nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 09 Rujan 2017

Nakon što su sinoćnjim nastupom oduševili publiku u Kneževom dvoru, ruski violinist Dmitry Sinkovsky i švicarsko - talijanski lutnjist Luca Pianca večeras su održali recital na istom mjestu, a u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto. Koncert pod nazivom "Stylus phantasticus" donio je u Dvor upravo glazbu 17. stoljeća i zlatnog doba talijanske i engleske umjetnosti. Tako je publika imala priliku čuti djela H. Purcella, M. Uccellinija, H.I.F. Bibera, F. Rognonija, D. Buxtehudea i drugih skladatelja.

Ruski violinist, dirigent i kontratenor Dmitry Sinkovsky vrhunski je izvođač barokne glazbe. Osnove za međunarodnu karijeru stekao na Moskovskom konzervatoriju. Osvojio je nagrade na velikim natjecanjima kao što su Premio Bonporti u Italiji, na Bach natjecanju u Leipzigu, na natjecanju Musica Antiqua u Brugesu u Belgiji do Romanus Weichlein nagrade na natjecanju Biber u Austriji 2009. godine te brojne druge. U posljednjih godinu dana čest je gost Dubrovnika i redovno oduševljava publiku.

Luca Pianca jedan je od osnivača slavnog talijanskog ansambla Il Giardino Armonico. Nastupa u prestižnim dvoranama poput Musikvereina u Beču, Carnegie Halla u New Yorku, a u Dubrovniku je sinoć nastupio prvi put. Surađivao je i sa slavnim Stingom, a s ansamblom Il Giardino Armonico snimio više od 20 CD - ova.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura
Subota, 09 Rujan 2017 21:15

U Blacama ronioci čistili podmorje

Danas je u Blacama, u organizaciji lokalnog ronilačkog kluba ERK Blace održana ekološka akcija čišćenja podmorja. Kako oni kažu, čistila se čitava vala, od mula pa sve do zadnjih kuća. Ovu pohvalnu ekološku akciji potpomogli su ronilački klubovi iz Splita, Imotskog, Zagvozda, Ploča, Vignja, Metkovića, Župe Dubrovačke, Sarajeva, Mostara i Neuma. Jedna od pokretača ove plemenite akcije je i liječnica Jelena Soldo iz Mostara, koja je za vrijeme pauze za ručak podijelila svim sudionicima zahvalnice. Akcija je završila zasluženim večernjim druženjem na rivi, a kako je to danas izgledalo donosimo vam u fotogaleriji.

Nino Erceg

Objavljeno u Vijesti

Jutros s početkom u 10 sati u Prirodoslovnom muzeju u Metkoviću održana je edukativno-kreativna radionica 'Izradimo hotel za kukce', koju su vodili Paula Šunjić, Ranka Pačić i Toni Slišković. U skučenom prostoru ( prošlogodišnji je bio adekvatniji) , ali uz dječju maštu i volju, nastajale su nastambe za prezimljavanje kukaca. Evo što je na Nportal izjavila jedna od voditeljica radionice, Paula Šunjić:

'S početkom nove školske godine završen je ciklus ljetnih radionica u Prirodoslovnom muzeju Metković. Niz edukativno-kreativnih radionica o kukcima zaključen je dvijema uzastopnim radionicama na kojima su djeca izrađivala tzv. hotele za kukce. Nakon vrućih ljetnih dana, ispunjenih zvukovima kukaca i šarenilom dječjih uradaka priču smo završili pripremom za predstojeće hladne jesenske i zimske. Na prethodne dvije radionice djeca su izrađivala tzv. hotele za kukce. Na taj način smo se pobrinuli da im osiguramo siguran smještaj u njima nepovoljnom razdoblju godine, kada je njihovo vrijeme odmora. Današnja radionica pozdrav je našim veselim 'pjevačima' uz želju da im naši hoteli budu ugodan smještaj kako bih nam došli zapjevati iduće ljeto.'

Radionice se naravno nastavljaju, svaku subotu u 10 sati. Tema iduće radionice biti će najavljena s idućim tjednom.

Nino Erceg

Objavljeno u Metković

Nakon što su sinoćnjim nastupom oduševili publiku u Kneževom dvoru, ruski violinist Dmitry Sinkovsky i švicarsko-talijanski lutnjist Luca Pianca će večeras održati recital na istom mjestu s početkom u 21 sat. Koncert pod nazivom Stylus phantasticus donijet će u Dvor upravo glazbu 17. stoljeća i zlatnog doba talijanske i engleske umjetnosti. Tako će publika čuti djela H. Purcella, M. Uccellinija, H.I.F. Bibera, F. Rognonija, D. Buxtehudea i drugih skadatelja.

Ruski violinist, dirigent i kontratenor Dmitry Sinkovsky vrhunski je izvođač barokne glazbe. Osnove za međunarodnu karijeru stekao na Moskovskom konzervatoriju. Osvojio je nagrade na velikim natjecanjima kao što su Premio Bonporti u Italiji, na Bach natjecanju u Leipzigu, na natjecanju Musica Antiqua u Brugesu u Belgiji do Romanus Weichlein nagrade na natjecanju Biber u Austriji 2009. godine te brojne druge. U posljednjih godinu dana čest je gost Dubrovnika i redovno oduševljava publiku.

Luca Pianca jedan je od osnivača slavnog talijanskog ansammbla Il Giardino Armonico. Nastupa u pretižnim dvoranama poput Musikvereina u Beču, Carnegie Halla u New Yorku, a u Dubrovniku je sinoć nastupio prvi put. Surađivao je i sa slavnim Stingom, a s anamblom Il Giardino Armonico snimio više od 20 CD-ova.
Ulaznice za koncert dostupne su sat vremena prije početka koncerta, u Gift shopu Dubravka na Pilama, Turističkoj agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturno-info centru Luža, online službenoj stranici orkestra www.dso.hr, te jedan sad prije početka koncerta. Broj za informacije je 091 613 73.
Građani mogu kupiti ulaznice i po povlaštenim cijenama (10 kn za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, besplatno za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom, kao i 30% popusta na standardne cijene ulaznica).

Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto pomogli su, među ostalim, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Zračna luka Dubrovnik i Nportal.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković danas su u palači Ranjina primili korejsku delegaciju na čelu s potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Koreje Nj. E. Park Joo Sunom, a razgovaralo se o mogućnostima suradnje na raznim područjima pa tako i u turizmu.

"Razgovarali smo o želji obje strane da se uspostavi izravna aviolinija prema Dubrovniku jer smo čuli da za Dubrovnik treba presjesti na nekoliko aerodroma. Broj je korejskih turista u Dubrovniku velik, s time smo jako sretni, a obje strane žele da to bude i intenzivnije. Delegacija Koreje iskazala je želju da i hrvatski građani više posjećuju Koreju. Govorili smo o mogućnosti bratimljenja županija s nekom od regija ili gradova u Koreji, sve u tonu prijateljstva i želja za dobrom suradnjom", kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da je iznimno zadovoljan ovim posjetom, a posebno činjenicom kako je više od 30 tisuća gostiju iz Koreje ove godine posjetilo Dubrovnik i kako je ta brojka s tendencijom porasta.

"Važno nam je ostvariti bolju aviopovezanost s Korejom jer očito je potencijal tog tržišta iznimno velik. Tako bi grad, županija, ali i cijela Hrvatska mogla privući veći broj gostiju iz Koreje", istaknuo je gradonačelnik.

Sastanku s korejskom delegacijom nazočile su i zamjenica župana Žaklina Marević, privremena pročelnica gradskog UO za kulturu i baštinu Ana Hilje, kao i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Kako ju je okarakterizirao američki portal Insider, Jadranska magistrala našla se na listi 15 najopasnijih prometnica u svijetu. Oštri zavoji i slijepi kutovi izazovi su i najvještijem vozaču te prema napisima spomenutog medija smještena je uz bok svjetskim „cestama smrti“ poput onih uklesanih u planine Južne Amerike, na vrtoglavim liticama ili iznad provalija. Mada se svojedobno isticalo - ako želite iskusiti sve uzbuđenje vožnje, posebice motoristi, treba se zaputiti Jadranskom turističkom cestom, ne može se oteti dojmu kako joj je ovaj portal zapravo donio besplatnu reklamu.

Naime, Jadranska je magistrala građena početkom 60 – ih godina prošlog stoljeća. Njena izgradnja značila je prestiž te donijela razvoj mjestima kroz koje je prolazila. Cijela se Dalmacija zahvaljujući njoj otvorila svijetu i doživjela turistički procvat. Ipak, treba imati na umu da Jadranska magistrala od trenutka izgradnje nije doživjela ozbiljniju rekonstrukciju pa putovanje ovom cestom, prvenstveno radi zuba vremena, sadrži dozu opasnosti, ali svakako ju je pretjerano uvrstiti među „ceste smrti“.

Njezini su tehnički elementi sukladni vremenu nastanka. Promet se od tada, doduše, vrtoglavom brzinom razvio i broj automobila povećao, a ako je suditi po izvješćima o prometnim nesrećama, postoji nekoliko dijelova na kojima je ipak potreban povećan oprez vozača. Takav je, primjerice, potez od vidikovca do Dupca gdje se često događaju prometne nesreće, a na kojem se nalazi dvostruka „S“ krivina, nizbrdica, s obje strane je brdo, a vozači se na tom dijelu često znaju zaletjeti, izgubiti kontrolu i sudariti se. Također, opasni mogu biti ravni pravci na magistrali kojima se može voziti do 100 km/h bez problema, a onda pri naglom ulasku u krivinu brzina se smanjuje do 40. No, odgovornost je prvenstveno na osobi za volanom.

Predstavnik udruge Sigurnost u prometu, dubrovački policajac Denis Pavela slaže se s tezom kako je uvrštavanje Jadranske magistrale na listu najopasnijih cesta na svijetu ipak prenapuhano.

„Što se tiče našeg dijela ceste, u našoj županiji nemamo crnih točaka i opasnih mjesta. Posljednjih nekoliko godina imali smo do 2014./2015. dosta stradalih stranih državljana u turističkoj sezoni, a posebice na dijelu graničnog prijelaza Zaton Doli pa do Slanog. Tada smo kao udruga Sigurnost u prometu reagirali, a zadnji nam je okidač bila prometna nesreća kod Slanog u kojoj je stradala jedna obitelj, otac i dvoje djece. Shvatili smo da je upravo turistička sezona problematična zbog umora, duge vožnje i pospanosti stranih državljana koji su vozili i po 15 sati kako bi došli na svoja odredišta. Počeli smo s projektom 'Ako ste umorni, zaustavite se' tako da u 2016./2017. i u ovoj polovici 2017. nemamo više nijednog stradalog stranog državljanina. Na našem dijelu Jadranske magistrale nema tzv. opasnih mjesta, jedina dionica koja je kritična sa sigurnosnog aspekta, a koja je zapravo državna cesta, jest Nuncijata“, ističe Denis Pavela.

Kao jedno od područja potencijalnog rizika od prometne nesreće, izvan Dubrovačko – neretvanske županije, Pavela navodi Vodice, gdje je broj stradalih ove godine zabrinjavajuć. U posljednje vrijeme, ističe Denis Pavela, problematičnim se pokazuje i dio skretanja za Bosanku, ali podsjeća, na našem dijelu magistrale nema registriranih crnih točaka. Mada Jadranska magistrala jest cesta koja prilikom prometovanja zahtjeva povećanu pozornost i oprez vozača, argumenti da je „au pair“ s Atlantskom oceanskom cestom u Norveškoj ili egipatskom Luxor-al-Hurghada ne drže vodu. Stoga se ne može oteti dojmu kako je ovaj američki portal zapravo napravio besplatnu reklamu Jadranskoj turističkoj cesti.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Iako na prvu ruku izgleda nespojivo, iza slogana „Mrzimo turizam“ stoji turistička agencija iz Lisabona koja nudi upoznavanje glavnog grada na posve drugačiji način, daleko od poznatih turističkih atrakcija.

Na ideju je 2010. došao Lisabonac Bruno Gomes, koji je oko sebe okupio skupinu prijatelja i krenuo u pokazivanje grada znatiežljnicima na posve nov i drugačiji način. Agencija se s vremenom širila, a danas se u prvom redu trudi gostima pokazati po čemu se Portugal razlikuje od drugih zemalja. „Iskreno, nije nam cilj samo pokazati vam grad, već nam je cilj da ga što bolje shvatite“, izjavio je nedavno Gomes za Lonely Planet.

Danas agencija ne nudi usluge samo u Lisabonu, već i u Portu. Jedna od najzanimljivijih jest „Ručak u našem domu“, gdje odlazite na jelo u stare portugalske domove i kušate riblja, mesna i ostala jela iz zemlje Fada. Naravno, moguć je i paket surfanja, koji garantira izlet, školu i dasku za surfanje na valovima. 

U zadnje vrijeme sve se više podiže svijest o poštivanju mjesta koje posjećujete te se turiste poziva da prije svega pokušaju shvatiti i doživjeti grad u koji idu. Tako je nedavno i Venecija krenula u kampanju „Respektiraj Veneciju“ čiji je cilj podučiti turiste kojima nedostaje kulture kako se ponaša u gradu na kanalima.

O svemu ovome mišljenje ima i naš junak Bruno Gomes: „Trebamo učiti na greškama drugih industrija iz prošlosti. Održivost je ključ za bolju budućnost, a ne počnemo li čuvati gradove sad, svjedočit ćemo kako će masovni turizam uništiti kulturu do kraja.“

Izvor: Punkufer.hr (https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/zmrzimo-turizam-portugalski-slogan-koji-privlaci-turiste---488113.html)

Objavljeno u Lifestyle

Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu i gotovo u svemu su - od tijesta i krema do juha do variva i namaza. Koriste se u slatkim i slanim jelima i nije lako pronaći odgovarajuću zamjenu za njih.

No, zamjena za jaja postoji i kuhari tvrde da je odlična, a pritom i jeftina. Riječ je oakvafabi, odnosno tekućini u kojoj smo kuhali grahorice. Akvafaba je sastavljena od škroba i proteina, a sadrži sve što sadrži jaje, osim što je niskokalorična i nema masnoća.

Da biste je dobili kuhajte primjerice slanutak ili grah oko sat vremena pa tu tekućinu,ukoliko nije gusta, nastavite kuhati dok ne postigne konzistenciju jednaku onoj koju ima bjelance.

Želite li s akvafabom raditi meke biskvite, prvo ju umutite, isto kako bi umutili bjelance. Postat će bijela i čvrsta. S akvafabom možete raditi i palačinke. Što se tiče mjera, zamjena za jedno jaje su tri žlice akvafabe. 

Želite li brže rješenje, ne morate kuhati slanutak, nego iskoristite tekućinu od onog konzerviranog. I ona je dobra zamjena za jaja.

Izvor: Rtl.hr (http://www.zivotistil.rtl.hr/zdravlje/prehrana/2719663/zamjena-za-jaja-ako-ste-alergicni-na-jaja-imamo-alternativu/)

Objavljeno u Lifestyle

Stigle su niže temperature pa je tako došlo i vrijeme za promjenu garderobe. Uvijek smo za shopping, a donosimo vam koje će se boje najviše nositi ove jeseni. Dvije boje su se već istaknule kao vodeće, crvena i srebrna, dok će na ostale tek doći red.

Snježno bijela

Kako ulazimo u hladnije, zimske mjesece, tako se i odjeća mijenja. Prva stvar koja nam pada na pamet kod zime je snijeg i njegova bjelina, a sve što trebate napraviti je primijeniti to i na odjeći. Dočekajte zimu već na jesen. Odlučite se za jedan detalj u bijeloj boji. Na primjer torba ili čizme, kao što to nosi Gigi Hadid.

Ružičasta

Ako odjenete bilo što ružičasto, sigurno ćete privući svačiju pažnju i razveseliti prolaznike na ulici svojim izgledom.

Crvena

Već spomenuta boja najbolje će izgledati ukoliko se odjenete u nju od glave do pete. Ako već niste toliko hrabre i poneki detalj, kao što je torba će izazvati istu reakciju. Baš kao što ćemo viđati bijele čizme, tako ćemo često viđati i one crvene.

Srebrna

Metalno srebrna doživjela je svoj veliki povratak. Sjećamo je se još iz 90-tih godina, a od sada ćemo ju viđati posvuda. Hlače, kaputi, tenisice, torbe… Mogućnosti su bezgranične.

Neutralne boje

Kakva bi to jesen bila bez bež ili smeđe boje? Mi kažemo nikakva. Bez obzira na vesele i razigrane tonove, uvijek treba ostaviti mjesta za one malo blaže i umjerenije zemljane boje.

Zelena

Zelena boja će također pronaći svoje mjesto u dućanima. Od maslinasto zelene do nešto življih nijansi. Na vama je da odaberete onu u kojoj se osjećate dobro.

Za koju se god boju odlučile, vjerujemo kako će vaš odabir biti pravi.

Izvor: Net.hr (http://net.hr/zena/moda/ovo-je-sest-boja-koje-cemo-nositi-i-vidati-posvuda-ove-jeseni-sve-nam-se-svidaju/)

Objavljeno u Lifestyle

Kolonjska voda ima najmanju koncentraciju esencijalnih ulja, tek 2 do 4 posto, toaletna voda sadrži 4 do 8, a parfemi 8 do 15 posto esencijalnih ulja

Jeste li među onima koji se osjećaju "golo" ako iz svog doma iziđu bez da su nanijeli određenu količinu svog omiljenog parfema na kožu?

Krenimo redom. Koja je razlika između parfema toaletne i kolonjske vode? Barney Bishop, stručnjak za parfeme i autor bloga Fragrant Moments, pojašnjava da su parfemi znatno "jači" u usporedbi s "eau de toilette (EDT)" te miris traje dulje. 

Kolonjska voda ima najmanju koncentraciju esencijalnih ulja, tek 2 do 4 posto, toaletna voda sadrži 4 do 8, a parfemi 8 do 15 posto esencijalnih ulja. Želite li da miris što dulje traje, nije svejedno ni gdje ćete ga po svom tijelu raspršiti.

Najčešće ga špricamo po vratu i zapešćima, no Bishop tvrdi da su prsa  i područje oko pupka ključna područja na tijelu na koja bismo trebali nanositi parfem kako bi dulje vrijeme i suptilno otpuštao miris. Savjetuje kako je najpoželjnije pošpricati se ukupno četiri puta, a samo dva puta ako je miris posebice jak. 

Ako, kao i većina, svoje omiljene parfeme držite u kupaonici, vrijeme je da im promijenite mjesto. Parfeme biste trebali držati na hladnom i tamnom mjestu te u vlažnim prostorima.

Izvor: Večernji.hr (https://www.vecernji.hr/lifestyle/koristite-parfeme-onda-biste-ovo-trebali-znati-1193188)

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2

Nportal

Izdavač publikacije: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing

Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)

Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3, dana 27.01.2016. god. MBS: 090004038, MB 01657844
OIB 84003986390, Račun otvoren u Addiko banci
IBAN: HR7825000091101059527

Sjedište: Vukovarska 26/4, 20000 Dubrovnik