nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 12 Siječanj 2018

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima.
Prva faza uvođenja prijave djeteta putem e-Novorođenče usluge, stupila je na snagu, i roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebno mogu obaviti na jednom mjestu, u matičnim uredima diljem Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo uprave RH.

Sukladno najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta od 9. siječnja 2018. sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu. Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u Hrvatskoj, roditeljima omogućava upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta te podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).
"Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja", naglašavaju iz Ministarstva uprave. Najavljuju da će do kraja siječnja putem sustava e-Građani omogućiti roditeljima prijavu rođenja djeteta putem Interneta. Na taj će način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.
"Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani (Interneta) roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa), elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa), Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa), potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana)", kažu u Ministarstvu.
Riječ je o projektu koji je razvilo Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima. Isto tako, roditelji će prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1.616.000 kuna.
"Već krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta roditelji će moći odraditi iz svog naslonjača te ovim putem pozivamo naše građane da koriste sustav e-Građani i time si olakšaju život uz znatne uštede", poručilo je u priopćenju Ministarstvo uprave.

Izvor: Vecernji.hr

Objavljeno u Lifestyle


Danas je i službeno okončana humanitarna akcija Mama iz Dubrovnika i okolice, „Srce za dječji odjel“.

- U tako kratkom vremenskom roku, uspjeli smo skupiti ne samo za defibrilator, nego i 22000 kuna više! Sve skupa, oko 99000 kuna! Kupljen je: defibrilator, infuzijska volumetrijska pumpa, pomični stalci za infuziju i lijekove, aluminijske rolete za prozore između soba, nove stolice za sobu za hranjenje i dojenje beba, nova spužva za stol za prematanje beba, nove fotelje za predprostor ispred sobe za hranjenje i dojenje beba i dva nova babyhalera. Hvala vam svima od srca što ste se aktivno uključili, proširili riječ i što smo sve ovako brzo odradili, napisala je jedna od organizatorica ove humanitarne akcije, Dita Lipanović.

Bravo za sve one koji su sudjelovali i zbog kojih će dječji odjel imati osim jako bitnog defibrilatora i sve ove gore navedene stvari koje će olakšati živote djeci i roditeljima.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Petak, 12 Siječanj 2018 16:01

Poremećaji ponašanja i pubertet

Više puta smo pisali o poremećajima ponašanja kod djece. Kako prepoznati ima li ga i vaše dijete? Dok je maleno, teško je uvidjeti razliku od „normalnog“. Mala djeca znaju lagati, često vikati, bacati stvari, ne žele dijeliti igračke ili čokoladu, ali to vas ne treba brinuti, jer može biti samo prolazna faza. Međutim, ukoliko se vaše školsko dijete tako opetovano ponaša, neposlušno je, bijesno, ne zanimaju ga osjećaji drugih, impulzivni su, prijeti suicidom, ima nestalnu sliku o sebi, a raspoloženje mu često oscilira, tada morate odvesti dijete nekom stručnjaku. Vas i vaše dijete često će okolina sasvim pogrešno shvatiti. Takva se djeca smatraju neodgojenima i zločestima. Čak i oni vama najbliži neće shvatiti o čemu je riječ. Kako dijete raste i dolazi famozni pubertet, koji je težak za svako dijete, a posebno za dijete s dijagnozom poremećaja ponašanja. U pubertetu je sve intezivnije, pa tako i ispoljavanje bijesa i agresije, inat, sklonost ovisnostima poput pušenja cigareta, konzumiranja alkohola i droge, kršenje javnog reda i mira, izostajanje sa nastave itd. Zbog takvog ponašanja, teško uspostavljaju prijateljstva, vršnjaci ih izoliraju i tada postaju usamljeni, sve bjesniji i destruktivniji. Ne prepoznaju prioritete, vrlo su im bitne materijalne vrijednosti, hvale se među drugom djecom, jer na taj način pokušavaju „pronaći“sebe i svoje mjesto u društvu. Za sve svoje pogrešne postupke krive nekog drugog i uopće nemaju grižnju savjesti zbog onog što su učinili Što raditi s takvom djecom? Morate imati potporu cijele obitelji i svi moraju imati jednaka pravila za dijete. Ne smijete vikati, jer tada situacija eskalira, a na agresiju se uzvraća agresijom. Moraju imati jasno postavljena pravila ponašanja, kako bi ih se naučilo samokontroli. Svakako dijete mora imati stručnu pomoć, u vidu bihevioralne ili slične terapije, koju odrede liječnici.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

“Ususret sv. Vlahu”, ciklus različitih kulturnih događanja četvrtkom kao dalja priprava za svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, započinju u četvrtak, 18. siječnja u 19,30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Prvog četvrtka predavanje na temu „Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno“ održat će dr. sc. Ivica Prlender, koji predavanje najavljuje sljedećim riječima:

„U tisućgodišnjem slijedu štovanja našega Parca nastojati će se na razaznavanju njegove, često opisivane, makar i različito interpretirane, javne uloge, ali i – susljedno većoj ili manjoj rječitosti povijesnih vrela – uloge u intimnim u okvirima duhovnih obzorja davnijeh Dubrovčana. Jer, kao što je društvo bilo podložno stalnim, makar ponekad i krajnje diskretnim, mijenama, ništa manje se nije mijenjao ni osjećajni svijet u dugom vremenskom luku što veže ranosrednjovjekovne naraštaje s onim u predvorju modernog svijeta. Uostalom, protagonistu – gustalo ga to ili ne – oblikuju doživljaji njegovog okruženja. I to, kako javnog tako i onog, nerijetko skrovitog - intimnog.“

Dubrovačka Biskupija

Objavljeno u Lifestyle
Petak, 12 Siječanj 2018 15:52

8560 KUNA prosječna je zarada programera

Jedna marketinška agencija provela je anketu među više od 1300 programera kako bi prikupili informacije o njihovim prosječnim plaćama.

Programeri prosječno zarađuju 8.560 kuna, no ne u svim tehnologijama jednako. S obzirom na to u kojim tehnologijama programiraju, prosjek plaće kreće se od 7.615 kn za PHP pa sve do 9.907 kn za razvoj u Rubyu. Gotovo polovina ispitanih programera radi u NET i Java tehnologiji, a za to su prosječno plaćeni oko 9.000 kn.

Razlika u plaćama se izgubila s obzirom na rad u privatnim firmama sa domacim vlasnicima u odnosu na lokalne firme sa stranim vlasnicima. Razlika u plaćama je +/- 3-5%, što je na razini statističke pogreške.

Izvor: Hrt.hr

Objavljeno u Lifestyle

Svjedoci smo kontinuiranih zlostavljanja i zanemarivanja životinja po Dubrovniku. Moramo naglasiti kako trovanje više nije sustavno i po kvartovima, kao što je to bio slučaj do prošle godine, ali se ponovo događa.

Nešto što je također učestala pojava jest i pucanje u mačke zračnom puškom. Vidjeli rentgenske snimke mnogih malih mačjih tijela, jedva preživjelih od ispaljenih metaka. Što se događa s ljudima, možemo li ih ljudima više zvati?

- Podnijeli smo 397 prijava zbog zlostavljanja, napuštanja i ubijanja životinja i nijedna pravomoćna presuda! Stvari će se početi rješavati kad policija i veterinarska inspekcija počnu odrađivati svoj dio posla, kad ova događanja počnu shvaćati ozbiljno, rekla je Anica Sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Mnogi Dubrovčani kažu kako bi trebalo osnovati udrugu protiv nasilja nad životinjama, sličnu pokretu „Levijatan“.

Kako god, mrziteljima životinja treba stati na kraj. Uvijek se pitam, ukoliko je netko spreman dići ruku na nedužnu životinju, gledati je kako umire u najgorim mukama, što bi taj učinio čovjeku? Zlostavljanje životinje simptom je mentalnog poremećaja. Prema istraživanjima, kod tih ljudi postoji pet puta veća vjerojatnost da će počiniti nasilna zločin prema ljudima. Isto istraživanje kaže kako je više od polovice zlostavljanih žena reklo kako je njihov partner osim njih zlostavljao i kućne ljubimce.

Zbog svega navedenog, službe moraju reagirati. Radi se o opasnim ljudima, koji žive među nama svaki dan. Oni su naši susjedi, prijatelji, poznanici. Oni s nama sjede u kinu, u kafiću, susrećemo ih u trgovačkim centrima. Prijavite svako takvo zlodjelo, učinimo svijet boljim mjestom za život.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

Prošlo je gotovo mjesec dana od velikog onečišćenja koje je u dubrovačku staru gradsku luku nanijelo kubike smeća. Ovaj nemili scenarij zadesio je i plažu ispod hotela Bellevue s koje naplavine drveća, plastike i drugog otpada još uvijek nisu uklonjene. Iz hotela su za Nportal potvrdili kako sve to na plaži stoji još od onečišćenja u portu. S obzirom da je plaža pod koncesijom Grada Dubrovnika, za pojašnjenje smo upitali direktora dubrovačke Čistoće Marka Ivekovića koji je istaknuo kako je akcija čišćenja u tijeku, ali da plažu nisu uspjeli očistiti do kraja zbog njezina specifičnog položaja.

„Za sada radimo na odvajanju plastike od različitih vrsta otpada. Odvojili smo već 60 – ak vreća plastike, vatrogasci su nam asistirali pilajući naplavine. Očekujem da ćemo tijekom idućeg tjedna organizirati pravu završnu akciju gdje ćemo sa specijalnim brodom „Triton“ pristupiti plaži s morske strane. Jedino je tako moguće to izvesti, suludo je iznositi sav taj materijal uza sve one skaline. Moramo sve to uskladiti s našim redovnim obvezama, ali plaža Bellevue nipošto nije zapostavljena i zaboravljena, već rješavamo problem“, zaključio je za Nportal direktor Čistoće Dubrovnik Marko Iveković.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Izložba dječjih radova pod nazivom "Kroz dječje oči – drugi susret" bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, 16. siječnja u 18 sati. Umjetnička galerija Dubrovnik i u novoj godini nastavlja uspješne suradnje s brojnim ustanovama i organizacijama, a ova je izložba plod suradnje sa Sveučilištem u Dubrovniku u sklopu njihovog programa neformalnog obrazovanja tijekom kojeg su se održavale radionice.

Autori izložbe su djeca s poteškoćama u razvoju, koja su od listopada 2015. do listopada 2017. godine pohađala radionice izrade keramike i na njima izradila keramičke predmete različite tematike. Ciljevi radionica bili su upoznavanje djece (i odraslih) s medijem keramike, poticanje kreativnosti, jačanje koncentracije, unapređivanje fine motorike, poticanje socijalizacije kroz suradnju, prihvaćanje pravila i zajedničko druženje.

Radionice koje su dio programa neformalnoga obrazovanja Sveučilišta u Dubrovniku, osmislile su akademska umjetnica i docentica Kristine Kojan Goluža i magistra psihologije Tena Erceg. Uz navedene voditeljice, radionice su se održavale uz veliku pomoć i podršku Romane Manenice, mag. art. te Marije Rajić Čampara, studentice na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Potporu radionicama pružila je i edukatorica - rehabilitatorica Anita Šimović kao i učiteljice iz OŠ Marina Držića u Dubrovniku. Kroz cijeli stvaralački proces bili su uključeni i roditelji djece koji su im bili najveća podrška.

Izložba ostaje otvorena do 21. siječnja 2018. godine.

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Tvrtke koje u svojem poslovanju ovise o slanju paketa i u tome se oslanjaju na Hrvatsku poštu ostale su neugodno iznenađene dolaskom nove godine. Neke od dodatnih usluga koje idu uz slanje vrijednosnih pošiljaka su poskupjele, što je za mnoge poduzetnike, ali i fizičke osobe došlo kao veliko iznenađenje.

„Nakon dugogodišnje stagnacije cijena, a uz kontinuiran rast troškova vezanih uz dostavne procese, nužne kapitalne investicije u sortirne strojeve i gradnju novih sortirnih kapaciteta, Hrvatska pošta je od 1. siječnja 2018. korigirala cijene usluga“, odgovorili su na upit Tportala iz HP-a uz napomenu kako slanje paketa nije poskupjelo, već samo neke dodatne usluge.

Povećane su cijene za slanje dopisnica, preporučenih pošiljaka, pismenih i pošiljaka s označenom vrijednosti dok su snižene cijene dostave knjiga (tiskanica). Slanje preporučene pošiljke mase do 50 grama poskupjelo je dvije kune (s 9,50 na 11,50 kuna), a slanje vrijednosnih pošiljaka poskupljuje u dijelu cijene po masi, dok cijena po vrijednosti ostaje ista.

Dio cijene po masi za vrijednosne pošiljke mase do 50 grama iznosi 17,50 kuna, što je povećanje od 2,50 kuna. Dopisnica poskupljuje za 30 lipa (s 2,80 na 3,10 kuna).

„Ujednačavanjem cijene slanja knjiga i tiska pojeftinit će slanje knjiga od sedam do 17 posto. Cijena je korigirana i za dio dopunskih usluga, poput uručenja osobno primatelju i ponovne dostave“, dodaju u Pošti te zaključuju:

„Napominjemo kako su cijene slanja pisama unutar Hrvatske i izvan nje, kao jedna od najčešće korištenih usluga, ostale nepromijenjene. Tako cijena slanja pisma unutar Hrvatske ostaje 3,1 kunu.“

Novi cjenici Hrvatske pošte dostupni su na sljedećoj poveznici.

Objavljeno u Lifestyle

U vremenskom razdoblju od 15. siječnja do 9. veljače, zbog izvođenja radova na izgradnji javne rasvjete naselja Orašac za sav promet, osim vozila gradilišta, bit će zatvorena cesta koja povezuje naselje Čerjan s državnom cestom broj osam, javljaju iz Grada Dubrovnika.

Prometnu suglasnost o privremenoj regulaciji, odnosno zatvaranju prometnice, prema zahtjevu tvrtke Elektro – team d.o.o. izdao je Upravni odjel za promet Grada Dubrovnika.

Ovim putem pozivaju se građani na pridržavanje privremene prometne signalizacije koji će postaviti podnositelj zahtjeva sukladno izdanoj prometnoj suglasnosti.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik