nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017

Na današnji dan, 7. kolovoza 1992. na Južnom bojištu poginuli su pripadnici 144. brigade HV-e Dragutin Vukmanić i Đuro Tonković te pripadnik 4. brigade HV, Jozo Kunac.
Mnogi brojni heroji dali su život na Južnom bojištu, a njihova brojnost svjedoči o težini ratnih događanja u Domovinskom ratu.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Na požarište su izišli policija i vatrogasci, a, kako se doznaje, na teren su izišla sva vatrogasna društva s Makarske rivijere. Promet se preusmjerava na cestu Ploče-Vrgorac.

Iznad mjesta Živogošće, južno od Makarske prema Pločama, izbio je požar, zbog kojeg je na tom području zatvorena i Jadranska magistrala.

Vatra je primjećena oko 12 sati nakon čega se požar proširio kroz borovinu i nisko raslinje.

Na požarište su izišli policija i vatrogasci, a, kako se doznaje, na teren su izišla sva vatrogasna društva s Makarske rivijere.

Zbog požara kod Živogošća zatvorena je Jadranska magistrala, a promet se preusmjerava na cestu Ploče-Vrgorac.

Izvor: HINA

Nportal

 

Objavljeno u Vijesti
Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 13:50

Dani Neretvanske kneževine

Obavještavam Vas da će se od 10. do 12. kolovoza 2017. u Metkoviću održavati već tradicionalni “Dani Neretvanske kneževine”. Tih dana održavat će se gusarske igre za djecu, bitke, sajam i mnogobrojne druge aktivnosti, a cjelokupan program će se održati na Trgu kralja Tomislava (sjeverni dio), u Gradskom parku, te na Velikoj rivi.
I ove godine organizatori manifestacije su Grad Metković i TZ grada Metkovića, a sponzor je Heineken Hrvatska d.o.o.

Program događanja:

ČETVRTAK, 10.8.2017. od 19:30

- Otvorenje manifestacije nakon IV. Maratona lađarica
- Doček neretvanskih gusara i kneza sa zarobljenim duždom i blagom u lađama
- Koncert zabavne glazbe – Flashback band

PETAK, 11.8.2017. OD 17:00

- Gusarske igre za djecu
- Seoske igre za odrasle
- Prikaz srednjovjekovnog života u viteškom taboru
- Predstava za djecu „Princeza i razbojnici“
- Bitka vitezova i streličara, borba s vatrenim mačevima i zapaljenim strijelama

SUBOTA, 12.8.2017. od 10:00

- Prikaz srednjovjekovnog života u viteškom taboru
- Škola srednjovjekovnog mačevanja
- Izložba i demonstracija sprava za mučenje
- Srednjovjekovni sajam
- Start 20. Maratona lađa u 17 sati
- Fešta na Jerkovcu od 20 sati

Pozivam vas da u skladu sa svojim mogućnostima najavite i nazočite našoj trodnevnoj manifestaciji.

 

Magdalena Medar-Ujdur
direktorica Turističkog ureda

Objavljeno u Metković

Povodom osvajanja zlatne medalje u četvercu bez kormilara, koje su sestre Ivana i Josipa Jurković osvojile na Svjetskom juniorskom prvenstvu u veslanju u litavskom gradu Trakaiju, župan Nikola Dobroslavić im je uputio čestitku:

Drage Ivana i Josipa,

U ime Dubrovačko-neretvanske županije i u svoje osobno ime iskreno vam čestitam na vašem velikom uspjehu, uspjehu koji je kruna, ali i dokaz vašeg marljivog truda i rada.

Uspjesi kojima nas svaki puta nanovo razveselite na ponos su vašoj obitelji, vašem klubu „Ošjak“, vašoj Vela Luci, ali i cijeloj Županiji i Lijepoj našoj, i za to smo vam zahvalni!

Sportski duh koji vas neumorno pokreće i ljubav prema veslanju neka svim mladima budu uzor, a vama donesu brojne nove uspjehe, koje s nestrpljenjem iščekujemo!

Župan
Nikola Dubroslavić

Objavljeno u Županija

Zlatne sestre blizanke Ivana i Josipa Jurković, veslačice iz Vela Luke, svjetske su juniorske prvakinje. Do svjetskog zlata članice VK Ošjaka izveslale su u ženskom četvercu bez kormilara zajedno sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić iz VK Trešnjevke pod stručnim vodstvom trenera Saše Vukojičića na Svjetskom juniorskom prvenstvu u litavskom Trakaiju.
Ovom prigodom Ivana Jurković na svom je Facebook profilu svima zahvalila na ogromnoj podršci koju konstantno dobivaju od sugrađana.
„Iskreno mi smo još u šoku, tako sve nam je ovo još nezamislivo. Najlipši osjećaj je kad se trud isplati, a najveći poklon za mene je što ovo sve proživljavam s osobama koje mi u životu znače puno, jednom riječju sve mogu zvati sestre. Hvala vam što ste bili uz nas svo ovo vrijeme i što ste nam uljepšali pobjedu!“ napisala je na svom Facebook profilu Ivana Jurković.
Sestre Jurković su u finalu svih 2000 metara odveslale sjajno te su bile nedodirljive drugoplasiranim Rumunjkama i trećeplasiranoj posadi iz SAD – a.

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Na današnji dan, 7. kolovoza 1934. na Lopudu je rođena glumica, kazališna prvakinja Marija Kohn. Marijinin otac Antun Kohn bio je kapetan duge plovidbe. Otac joj je nestao 1938., ali je Marija vjerovala kako je živ. Dvadeset godina poslije, uspjela ga j epronaći uz puno muke i truda preko jedne gospođe iz Argentine, živio je u Buenos Airesu sa suprugom podrijetlom s Korčule koja mu je rodila tri kćeri.
Marijina majka Franka umrla je od tuberkuloze 1945.i Mariju je odgojila baka. Studirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, živjela je skromno i po malim sobičcima i glumila tamo gdje joj je rečeno, jer birati nije mogla. Njezina prezaposlenost djelovala je i na njezin brak, koji nije uspio.
Zahvaljujući trudu profesora Svena Laste, pretvorila se u izvrsnu glumicu, njezin talent izašao je na vidjelo, a sva vrata otvorila su joj se 1957.kad j eu filmu Svog tela gospodar odglumila šepavu Rožu, a uloga joj donijela Zlatnu arenu, popularnost i slavu. U kazalištu je najviše naučila od redatelja Branka Gavelle. Odigrala je Marija više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. Najnagrađivanija je hrvatska glumica.
Na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvarila je niz antologijskih uloga, od Vojnovića, Nalješkovića, a naročito u Držićevim komedijama.
Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo 1999. Marija je iste godine, nakon 40 godina rada, otišla u mirovinu. Ipak, nije se potpuno oprostila od glume, uloge u humorističnim serijama je jako vesele, a radit će kako kaže : „ dok je zdravlje služi“.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Nakon kratkotrajnog onečišćenja mora na Kupalištu VK Cavtat koje se dogodilo zbog kvara na pumpi uzrokovanog velikom količinom nakupljenih masnoća uslijed čega se dio kanalizacije ulio u more, kupalište VK Cavtat je ponovno sigurno za kupanje. Onečišćenje je utvrđeno tijekom šestog ispitivanja mora 31. srpnja prema županijskom Programu, a Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je dodatne uzorke mora za kupanje 2., 3. i 4. kolovoza. Rezultati ispitivanja udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08), što upućuje na prestanak kratkotrajnog onečišćenja, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. Kako su istaknuli iz Općine Konavle, zbog sigurnosti kupača redovno se prati kvaliteta mora na svim kupalištima u Konavlima, a načelnik Božo Lasić ističe da će se na pojedinim mjestima, poput kupališta VK Cavtat, od sada uzorci uzimati još i češće.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik oglašava sljedeća radna mjesta koja možete pogledati ovdje.

Nportal

Objavljeno u Županija

U popodnevnim satima nedjelje u Ljutoj u Konavlima došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo jedno vozilo i jedan biciklist. O prometnoj nesreći su izviješteni HMP DNŽ, OKC PU DNŽ i Dubrovnik ceste. Jedna osoba je ozlijeđena i zbrinula ju je HMP DNŽ. Također, u 19.45 Županijski centar 112 zaprimio je dojavu o pojavi otvorenog plamena u Forteci. U 20.40 požar su ugasili vatrogasci DVD Slivno koji su bili na intervenciji s 2 vozila i 4 vatrogasca, a ustanovili su da je gorjelo smeće.

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

U popodnevnim satima u petak, 4. kolovoza, uhićene su tri muške osobe osumnjičene za kazneno djelo sudjelovanje u tučnjavi. Radi se o trojici muškaraca za kojima je bila raspisana potraga zbog sudjelovanja u sukobu koji se na Jadranskoj magistrali dogodio u jutarnjim satima 28. srpnja kada je jedna osoba teže, a dvije lakše ozlijeđene.
Trojica muškaraca su, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku Policije uprave dubrovačko-neretvanske.
(veza - priopćenje od 31. srpnja 2017. g.)
- Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 19 osoba zatečeno je u posjedu manje količine kokaina, marihuane, amfetamina, hašiša, halucinogenih gljiva i tableta koje se nalaze na popisu droga.
Radi se o deset hrvatskih i devet stranih državljana kod kojih je droga pronađena prilikom ulazne odnosno izlazne granične kontrole na graničnim prijelazima, zatim na području Dubrovnika i Ploča.
Droga je uz potvrdu oduzeta, a osobe kod kojih je droga pronađena prekršajno sankcionirane sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.

Tjedno izvješće za promet

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježene su 24 prometne nesreće. Radi se o 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom i 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a 12 ih je lakše ozlijeđeno.

Objavljeno u Crna kronika
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik