nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 11 Rujan 2017

Vodeći pijanist i jazz glazbenik na ovim prostorima, Matija Dedić, čiji je album "Matija svira Arsena" bio najprodavaniji album prošle godine i koji je osvojio pet Porina te ove godine osvojio dva Porina za DVD izdanje istoimenog CD-a uživo iz ZKM-a, uz Porin za najbolju izvedbu jazz glazbe sa Šimunom Matišićem, snimio je novi album. Promocija spomenutog albuma održat će se u četvrtak 14. rujna u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat, u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto.

Na albumu se nalazi jedanaest skladbi, interpretacije klasika Arsena Dedića "Odlazak", "Otkako te ne volim", "Vraćam se", "O, mladosti" i "Što me čini sretnom", zatim Gibonnijev "Divji cvit", "Nije htjela" Kemala Montena, tradicionalne "Što te nema" i "Kradem ti se u večeri" te legendarne skladbe Zdenka Runjića "Potraži me u predgrađu" i "Molitva za Magdalenu", u jednom sasvim novom ruhu.

Specijalna gošća na albumu, kao i na koncertu 14. rujna bit će Merima Ključo, svjetski poznata harmonikašica, dok na albumu gostuju i čelist Stanislav Kovačić, Alen Svetopetrić na basu i Silvio Pasarić na gitari. Prvi singl koji najavljuje album je "Potraži me u predgrađu" u izvedbi Matije i Merime Ključo, a kako zvuče možete poslušati ovdje.  Informacije o koncertu i ulaznicama dostupne su na brojevima 417 110 i 091 613 7314 te na web stranici Dubrovačkog simfonijskog orkestra www.dso.hr.

Realizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto pomažu, međuostalim, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik te Nportal.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Relikvija neraspadnutog tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Dubrovačko - neretvanske županije, stiže u ovu subotu u Dubrovnik. Kako su danas najavili na konferenciji za medije uoči njegova dolaska, doček će započeti u Hladnici gdje se dolazak tijela očekuje oko 20 sati, potom će se u procesiji krenuti do svetišta Gospe od Milosrđa na Gorici. Kada tijelo dođe pred svetište, održat će se kratki pozdrav i molitva. Tijelo će se položiti na stol koji je za njega posebno pripravljen, a provincijalni će ministar nastaviti s liturgijom dočeka, izmoliti molitvu, pročitat će se čitanja, a nakon kratke propovijedi uslijedit će blagoslov i završna molitva. Nakon toga kratko će se obići tijelo i izaći iz crkve, da bi oko 21 sat započeo mimohod i bdjenje koje će završiti svetom misom u 4 sata. Mise će još biti u 7 i 9 sati, dok će onu svečanu koncelebriranu u 11 sati predslaviti dubrovački biskup Mate Uzinić. Svečani ispraćaj tijela za Split bit će 17. rujna u 14 sati.

"Inicijativa za Leopoldov dolazak počela je odmah nakon što je tijelo bilo u Zagrebu, pričalo se kako to da Leopold nije išao u svoj rodni grad, onda je kotorski biskup, mons. Ilija Janjić, to prihvatio, dogovarao i pozvao našeg provincijalnog ministra fra Juru Šarčevića koji se zdušno uključio u inicijativu. Iz Kongregacije su obišli sva mjesta na kojima bi Leopoldovo tijelo trebalo napraviti postaju. Nisu bili naklonjeni ideji da odmah tijelo ide u Herceg Novi, već su htjeli da iz Padove ide po postajama, dakle od Padove u Zadar, Herceg Novi, Dubrovnik, Split, Rijeku da bi se opet vratio u Padovu. Iz Korčulanskog dekanata su javili da dolaze četiri autobusa s dekanom don Željkom Kovačevićem, a s njima dolaze i dvije bratovštine te udruga u narodnoj nošnji. Doći će i hodočasnici s Pelješca te iz Hercegovine", kazao je predsjednik Organizacijskog odbora fra Stanko Dodig.

Biskup Mate Uzinić naglasio je da ovdje "nije riječ o mrtvom tijelu jednog čovjeka, već o relikvijama jednog sveca i da to treba imati na umu".

"U Dubrovniku znamo što znače relikvije svetaca i njihovo štovanje, to nije zaustavljanje na čašćenju mrtvog tijela, već pretvaranje tog susreta s relikvijama u susret sa životom i svetošću jednog čovjeka, a preko njega je to susret sa samim Isusom Kristom kojeg je Leopold svojim životom nasljedovao, a kojeg smo mi kao kršćani pozvani nasljedovati. Susret sa svecem pokazuje nam kako i mi trebamo živjeti. Ovaj susret trebao bi kod ljudi potaknuti jedan novi stil života onoga ljubavi u služenju ondje gdje ih je Bog postavio", kazao je biskup Uzinić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Županija sa zadovoljstvom primila vijest o dolasku relikvije neraspadnutog tijela svoga nebeskog zaštitnika.

"Jako je važno da nakon Zagreba ova relikvija bude i u gradu koji je središte naše županije, a posebno što je sveti Leopold zaštitnik ove županije. Bilo je više razloga zbog kojeg smo njega odabrali, a to je svakako bio i način na koji je on svjedočio svoju vjeru, bliskost s ljudima koju je pokazivao. Pozivam sve naše građane da sudjeluju u ovom programu. Uvjeren sam da svima nama koji radimo u Županiji zagovor svetog Leopolda, njegova prisutnost i njegov zaštitnički plašt oko naše županije pomaže u radu i vjerujemo da uz takvu nebesku pomoć bolje i uspješnije obavljamo svoj posao", istaknuo je župan Dobroslavić.

Za dolazak relikvije neraspadnutog tijela svetog Leopolda pripravne su sve žurne službe i gradske tvrtke. Naime, parking će cijelu subotu i nedjelju biti besplatan za sve građane koji budu došli počastiti relikviju Leopoldova tijela, a uvest će se i posebna autobusna linija koja će besplatno u nedjelju voziti sve vjernike, autobus će stalno kružiti i bit će dostupan svima. Iz Grada Dubrovnika pozivaju sve građane da se koriste javnim gradskim prijevozom kako bi smanjili intenzitet gužvi jer ispred samog svetišta ne može stati puno automobila.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Jaki udari juga i kiša napravili su pravi kaos u Dubrovniku. Most dr. Franja Tuđmana zatvoren je za sav promet, a na njemu je prije prije više od pola sata došlo do prometne nezgode prilikom koje se izvrnula prikolica. Udari vjetra na mostu prelaze 125 km/h, kako javljaju građani u grupi Radarska kontrola. Čitatelji upozoravaju na otežan promet, točnije na potpuni kolaps na dubrovačkim prometnicama pa se tako od Lapada do prema gradu vozi 45 minuta, a od Nuncijate do Medareva i više od sat vremena. Na teren su izašli i vatrogasci jer vjetar lomi stabla.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Uz mnoštvovjernika u nedjelju 10. rujna proslavljena je 400-ta crkve Male Gospe u Dobranjama u Općini Zažablje. Svetu misu predvodio je Splitsko-makarski nadbiskup, monsinjor Marin Barišić.

Na svečanosti su uz mnoge uzvanike nazočili i župan Nikola Dobroslavić, zamjenica župana Žaklina Marević i mnogi gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina.

Nino Erceg

Objavljeno u Vijesti

Ministar državne imovine Goran Marić danas je u posjetu Dubrovniku gdje je u zgradi Dubrovačko – neretvanske županije održao sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Matom Frankovićem i načelnikom Općine Lastovo Leom Kleškovićem. Nakon sastanka potpisana su dva ugovora kojima je Ministarstvo državne imovine službeno dodijelilo na korištenje bivšu zgradu suda u Metkoviću za podružnicu Opće bolnice Dubrovnik gdje će biti smještena Dnevna bolnica Metković, kao i zgradu bivšeg doma JNA Općini Lastovo u svrhu prenamjene za Dom mladih Ubli.

„Zadovoljstvo nam je da se po pitanju državne imovine nešto pokrenulo, godinama nismo mogli dobiti odgovor iz ustanova koje su se tada o tome brinule. Danas se stvari konkretno događaju. Osim današnjih ugovora, u dolini Neretve ministar Marić predat će odluku o korištenju doma Općini Pojezerje u Kobiljači što je također bio predmet prošlog sastanka i obećanje ministra. Tijekom posjeta Općini Konavle obići ćemo i Prevlaku gdje se tvrđava na njezinom vrhu planira pretvoriti u muzej“, kazao je župan Dobroslavić.

Načelnik Lastova Leo Klešković istaknuo je da se na ovom otoku 25 godina nije ništa događalo po pitanju državne imovine pa ga ova odluka jako veseli. Dodao je i da je ministar također najavio da će do kraja godine raspisati natječaj za dva najvažnija projekta na Lastovu. Ministar Goran Marić istaknuo je da je uloga Ministarstva državne imovine oživljavanje Republike Hrvatske. Dodao je da se ministarstvo, iako je relativno malo, s proračunom od nekih 50 milijuna kuna i stotinjak zaposlenih, zaista trudi te kako ovi ugovori to najbolje pokazuju.

„Na sastanku smo prošli kroz niz tema značajnih za cijelo područje Dubrovačko - neretvanske županije. Konkretno, Ministarstvo je za vilu Čingrija imalo već spreman natječaj, no gradonačelnik Franković iskazao je izniman interes Grada za otkup navedene lokacije te smo, sukladno tome, odlučili prodati Čingriju Gradu. Mogu potvrditi da će ta vila biti u vlasništvu Dubrovnika u narednih 30 dana“, istaknuo je ministar Marić.

Osim navedenih projekata, kao i o predaje Vile Čingrije Gradu, na sastanku je bilo riječi i o zemljištu u Komolcu na kojem grad planira izgraditi vrtić na jednoj parceli, dok će se na drugoj graditi boćarska dvorana s popratnim sadržajem.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Kering i LVMH su udružili snage i službeno zabranili angažiranje modela koji nose veličinu manju od 34 ili su mlađi od 16 godina. No, hoće li to doista biti velika prekretnica u svijetu mode?

Iako se o tome javno ne govori, život manekenke daleko je od glamuroznih fotografijakakve gledamo u časopisima. Nehumani uvjeti rada, brojna i nelojalna konkurencija, niski honorari, izgladnjivanje i diskriminacija za mnoge su manekenke svakodnevna pojava koja je uglavnom uspješno gurana pod tepih.

A onda je jednom čovjeku prekipjelo pa je u veljači ove godine na društvenim mrežama otvoreno optužio Balenciagine casting direktorice za “okrutan i sadistički” odnos prema manekenkama, najavljujući kako će raskrinkati i ostale koji se prema modelima budu odnosili jednako nehumano. On je James Scully, casting direktor vodećih modnih brendova, zviždač koji je svojom ljutom objavom pokrenuo žučne rasprave i polemike, ohrabrivši čak i neke od manekenki da prijave svoja najgora casting iskustva.

Na optužbe su uskoro reagirali i François-Henri Pinault i Antoine Arnault, u čijem se vlasništvu nalaze Gucci, YSL, Balenciaga, Bottega Veneta, Louis Vuitton, Celine, Givenchy, Marc Jacobs i mnogi drugi brendovi. Njihov je sastanak sa Scullyem na koncu rezultirao svojevrsnim kolektivnim ugovorom ili službeno “Poveljom o radnom odnosu manekenki i njihovoj dobrobiti” koji su oboje potpisali u ime svojih konglomerata i modnih kuća.

Iako mnogi sumnjaju u njihovu iskrenost, ohrabruje činjenica da su sve uključene strane bile pozvane da daju prijedloge za dokument u nastanku – manekenke, stilisti, casting direktori, dizajneri pa čak i Natalia Vodianova, Arnaultova životna partnerica, koja je tim povodom iskreno progovorila o mnogim neugodnostima koje je i sama doživjela kao manekenka.

Povelja bi trebala zabraniti angažiranje premršavih modela i djevojaka mlađih od šesnaest godina, a uz to garantira privatne garderobe uoči revija, stroge klauzule o golotinji, zabranu alkohola na setu, zdravu hranu i pića u backstageu, prijevoz u hotel nakon osam navečer i pomoć psihologa.

Sve to zvuči nekako predobro da bi bilo istinito i pitanje je hoće li se brendovi potpisnici povelje zaista držati pravila. “Obaveza počinje od ove sezone i nema iznimaka,” izjavio je Pinault za portal BoF.

“Iskreno, znam da će prve godine samo dio pravila biti ispoštovan, no to je tek početak, bitno je da su se stvari pokrenule i kroz par godina očekujem potpunu usklađenost s poveljom.” Zahtjeva ima dosta i bit će teško nadzirati njihovu provedbu, ali ono što povelja sigurno garantira je da situacije poput one na castingu za Balenciagu više neće prolaziti neprimijećeno i nekažnjeno.

Ako ništa drugo, manekenke su privukle pozornost i shvatile da ih se sluša, da je njihova sigurnost nekome važna, a i to je samo za sebe veliki pomak.

Izvor: ELLE.hr (http://www.elle.hr/moda/je-li-zabrana-premrsavih-premladih-modela-doista-prekretnica-u-modnoj-inudtsriji-ili-samo-forma/)

Objavljeno u Lifestyle

Zbog učestalih poziva i velikog interesa javnosti, odnosno građana Metkovića za dovršetkom radova ulica od Trga kralja Tomislava prema Gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka, gradonačelnik Dalibor Milan danas je na sazvao sastanak s predstavnicima tvrtke Cestar iz Splita. Radovi kasne, jer je tvrtka koja je bila podizvođač radova nije uspjela ispuniti zadane rokove. Gradonačelnik Milan inzistirao je da tvrtka Cestar, koja je sada jedini izvođač, poveća broj radnika i mehanizacije, jer kašnjenje radova izaziva sve veće opravdano nezadovoljstvo građana. Cestar će povećati na ovom gradilištu broj radnika i mehanizacije, ali cjelokupan završetak radova možemo očekivati tek u mjesecu prosincu. Predviđa se da će se automobilima moći prometovati Lovačkim putem već u listopadu.

Dalibor Milan je za Nportal izjavio kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo građana zbog kašnjenja radova, poglavito stanovnika toga dijela grada, ali da se čini sve kako bi se radovi što prije i kvalitetno priveli kraju.

Nino Erceg

Objavljeno u Metković

U posljednje vrijeme, čujemo kako se događaju samo loše stvari. Ljudi se razbolijevaju, umiru onda kada im još nije vrijeme. Pitamo se zašto se sve to događa, je li to zbog načina života, stresa, vode koju pijemo, hrane koju jedemo.
Činjenica je kako su naši stari živjeli sasvim drugačije živote. Dizali se rano, jeli doručak na miru, bez gutanja GMO-a, konzervansa i aditiva, radili ili na zemlji, što je bila itekakva fizička aktivnost ili u državnim službama do ure ili dva popodne. Obitelj je bila na okupu svaki objed, jelo se ono što se imalo, ali je sigurno bilo zdravije nego danas.
Ljudi su se družili, pili kavu, posjećivali jedni druge. Danas je to sve manje tako. Otuđili smo se, živimo okruženi stresom, kreditima, računima, dugovima. Trčimo za zaradom i uvijek nam nedostaje ili vrijeme ili novac. Opterećeni smo izgledom više nego ikada ranije, lajk nam je društveno mjerilo vrijednosti, sve je stvar prestiža, marke, sve se svelo na egzibicionizam. Ali, ljudi su zapravo uvijek isti, samo su se skrili. Imaju iste misli, iste osjećaje, trude se da odgoje djecu kako najbolje znaju, i dalje se sastavljaju i rastavljaju, i dalje stječu prijatelje i gube ih. U nutrini smo uvijek jednaki i to se nije promijenilo stoljećima. Samo smo se odmaknuli jedni od drugih, okružili se pametnim telefonima , laptopima, kompjuterima, tabletima. To nam je donijelo i dozu sebičnosti, neempatije, nerazumijevanja.
Kad god se dogodi nešto loše, padne nam na pamet kako 90% stvari u životu uopće nije važno. Kako treba živjeti život upravo onako kako je rekao legendarni Jim Morisson: „Živi svaki dan kao da ti je posljednji, znam, jednom se nećeš prevariti.“ Što bi vi napravili u svom životu kada bi znali kako su vam dani odbrojani? Bi li više ljubili svoju djecu, grlili svoje bolje polovice, plesali sa svojim prijateljima? Život jako brzo prolazi, što smo stariji, to nam dani brže teku. I svi smo isti, na toj životnoj traci, za sve nas je jednako nezaustavljiva. Ne možemo vratiti vrijeme, ali možemo svaki od naših dana obogatiti, na sebi svojstven način. Što je vama važno? Što volite? Čime se želite baviti? Mnoge stvari ne uradimo jer nas je strah, a još više njih jer mislimo kako imamo vremena. Nemojmo se kasno sjetiti živjeti.
I zato vas pozivam da danas, odma sada, nakon što pročitate ove retke, uzmete papir i olovku, i napišete spisak onoga što bi željeli ostvariti, one svoje snove, koje možda nikada niste ni izgovorili naglas. Vizualizirajte ih tako da ih gotovo možete opipati. Radite na ostvarenju svojih snova. To ne može nitko umjesto vas.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Kolumne

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik 48-godišnjak se sumnjiči za čak pet kaznenih djela i to tri kaznena djela krađe i dva kaznena djela krivotvorenja isprava.
Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni sredinom lipnja ove godine iz prostorije u sklopu recepcije jednog hotela na području Dubrovnika otuđio torbicu u kojoj se nalazio mobilni telefon i novčanik s novcem, osobnim dokumentima i kreditnim karticama, oštetivši vlasnika za iznos od dvije tisuće kuna. Sumnjiči se i za krađu novčanika s pulta recepcije hotela u Dubrovniku krajem kolovoza ove godine. U novčaniku su se nalazili novac, osobni dokumenti i bankovne kartice s kojima je osumnjičeni potom, krivotvorivši potpis vlasnika, kupovao razne artikle, oštetivši vlasnika za iznos od gotovo četiri tisuće kuna.
Također se sumnjiči za krađu novčanika iz ugostiteljskog objekta na području Dubrovnika. I ova krađa je počinjena krajem kolovoza, a u novčaniku se nalazio novac, osobni dokumenti i bankovne kartice kojima je osumnjičeni i ovog puta, krivotvorivši potpis osumnjičenog, kupovao razne artikle oštetivši vlasnika za iznos od 6.500 kuna.
Osumnjičeni je trenutno nedostupan policiji i za njim je raspisana potraga.
- Provedenim kriminalističkim istraživanjem Policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik 40-godišnji državljanin Irske sumnjiči se za kazneno djelo teške krađe.

Utvrđena je sumnja da je tijekom ranih jutarnjih sati 8. rujna, osumnjičeni, gostujući u jednom hotelu na području Dubrovnika, nasilno otvorio ladicu na recepciji hotela i iz nje otuđio 7.500 kuna.
Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.
- Dubrovačka je policija završila još jedno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja da je 34-godišnjak krajem lipnja ove godine, na području Dubrovnika, otuđio skupocjeni mobilni uređaj oštetivši 33-godišnjeg vlasnika za iznos od 3.500 kuna.
Policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Tjedno izvješće za promet

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 15 prometnih nesreća. Radi se o pet prometnih nesreća s materijalnom štetom i 10 s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba teže, a sedam ih je lakše ozlijeđeno.
Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 836 represivnih mjera od kojih izdvajamo 342 mjere poduzete zbog prekoračenja brzine, 115 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, 53 prekršaja zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa, 53 mjere zbog nepropisnog pretjecanja i 20 mjera poduzetih prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola.

PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske
Andrijana Biskup

Objavljeno u Crna kronika

Europa je uvijek bila specifično turističko odredište i to ponajviše zbog neviđenih ljepota, specifične hrane i te neke starinske atmosfere. Glavni gradovi uvijek su najposjećeniji kao i gradovi na obalama.

Međutim, jednu malu državicu turisti često zaobilaze, barem prema podacima Svjetske turističke organizacije. Radi se o San Marinu, trećoj najmanjoj državi u Europi koja je sa svih strana okružena Italijom.

Ono što je potrebno odmah napomenuti jest da San Marino glasi za jednu od najstarijih država na svijetu (i najstarijom republikom), a osnovao ju je klesar Marin s otoka Raba. Osim prelijepog krajolika, starih utvrda i bedema, ova državica ponosi se i fenomenalnom kuhinjom prepunom odlične tjestenine, mesa i deserata. Kad smo već kod slatkog, najpoznatiji sanmarinški desert je Torta Tre Monti posvećena trima planinama/utvrdama u državi.

San Marino je također poznat po utrci Formule 1, iako se ona održava 100 km sjeverozapadno, u gradu Imoli. Ovaj mali div skriven planinama podijeljen je na devet gradova, među kojima je istoimeni San Marino glavni grad.

Ono što je važno ljubiteljima mora i obale, San Marino je udaljen tek 20 km od Riminija, popularnog ljetovališta na obali Jadranskog mora. Sve u svemu, zbilja se isplati posjetiti ovu šarmantnu državicu, zar ne?

Izvor: Žena.hr (http://net.hr/zena/lifestyle-hrana/ovu-europsku-zemlju-turisti-najmanje-posjecuju-a-skriva-jedinstvena-bogatstva-koja-oduzimaju-dah/)

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik