nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 12 Rujan 2017

Ruski violinski virtuoz Dmitry Sinkovsky večeras je u Kneževu dvoru održao posljednji ovogodišnji nastup u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto. Sinkovsky je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao dirigent Tomislav Fačini oduševio publiku izvedbama djela Ludwiga van Beethovena, njegovim Violinskim koncertom u D duru, op. 61. i Simfonijom br. 7 u A duru, op. 92., čime je ponovno pobrao ovacije publike. Inače, Dmitry Sinkovsky je svoje obrazovanje stekao na prestižnom moskovskom Konzervatoriju Čajkovski te je osvojio brojne nagrade na važnim natjecanjima – od Premio Bonparti u Italiji do natjecanja Bach u Leipzigu, Musica Antiqua u Brugesu, Telemann natjecanju u Magdeburgu i brojnim drugima. Godine 2007., kada već ostvaruje značajnu karijeru violinista, Sinkovsky također usavršava svoj talent kontratenora pa tako danas na svom repertoaru izvodi i uloge poznatih opera, kantata i oratorija. Uzevši u obzir njegove talente, ne čudi činjenica da Dmitry redovno nastupa po cijelom svijetu.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Danas je u klupskim prostorijama ŽNK Neretve održana tiskovna konferencija na kojoj su govorili trener Ante Markota , pomoćnik trenera Duško Mijoč, kapetanica Veronika Terzić, sportski direktor Ante Boras i voditeljica marketinga Magdalena Kraljić.

Trener Ante Markota kazao je kako je momčad dobro ekipirana i da s optimizmom gleda na sljedeću prvoligašku sezonu, koja počinje utakmicom protiv Agrama za dva tjedna. Igrat ćemo napadački, to će negdje biti dobra taktika , a opet možda za neke ekipe i neće, ali se nadamo najboljem i spremni smo za sami vrh tablice. Imamo 3 pojačanja, a dvije su nam igračice otišle. U ovom sportu je bitno koliko se godina nogometom baviš, a ne koliko je igračicama godina. Naše igračice Veronika Terzić, Ljiljana Čuljak i Helena Perić pozvane su u U-19 reprezentaciju. Nastavimo li se ovako razvijati brzo ćemo postići da naše igračice po kvaliteti budu rame uz rame s eminentnim igračicama iz Njemačke i drugim zemljama gdje je ženski nogomet zaživio. Nadam se da će neke od igračica Neretve vrlo brzo moći i živjeti od nogometa, – zaključio je trener Markota.

U ovoj sezoni očekujem ravnopravnu borbu s Agramom i Splitom za vrh ljestvice. Naš je cilj za godinu ili  dvije osvojiti  prvo mjesto, odnosno plasman u Ligu prvaka. Cilj nam je na tribine privući što više gledatelja - kazao je pomoćni trener Duško Mijoč.

Sportski direktor Ante Boras kazao je kako se nada većoj podršci Grada Metkovića. Dosad nismo dobivali novac od Grada, ali sutra se sastajemo s gradonačelnikom Milanom i nadamo se da ćemo za iduću godinu biti uvršteni u gradski proračun. Za sada nam je predsjednik Ivica Mijoč bio glavni sponzor. Tiskali smo nove članske iskaznice za sve utakmice, radimo stručno i ozbiljno s mlađim svim uzrastima. ŽNK Neretva zasigurno ima sjajnu budućnost, reko je Boras.

 

Nino Erceg

Objavljeno u Sport

Dubrovačka policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u utorak  u popodnevnim satima počinio razbojništvo u obiteljskoj kući na Gornjem Konalu. Naime, prema neslužbenim informacijama, počinitelj je upao u obiteljsku kuću, prijetio djevojci pištoljem te je otuđio određenu svotu novca. Počinitelj se navodno s mjesta događaja udaljio automobilom, a trenutno se provode intenzivne mjere potrage, o čemu svjedoče i brojne objave građana na društvenim mrežama o pojačanoj kontroli i nadzoru kretanja vozila. Na svim dubrovačkim prometnicama su policijske patrole koje zaustavljaju vozila u potrazi za razbojnikom.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je osmo redovno ispitivanje mora na 116 plaža u periodu od 28. kolovoza do 07. rujna 2017. godine. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08).

Od ukupno 116 plaža, more na 111 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće. Na plažama Mlini u Župi dubrovačkoj i Supavo u Stonu more je bilo dobre kakvoće, dok je more na plažama Uvala Lapad u Dubrovniku, Grand hotel na otoku Lopudu i Klek u općini Slivno bilo zadovoljavajuće kakvoće.

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.

Nportal

Objavljeno u Županija
Utorak, 12 Rujan 2017 16:22

MINISTAR GORAN MARIĆ U POSJETU KUPARIMA

Prilikom posjeta Općini Župa dubrovačka, u Kuparima je održan radni sastanak na kojem su ministar državne imovine, mr. sc. Goran Marić, državni tajnik gosp. Tomislav Boban, općinski načelnik gosp. Silvio Nardelli te pročelnik gosp. Jure Marić nastavili razgovore na temu nastavka realizacije turističke zone ''Kupari I''.
Istaknuto je kako se od investitora očekuje finalna potvrda projekta koji će biti odobrena od resornih ministarstva i Općine Župa dubrovačka te dovršetak izrade Urbanističkog plana uređenja ''Kupari I'' čiji postupak izrade i donošenja je u tijeku.
U obilasku Kupara osim realizacije turističke zone ''Kupari I'' za koju je nakon provedenog međunarodnog javnog natječaja potpisan ugovor o koncesiji s pravom građenja na rok od 99 godina. razgovori su se vodili i na temu buduće realizacije turističke zone ''Kupari IV'' koja se na površini od 13 ha nalazi između hotela Pelegrin i rezidencijalnog kompleksa MORH-a unutar kojega su hotel Galeb te vile Borovka I i II. Planirani kapacitet zone koja je kroz prostorno-plansku dokumentaciju definirana kao zona ugostiteljsko turističke namjene je 800 ležaja, a stupanjem na snagu nove izmjere dijela k.o. Brašina i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa stvoreni su preduvjeti za realizaciju i ove zone.
I ministar i načelnik zadovoljni su dosadašnjom suradnjom između bivšeg DUUDI-a, sada Ministarstva državne imovine i Općine Župa dubrovačka, a načelnik, gosp. Nardelli je istaknuo da se nada da će se dobra suradnja nastaviti na još bolji način intenzivnijim uključivanjem i ostalih državnih tvrtki i institucija, posebno Hrvatskih voda koje su ključne za realizaciju prijeko potrebnog pročistača te HEP-a po pitanju uspostave nove elektroenergetske mreže koja se posebno odnosi na Kupare, kako za turističke zone tako i za budući dječji vrtić, dom umirovljenika te smještajne kapacitet MUP-a.
Načelnik je posebno istaknuo da realizaciju ovakvih projekata mora pratiti razvoj infrastrukture, a to su u prvom redu brza cesta između zračne luke u Čilipima i grada Dubrovnika, te dovršetak sustava odvodnje otpadnih voda s pročistačem.
Osima realizacije turističkih zona na području Općine razgovaralo se i o pojedinim lokacijama i zonama u vlasništvu države, a za koje je Općina iskazala interes ili već o istima brine i održava ih, kao što su park Striježice u Srebrenom, bivši objekt policije na Popolici, zemljišta za redovitu upotrebu oko Doma na Donjem Brgatu, pitanje realizacije projekta sportsko-rekreacijskog kompleksa u Čibači i ostalih.

Nportal

Objavljeno u Županija

Držite svoj dom čistim? Redovito brišete pod i prašinu, pazite na higijenu u kuhinji i kupaonici, mijenjate posteljinu i vjerujete da je to dovoljno... Kao i većina nas, prevarili ste se

Novi vodič koji je objavio američki Institut Good Housekeeping pokazao je da na nekoliko mjesta u domaćinstvu postoji više bakterija nego na zahodskoj školjci. Najprljavije mjesto od svih je - ženska torbica.

"Malo je ljudi koji jednom tjedno stignu očistiti sve što je potrebno, a i kada imamo vremena, zanemarujemo stvari koje skrivaju opasnost", stoji u izvještaju. Među tim predmetima su četkica za zube na kojoj se skupljaju bakterije iz vlasnikovih usta, ali i one iz WC školjke (koje se šire zrakom kada pustite vodu, ali ne spustite dasku). Magnet za bakterije su i daljinski upravljači, tastature, ekrani, ručnici, kuhinjske krpe, kućni ljubimci, kuhinjske spužvice i tepisi.

No, u količini bakterija prednjači ženska torbica, a razlog tome je što većina žena spušta torbicu na pod - u javnim WC-ima, vlakovima, kafićima, na ulici... stoga idući put kada budete trebali odložiti svoju torbicu, odložite je na stolac do ili je držite u krilu. Pod nikako nije mjesto za vašu torbu. 

Izvor: Rtl.hr (http://www.zivotistil.rtl.hr/zanimljivosti/2720503/porazavajuce-na-zenskim-torbicama-ima-vise-bakterija-nego-u-wc-u/)

Objavljeno u Lifestyle

Školska godina je startala, s njom i prve obaveze. Školski i domaći radovi, inicijalni testovi, provjeravanje znanja i nove lekcije. Roditelji su se naoružali strpljenjem, odlaze na prve ovogodišnje roditeljske sastanke. Tako je to za velik dio populacije. A ima jedna skupina kojoj to sve teže izgleda. To su djeca s poteškoćama i njihovi roditelji.
Prijedlog školovanja za djecu s teškoćama u razvoju daje Stručno povjerenstvo Ureda, a rješenje donosi Ured državne uprave. Djeca s poteškoćama imaju različite funkcionalne sposobnosti, a svaka vrsta teškoće otežava djetetovu sposobnost učenja i razvoja, ali kad se osiguraju uvjeti i potpora za ostvarivanje maksimalnog razvojnog potencijala svakog djeteta, to dijete ima mogućnost postići određeni stupanj obrazovanja. Povjerenstvo predlaže upis u školu po redovnom ili primjerenom programu (individualizirani, posebni ili prilagođeni program) ili se oslobađa upisa u toj školskoj godini. U Hrvatskoj djeca s poteškoćama mogu ići u redovne osnovne škole ili u posebne odgojno-obrazovne ustanove. U jedan razred mogu ići najviše tri učenika s posebnim potrebama, a takav odjel ne može imati više od 24 djeteta. Za djecu koja imaju oštećenje vida, sluha ili motorička oštećenja potrebno je organizirati produženi stručni postupak. Oni koji imaju individualizirani ili prilagođeni program imaju pravo na posebnu pomoć defektologa. Trebali bi se ocjenjivati prema Naputku o praćenju i ocjenjivanju učenika s teškoćama i većim teškoćama u razvoju u osnovnoj i srednjoj školi.

To bi sve trebalo biti, sve lijepo piše u rješenjima, zakonima, naputcima. Rekla bih kako papir trpi sve, jer se puno toga NE PROVODI. Puna su nam usta inkluzije. U inkluzivnom društvu je svaka osoba prihvaćena bez obzira na različitost. Ona podrazumijeva pružanje jednakih mogućnosti svima.
Ovisno o dijagnozi, ovisno o tome u koju školu idu, je li to specijalna, redovna uz prilagođeni ili individualizirani program, imaju li asistenta ili nemaju, problemi se nižu. Netko ne dobije asistenta, iako na njega ima pravo, netko dobije asistenta pa se taj asistent dijeli na dvoje ili troje djece u razredu sa dugačijim dijagnozama. Neki se roditelji bore da sustav napokon shvati kako se radi s djecom s individualiziranim programom u nastavi. Često čujem, kako je do profesora, kako mu roditelj treba objasniti, ponekad i više puta o kakvom se djetetu i problemu radi. I kad donesete nalaze, razgovarate s predmetnim profesorom ili razrednikom, jednostavno odmah znate kako postoje ljudi kojima je moto „gdje ima volje, ima i načina“, ali , nažalost i onih koji jednostavno „sve znaju“ i nitko ih ne treba ničemu učiti, a oni se ne trebaju dalje educirati ni prilagođavati.

Ono što najviše muči roditelje djece s bilo kojom vrstom poteškoće jest nerazumijevanje. Zamislite sada kako je roditelju i djetetu koji se jedva nose i sa svakodnevnim životom. Ono što drugi ljudi koji nemaju dijete s poteškoćama ni ne obraćaju pažnju, tim je roditeljima pravi izazov. Nekada obično oblačenje, presvlačenje, odlasci doktoru, usnivanje stvaraju problem. Odlasci u školu mogu biti vrlo stresni za tu djecu ukoliko se osjete neprihvaćeni. Za djecu s poteškoćama jako je bitna socijalizacija. Kada se osjećaju loše u razredu, u školi u kojoj provode pola dana, ne mogu napredovati ni na bilo kojem drugom području svog života. Ono što jedan dio nastavnika nikako ne shvaća jest da jednog obrasca za sve učenike jednostavno nema, jer nismo svi isti. Djeca s poteškoćama mogu učiti, ali na drugačiji, njima prilagođeni način. Ta djeca imaju potencijal. Pitanje je samo pruža li im se prilika.
U neznanju je sva predrasuda. Mnogi ne znaju kako su „drugačija“ djeca divne duše. Ne znaju koliko su plemeniti i koliko osjećaju i vole svijet oko sebe. Kakav god taj njihov svijet bio, a puno je teži nego što to mislite. Prigrlite ih, pogledajte ih u oči, vidjet ćete u tim anđelima svu ljubav, ali i besmislenost ovog našeg svijeta. Oni znaju kako puno toga nije važno. U njihovim očima otkrit ćete i mudrost, mada vam se na prvi pogled čini kako je to posljednje mjesto na svijetu gdje biste je tražili.
Svemu tome naučite i svoju djecu. Recite im kako smo svi krvavi ispod kože. Naučite ih prihvaćanju, ne odbijanju, naučite ih da vole one koji su drugačiji. Ta drugačijost nije mana, ona je Božje djelo, ona je blagoslov svima nama. Onima koji su je prepoznali.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Vjerovali ili ne, ali na svijetu postoji jedno mjesto koje je prema svim statistikama najkišovitije na svijetu. Ne, ovaj članak nije posvećen Londonu, već Mawsynramu koji se nalazi u Indiji, 16 kilometara udaljen od Cherrapunjeeja za koji su nam donedavno u školama govorili da drži ovaj rekord.

Od davne 1851. godine Svjetska meteorološka organizacija vodi evidenciju oborina, i od te godine mjesto s najviše oborina na Zemlji upravo je Mawsynram u indijskoj regiji Meghalaya.

Prosječna godišnja količina oborina u tom suptropskom kraju iznosi 11.872 mm, dakle gotovo 12 metara!

To mjesto drži i svjetski rekord u najvećoj 12-mjesečnoj količini kiše koja iznosi čak 26.470 mm, koliko je palo u razdoblju od kolovoza 1860. godine do srpnja 1871. godine.

Prema statistici, najviše oborina bilo je 1985. godine kada je palo nevjerojatnih 23.818 mm kiše, dok je, za razliku od nje, najsušnija bila 1980. godina s tek 6.195 mm oborina. Često se taj kraj za titulu bori s kolumbijskim mjestima Lloró i Lopez del Micay, ali uglavnom odnosi pobjedu.

Ako se pak pitate koje je mjesto najsušnije na svijetu, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, to je Arica u Čileu, s godišnjim prosjekom oborina od svega 0,76 mm.

Pitanje je samo kaliko će dugo te države držati prva mjesta na ljestvici najkišovitijih i najsušnijih država na svijetu jer, kako i sami možete primijetiti, klima se mijenja iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada će doći do većih promjena.

Izvor: Punkufer.hr (https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/vlagoljupci-pozor-ovo-je-najkisovitije-mjesto-na-svijetu---375278.html)

Objavljeno u Lifestyle

Po kojem principu odabirete suknje? Sviđa vam se model pa ga kupujete jer je dobro u ormaru imati takvu jednu suknju, neki tip suknje je moderan, pa ga je šteta ne kupiti i nositi ili… Znate nas, mi uvijek učimo isto – svaki odjevni predmet, pa tako i suknja, trebaju biti u skladu s tijelom!

Kako odabrati idealan model? Za početak definirajte svoj tip građe tijela. Ukoliko je riječ o suknjama koje nosite u hladnijem dijelu godine, odnosno u kombinaciji s hulahupkama odjenite čarape kad promatrate prednosti i nedostatke građe tijela. Čarape ipak oblikuju liniju tijela i pomažu da suknja što bolje stoji.

Kakvu suknju nositi ukoliko ste… 

Građe tijela kruška? Imate naglašene bokove i bedra, najčešće veću stražnjicu, ali jako lijep i uzak struk? Za vas je model suknje A kroja koja lagano naglašava bokove i prekriva bedra. Ukoliko vam je širina ramena i bokova ista odaberite model suknje povišenog struka koja će optički suziti bokove. Ne zaboravite na igru boja i tekstura. Neka vaša suknja ima tamnije bočne dijelove koji će optički suziti bokove i stražnjicu.

Građa tijela jabuka? Ovaj tip građe tijela karakterizira naglašen gornji i donji trbuh, ravna, neprimjetna stražnjica i jaaaako dobre noge. Upravo zato odaberite klasično krojene mini suknje koje prekrivaju bedra, model balon suknje ili lepršavu suknju do koljena čiji su krajevi asimetrični.

Atletski tip građe tijela? Osnovni zadatak u odijevanju ovog tipa građe tijela je optičko stvaranje oblina. Kad je o suknjama riječ odaberite model koji se širi od struka u puni krug. Struk možete naglasiti upečatljivim detaljem poput velike mašne. Pazite na duljinu suknje. Ukoliko nosite visoke čizme koje će optički ‘pojačati’ oblik noge neka suknja bude kraća. U suprotnom, ljepše će vam pristajati bogata suknja do koljena. Isprobajte i suknju s peplum volanom. Ona je idealan model za vaš tip građe tijela.

Niski ste? Nepisano je pravilo da izbjegavate duge suknje. No, svako je pravilo tu da se krši. U sezoni dugih suknje odaberite model koji je krojen tako da je definiran gornji dio suknje, a donji dio lepršav. Idealan model za vaš tip građe tijela je klasična suknja do koljena. Izbjegavajte suknje A kroja do koljena. One će vas vizualno učiniti još nižom.

Jako ste visoki? Izbjegavajte model suknje koja je jako kratka ili jako duga. Prvi model će vizualno stvoriti dojam da nemate trup, nego samo jako duge noge, a drugi će naglasiti liniju tijela i učiniti vas višom nego to jeste. Idealna suknja za vaš tip građe je trendy plisirana suknja do koljena ili balon suknja koja otkriva koljeno.

Izvor: Modnialmanah.com (https://www.modnialmanah.com/danas-nosimo-suknje-znate-li-koji-vam-model-pristaje/)

Objavljeno u Lifestyle

Poznata je kao mediteranska kraljica, ima brojna ljekovita svojstva, a esencijalno ulje lavande ima umirujuća, antiseptička i protugljivična svojstva. Donosimo 11 razloga zašto ga koristiti da bi vam svakodnevni život bio bolji i ugodniji. 

1. Smiruje prije spavanja

Inhalacija lavandinog ulja pomaže ako patite od nesanice i teško se opuštate prije spavanja. Naše bake su znale stavljati sušene grančice lavande u jastuke, a to je i dokazano učinkovito. Par kapi ulja možete staviti na jastučnicu, a pomoći će i ako stavite nekoliko kapi eteričnog ulja na ruke, a njih na lice i potom par puta duboko udahnete.

Za smirenje pomaže i ako umasirate lavandino esencijalno ulje u sljepoočnice, zapešća ili stopala. 

2. Ekcem/dermatitis

Ako imate problema s ekcemima ili dermatitisom, simptome upale (crvenilo ili svrbež) možete ublažiti umasiravanjem mješavine lavandinog i kokosovog ulja.

3. Perut

Utrljavanje lavandinog ulja u tjeme može smanjiti perutanje kože.

4. Mrlje na koži

Ako želite ublažiti staračke mrlje na koži, ili sunčane pjege, pomiješajte lavandino i tamjanovo ulje te nanosite na kožu tri puta na dan.

5. Akne

Lavandino ulje pomaže kod liječenja akni. Pomiješajte par kapi eteričnog ulja lavande s hidratantnom kremom i svakodnevno mažite.

Lavanda će smanjiti bakterije na koži, a to za posljedicu ima i manje upala te akni i mitesera na licu.  

6. Ispucale usne i ruke

Eterično lavandino ulje smiruje raspucanu kožu i pomaže kod zacjeljivanja i usnica i ruku.

7. Ogrebotine i opekline

Za ublažavanje opeklina i ogrebotina preporučuje se pomiješati eterično ulje lavande s kokosovim maslacem u omjeru 1:5 te namazati.

Antimikrobna svojstva u lavandi kombinirana s hidratantnim svojstvima kokosovog ulja trebala bi ubrzati proces ozdravljenja.

8. Masnice

Utrljavanje ulja lavande potiče cirkulaciju te smanjuje natečenost masnice. Na taj način masnica će prije izblijediti i koža će se prije oporaviti.

9. Mučnina

Za one koji pate od mučnine, preporučuje se isprobavanje ulja lavande.

Jednostavno stavite kapljicu ili dvije na vrh jezika ili iza ušiju.

10. Menstruacijski grčevi

Kako bi si olakšali menstrualne grčeve nanesite ugrijano lavandino ulje direktno na trbuh ili na kompresu pa potom na bolno područje. Ugrijano ulje smirit će grčeve i umanjiti bolove. 

11. Odbija insekte

Budući da insekti preziru miris lavande, nakapajte ulje na ključna mjesta poput zavjesa, balkonskih vrata ili na okna prozora.

Izvor: 24sata.hr (https://www.24sata.hr/lifestyle/11-razloga-zasto-koristiti-ulje-lavande-za-zivce-perut-akne-539437)

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik