nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 31 Kolovoz 2017

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio armenski pijanist Ruben Dalibaltayan. Riječ je o pijanistu armenskog podrijetla koji je početne stupnjeve glazbenog obrazovanja završio u rodnom Erevanu, uključujući i državni konzervatorij u klasi prof. Shaghbazianove. Školovanje je nastavio u Moskvi na Muzičkoj akademiji "Gnjesina" u klasi prof. Berngarta. Magistrirao je na glasovitom Moskovskom konzervatoriju "Čajkovski" u klasi prof. Kastelskog. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima u Armeniji, u Italiji, u Kini i Hrvatskoj.

U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, nedavno je snimio album na kojem izvodi 17 odabranih skladbi Blagoja Berse. Pedagošku aktivnost započinje 2000. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2005. predaje klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Posljednjih deset godina njegovi studenti osvajali su najbolja mjesta na više od 30 međunarodnih natjecanja. Dvoje njegovih studenata osvojilo je "Ivo Vuljević" državnu nagradu za najbolje mlade glazbenike u Hrvatskoj (Aljoša Jurinić i Ivan Krpan), a redovno održava i majstorske tečajeve.

Sinoć je na recitalu izveo Chopinove četiri mazurke i Baladu br. 2 u F duru, op. 38, zatim Debussyjeve preludije Terasa za mjesečeve audijencije, Vatromet i Otok radosti, kao i djela F. Liszta – Utjeha br. 3, Petrarkin sonet br. 104 i Mađarsku rapsodiju br. 6 u Des-duru.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Većinom glasova dubrovački su gradski vijećnici usvojili Prijedlog odluke o ustrojstvu gradske uprave Grada Dubrovnika čime je uprava pojačana za dva nova upravna odjela i to onim za za promet izgradnju i upravljanje programima i jednim za europske fondove i međunarodnu suradnju. Gradonačelnik je predložio da se uprava ukupno sastoji od 12 upravnih odjela i dvije službe - služba Gradskog vijeća i služba unutarnje revizije.


"Smatram da će novi gradski ustroj biti učinkovitiji, brži, na korist građana, a da neće imati negativnog konteksta. Odjel za europske fondove i međunarodno suradnju je neophodan, nismo adekvatno koristili ono što nam je omogućila EU, prije mjesec dana smo tek prve novce povukli, nismo spremni za mnoge projekte, a mnogi su projekti mogli biti financirani iz EU fondova, a nisu. Što se tiče Upravnog odjela za promet, promet nam je bolna točka i najviše nas brine. Također, sve će oko taksista prijeći u UO za promet umjesto UO za turizam, gospodarstvo i more.
Gradonačelnik je uveo i novinu koja obuhvaća činjenicu da će sva društva biti pod direktnom kontrolom UO za poslove gradonačelnika gdje će se podnositi detaljna izvješća te je dodao da intencija ovog preustroja neće biti dodatno zapošljavanje, da nema namjeru uhljebljivati i da gradska uprava ima sasvim dovoljno izvršitelja.


Sljedeća na redu bila je točka Prijedlog odluke o donošenju koncepta Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika koji je uvodno predstavila uvodno ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković istaknuvši da dokument žele raditi u tri faze – pripreme, izrade i primjene. Naglasila je kako je u povijesnoj jezgri u 2013. godini bilo 467 uslužnih objekata, a 2016. godine ta brojka je bila na 516. Peković je istaknula da je u razdoblju od tri godine čak 119 objekata promijenilo svoju funkciju čime su stvorili dodatno opterećenje na ionako lošu infrastrukturu. Peković je također istaknula činjenicu da kako rastu restorani i kafići tako se smanjuje broj stanovnika, sve se više iseljavaju iz dijelova Grada gdje se otvaraju restorani, zbog buke. Koncept plana predstavio je izrađivač Krunoslav Šmit koji je rekao kako će taj dokument poslužiti za kasniju izradu temeljen na realnim osnovama. Kako je prezentirao, sve baze sakupljenih podataka bit će na jednom mjestu. Sistematski je Zavod kroz ankete, radionice, razgovore, studije utvrdio probleme koje bi Plan trebao riješiti kao i ciljeve plana. Važan podatak koji je dobiven u pripremnoj fazi je i seizmička osjetljivost pojedinih dijelova Grada, zbog ucrtavanja evakuacijskih puteva. Povijesna jezgra je potpuno digitalno ucrtana u tlocrtu i presjeku. Obrađeni su i podaci o istraženim dijelovima Grada. Probleme su javljali građani i sve interesne skupine, dojavama, fotografijama. Koncept plana prihvaćen je jednoglasno.


Šesta točka, ujedno i posljednja na današnjoj sjednici koja će se nastaviti sutra, bio je Prijedlog odluke o dopunama Odluke o autotaksi prijevozu na području i s područja Grada Dubrovnika, a uvodno ga je predstavio gradonačelnik Mato Franković koji je kazao da se oni koji nisu dobili koncesiju od Grada, mogu se žaliti Ministarstvu, a ukoliko dobiju pozitivnu odluku, grad im mora omogućiti obavljanje djelatnosti. Stoga se za takve slučajeve omogućava da Grad osim zacrtanih 225 taksi koncesija može za one koji su pozitivno ocijenjeni povećati broj taksija u Gradu. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuo je kako su prema naputku Ministarstva iz Odluke o autotaksi prijevozu maknuli odredbu koja je propisivala da na jednu dozvolu ide jedno vozilo i jedan vozač.


"Moguće je u teoriji da je jedno vozilo u pogonu 24 sata. Mi ćemo imati evidenciju koji su vozači zaposleni, stvar je formalne odluke Upravnog odjela. Mi smo se isto krstili i nastojali se maknuti iz toga, ali prema hrvatskim zakonima mogu se zapošljavati vozači", kazao je Potrebica.


Vijećnici su se dotaknuli i nedavnog prosvjeda taksista kada su blokirali cestu u Dubokoj ljutoj na što je gradonačelnik kazao da su za njega svi oni taksisti koji su prije nekoliko blokirali državnu cestu teroristi.


"Ne može se ovo raditi, najbolje bi bilo sve podrediti taksistima, da im sve damo. Smatram da se dugo već bavimo njima, ali ono što su oni napravili na magistrali, je sramotno, jer to ne bi napravio nitko tko voli svoj grad", zaključio je Franković.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Dubrovački gradski vijećnici prihvatili su većinom glasova izvješće o radu gradonačelnika Frankovića i njegovih zamjenica za razdoblje od 9. lipnja do 31. kolovoza 2017. Gradonačelnik je istaknuo da će na ovaj način izvještavati gradske vijećnike svaka dva mjeseca, iako je zakonska obveza dva puta godišnje.


"Uvrstili smo početak izgradnje 108 stanova za branitelje, vijeće je odobrilo investiciju, izgradnja uskoro kreće i time ćemo gotovo s 90 posto riješiti pitanje stambenog zbrinjavanja branitelja. Dobili smo 30 milijuna kuna za obnovu Lazareta iz EU fondova, naveli smo i izgradnju četiri dječja igrališta od čega u Mokošica dva igrališta, jedno u Zatonu i jedno na Nuncijati. Proveli smo i sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce po čemu je Dubrovnik prvi u Hrvatskoj. Kod zemljišta za izgradnju azila za životinje imamo problem s iznalaskom lokacije, stanovnici Zatona i Osojnika negoduju zbog odabrane lokacije. Ljudi trebaju shvatiti da to neće izgledati kao na Žarkovici, već da će to biti fina zgrada s prikladnom izolacijom. Stavili smo u izvješće i početak izgradnje Doma umirovljenika gdje smo naišli na barijeru jer ne postoji izvedbeni projekt, projektant je pošao u mirovinu i sve trebamo napraviti nanovo, raspisati javnu nabavu i krenuti u izgradnju. Početak nadogradnje vrtića Palčica i PŠ Montovjerna također je uključen u izvješće, Palčica će se nadograđivati početkom godine, a škola na Montovjerni u travnju 2017. Tu je i Dječji vrtić u Solitudu koji bi trebao osigurati mjesto za 140 mališana. Gradonačelnik je istaknuo da još uvijek nije zadovoljan sa stanjem u pošti jer se građani žale da pošta putuje od grada do Zagreba 13 dana, ali da će ići na sastanak s Hrvatskom poštom da se to napokon riješi", izvijestio je gradonačelnik.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

U tijeku je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a dnevni red je dopunjen s četiri točke i to Prijedlog rješenja o ukidanju puta na Osojniku, Sklapanje ugovora za davanje dijelova nekretnine bez naknade Dubrovačkoj biskupiji, Prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za realizaciju projekta Arena Lapad i Prijedlog Odluke o poduzimanju sanacije nelegalnog proširenja odlagališta Grabovica. U vijećničkim pitanjima predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pitao je gradonačelnika dokada će stanovnici ove županije trpiti maćehinski odnos Croatije Airlines po pitanju zračnog prijevoza, na što je Franković istaknuo da je "tuga i žalost kako se oni prema gradu odnose" te dodao da se očekuje promjena u upravi Croatije.


"Ako se promjene ne dogode, uvest ćemo nove prijevoznike. To je i linija koju subvencionira RH, ali ta linija bar 6 mjeseci je iznimno profitabilna. Poslat ćemo dopis za sastanak novom upravi, vjerujem da će nam se pridružiti i župan i načelnici da riješimo problem", istaknuo je gradonačelnik Franković.


Vijećnik Ivan Jelčić (DDS) istaknuo je problem s ambulantom za vađenje krvi u Mokošici gdje se djelatnost obavlja neredovito, a istaknuo je i problem građana na Elafitima po pitanju kanalizacije, ali i prometne povezanost s gradom s obzirom da je brod Postira star više od pola stoljeća.


"Što se tiče ambulante u Mokošici, sadašnjem koncesionaru, doktorici, nedostaje kadra pa ne može ispunjati uvjete, poslat ćemo još jednu požurnicu. Nije naša ingerencija, ali je naša briga. Na Elafitima nema kanalizacijske mreže, u tijeku je projektiranje za Šipan, Šipansku luku i Lopud, do kraja godine vjerujemo da ćemo dobiti potvrdu za projekt. Pitanje Kalamote još nije riješeno. Jadrolinija je projektirala brod sličan Postiri, ali kod projektiranja je došlo do pogreške, danas je imenovana nova uprava Jadrolinije pa vjerujem da će do kraja godine doći do pokretanja projekta. Iznimno je važno omogućiti i druge vrste kvalitetnog prijevoza pa i putem EU fondova, omogućit ćemo koncesioniranje linija", odgovorio je na Jelčićevo pitanje gradonačelnik Franković.


Vijećnik Mladen Gojun (SDP) istaknuo je problem stanara u Ulici Marka Marojice koji su se požalili na glasnu glazbu u Belfasta do ranih jutarnjih sati, a naveo je i aktualnu situaciju po pitanju privatnog vrtića Čarolija koji prestaje s radom te je pitao ima li mjesta za djecu iz Čarolije u gradskim vrtićima.


"Grad je dobio nacrt odluke da se i unutarnje puštanje glazbe regulira tako da ugostiteljski objekti smiju puštati glazbu samo do 23.30. Donijet ćemo odluku o ugostiteljskoj djelatnosti. U našem gradu žive i ljudi pa moramo paziti, iako smo turistički grad. Naplatili smo više kazni ove godine, bez kompromisa, međutim, spremni smo ići i korak dalje u oduzimanje javne površine. Imali smo brojne primjedbe na kafić Trubadur, uspjeli smo ih svesti u normalne okvire, ali u slučaju nastavka nepravilnog ponašanja dizat ćemo javne površine. Ne može se dogoditi da je misa u Katedrali, da biskup izlazi s procesijom, a oni lupaju u bubnjeve, treba biti društveno osjetljiv. Kontaktirao sam Dječji vrtić Čarolija da mi pošalju cijelu kronologiju. Treba reći da to nema nikakve veze s gradom, to je zakonska odredba i trebamo vidjeti kako to riješiti. Razgovarao sam s odgovornim osobama u MZOŠ - u i izvijestit će me što možemo napraviti za Čaroliju. Zgrada je napravljena za poslovno - stambenu zonu i to je problem, ali vjerujem da se neće zatvoriti. Mi odavno nemamo mjesta u gradskim vrtićima. Uskoro ćemo krenuti s izgradnjom vrtića za 140 djece u Solitudu čime ćemo riješiti nedostatak", odgovorio mu je gradonačelnik.


Vijećnik Željko Raguž (DUSTRA) istaknuo je da su vozači Libertasa postali šalteraši, osim što voze bave se i naplatom karata, kasni se i stvaraju se velike gužve te je predložio da se cijena karte kupljene u autobusu drastično poveća.


"Slažem se da vozačima Libertasa nije lako s velikim brojem gostiju koji žele kupiti kartu. U Libertasu ćemo razgovarati o drugom načinu plaćanja, u svijetu su postavljeni automati na autobusnim stanicama pa se karta kupi prije ulaska u autobus", odgovorio mu je gradonačelnik.


Vijećnica Terezina Orlić (DDS) istaknula je da su gradska pisarnica i protokol nedostupni građanima s invaliditetom jer se nalaze na drugom katu. Gradonačelnik je istaknuo da će se u zgradu gradske uprave uvesti lift.


"Razgovarali smo s konzervatorima da bi vidjeli zašto se ne može u gradsku upravu staviti lift i pročelnica Žana Baća rekla nam je da ne može jer nitko nikada nije pitao. Mi smo još 1982. imali nacrt za lift, ali ga nitko nije uveo, sada smo u postupku izrade projektne dokumentacije, a mogli bi ga uvesti do sredine iduće godine. Nakon reorganizacije gradske uprave slijedi potpuna informatizacija uprave", naglasio je gradonačelnik.

Vijećnik Nenad Vekarić (nezavisni) pitao je gradonačelnika može li se umjesto smanjenja broja turista u isto vrijeme u gradu na četiri tisuće, uvesti drukčija preraspodjela, disperzija gostiju, na što mu je gradonačelnik odgovorio da je UNESCO preporučio 8 tisuća posjetitelja u gradu dnevno, od čega su 4 tisuće dozvoljene s kruzera. Franković je istaknuo da je potrebno s kruzerima iskomunicirati dolazak u grad, tako da dolazi manje brodova koji će stajati cijeli dan i dolaziti i odlaziti u isto vrijeme što stvara dodatne gužve. Nezavisna vijećnica Matija Čale Mratović pitala je gradonačelnika što će biti sa žičarom s obzirom je ministarstvo produljilo dozvolu Excelsa nekretninama iako gradu nisu platili ni lipe.


"Ministarstvo svake godine daje dozvolu za rad, ali dozvola uopće ne obuhvaća segment imaju li oni koncesiju ili ne, radi se čisto o tehničkoj ispravnosti žičare koju Excelsa uredno prolazi. Ne možemo im u tome ništa. Vodimo sve pravne predradnje da zaštitimo grad. Ukoliko u razumnom roku, koji je još kratak, ne dobijemo konkretan odgovor, oni naši partneri više nisu. Ako nismo partneri, nema onda grada više u toj priči. Ali, pokušajmo još jednom dubrovačkom diplomacijom pregovarati. Ako ne pristanu na plaćanje koncesijske naknade, nek oni budu veliki, a mi mali. Brzo će se iza htjeti dogovoriti, pripremili smo se dobro", zaključio je gradonačelnik.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Kada se udruže emocije, želja, talent, predani rad, uzajamno poštovanje, neizmjerna ljubav prema glazbi te dugo poznantsvo koje seže u dane odrastanja i obrazovanja u Dubrovniku na školi Luke Sorkočevića, onda uspjeh ne može izostati.
Tako se u subotu 26. kolovoza na središnjem trgu u Puli na prelijepom Pulskom forumu pred stotinama prisutnih zaključila još jedna, druga po redu edicija Međunarodnog festivala klasične glazbe pod umjetničkim ravnanjem orguljašice i osnivačice festivala, Puležanke Andreje Milohanić koja festival vodi s velikim entuzijazmom i trudom. Organizator festivala je Istarski Kulturni Sabor (IKS) kojem je Milohanić i predsjednica. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Pule. Bio je to glazbeni maraton na rekli bi s pravom, višem ili patricijskom platou Rimskog foruma u Puli koji je združio čak sedam zemalja kroz svoj glazbeni izričaj. Dvije Dubrovkinje, nekoć profesorica Vesna Miletić i učenica Ivana Marija Vidović, danas kolegice i prijateljice združile su se u pijanistički duo četveroručno i izvele djela Mendelssohna, Dvořáka, Schuberta, Schumanna, Ramovša, Satieja. Za kraj, uz burni aplauz brojne publike dodale su dodatak Andante iz 3.simfonije Luke Sorkočevića u uredbi B.Vlaheka te tako odale počast svom Dubrovniku ali i Umjetničkoj školi gdje su se prije više od 20 godina u učionici broj 20 družile uz glazbu u svojstvu profesorice i učenice. I dok je jedan od najstarijih hrvatskih trgova Pulski Forum, u svoj svojoj raskoši blistao s krasnom pozornicom, odličnim klavirom i instrumentima, a ono najvažnije s vrsnim glazbenicima koji su se svi stopili u jednu fenomenalnu glazbenu obitelj, Augustov hram građen između 4. i 14. godine i drevni kompleks prekrasnih građevina trga koji svjedoči zavidnu povijest još od osnutka rimske kolonije Pole, zračio je neopisivom ljepotom koja šutke već više od dva milenija svjedoči o nepresušnim vrijednostima naše bogate i burne povijesti.
Zadovoljstvo nije krila ni umjetnička direktorica festivala izjavivši:
„Ima li divnije veze od one neraskidive između profesorice i učenice! Prava je sreća biti okružen ljudima koji prepoznaju ideju i koji čine sve što je u njihovoj moći da i drugi vide kako je to kad kreativna mašta čini čarobno svašta! Osjećaj je toliko velik da ne stane ni u najmoćniju riječ svijeta! Vidimo se dogodine još bolji, kreativniji i inovativniji!“

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Kultura

Premda je ova vijest kategorizirana pod sekciju putovanja, za jedan komad svijeta, a posebno za ovo naše područje Balkana, ona označava mnogo više od dvadesetak dana u godini i pakiranja kupaćih kostima ili cipela za planinarenje u putne torbe. 

Realnost je takva da umjesto badića mnogi pakiraju svoje živote i odlaze u smjeru boljih prilika i dostojnijeg života. No, prije te životne odluke, zasigurno se događaju razna i mnogobrojna vaganja, preispitivanja i dvoumljenja, i vjerujemo kako bi na neka od njih moglo odgovoriti novo istraživanje The Economista, odnosno tvrtke i članice grupacije Economist, Economist Intelligence Unit. Ova se kompanija bavi analizama na globalnoj razini, a izvješće koje je mnoge zaintrigiralo ujedno je ono koje se obavlja na godišnjoj razini i uključuje standard i mogućnost ugodnog života u gradovima diljem svijeta. Posljednje je i aktualno izvješće Economista tako pokazalo da su se prvi put u posljednjem turbulentnom desetljeću popravili uvjeti života na globalnoj razini.

Ovo istraživanje u obzir uzima 30 varijabli kao što su zdravstvo, sigurnost, infrastruktura, sustav obrazovanja i okoliš, a porast boljih uvjeta života se, jasno, očituje u nekolicini gradova svijeta dok je u drugima očekivano pala zbog razloga kao što su teroristički napadi. Na prvom je mjestu već sedmu godinu za redom Melbourne, dok mu je za petama bliski nam Beč. Treće je mjesto zauzeo Vancouver u Kanadi kojeg prate Toronto i Calgary, nakon kojih ponovno dolazi australski grad. Na šestom je mjestu najpogodnijih i najugodnijih gradova za život Adelaide, zatim Perth, Auckland na Novom Zelandu, finski Helsinki, a na desetom se nalazi njemački Hamburg. Zanimljivo je kako se nijedan američki grad nije našao među prvih deset, kao ni velike svjetske metropole poput Londona, Pariza, New Yorka ili Tokija. Razlog tome jesu veće stope kriminala te problematičan javni prijevoz, što svakako smanjuje njihovu razinu praktičnosti i komfora, kako navodi Economist. 

Izvor: Fashion.hr (http://www.fashion.hr/lifestyle/putovanja/u-kojim-je-gradovima-svijeta-najljepse-zivjeti-130715.aspx)

Nportal

Objavljeno u Putovanje

"Nemam što odjenuti" sindroma je organizacija ormara i rješavanje viškova te kompletiranje onoga što ostaje. Tako ćete moći brzo izabrati što odjenuti i sačuvati živce

Ako često otvarate vrata ormara pa ustanovite da nemate što staviti na sebe, iako je krcat odjećom, moguće je da patite od tzv. "Nemam što odjenuti" sindroma. I dok se vama čini da odjeće imate premalo, zapravo je imate previše i to je izvor vaših frustracija.

No, mnogi ljudi, posebno žene, toga nisu svjesni, pa umjesto da se viškova riješe, kreću u kupovinu po nabavku novih komada, što dovodi do sve težeg snalaženja u ormaru, kao i do gomilanja odjeće koju možda nikad niti ne stave na sebe, čak zaborave da je imaju.

Rješenje "Nemam što odjenuti" sindroma je organizacija ormara i rješavanje viškova. Istina, odjeće će tada biti manje, ali bit će se lakše snalaziti, kombinirati komade i u konačnici zadovoljan izaći na ulicu.

Dobra ideja je unaprijed kompletiranje odjeće - na jednu vješalicu složite kompletnu kombinaciju i tako redom. Ubacite tu i nakit, torbu, maramu... Sitne dodatke stavite u malu prozirnu vrećicu pa tako objesite na vješalicu. Neki savjetuju i fotografiranje kompleta poželite ih se negdje u budućnosti prisjetiti i ponovo odjenuti.

Puno je lakše odvojiti nekoliko dana i riješiti kaos, nego svaki dan gubiti vrijeme i živce pred prekrcanim ormarom. 

Također, znate li da uskoro idete na neku svečanu prigodu, unaprijed isplanirajte što ćete odjenuti i sve pripremite.

Izvor: 24sata.hr ( https://www.24sata.hr/lifestyle/nemate-sto-za-obuci-evo-kako-se-mozete-uvijek-izvuci-iz-toga-537052)

Nportal

Objavljeno u Moda

Svi smo se kao mali igrali na svježem zraku. Osim što igranje vani dobro utječe na društveni život djeteta, također će poboljšati i neke njegove vještine, a bitno će utjecati i na njegovo zdravlje. Pročitajte sedam glavnih razloga zašto biste dijete odmah trebali odvesti u obližnji park donosi.

Poboljšava vid

Što je dijete više vremena pred računalom i općenito na unutarnjem svjetlu njegov vid se kvari. Dok, kada je vani, prirodna svjetlost i sunce doprinosi boljem vidu djece.

Dobiva vitamin D

Ovaj vitamin, kojeg dobivamo iz sunca, pomaže kod dobivanja preporučene količine kalcija, a sprječava bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca u budućnosti. Mlijeko je važno za djecu, ali sunce je najbolji lijek.

Bolje će spavati

Djeca koja se često igraju vani i trče, bit će izmorena i na kraju umorna, a onda će lakše spavati.

Svjež zrak

Dobro je maknuti se iz sobe koja je puna prašine i zamijeniti ju svježim zrakom. Agencija za zaštitu prirode kaže kako je zrak u kući dva do pet puta zagađeniji nego onaj vani.

Utječe na držanje

Predugo sjedenje nije dobro za nikoga, a kamoli za djecu. Djeca bi se trebala što više kretati, a to će u većoj mjeri raditi vani nego unutra.

Povećava se koncentracija

Neka istraživanja pokazuju kako zelena površina smanjuje simptome ADHD-a.

Smanjuje stres

Baš kao i kod odraslih, priroda i kod djece smanjuje stres. Osim što dijete može u prirodu i zelenilu uživati vani, zasadite i koju biljku u kući.

Izvor: Žena.hr (http://net.hr/zena/roditeljstvo/ovo-je-sedam-razloga-zasto-bi-vasa-djeca-vise-vremena-trebala-provoditi-izvan-kuce/)

Nportal

Objavljeno u Zdravlje

Jeste li primijetili kako su Indijke uvijek najbolje plasirane na izborima ljepote? Također, jeste li primijetili kako Indijke imaju tako graciozno, otmjeno držanje, gustu i sjajnu kosu te fantastičan, zlatni ten? U čemu je tajna? U kozmetici ili u nečem drugom?

Top pet sastojaka po izboru Indijki

Indijke su dakle najkarakterističnije po prekrasnoj dugoj, gustoj kosi, zlatnom tenu i intenzivnom make-upu, posebno po crnim kajal olovkama za oči.

Kajal je drevna šminka za oči metalnog sjaja i neprozirne teksture koja iznimno ističe oči. Radi se od prirodnih sastojaka koji su dobri za zdravlje očiju – pepela pomiješanog s uljem ili, još bolje, bademovim maslacem koji će i nahraniti nježnu kožu.

Kokosovo ulje obilato koriste za kosu, masažu vlasišta i za hidrataciju kože. Zagrijati 1 žlicu kokosovog ulja i umasirati u vlasište i kosu. Ostaviti 2 sata i isprati.

Kurkuma je najčešći sastojak maski za taj predivan zlaćani ten (pomiješana s jogurtom i medom). Pomiješati 1 žličicu kurkume s malo meda i jogurta da dobijete gustu pastu. Držati 20 minuta i isprati.

Slanutkovo brašno je uvijek prvi izbor kao sredstvo za piling kože kako bi bila glatka i čista (pomiješan s kurkumom i limunom). Pomiješati 1 žlicu tog brašna s malo limunova soka i žličicom kurkume. Staviti na lice 15 min, istrljati i isprati.

Amla prah (biljka puna C vitamina) je glavni sastojak maske za tu fenomenalnu, gustu i jaku kosu te kao prevencija sjedim vlasima. Pomiješati amla prah s toplom vodom u pastu, nanijeti na kosu, staviti kapu za tuširanje. Držati pola sata i isprati. Amlu nabavite u trgovinama zdrave hrane.

Izvor: Atma.hr (http://atma.hr/tajna-ljepote-i-zdravlja-zena-iz-indije-5-stvari-bez-kojih-ne-mogu/)

Nportal

Objavljeno u Ljepota

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, armenski pijanist Ruben Dalibaltayan nastupit će u četvrtak 31. kolovoza u atriju Kneževa dvora. Početak koncerta je u 21 sat.


Ruben Dalibaltayan pijanist je armenskog podrijetla koji je početne stupnjeve glazbenog obrazovanja završio u rodnom Erevanu, uključujući i državni konzervatorij u klasi prof. Shaghbazianove. Školovanje je nastavio u Moskvi na Muzičkoj akademiji "Gnjesina" u klasi prof. Berngarta. Magistrirao je na glasovitom Moskovskom konzervatoriju "Čajkovski" u klasi prof. Kastelskog. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima u Armeniji, u Italiji, u Kini i Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, nedavno je snimio album na kojem izvodi 17 odabranih skladbi Blagoja Berse.


Pedagošku aktivnost započinje 2000. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2005. predava klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Posljednjih deset godina njegovi studenti osvajali su najbolja mjesta na više od 30 međunarodnih natjecanja. Dvoje njegovih studenata osvojilo je "Ivo Vuljević" državnu nagradu za najbolje mlade glazbenike u Hrvatskoj (Aljoša Jurinić i Ivan Krpan), a redovno održava i majstorske tečajeve.
Na recitalu u četvrtak 31. kolovoza izvesti će Chopinove četiri mazurke i Baladu br. 2 u F duru, op. 38, zatim Debussyjeve preludije Terasa za mjesečeve audijencije, Vatromet i Otok radosti. Izvest će i djela F. Liszta – Utjeha br. 3, Petrarkin sonet br. 104 i Mađarsku rapsodiju br. 6 u Des-duru.


Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30% popusta za građane na standardne cijene ulaznica) bit će dostupne isključivo na blagajni orkestra, a moguće ih je rezervirati na broj 091 613 7314 ili na 417 110.

Realizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto pomažu, međuostalim, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik te Nportal.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik