nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 05 Rujan 2017

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto večeras je u atriju Kneževa dvora nastupio uspješni klarinetist Radovan Cavallin uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao njemački dirigent Stefan Sanderling, a cijela je večer bila programski posvećena Italiji.

Na programu se tako našla uvertira opere Talijanka u Alžiru, remek djela G. Rossinija. Zatim, na programu je bila i Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru, poznata kao Talijanska, a izvrsnog solista Radovana Cavallina publika je imala priliku čuti u koncertnoj fantaziji za klarinet i orkestar pod nazivom Verdiana. Riječ je o djelu M. Manganija, fantaziji tema opera najvećeg opernog skladatelja svih vremena, Giuseppea Verdija.

Klarinetist Radovan Cavallin rođen je u Zagrebu. S 13 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, čime postaje najmlađi student u povijesti zagrebačkog Sveučilišta. Godine 1986. Cavallin je izabran od 76 kandidata koji su se prijavili na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, gdje je nagrađen brojnim nagradama. Dobitnik je nagrada i na sljedećim natjecanjima: Prva nacionalna nagrada za klarinet u Jugoslaviji 4 puta, 1. nagrada Međunarodnog klarinetskog natjecanja u Anconi, 2. nagrada na Međunarodnom natjecanju Klarinet "Dos Hermanas" u Sevilli. Nastupio je na više od 400 samostalnih koncerata u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Japanu, Kini, Portugalu, Španjolskoj, Kolumbiji i brojnim drugim zemljama.

Cavallin je nastupio i kao solist sa Stingom tijekom turneje Symphonicity s Orquestra Filharmonica de Gran Canaria, u kojem je od 1989. godine glavni klarinetist. Također, trenutno je i umjetnički ravnatelj Agaete klarinet festivala, VIMM i Ciparskog klarinetskog festivala. Održao je više od 60 majstorskih tečajeva diljem svijeta.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Župan Nikola Dobroslavić primio je danas načelnika njemačke općine Gägelow Uwea Wandela i izaslanstvo općine Gägelow skupa s njihovim domaćinom, načelnikom općine Dubrovačko primorje Nikolom Knežićom. S izaslanstvom je bila i članica Parlamenta savezne države Mecklenburg Vorpommern Simone Oldenburg.

Općina Gägelow održava prijateljske i partnerske odnose s Dubrovačkim primorjem od 1993. godine, kada je počela pomagati ratne stradalnike Slanskog primorja. Župan je još jednom zahvalio na pruženoj pomoći Primorju u ratnom vremenu i čestitao objema općinama na održavanju suradnje već 24 godine.

Nportal

Objavljeno u Županija

Počela je školska godina, a s njom i muke po kralježnici! Neki predmeti imaju po četiri udžbenika, pa kad tome pridodate još nekoliko nastavnih predmeta, pa pribor za tjelesni, eventualno Atlas, bocu vode, marendu, školska torba se po kilaži penje do vrtoglavih osam, devet kilograma.
Zamislite da vi nosite do radnom mjesta i natrag trećinu ili četvrtinu svoje težine! Djeca danas od teških školskih torbi dobijaju skoliozu. Gdje leži rješenje ?
Jutros sam izvagala torbu svog sina, bez pribora za tjelesni. Iznosila je 7,3 kilograma. Moj sin već ima probleme s kralježnicom, tako da mu dodatno opterećenje jednostavno ne treba, niti ga smije imati. Javile su se i druge mame, slažu se kako je školska torba preveliko opterećenje za svu našu djecu.
Javljaju se i razne ideje kako bi se adekvatno riješila ova višegodišnja problematika. Da li je rješenje da jedan dio udžbenika ostaje u ormarićima u školi kako se to čine u mnogim zapadnim zemljama na koje se rado pozivamo.?Nadamo se kako će se ovaj problem riješiti na zadovoljstvo djece i roditelja, jer djeca i njihovo zdravlje je ipak najvažnije!

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Nuncijata od danas ima novouređeno dječje igralište. Naime, igralište je doživjelo renovaciju, prošireno je, a ugrađene su i nove sprave kao i sprave za vanjsko vježbanje. Novouređeno je igralište danas obišao dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa svojim je zamjenicama Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić te privremenim pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Mihom Katičićem, nakon što su prethodno obišli i novouređeno igralište u Zatonu Malom. Radovi na oba dječja igrališta započeli su u drugoj polovici kolovoza, a kako je tom prilikom i najavljeno, završeni su u roku, do početka nove školske godine.

"Moram iskazati veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, ali i činjenicom da imamo novo igralište koje mogu jednako koristiti i mještani Zatona, ali i djeca iz obližnjeg vrtića. Odmah po preuzimanju vlasti kazali smo kako ćemo srediti četiri dječja igrališta, prva dva Zaton i Nuncijata su sređena, a u procesu su još dva igrališta u Mokošici za koje očekujemo da će biti gotova tijekom listopada", kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Dječja igrališta na Nuncijati i u Zatonu hitno su trebala renovaciju zbog dotrajalosti sprava za igru, a ono u Zatonu dodatno je prilagođeno i vrtićkom uzrastu. Naime, na jednom dijelu sadašnjeg igrališta na Nuncijati bio je zapušteni boćarski teren koji se nije koristio, a ovom su renovacijom stanovnici Nuncijate dobili igralište s modernim i sigurnim spravama. Podsjetimo, vrijednost je radova na oba igrališta 520 tisuća kuna, a u to je uključena priprema terena, postavljanje novih dječjih sprava i sprava za vanjsko vježbanje.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Iako žene prema nekim istraživanjima čine 60 posto svih putnika koji se voze taksijem, situacija za volanom znatno je drugačija.

I ne tiče se to samo taksija, već i popularnog Ubera, čijim vozilima upravlja 86 posto muškaraca. Dodajte tome činjenicu kako je u Londonu 98 posto vozača taksija muškog spola, pa nije ni čudo da se javljaju inicijative o „ženskoj“ vožnji.

Upravo zbog nastojanja da se promjeni trend te da žene postanu više zastupljene kao vozači, u Parizu se pojavila taksi-služba u kojoj automobilima upravljaju isključivo osobe "nježnijeg spola".

Tvrtka Women Drive obećala je svim Parižankama kako će se u njihovim vozilima voziti opušteno, bez napadnih pogleda i neugodnih pitanja. „Cilj je pokazati kako industrija transporta ne pripada samo muškarcima, ali i omogućiti ženama potpuni mir za vrijeme vožnje“, izjavila je osnivačica tvrtke Sarra Boubchir u razgovoru za Le Figaro.

Uz vozačicu, u svakom se autu nalazi i voda, setovi za uljepšavanje i tableti, tako da je ovo usluga na gotovo najvišoj razini, a uza sve nabrojano moguće je i online bukiranje.

Recimo kako su neke usluge posebno dizajnirane za turiste, a one uključuju razgledavanje Pariza, a automobil je moguće iznajmiti ne samo za kratke vožnje već i na sat ili cijeli dan.

Za kraj, možemo zaključiti kako je ideja o ženskom taksiju u glavnom gradu Francuske itekako naišla na plodno tlo, jer Parižanke najčešće za usluge prijevoza koriste upravo Women Drive.

Izvor: Punkufer.hr (https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/pariz-dobio-taxi-sluzbu-rezerviranu-za-ljepsi-spol---487586.html)

Objavljeno u Lifestyle

Plastična je kirurgija konstantno na meti kritika zbog iskrivljavanja ideala ljepote. Ali nova studija otkrila je njezinu pozitivnu stranu – pomaže u odvikavanju od cigareta.

Koliko god razlog bio apsurdan (jer je potrebno mjesec dana prije zahvata prestati pušiti, s obzirom na to da nikotin usporava cirkulaciju i zacjeljivanje), pomaci su vidljivi jer je čak 25 posto pacijenata zauvijek ostavilo cigarete nakon operacije, pokazalo je istraživanje.

Od onih koji su se i vratili cigaretama, njih 40 posto smanjilo je dnevnu dozu nikotina, a čak 70 posto ljudi izjasnilo se da ozbiljno razmišlja o prestanku pušenja. Za zacjeljivanje rana potrebne su prohodne krvne žile, a nikotin je poznat po njihovu sužavanju.

Kirurzi zato zahtijevaju da se prestane pušiti barem 3 – 4 tjedna prije kako bi se smanjio rizik od komplikacija i ubrzao oporavak. Plastična kirurgija uzela je maha – samo u Americi potrošeno je 16 milijardi dolara na estetske korekcije, što iznosi gotovo 100 milijardi kuna.

Izvor: Net.hr (http://net.hr/magazin/zdravlje-i-ljepota/nova-metoda-prestanka-pusenja-zakazete-termin-kod-plasticnog-kirurga-i-dobijete-odvikavanje-gratis/)

Objavljeno u Lifestyle

Među očite modne pogreške ubrajaju se kombinacija smeđeg remena i crnih cipela ili npr. čarape i sandale, ali postoji i nekoliko njih kojih ustvari uopće nismo svjesne, ali nam cijela kombinacija na kraju baš ne izgleda kako bi trebala

1. MALO PREVIŠE OTKRIVENE KOŽE

U ovom prijelaznom razdoblju još uvijek nosimo puno komada koji više otkrivaju nego pokrivaju. Međutim, ako pokažete previše kože, moguće je jednostavno odavati krivi dojam.

Bolja varijanta: uska koktel haljina do ispod koljena s rukavima ili bez.

2. POGREŠNI KROJ HLAČA

Bez obzira koliko su popularni opušteni modeli "boyfriend" traperica kod takvih krojeva vrlo lako se može dogoditi da umjesto stajliš, cjelokupan dojam bude pomalo nemaran.

Bolja varijanta: Hlače koje pristaju savršeno i naglašavaju figuru na svim pravim mjestima.

3. PREVIŠE NAKITA

Prije nego izađemo iz kuće, uvijek se trebamo sjetiti poznate rečenice Coco Chanel. Znači, kako bi bile sigurne, uvijek skinite jedan komad nakita. To posebno vrijedi ako volite nositi sjajni nakit - zlato, šljokice, kristale. Uvijek je važno ne pretjerivati.

Bolja varijanta: Doza elegancije može se postići trenutačno jako trendi minimalističkim nakitom.

4. PRENISKE ILI PREVISOKE POTPETICE

Kod odabira visine potpetica, uvijek je važno "pogoditi" visinu - nikako ne bi smjele biti previsoke jer dojam može biti nezgrapan, ali ni preniske cipele nisu dobar odabir. Ciljajte negdje između.

Bolja varijanta: Trgovine s obućom trenutačno su prepune elegantnih polusandala sa srednje visokom potpeticom koje će vam olakšati odabir.

5. "OVERSIZED" NA KRIVI NAČIN

Ovaj trend jako je popularan već sezonama, a bit će i ove. Važno je pripaziti da "oversized" komadi ipak ne budu preveliki jer se u takvoj odjeći možete potpuno "utopiti".

Bolja varijanta: Kada kupujete ovakvu odjeću, uvijek povedite prijateljicu za drugo mišljenje.

6. PREVIŠE STVARI U TORBICI

Torbice se ponekad mogu pretvoriti u mini ormare i često nam se događa da u njima nosimo baš sve što nam može trebati tijekom dana. Međutim, cjelokupan dojam možete biti težak i natrpan.

Boja varijanta: Manji model torbice, ali dovoljno velik da vam stanu najpotrebnije stvari. A i kralježnica će vam biti zahvalna.

7. NEBRIGA OKO DETALJA

Ovo je možda najčešća pogreška koju rade gotovo sve žene. Detalji su važni i stiliziranje stvarno može učiniti razliku.

Bolja varijanta: Pripremite kombinaciju večer prije i odvojite nekoliko minuta kako biste se posvetile detaljima.

Izvor: Zadovoljna.hr (https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/7-modnih-popravaka-za-greske-zbog-kojih-ponekad-ne-izgledamo-savrseno---488059.html)

Objavljeno u Lifestyle

Nije nam jasno zašto se svijet svaki put čudi kada jedna žena u pedesetim, poput Salme Hayek, izgleda odlično i duplo mlađe od svojih godina. Nije stvar samo u genima i jeste li novčano potkovani kao celebrityji već i u načinu razmišljanja i odnošenja prema životnim situacijama. Iako to rijetko priznajemo, stres i manjak samopoštovanja mogu nas uvelike postarati, baš kao i loša hrana ili nedostatna rutina njege tijela.

Iako izgleda kao da se svakodnevno macka raznoraznim kremicama i pohodi kozmetičke (i tko zna kakve još) tretmane, Salma svoju ljepotu i mladenački izgled duguje zbilja jednostavnim trikovima. U intervjuu za New York Times otkrila je svoju beauty rutinu, a ono najbolje kod nje jest što zagovara prirodnost prije svega.

Ne pretjerujte s čišćenjem

Zaboravite čišćenje kože agresivnim gelovima čim se probudite. Salma svoje lice čisti samo navečer jer se koža tijekom noći regenerira i podmazuje prirodnim sebumom. Nema potrebe da ju ujutro isušujete.

Manje je više

Prema Salminoj beauty filozofiji, potreba za cijelom vojskom proizvoda rezultat je dobrog marketinškog trika. Kod nje nećete vidjeti nagomilane proizvode u kupaonici već one koji su apsolutno nužni. Dan započinje osvježavanjem lica tonikom od ružinih latica, nakon kojeg nanosi hidratantnu kremu.

“Navečer skidam šminku kokosovim uljem, a njegove ostatke uklanjam ružinom vodicom. Također volim koristiti vrući ručnik natopljen tonikom od ruže”, otkrila je Salma.

Lagano s pilingom

Jedna stvar koju nikada ne radi? Pretjeruje s pilingiranjem. “Piling nekoliko puta tjedno možda će vašu kožu učiniti ljepšom, ali samo trenutno, ne i dugoročno. Vidim mnogo žea u Los Angelesu koje toliko pretjeruju s pilingom da im se lice nekontrolirano sjaji”, tvrdi Salma.

Multitaskajte s make upom

Kako ima opušten pristup k njezi kože, slično je i s make upom. Na svakodnevnoj bazi nosi malo pudera te ruž za usne koji joj služi i kao rumenilo. “Volim boje i teksturu Clinique Pop ruževa, a puno koristim i Charlotte Tilbury proizvode. U torbici na crvenom tepihu uvijek imam Sisley balzam za usne. Kevyn Aucoin ima predivna rumenila” rekla je za NYT.

Pustite kosu da diše

Razlog zašto Salmina kosa uvijek izgleda sjajno i zdravo leži u tome što je rijetko stilizira. “Moja kosa je kovrčava i divlja dok ne radim”, dodaje.

Prihvatite svoje godine

Prelijepa glumica također nikada ne boji svoju kosu: “To je moja prirodna boja i prirodne sijede vlasi”. Jedan od razloga zašto nikada nije obojila kosu jest, kako kaže, nestrpljivost; jednostavno ne podnosi čekanje da se boja uhvati.

“Ne želim proživjeti ono što je ostalo od moje mladosti pretvarajući se da sam mlađa i tako propustiti uživati u životu”, zaključila je.

Izvor: Žena.hr (http://net.hr/zena/zdravlje-ljepota/salma-hayek-drzi-se-svoje-beauty-filozofije-evo-kako-i-u-pedesetima-blistati-kao-da-vam-je-dvadeset/)

Objavljeno u Lifestyle

Zbog planiranih radova na postrojenju DV 10 kV NOVA SELA – POZLA GORA bit će obustava električne energije dana 06.09.2017.godine (srijeda) u vremenu od 09.00 do 12:00 sati u u naseljima: Čarapine, Šiljezi, Jakići, Dominikovići i Pozla Gora.

NAPOMENA : U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.

HEP-pogon Metković

Objavljeno u Metković

Danas smo u društvu gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i njegovog zamjenika Damira Raića obišli radove u Ulici sv. Franje Asiškoga u Metkoviću. Završava se obnova asfalta i uređuje novo parkiralište dugo 100, a široko 3,3 m nasuprot crkve, kako bi se olakšalo parkiranje za vrijeme svetih misa .Izvođači radova su Dubrovnik ceste od čijih djelatnika saznajemo  da će ulica biti u potpunosti sanirana u roku od tjedan dana. 

Ulica Put groblja biti će gotova najkasnije za mjesec dana. U javnosti vlada veliki interes za radove u ovoj ulici, jer kada su sahrane, otežana je komunikacija automobilima. Sad se Gradskom groblju sv Ivana smože pristupiti samo ulicom iz Potkraja što često izaziva zastoje i gužve. Nadamo se da smo zadovoljili znatiželju mnogih koji su zvali i interesirali se o završetku ulice. 

Nino Erceg

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik