nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 03 Rujan 2017

Suradnja klape i Mandolinskog orkestra počela je ovog ljeta, u vrijeme obilježavanja 40. obljetnice KUD-a „Metković“, prilikom održavanja koncerta u parku gdje su članovi klape bili naši dragi gosti.
Uzvratili smo im vrlo brzo, jer je klapa „Kumpanija“ 27. Kolovoza 2017. održala svoj svečani koncert na kojem su, po priči glavnih ljudi iz klape, članovi našeg orkestra bili neizostavni gosti.
Večer je prošla u ugodnoj pjesmi i svirci, a mi se nadamo da ćemo suradnju nastaviti i proslaviti još mnogo zajedničkih obljetnica.

KUD „Metković“ i njegov Mandolinski orkestar ovom prilikom još jednom podsjećaju da upis u Školu folklora počinje 04. rujna 2017. prema već objavljenom rasporedu, i također najavljuje putovanje B sekcije našeg društva na 52. Dječje Vinkovačke jeseni, 08. rujna 2017.

Nportal

Objavljeno u Metković
Nedjelja, 03 Rujan 2017 21:37

ŠTENCI OSTAVLJENI U BRSEČINAMA TRAŽE DOM

Štenci ostavljeni u Brsečinama, trenutno se nalaze u privremenom domu. Kako pišu volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, opčinili su ljude svojim nespretnim igrama, umoru nakon obroka, pogledima prije nego utonu u san. Osvojit će i vas, ukoliko pitate za njih na 091 591 84 34.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Nedjelja, 03 Rujan 2017 13:47

Slatki život na Sunset Beachu Dubrovnik

Sunset Beach Dubrovnik savršeno je mjesto za sve sladokusce, a posebno za one koji žele uživati u predivnom zalasku sunca uz najfinije kolače u Gradu. Jednom kad kušate njihovu tortu od pistaccija, domaći sladoled ili palačinke različitih vrsta (njih čak deset), povratak u slastičarnu „Madeleine“ u Sunset Beachu Dubrovnik je obećan. Slastice su djelo vrijednih ruku triju mladih slastičarki - Zore Pavlović, šefice slastičarne, Nikoline Kovačević - Zorine desne ruke te Suzane Perić.

Šefica slastičarne Zora Pavlović u slastičarstvo se zaljubila od malih nogu, a priliku okušati se u ovom umijeću dobila je prije devet godina u jednom uglednom dubrovačkom hotelu.

„Radila sam s vrhunskim slastičarima koji su me mnogo čemu naučili, prepoznali su moj talent i dali mi mogućnost da se dokažem. Prošla sam i edukaciju u Dubaiju. Jako sam zadovoljna i sretna na toj prilici jer volim raditi ovaj posao, vidim se cijeli životi u tome, a posebno sam sretna što radim u Sunset Beach Dubrovniku sa chefom Zvonimirom Luburićem, što sam dio tima i nastojat ću našim posjetiteljima ponuditi širok izbor kolača“, priča Zora nadodajući kako će nužno, kao i u svakom poslu, u spremanju slastica pratiti trendove.

Njezina desna ruka je Nikolina Kovačević iz Osijeka. Biti slastičarka njen je poziv, naglašava Nikolina, a mogućnost razvijanja svojih vještina i kreativnosti u Sunset Beachu Dubrovnik, dodatan su joj podstrek na njenom profesionalnom putu. Za pak najfiniji sladoled zaslužna je Suzana Perić. Mada nema toliko trke u nogama kao njezine kolegice, kaže, slastičarstvo je njen životni san. Pri osmišljavanju novih poslastica brzo se slože. Glavnu riječ ipak ima Zora, a sugestije Nikoline i Suzane rado prihvaća. Naziv slastičarne Madeleine neodvojiv je od poznate Proustove „madlenice“ koja budi uspomene na ugodne trenutke što je svakako cilj i ovim trima slastičarkama u Sunset Beachu Dubrovnik.

„Želimo da naši gosti budu zadovoljni okusom i izgledom naših domaćih torti i kolača. Njihovo zadovoljstvo je i naše“, naglašava Zora Pavlović govoreći kako je od bogate ponude trenutačno najpopularnija upravo pistaccio torta.

„Gosti su njome oduševljeni. Svi kolači su jednako odličnog okusa. Doduše, zaobišli smo tradicionalne deserte, već smo odabrali modernije kako bismo ljude odmaknuli od svakodnevice i ponudili im nešto što do sada nisu probali“, poručuje.

Ono što je nužno istaknuti kao posebnost, ujedno iznimnu prednost, je kako slastičarnica Madeleine na Sunset Beachu nudi i gluten free torte. Također, dobra je vijest i da će od ove zime krenuti s dostavom. Tako ćete svoju svadbenu ili rođendansku tortu moći naručiti tek dva dana prije.

„Imat ćemo zimski i ljetni meni, a građani kod nas mogu naručiti i dječje rođendanske torte, svadbene torte. Kod nas će moći uživati tijekom cijele godine“, ističe šefica Zora Pavlović.

Mada je s radom počela tek prije koji mjesec, slastičarnica Madeleine brzo se našla na mapi onih „slatkog zuba“ kao jedno od mjesta koje redovito posjećuju. „Zadovoljni smo odazivom gostiju, iako nas mnogi tek trebaju upoznati. Posjetitelji su prepoznali naš trud, popularnost će dogodine porasti“, sa sigurnošću govori.

Stoga – „Dođite nam i uživajte u zalasku sunca uz najfinije kolače u Gradu!“, pozivaju Vas iz slastičarne Madeleine na Sunset Beachu Dubrovnik Zora Pavlović, Nikolina Kovačević i Suzana Perić.

 

Nportal

Objavljeno u Lifestyle

Rođen je 27. 11 1973. u Metkoviću od oca Ivice i majke Pere r. Katić. Bio je pripadnik 7. gardijske brigade HV iz Varaždina. Poginuo je 3.9.1995. g. mjesto Ivinje-Vodice u borbi sa srpskom vojskom. Posmrtno je odlikovan Odličjem Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana i Spomenicom Domovinskog rata te je dobio čin časničkog namjesnika. Pokopan je na Gradskom groblju Laniština u Pločama.

Nino Erceg

Objavljeno u Branitelji
Nedjelja, 03 Rujan 2017 12:02

VJEČNO SJEĆANJE – BRANKO TRKLJA

Branko Trklja poginuo je 3. rujna 1992. u Platu, u Župi dubrovačkoj, kao pripadnik 163. brigade HV, prilikom izvršenja borbene zadaće.
Branko je pokopan u Aleji branitelja na groblju Boninovo u Dubrovniku. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Hrvatski autoklub izdao je niz upozorenja za sve vozače uoči sutrašnjeg početka nove školske godine. Naime, kako sutra počinje škola, na prometnicama će biti velik broj djece, posebice školaraca. Od svih sudionika u prometu, osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i na cestama u naseljima koje vode prema školama i vrtićima. Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila, naglašavaju iz HAK - a uz nekoliko korisnih savjeta:

Nikad ne pretrčavajte cestu!

Ne ometajte kretanje vozila!

Hodajte pažljivo!

Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!

Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!

Cestu prelazite samo po zebri!

Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!

Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!


HAK upozorava na još jedno vrlo značajno pravilo koje se odnosi na roditelje i podrazumijeva da kada voze svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaborave ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm, kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.

"Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji", poručuju u izvješću iz HAK - a.

 

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Županijski centar 112 u večernjim je satima subote zaprimio dojavu o požaru u blizini Graničnog Prijelaza Slano - Orahov Do. Dojava o požaru proslijeđena je JVP Dubrovačko Primorje i OKC PU. Požar je ugašen u 22.50. Gorjeli su električni stup te 50 m2 makije i niskog raslinja. Požar je gasilo 10 vatrogasaca s 3 vozila iz JVP Dubrovačko Primorje.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Crna kronika

Dubrovačka udruga "Sve ostalo je glazba" ove godine slavi peti rođendan, a svoju je petu godišnjicu postojanja počela obilježavati s Prvim međunarodnim seminarom klasične glazbe Ardea u Čapljini.
Kako su naveli na svojoj službenoj stranici iz udruge, riječ je projektu čiji je nositelj Centar za obrazovanje i kulturu Akademija iz Čapljine, a koji se realizirao u partnerstvu s Udrugom Sve ostalo je glazba te Ustanovom Gallus iz Slovenije, uz podršku fonda Europske unije Creative Europe. U Čapljini su tako punih osam dana okupilo pedesetak mladih glazbenika iz cijeloga svijeta koji su pohađali seminare četvorice uglednih glazbenika i profesora: Arnulfa von Arnima (klavir), Gorana Končara (violina), Davida Grigoriana (violončelo) te Dubrovčanina Maroja Brčića (gitara), koji su u sklopu seminara održali i uspješne koncerte. Predsjednica Udruge Sve ostalo je glazba Ivana Jelača u prostorijama Akademije Čapljina održala je prezentaciju dosadašnjeg rada udruge ističući kako je misija Udruge približiti klasičnu glazbu mladima, pogotovo onima koji imaju averziju prema klasičnoj glazbi jer im djeluje strano.
"Cilj naših edukativnih glazbeno - scenskih kolaža je pokazati kako se i s klasičnom može postići suvremeni scenski izričaj te kako “ozbiljna” glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj", dodala je Frana Marija Vranković.
Jelača i Vranković, zajedno s osam stipendista seminara u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini održale su glazbeno - scenski kolaž "Sve ostalo je glazba", koji predstavlja prilagođenu verziju kolaža kojim su se prvi put predstavili javnosti u Sponzi početkom rujna 2012. godine.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik