nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 24 Rujan 2017

Danas je na igralištu ONK Metkovića pred 600 gledatelja odigran prvi Metkovski derbi između ONK Metkovića i NK Neretve. Gosti su u 21. i 22. minuti golovima Frane Jerkovića i Ante Batinovića poveli 2:0. U 61. minuti Frane Jerković postiže još jedan gol, ukupno treći za Neretvu. Utakmica je završila rezultatom 3:0 za goste. Igra je bila čvrsta, podržana velikim bojem gledatelja. Neretva je dominirala cijelom utakmicom, a ONK Metković je pokazao da ima prostora za napredak. Nije izostala energija i požrtvovnost, ali Neretva je odigrala ipak bolje.

Nino Erceg

Objavljeno u Sport

Na puno puta spominjanom mokoškom muralu, na samom ulazu u Novu Mokošicu, jučer su pripadnici Odreda naoružanih brodova, u čast osnutka te postrojbe i u spomen na poginule branitelje zapalili svijeće.
Ispod svakog naslikanog grba tinjala je jedna svijeća, da se nikad ne zaborave životi koje su branitelji dali za našu slobodu. Neka im je vječna slava i hvala.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vijesti
Nedjelja, 24 Rujan 2017 15:44

POSLJEDNJI ILI ZADNJI DANI RUJNA 1991.

Na današnji dan, 23./24.rujna 1991.neprijatelj je otvorio vatru na Vitaljinu u Konavlima, a 144 stanovnika Vitaljine evakuirana su u hotel Minčeta u Dubrovniku. U narednih par dana još 466 novih prognanika izbjeglo je iz Konavala i Župe dubrovačke. S Ivanice je pucano na Brgat mitraljezima i navođenim raketama, a jedna raketa pala je na Komolac.
Dubrovčani su već u srpnju uputili poziv hrvatskim prognanicima da dođu u Grad i nađu utočište u dubrovačkim hotelima. Prvi su bili prognanici iz Tenje, a potom je u hotele Jadran, Vis, Minčetu i Adriatic smješteno oko tisuću prognanika iz Vukovara, Vinkovaca i Osijeka.
Izvor: Gradoplov

Izvana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Nedjelja, 24 Rujan 2017 13:04

ČISTI SE PUT U ZLATNOM POTOKU

Jučer smo pisali o odronu u Zlatnom potoku, koji je predstavljao opasnost za pješake. Naši su se čitatelji nadovezali kako je nekada bilo sasvim lijepo živjeti u tom dijelu Grada, a danas nemaju butigu, pekaru, adekvatnog parkirališta. Ističu kako je posebno teško stanovati tamo onim starijim među nama, koji moraju moliti mlađe da im donesu spenzu. Kažu kako se ograda u Zlatnom potoku nije obojala 41 godinu.
Ono što vrijedi, kažu naši sugrađani jest pogled i mir koji drugi dijelovi Grada nemaju, ali im je življenje otežano.
Nakon objave našeg članka, reagirao je gradonačelnik i iako je nedjelja, danas se čisti put u Zlatnom potoku. Hvala gradonačelniku Matu Frankoviću na brzoj intervenciji!

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Nedjelja, 24 Rujan 2017 12:38

SUDAR VEPRA I AUTOMOBILA U KONAVLIMA

Sinoć se oko 22 i 35 u Konavlima, točnije u Pendovom selu u Čilipima, dogodio sudar vepra i osobnog automobila. Zbog slijetanja aviona, vepar se prestrašio i izletio pred automobil. Nastala je velika materijalna šteta. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Crna kronika

Caritas Dubrovačke biskupije danas slavi svoj dan koji će se obilježiti svečanim euharistijskim slavljem u 18 sati u Katedrali, a koje će predvoditi generalni vikar biskupije i predsjednik Caritasa don Hrvoje Katušić. Priča s dubrovačkim Caritasom započela je prije 27 godina, a utemeljio ga je na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna 1990. godine tadašnji dubrovački biskup mons. dr. Želimir Puljić. Prema podacima Dubrovačke biskupije, prvi ravnatelj Caritasa bio je don Ivan Šimić (1990.-1997.), zatim je ravnateljem imenovan Darinko Iveković (1997. -2011.), a potom don Robert Čibarić (2012. – 2015.). Od 2016. službu ravnateljice Caritasa vrši Sanja Šanje. Caritas djeluje pod okriljem nebeske zaštitnice, Blajke, bl. Marije Petković, koja je i sama bila poznata po karitativnom radu. Caritas Dubrovačke biskupije promiče i osigurava karitativno djelovanje i društvenu skrb, a posebno prema siromašnima. Djeluje organizirano na lokalnoj razini, koordinirajući radom župnih Caritasa te uspostavlja komunikaciju sa širom javnošću s posebnim naglaskom na animiranje javnosti za karitativni rad. Također, Caritas promiče volonterstvo i štiti dostojanstvo ljudske osobe od začeća do naravne smrti. Veliku ulogu odigrao je u svim ključnim događajima za ovaj grad, počevši od Domovinskog rata, a posebnu brigu vodio je i o migrantima koji su na područje Lučke uprave Dubrovnik pristigli 2012. Caritas neprestano prati potrebe građana pa tako, između ostalog, redovito organizira prigodne humanitarne akcije prikupljanja hrane, higijenskih potrepština pa sve do stipendiranja učenika iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Prema podacima Ureda državne uprave Dubrovačko - neretvanske županije, dubrovački je Caritas u prošloj godini imao prikupio ukupno preko 3,7 milijuna kuna humanitarne pomoći. Korisnicima su podijeljena materijalna dobra u iznosu od preko 2 milijuna kuna, kao i financijska dobra u iznosu od 270 tisuća kuna. U ovoj godini posebno su se istaknuli projektom "Niti svetog Vlaha" prilikom kojeg su prikupljali novčana sredstva za kupovinu šivaćih strojeva za 50 djevojaka iz domaćinske škole u Kongu.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Hrvoje Ilić rođen je u Metkoviću 1972. g. od oca Borisa i majke Marije rođene Perojević. Bio je pripadnik 1. bojne 116. brigade HV-a i VII gardijske brigade Pume. Poginuo je na Južnom bojištu 24. rujna 1994. u borbi s srpsko-crnogorskom vojskom na izvršavanju borbene zadaće. Posmrtno je dobio čin časničkog namjesnika i Odličje Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana. Pokopan je na Gradskom groblju sv. Ivana u Metkoviću.

Nino Erceg

Objavljeno u Branitelji

Jučer je 14 natjecatelja Karate kluba Metković nastupilo na 12. Konjic openu 2017, gdje je 45 klubova iz tri države nastupilo sa 458 natjecatelja. Četrnaest natjecatelja KK Metković u borbama je postalo vlasnkom 12 medalja, od čega 6 zlatnih, 3 srebrne i 3 brončane. Sustav natjecanja je bio bez repasaža, pa su do medalja stigli samo pobjednici do polufinala i finala.
Zlatne medalje u kategoriji dječaci 10 godina -40 i -45 kg, osvojili su Duje Mihaljević (pobjedivši tri borbe 8:0; 13:3 i 6:0) te Ante Leontić (pobjedivši obe borbe sa 2:0 ). Također u kategoriji djevojčice 10 godina -30, -34 i -37 kg Laura Bebić, Katja Jerković i Klara Volarević su konstantnim pobjedama uzele zlatne medalje. Laura Ćulum u kategoriji djevojčice 11 godina -44 kg, kao i do sada osvaja samo zlato, pa je pobjedivši sve protivnice velikom bodovnom razlikom uzela zlatnu medalju. Ulaskom u finale Ivan Gujinović (dječaci 12 godina -47kg) i Nera Grljušić ( djevojčice 10 godina -37kg) osvojili su srebrene medalje, dok je Ante Kratičević u kategoriji kadeti -63 kg u jakoj konkurenciji pobijedio tri protivnika i u četvrtoj borbi u finalu na malo upitnim sudačkim odlukama izgubio od trenutnog prvaka BiH i prvaka Balkana sa 1:0. Brončane medalje uzeli su Lucija Utovac (djevojčice 12 godina -50kg), Mišo Draženović ( dječaci 12 godina -52 kg) i Klara Pezić ( djevojčice 11 godina - 36 kg).
Sljedeće natjecanje je za sedam dana 30.09.2017 u Nikšiću.

Nportal

Objavljeno u Sport

Općina Konavle bi do 2019. u sklopu Arheološkog muzeja trebala dobiti posebnu atrakciju kojom bi posjetitelji mogli 'uroniti' u morske dubine do arheoloških nalazišta pod morem, navode na svojoj službenoj stranici iz Općine Konavle. Naime, na nedavnom sastanku predstavnika DUNEA - e, zamjenika načelnika Općine Konavle Iva Radonića, ravnateljice Ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala Antonije Rusković Radonić, direktora Turističke zajednice Konavle Frana Herendije i vlasnika Ronilačkog centra Epidaurum Borisa Obradovića, dogovoren je zanimljiv projekt koji se radi u suradnji s Italijom i Grčkom.
Podvodna arheološka nalazišta u Cavtatu, talijanska nalazišta Baiae i Capo Rizuto te Podvodni muzeji na Sporadima u Grčkoj dogovorili su suradnju prema kojoj će se prvo posebnim kamerama snimiti podvodna arheološka nalazišta nakon čega će se u Arheološkom muzeju zahvaljujući Virutal diving systemu, 3D vizualizaciji, 360 stupnjeva videoplayeru, 3D monitorima i interaktivnim touch screenovima omogućiti svim posjetiteljima muzeja da iz sigurnosti prostorije 'urone' u morske dubine i interaktivno pregledavaju bogato podvodno arheološko nalazište u blizini Cavtata.
Iz Općine Konavle očekuju da će se ovom atrakcijom u Arheološkom muzeju u Pridvorju, čije se otvaranje očekuje uskoro, dodatno proširiti turistička ponuda konavoskog kraja.

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik