebiću.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik