nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 13 Rujan 2017

Jutros s početkom u 8 sati u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Hrvoje Bebić , a apsolvirano je 12 točaka dnevnog reda.
Uglavnom se radilo o točkama vezanim za izmjene i dopune programa za građenje objekata, održavanja komunalne infrastrukture, javnih potreba u socijalnoj skrbi, potreba u kulturi, športu i predškolskom odgoju.

Polemika se rasplamsala kad su na red došla vijećnička pitanja. Kako se sve obično 'vrti' oko novca, tako je vijećnicu Dragović iz HDZ-a interesiralo da li su točne izjave koje prenose mediji da su za vrijeme MOST-ove vladavine gradom učinjene velike uštede u proračunu. Gradonačelnik Milan izjavio je kako je MOST u četiri godine zaposlio u Gradu Metkoviću i u gradskim tvrtkama sedamdesetak radnika, što će u konačnici u bruto iznosu Grad koštati 12 milijuna kuna. Kako je i sam Milan rekao, pametnom dosta.

Vijećnica MOSTA - Katarina Ujdur zapitala se s govornice kako je moguće da je za direktora Čistoće , izabrana osoba protiv koji se vodi postupak na trgovačkom sudu. Gradonačelnik Milan odgovorio je ukoliko se u prvostupanjskoj presudi pokaže da je spomenuti nezakonito postupao, bit će smijenjen s mjesta direktora Čistoće, a do tada presumpcija nevinosti vrijedi kao i za svakoga. Sadašnji direktor ima viziju razvoja firme i ima podršku gradonačelnika.

Vijećnik Jeramaz (MOST) zapitao se što je s investicijom od 40 milijuna eura, koja je dogovarana s partnerom iz Kine, koji je pregovarao s Božom Petrovom o izgradnji tvornice električnih automobila.
Milan je je rekao , po njegovim spoznajama da se tvornica električnih automobila od početka planira graditi u poduzetničkoj zoni u Novim Selima. To je pod ingerencijom Općine Kula Norinska i da je to bio predizborni spin MOST-a u prošloj izbornoj kampanji. Za vjerodostojnost spreman je na sljedeću sjednicu pozvati spomenutog investitora, kako bi potvrdio svoje navode.

Vijećnica MOSTA-a Glušćević konstatirala je da gradska tvrtka Metković d.o.o. dobro stoji i radi na poboljšanju kanalizacijske mreže te se pita ima li direktor Matko Jerković podršku gradonačelnika.
Milan je izjavio kako Matko Jerković ima apsolutnu podršku gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Uslijedila je međusobna prozivka između Katarine Ujdur i Stipe Gabrića Jambe, ali sve je završio s pokojom verbalnom doskočicom, povišenim tonom i par neprimjerenih riječi.

O zajedničkoj tvrtci Grada s tvrtkom Stanić za preradu voća i njenoj budućnosti, Milan će vijećnici Manenici pismeno odgovoriti, a o poslovanju Metroneta zatražit će se bilanca od direktora Metković razvoja.

Sjednica je završila nešto iza 11 sati.

Nino Erceg

Objavljeno u Politika

Ove godine luka Dubrovnik - Gruž dočekala je svog milijuntog putnika dva dana ranije nego prošle godine, u srijedu, 13. rujna 2017. godine u 12:00 satiuplovljenjem broda Krilo Star na operativnoj obali luke Dubrovnik – Gruž.

Milijunta putnica u luci Dubrovnik – Gruž je Amerikanka gđa Barbara Rogers iz Los Angelesa. Sretnoj slavljenici dobrodošlicu i ugodan boravak u Dubrovniku zaželio je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik g. Blaž Pezo i uručio joj buket cvijeća i prigodne poklone.

Oduševljena sam što sam u Dubrovniku i ugodno sam iznenađena svečanim dočekom. Ostajem u Dubrovniku do kraja tjedna do svog povratka u L.A. Na svom putovanju po Hrvatskoj do sada sam posjetila Zagreb, Rovinj, Split i Hvar, a ovo je moj prvi posjet Dubrovniku. Zasigurno ću se opet vratiti u vaš prekrasan grad. – izjavila je presretna Barbara.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik g. Blaž Pezo izjavio je kako je ove godine milijunta putnica stigla dva dana ranije nego lani. Očekujemo porast ukupnog prometa od oko 3% na godišnjoj razini, približujući se brojci od 1.400.000 putnika u 2017. godini. – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik g. Blaž Pezo.

Tijekom ove godine brzobrodska linija Krilo Star povezuje Dubrovnik sa Splitom od 24.04. do 28.10.2017. godine, a u razdoblju od 23.05. do 09.10.2017. godine plovi svaki dan, te uplovljava u luku Pomena na Mljetu, Korčulu, Hvar i Milnu na otoku Braču.

Do kraja godine u usporedbi s prošlom godinom, očekuje se porast linijskog prometa putnika za više od 10% u dijelu upravo brzobrodskih linija i obalnog kruzinga, dok se promet brodova na kružnom putovanju očekuje s određenim smanjenjem od 10%. Do današnjeg dana u grušku luku uplovilo je 319 brodova na kružnom putovanju, a do kraja godine očekuje se još 124 uplovljavanja, tako da će u konačnici biti ostvareno ukupno 443 uplovljavanja brodova na kružnom putovanju. U ovoj godini na prvom ticanju luke Dubrovnik – Gruž dočekano  je osam kruzera, od kojih su tri inauguralna ticanja novogradnji, te su do kraja sezone najavljena još dva broda koji su na svojim prvim putovanjima odabrali upravo Dubrovnik kao destinaciju ticanja.

Lučka uprava Dubrovnik

Objavljeno u Dubrovnik
Srijeda, 13 Rujan 2017 16:11

BUTTERFLY RACE - Trčimo za MANUELU

U sklopu 1. Mandarina polumaratona , koji će se održati 05.11.2017 god, trčati će se humanitarna utrka BUTTERFLY RACE 5K- Trčimo za MANUELU.

Manuela Čutura (7) je djevojčica iz Metkovića , kojoj je iznenada diagnosticirana maligna bolest, Leukemija (podtip T - ALL), i trenutno se nalazi na lijecenju u KBC Zagreb (Rebro).

Startnina za pojedinačnu prijavu iznosi 50 kn , a za grupnu prijavu 35kn , s tim da grupa mora brojati minimalno 20 natjecatelja.

Ruta utrke : Most Vid - Put Narone - Podvožnjak - Andrije Hebranga ( Luka Metković - Lučki Most - Ivana Gundulića - Hrvatskih Iseljenika - Gradski Park / 5Km /

Prijave na utrku vrše se isključivo preko linka stotinke , nema prijava u inbox , niti na dan utrke , vaše prijave slati isključivo do 25.10 ,te se nakon toga datuma zatvaraju.

Prijave preko https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/471 :) :) :)

Nagrade Butterfly race 5k :

Kategorije : do 16god i 16+ muški
do 16god i 16+ žene
Prvih troje muških i prvih troje žena,dobivaju sponzorske nagrade i diplome

Nportal

Objavljeno u Metković

Pero Puljić rođen je u Stocu 1957. g. Zarobljen je i ubijen 12. rujna 1993.g. na Južnom bojištu kao pripadnik 1. bojne  116. brigade HV-a. Posmrtno je odlikovan Odličjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Pokopan je na  groblju u Grabovini pored Čapljine.

Nino Erceg

Objavljeno u Branitelji

Prijenosni šalter Ministarstva unutarnjih poslova putem kojeg građani mogu ishoditi osobne isprave tijekom slijedeća dva tjedna boraviti će na području Orebića, Blata i Vela Luke.

Riječ je o prijenosnim šalterima upravnih poslova putem kojih građani mogu obaviti poslove prijave i odjave prebivališta i boravišta, ishodovanja uvjerenja o prebivalištu i matičnom broju te podnijeti zahtjev za osobnu iskaznicu, putovnicu i vozačku dozvolu kao i registraciju vozila. Sve potrebne uplate mogu se obaviti gotovinskim plaćanjem, ali je potrebno da građani donesu fotografije potrebne za izradu dokumenata.

Pozivamo građane, posebno one kojima je otežan dolazak u policijsku postaju ili sjedište policijske uprave, da iskoriste usluge mobilnog šalterskog ureda koji će se nalaziti na slijedećim lokacijama:

Orebić – 14. rujna (četvrtak) od 9 do 15 sati u zgradi Općine Orebić

Blato – 19. rujna  (utorak) od 9 do 15 sati u zgradi Općine Blato

Vela Luka 21. rujna (četvrtak) od 9 do 15 sati u Zadružnom domu u Veloj Luci

                                              PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske

                             Andrijana Biskup

Objavljeno u Županija

Prema podacima Lučke uprave Dubrovnik, broj posjetitelja koji u naš Grad pristižu brodovima s kružnih putovanja opao je za trećinu, odnosno manji je za 30 posto u odnosu na 2013. godinu, kada ih je bilo ukupno gotovo milijun. Posljedica je ovo, kako tvrdi ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, krize koja je zahvatila cruising industriju na području Mediterana, ali i u tehničkim preduvjetima koje nije ispunila Venecija – uz Dubrovnik najpopularnije cruising odredište na Jadranu. Mada ovaj trend ide u prilog prilagođavanju standardima propisanim UNESCO – om, prema kojem se kapacitet prihvata turista ne smije penjati preko osam tisuća dnevno, ono nije produkt strateškog planiranja prethodne vlasti, već nam se, usudili bismo se reći, posrećilo.

Znači li to da je stigao kraj nesnosnim kolonama ljudi kako u povijesnoj gradskoj jezgri tako i vozila na dubrovačkim prometnicama? S navedenim se ne bi složio dugogodišnji stručnjak s polja turizma - Neven Jurković. Štoviše, situacija se zakuhava.

„U svijetu je trenutno konjunktura izgradnje velikih putničkih brodova, ujedno i najveći broj narudžbi u povijesti uopće. To znači da cruising industrija kreće strahovito naprijed. Polovica tog brodovlja kapaciteta je preko 150 tisuća bruto registarskih tona. Doduše, niti jedan brod te veličine nije još uplovio u Dubrovnik, barem za sada“, navodi Jurković.

Prema Jurkovićevim riječima, pad broja turista ima i drugu stranu medalje. Naime, kao sredstvo borbe protiv prenatrpanosti posljednjih godina služili smo se negativnim porukama koje smo odašiljali na tržište, umjesto da smo doskočili planskom rješavanju ove problematike.

„Problem je dosta kompleksan, za njega je potrebna ozbiljna studija kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do smanjenja broja putnika. Prvo, mi ne znamo što hoćemo, koliku bismo brojku htjeli. Osim toga treba imati na umu da smo izgradili četiri veza. Kao uzrok smanjenja može se uzeti i činjenica da mi nismo jedini turistički grad na Jadranu, nismo sami, puno toga što smo sijali kroz posljednje četiri godine sada nam se počelo odbijati od glavu. Danas nema prijevoznih sredstava malog kapaciteta, ovaj posao se može raditi samo ako smo spremni ih prihvatiti“, objašnjava Neven Jurković.

Rješenje, kako ističe, leži u strateškom promišljanju Dubrovnika kao cruising destinacije. Ukoliko nastavimo sa stavom kako određena vrsta posjetitelja u Gradu nije dobrodošla, tko kaže da ga pogrešno neće protumačiti, primjerice, zrakoplovne i autobusne agencije. Trebamo biti puno suptilniji i obzirniji jer, u konačnici, drastičan pad broja turista jednak je manjoj zaradi. Stoga, „nemojmo tražiti krivca sa strane, on je u dobrome dijelu u nama samima“, zaključuje ovaj dugogodišnji turistički djelatnik.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U kineskom selu Huangluo žive žene iz plemena Yao koje imaju najdužu i najbolju kosu na svijetu – dugu, jaku, zdravu i bez ijedne sijede vlasi. One svoju kosu šišaju samo jednom u životu, u 16. godini prije nego počnu tražiti supruga.

Koja je tajna te predivne kose, bez ijedne sijede sve do sedamdesetih i čak osamdesetih?

Jer one to zaslužuju? 

Ttržište šampona je procijenjeno da “vrti” oko 25 milijardi dolara godišnje! Sorry žene, ali tajna ovih žena nije L’oreal, ni Head’n’shoulders 

Žene s naših prostora žale se na prerano “izlaženje” sijedih, na lošu kvalitetu kose ili oštećenja uzrokovana proizvodima punim kemije ili termičkim pomagalima za stiliziranje kose, koji su vlasi učinili suhim, beživotnim i sklonim pucanju i opadanju.

Ako ste i vi jedna od njih, ne bi bilo loše da poslušate savjet žena kojima je kosa i u osamdesetim godinama sjajna, bujna i bez ijedne sijede dlake.

Naime, one svoju kosu peru – fermentiranom vodom koja ostane nakon kuhanja riže!

Tajna je u antioksidansima koja zrna riže otpuštaju tijekom kuhanja, a koja nevjerojatno hrane vlasi kose. Studije su pokazale da rižina voda sadrži i minerale i vitamin E, ali i da ima svojstva koja kosu čine elastičnom i sprječavaju oštećenja.

Također, ukoliko vam je kosa već oštećena, i tu može pomoći rižina voda, jer sadrži inozitol, karbohidrat koji oporavlja vlasi. Aminokiseline koje se također mogu naći u rižinoj vodi mogu ojačati korijen kose, što pomaže kod opadanja i veće gustoće, a nježna mekoća koja ostaje u kosi nakon ispiranja rižinom vodom čini je sjajnom do sljedećeg pranja.

Kako ovo napraviti?

Skuhajte integralnu rižu u nešto više vode nego inače, ocijedite i vodu preostalu od kuhanja ostavite na sobnoj temperaturi oko 24-48 sati.

Ona će fermentirati i dobiti kiselkasti okus. Sada je možete iskoristiti za pranje ili staviti u hladnjak za sljedeća pranja. Ako želite malo mirisa, možete dodati par kapi omiljenog eteričnog ulja.

Ova tekućina se stavlja na vlažnu kosu, masira u vlasište oko 5 minuta, te ispere vodom. Ne treba šampon, ni maska. Poželjno je kosu potom osušiti na zraku.

Rižina voda je izvrsna i kao losion za lice i tijelo, te sredstvo za uklanjanje šminke.

Izvor: Atma.hr (http://atma.hr/misterij-yao-zena-nemaju-nijedne-sijede-ni-u-70-ima-imaju-bujnu-kosu-dugu-2-metra-kunu-se-u-ovo/)

Objavljeno u Lifestyle
Srijeda, 13 Rujan 2017 12:31

ADIO, ALANE

Još jedno drago biće napustilo je ovaj svijet. Alan Lasić preminuo je u svojoj 43. godini života. Bio je dobra duša, glazbenik, jedan od osnivača legendarne dubrovačke Atlantide.
Zbogom Alane, Dubrovnik će te uvijek pamtiti, onakvog kakav si uvijek bio, nasmijanog i s toplinom u srcu.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vijesti

Štucanje je puno kompleksniji refleks nego što se to može činiti na prvi pogled. Iznenadne kontrakcije ili spazmi dijafragme i mišića između rebara uzrokuju brzi i neželjeni udisaj koji završava pucketanjem glasnica, odnosno zvukom štucavice. 

Riječ štucanje (stručno singultus) potječe od latinske riječi singult što znači hvatanje zraka tijekom plakanja, a to poprilično dobro opisuje ovu pojavu, piše dr. Robert H. Shmerling. Štucanje može doći i proći samo, a najčešće nestaje nakon 30-ak štucanja.

No katkad ne prolazi tako brzo. Jedan farmer u Iowi je štucao više od 60 godina, navodi dr. Shmerling. No čak i kad tako dugo štucate, ne trebate se zabrinjavati, dodaje. Štucanje obično nije znak bolesti, iako može biti strašno iritantno. 

No u vrlo rijetkim slučajevima ukazuje na bolesti poput laringitisa, povećanja štitnjače, tumore u vratu, infekcije blizu dijafragme ili hijatalne kile (kada gornji dio želuca prokliže u prsni koš kroz ošit). Štucanje također može potaknuti alkoholizam, otkazivanje bubrega i infekcije (posebno ušne). Rjeđi uzroci su multipla skleroza i aortska aneurizma. 

Ovo su najčešći uzroci štucanja:

pun trbuh uslijed prejedanja, previše alkohola ili previše zraka u trbuhu.

nagle promjene temperature, izlazak iz vrućeg na hladno i obrnuto te promjena topline u tijelu.

pušenje cigareta.

uzbuđenje, stres i druge povišene emocije.

Kako zaustaviti štucanje? 

Stimulacijom nazofarinksa (dijela ždrijela) plaženjem jezika, gutanjem šećera, grgljanjem vode, pijenjem hladne vode ili zagrizom u limun, savjetuje dr. Shmerling.

Stimulacijom kože koja pokriva moždinske živce u blizini vrata laganom masažom.

Stimulacijom ždrijela ili stražnjeg dijela vrata lagano tapkajući blazinicom.

Ometanjem normalnog respiratornog kruga zadržavanjem daha, disanjem u papirnatu vrećicu (što povećava količinu ugljičnog dioksida koji udišete), privlačenje koljena prsima i naginjanje naprijed.

Razmišljanje o nečemu sasvim desetom što će vas nagnati da zaboravite na štucanje. 

Što kad štucanje uporno ne prestaje?

Dugotrajno štucanje može omesti sve normalne tjelesne funkcije - gutanje, hranjenje, pijenje i spavanje. Ako ne prestaje, svakako posjetite liječnika. On vam može dati određeni lijek za smanjenje štucavice ili vam savjetovati da izbacite neki lijek koji pijete. Moguća je i operacija, iako se ona izvodi iznimno rijetko, objasnio je dr. Shmerling. 

Izvor: 24sata.hr (https://www.24sata.hr/lifestyle/top-metode-protiv-stucanja-sto-pomaze-i-kada-ce-prestati-539457)

Objavljeno u Lifestyle

Ove jeseni ulicama će vladati crvena boja. Iako je i prošle sezone bila veliki hit, ove jeseni postat će apsolutni broj jedan svih trendseterica! Sve nijanse crvene i sve u nijansama crvene dobrodošlo je u vaše ormare.

Muški dio populacije zasigurno će biti oduševljen bojom jeseni. Svi znamo da je crvena boja simbolizira ljubav, strast, želju. Nema boljeg načina da osvojite svog muškarca nego u tonovima ove boje!

Od davnina je crvena boja bila simbol ženstvenosti i fatalne privlačnosti za muškarce. Žene su crvenom bojoj prvo počele ukrašavati usne, a kasnije se njome počinju bojati razni odjevni predmeti koji svaku ženu čine neodoljivom. Crvena će boja vašem izgledu, pa makar ona bila prisutna samo na nekim detaljima, sati neodoljiv look i veliku dozu seksipila.

Provedena su mnoga istraživanja kako crvena boja utječe na raspoloženje muškaraca i pokazalo se da od svih boja, crvena izaziva najburnije reakcije. Naravno, nije crvena boja privlačna samo muškarcima, već i ženama pa je radi toga rado oblače. Postoje brojna vjerovanja kako žene koje nosu crvenu kosu budu najtemperamentnije i vatrene.

Pogledamo li crvenu boju sa znanstvene točke gledišta, ona nas signalizira kako je u blizini opasnost, pa i mi imamo nagle reakcije na tu boju. Osim što označava opasnost, mnogi ljudi kada vide crvenu pomisle na plodnost i potomstvo. Kod majmuna je zabilježeno da kad dođe vrijeme parenja, mužjaci počinju izvoditi svoj ples pred ženkama koje na prsima imaju crvene mrlje, a na taj način dokazuju svoju dominantnost.

Zanimljiv je podatak kako nije samo muškarcima crvena boja privlačna, već je jednako tako i ženama. Neka su istraživanja pokazala kako će žena puno prije dobrati muškarca koji nosi crvenu majicu da ode s njim na spoj, negoli majice u zelenoj ili plavoj boji. Žene na ovu boju ne padaju iz istih razloga kao i muškarci, ona u njoj vide bogatstvo i moć.

Crveni odjevni predmeti, bez obzira na to kakvi oni bili, sasvim će sigurno plijeniti pozornost ljudi pored kojih prođete na ulici. Ukoliko se odlučite na cvenu haljinu, vjerujte kako će pogledi samo dolaziti sa svih strana. Slobodno se odlučite i za nošenje crvenih cipela sa visokom potpeticom koje vašim nogama daju nevjerojatnu eleganciju. Ako niste raspoloženi za kompletni crveni outfit, pokušajte sa velikim crvenim šalem koji će vašem izgledu dati dašak elegancije i glamura.

Izvor: Cosmopolitan.hr (http://www.cosmopolitan.hr/clanci/moda/koja-je-boja-vladarica-nadolazece-sezone)

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik