nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 16 Rujan 2017

Relikvija neraspadnutog tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika Dubrovačko - neretvanske županije, stigla je u Dubrovnik iz njegova rodnog Herceg Novog. Relikviju je u Hladnici dočekalo mnoštvo vjernika koji su se s trombunjerima, festanjulima, bratimima dubrovačkih bratovština, biskupom Matom Uzinićem te županom Nikolom Dobroslavićem, njegovim zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević, predsjednicom županijske skupštine Vilmom Kosović, kao i gradonačelnikom Matom Frankovićem, zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić i predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom u procesiji uz molitvu uputili u svetište Gospe od Milosrđa gdje će tijelo biti izloženo vjernicima na štovanje i u kojem se odvila liturgija dočeka. Relikviju tijela službenici su Croce Verdea dovezli pred svetište te unijeli pred crkvu Gospe od Milosrđa gdje je liturgiju dočeka vodio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Nakon toga, tijelo svetog Leopolda uneseno je u crkvu gdje su se pročitala liturgijska čitanja i Evanđelje s kratkom propovijedi. Vjernici su potom imali priliku krenuti u mimohod, dotaknuti relikviju i pomoliti se. Sarkofag će cijelu noć biti izložen u crkvi Gospe od Milosrđa. Vjernici će moći doći i u miru se pomoliti svecu za zagovor kod Boga, zahvaliti mu za primljene milosti ili jednostavno meditirati o njegovom životu, razmatrati o čudesnom Božjem djelovanju u životu sveca te prepoznavati Božje djelovanje u svome životu. Za vrijeme noćnih sati u crkvi je organizirano bdjenje koje predvodi fra Mijo Šarčević, župni vikar župe sv. Vida Varaždin. Bdjenje će završiti misom u 4 sata ujutro koju će također predvoditi župni vikar Šarčević, a nakon toga slijede svete mise u 7, 9 i 11 sati kada će svečanu koncelebriranu misu predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Na međunarodnom karate turniru ,,DBG Čitluk " medalje za KK Knez Domagoj osvojili su: Matej Kljusurić zlato -pojedinačno kate, djevojčice ekipno kate zlato - Erika Vasilj, Jelena Lazarević i Lucija Plećaš, Bruno Nižić- srebro kate pojedinačno, dječaci ekipno kate srebro - Bruno Nižić, Matej Kljusurić i Dean Knežić , Petra Kljusurić- srebro borbe, djevojčice 12 god.-35kg. Jelena Lazarević- broncu kate djevojčice 8 god. Lucija Pleća š- broncu djevojčice 9 god. Ivana Ilić- broncu djevojčice 13 god. Dean Knežić- broncu dječaci 8 god. Ana Bebić- broncu borbe djevojčice 11 god + 44 kg. Klub je još predstavljala Mila Brečić dosta uspješno s obzirom da joj je za malo izmakla medalja.

Nportal

Objavljeno u Sport
Subota, 16 Rujan 2017 17:36

Ugašen požar na Lozici

Na predjelu Lozica požar je zahvatio makiju i nisko raslinje. Dojava o nastanku požara zaprimljena u operativni centar u 15,35 lokaliziran je u 16,25. Opožarena površina iznosi 3 ha,na terenu se nalazi 15 vatrogasaca s 5 vozila Jvp Dubrovački vatrogasci,2 vozila i 10 vatrogasaca DVD Zaton,1 vozilo i 3 vatrogasca DVD Komolac, 1 vozilo i 5 vatrogasaca DVD Osojnik. Na požarištu se ostaje do daljnjega na saniranju rubova požara.

Jvp Dubrovački vatrogasci

Objavljeno u Vijesti

Nakon što su završene radionice o kukcima, čime smo se pozdravili s ljetom i pripremili za jesen, danas su započele edukativno-kreativne radionice na kojima ćemo svake subote učiti nešto novo. Početak škole i dolazak jeseni pravo je vrijeme za nova znanja. Budući da radionice svojom tematikom prate godišnja doba i karakteristične prirodne pojave tako smo i danas učili o jednim posve zanimljivim bićima koji sa se obično u prirodi javljaju s dolaskom kišnih jesenskih dana.
Neobični svijet gljiva tema je današnje radionice. Nakon poučne priče „Kuća u gljivi“ koju je djeci predstavila Ranka Pačić, nastavili smo sa predavanjem u kojem su djeca mogla čuti što su gljive i zašto one nisu ni biljke ni životinje. Upoznali smo njihovu građu, način ishrane i područje gdje žive. Kroz slikovitu prezentaciju djeca su upoznala neke neobične vrste koje dosada nisu vidjela. Carstvo gljiva jedno je od najneistraženijih organizama iako se odlikuje izrazitom raznolikošću, od oko stotinu milijuna vrsta. Od mikroskopskih pa sve do velikih u svim mogućim bojama i oblicima, gljive možemo pronaći posvuda, u njima povoljnom razdoblju s ugodnom temperaturom i puno vlage. Gljive nisu samo ono što većina misli. Poput sante leda, njihovo tijelo većim dijelom skriveno je ispod površine, dok su oni vidljivi oblici ono što budi interes ili najčešće apetit. Priča o gljivama u prehrani poseban je dio kojem je potrebno pristupit s izrazitim oprezom. Potencijalno opasne, a tako zanimljive one su i jedan od najvažnijih faktora u prirodnom ciklusu tvari. Kao naši prirodni reciklatori, odgovorne su za organsko raspadanje, pročišćavanje okoliša i vraćanje hranjivih tvari natrag u tlo. Sve to i još mnogo drugih zanimljivosti djeca su mogla čuti u našem prirodoslovnom muzeju.
Nakon predavanja, djeca su bojala vlastite gljive napravljene od gline koju je naša Dragica Krmek pronašla kod na brdu, ali i zanimljive drvene skulpture gljiva koje potpisuje neiscrpni kreativac Toni Slišković.
Zajedničkim angažmanom uspjeli smo organizirati jednu sadržajnu radionicu na kojoj smo učili i zabavljali se. Nastavljamo i iduće subote, dođite do nas.

Paula Šunjić

Objavljeno u Metković

Filming Europe - European Film Commissions Network (EUFCN) uvrstio je Dubrovnik na popis 11 najljepših europskih filmskih lokacija desetljeća, a koje se bore za Europsku nagradu za filmsku lokaciju (European Film Location Award). Glasanje je otvoreno za javnost i traje do 25. listopada, a uz Dubrovnik na popisu se našla još jedna hrvatska lokacija i to Kaštel Gomilica. Među finalistima se osim Dubrovnika i Kaštel Gomilice, koji su na listu uvršteni zbog snimanja Igre prijestolja, prema podacima sa službene stranice Cineuropa nalaze i grčki otok Antiparos (zbog filma „Preplanulost“), poljski Wroclaw (s filmom „Most špijuna“), njemački Görlitz (zbog filma „Hotel Grand Budapest“), španjolska La isla Minima (film „Močvara“), španjolski San Juan de Gaztelugatxe (serija „Igra prijestolja“), rimske Karakaline terme (film „Velika ljepota“), Val Senales glečer u talijanskom Južnom Tirolu (film „Everest“), norveški Valldalen (film „Ex Machin“') i grad Beč (film „Nemoguća misija: Odmetnuti“). Glasati mogu svi Europljani do 25. listopada, a ceremonija dodjele nagrade održat će se u Bruxellesu 7. studenog u zgradi Europskog parlamenta.

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Što reći na ovu fotografiju? Mokošica jutros, točnije pored kontejnera u Malim kućicama, preko puta zgrada POS-a, netko je bacio nekoliko kilograma ribe.
Ako se riba nije mogla prodati, mogla se podijeliti, odnijeti u Dom Maslinu, Dom za starije i nemoćne, nekome kome bi poslužila. Ne trebamo ni govoriti kako će se širiti smrad nakon nekoliko sati na suncu.
Kakvi smo ljudi postali?

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

Predsjednica Eko centra Zeleno sunce Jadranka Šimunović obratila se Institutu Ruđer Bošković i ravnatelju dr. sc Stjepku Faziniću zbog postavljanja trafostanice na dječjem igralištu  u blizini Osnovne škole Lopud.

- Poznato je kako blizina trafostanice može itekako utjecati na zdravlje ljudi, poglavito djece, dodala je poznata dubrovačka ekoaktivistica.

Gospođa Šimunović je tražila žurno očitovanje, a peticiju koja je pokrenuta za izmještanje kontejner trafostanice potpisalo je 146 Lopuđana.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

Dvije sestre, male kujice traže svoj novi dom. Prije sedam godina udomljene su iz azila na Žarkovici, dok su bile veličine ljudskog dlana. Međutim dogodilo se nešto nepredviđeno. Ona koja im je pružila ljubav i dom, obolila je i umrla. Njezina najbolja pijateljica preuzela je brigu i skrb o kujicama. Međutim, zbog bolesti, a kako je i sama vlasnica jednog psa, žena se više ne može brinuti u Li i Lu. Stoga vas molimo da nam pomognete da ovim malim slatkicama nađemo dom. Li i Lu nisu zahtjevne, vole suhu hranu i prirodu. Samo traže nekoga tko će ih voljeti. Dva puta su već izgubile svoje ljude, učinimo sve kako bi našle nečije krilo u kojem će naći mir i ljubav. Za Li i Lu nazovite: 098 940 20 42.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Županijski centar 112 u večernjim je satima petka zaprimio dojavu o prometnoj nesreći prilikom koje je vozilo u kojem su bile dvije osobe i dijete sletjelo s ceste između Babinog polja i Rope. Od Županijskog centra doznaje se jedino da su na intervenciju upućene nadležne žurne službe.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Danas se obilježava Međunarodni dan ozonskog omotača, a ujedno se ove godine obilježava i 30. obljetnica Montrealskog protokola međunarodnog sporazuma iz 1989., osmišljenog da zaštiti ozonski omotač postupnim ukidanjem proizvodnje brojnih tvari odgovornih za oštećenje ozonskog omotača. U sklopu obilježavanja godišnjice se širom svijeta pokreće komunikacijska kampanja uoči Svjetskog dana zaštite ozonskog omotača. Ozonski sloj, nježni plinoviti štit oko Zemlje, pruža našem planetu zaštitu od štetnog dijela sunčevih zraka i čuva sav život planeta. Ozonski se omotač stvara pod utjecajem sunčeve svjetlosti i dio je Zemljine atmosfere od 10 do 50 km iznad Zemlje. Ovaj sloj ograničava štetno ultraljubičasto zračenje i njegovo dostizanje do Zemlje, što pruža zaštitu ljudskom zdravlju i čitavom ekosustavu. Debljina ozonskog omotača je oko 3 mm, ali značajno varira uslijed postojećih štetnih utjecaja. "Ozonska rupa" je prvi put primijećena osamdesetih godina prošlog stoljeća, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizikalno - kemijski procesi, u kojima atomi klora i broma iz plinovitih freona i halona razgrađuju molekule ozona. Postupno ukidanje i kontrola korištenja tvari koje oštećuju ozon i time ga smanjuju, pomogla su u zaštiti ozonskog sloja za sadašnje i buduće generacije i značajno doprinijeli globalnim naporima u rješavanju klimatskih promjena.
Kao rezultat Montrealskog protokola, ozonska rupa na Antarktici polako se oporavlja. Projekcije pokazuju da će se ozonski sloj vratiti na razinu iz 1980. godine između 2050. i 2070. godine. Zbog svoje opće prihvaćenosti i provedbe, ovaj je protokol primjer iznimne međunarodne suradnje i možda jedan od najuspješnijih ugovora takve vrste. Kampanja “#OzoneHeroes“, koja je počela 14. rujna, nastojat će proslaviti glavna postignuća Montrealskog protokola u zaštiti ozonskog sloja i klime, povećati javno priznavanje uspjeha i utjecaja Protokola te generirati dodatnu potporu za Protokol i njegov novi mandat da se postupno uklanjaju hidrofluorougljici koji zagrijavaju klimu.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik