nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 02 Siječanj 2018

U župnoj crkvi Sv. Nikole u Čilipima i ove će se godine na poseban način obilježiti blagdan Bogojavljenja (Tri kralja) ili kako ga u Konavlima nazivaju "Vodokršte". Prilikom svečanog misnog slavlja 6. siječnja s početkom u 10 sati po višestoljetnom obredu tradicionalno se zakrštava voda u nekoliko stotina godina staroj kamenici teškoj preko tisuću kilograma. Također, u crkvi su tradicionalno postavljene najveće Božićne jaslice u biskupiji i to na više od 30 metara četvornih.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

U prosincu 2017. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 24.741 dolazak, što je 12 posto više od prosinca 2016. godine i 62.510 noćenja, što je 6 posto više nego u prosincu 2016. godine, javljaju iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. U 2017. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 1.915.890 dolazaka s ostvarenih 8.328.181 noćenja. U usporedbi s 2016. godinom dolasci su u porastu za 15 posto, a noćenja su u porastu za 12 posto. Od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Poljske, Hrvatske, Francuske, Bosne i Hercegovine, te Sjedinjenih Američkih Država.

 

Nportal

Objavljeno u Županija

Od školske godine 2018./2019. slijedi temeljiti 'makeover' strukovnih škola u Hrvatskoj. Naime, riječ je o reformi strukovnog obrazovanja, vrijedne gotovo milijardu kuna, čiji je cilj razvoj nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje, uspostava regionalnih centara kompetentnosti po županijama, uvođenje dualnog obrazovanja, bolji sustav osiguravanja kvalitete te izrada pedagoškog obrazovanja mentora kod poslodavaca. 70 posto hrvatskih učenika godišnje odabire strukovna zanimanja u kojima često ne uspijevaju osjetiti pravu draž svog posla zbog slabije opremljenosti škola koja ne prati moderniju opremljenost poslodavaca. Ovom reformom i tome bi trebao doći kraj, a ponajviše kroz osnivanje centara kompetentnosti koji bi, prema najavama, oko sebe trebali stvoriti mrežu strukovnih škola i osigurati im opremu, nove kurikulume, vrsne nastavnike i izravnu vezu s gospodarstvom. U centrima će praktična nastava biti zastupljena u znatno većoj mjeri, uz postojeću teorijsku nastavu iz općih odgojno - obrazovnih predmeta, pa će tako i poslodavci biti uključeni u nastavni proces.

Iz Ministarstva ističu kako je reforma prijeko potrebna jer je strukovno obrazovanje već godinama zanemarivano, što je dovelo do smanjenog interesa učenika, ali i roditelja za odabirom strukovnih zanimanja. Opadanje zainteresiranosti za trogodišnje i četverogodišnje programe osjetno je i u školama u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, naglašava za Nportal pročelnica županijskog UO za obrazovanje, kulturu, znanost i šport Ana Čeović.

„Nažalost, u zadnje je vrijeme vidljiva znatna tendencija opadanja broja upisa u srednje škole strukovnog obrazovanog programa. Srećom, najava modernizacije, odnosno novog kurikuluma srednjih škola, na kojem već neko vrijeme radi velika skupina stručnih ljudi, daje nam nadu da nije sve tako loše. Problem svih strukovnih škola, a slijedom toga i onih kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, jesu zastarjeli programi obrazovanja i neadekvatna te nedostatna opremljenost kabineta. Upravo to je ono što će se riješiti novom reformom koja će pridonijeti kvalitetnijem nastavnom programu u još kvalitetnijim uvjetima rada“, kazuje Čeović te dodaje da Županija još od 2009. stipendira učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a to su ona koja proizlaze iz strukovnih škola.

Ravnatelji pojedinih strukovnih škola u Dubrovniku pozdravljaju najavljenu reformu te u njoj ponajviše vide rješenje za što kvalitetnije pripremanje učenika njihovih škola za realne uvjete rada na tržištu. Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić ključnim smatra opremanje školskih kabineta i osposobljavanje nastavnika za rad s najnovijim tehnologijama.

„Teško možemo utjecati na kulturološku sliku o važnosti odabira strukovnog zanimanja, ali zato možemo na kvalitetu procesa učenja. Za to je nužna opremljenost škola, stručnost nastavnika, motiviranost za prijenos znanja te odgojnih i obrazovnih vrijednosti. Našu školu pohađa 206 učenika u nekoliko smjerova – frizerstvo, kozmetičar, automehaničar, vodoinstalater, elektromehaničar, elektroinstalater, cvjećar, geodetski tehničar i arhitektonski tehničar, a odabir ovih zanimanja svake godine varira. Nažalost, kao i sve strukovne škole u Hrvatskoj i naša je suočena sa smanjenim interesom i upisom učenika, a osobito u trogodišnja obrtnička strukovna zanimanja. Ove godine iznenađujuće velik broj učenika opredijelio se za elektromehaničare i elektroinstalatere“, ističe ravnatelj Mandić te dodaje da njihovi učenici redovito praksu odrađuju i u poduzećima van škole.

Posjet ministričina pomoćnika Prskala, koji je zadužen za provođenje reforme, Dubrovačko – neretvanskoj županiji tek predstoji, a tom prigodom, na temelju postojećeg stanja, donijet će se odluka o tome koje škole zadovoljavaju postavljene standarde za centar kompetencije. Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina nada se kako će centar upravo biti njegova škola s obzirom na usmjerenost Županije na turizam.

„Dubrovnik je izrijekom naveden u strategiji razvoja turizma do 2020. kao jedan od centara kompetencije. Centar bi trebao imati i određenu razinu materijalne opremljenosti školskih prostora te dodatno educirati stručne nastavnike. Naša škola ima dobru suradnju s dubrovačkim hotelima te oduvijek inzistira na sinergiji između znanja i vještina koje učenici stječu u školi, ali i na praksi pod mentorstvom poslodavca“, priča Perušina.

Sustav mentorstva kod poslodavaca još jedna je od stavki koju će obuhvatiti ova reforma. Tako će se učenicima omogućiti stjecanje pedagoških kompetencija po jednostavnijem i kraćem programu. Osim toga, praktična nastava i vježbe više će se izvoditi kod poslodavca, a manje u školi. Ravnatelj Perušina smatra kako je ključno da se mentori učenicima adekvatno posvete, ali ipak ističe da je najbolja praksa ona koju učenici imaju u školi u opremljenim kabinetima koje je u Turističkoj i ugostiteljskoj školi potrebno dodatno modernizirati.

Interes učenika za upis Pomorsko – tehničke škole Dubrovnik bolji je nego u ostalim školama. Školu trenutno pohađa 400 učenika. Praksu odrađuju na brodu „Kraljica mora“, ali, kako naglašava ravnatelj Antonio Lučić, to nije dovoljno.

„Našim učenicima nedostaje više praktične nastave i suradnje s gospodarstvenicima da osjete kako u stvarnosti izgleda zanimanje koje su odabrali. U školi imamo praksu, ali potrebno je uložiti više novaca kako bi se poboljšali uvjeti. Potrebno je reducirati opće obrazovne predmete pa i gradivo pojedinih stručnih predmeta. Treba nam dosta promjena, ne samo kozmetičkih, već sadržajnih. Nadamo se da će najavljeni centar kompetencije poboljšati suradnju s gospodarstvenicima, ali opet, nismo sigurni koliko će od njega koristi imati naši učenici, s obzirom da će centrom biti obuhvaćena samo neka zanimanja“, zaključuje ravnatelj Lučić.

Reformom strukovnog obrazovanja pokušat će se mladim ljudima ponovno ukazati na privlačnost ove vrste zanimanja koja su u društvu prijeko potrebna, a posebice uz sinergiju s modernim tehnologijama, kako bi i strukovno obrazovanje išlo u korak s vremenom.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Zamjenica Žaklina Marević obišla je radove u osnovnim školama Stjepana Radića te Don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću vrijedne više od milijun kuna koje najvećim dijelom financira Dubrovačko-neretvanska županija.

U OŠ Stjepana Radića za izmjenu parketa u četiri učionice izdvojeno je 280 tisuća (od čega 120 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije), za sanaciju dvorišta matične škole i PŠ Mlinište izdvojeno je 100 tisuća kuna, za izmjenu rasvjete u dvorani i hodnicima škole 72 tisuće kuna dok je za sanaciju igrališta izdvojeno 12 500 kuna. Ukupan iznos je veći od 460 tisuća kuna.
U osnovnoj školi Don Mihovila Pavlinovića za rekonstrukciju podova i izmjenu parketa u sportskoj dvorani Dubrovačko-neretvanska županija izdvojila je 416 tisuća kuna, za sanaciju zidova, oluka, stropa i rasvjete u dvorani izdvojeno je više od 103 tisuće kuna, a za sanaciju košarkaškog igrališta osigurano je više od 21 tisuće kuna. Ukupna vrijednost investicija veća je od 540 tisuća kuna, a gledajući ove obje škole u Metkoviću, vrijednost radova prelazi milijun kuna.

Izvor : DNŽ

Nportal

Objavljeno u Županija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić danas su posjetili rodilište Opće bolnice Dubrovnik i obišli rodilje i bebe rođene prvog dana u 2018. godini. Predstavnici Grada čestitali su majkama te su im uručili prigodne darove. U protekloj godini u dubrovačkoj bolnici rođene su 922 bebe, čime je u odnosu na 2016. godinu broj novorođenčadi u padu za oko četiri posto. Ovom prilikom gradonačelnik se susreo s voditeljem Odjela ginekologije, doktorom Ilijom Krmekom, koji ga je upoznao s nekim od problema s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Gradonačelnik je kazao kako će Grad Dubrovnik i dalje biti snažan partner Općoj bolnici.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Prema statističkim podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, u Dubrovniku je Novu 2018. godinu dočekalo 6 317 gostiju, što je 28 posto više nego za Doček 2017.godine. Prema strukturi gostiju najviše je bilo gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Austrije, Portugala, Slovenije, Italije, SAD-a, Albanije i Crne Gore.

Izuzetno uspješni turistički rezultati ostavreni su tijekom cijelog prosinca 2017.godine, kada je Dubrovnik ostvario 20 633 dolazaka turista, (13 posto više nego prethodne godine), te 42 765 noćenja (5 posto više nego 2016.g.). U prosincu je najviše gostiju bilo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Azijskih zemalja, SAD-a, Koreje, Albanije, Njemačke, Francuske, Japana i Portugala.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, Dubrovnik je u 2017.godini postigao rekordne turističke rezultate. Od 1. siječnja do 31.prosinca 2017. godine u Dubrovniku je ostvareno 1 181 465 dolazaka, što čini ukupno 17 posto više nego 2016. godine. Od navedenog broja turista, bilo je 1 125 423 stranih, te 56 042 domaćih turista te 36 214 dolazaka u nautičkom turizmu.

Prema podacima iz sustava E-visitor uključujući i ostvareni promet u nautičkom turizmu, u Dubrovniku je ostvareno 4 211 522 noćenja. Od ukupnog broja turista od 1.siječnja do 31.prosinca 2017.godine, 646 121 gostiju je odsjelo u 50 dubrovačkih hotela, što je porast od 6 posto u hotelskom smještaju u odnosu na 2016. godinu. U privatnom smještaju tijekom 2017. godine odsjelo je 386 911 gostiju, što je porast od 28 posto u odnosu na 2016.godinu.

Top–listu država iz kojih su 2017. godine turisti dolazili u Dubrovnik predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Španjolske, Australije, Švedske, Finske, te Irske.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Danas je u 11 sati, gradonačelnik Dalibor Milan u pratnji ravnatelja Doma zdravlja Mihovila Štimca i ginekologa dr. Živke Matuška, posjetili su prvu bebu rođenu u metkovskom rodilištu 2018. godine. Sretna mama Nikolina Doboš rodila je zdravog dječaka Filipa (3,71 kg), danas, 2. siječnja u 0:35 sati. Gradonačelnik je sretnoj mami uručio cvijeće i čestitao na novorođenčetu, a ravnatelj Doma Zdravlja Štimac uručio je prigodni poklon od predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović koji je ostavila za ovu prigodu boravivši prošle godine u Metkoviću. Podsjetimo da od 1. siječnja 2018. za Grad Metković novom odlukom Gradskog vijeća, svakoj novorođenoj bebi dodjeljuje novčanu nagrada od iznosu od 1 tisuću kuna, koja se linearno povećava, ukoliko se radi o drugom, trećem ili četvrtom djetetu. Sretnoj majci Nikolini Doboš (22) iskrene čestitke!

Nino Erceg

Objavljeno u Metković

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno 18 prometnih nesreća od kojih 7 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe teže, a 15 lakše ozlijeđenih dok je 11 prometnih nesreće zabilježeno s materijalnom štetom.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 246 represivnih mjera od kojih izdvajamo 130 mjera poduzetih zbog prekoračenja brzine, 18 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, 11 prekršaja zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa, 11 mjera poduzetih prema vozačima koji nisu imali upaljena dnevna ili kratka svjetla, 11 mjera poduzetih prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i 24 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja.

 

Nportal

Objavljeno u Crna kronika

Jučer, 1. siječnja, u ranim jutarnjim satima, počinjena je provalna krađa u ugostiteljskom objektu na Grudi, prilikom koje je otuđen novac. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je počinitelj 18-godišnjak koji je prilikom počinjena kaznenog djela zadobio ozljede. Također, tijekom vikenda Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je prekršajno sankcionirala po Zakonu o suzbijanju droga tri hrvatska i dva strana državljanina. Kod istih je pronađeno ukupno 4,25 grama marihuane i 0,38 grama kokaina.

 

Nportal

Objavljeno u Crna kronika

16 članova hrvatske ekspedicije krenulo je jutros na osvajanje najvišeg vrha Afrike – Kilimanjara, a slikom su se pohvalili na Facebook profilu HPD – a Snježnica. Nakon dugih priprema po najvišim vrhovima susjednih zemalja u ekspediciju su se upustili i rekreativci koji se do sada nisu susreli s ovakvim izazovom. Uspon će zabilježiti kamera HTV – ova snimatelja i člana HGSS – a Alana Šimunovića, a skupina će najviši vrh Afrike osvojiti s voditeljem ekspedicije, iskusnim penjačem, Lazarom Badanjcem.

„Ekipa je na broju, spremni za pokret! Hakuna matata!“, napisali su uz zajedničku fotografiju prije polaska na Facebooku, a građani su im poželjeli puno sreće, uspješan uspon i povratak.

 

Nportal

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik