nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 06 Rujan 2017
Srijeda, 06 Rujan 2017 17:26

Gitarist Maroje Brčić nastupa u Dvoru

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, u četvrtak 7. rujna dubrovački gitarist Maroje Brčić održat će recital u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.
Maroje Brčić je na koncertnim podijima prisutan više od 25 godina i to kao solist, kao član raznih komornih tijela te kao solist uz orkestar (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački solisti, Mostarski komorni orkestar, Sarajevska filharmonija, Orkestar Makedonske nacionalne opere te moskovski Gnjesinski virtuozi). Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Potaknuo je brojne autore da pišu za gitaru, pa su tako svoja djela za jednu ili više gitara, za gitaru i flautu te tri gitare i glas napisali ugledni skladatelji: Željko Brkanović,

Nikša Njirić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš, Philip Bracanin, Anđelko Klobučar i Zoran Juranić.
Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Diplome Milka Trnina (s Dubrovačkim gitarskim trijom), za koncert sa Zoranom Dukićem na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađen je uglednom nagradom Orlando 2009. godine, ali i ove godine za Koncert kvarteta zajedno sa Zoranom Dukićem, Petritom Çekuom i Tvrtkom Sarićem.

Program koncerta 7. rujna je sljedeći:

Hans Haug: Alba
Napoléon Coste: Les Bords du Rhin, op. 18
Les Soirées d'Auteuil, op. 23
Johann Kaspar Mertz: Iz ciklusa Bardenklänge
Goran Listeš: Fantasia op. 7
Joaquín Rodrigo: Junto al Generalife
Pequeña sevillana

Ulaznice za koncerte dostupne su u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama te jedan sat prije početka koncerta. Broj za informacije i rezervacije je 417 110 ili 091 613 7314. Povlaštene cijene ulaznica dostupne su i za ovaj koncert isključivo na blagajni orkestra.

Realizaciju Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto pomažu Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik, Valamar Riviera, Jadranski luksuzni hoteli, Hoteli Maestral, Austrijski kulturni forum te Nportal.

Nportal

Objavljeno u Kultura

Priopćenje MOST-a NL prenosimo u cijelosti:

'Zastupnik Mosta nezavisnih lista i politički tajnik stranke Nikola Grmoja uputio je zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću o graničnom prijelazu Metković. Uslijed najava o otvaranju novog graničnog prijelaza GP Metković (Doljani) istaknuo je potrebu da upozori, kako premijera Plenkovića tako i javnost, na trenutno stanje na terenu kao i cjelokupnu kronologiju vezanu uz izgradnju ovog graničnog prijelaza u ulici Stjepana Radića u Metkoviću.
Naime, još u travnju 2014. godine tadašnji gradonačelnik grada Metkovića Božo Petrov, nakon saznanja o planiranoj gradnji graničnog prijelaza između kućnih brojeva 104. i 110. u navedenoj ulici, dopisom (Klasa: 212-02/14-01/01 Urbroj: 2148/01-02-14-1) se obraća Ministarstvu financija, Samostalnoj službi za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza tj. njezinom načelniku Anti Kapulici, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture tj. ministru Hajdaš Dončiću, Ministarstvu poljoprivrede (ministar Tihomir Jakovina), Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama.
Navedene institucije upozorio je na puno pogodniju lokaciju za izgradnju samog graničnog prijelaza koja bi usto višestruko smanjila troškove izgradnje naprijed navedenog graničnog prijelaza.
Nadalje, gradonačelnik Petrov je tada ponudio kao moguću lokaciju naziva Đumruk na području koje je u vrijeme Austro-Ugarske vladavine bila žandarmerija i državna granica o čemu svjedoče brojni dokumenti, a i još uvijek postojeći objekti. Naime, na udaljenosti od samo 80 metara od katastarske državne granice prema Bosni i Hercegovini nalazi se prirodno proširenje i usjek u brdu koji je ukupno s magistralnom cestom širok i dug više od 50 metara s ukupnom površinom od 2500 m2. Obiteljske kuće na tom dijelu su uvijek pripadale gradu Metkoviću iako su katastarski u BiH. Plaćajući struju, vodu, komunalnu naknadu, poreze i prireze gradu Metkoviću stanovnici ulice Stjepana Radića do broja 124 smatraju se građanima grada Metkovića.
Gradonačelnik Petrov je upozorio sve nabrojane institucije da se na istom tom području, 130 metara udaljenom od katastarske državne granice, nalazi vodocrpna stanica u vlasništvu Hrvatskih voda sa pripadajućom trafostanicom. Tu crpnu stanicu vrijednu nekoliko milijuna tadašnjih njemačkih maraka izgradio je PIK Neretva Opuzen, nekadašnji poljoprivredni gigant te je tunelom dužine oko 520 metara kroz brdo Predolac omogućeno navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina na području grada Metkovića (Koševo i Vrbovci) te područja grada Opuzena i općine Slivno. Crpna stanica i danas radi te zapošljava određeni broj ljudi iz radne jedinice Hrvatske vode Opuzen.
Osim toga, tadašnji gradonačelnik Petrov upozorio je nadležne da se gradnjom graničnog prijelaza na području koje je smješteno ispred crpne stanice (prema RH) neizbježno predajemo u ruke Bosni i Hercegovini nešto što je naše i što je od velikog značaja za poljoprivredu ovog kraja. Iako je Božo Petrov iscrpno obrazložio svoj prijedlog, koji bi bio ne samo puno povoljniji, nego bi, kako je istaknuo u svom dopisu za život u gradu Metkoviću i njegovo normalno funkcioniranje bilo važno da se granični prijelaz pomakne što više prema teritoriju BiH jer će gužve i kolone vozila blokirati cijeli grad. Usprkos svim tim upozorenjima nikakve reakcije nije bilo, a granični prijelaz je izgrađen samo 700 metara od zgrade Gradske uprave, Gradskog kulturnog središta Metković i samog središta grada Metkovića, a građani i dalje tijekom ljeta imaju prometni kolaps iako se sadašnji granični prijelaz nalazi oko 1,5 kilometara od same katastarske granice u dubini teritorija BiH.
I dok je trajala sama izgradnja, tadašnja zamjenica Katarina Ujdur slala je dopise ministru financija Zdravku Mariću, međutim Ministarstvo financija odnosno RH je u izgradnju graničnog prijelaza dala 20 milijuna kuna na neadekvatnoj lokaciji, i uz to taj granični prijelaz tehnički loše izvela. Kao Gradska uprava Metkovića inzistirali smo da ovakav granični prijelaz ne dobije uporabnu dozvolu, ali imamo informacije da je i otpor grada Metkovića i novog gradonačelnika sve slabiji zbog pritiska da se granični prijelaz što prije otvori tj. da što prije dobije uporabnu dozvolu.
„Zbog svega navedenog zahtijevam od predsjednika Vlade RH da se što prije nađe rješenje za GP Metković kao i da se utvrde odgovorni za odabir lokacije, ali i lošu tehničku izvedbu ovog graničnog prijelaza. Zanima me i kako misle riješiti problem oko GP Metković. Ako bi, kojim slučajem, ovakav granični prijelaz dobio uporabnu dozvolu i bio stavljen u funkciju, doći će do velikog negodovanja stanovnika ulice Stjepana Radića kojima ću se u najavljenim prosvjedima i sam pridružiti zajedno sa gradskim vijećnicima Mosta nezavisnih lista,“ istaknuo je Nikola Grmoja u obrazloženju zastupničkog pitanja.
Jedino realno rješenje, s kojim se slažu i stanovnici Ulice Stjepana Radića u neposrednoj blizini novog prijelaza, je u otkupu kuća s obje strane granice ili premještanje prijelaza prema BiH što ne bi trebalo biti preskupo s obzirom na to da je sve montažno. Sadašnje stanje ne udovoljava ni uvjetima malograničnog prijelaza, a kamoli potrebama jednog od najfrekventnijih prijelaza između RH i BiH.'

 

MOST NL

 

Objavljeno u Politika

Predavanjem Davora Rostuhara „Usudi se sanjati“  u utorak, 5. rujna, Dubrovačke knjižnice nastavile su ciklus putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“. U prepunoj Čitaonici Narodne knjižnice Grad Rostuhar je najavio prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, ali i podijelio svoja dosadašnja iskustva s putovanja budući da je u proteklih 16 godina obišao 100 zemalja.

Na svijetu postoje tri točke koje golicaju maštu istraživača već stotinama godina - Sjeverni pol, Južni pol i Mt. Everest, a ekspedicija na Južni pol ostala je posljednja velika klasična ekspedicija koju još nije napravio nitko iz Hrvatske ili šire regije. Ekspedicija se smatra uspješnom ako se prijeđe put od obale Antarktike do Južnog pola, što na najlakšoj „Hercules“ ruti iznosi 1200 kilometara. Davor Rostuhar se za taj put priprema već dvije godina, a planira ga prevaliti u 50 dana. Ekspedicija počinje u prosincu i trajat će do siječnja 2018.

Rostuhar je studirao povijest i sociologiju no studij je prekinuo kako bi se u potpunosti mogao posvetiti putovanjima te poslu slobodnog fotografa i pisca. Iako je odustao od formalnog obrazovanja neprestano se usavršava i obrazuje na području sociologije i povijesti što unosi dodatnu dimenziju u njegova putovanja. Dubrovačkoj publici Rostuhar je poručio „kako je život zbroj odluka i kako odlukama kreiramo sudbinu“.  Ističe dva postulata: „Slušaj svoje srce“ objašnjavajući kako se odgovori skrivaju u tišini; te „Pitaj se zašto?“  tražeći izvor motivacije te zaključuje kako je snove moguće ostvariti.

U Dubrovnik Rostuhar je došetao u okviru pripremne ljetne turneje po hrvatskoj obali od 1200 kilometara, te kako bi promovirao i prikupljao sredstva za ekspediciju. S dvojicom kolega osnovao je Klub za ekspedicionizam i kulturu KEK koji se bavi organiziranjem ekspedicija u najzabačenije zakutke svijeta te prezentiranjem svjetskih kultura u Hrvatskoj. Informacije kako se može podržati ekspediciju Polarni san dostupne su na stranici KEK.

______________________

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Objavljeno u Lifestyle

Polazak u prvi razred veliki je trenutak u životu svakog djeteta i njegova roditelja. Promjena okoline, nove obveze, ograničenje i strukturiranje djetetova vremena samo su neki od izazova koje treba nadvladati u prvim školskim koracima. U takvoj je situaciji uvijek dobro poslušati savjet stručnjaka pa je za čitatelje Nportala, a pogotovo one čiji su prvaši s ponedjeljka krenuli u školu, pregršt korisnih savjeta dala socijalna pedagoginja i dječja terapeutkinja, osnivačica kabineta Baseline, Ivana Klarić Ivančić.

„Najprije je važno s djecom razgovarati o onome što ih očekuje u školi. Roditelji često znaju djecu strašiti školom, govore im da je time došao kraj igranju, da od sada nastupaju samo obaveze, a takav način nije dobar. Djetetu treba točno reći što će ga dočekati u školi, da će imati obveze, da će morati slušati učiteljicu, čuvati knjige, ali treba im reći i da će biti vremena za igru i druženje s prijateljima. Važno je na taj način biti podrška djetetu, iz početka zajedno s njime pripremati knjige, ali i poticati njegovu samostalnost“, naglašava Klarić Ivančić i dodaje kako je važno na vrijeme obavijestiti dijete o svim promjenama koje u školi slijede, od upoznavanja novih prijatelja, ostajanja kod kuće nasamo, pa sve do samostalnog prelaska ceste, oblačenja za školu i spremanja torbe.

Klarić Ivančić ističe da je s djetetom potrebno s djetetom uvježbavati put do škole, upozoriti ga na opasne situacije ili mjesta na cesti koja su opasna kao i biti uz dijete prve dane te graditi pozitivne stavove o školi, učenju, učiteljici. Najveći je stres prvašima činjenica da im je sada vrijeme ograničeno i drukčije strukturirano te se moraju naviknuti da moraju završiti ono što su započeli.

„Prvi razred je potpuno drukčiji od vrtića na što su djeca navikla, u vrtiću djeca imaju više slobode i ako nešto baš ne žele raditi, ne trebaju, a u školi je ipak drukčije. Promatram ih kako se cijelo prvo polugodište još igraju pod klupom, padaju im olovke, donose igračkice. Djeci jednostavno treba vremena da se prilagode strukturi“, ističe Klarić Ivančić.

Polaskom u prvi razred mnoga djeca mogu pokazivati probleme sa stajanjem mirno na jednome mjestu, koncentriranjem na konkretne zadatke što se često olako okarakterizira hiperaktivnošću. Međutim, naglašava Klarić Ivančić, „za dijagnozu ADHD – a potrebno je da se dijete tako ponaša u školi, kod kuće i u svojoj okolini, ali najčešće je tu ipak prisutan samo problem prilagodbe“. Klarić Ivančić ističe kako se situacija kod prvaša po ovom pitanju mijenja te da su, upravo suprotno, previše inertni.

„Dolaze nam sve zahtjevnije generacije prvaša koje su jako usporene, nemaju dobro razvijene grafomotoričke vještine. Ove sam godine kod djece primijetila da su spori i da imaju poremećaj koncentracije puno više nego ranije, ali ne u smislu hiperaktivnosti i nemogućnosti sjedanja na istom mjestu, nego više kroz nemogućnost fokusiranja, jako im je lako omesti pažnju. Vjerujem da je to uzrokovano time što više vremena provode pred ekranima, manje se radi s djecom, manje ih se uvježbava. Neuvježbani su za prvi razred, ova nova generacija je zaista posebna. Najčešće primijetim da su djeca spora, da ne stižu na vrijeme i zvjerkaju okolo, jako im je lako otkloniti pažnju“, naglašava Klarić Ivančić.

Za sve one roditelje koji se pitaju treba li njihovo dijete znati čitati i pisati i prije polaska u prvi razred, Ivana Klarić Ivančić ističe kako to nije nužno jer se te vještine stječu kroz cijeli prvi razred, a dodaje da je puno važnije raditi na emocionalnoj i socijalnoj zrelosti djeteta.

„Emocionalna zrelost podrazumijeva stabilnost, pozitivnu sliku o sebi, samokontrolu, što se može poticati kroz dovoljno prilika za igru s drugom djecom, da dijete može izraziti svoje emocije, a da ga odrasli ne kritiziraju, da mu se dopusti da bude i ljuto i tužno i da mu odrasli dozvole da te emocije i pokaže, ali na prihvatljiv način, primjerice, ponuditi mu da ispara papir, udara šakom u jastuk. Socijalna zrelost više je usmjerena na suradnju, vještine komunikacije s vršnjacima i odraslima i tu je važno da dijete ima dovoljno kontakata s drugom djecom, odraslima, važno je djetetu strukturirati vrijeme“, ističe Klarić Ivančić i dodaje da se radne školske navike grade već kod kuće kroz sitna zaduženja primjerena djetetu.

„Djetetu se može, primjerice, zadati da pospremi krevet, stol, pobriše prašinu, pospremi igračke, što će ga pripremiti za nova zaduženja. Kod polaska u prvi razred često je problem da dijete ne zna što se od njega očekuje i to mu je najveći strah. Roditelji to znaju pogoršati prijeteći školom, uspoređujući ga s braćom i sestrama ili čak pojedini roditelji rade potpuno suprotno te uopće s djetetom ne razgovaraju o školi. Često se na djecu reflektira roditeljeva nesigurnost. Roditelji se pitaju hoće li se dijete uklopiti među vršnjacima, hoće li uspjeti svladati sve što se od njega očekuje, kakva će biti učiteljica, hoće li razumjeti dijete, a često se pitaju je li njihovo dijete uopće dovoljno dobro za prvi razred i onda svoju nesigurnost prenesu na dijete“, zaključuje Ivana Klarić Ivančić te poručuje roditeljima da zauzmu čvrst stav po pitanju škole kako bi i djeca polaskom u prvi razred sa sigurnošću krenula u susret novim obvezama i izazovima.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Smilje se najviše koristi kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Uz njega je vezano vjerovanje da može izbrisati tragove vremena na licu. Ulje smilja ima nevjerojatno snažno antioksidativno djelovanje.

Smilje je zeljasta višegodišnja biljka iz roda Helichrysum koja obuhvaća oko 300 vrsta rasprostranjenih u Africi, Aziji i Australiji, a oko 25 vrsta može se naći u Europi i na Mediteranu. Botanički naziv vjerojatno potječe od grčkih riječi helios (sunce) i chrysos (zlato), jer mnoge vrste imaju zlatnožute glavice. Smilje se na engleskom naziva everlast, na francuskom l’immortelle. Svi ti pomalo misteriozni nazivi upućuju na njegovu "besmrtnost", odnosno na činjenicu da nikad ne vene, čak ni kada je ubrano.

Listovi smilja su brojni i duguljasti, a cvjetovi su zlatnožute boje. Biljka raste na pjeskovitim i suhim travnatim mjestima, a cvjeta od lipnja do listopada. Iz smilja se dobiva smolast aromatični ekstrakt arenarin, koji se koristi u poljoprivredi i hortikulturi. Zaustavlja razvoj mnogih mikroorganizama na biljkama, stimulira rast (kod rajčice) i štiti biljke od bakterioza. Smilje je dvodomna biljka, što znači da razlikujemo biljku koja nosi ženske cvjetove i biljku koja nosi muške cvjetove. Cvjetovi zadržavaju boju, no nešto blažu, i nakon sušenja pa ga cvjećari često koriste u izradi suhih aranžmana.

SKUPOCJENO SREDSTVO PROTIV BORA

Smilje je najpopularnije kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože. Ulje smilja ima nevjerojatno jako antioksidativno djelovanje: istraživanja su pokazala da redovitom upotrebom ova biljka smanjuje dubinske bore 19 posto, a ukupan broj bora 14 posto. Upečatljiv miris smilja, slatkast, slojevit i iznimno parfemski, davno je nagnao ljude da ga koriste u kozmetici. Kao i kod svih biljaka, miris potječe od eteričnog ulja. Vrlo je složenog sastava - sadrži spojeve poput nerola i nerilacetata te skupinu zanimljivih spojeva - italidiona, kojih gotovo i nema u drugim vrstama bilja. Prije nego što je destilacija eteričnog ulja postala uobičajena, smilje se "potapalo", odnosno maceriralo u uljima poput maslinovog ili bademovog, jer biljna ulja dobro otapaju eterično ulje. Takav macerat dobivao bi ugodan miris cvjetova smilja. Koristio se prije svega u kozmetici i za njegu kože sklone upalama.

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto) pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Mora se destilirati posve svježa, a ne sušena biljka. Stoga je njegova cijena visoka, baš kao što i priliči biljci besmrtnosti.

U TRADICIONALNOJ MEDICINI

Smilje je našlo puno načina primjene u tradicionalnoj medicini. Osim što zaustavlja krvarenja i sprečava stvaranje krvnih podljeva, djeluje regenerativno i protuupalno. Smanjuje razinu kolesterola, ublažava bolove i snižava krvni tlak. Odlično je sredstvo protiv kroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, a koristi se i za razlaganje žučnog kamenca i čišćenje mokraćnih kanala. Dio je mnogih čajnih mješavina za liječenje kroničnog bronhitisa.

Macerat od smilja

Macerat smilja možete koristiti za uklanjanje strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, kod psorijaze. Kao prirodno sredstvo pomaže kod suhe, oštećene i iritirane kože, opeklina i modrica.

Priprema macerata: Svježe ubrano smilje stavite u staklenku i prelijte maslinovim uljem tako da ulje bude dva prsta iznad bilja. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na toplom i sjenovitom mjestu 40 dana. Umjesto maslinovog ulja možete koristiti ulje makadamije, suncokreta, kokosa ili bilo koje drugo hladno prešano ulje.

Pripravci i recepti

Protiv hematoma: Premažite modricu biljnim uljem i zatim umasirajte 1-2 kapi eteričnog ulja smilja. Modrica će proći za nekoliko dana.

Za jači imunitet: Za podizanje imuniteta trebalo bi redovito piti čaj od smilja najmanje tri mjeseca.

Umiruje opekline od sunca: Ulje smilja može pomoći kod ublažavanja opeklina od sunca. Možete pomiješati malu količinu ulja smilja s malo kokosova ulja i nanijeti izravno na zahvaćena područja. Ublažit će bolove i potaknuti obnovu oštećene kože.

Čaj od smilja: Čaj od smilja odlično je sredstvo za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre. Pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu i lučenje probavnih enzima iz gušterače.
PRIPREMA: Tri velike žlice suhog smilja prelijte s pola litre vrele vode. Ostavite preko noći i ujutro procijedite. Pijte tri puta na dan, prije obroka.

Mješavina protiv bora: Pomiješajte 10 ml ulja ploda divlje ruže s pet kapi eteričnog ulja smilja. Koristite redovito ujutro i navečer.

Smilje u kuhinji

Smilje ima intenzivan gorkast okus sličan okusu curryja. Baš kao i curry, može se dodavati različitim jelima.

Rižoto od smilja

Sastojci (3 osobe):

desetak cvjetova smilja

glavica crvenog luka

3 češnja češnjaka

40 g pršuta

2 tikvice

1 litra povrtnog temeljca

4 male šalice riže

kockica maslaca

parmezan

2 žlice maslinova ulja

mala šalica prošeka

Priprema:

Usitnite cvjetove, a na maslinovu ulju u koje ste dodali malo maslaca propirjate luk pa dodajte narezan pršut.

Ubacite narezane tikvice i još malo propirjajte.

Dodajte rižu i prošek. Promiješate i polako dolijevajte povrtni temeljac.

Nakon desetak minuta pirjanja dodajte cvjetove smilja i nastavite pirjati.

Kada je riža gotovo kuhana (pazite, ne smije biti prekuhana), probajte pa ako treba, dodajte malo soli i papra.

Ugasite vatru i ubacite kockicu maslaca, poklopite i pustite da malo odstoji. Pospite rižoto parmezanom.

Izvor: Živim.hr (http://zivim.hr/disem/sve-o-cvijetu-koji-nikad-ne-vene-i-vjesto-brise-tragove-vremena-na-licu/)

Objavljeno u Lifestyle

Ako ste jedna od onih trudnica koje nemaju jutarnjih mučnina, saznajte koji je razlog tome i trebate li se brinuti?

Sve ostale buduće mame bore se s mučninama tijekom trudnoće, a vi ste prošli kroz prvo tromjesečje, bez naznaka mučnina i povraćanja. No, iako nemate taj nelagodan osjećaj, možda se pitate je li vaša beba dobro i što nije u redu s vama?

Bez brige! "Gotovo 30 posto trudnica u potpunosti preskoče bilo kakve mučnine", kaže dr. Michele Hakakha, ginekolog s Beverly Hillsa i autor knjige 'Expecting 411'. "I to je definitivno nešto oko čega biste trebali biti sretni."

Dakle, tko su te sretnice koje izbjegnu višetjedno 'slavlje' u kupaonici? Sasvim iskreno, to bi mogao biti bilo tko. "Neke žene mogu doživjeti jutarnje mučnine, a neke žene ih jednostavno ne doživljavaju. Neke žene ih nemaju u prvoj trudnoći, ali imaju u drugoj i obratno", kaže dr. Marra Francis, ginekologinja iz Texasa i autorica knjige: 'Mommy MD Guides'. "Ne doživljava svatko jutarnje mučnine, baš kao što svatko ne doživljava mučnine od putovanja."

Možda ste jače građe, možda bolje obrađujete porast razine hormona, poput beta HCG (humani korionski gonadotropin), estrogena i drugih hormona koji dolaze tijekom prvog tromjesečja. Te razine hormona se brzo šire u prvim tjednima trudnoće, što može uzrokovati pomutnju u vašem želucu. Nakon što dođete do drugog tromjesečja, te razine, iako još uvijek u porastu, lakše podnosite.  

Kod manjeg postotka žena, nedostatak jutarnje mučnine može ukazivati da je njihova razina hormona znatno niža od prosjeka i da imaju povećan rizik od spontanog pobačaja, ali to najčešće nije slučaj - a, svakako ne treba brinuti ako ne osjećate jutarnje mučnine, sve dok vaš ginekolog misli da razina hormona izgleda zadovoljavajuće. "Dolazile su mi mnoge žene u panici jer nisu osjećale nikakve jutarnje mučnine i mislile su da su pod većim rizikom od pobačaja", kaže dr. Francis i dodaje: "Ako nemate jutarnje mučnine, to ne znači da imate abnormalne razine hormona, to samo znači da tolerirate trudnoću bolje."

Ipak, nemojte se prerano veseliti! Čak i ako ste prošli prvo tromjesečje bez mučnina, to ne znači da ih uopće nećete imati. Iako većina žena jutarnje mučnine proživljava između 8. i 14. tjedna, svaka žena i svaka trudnoća je drugačija, te biste svoju porciju mučnina mogli dobiti nešto kasnije. 

Da zaključimo, ako ste bez mučnina, smatrajte se sretnom i uživajte u činjenici da kroz ono, što mnogo žena smatra najtežom stvari u trudnoći, prolazite bez previše problema. 

Izvor: Klokanica.hr (https://klokanica.24sata.hr/trudnoca/trudnica/zasto-neke-trudnice-nemaju-jutarnje-mucnine-7918)

 Nportal

Objavljeno u Lifestyle

O ljepotama Hrvatske nemamo više ništa novo za reći, ali vam ih možemo pokazati iz jedne druge, impresivne perspektive. Tim povodom donosimo nekoliko zračnih kadrova koje su snimili razni entuzijasti ljetujući na hrvatskoj obali i otocima.

Sudeći prema kišnoj prognozi i puno nižim temperaturama, čini se kao da je ljeto završilo. No, ono kalendarski još uvijek traje i mi od njega nećemo tako lako odustati, kao ni neki entuzijasti koji svoje slobodne dane i dalje provode na hrvatskoj obali i otocima. Činjenica je i da odmor kao takav nije više nimalo pasivan i ne podrazumijeva samo izležavanje na plaži, kupanje i gastro užitke. Oni aktivniji i najambiciozniji tako svaki slobodan trenutak koriste kako bi na što impresivniji način (najviše na Instagramu) dočarali ljepotu lokacije na kojoj se nalaze i uživaju. S obzirom na to da smo u posljednje vrijeme sa svih strana "bombardirani" očaravajućim Instagram fotografijama i videima, posebice onim snimljenim dronom, u nastavku vam donosimo nekoliko njih koje će vas oduševiti i u kojima ćete i dalje uživati u ljetu.

Izvor: Buro24/7.hr (http://www.buro247.hr/lifestyle/buro-izbor/ljetni-kadrovi-hrvatske-snimljeni-dronom-koji-izgledaju-fantasti-no.html)

Nportal

Objavljeno u Vijesti

Sigurne smo kako su vam mame ili bake kao djevojčicama kosu stilizirale pomoću trakica koje su vezale u mašne kako bi se istaknule i bile posebne. Čini se kako ove sezone taj trend neće ostati rezerviran samo za najmlađe, već su ga hrabro isfurale i trendseterice koje su pokazale kako trakica u kosi uistinu je trendi modni dodatak. 

Odlična je vijest što vas ovaj dodatak neće koštati uistinu ništa jer ga vjerojatno već imate doma. 

Ovaj je modni dodatak bio najavljen još na revijama kad su se prikazivale kolekcije za ovo razdoblje jeseni i zime kad su ga u kolekcije uvrstili brojni dizajneri, a sad je red na vama - možete birati između različitih boja i uzoraka, a crni ili onaj točkastog dezena svakako će izgledati najviše chic! 

Izvor: Diva.hr (http://diva.vecernji.hr/moda/za-najpopularniji-jesenski-modni-dodataka-treba-vam-tocno-0-kuna-5074)

Objavljeno u Lifestyle

Centar za poduzetništvo Dubrovnik otvorio je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za subvencionirano korištenje poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru Dubrovnik. Tako Poduzetnički inkubator Dubrovnik ponovo otvara svoja vrata poduzetnicima početnicima koji posluju do 3 godine. Naime, oslobođena su dva uredska prostora na adresi Vukovarska 16, Dubrovnik pa se pozivaju poduzetnici početnici da se prijave i ostvare pravo na subvencionirani prostor te stručnu i savjetodavnu pomoć. Javni poziv nalazi se na web stranici Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik, a za detaljnije informacije možete se obratiti Centru za poduzetništvo d.o.o. na telefon 418-401 ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., javljaju iz Dubrovačko - neretvanske županije.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Nakon što je u lipnju između Dubrovačko - neretvanske županije, Doma zdravlja Dubrovnik i tvrtke Tonikom potpisan ugovor, započeli su radovi na izgradnji Centra za djecu s teškoćama u razvoju – jednom od najvažnijih projekata za županiju.

Ukupna vrijednost građevinskih radova, čiji je rok završetka 180 dana, je oko 4,5 milijuna kuna, a većinu sredstava je osigurala Dubrovačko-neretvanska županija, dok je Dom zdravlja Dubrovnik nositelj cjelokupne investicije. Inače, novi Centar za djecu s teškoćama u razvoju će biti izgrađen na Medarevu, prostoru barake u kojoj je prostor koristila Udruga „Dva skalina“, a koji nije bio adekvatan potrebama. U novoizgrađenom centru će biti prostor za fizikalnu terapiju, radionice, dnevni boravak, sanitarni čvor i svi ostali potrebni sadržaji u potpunosti prilagođeni djeci i njihovim roditeljima, javljaju iz Dubrovačko - neretvanske županije.

 

Nportal

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik