nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 10 Rujan 2017

Prometna nesreća prema ulazu na Ilijinu glavicu dogodila se nešto iza 11 sati. Naime, riječ je o sudaru dvaju vozila, zagrebačkih i dubrovačkih registracijskih oznaka, prilikom kojeg je jedna osoba lakše ozlijeđena. Vozilo dubrovačkih registracijskih oznaka zaštitna je ograda spriječila od izlijetanja s ceste. Više informacija bit će dostupno nakon izvršenog očevida.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika
Nedjelja, 10 Rujan 2017 11:53

POVODOM DANA PREVENCIJE SAMOUBOJSTAVA DJECE

Po podacima iz 2004. u Hrvatskoj se ubilo 563 djece,132 u dobi od 14 i 431 u dobi od 14 do 18 godina. 2014. je 21 dijete počinilo samoubojstvo. Po hrvatskim i svjetskim podacima 90 % djece koja počine suicid pokazuje da su imali neki psihički poremećaj, a dvije trećine prije daju izjave kako će to počiniti. Hrvatska se svrstava u skupinu zemalja sa srednjom do visokom stopom suicida adolescenata.
Rizični čimbenici uključuju : prethodne pokušaje,stresove poput gubitka bliske osobe, probleme u školi, razvod braka roditelja, prekid ljubavne veze i tome slično.Ono što je najveća zabluda je da osoba koja govori da će se ubiti samo traži pažnju. Ta osoba traži pomoć i pati, ne zna kako dalje i ne vidi izlaz.
Okolina se uvijek pita jednu stvar zašto je to učinio netko tako mlad, tko je tek počeo živjeti. To dijete ili mlada osoba jednostavno ne vidi rješenje za svoj problem, emocionalno strašno pati i depresivna je.
Psihološki pokazatelji kojima možemo razlikovati suicidalnu djecu od nesuicidalne su nisko samopoštovanje i beznadnost. Razlikuju se dva takva tipa: kronično depresivna djeca koja se samoozljeđuju duže vrijeme i djeca koja pokazuju impulzivno suicidalno ponašanje uz smanjenu kontrolu poriva ili poremećaj ophođenja te simptome depresije. Kod takve djece javlja se osjećaj napetosti,tuge,bijesa,bezvrijednosti,nezadovoljstva sobom i okolinom. Društveno izoliranje osobe koja je sklona suicidalnim mislima znatno povećava rizik.
Djeca koja se ubiju najčešće su nižeg socijalnog statusa i iz disfunkcionalnih obitelji, a najčešći uzrok suicida je depresija. Najčešči oblik suicida je vješanje, zatim trovanje medikamentima, alkoholom te skakanje s visine.
U većini slučajeva roditelji i članovi obitelji nemaju odgovor zašto je netko sebi oduzeo život. Iz statističkih podataka ne može se znati koje je dijete koje je počinilo samoubojstvo bilo u tretmanu,međutim u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež koja se,između ostalog,bavi i liječenjem pokušaja suicida liječi godišnje oko 150 djece,što znači da se ipak nekima od te djece pomogne i prevenira mogući suicid. To je jedina bolnica u Hrvatskoj u kojoj se liječe djeca i mladi sa psihičkim i emocionalnim smetnjama,a nalazi se u Kukuljevićevoj ulici u Zagrebu.
Znakovi upozorenja za suicid kod mladih osoba jesu: razgovor o počinjenju suicida, izjave tipa: „želio bih biti mrtav“, „bolje mi je da me nema“,“ želio bih nestati“ i tome slično,rizična ponašanja,pisanje pjesama o smrti,opraštanje od prijatelja i obitelji,traženje sredstva i načina za samoubojstvo. Načini na koje možemo pomoći su iskazivanje interesa, razgovor, pružanje razumijevanja i podrške.
Ukoliko uočite neke od ovih upozoravajućih znakova kod svog tinejđera, razgovarajte s njim i potražite stručnu pomoć.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Tijekom Domovinskog rata svoje živote za slobodu Dubrovnika i Hrvatske dali su na Južnom bojištu brojni heroji iz svih krajeva naše domovine, pri­padnici brojnih postrojbi Hrvatske vojske. Njihova brojnost iz­ravno svjedoči o težini ratnih događanja u Domovinskom ratu, o posebnoj važnosti pobjedonosne akcije oslobađanja hrvatskog Juga u drugoj polovici 1992. i značaju izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice Re­publike Hrvatske. Na današnji dan, 10. rujna 1992. godine, poginuli su pripadnici 1. brigade HV-e: Božidar Brumen, Josip Dvorski, Pero Itrić i Krešimir Marković, pripadnici 4. brigade HV-e: Niko Jerković, Petar Kulić, Anđelko Kutleša i Joško Novović, pripadnik 114. brigade HV-e, Ivan Lozančić , pripadnici 116. brigade HV-e:Boro Brečić i Draženko Pleše te pripadnik 264. satnije Knin, Vlade Šurlin.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Prometna nesreća u kojoj je jedna osoba ozlijeđena dogodila se u jutarnjim satima subote u ulici Andrije Hebranga u Dubrovniku. U nesreći su sudjelovala dva vozila, a ŽC 112 odmah je izvijestio Hitnu medicinsku pomoć i policiju. Također, tijekom jučerašnjeg dana građani su u nekoliko navrata dojavljivali Županijskom centru 112 o pojavi odrona po cestama kroz cijelu Dubrovačko - neretvansku županiju. ŽC 112 Dubrovnik sve dojave odmah je proslijedio nadležnim cestarskim službama te su svi odroni ubrzo uklonjeni s prometnica.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Dubrovački Vaporetto koji je na Lokrum dovodio stanovnike Mokošice i Srebrenog tijekom ljeta od danas više neće voziti, javljaju iz JU Rezervata Lokrum. Naime, zbog najavljene nestabilne prognoze danas se završava sezona vožnje Vaporettom. Podsjetimo, dubrovački je Vaporetto i ove godine od lipnja spajao stanovnike Župe dubrovačke s Lokrumom uz razne pogodnosti poput besplatnog pokaza za posjet ovom Dubrovniku najbližem otoku, a građanima i najdražem za uživanje u ljetnim radostima. Mokošani su pak Vaporettom na Lokrum plovili jednom tjedno (svake subote) od sredine srpnja, a prijevoz je također bio besplatan za korisnike gratis pokaza.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik