nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018

Kakva je bila protekla 2017. i što očekuju u 2018. pitali smo predsjednika Udruge branitelja Dubrovnika, Marka Mujana:

- U protekloj godini imali smo i kočenja i uspjeha, recimo da smo predvodili i izborili ostanak Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal, obranili mural u Mokošici, inicirali dostojno obilježavanje i proslavu oslobađanja juga Hrvatske i pomagali braniteljima u skladu s našim mogućnostima. U narednoj godini nastavljamo s obranom digniteta i prava sudionika Domovinskog rata, održavanjem memorija i obilježja poginulih suboraca, nastavak inicijative za dostojan spomenik braniteljima Dubrovnika, uvođenjem slobodnih aktivnosti branitelja i podmladka udruge, očuvanjem zemlje, podzemlja, voda, mora, zraka, prirodnih bogatstava i resursa za nove naraštaje. Nazdravlje Nova.

 

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Dubrovački Crveni križ Vas poziva na akciju darivanja krvi, koja će se održati u utorak 2. siječnja 2018. godine na Odjelu transfuzijske medicine u Općoj bolnici u Dubrovniku od 9 do 12 sati.

"Krv je nezamjenjiv lijek, ne može se dobiti umjetnim putem. Jedini izvor krvi i krvnih pripravaka je čovjek. Bez krvi i krvnih pripravaka mnogi bolesnici ne bi preživjeli i ozdravili. Dođite i vi na akciju darivanja krvi jer darovana krv spašava živote!", pozivaju iz dubrovačkog Crvenog križa.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018 17:50

Nizozemac Tangerman najbrži na 'DuRun10k' utrci/FOTO

Četvrta međunarodna ulična utrka DuRun10K održana je danas pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika. Za utrku je bilo prijavljeno preko stotinu natjecatelja iz 25 zemalja, a najbolji su bili Nizozemac Abhinabha Tangerman, ukupni pobjednik s vremenom 33:56 i, u konkurenciji natjecateljica, srbijanska atletičarka Olivera Jevtić s vremenom 36:18. U muškoj konkurenciji drugo mjesto pripalo je Ivanu Dračaru (34:04), a treće članu AK Dubrovnika Anti Živkoviću (34:12). U ženskoj konkurenciji druga je bila Matea Matošević (36:22), a treća Marija Vrajić (39:17). Prije samog početka utrke gradonačelnik Mato Franković upalio je baklju mira koju je utrkom pronijela organizacija Peace Run, koja je Mišu Mihočeviću dodijelila poseban orden za sve zasluge u organizaciji ove utrke.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Sport
Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018 17:20

Prvi ovogodišnji đir Stradunom/FOTO

Brojni Dubrovčani, ali i turisti prvi su novogodišnji dan proveli na Stradunu. Od jutra su najprije uživali u novogodišnjem koncertu uz kamenice i pjenušac, a popodne su imali priliku pratiti međunarodnu utrku Peace run. Na "najljepšoj ulici na svijetu" građani su si čestitali novu godinu i družili se uz nezaobilaznu čašicu razgovora u obližnjim lokalima. Tko je sve bio na Stradunu u prvom novogodišnjem điru, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Vrhunac ovogodišnjeg programa ”Advent u Cavtatu 2017.” bio je sinoćnji doček Nove godine u Cavtatu. Po prvi puta u 20 godina, svi Konavljani i njihovi prijatelji i gosti ušli su u najluđu noć upravo u adventskom šatoru u Cavtatu. Program je počeo 21 sat u šatoru na Trgu dr. Franje Tuđmana uz voditelja Emersona de Souzu Cruza, a za zabavu do sitnih jutarnjih sati pobrinuli su se Art band i Dj Bačvar. Bila je tu bogata lutrija, vatromet, a za jelo i piće pobrinuli su se lokalni ugostitelji.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Dubrovački simfonijski orkestar održao je svoj tradicionalni novogodišnji koncert na Stradunu i tako Dubrovčanima čestitao novu godinu. Prepunom "najljepšom ulicom na svijetu" čule su se tako note nezaobilaznog valcera i popularnih arija, a okupljene je u posebno novogodišnje raspoloženje uvela sopranistica Nikolina Pinko koja je oduševila, međuostalim, Bizetovom "Carmen". Orkestrom je ravnao Ivan Josip Skender, a Dubrovčani su osim u novogodišnjem koncertu uživali u pjenušcu i kamenicama. Ovu glazbenu poslasticu organizirali su Turistička zajednica, Grad Dubrovnik te Dubrovački simfonijski orkestar.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je novogodišnju čestitku sugrađanima.

"Poštovane gospođe i gospari,

Pred nama je vrijeme kada podvlačimo crtu ispod onoga što smo radili tijekom godine. Iza nas je godina u kojoj smo dobili povjerenje birača i preuzeli odgovornost za upravljanje Gradom. Nakon šest mjeseci rada dio ostvarenih rezultata je jasno vidljiv.

Tako smo riješili pitanja funkcioniranja Zaklade Blaga Djela, povećali smo gradski udio u prihodima od zidina, donijeli smo odluku o kupnji vile Čingrija, pokrenuta je i procedura za prijenos vlasništva nad ljetnikovcem Caboga, a naplata koncesije za žičaru kreće od 2018. godine. Uvodimo red u gospodarenje javnim površinama i aktivno radimo na održivom turizmu s naglaskom na upravljanju gostima s kružnih putovanja i dnevnim posjetiteljima. Reformirali smo gradsku upravu koju smo okrenuli projektima te EU fondovima i naposljetku projekt pročistača za vodu vodimo prema realizaciji u 2018 godini.

Pred nama je godina u kojoj očekujemo početak realizacije velikih projekata. Projekti nadogradnje vrtića, izgradnje škola i doma umirovljenika samo su dio onog što planiramo realizirati u 2018. godini. Pripremamo izradu projekta izgradnje 120 stanova za mlade obitelji kao i azila za životinje, a ujedno radimo strategiju razvoja športa kako bi se u 2019. godini okrenuli izgradnji športske infrastrukture. Svi planirani projekti imaju samo jedan cilj, a to je povećanje kvalitete života naših sugrađana.

Poštovani sugrađani, svima Vama želim sretnu i uspješnu Novu 2018. godinu. Vama i vašim obiteljima želim ono što je najvažnije - zdravlje te što više osmijeha i ugodnih trenutaka u krugu vaših najmilijih.

Gradonačelnik

Mato Franković

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 01 Siječanj 2018 09:29

ŽURNE SLUŽBE: Novogodišnja noć protekla mirno

Dežurne žurne službe na dubrovačkom području i u ovoj su novogodišnjoj noći bile spremne intervenirati u slučaju potrebe. Međutim, kako su nam jutros potvrdili iz Županijskog centra 112, potrebe za intervencijama nije bilo. Za Dubrovčane je, pa tako i za žurne službe, "najluđa noć u godini" protekla relativno mirno bez značajnih intervencija koje bi mogli izdvojiti. Intervencija nisu imali ni u JVP Dubrovački vatrogasci.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić uputio je svojim sugrađanima čestitku za novu 2018. godinu. Tekst čestitke donosimo u cijelosti:

"Poštovani sugrađani,

Godina na izmaku ostat će nam u sjećanju kao jedna od najuspješnijih od osnutka Dubrovačko-neretvanske županije. Osim rekordne turističke sezone, u ovoj godini Europska komisija donijela je odluku o sufinanciranju izgradnje Pelješkog mosta, a po priznanju ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, najbolja smo hrvatska županija po privlačenju sredstva iz EU. U godini na izmaku Vlada RH potvrdila je županije kao partnere u kreiranju regionalne politike, zadržali smo Policijsku upravu u županiji, vratili Poreznu upravu, vraća se Trgovački sud, preostaje još vratiti Carinsku upravu u Dubrovnik. Ponajbolja smo županija po gospodarenju pomorskim dobrom i ubranim prihodima iz tog izvora. Ovu godinu obilježili su i 700. obljetnica ljekarništva u Dubrovniku, završeni terminal Zračne luke, spriječeno štetno koncesioniranje Terminala u Gruškoj luci, završetak lučice Batala i izgradnja Doma za osobe s teškoćama u razvoju „Dva skalina“.

U godini u koju ulazimo želimo, uz fizički početak radova na Pelješkom mostu, konačno riješiti trasu brze ceste od Zračne luke Dubrovnik do Grada i Osojnika, kao i trajektnu luku Perna i Novu luku u Korčuli, očekujemo početak radova na Centru za gospodarenjem otpadom ”Lučino razdolje”, potpisivanje ugovora o financiranju programa razvoja širokopojasne infrastrukture, ali i konačno definiranje projekta Kongresnog centra Dubrovnik. U novu godinu ulazimo s velikim planovima, ali i s velikim optimizmom i vjerom u svoje snage i u vas – naše sugrađane.
Svima Vama, i vašim obiteljima, u 2018. godini želim dobro zdravlje i puno uspjeha kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Sretna vam Nova 2018. godina

Vaš župan

Nikola Dobroslavić

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Župan Nikola Dobroslavić noćas je obišao pacijente i zaposlenike Opće bolnice Dubrovnik, a posebno malenog Korčulanina, rođenog pet minuta nakon ponoći, što ga čini jednom od prvih beba u Hrvatskoj u novoj 2018. godini. Kako je potvrdio dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije Ilija Krmek, majka Neda Cebalo rodila je u ponoć i pet minuta ovog zdravog muškića, teškog 3600 grama i dugog 51 centimetar. Gospođa Neda sestra je županova zamjenika Joška Cebala, župan joj je čestitao na prinovi te uputio lijepe želje u 2018.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik