nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 04 Rujan 2017

Cavtat će u petak, 08.rujna postati domaćin umjetnicima iz cijelog svijeta, otvara se jedanaesti Epidaurus festival!
Prvog dana festivala na Ljetnoj pozornici u Cavtatu nastupit će duo Buenos Muchachos: Pablo Covacevich, argetinski gitarist hrvatskog podrijetla i njegov zemljak, harmonikaš i skladatelj Luis Caruana. Na klarinetu će se pridružiti umjetnik sa Sicilije Giovanni Mattaliano, profesor klarineta na Konzervatoriju u Palermu i osnivač prvog Jazz odjela za klarinet u Italiji. Glazbenicima će se pridružiti i majstor tanga, argentinac Rafael Ramirez uz svoju dugogodišnju partnericu Nastasju Stupnicki. Na otvaranju festivala zaplesat će i plesni par Marijke Brekelmans i Ronald Drenten iz Nizozemske.
Dakle, svi na otvaranje Epidaurus festivala u čarobni Cavtat! Ulaz je besplatan.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Vijesti
Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 18:54

Metković: Teško stradao motociklist

Na prometnici između Metkovića i Opuzena oko 14 sati , zbog slijetanja s ceste teško je stradao motociklist koji je helikopterom hitno prebačen u  KBC Split. 

Nino Erceg

Objavljeno u Crna kronika

Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista E-visitor, Dubrovnik je od početka godine do danas ostvario rekordne turističke rezultate u svim vrstama smještaja uz 17% više dolazaka i 15% više noćenja. Do 03. rujna ostvarena su tri milijuna noćenja, što je 9 dana ranije nego prošle godine, ne uključujući podatke ostvarenih noćenja iz nautike.

Od 1.siječnja do 02. rujna 2017.godine, u Dubrovniku je boravilo 876.076 turista, što je čak 17% više nego u istom razdoblju 2016.godine. Ostvareno je 2.985.324 noćenja, odnosno 15% više nego prošle godine. U prvih osam mjeseci najbrojniji su turisti bili iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Francuske, Njemačke, Španjolske, Hrvatske, Švedske, Australije, Italije, i Norveške. Tržišta koja su se posebno istaknula u povećanju broja dolazaka su: Ujedinjeno Kraljevstvo (28% više), SAD (39%), Kina (58%), Brazil (32%), Indija (64%).

U hotelskom smještaju je od 1.siječnja do 02. rujna ove godine boravilo 455.342 gostiju, što je porast od 7% u odnosu na prošlu godinu, te je ostvareno 1.546.984 noćenja, 6% više nego prošle godine.
U privatnom smještaju u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno je 305.048 dolazaka, odnosno 28% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine te 1.066.725 noćenja, što je 23% više nego 2016.godine.

Ovogodišnji kolovoz ostvario je odlične rezultate! Samo u kolovozu 2017.godine ostvareno je 211.965 dolazaka, što je čak 12% više nego u istom mjesecu prošle godine, te 779.763 noćenja, što je 9% više nego 2016.godine. Na prvom mjestu posjetitelja u kolovozu bili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, slijede turisti iz Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, SAD-a, Australije, Hrvatske, Irske i Švedske. U prvih osam mjeseci ostvareno je 864.751 dolazaka, što je 17% nego u istom razdoblju 2016.godine te 2.945.107 noćenja, odnosno 15% više nego prošle godine.

Prema najavama očekuje se odlična popunjenost u svim oblicima smještaja u nastavku sezone. Tradicionalno s dolaskom rujna započinju i kongresna događanja, javljaju iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

 

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Na temelju članka 34. Statuta Općine Župa dubrovačka (Službeni glasnik Općine Župa dubrovačka  08/09 i 06/13) i članka 26. Odluke o socijalnoj skrbi Općine Župa dubrovačka Jedinstveni upravni odjel Općine Župa dubrovačka objavljuje

 

J A V N I   P O Z I V

za podnošenje zahtjeva za raspored sredstava za potporu obiteljima na području Općine Župa dubrovačka, a za kupnju knjiga i ostalog školskog pribora djeci koja su redovno upisana u školsku godinu 2017./2018.

 

I

Općina Župa dubrovačka isplatit će potporu obiteljima s područja Općine Župa dubrovačka za svako dijete koje se redovno školuje obiteljima čiji iznos ukupnih mjesečnih primanja ne prelazi 2.000,00 kuna po članu obitelji.
(Pod obiteljima podrazumijevaju se isključivo roditelji i njihova djeca.)

Potpore obiteljima iznose:
500,00 kuna po djetetu za osnovno obrazovanje od 2. do 4. razreda
700,00 kuna po djetetu za osnovno obrazovanje od 5. do 8. razreda
1.000,00 kuna po djetetu za srednjoškolsko obrazovanje

II.

Zahtjevi za ostvarivanje prava iz stavka I. ovog poziva podnose se Odsjeku za društvene djelatnosti i kulturu Općine Župa dubrovačka, Vukovarska 48, najkasnije do petka, 15. rujna 2017.g.
Uz zahtjev je potrebno priložiti:
- preslike osobnih iskaznica oba roditelja,
- potvrdu djeteta o redovnom upisu u školsku 2017./2018. godinu,
- potvrde o primanjima roditelja za tri mjeseca koja prethode mjesecu podnošenja zahtjeva (kod razvedenih roditelja potvrdu o primanjima roditelja kojem je dijete povjereno pravomoćnom sudskom odlukom za tri mjeseca koja prethode mjesecu podnošenja zahtjeva i pravomoćnu sudsku odluku o razvodu braka kojom je utvrđena visina alimentacije)
- rodni list djeteta predškolske dobi ( u svrhu dokazivanja broja članova obitelji )
- potvrda o statusu redovnog studenta ( u svrhu dokazivanja broja članova obitelji )
- preslik broja tekućeg računa

III.

Općina Župa dubrovačka isplatit će iznos iz članka I. za svako dijete koje se redovno školuje jednoroditeljskim obiteljima i djeci bez oba roditelja bez obzira na visinu ukupnih mjesečnih primanja.

IV.

Zahtjevi za ostvarivanje prava iz stavka III. ovog poziva podnose se Odsjeku za društvene djelatnosti i kulturu Općine Župa dubrovačka, Vukovarska 48, najkasnije do petka 15. rujna 2017.
Uz zahtjev je potrebno priložiti:
- preslik osobne iskaznice roditelja,
- smrtni list roditelja
- rodni list djeteta
- potvrdu djeteta o redovnom upisu u školsku 2017./2018. godinu,
- preslik broja tekućeg računa

V.

Za ostvarivanje prava iz stavka I ovog Poziva podnositelji zahtjeva (roditelji) ne smiju imati dugovanje prema Općini Župa dubrovačka.

VI.

Nepotpuni zahtjevi , kao i zahtjevi koji se ne dostave u zadanom roku odnosno ne zadovoljavaju navedene uvjete, neće se razmatrati.

 

Zahtjeve preuzmite ovdje:  zahtjev 1, zahtjev 2

 

Barbara Korda

 

 

Objavljeno u Županija

Sljedeći koncert Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, koji se održava u utorak 5. rujna, programski će biti posvećen Italiji. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnat će njemački dirigent Stefan Sanderling, dok će kao solist nastupiti uspješni klarinetist Radovan Cavallin. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Na programu će se naći uvertira opere Talijanka u Alžiru, remek djela G. Rossinija. Zatim, na programu je Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru, poznata kao Talijanska, a izvrsnog solista Radovana Cavallina publika će imati priliku čuti u koncertnoj fantaziji za klarinet i orkestar pod nazivom Verdiana. Riječ je djelu M. Manganija, fantaziji tema opera najvećeg opernog skladatelja svih vremena, Giuseppea Verdija.

Klarinetist Radovan Cavallin rođen je u Zagrebu. S 13 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, čime postaje najmlađi student u povijesti zagrebačkog Sveučilišta. Godine 1986. Cavallin je izabran od 76 kandidata koji su se prijavili na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, gdje je nagrađen brojnim nagradama. Dobitnik je nagrada i na sljedećim natjecanjima: Prva nacionalna nagrada za klarinet u Jugoslaviji 4 puta, 1. nagrada Međunarodnog klarinetskog natjecanja u Anconi, 2. nagrada na Međunarodnom natjecanju Klarinet "Dos Hermanas" u Sevilli. Nastupio je na više od 400 samostalnih koncerata u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Japanu, Kini, Portugalu, Španjolskoj, Kolumbiji i brojnim drugim zemljama.

Cavallin je nastupio i kao solist sa Stingom tijekom turneje Symphonicity s Orquestra Filharmonica de Gran Canaria, u kojem je od 1989. godine glavni klarinetist. Također, trenutno je i umjetnički ravnatelj Agaete klarinet festivala, VIMM i Ciparskog klarinetskog festivala. Održao je više od 60 majstorskih tečajeva diljem svijeta.

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Broj za informacije i rezervacije je 417 110 ili 091 613 7314. Realizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto pomažu, međuostalim, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik te Nportal.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Orašasti plodovi, integralne žitarice, voće i povrće izuzetno su važni za mentalne funkcije djece, za razvoj mozga i koncentraciju, a isto tako i za usvajanje zdravih prehrambenih navika

Početak školske godine uzbudljiv je i za roditelje i za djecu, osobito prvašiće. Osim radnih navika, za uspjeh u školi, važne su i prehrambene navike. Kako bi vaš školarac bio dobar učenik, učite ga već od malih nogu zdravoj prehrani koja će dugoročno imati pozitivni učinak na njegovo zdravlje

Ukoliko mu za školu pripremate užinu, zaboravite na gotove energetske pločice, grickalice ili bilo što slično. "Voće i povrće može biti odbojno djeci, za razliku od čokolada i bombona te je izazov naučiti ih da jedu zdravo. Kako biste u tome uspjeli već od malih nogu servirajte im sezonsko voće i povrće. Uporno i svakodnevno", kaže nutricionistica Jessica Buschmann.

Zdrava prehrana uvelike utječe na mentalne vještine djece. Poboljšava njihovu sposobnost učenja i pamćenja te koncentracije. Školska užina stoga treba uključivati najmanje tri od pet grupa hrane. Ako niste sigurni je li obrok koji ste pripremili vaše školarcu zdrav, pogledajte kako izgleda. Trebao bi sadržavati nijanse smeđe, zelene i crvene boje.

Osnovni sastojci zdravog doručka su integralne žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi te voda umjesto kupovnog soka. Djeca su jako osjetljiva na šećer koji jako utječe na koncentraciju. Zdrav obrok ne sadrži puno šećera, osobito ne rafiniranog.

Jedan od trikova koji će pomoći u tome da vaše dijete pojede zdravi obrok, jest taj da ga uključite u njegovu pripremu. Birajte zajedno namirnice i zajedno ih pripremajte.

Izvor: Rtl.hr (http://www.zivotistil.rtl.hr/roditeljstvo/2717769/za-uspjeh-u-skoli-vazna-je-prehrana-pripremite-svom-skolarcu-zdravi-obrok/)

Objavljeno u Lifestyle

Istraživanja o gubitku prtljage diljem svijeta pokazuju kako je u 2016. godini 21,6 milijuna torbi i kufera nepovratno ili privremeno izgubljeno.

Gubitak prtljage svakako je jedna od najgorih noćnih mora putnika. Teško je pronaći gori osjećaj nego kad ostanete zadnja osoba na aerodromu i čekate svoju torbu, pa konačno shvatite da ona ne dolazi.

Slično se dogodilo prije nekoliko tjedana na londonskom Gatwicku, kad su mnogi kuferi predviđeni za „ukrcaj“ ostali na tlu, a putnici su poletjeli. Došavši na odredište, teško da su bili sretni, a sve zbog jedne obične greške u sustavu.

Kad saznate za gubitak prtljage, prilično ste nervozni, jer primjerice izgubi li prijevoznik vašu prtljagu prilikom polaska, doći ćete bez praktički ičega, pa ćete biti prisiljeni, htjeli-ne htjeli, obnoviti garderobu i trošiti novac posve neplanirano.

No, s druge strane, ako prtljaga „nestane“ pri dolasku, to i nije prestrašna stvar. Potužit ćete se odmah osoblju na aerodromu koje će elektronički locirati vašu prtljagu i ako je moguće vratiti je. Naravno, ni ovo nije najzgodnije, ali gubitak kufera punog prljave robe (naročito ako ste išli na duži put) nije ni blizu strašan kao gubitak kufera u polasku.

Koliko se često prtljaga uopće gubi?

Istraživanja o gubitku prtljage diljem svijeta pokazuju kako je u 2016. godini 21,6 milijuna torbi ili kufera nepovratno ili privremeno izgubljeno. Ipak, to su pozitivniji rezultati od onih godinu prije, kad je izgubljeno 2 milijuna komada više, a brojevi kazuju kako se gubi 5,73 torbi na 1000 putnika. Gledajući situaciju prije 10 godina, riječ je o značajnom poboljšanju, jer je tad bilo 70 posto više izgubljene prtljage.

Još detaljnije istraživanje provedeno među putnicima pokazalo je kako se 85 postoizgubljene prtljage vraća vlasnicima u roku od 48 sati, a sad je cilj tu brojku smanjiti na 36 sati. 

I za kraj, ono najvažnije. Od sve izgubljene prtljage, samo 7 posto ih se više nikad ne vrati vlasnicima, dok svi ostali torbe i kuferi ipak nađu svoga „gazdu“.

Izvor: Punkufer.hr (https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/sto-se-dogadja-s-izgubljenom-aerodromskom-prtlljagom---487424.html)

Objavljeno u Lifestyle

Beretka je prešla dalek put od plemićkog pokrivala za glavu do simbola francuskog chica za koji je smatraju danas. Ovaj model kape postao je popularan početkom 20-ih godina prošlog stoljeća kada su ga žene i muškarci nosili kao zgodan modni dodatak, isprva za sportske aktivnosti, a potom  kao modni statement. U novim jesenskim kolekcijama dizajneri se poigravaju s materijalima i bojama.

Beretka unosi dašak glamura uz svaki styling za hladnijih dana. Ona predstavlja bezvremenski modni detalj i kao takva - pravi modni klasik. Za beretku prije svega moramo zahvaliti Francuzima. Iako su svojevremeno bile rezervirane samo za muškarce, danas svaka žena sa stilom na hladnoću neće izaći bez ovog omiljenog dodatka. Romantične beretke bile su popularne i među glumicama zlatnoga hollywoodskog doba te su gotovo neizostavne u svakodnevnom modnom izričaju suvremenih Parižanki.

Modni stručnjaci kažu da beretka stoji baš svakom obliku lica i usput je jednostavan način kako ležernu odjevnu kombinaciju u trenutku napraviti prikladnom za svečanije prigode. Kariranom  beretkom tako upotpunite jednobojnu odjevnu kombinaciju, a ako ste u uzorcima do vrata, neka beretka ostane u jednoj boji. Što se pak kose tiče, beretke će najbolje pristajati uz valovitu, srednje dugu kosu ili ravnu  prebačenu s jedne strane.

Izvor: Buro24/7.hr (http://www.buro247.hr/moda/trendovi/povratak-beretke.html)

Objavljeno u Lifestyle
Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 14:00

PRIPAZITE: Šest krivaca za bojanje zubiju

Zubi po prirodi nisu bijeli kao snijeg, ali svejedno bismo jako voljele da imamo blistav osmijeh koji zasljepljuje promet. Bile mi toga svjesne ili ne, svakodnevnom konzumacijom određene hrane i pića možemo utjecati na boju zubi koja svakim danom postaje sve više žuta. Evo glavnih krivaca:

Krekeri i ostale grickalice

Većinom su žute boje koja nam baš i nije sumnjiva jer kako bi nešto tako suho moglo bojati zube? Naime, mnogi krekeri i ostale grickalice sadrže rafinirane ugljikohidrate koji se konzumacijom pretvaraju u šećer, a bakterije koje se hrane tim šećerom boje zube.

Kiseli krastavci

Najdraži prilog uz pečena jaja boja zube? Nažalost, da. Može oštetiti caklinu i pritom obojati zube.

Balzamski ocat

Jako je fin začin u salatama i drugim jelima, ali zbog svoje boje ostavlja mrlje na zubima.

Kava i čaj

Ovi krivci su nam jako poznati jer redovitom (i prečestom) konzumacijom utječu na boju zuba.

Umak od rajčice

Ne govorimo da se trebate odreći najboljeg umaka za tjesteninu, ali kiselina koju sadrži može uzrokovati tamnjenje zubi, baš kao i njegova intenzivna boja.

Izvor: Net.hr (http://net.hr/zena/zdravlje-ljepota/nisu-zuti-samo-od-cigareta-ovih-sest-namirnica-najveci-su-krivci-za-bojanje-zubiju-neke-nikada-ne-biste-pogodili/)

Objavljeno u Lifestyle

Danas je počela škola, a mnoga su dječica po prvi put sjela u školske klupe. Kako to svake godine biva, prvi školski dan obilježio se pjesmom, plesom, priredbama, smijehom, osmjesima na licima roditelja i djece, ali i pokojom suzom zbog ovog važnog trenutka i promjene za svako dijete. Veselo je danas bilo u svim dubrovačkim školama pa tako i u OŠ Ivana Gundulića u Gružu i OŠ Lapad koja je ove godine dočekala najveći broj prvašića.

„S radošću gledamo lica 110 novih učenika. Svake godine osjećamo veliku čast, zahvalnost i odgovornost. Ovim putem pozdravljamo i naša mala četiri prvašića na otoku Šipanu. Početak školske godine veliki je preokret u životu svakog djeteta i roditelja. Željela bih da mi odrasli nikada ne zaboravimo na jednaku otvorenost i svijest o jednakim zajedničkim interesima i ciljevima kao ključ uspješne budućnosti ove djece“, naglasila je ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez.

Prvašiće je u ovoj školi pozdravio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je s njima kasnije u vrtu škole posadio maslinu.

„Početkom nove školske godine započinje i vaše životno putovanje na kojemu ćete se upoznati s novim izazovima, iskustvima, ali i putovanje na kojemu ćete upoznati nove prijatelje s kojima ćete zajedno koračati i istraživati novi svijet. Na početak svog novog životnog putovanja krećete s velikim osmjesima i s veseljem. Želim vam da zadržite tu dječju ushićenost što duže, ali budite vrijedni i na ponos svojim roditeljima, braći i sestrama, svojim nonama i djedovima te svojim nastavnicima. Trudite se, učite, družite se i uvijek posebno pazite jedni na druge jer prijateljstva koja ćete steći tijekom školovanja su najvrjednije što ćete nositi u svojim srcima kada jednom izađete iz školskih klupa“, poručio je gradonačelnik svim dubrovačkim prvašićima.

OŠ Lapad ove godine upisala je najviše prvašića, njih ukupno 113 i time se ponose.

„Prvi nastavni dan uvijek je ogromna radost i ogromna su očekivanja uvijek, ove godine smo posebno radosni jer smo škola koja je upisala najviše prvašića“, kazala je ravnateljica OŠ Lapad Mirjana Kaznačić.

Kako su se prvašići snašli prvi dan u školskim klupama, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik