nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 17 Siječanj 2018
Srijeda, 17 Siječanj 2018 22:00

PROGNOZA: Nakon kiše stiže zahlađenje

Zbog pritjecanja hladnijeg zraka i razvedravanja od četvrtka bit će osjetno hladnije, ali i primjerenije za ovo doba godine. Uz barem djelomice sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 6 do 11 °C, a nakon jednodnevnog predaha od oborina za vikend slijedi novo naoblačenje uz kišu i jačanje južine.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u četvrtak će biti pretežno sunčano, povremeno uz više oblaka, no uglavnom bez oborina. Širom zemlje će i dalje biti vjetrovito, a na Jadranu ponegdje još na udare jak sjeverozapadni vjetar postupno će okrenuti na jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka će se kretati između 2 i 7 °C, a u najtoplijem dijelu dana između 9 i 12 °C.

U noći s četvrtka na petak će se ponovo naoblačiti te će lokalno biti i izraženijih pljuskova. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, a temperature će se kretati do maksimalnih 14 °C. Jugo i južni vjetar u subotu će okretati na buru te će se tijekom dana postupno razvedravati, ali i osjetno zahladiti, pa će tako najviše dnevne temperature uglavnom biti jednoznamenkaste. U nedjelju i početkom idućeg tjedna promjenjivo, uz samo mjestimice malo kiše, prognoza je HRT - a.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Na osmoj sjednici Gradskog vijeća bit će riječi o Prijedlogu programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2018. godinu za koje su u gradskom proračunu za rad javne ustanove Dječji vrtići Dubrovnik planirana sredstva u iznosu od 31.150,600,00 kuna. Kako je navedeno u prijedlogu odluke, osiguranim sredstvima unaprijedit će se, međuostalim, mreža dječjih vrtića u kojoj je povezano devet ustrojbenih vrtićkih jedinica.

U Dječjim vrtićima Dubrovnik trenutno je upisano oko 1900 djece te je obuhvat vrtićkog uzrasta visok, govori za Nportal ravnateljica ove ustanove Boja Milan Mustać. Međutim, jaslička skupina drugi je par rukava. Podkapacitirana je te zbog dobne granice ne odgovara sve češćim zahtjevima roditelja da u njih smjeste svoje dijete koje je ispod godine dana starosti.

"Trenutno imamo oko 500 djece upisane u jaslice. Djeca se mogu upisati tek kada navrše godinu dana s time da u tekućoj pedagoškoj godini trebaju do 31. prosinca navršiti godinu. To jest problem za roditelje koji imaju potrebu svoju djecu koja su mlađeg uzrasta upisati u jaslice. Nadam se da će se po tom pitanju nešto promijeniti te će se gradnjom novih vrtićkih objekata i otvaranjem privatnih stanje poboljšati", objašnjava ravnateljica Milan Mustać.

Povećanju kapaciteta, ukoliko vijećnici usvoje prijedlog, ide u prilog dogradnja Dječjeg vrtića Palčica za koju Milan Mustać tvrdi kako je početak radova samo pitanje trenutka. "Već je izabran izvođač, izrađena je projektna dokumentacija, radovi koje vodi Grad Dubrovnik samo što nisu započeli. Dogradnjom Palčice dobit će se toliko dodatnog prostora, vratit će se sportska dvorana, a i otvoriti nove vrtićke skupine (ukupno njih osam)."

Podsjetimo, u gradskom je proračunu za dogradnju ovog vrtića osigurano 13 milijuna kuna, a početak radova očekuje se početkom tekuće godine. Osim postojećih objekata dječjih vrtića, na području Grada Dubrovnika predviđa se gradnja novih objekata dječjih vrtića ili uključivanja postojećih na kojima postoji mogućnost prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, u suglasju s prostornim planovima Grada Dubrovnika.

Tako će se nakon usklađivanja prostorno planske dokumentacije, pokrenuti postupak izrade projektne dokumentacije za novi dječji vrtić u Solitudu, a dobre vijesti stižu za dječje vrtiće Ciciban i Izviđač za koje će Grad Dubrovnik kandidirati dva projekta energetske obnove. Kod Cicibana riječ je o projekt koji se sastoji od zamjene vanjskih otvora, potpune sanacije i izolacije krovišta kao i stropa prema krovu te postavljanja solarnih panela za pripremu tople vode, navodi se u prijedlogu Odluke. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.461.074,25 kuna, od čega će se od Ministarstva graditeljstva zatražiti 568.563,00 kn bespovratnih sredstava te još dodatnih 446.255,63 kn od Ministarstva gospodarstva što čini ukupno 1.014.818,63 kn bespovratnih sredstava ili čak 69,45 posto ukoliko obje prijave budu uspješne. DV Ciciban ukupne je bruto površine od 993,06 m2 izgrađen je 2005. te se trenutno nalazi u energetskom razredu D dok će se nakon energetske obnove nalaziti u energetskom razredu B.

Projekt energetske obnove DV Izviđač sastoji se od energetske obnove starog i novog dijela vrtića, a uključuje zamjenu vanjskih otvora, izolaciju vanjskih zidova novog dijela zgrade, postavljanja nove unutrašnje LED rasvjete te postavljanje nove dizalice topline po principu zrak-voda s hlađenim kondenzatorom i novim ventilokonvektorima i termoventilima nakon čega će ovaj vrtić prijeći u energetski razred B. Ukupna vrijednost projekta je 2.852.664,24 kuna, od čega će se od Ministarstva graditeljstva zatražiti 1.077.128,48 kn bespovratnih sredstava te od Ministarstva gospodarstva dodatnih 887.740,88 kn, što će, ukoliko obje prijave budu uspješne, iznositi 68.83 posto ukupne investicije. Za ove projekte osigurano je u Proračunu Grada Dubrovnika za 2018. godinu po 50.000,00 kuna inicijalnih sredstava.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Iz Elektrojuga Dubrovnik najavljuju kako će u četvrtak, 18. siječnja u vremenu od 8.30 do 16 sati zbog radova na trafostanici bez napajanja električnom energijom biti naselje Soline u Župi Dubrovačkoj, dok će istoga dana te ponovo u petak, 19. siječnja u vremenu od 8 do 16.30 sati zbog radova na niskonaponskoj mreži bez struje biti ulice Dalmatinska, Paska Baburice i Uz Glavicu.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Temeljem Odluke Vlade RH o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode u 2017. godini, Ministarstvo financija je 29. prosinca 2017. godine doznačilo sredstva za naknadu šteta od elementarne nepogode mraza u Proračun Općine Vela Luka. Doznačena sredstva za ublažavanje šteta nastalih na obrtnim sredstvima u poljoprivredi iznose 155.204,00 kn.

Pravo na pomoć temeljem Odluke imali su poljoprivredni proizvođači:

• s potvrđenim štetama na EN-7 obrascu,

• upisani u Upisnik poljoprivrednika,

• sa potvrđenim oštećenjem na urodu u rasponu 50 – 100 % štete,

• s primijenjenim limitom od najmanje 1.000,00 kn potvrđene štete na pojedinoj poljoprivrednoj kulturi u gradu/općini,

• te primjenom gornje granice isplate pomoći od najviše 350.000,00 kn po oštećeniku.

Temeljem navedenih kriterija utvrđeno je pravo na naknadu za ublažavanje posljedica šteta nastalih na 149 nasada, za 101 poljoprivrednog proizvođača. Nakon provjere podataka nužnih za doznaku sredstava naknade štete, ista su u cijelosti doznačena na račune poljoprivrednika Vele Luke.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Vlada priprema novi zakon kojim bi napokon trebali stati na kraj govoru mržnje, lažnim vijestima i ilegalnom sadržaju na društvenim mrežama i online medijima. Nakon sastanka radne skupine pri Središnjem državnom uredu za digitalno društvo, utvrđeno je kako je dosadašnja regulativa nedostatna, a ove pojavnosti u porastu. Zaključak je stoga kako se potrebno specijaliziranim zakonom na jednom pozabaviti ovom problematikom, a na temelju smjernica koje je predstavila Europska komisija. Stručnjak za medije, ujedno i profesor na dubrovačkom Odjelu za komunikologiju, doc. dr. sc. Đorđe Obradović smatra kako je najveći problem u anonimnosti komunikatora na društvenim mrežama koja je srozala tradiciju pristojnog ophođenja u komuniciranju.

„Zbog anonimnosti kao karakteristike novih medija, razina medijske kulture u novim je medijima jako loša. Često se koristi govor mržnje, kao i uvrede, klevete te izmišljotine na račun drugih ljudi. Zakonska regulativa može biti dobra, ali ne mora. Ako su zakoni previše strogi, smanjuju slobodu govora. Zato bi tu trebalo zaista naći mjeru, što nije uvijek lako. Rješenje bi, u stvari, bilo jako jednostavno kada bi vlasnici glasila htjeli dopuštati komentiranje priloga samo za korisnike koji su registrirani pod pravim imenom i prezimenom što se vrlo lako može izvesti. Ako se to ne uvede, a vlasnici glasila to u pravilu ne žele uvesti zato što ih zanima samo veliki broj klikova, a ne visoka razina medijske kulture, onda je teško nešto drugo riješiti“, kazuje za Nportal Obradović dodajući da zakonska rješenja često postaju svoja suprotnost.

Potkrjepu tome vidi u uvođenju kaznenog djela sramoćenja na temelju kojeg netko može tužiti novinara, a sudovi su čak i donosili presude u korist tužitelja, jer je, kako ističe, rekao istinu koja nekome ne odgovara pa taj netko smatra da je osramoćen. Tu leži problem zakonske regulative, a rješenje bi se ponovno moglo naći u rukama vlasnika glasila koji bi, tvrdi, trebali paziti na razinu medijske kulture.

„Neki to već doduše i rade pa traže da se korisnici registriraju posredstvom Facebooka, ali nije ni to uvijek pravo rješenje jer i na Facebooku ima lažnih profila. Treba naći mjeru između gušenja slobode govora i čestog govora mržnje i kleveta protiv ljudi koji pate zbog nečijih javnih objava i ne mogu se od njih obraniti.

Prvenstveno je to problematično kod djece. Dječje nasilje pojačava se na društvenim mrežama i jednostavno ga je izvesti pod lažnim profilima, u zatvorenim i otvorenim grupama. Obje vrste zlostavljanja jednako su teške jer se uvijek nađe načina da se žrtvi koju maltretiraju pokaže što se o njima piše. Djeca zbog toga doživljavaju traume. Taj bi dio trebalo zakonski regulirati da se ne dopušta nikakvo vršnjačko nasilje, ali za to se prvenstveno moraju pobrinuti vlasnici medija“, naglašava Obradović.

Rješenje, govori, može biti i u selekciji medija pa bi se tako zakonski moglo regulirati da oni koji dopuštaju uvrede, klevete i govor mržnje, plaćaju veći porez, dok oni koji to ne rade mogu biti od toga oslobođeni ili plaćati manji. Tako se ne bi gušila sloboda govora. Ističe i da se u ostatku Europe glasila profiliraju pa se točno zna koja glasila dopuštaju govor mržnje i li kod kojih prevladava senzacionalizam.

„Kod nas je to sve pomiješano. Teško je odvojiti pristojno komuniciranje od bilo čega drugoga. To je šteta jer pojedina glasila koja zaista paze na etičnost i drže visoku razinu ne mogu doći do izražaja u poplavi drugih koji se bave bezvezarijama i trivijalnim temama“, dodaje ovaj dubrovački profesor.

Prema najavama, u zakonu će se poseban naglasak staviti na obrazovanje svih sudionika komunikacijskog procesa. Obradović pozdravlja ovaj potez te ga drži dugoročnim rješenjem. Naime, naglašava, „ne može se očekivati od etike novinarstva da će riješiti ovaj problem kada se većina komunikatora nije susrela s tom vrstom etike“.

„Ali, svi komunikatori su odgojeni kod kuće pa na njihovo komuniciranje utječe kućni odgoj i onaj religijski jer se u svim religijama osuđuju laž i kleveta. Može se djelovati i obrazovanjem za ljudska prava, društvenim običajima pomoću kojih se zna što je dobro, a što loše.

Postoji, dakle, tradicija pristojnog ophođenja koju je anonimnost srozala na niske razine i tako je kod nas i u svijetu. Nije za to potreban neki poseban predmet, već se to može provući kroz raznolike predmete pa i kroz informatiku gdje se djecu može naučiti da ne smiju krasti tuđi softver jer krađa je krađa neovisno vidi li ih netko ili ne. To mora biti cilj obrazovnog sustava jer je on i obrazovni i odgojni i tako bi se dugoročno moglo raditi. Prestroga zakonska rješenja dođu vrlo blizu Sjevernoj Koreji i onda nema slobode govora“, govori Obradović te dodaje kako je jako dobro što bi uzor za pisanje ovog zakona u Hrvatskoj trebao biti onaj njemački.

„U Njemačkoj su dosta temeljiti i dobro proučavaju prednosti i mane pa se može vjerovati da će donijeti zakon koji će imati mjeru između slobode govora i sprječavanja govora mržnje. Ako naš bude sličan tome, mogao bi biti dobar“, zaključuje za Nportal doc. dr. sc. Đorđe Obradović.

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije predstavlja se na sajmu FITUR u Madridu i to kao suizlagač na štandu Hrvatske turističke zajednice od 81 metara kvadratnih. Sajam se održava od 17. do 21. siječnja 2018. u izložbenom prostoru Fiera de Madrid. Prva tri dana sajma namijenjena su isključivo profesionalcima u turizmu, dok su posljednja dva dana otvorena i za profesionalce i za široku publiku. Ovo je četvrto uzastopno predstavljanje zajednice na ovom sajmu, a s obzirom na ukidanje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Španjolskoj, te stalnog porasta u dolascima i noćenjima turista iz Španjolske, posjetitelji u velikom broju obilaze štand.

Nportal

Objavljeno u Županija

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potpisali su u srijedu u Vili Banac u Cavtatu ugovor kojim je Općina Konavle prepustila DPDS-u na upravljanje tvrđavu na Prevlaci na rok od 20 godina. Društvo se spomenutim ugovorom obvezalo na uređenje Tvrđave te otvaranje dogovorenog akvarija i muzeja Austro-ugarskih pomorskih memorabilija.

Podsjetimo, prethodno je Općina Konavle potpisala ugovor s Ministarstvom državne imovine kojim je tvrđava na Prevlaci vraćena Općini Konavle.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Udruga Festa Dubrovnik danas je predstavila program ovogodišnje, sedamnaeste Feste 2018. Dubrovnik. Ova višednevna manifestacija tradicionalno otvara program ususret proslavi blagdana Svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, a njezina je humanitarna namjena usmjerena na obnovu Crkve sv. Vlaha.

„Svake godine ustrajemo na ovoj festi te programima nastojimo biti sve bogatiji i da se iz toga uvijek rodi neka nova vrijedna produkcija pa se tako ove godine nadamo predstaviti i našu monografiju koja se bavi svetim Vlahom i u suvremenom dubrovačkoj likovnosti. Ove ćemo godine uz Festu od vina uvesti privatne iznajmljivače koji su u znatnom porastu“, istaknuo je uvodno Slobodan Vlašić.

Darija Mikulandra predstavila je okviran program Feste koja će i ove godine započeti tradicionalnim grličanjem svih pjevača u Crkvi sv. Vlaha.

„Taj nam je obred posebno u srcu i don Toma Lučić nam otvori Crkvu svetog Vlaha samo za pjevače. Kada se taj obred dogodi, sigurni smo da festa postoji i da će se i ove godine održati. Program je vrlo šarolik i bogat. Festu ćemo otvoriti u subotu 20. siječnja u 18 sati u Teatru Bursa promocijom knjige Dundo Maroje u engleskom prijevodu Filipa Krenusa, a u suradnji s Domom Marina Držića. Ovo je prvi put da je Držić cjelovito preveden na engleski. Ove smo godine odabrali Beatlese, oni su dio opće kulture koji današnja djeca možda toliko ne poznaju. Zato ćemo 27. siječnja imati 'The Beatles revival Orchestra' u Hotelu Valamar Lacroma na kojem će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar i gosti: Radojka Šverko, Neno Belan, Buco Pende, Stijepo Gleđ Markos, Ines Tričković, Maja Grgić, Doris Kosović i Mia Negovetić“, kazala je Mikulandra.

Tradicionalna Festa od klapa održat će se 25. siječnja u Kazalištu Marina Držića, a u sklopu koje će nastupiti klape Amfora, Atlant, FA Linđo, Karaka, Kaše, Klapa Zračne luke Dubrovnik, Kolafjaka, Kurenat, Ladeste, maestral, Oštro, Ragusavecchia, Skontradura, Subrenum i kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Kako je naglasio umjetnički voditelj klape Kaše Vicko Dragojević, Festa od klapa glazbeni je uvod u samu Festu sv. Vlaha, a ove je godine odaziv do sada najveći pa će nastupiti gotovo sve dubrovačke klape.

Prošlogodišnji uspjeh Dubrovačke rock parade osigurao je ovom događanju mjesto i u ovogodišnjem programu Feste. Tako će se ona održati 26. siječnja u sklopu Noći muzeja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a nastupit će Da Riva/Toboggan, Valetudo, Embassy 516, Ad Libidum, Lapadske tratinčice, Banditen Strasse, D&F i Dapal.

„Drugu godinu zaredom imamo divnu suradnju s Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Noć Muzeja je lijepa prigoda kojom spajamo suradnju rock bendova. Uspjeli smo okupiti od najmlađih do onih najvećih rock bendova. Drago mi je što imamo tu lijepu tradiciju i što na našoj Rock paradi nastupaju i bendovi koji nastupe jednom - dvaput godišnje, ali se uvijek rado odazovu“, rekao je Žarko Dragojević.

28. siječnja U 19 nastupit će „Dive u svetom Vlahu“ i to Jelena Štefanić, Andrea Marić, Dubravka Šeparović Mušović, Diana Hilje i Stefani Grbić uz gudački kvintet DSO – a.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović pojasnio je značaj engleskog izdanja Držićeva Dunda Maroja koji će biti predstavljen u sklopu programa Feste.

„Možda ponekad nismo ni svjesni koliko su ovakva izdanja važna i koliko je bitno našu baštinu učiniti dostupnom svijetu. To su hvalevrijedni projekti. Riječ je o džepnom izdanju koje je dostupno svakom posjetitelju našeg Grada“, naglasio je Ivanović, a dotaknuo se i Rock parade koja se održava u Umjetničkoj galeriji.

„Što se tiče Rock parade, ona je prošle godine prvi put postavljena u Umjetničku galeriju što je zgodan spoj jer je i tema prošlogodišnje Noći muzeja bila glazba. Mi smo, kao ustanova, lani ostvarili najveći broj posjetitelja od svih muzeja u Dubrovniku, a to je bila i prva godina kako je u Umjetničkoj galeriji upriličena Rock parada. Ona nam je donijela novu publiku“, dodao je Ivanović.

Uz navedene događaje, 1. veljače će u predvorju Kazališta Marina Držića biti predstavljena izložba „Naš sveti Vlaho“, u suorganizaciji Dubrovačke udruge likovnih umjetnika i udruge Festa.

„Ovo je četvrta godina kako radimo izložbe od svetom Vlahu. Nevjerojatno je koliko je u istom motivu moguće naći novih rakursa, ideja, načina prezentacije i uopće promišljanja“, rekao je Ivanović te najavio i skorašnje izdavanje knjige u kojoj će se sabrati djela koja prikazuju štovanje svetog Vlaha u likovnim prikazima, od renesanse do danas.

31. siječnja u restoranu Mimoza održat će se radionica o tradicionalnim jelima za Svetog Vlaha, u suradnji s udrugom DEŠA i Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik. Tradicionalna Festa od vina na redu je 2. veljače u Sponzi ili u Gradskoj kavani, u slučaju lošeg vremena.

„Uobičajeno se na Kandeloru predstavljaju naši vinari iz cijele županije. Bit će to jedno lijepo druženje. Novina ove godine je poziv svim privatnim iznajmljivačima kako bi došli u Mimozu na kušanje, 31. siječnja u 11 sati“, kazala je predsjednica Županijske gospodarske komore Terezina Orlić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Cvijeto Ljubić, pripadnik 163.brigade HV, poginuo je 17. siječnja 1994. u Stravči.

Pokopan je na mjesnom groblju u Radovčićima.

Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Srijeda, 17 Siječanj 2018 11:46

METKOVIĆ: Pogledajte tko je sutra bez struje

Zbog sanacije niskonaponske mreže u četvrtak u Metkoviću, 18. siječnja 2018.godine, bez električne energije u vremenu od 9 do 14 sati biti će korisnici koji se napajaju s izvoda prema „Križu“, kod osnovne škole i restorana „Đuđa i Mate“. U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije. Dok u slučaju lošeg vremena prekida neće biti, a naredni će se uredno oglasiti, javljaju iz ElektroDalmacije Split.

Nportal

Objavljeno u Metković
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik