nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 26 Rujan 2017

U prepunom Domu Marina Držića večeras je javnosti predstavljena grafičko - pjesnička mapa Lukše Peka "Marin Držić". Predstavljena grafičko-pjesnička mapa sadrži ukupno 33 lista papira formata 32 x 30 cm. Od toga je na ukupno 12 listova papira tehnikom ofseta otisnuto 12 pjesama Marina Držića, a na 12 listova papira tehnikom bakropisa i suhe igle 12 grafika Lukše Peka. Na po dva lista u tehnici ofseta otisnuti su predgovori Marina Ivanovića i Luka Paljetka, na dva su lista otisnuti životopisi Marina Držića i Lukše Peka, dok je na posebnom listu otisnuta naslovna stranica, predgovor Marina Držića i impresum. Sve grafičke listove ručno je otisnuo Lukša Peko u svom ateljeu i svi su označeni kao autorski otisci. Svaka grafika otisnuta je u 42 primjerka, označena brojkama od 1 do 42. Treba naglasiti kako je mapa posvećena 450. godišnjici smrti Marina Držića.

Mapu su predstavili njen urednik, ujedno i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, autor predgovora povjesničar umjetnosti Marin Ivanović i njen autor Lukša Peko.
„Ponosan sam zajedno sa svojim djelatnicima da u ovoj obljetničkoj godini predstavljamo jednu izuzetno rijetku, visoko kvalitetnu stvar. To nije stvar, već je to velika i visoka umjetnost“, rekao je uvodno Nikša Matić.
„Gospar Peko je veliki, samozatajni umjetnik. U ljeto prošle godine kustos Doma Marina Držića, danas ravnatelj UGD-a Marin Ivanović predlaže ovu mapu Lukše Peka. Sa oduševljenjem sam to prihvatio! Gospar Lukša Peko ju je radio sa srcem šireći jednu dobru energiju. Ova mapa je izuzetno važna ne samo za našu instituciju, već i za cijelu hrvatsku likovnu umjetnost“ zaključio je Matić.
„Medij grafičke mape je jako rijedak. U Dubrovniku je u zadnjih 30 godina napravljeno tek šest grafičkih mapa. Zapravo, ovo je šesta. Ovo je bibliofilsko izdanje, napravljeno u 42 primjerka, Držićev svijet koji je Držić izmislio da bi u njega pobjegao. Nekakav nebeski Dubrovnik kojega Lukša Peko kroz medij grafike donosi na vidjelo“ izjavio je uz ostalo Marin Držić.
„Ukupno ima 12 grafika. Nastojao sam da svaka bude dobra, no uvijek je jedna bolja od druge. To je jedan veći posao nastao po ponudi Doma Marina Držića. Prihvatio sam, bio je to veliki, zahtjevan posao kojeg jedan čovjek ne može sam napraviti. Nije problem grafika, već sve to treba otisnuti, kao i tekstove, kupiti dobar papir i boju.Ovo je posao cijele jedne grupe ljudi“ zaključio je Lukša Peko.

Nportal

Objavljeno u Kultura

Sutra, 27. rujna od 08.00 do 13.00 ispred Sponze prikupljaju se donacije za azil na Žarkovici. Svojom donacijom olakšat ćete životinjama još jednu dugu zimu u skloništu, a kao poklon možete uzeti veselu kutijicu s citatom.
Ovo je prilika da pitate volontere Društva za zaštitu životinja Dubrovnik sve ono što vas zanima, kako se uključiti, pomoći u sljedećim akcijama. Budite ambasadori dobre volje, učinite dobro djelo!

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

Nakon napada na konavosku Vitaljinu, agresor je krenuo s daljnjim napadima na hrvatski jug. Na današnji dan, 26.rujna 1991.poslijepodne JNA je uputila nekoliko desetina projektila iz Prevlake, Luštice, Prijevora i Mojdeža po Moluntu, Banima, Debelom Brijegu, Vodovađi. Gađa se i Brgat, Makoše, Martinovići i Grbavac.
Izvor: Gradoplov

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Lastovo je trajno naseljeno već nekoliko tisuća godina. Prvi tragovi ljudskog života su iz brončanog doba, a nađeni su u spilji Rača. Spilja se nalazi na jugoistočnom dijelu otoka, zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode i arheološko nalazište.
Prvi poznati stanovnici bili su Iliri, potom ga koloniziraju Grci, pa Rimljani. U uvali Uble nađeni su nalazi iz starorimskog razdoblja i ranog srednjeg vijeka. Nakon Grka i Rimljana, otok je pod Bizantom. Povremeno se nalazio u okviru Mletačke Republike, a povremeno u okviru Hrvatskog Kraljevstva. Nakon pada Dubrovačke Republike pada pod ilirske pokrajine koje su osnovali Francuzi. Nakon Napoleonovog poraza Lastovo postaje dijelom Habsburške Monarhije, a od 1867.Austro-Ugarske. U Prvom svjetskom ratu otok na temelju tajnog Londonskog ugovora svojata Italija. Nakon Drugog svjetskog rata ulazi u okvire Hrvatske u Jugoslaviji. U drugoj polovini 20.stoljeća JNA je na otoku podigla brojne vojne objekte te je naseljen velik broj vojnika. Vojska je u najvećem dijelu bila srpske nacionalnosti, što je mijenjalo etničku sliku otoka. Otok je bio zatvoren za strance, tako da se ni turizam na njemu nije razvijao. Osamostaljenjem Hrvatske, JRM se nije htjela povući s Lastova, već je to učinila tek u sedmom mjesecu 1992.
Lastovo je dugo oko deset kilometara. Oko njega nalazi se 46 otočića i hridi. Uz Mljet Lastovo je najšumovitiji hrvatski otok, koji ima više od 70% zelenih površina.Ljudi se na otoku bave poljodjelstvom, vinogradarstvom, maslinarstvom, uzgojem rogača , povrtlarstvom, ribarstvom i turizmom. Promovira se turizam daleko od gužvi urbanog svijeta. Naime, na Lastovu nema prevelike izgrađenosti i apartmanskih naselja. Naselja na otoku su: Lastovo, Uble, Pasadur, Zaklopatica i Skrivena Luka. Prema popisu stanovnika na otoku iz 2011.na Lastovu žive 792 osobe. Najčešća prezimena su, prema istom popisu: Lešić, Barbić, Ivelja, Frlan, Jurica, Katić, Antica, Simić, Glumac, Škratulja.
Ime Ladesta, Ladeston, Lastovo dobija zbog sličnosti s otom Lado u Jonskom moru. Rimljani su ga nazvali Augusta Insula ili Carski otok, što se u srednjem vijeku pisalo kao Lagusta, Lagosta.
I župa na Lastovu postoji od davnina. S Rimljanima stiže i kršćanstvo, pa u Ublima niče starokršćanska bazilika svetoga Petra. Ulaskom u sastav Republike, Lastovo je bilo pod dubrovačkim nadbiskupom, iako je 1378.jedno kraće vrijeme u sastavu Korčulanske biskupije. Matične knjige vode se na Lastovu od 1651. Župna crkva posvećena je liječnicima, svecima Kuzmi i Damjanu. Sagrađena je 1473.na ruševinama crkve iz 11.stoljeća. Župni dvor je u kući koju je Marija udata Garbini 1916.ostavila crkvi. Od drugih crkava i kapela tu su: sveti Luka, koji ima obilježja 11.stoljeća, sveta Marija u polju, sveti Vlaho iznad Prijevora, sveti Antun, sveti Martin i sveti Mihovil, sve iz 14.stoljeća. Sveti Nikola između polja Kala i uvale Zace datira iz 15.stoljeća. Sveti Spas, sveti Marko, sveti Ilija i sveti Rok iz 16.stoljeća, sveti Josip iz 17.stoljeća i sveti Petar u Ublima iz 1935.

Lastovo 1

Zanimljivost je na otoku Lastovski poklad. Prema legendi, Mauri su opsjedali Korčulu u srednjem vijeku, pa su poslali svog izaslanika na Lastovo da zatraži predaju. Otočani su izaslanika zatvorili, pa su Mauri uputili svoje brodove prema Lastovu. Jako nevrijeme spriječilo je Maure, pa su Lastovci zarobljenika stavili na magarca i vodili ga tako kroz cijelo selo. Navečer su razapeli dugački konop i spustili da sa uzvisine Pokladareva grža. Na magarcu su ga odveli na Dolac, zvonili zvonima i spalili ga. Kažu kako se otada pa sve do dan danas održava poklad, po točno određenim pravilima. Da je Lastovski poklad vrijedan i autohton, potvrđuje činjenica da je 2008.Ministarstvo kulture Poklad proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske i stavilo ga pod svoju zaštitu.
U samom mjestu nalazi se etnogalerija Stranj u kojoj se nalazi kolekcija predmeta iz bogate otočke prošlosti. Ako obratite pozornost, u Lastovu možete vidjeti nešto što na drugim mjestima ne možete: bogato ukrašene fumare ili dimnjake koje krase stare obiteljske kuće. Lastovci su se natjecali čiji će fumar biti ljepši ili bogatije izrađen.

lastovo 2

Prelijepi zeleni otok privlači i svojim plažama, tamo možete plivati, roniti, sunčatise i uživati na divljim lastovskim plažama. Divljim, jer su stvorene takve kakve ih je stvorila Majka Priroda, a ne intervencijom ljudskih ruku. Uvale, skrivene pod gustim borovima, toplo i čisto more naravno privlači turiste iz cijeloga svijeta.
Ukoliko želite dotaknuti komadić raja, posjetite Lastovo.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Županija

S prvim danom listopada, kako je poznato, s radom prestaje dubrovačka pedijatrica dr. Ivona Brbora koja vodi pedijatrijsku ambulantu Doma zdravlja na Pločama. Vijest o njenom odlasku zabrinula je dubrovačke mame čija su djeca njeni pacijenti.

Kako nam je potvrdio ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan, dr. Brboru koja je zatražila raskid ugovora o radu, već 18. ili 20. listopada zamijenit će pedijatrica iz Zagreba, o čijem imenu nije još želio govoriti.

„Ona je u otkaznom roku i 18. ili 20. listopada dolazi i preuzima ambulantu na Pločama“, naglasio je ravnatelj Bazdan.
S obzirom da će tjedan dana ambulanta biti prazna, taj prijelazni rok do dolaska nove pedijatrice, riješit će se na slijedeći način:
„Naše dvije pedijatrice, dr. Nada Marković koja vodi ambulantu na Grudi i dr. Gordana Mićunović iz DOC-a te privatna koncesionarka dr. Sonja Horović mijenjat će se tih tjedan dana i radit će u ambulanti na Pločama u radnom vremenu dr. Brbore“.

Na naše pitanje pati li Dubrovnik od kroničnog nedostatka pedijatara, odgovorio je:
„U Domu zdravlja sva su mjesta popunjenja. U bolnici ih fali“ dodao je, istaknuvši kako već neko vrijeme Dom zdravlja Dubrovnik pokušava otvoriti ambulantu u Mokošici, za koju još nije osiguran adekvatan prostor.

Naime, kako nam je potvrdio ravnatelj Bazdan, dr. Nada Marković na Grudi ima oko 1.500 upisane djece, dr. Gordana Mićunović u DOC-u oko 2.100 malih pacijenata, koncesionarka u Župi njih oko 2.000 te dr. Sonja Horović preko 2.000 djece. U ambulanti na Pločama upisano je tek oko 970 djece.

Podsjetimo, dr. Ivona Brbora preuzela je 2013. godine ambulantu na Pločama nakon odlaska dr. Rodin u mirovinu.

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Dubrovnik

Udruga DOBRA, u okviru trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Od obrazovanja do zapošljavanja, objavljuje Natječaj za osposobljavanje - zanimanje za dadilje.

Pozivaju se žene koje su iznad 40 godina, te i one koje su dugotrajno nezaposlene (s najmanje trogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem) s ruralnih područja Splitsko dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije da se prijave na Natječaj.

Prijava mora sadržavati pismo namjere i životopis, a šalje se ili donosi osobno na adresu:

Udruga DOBRA

Ante Starčevića 12

20350 Metković

ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Natječaj je otvoren do 15. listopada 2017.g.

Po završetku Natječaja odabrat će se 15 polaznica koje će proći edukaciju, koja će se sastojati od teoretske i praktične nastave. Trajanje obrazovanja je 400 h, te će se predavanja i praksa održavati u Metkoviću.

Nakon položenih ispita i odrađene prakse zvanje se upisuje u e-radnu knjižicu. Edukaciju će obaviti partnerska organizacija Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba. Napominjemo da su troškovi osposobljavanja za korisnice podmireni od strane Ministarstva.

Nportal

Objavljeno u Metković

Obzirom da je nepropisna i neprilagođena brzina i dalje glavni uzročnik prometnih nesreća s najtežim posljedicama Policijska uprava dubrovačko-neretvanska kontinuiranim provođenjem raznih preventivnih i represivnih aktivnosti nastoji u što većoj mjeri podići razinu  svijesti kod vozača u odnosu na brzinu, ali i poštivanje ostalih prometnih propisa kako sudionici u prometu ne bi ugrozili svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Tako će prometna policija Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 18./19. listopada provesti 24-satni pojačani nadzor brzine.

Policija nadzor brzine provodi na lokacijama za koje procjenjuje da su pogodne, ali ovom prilikom pozivamo građane da nam od danas do 12. listopada 2017. g. predložei lokacije za koje oni smatraju da je potrebno nadzirati brzinu.

Svoje prijedloge s naznakom „Prijedlog lokacije nadzora brzine“, građani mogu dostaviti na sljedeće načine:

-          elektroničkom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

-          telefonom na broj 020/443-051 (od 8 do 16 sati)

Nakon analize svih dostavljenih prijedloga građana, biti će izabrane lokacije pogodne za nadzor brzine. Akcija će se provoditi kontinuirano, na velikom broju lokacija u naseljenim mjestima i izvan njih pri čemu će se koristiti svi raspoloživi uređaji za nadzor brzine i maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

                                              PS za odnose s javnošću PU dubrovačko-neretvanske

                             Andrijana Biskup

Objavljeno u Županija

Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, u srijedu, 27.rujna, s početkom u 19 sati, ispred crkve sv.Vlaha, prigodnim koncertom popularnih skladbi organizira proslavu manifestacije Svjetski dan turizma.

Dubrovački simfonijski orkestar, pod ravnanjem Slobodana Begića, na koncertu ispred crkve sv. Vlaha izvest će teme iz poznatih filmova i TV serija kao što su Kum, Titanik, James Bond, Miris žene, Igra prijestolja, zanimljive kompozicije posvećene glazbi vječnih Beatlesa i Santane, Libertango Astora Piazzolle, a trubljač Džemal Cakić nastupit će kao solist u poznatim skladbama Sway, Volare i New York, New York.

Svake godine se 27. rujna pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu. Po izboru UNWTO-a, svake se godine za Svjetski dan turizma odabire druga tema kojom se promovira bolje razumijevanje turističkih kretanja i važnost održivog razvoja turizma. U skladu s 2017. godinom, kao Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, ovogodišnja tema je ''Sustainable Tourism, a Tool for Development'' („Održivi turizam, instrument razvoja“), a moto je #TravelEnjoyRespect . Službena proslava održat će se u Dohi, (Qatar).

Povodom Svjetskog dana turizma, glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Taleb Rifai, poslao je poruku: „Uvijek kad putujete, zapamtite: poštujte prirodu, poštujte kulturu, poštujte svoje domaćine! Vi možete biti promjena koju želite vidjeti u svijetu! Vi možete biti Veleposlanik za bolju budućnost!“

Živimo turizam! Proslavimo zajedno Svjetski dan turizma na Stradunu!

 

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Svjetski je dan Alzheimerove bolesti, najčešćeg uzroka demencije, od koje u Hrvatskoj, prema procjenama, boluje gotovo 80 tisuća ljudi, a ta je brojka u stalnom porastu. Ovim povodom danas je u Dvorani sv. Ivana Pavla II. održana javna tribina u organizaciji Udruge DUSAB i Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije kako bi se ukazalo na sve faze i simptome Alzheimerove bolesti, kao i način na koji se oboljeli i njihove obitelji s njome nose, a kako bi se skinula stigma koja prati oboljele. Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Kristina Rožić istaknula je da savjetovalište s Udrugom DUSAB radi na mjesečnoj bazi i da je njihova uloga zapravo „pomaganje pomagačima“.

„Obitelji prolaze jako teško razdoblje prilikom brige za bolesnike, a naša je uloga da im pomognemo“, kazala je Rožić.

Prilikom izlaganja neurolog u Općoj bolnici Dubrovnik doc. dr. sc. Denis Čerimagić istaknuo je da „demencija nije bolest, ona je sindrom“.

„Radi se o skupu simptoma čija je karakteristika gubljenje ranije stečenih intelektualnih funkcija koji značajno remeti svakodnevnu aktivnost bolesnika. Uzroci demencije su mnogi, a samo su neki od njih Alzheimerova bolest i Parkins. Broj slučajeva demencije raste starenjem pa u dobi od 90 do 95 godina gotovo 40 posto osoba ima demenciju. Ova bolest zahvaća 10 posto osoba starijih od 65 godina. Mozak dementne osobe je atrofičan, moždane klijetke su proširene, on je manjeg volumena i težine. Zanimljivo je da se promjene koje ukazuju na Alzheimerovu demenciju pojavljuju čak 30 do 40 godina prije prvih kliničkih manifestacija“, istaknuo je Čerimagić.

Naime, Čerimagić je upozorio da je situacija u svijetu vrlo dramatična po pitanju Alzheimerove bolesti pa se do 2050. očekuje njezina pandemija jer će do tada od nje bolovati čak više od 115 milijuna bolesnika. Predsjednik Udruge DUSAB Pero Kalinić istaknuo je da se i u Dubrovačko – neretvanskoj županiji može uočiti porast oboljelih od Alzheimerove demencije.

„Za svakog bolesnika skrbi jedna osoba 24 sata dnevno, a i po četiri osobe u jednoj obitelji. To znači da u Dubrovačko – neretvanskoj županiji ima 2364 bolesnika demencije i 9456 skrbnika. Mi u DUSAB – u skrbimo za oboljele, ali i njihove obitelji i skrbnike kako kroz poduku o bolesti, najboljem načinu njege, senzibiliziranju društva za rastući problem bolesti, ostvarivanje savjetovališta, kućne pomoći i dnevnih boravaka, tako i kroz skidanje stigme s bolesti“, kazao je Kalinić.

Dopredsjednica Udruge DUSAB Beba Pažin istaknula je kako je cilj DUSAB - a od samog početka otvaranje dnevnog boravka za bolesnike koji su u prvim fazama bolesti.

„Prve faze traju po nekoliko godina, a da ne bi oboljele smještali u domove da tamo zauzimaju mjesta nemoćnima i nepokretnima, mi bismo htjeli da se otvori dnevni boravak za koji nam trebaju prostorije“, naglasila je Pažin.

Na tribini su prezentirani i neki od simptoma koju mogu upućivati na Alzheimerovu bolest pa tako pažnju treba usmjeriti na poremećaje pamćenja, poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, poteškoće govora, čitanja i pisanja, gubitak prostorne u vremenske orijentacije, poremećaj apstraktnog mišljenja, pogrešne procjene i odluke, učestalo gubljenje stvari, promjene raspoloženja i ponašanja, promjena osobnosti i gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Županija
Utorak, 26 Rujan 2017 12:35

SPOMENDAN SVETIH KUZME I DAMJANA

Sveti Kuzma i Damjan, braća blizanci, liječnici rođeni su oko 270.u Egeji, današnjoj Turskoj. Bavili su se liječništvom u Egeji, a potom u Siriji. Za svoje usluge nisu primali novac, pa su ih prozvali anargyoi, što znači bez srebra. Predlagali su ljudima da njima namijenjenu plaću dodijele siromasima i bolesnima.
Liječničkim iskustvom nisu liječili ljude samo od tjelesnih bolesti, nego i od duševne praznine, pa su mnogima prenosili Kristovu riječ.
Kuzma i Damjan uhićeni su za vrijeme cara Dioklecijana. Prefekt rimske provincije naredio je mučenje zbog njihove vjere želeći ih natjerati da je se odreknu. Prema legendi, nisu to htjeli učiniti pa su ih kamenovali, izdržali su i vješanje na križu, pa su konačno pogubljeni odrubljivanjem glave.
Najpoznatije čudo Kuzme i Damjana bilo je presađivanje noge preminulog Etiopljanina pacijentu bijelcu.
Sveti Kuzma zaštitnik je liječnika i kirurga, a sveti Damjan ljekarnika i farmaceuta. Štuju ih i pravoslavci i anglikanci. Spomendan im je 26. rujna.

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik