nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 04 Kolovoz 2017

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Hrvatske (1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ugrožavanje posebnih vrsta prometa. Naime, kako se navodi u priopćenju DORH - a, riječ je o teškoj pomorskoj tragediji koja se dogodila 25. travnja 2017. oko 21.20 u akvatoriju Koločepskog kanala (u blizini otoka Šipana), kada je kao zapovjednik broda ovaj 40 - godišnjak upravljao motornim brodom "Danče" Lučke kapetanije u Dubrovniku, krećući se iz smjera Luke Dubrovnik prema otoku Mljetu te suprotno odredbama čl. 149. Pomorskog zakonika, čl. 6. u svezi čl. 79. Pravilnika o uvjetima i načinu održavanju reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske i čl. 10. Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, nije poduzeo sve radnje potrebne za sigurnost plovidbe.
DORH u priopćenju navodi da se osnovano sumnja da nije vizualno i putem instrumenata na plovilu procijenio rizik sudara s drugim plovilom i nije brodom upravljao takvom sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara, s obzirom na slabu vidljivost zbog noćnih uvjeta plovidbe, jakog jugoistočnog vjetra i valova te karakteristika i ograničenja radarskog sustava motornog broda "Danče" i učinka stanja mora na radarsko otkrivanje i postojanje mogućnosti da mali brodovi ne budu otkriveni radarom na odgovarajućem dometu, olako smatrajući da takvom plovidbom neće izazvati opasnost za život i tijela ljudi i druge plovne objekte.
Uslijed navedenog, osnovano se sumnja da nije na vrijeme primijetio gliser-gumenjak (marke BWA 19, reg. oznake 690DB) koji nije imao nikakvu svjetlosnu signalizaciju i kojim je, iz smjera mjesta Suđurađ na otoku Šipanu u smjeru mjesta Brsečine upravljao državljanin Republike Hrvatske (1972.) i na kojem su kao putnici bili hrvatski državljani (1963., 1959., 1959, 1962., 1978., 1994., 1990. i 1980.), pa je došlo do udara prednjeg dijela motornog broda "Danče" u desni bočni dio glisera-gumenjaka.
Uslijed udara su na gliseru-gumenjaku nastala znatna oštećenja te je došlo do ozljeđivanja osoba koje su bile na gliseru-gumenjaku, pa su hrvatski državljani (1972., 1962., 1978.) zadobili teške tjelesne ozljede, kao i hrvatske državljanke (1959., 1994.), a svi su preminuli odmah nakon nesreće. Jedan je hrvatski državljanin (1963.) zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a drugi (1959.) tjelesne ozljede dok je dvoje hrvatskih državljana (1990. i 1980.) palo s glisera-gumenjaka u more i nisu još pronađeni, navedeno je u priopćenju na službenim stranicama DORH - a.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti
Petak, 04 Kolovoz 2017 16:49

OLUJA SVIH OLUJA

4. kolovoza 1995. (4. kolovoz 1995.-7. kolovoz 1995.) u 4 sata ujutro počela je vojno-redarstvena operacija Oluja. Hrvatska vojska i policija napale su okupirana hrvatska područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Operacija Oluja je uz operaciju Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U Oluji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske i to u samo nekoliko dana.
Srbi su već tijekom 94 pokrenuli aktivnosti radi ovladavanja prostorom Bihaćke krajine, područja pod kontrolom Armije BiH, koji je u velikoj mjeri sprječavao kontakt između područja nad kontrolom Srba u Hrvatskoj. Da se takav cilj ostvario, nastalo bi nešto što bi svakako nadmašivalo srebrenički pokolj, a i zaokružio bi se vojno održivi prostor planirane Ujedinjene Republike Srpske, sa sjedištem u Banja Luci.
Oluja je za jedan dan preduhitrila operaciju hrvatskih i bosanskih Srba, pripremanu pod imenom Operacija Vaganj. Operacija je uključivala i srpske snage iz istočne BiH, popunjavane dragovoljcima iz Srbije, koje su namjeravale izvesti opsežan napad protiv HV i HVO u pravcu Kupresa i Livna, te u pravcu doline Neretve i Metkovića, kao i protiv postrojbi Armije BiH, na području zapadne Bosne.
Predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine Milan Martić, 4.kolovoza 1995.donio je odluku kojom se zapovijeda evakuacija cjelokupnog neborbenog stanovništva iz Krajine. Vojne snage Krajine su do kraja Oluje također odstupile na obližnje područje BiH pod srpskom kontrolom, a 5000 vojnika iz sastava opkoljenog 21.kordunskog korpusa SVK pod zapovjedništvom pukovnika Čede Bulata položio je oružje pred HV.
Nakon Oluje, snage HV u suradnji s HVO i Armijom BiH nastavljaju napadne akcije protiv bosanskih Srba u BiH i dolaze do Banja Luke, kad prijeti potpuni poraz srpskih projekata zapadno od Drine, te je uz međunarodno posredovanje sklopljeno trajnije primirje.
Zanimljivo je kako je predsjednik Hrvatske, dr Franjo Tuđman uputio poruku svim hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu sudjelovali s oružjem u pobuni protiv Hrvatske, pozvani su da ostanu kod svojih kuća bez bojazni za živote i imovinu i dočekaju hrvatsku vlast.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Župan Nikola Dobroslavić povodom  povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja uputio je čestitku. Tekst čestitke u nastavku;

 

Cijenjeni sugrađani,

Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja s ponosom se prisjećamo najslavnijih, ali i najtežih trenutaka naše novije povijesti, zahvaljujući kojima danas živimo u samostalnoj i suverenoj državi.

Svjesni da život u slobodnoj Hrvatskoj, kakvu su sanjali svi naraštaji hrvatskoga naroda, dugujemo hrabrosti i požrtvovnosti naših branitelja, ovaj dan posvećujemo prije svega njima i njihovim obiteljima.

Uspješnim završetkom akcije „Oluja“ Republika Hrvatska je započela novi put, put izgradnje stabilne i sigurne države, države koja je danas ravnopravna članica međunarodne zajednice. Naša je dužnost danas da se, istom srčanošću i vjerom kojom su se borili i naši branitelji, svakoga dana borimo s izazovima koji su pred nama u ostvarenju Hrvatske u kojoj svi moramo imati jednake uvjete života, obrazovanja i rada.

Časna povijest našega naroda stvara nam obavezu da izgradimo svjetlu budućnost, a temelj za to i danas je, kao i tada, zajedništvo.

Cijenjeni sugrađani, s ponosom i sjetom, ali i vjerom u sjajnu budućnost, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Neka nam živi jedina i najljepša, naša Domovina Hrvatska!

Sretan vam, cijenjeni sugrađani, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

ŽUPAN

Nikola Dobroslavić

 

Objavljeno u Županija

Polaganjem vijenaca kod Spomen križa na groblju Boninovo započelo je obilježavanje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a obilježavanje je nastavljeno kod Spomenika pobjedi na lokalitetu Vjetreni Mlin u Stupi u Dubrovačkom primorju.

Vijence su položili i svijeće zapalili župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, predstavnici PU Dubrovačko-neretvanske, predstavnici Hrvatske ratne mornarice, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u kojoj je naglasio važnost ovog blagdana koji je simbol pobjede, ostvarene slobode i simbol ljubavi prema svojoj domovini. Kazao je kako dugujemo vječnu zahvalnost našim braniteljima, poginulim junacima, invalidima i logorašima bez čijih žrtava nikada ne bi postojala današnja slobodna, demokratska i europska Hrvatska.

Prigodnim obraćanjem na Vjetrenom Mlinu župan Nikola Dobroslavić izjavio je: "Klanjamo se žrtvi poginulih branitelja i zahvaljujemo obiteljima koji su te junake odgojili. Domovinski rat temelj je državnosti Republike Hrvatske, a akcija Oluja njegov najblistaviji dio."


ZRINKA RAGUŽ

v.d. pročelnice Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine

Objavljeno u Županija

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Udruga "Slavonskobrodski biciklist" iz Slavonskog Broda i ove godine, osmi put zaredom, organizira memorijalni biciklistički ultramaraton Vukovar – Knin - Dubrovnik.

Svoj biciklistički maraton, dug više od 1000 km, članovi udruge „Slavonskobrodski biciklist“, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji završavaju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a njihov dolazak na na most Dr. Franje Tuđmana očekuje se

u subotu, 5. kolovoza 2017. godine oko 13 sati.

Inače, početak ultramaratona je na Ovčari, cilj je Dubrovnik, a održava se u 7 etapa, u razdoblju od 30. srpnja do 5. kolovoza.

            

       

 

                                                                                      

ZRINKA RAGUŽ

v.d. pročelnice Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine 

Objavljeno u Vijesti

Prometna nesreća dogodila se oko 13.30 između Brgata i Šumeta, u blizini kružnog toka. Naime, prilikom skretanja u zavoj, uslijed dosad još uvijek nepoznatih okolnosti, vozač je izgubio nadzor nad vozilom te završio na krovu. U ovoj prometnoj nezgodi nema ozlijeđenih, a više će informacija biti poznato nakon očevida.

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

U utorak će se u Dominikanskom samostanu u Dubrovniku proslaviti blagdan svetog Dominika, utemeljitelja njihova reda koji se naziva i „Redom propovjednika“. Iz Dubrovačke biskupije javljaju da će svečano misno slavlje u 19 sati tradicionalno predvoditi oci franjevci, koje će prije početka mise ispred samostanske crkve dočekati oci dominikanci. Mise će na blagdan biti još ujutro u 8 sati, a predvodit će je vlč. Donald Marković, župnik župe Presvetog Srca Isusova Pećine u Bosni i Hercegovini. Također, uoči blagdana bit će i trodnevnica od sutra do ponedjeljka, 7. kolovoza, tijekom koje će mise biti u 19 sati. Trodnevnicu će također predvoditi župnik Marković, a vjernici će prije mise imati priliku za ispovijed.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode, sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08), obavještava javnost o prestanku kratkotrajnog onečišćenja mora fekalnim vodama na plaži Šulić u Dubrovniku koje je objavljeno 01. kolovoza 2017. godine.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je dodatne uzorke mora 31. srpnja, 01. i 02. kolovoza 2017. godine, a rezultati ispitivanja udovoljavaju uvjetima Uredbe, što upućuje na prestanak kratkotrajnog onečišćenja, te je more na plaži Šulić u Dubrovniku podobno za kupanje.

Obzirom na zahtjeve Uredbe, more na plaži Šulić u Dubrovniku ponovo će se uzorkovati u roku od sedam dana, radi provjere prestanka kratkotrajnog onečišćenja.

 

v.r. GORAN CVJETINOVIĆ
viši stručni suradnik za medije i odnose s javnošću

Objavljeno u Županija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica nazočili su proslavi blagdana zaštitnika župe svetog Stjepana Zaton.

Povodom blagdana Sv. Stjepana predstavnici Grada Dubrovnika, u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu, položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomen-obilježja u Zatonu nakon čega je služena sveta misa u crkvi svetog Stjepana koju je predvodio don Josip Mazarekić, župnik župe Presvetog Trojstva Gruda.
Fotografije dostavljam u privitku.

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Nikša Noćilo poginuo je nesretnim slučajem u Mokošici 4. kolovoza 1995. Bio je pripadnik HV. Pokopan je na mjesnom groblju u Šumetu.

Ivana Žovela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik