nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017

Na današnji dan, 7. kolovoza 1992. na Južnom bojištu poginuli su pripadnici 144. brigade HV-e Dragutin Vukmanić i Đuro Tonković te pripadnik 4. brigade HV, Jozo Kunac.
Mnogi brojni heroji dali su život na Južnom bojištu, a njihova brojnost svjedoči o težini ratnih događanja u Domovinskom ratu.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Na požarište su izišli policija i vatrogasci, a, kako se doznaje, na teren su izišla sva vatrogasna društva s Makarske rivijere. Promet se preusmjerava na cestu Ploče-Vrgorac.

Iznad mjesta Živogošće, južno od Makarske prema Pločama, izbio je požar, zbog kojeg je na tom području zatvorena i Jadranska magistrala.

Vatra je primjećena oko 12 sati nakon čega se požar proširio kroz borovinu i nisko raslinje.

Na požarište su izišli policija i vatrogasci, a, kako se doznaje, na teren su izišla sva vatrogasna društva s Makarske rivijere.

Zbog požara kod Živogošća zatvorena je Jadranska magistrala, a promet se preusmjerava na cestu Ploče-Vrgorac.

Izvor: HINA

Nportal

 

Objavljeno u Crna kronika
Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 13:50

Dani Neretvanske kneževine

Obavještavam Vas da će se od 10. do 12. kolovoza 2017. u Metkoviću održavati već tradicionalni “Dani Neretvanske kneževine”. Tih dana održavat će se gusarske igre za djecu, bitke, sajam i mnogobrojne druge aktivnosti, a cjelokupan program će se održati na Trgu kralja Tomislava (sjeverni dio), u Gradskom parku, te na Velikoj rivi.
I ove godine organizatori manifestacije su Grad Metković i TZ grada Metkovića, a sponzor je Heineken Hrvatska d.o.o.

Program događanja:

ČETVRTAK, 10.8.2017. od 19:30

- Otvorenje manifestacije nakon IV. Maratona lađarica
- Doček neretvanskih gusara i kneza sa zarobljenim duždom i blagom u lađama
- Koncert zabavne glazbe – Flashback band

PETAK, 11.8.2017. OD 17:00

- Gusarske igre za djecu
- Seoske igre za odrasle
- Prikaz srednjovjekovnog života u viteškom taboru
- Predstava za djecu „Princeza i razbojnici“
- Bitka vitezova i streličara, borba s vatrenim mačevima i zapaljenim strijelama

SUBOTA, 12.8.2017. od 10:00

- Prikaz srednjovjekovnog života u viteškom taboru
- Škola srednjovjekovnog mačevanja
- Izložba i demonstracija sprava za mučenje
- Srednjovjekovni sajam
- Start 20. Maratona lađa u 17 sati
- Fešta na Jerkovcu od 20 sati

Pozivam vas da u skladu sa svojim mogućnostima najavite i nazočite našoj trodnevnoj manifestaciji.

 

Magdalena Medar-Ujdur
direktorica Turističkog ureda

Objavljeno u Metković

Povodom osvajanja zlatne medalje u četvercu bez kormilara, koje su sestre Ivana i Josipa Jurković osvojile na Svjetskom juniorskom prvenstvu u veslanju u litavskom gradu Trakaiju, župan Nikola Dobroslavić im je uputio čestitku:

Drage Ivana i Josipa,

U ime Dubrovačko-neretvanske županije i u svoje osobno ime iskreno vam čestitam na vašem velikom uspjehu, uspjehu koji je kruna, ali i dokaz vašeg marljivog truda i rada.

Uspjesi kojima nas svaki puta nanovo razveselite na ponos su vašoj obitelji, vašem klubu „Ošjak“, vašoj Vela Luci, ali i cijeloj Županiji i Lijepoj našoj, i za to smo vam zahvalni!

Sportski duh koji vas neumorno pokreće i ljubav prema veslanju neka svim mladima budu uzor, a vama donesu brojne nove uspjehe, koje s nestrpljenjem iščekujemo!

Župan
Nikola Dubroslavić

Objavljeno u Županija

Zlatne sestre blizanke Ivana i Josipa Jurković, veslačice iz Vela Luke, svjetske su juniorske prvakinje. Do svjetskog zlata članice VK Ošjaka izveslale su u ženskom četvercu bez kormilara zajedno sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić iz VK Trešnjevke pod stručnim vodstvom trenera Saše Vukojičića na Svjetskom juniorskom prvenstvu u litavskom Trakaiju.
Ovom prigodom Ivana Jurković na svom je Facebook profilu svima zahvalila na ogromnoj podršci koju konstantno dobivaju od sugrađana.
„Iskreno mi smo još u šoku, tako sve nam je ovo još nezamislivo. Najlipši osjećaj je kad se trud isplati, a najveći poklon za mene je što ovo sve proživljavam s osobama koje mi u životu znače puno, jednom riječju sve mogu zvati sestre. Hvala vam što ste bili uz nas svo ovo vrijeme i što ste nam uljepšali pobjedu!“ napisala je na svom Facebook profilu Ivana Jurković.
Sestre Jurković su u finalu svih 2000 metara odveslale sjajno te su bile nedodirljive drugoplasiranim Rumunjkama i trećeplasiranoj posadi iz SAD – a.

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Nakon kratkotrajnog onečišćenja mora na Kupalištu VK Cavtat koje se dogodilo zbog kvara na pumpi uzrokovanog velikom količinom nakupljenih masnoća uslijed čega se dio kanalizacije ulio u more, kupalište VK Cavtat je ponovno sigurno za kupanje. Onečišćenje je utvrđeno tijekom šestog ispitivanja mora 31. srpnja prema županijskom Programu, a Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je dodatne uzorke mora za kupanje 2., 3. i 4. kolovoza. Rezultati ispitivanja udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08), što upućuje na prestanak kratkotrajnog onečišćenja, javljaju iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. Kako su istaknuli iz Općine Konavle, zbog sigurnosti kupača redovno se prati kvaliteta mora na svim kupalištima u Konavlima, a načelnik Božo Lasić ističe da će se na pojedinim mjestima, poput kupališta VK Cavtat, od sada uzorci uzimati još i češće.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik oglašava sljedeća radna mjesta koja možete pogledati ovdje.

Nportal

Objavljeno u Županija

U popodnevnim satima nedjelje u Ljutoj u Konavlima došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo jedno vozilo i jedan biciklist. O prometnoj nesreći su izviješteni HMP DNŽ, OKC PU DNŽ i Dubrovnik ceste. Jedna osoba je ozlijeđena i zbrinula ju je HMP DNŽ. Također, u 19.45 Županijski centar 112 zaprimio je dojavu o pojavi otvorenog plamena u Forteci. U 20.40 požar su ugasili vatrogasci DVD Slivno koji su bili na intervenciji s 2 vozila i 4 vatrogasca, a ustanovili su da je gorjelo smeće.

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

U popodnevnim satima u petak, 4. kolovoza, uhićene su tri muške osobe osumnjičene za kazneno djelo sudjelovanje u tučnjavi. Radi se o trojici muškaraca za kojima je bila raspisana potraga zbog sudjelovanja u sukobu koji se na Jadranskoj magistrali dogodio u jutarnjim satima 28. srpnja kada je jedna osoba teže, a dvije lakše ozlijeđene.
Trojica muškaraca su, uz kaznenu prijavu, predani pritvorskom nadzorniku Policije uprave dubrovačko-neretvanske.
(veza - priopćenje od 31. srpnja 2017. g.)
- Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 19 osoba zatečeno je u posjedu manje količine kokaina, marihuane, amfetamina, hašiša, halucinogenih gljiva i tableta koje se nalaze na popisu droga.
Radi se o deset hrvatskih i devet stranih državljana kod kojih je droga pronađena prilikom ulazne odnosno izlazne granične kontrole na graničnim prijelazima, zatim na području Dubrovnika i Ploča.
Droga je uz potvrdu oduzeta, a osobe kod kojih je droga pronađena prekršajno sankcionirane sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.

Tjedno izvješće za promet

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježene su 24 prometne nesreće. Radi se o 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom i 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a 12 ih je lakše ozlijeđeno.

Objavljeno u Crna kronika
Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 07:40

Premijera 'Gospode Glembajevih' na Igrama/FOTO

Prvi premijerni dramski naslov 68. Igara "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla sinoć je izveden u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Ovo Krležino kapitalno djelo prvi je put u povijesti na repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara, a prvi se puta njime bavi i redatelj Zlatko Sviben. Priča o Glembajevima priča je o ljudima koji su u shizofrenoj zbilji postali pomaknutima od stvarnosti, luđacima, zatočenicima vlastite svijesti i savjesti, ubojicama i varalicama. Radnja se odvija u 1913. godini uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije, no i danas, stoljeće kasnije, osjeća se kriza egzistencije, neodredivost vlastitih identiteta i socijalnih previranja.
Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić je Angelika, Fabriczy je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmanna, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Predstava će se izvesti u ponedjeljak, utorak, srijedu i četvrtak u 21. 30 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik